Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 22:38

Ποιος πρέπει να πληρώνει τον ΤΑΠ στις μεταβιβάσεις

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Mε νομοθετική ρύθμιση που επρόκειτο να καταθέσει σήμερα στη Βουλή ο αρμόδιος επί του Κτηματολογίου υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης θα διευκρινίζεται πως η καταβολή της οφειλής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) θα επιβαρύνει τον πωλητή και όχι τον αγοραστή ενός ακινήτου.

Καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας

Υπενθυμίζεται πως η κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης βεβαίωσης μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Κίνδυνος παρερμηνείας

Στο αρχικό κείμενο, δεν υπάρχει ρητή διευκρίνιση για το ποιος οφείλει να πληρώσει το ΤΑΠ.

Και επειδή είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, οι δήμοι – που θα ειδοποιούνται από το Κτηματολόγιο – στην περίπτωση που δεν βρίσκουν τον πωλητή ή τον δικαιούχο να επιβαρύνουν με τον ΤΑΠ τον αγοραστή του ακινήτου, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρούν στην κατάθεση της προαναφερόμενης νομοθετικής ρύθμισης.

Οπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, η υπάρχουσα διατύπωση της σχετικής διάταξης αφήνει περιθώριο τέτοιας ερμηνείας από κάποιους δήμους, ιδίως αν ο πωλητής στερείται άλλων περιουσιακών στοιχείων, παρότι νομικά ο αγοραστής δεν βαρύνεται για οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν καταστεί κύριος του ακινήτου.

Με την ψήφιση του σχεδίου νόμου, το σκηνικό για το Κτηματολόγιο αλλάζει από αύριο.

Για τον λόγο αυτόν «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν έναν κατάλογο με όλες τις βασικές αλλαγές, προκειμένου ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες να ξέρουν πώς να κινηθούν μέσα στο νέο ψηφιακό περιβάλλον που δημιουργείται.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, μέσω της διασύνδεσης, διαλειτουργικότητας και της καταχώρισης μιας πράξης, από τον ερχόμενο Ιανουάριο, η αγοραπωλησία κτηματατογραφημένων ακινήτων να γίνεται ψηφιακά μέσα σε μία ημέρα (!)

«Το νομοσχέδιο μειώνει τη γραφειοκρατία και δεν την ψηφιοποιεί» επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο αρμόδιος επί του Κτηματολογίου υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σήμερα, ο μέσος όρος γραφειοκρατικών βημάτων για την ολοκλήρωση μιας αγοραπωλησίας ακινήτου στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι 4,7 και στην Ελλάδα 11.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που επικαλούνται τα στοιχεία του 2022, για να ολοκληρωθεί μια μεταβίβαση ακινήτου απαιτούνταν 26 εργάσιμες ημέρες (με βάση το καλό σενάριο) και 17 διαφορετικά δικαιολογητικά…

Η ίδια συναλλαγή στη Νορβηγία απαιτεί τρεις εργάσιμες ημέρες και στην Πορτογαλία 10.

Ποια δικαιολογητικά καταργούνται

Προς αυτή την κατεύθυνση, πέρα από την κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης μη οφειλής ΤΑΠ, προβλέπεται: Η κατάργηση της πολλαπλής προσκόμισης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος σε περίπτωση διηρημένων ιδιοκτησιών κειμένων εντός του ίδιου γεωτεμαχίου.

Η κατάργηση προσκόμισης δήλωσης φόρου μεταβίβασης στο Κτηματολόγιο (συλλέγεται διαλειτουργικά από συμβολαιογράφο ήδη πριν από το συμβόλαιο).

Η υποβολή αποκλειστικά ψηφιακών αντιγράφων συμβολαιογραφικών πράξεων με ψηφιακή περίληψη, χωρίς χειρόγραφες παραπομπές, σε μορφή αναγνωρίσιμου pdf, ώστε να μπορούν να λαμβάνονται στοιχεία του συμβολαίου και να διαλειτουργούν.

Προβλέπεται ακόμα προσάρτηση από το Κτηματολόγιο αντιγράφου κτηματολογικού διαγράμματος σε υποβολή ψηφιακής αίτησης.

Για την ιστορία, η βεβαίωση ΤΑΠ, που σήμερα εκδίδεται από τους δήμους, απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την έκδοσή της, με συνέπεια να παρακωλύεται η συναλλαγή, οδηγώντας πολλές φορές ακόμα και στην ακύρωσή της.

24ωρη απεργία

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία ζητώντας μεταξύ άλλων την άμεση κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του Κτηματολογίου μέσω ΑΣΕΠ και κινητικότητας, τον εκσυγχρονισμό των υφισταμένων συστημάτων πληροφορικής και δικτύων, τη διατήρηση της οργανικής δομής του Κτηματολογίου, την αναγνώριση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και προϋπηρεσίας, και τη δημιουργία ειδικού μισθολογίου.

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 20:42

Σχετικά Άρθρα

  • Aλλαγές στις μεταβιβάσεις ακίνητων – Ρυθμίσεις για το κτηματολόγιο
    Aλλαγές στις μεταβιβάσεις ακίνητων – Ρυθμίσεις για το κτηματολόγιο

    Νέες ρυθμίσεις οι οποίες αναμένεται να ανοίξουν το θέμα των μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικά, αλλά και άλλων που έχουν μείνει σε εκρεμμότητα, λόγω πολεοδομικών παραβάσεων θα περιλαμβάνει νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο.

    Ο βασικός κορμός της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας θα αφορά περιπτώσεις ακινήτων που εμφανίζονται ως δάση ή δασικά για τα οποία το Δημόσιο δεν θα προβάλει δικαιώματα κυριότητας.

    Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, σήμερα χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο από τις Δασικές Υπηρεσίες ακόμα και αν οι συγκεκριμένες εκτάσεις έχουν αποχαρακτηριστεί, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες τους να είναι υποχρεωμένοι να καταφύγουν σε μακροχρόνιες και πολυέξοδες δικαστικές διαμάχες προκειμένου να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους.

    «Στην Ελλάδα έχουμε το εξής κωμικοτραγικό. Δηλώνουμε στο κτηματολόγιο το ακίνητο με κάποια τ.μ., στοιχεία κτλ. Δηλώνεις το ακίνητο στο Ε9 και πιθανώς να υπάρχει απόκλιση από αυτό που έχεις δηλώσει στο κτηματολόγιο. Δηλώνεις στοιχεία στον Δήμο για τα τέλη του ρεύματος, εκεί άλλα τετραγωνικά. Θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρχει μια διασύνδεση προκειμένου να διορθωθούν όλες οι ατέλειες, να διαμορφωθούν τα στοιχεία και να καταλήγουμε στα σωστά στοιχεία. Το δημόσιο είναι ένα», σημείωσε ο φοροτεχνικός κ. Αντώνης Μουζάκης.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Κτηματολόγιο: Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση
    Κτηματολόγιο: Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το Κτηματολόγιο από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή (06/09), με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτριος Παπαστεργίου έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου με τίτλο:

    «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. "Ελληνικό Κτηματολόγιο", λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

    Στόχος του υπουργείου είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου εντός του 2025 και την απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών, που θα ξεμπλοκάρει χιλιάδες μεταβιβάσεις.

    Πιο αναλυτικά, με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται:

    α) η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, για την επίτευξη του στόχου για μετάβαση του συνόλου της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου εντός 2025, καθώς και η θέσπιση νέας ψηφιακής διαδικασίας διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων,

    β) η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών, σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου, για την αποφυγή πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών και πολύχρονων δικαστικών διαμαχών,

    γ) η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και νέων εφαρμογών, για την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το ν.π.δ.δ. "Ελληνικό Κτηματολόγιο",

    δ) η ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στην οργάνωση και λειτουργία του ν.π.δ.δ. "Ελληνικό Κτηματολόγιο".

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ακίνητα: Aυτόματη ψηφιακή δήλωση Ε9 για όλες τις μεταβιβάσεις – Eπεκτείνεται σε γονικές παροχές και δωρεές
    Ακίνητα: Aυτόματη ψηφιακή δήλωση Ε9 για όλες τις μεταβιβάσεις – Eπεκτείνεται σε γονικές παροχές και δωρεές

    Επεκτείνεται από την Πέμπτη (8/8) η δυνατότητα αυτόματης δημιουργίας και υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) σε περισσότερες περιπτώσεις δηλώσεων φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων, που υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής myPROPERTY, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή (Α.1130/2024).

    Ειδικότερα, μέχρι σήμερα, η λειτουργικότητα αυτή αφορούσε μόνο τις περιπτώσεις δωρεάς/γονικής παροχής του 100% πλήρους κυριότητας επί ακινήτου, από έναν δωρητή/γονέα σε έναν δωρεοδόχο/τέκνο. Πλέον, επεκτείνεται και στις περιπτώσεις δωρεάς και γονικής παροχής:

    • πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ακινήτου
    • σε ποσοστό 100% ή και μικρότερο
    • από ένα δωρητή/γονέα σε έναν ή περισσότερους δωρεοδόχους/τέκνα

    Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) δημιουργείται και υποβάλλεται αυτόματα για τα συμβολαιογραφικά έγγραφα που αναρτώνται στην ψηφιακή εφαρμογή myPROPERTY της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές> Δημοφιλείς εφαρμογές > myPROPERTY και αφορούν δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων που έχουν υποβληθεί από τις 2/1/2024.

    Ο πολίτης λαμβάνει σχετική ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μπορεί να αναζητήσει τη δήλωση Ε9 στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ > Είσοδος στην Εφαρμογή > έτος 2025.

    Με τη διεύρυνση της ψηφιακής εφαρμογής διευκολύνονται οι φορολογούμενοι, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να συμπληρώνουν και να υποβάλλουν οι ίδιοι τις συγκεκριμένες δηλώσεις, και διασφαλίζεται η έγκαιρη εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Πόσο κρίσιμη είναι για τις μεταβιβάσεις ακινήτων η ταυτότητα κτηρίου
    Πόσο κρίσιμη είναι για τις μεταβιβάσεις ακινήτων η ταυτότητα κτηρίου

    Προβλήματα με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου αντιμετωπίζουν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να προχωρήσουν σε μεταβίβαση της ιδιοκτησίας τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μεσιτών Αθηνών-Αττικής κ. Λευτέρη Ποταμιάνο.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είπε το πρωί της Τετάρτης (13/3) μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 2022 και περιλαμβάνει την σωστή εμβαδομέτρηση του ακινήτου, νομιμοποιήσεις αυθαιρεσιών ή τακτοποίησης εάν υπάρχουν, όλα τα χαρτιά που αφορούν το ακίνητο και την πολεοδομική του υπόσταση.

    Ωστόσο, επισήμανε πως λόγω λαθών ή παρατυπιών από τους κατασκευαστές ή τους εργολάβους καταλήγουν να ακυρώνονται πάρα πολλές συναλλαγές.

    Όπως αναφέρει: «Παλαιότερα οι κατασκευαστές των κτηρίων ή εργολάβοι που έφτιαχναν τα ακίνητα, ξέφευγαν στα μέτρα».

    «Δηλαδή φτιάχνανε ένα ακίνητο 100 τετραγωνικά και πιθανώς τα τετραγωνικά να ήταν 102 ή 103».

    Πλέον διαπιστώνεται πως κατά τη διαδικασία πώλησης, «έρχεται ο μηχανικός να κάνει αυτοψία, βλέπει ότι δεν είναι 100 τετραγωνικά όπως λέει η κάτοψη από τα χαρτιά που έχει πάρει από την πολεοδομία και ότι έχει μπει δύο τετραγωνικά μέσα στον άλλον ιδιοκτήτη, και πρέπει αυτός να συμφωνήσει ή να πείσω εγώ που είμαι ιδιοκτήτης τον δίπλα μου, τον γείτονά μου, για να μπορέσουμε να υπογράψουμε τροποποίηση της σύστασης, για να κάνω το συμβόλαιο».

    «Εάν όμως ο άλλος δεν θέλει, δεν γίνεται συμβόλαιο».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μεσιτών Αθηνών-Αττικής κ. Λευτέρη Ποταμιάνο είναι απαραίτητο να γίνει νομοθετική παρέμβαση για μονομερή τροποποίηση της σύστασης της οριζοντίου ιδιοκτησίας, για να λυθεί αυτή η δύσκολη κατάσταση.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ οι μεταβιβάσεις ακινήτων - Από κόσκινο γονικές παροχές, μετρητά και «χρυσή βίζα»
    Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ οι μεταβιβάσεις ακινήτων - Από κόσκινο γονικές παροχές, μετρητά και «χρυσή βίζα»

    Στο επίκεντρο ελέγχων από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ βρίσκονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων του έτους 2017, οι οποίες θα περάσουν από «κόσκινο» μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

    Eξονυχιστικούς ελέγχους στις αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά, στις αφορολόγητες γονικές παροχές και τις παλαιές υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ έχοντας ανεβάσει ρυθμούς για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Στο επίκεντρο ελέγχων από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ βρίσκονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων του έτους 2017, οι οποίες θα περάσουν από «κόσκινο» μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

    Οι συγκεκριμένες υποθέσεις παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και αν έχουν γίνει παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας δεν θα μπορούν να ελεγχθούν οι υπόχρεοι, από την 1η Ιανουαρίου 2024. Για αυτό τον λόγο το τελευταίο διάστημα αυτές οι υποθέσεις γίνονται φύλλο και φτερό από τους ελεγκτές της εφορίας.

    Σημειώνεται, πως δεν αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία και συνεπώς παραγράφονται στην πενταετία, τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, ακόμη και αν, εκ των υστέρων, οι φορολογικές αρχές διαπιστώσουν ότι διαπράχθηκε φοροδιαφυγή

    Οι έλεγχοι εστιάζονται σε:

    1. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου: Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικών αξιών, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση – προσωρινή αξία της ΔΟΥ και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή του ακινήτου.
    2. Υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας: Στις υποθέσεις αυτές ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από τον φόρο γονικής παροχής λόγω πρώτης κατοικίας. Οι εφοριακοί θα ερευνήσουν εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, αναζητώντας τυχόν ακίνητα που πιθανόν έχει το τέκνο, τα οποία καλύπτουν τις στεγαστικές του ανάγκες κ.λπ. Επίσης θα τσεκάρουν, εάν είχε τύχει και στο παρελθόν απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης ή γονικής παροχής ή κληρονομιάς.
    3. Υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων σε αλλοδαπούς στο πλαίσιο του προγράμματος "Χρυσής Βίζας", αλλά και εκτός αυτού.

      Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε 40.000 υποθέσεις μεταβίβασης κατοικιών, οικοπέδων και επαγγελματικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν μετά το Μάρτιο του 2021 και η εξόφληση του τιμήματος έγινε εξ ολοκλήρου με μετρητά.

      Στη πρώτη γραμμή βρίσκονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας με τους ελεγκτές να «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων καταγράφοντας τα συνολικά εισοδήματα που εμφάνισαν στην εφορία από μισθούς, επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, πωλήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, γονικές παροχές και δωρεές χρημάτων.

      Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

      Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας myPROPERTY, το Μάρτιο του 2021 μια στις τέσσερις μεταβιβάσεις ακινήτων έγιναν αποκλειστικά ή εν μέρει με μετρητά. Συγκεκριμένα σε 42.613 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, το τίμημα εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 462,493 εκ. ευρώ ενώ σε επιπλέον 41.741 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων το τίμημα εξοφλήθηκε εν μέρει μόνο με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 2,98 δις. ευρώ.

      Αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές

      Ωστόσο, οι έλεγχοι δεν περιορίζονται μόνο στις παραπάνω υποθέσεις. H αύξηση του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και δωρεές στις 800.000 ευρώ αλλά και οι αγοραπωλησίες ακινήτων, ενεργοποιούν τον ελεγκτικό μηχανισμό της ΑΑΔΕ που αναζητεί φορολογικές παραβάσεις, αλλά και διακίνηση μαύρου χρήματος. Σίγουροι είναι οι έλεγχοι σε 2.500 υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών, ενώ ταυτόχρονα θα ελεγχθούν περισσότεροι από 100 συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες, για πιθανές παραβάσεις ή συνέργεια σε ύποπτες μεταβιβάσεις ακινήτων ειδικά με την εμπλοκή ξένων αγοραστών.

      Ακόμα ελέγχονται δηλώσεις διαδοχικών δωρεών όπως η περίπτωση που το παιδί έχει δωρίσει χρήματα στον πατέρα ή τη μητέρα του και ο γονέας στη συνέχεια με γονική παροχή έδωσε τα χρήματα στο άλλο του παιδί. Με ενδιάμεσο, δηλαδή, τον γονέα τα χρήματα περάσανε από τον έναν αδερφό στον άλλο. Για αυτήν, την «τριγωνική» συναλλαγή δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ φόρος καθώς η δωρεά χρημάτων έως 800.000 ευρώ από το παιδί στον γονιό είναι αφορολόγητη όπως επίσης και η γονική παροχή που έγινε στη συνέχεια από τον γονιό στο παιδί.

      Ωστόσο, η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι στις δωρεές χρημάτων μεταξύ αδερφών δεν ισχύει το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ. Οι εφοριακοί ερευνούν υποθέσεις διαδοχικών δωρεών προκειμένου με στοιχεία να εντοπίσουν περιπτώσεις που ο τελικά ωφελούμενος από τις διαδοχικές δωρεές είναι πρόσωπο που δεν ανήκει στην Α’ κατηγορία δικαιούχων (π.χ. αδερφός).

      Πηγή: imerisia.gr
  • Αλλάζουν όλα στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Τέλος στα μετρητά - Ερχεται ο Ηλεκτρονικός Φάκελος
    Αλλάζουν όλα στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Τέλος στα μετρητά - Ερχεται ο Ηλεκτρονικός Φάκελος

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμβολαιογράφων σχεδόν τρεις στις δέκα μεταβιβάσεις αυτή την περίοδο γίνονται εξολοκληρου ή εν μέρει με χρήση μετρητών - Στόχος είναι να τεθεί φρένο στη διακίνηση «μαύρου» χρήματος μέσω των αγοραπωλησιών ακινήτων

    Ριζικές αλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων έρχονται από τις αρχές του 2024 με «ναυαρχίδα» τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης αγοραπωλησίας μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

    Το τέλος στη χρήση των μετρητών για τις μεταβιβάσεις θα συνοδευτεί με μια σειρά από αλλαγές, που θα στοχεύουν ώστε όλες οι υποθέσεις να διεκπεραιώνονται ταχύτατα. Κυριότερη είναι η πλήρης ενεργοποίηση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτου, υπό την προϋπόθεση ότι τα ακίνητα δεν έχουν εκκρεμότητες, αλλά είναι κτηματογραφημένα και τακτοποιημένα, ενώ μια σειρά από ψηφιακές εφαρμογές θα διευκολύνουν περαιτέρω τις διαδικασίες.

    Σε ολα τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων θα αναγράφεται υποχρεωτικά η εξόφληση του τιμήματος μεταβίβασης αποκλειστικά μέσω τράπεζας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμβολαιογράφων σχεδόν τρεις στις δέκα μεταβιβάσεις αυτή την περίοδο γίνονται εξολοκληρου ή εν μέρει με χρήση μετρητών.

    Στην οικοδομή 30 δισ. αδήλωτων εισοδημάτων

    Στόχος είναι να τεθεί φρένο στη διακίνηση «μαύρου» χρήματος μέσω των αγοραπωλησιών ακινήτων, καθώς εκτιμάται ότι τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ αδήλωτων εισοδημάτων (από τη διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής και της πραγματικής τιμής) διακινήθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια στην οικοδομή. Ετσι θα χτυπηθεί μία ακόμα εστία φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ τα χρήματα θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία ώστε να αξιοποιηθούν σε μέτρα υπέρ των πολιτών.

    Σημειώνεται ότι από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας myPROPERTY (Μάρτιος 2021) έχουν καταχωριστεί 42.613 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 462.493.710,3 €.

    Έχουν καταχωριστεί επιπλέον 41.741 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε εν μέρει μόνο με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 2.980.580.395.13€ (το ποσό είναι το συνολικό για τις δηλώσεις αυτές, διότι δεν καταχωρείται διακριτά το ποσό που καταβάλλεται με μετρητά).

    Συνολικά οι μεταβιβάσεις που έγιναν αποκλειστικά ή εν μέρει με μετρητά αποτελούν το 24,9 % του συνόλου των μεταβιβάσεων (μία στις τέσσερις).

    Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου

    Με το νέο πλαίσιο, η συλλογή των εγγράφων θα πραγματοποιείται από τον συμβολαιογράφο που συντάσσει το συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου μετά από εξουσιοδότηση των συμβαλλόμενων. Έτσι θα μπει τέλος στη λίστα των 17 εγγράφων που απαιτούνται σήμερα για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ενός ακινήτου και οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από τις επισκέψεις και την πολύωρη ταλαιπωρία σε εφορία δήμους, κτηματολόγια.

    Ο συμβολαιογράφος θα εισέρχεται με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα υποβάλει αίτημα σε κάθε φορέα χωριστά για την ηλεκτρονική χορήγηση των απαραίτητων πιστοποιητικών και εγγράφων.

    Στη νέα ψηφιακή εφαρμογή θα εμπεριέχονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα ενός ακινήτου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο, Τεχνικό Επιμελητήριο, ΕΦΚΑ) τα οποία θα αντλεί ο συμβολαιογράφος και θα καταχωρίζονται στον φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί.

    Η ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου», θα τρέχει στην ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr.

    Από εκεί και πέρα, οι ενδιαφερόμενοι και ο συμβολαιογράφος που συντάσσει τη σχετική πράξη εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κατόπιν αυθεντικοποίησης με τη χρήση των κωδικών TAXISnet ή με τη χρήση των διαπιστευτηρίων του Μητρώου Συμβολαιογράφων, αντίστοιχα.

    Κατά την έκταση που αυτό προβλέπεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, τα ενδιαφερόμενα μέρη και ο συμβολαιογράφος μπορούν, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, να εξουσιοδοτούν αλλήλους για τη διενέργεια των παρεχόμενων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα υπηρεσιών και την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών.

    Τρεις νέες ψηφιακές εφαρμογές

    Ταυτόχρονα τρεις νέες ψηφιακές εφαρμογές, θα διευκολύνουν τις διαδικασίες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων:

    1. Επικαιροποίηση και επέκταση της ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων και για τροποποιητικές δηλώσεις. Σήμερα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας myProperty, μόνο οι αρχικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που αφορούν τις εξής συναλλαγές:

    • Μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία (αγοραπωλησία)
    • Πλειστηριασμός
    • Χρησικτησία
    • Μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου λόγω εργολαβικού ανταλλάγματος
    • Πλασματική μεταβίβαση
    • Εκτέλεση προσυμφώνου εντός διετίας.

    2. Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Δωρεάς/ Γονικής Παροχής για τροποποιητικές δηλώσεις. Σήμερα, μέσω της πλατφόρμας myProperty ο δωρητής/γονέας και ο δωρεοδόχος/τέκνο, υποβάλλουν από κοινού ηλεκτρονικά, χωρίς σύνταξη συμβολαίου:

    Α. Δηλώσεις που υπάγονται στη φορολογική κλίμακα και αφορούν:

    • Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής κινητών περιουσιακών στοιχείων (ενδεικτικά αυτοκινήτων, εταιρικών μεριδίων, εισηγμένων ή μη μετοχών, έργων τέχνης κ.λπ.) προς τους δικαιούχους όλων των κατηγοριών της φορολογικής κλίμακας, καθώς και χρημάτων που μεταβιβάζονται στους δικαιούχους της Α΄ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας με μεταφορά μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τις οποίες δεν καταρτίζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο, με συμβαλλόμενα μέρη (δωρητή ή γονέα, δωρεοδόχο ή τέκνο) φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο και είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, εφόσον οι δωρεές/γονικές παροχές έχουν συντελεστεί από 1/1/2022.

    Β. Δηλώσεις με αυτοτελή φορολόγηση

    • Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής χρημάτων, πλην των οριζόμενων στην παραπάνω παράγραφο για τις οποίες δεν καταρτίζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο, με συμβαλλόμενα μέρη (δωρητή ή γονέα, δωρεοδόχο ή τέκνο) φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο και είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, εφόσον οι δωρεές/γονικές παροχές έχουν συντελεστεί από 1/1/2022.

    3. Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία. Εξαιρείται το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ που εκδίδεται μετά από έλεγχο το οποίο σύμφωνα με το σχεδιασμό θα εκδίδεται ψηφιακά στα τέλη του 2024.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Ακίνητα: Μεταβιβάσεις «εξπρές» από 1η Νοεμβρίου - Σε λειτουργία ο Ηλεκτρονικός Φάκελος
    Ακίνητα: Μεταβιβάσεις «εξπρές» από 1η Νοεμβρίου - Σε λειτουργία ο Ηλεκτρονικός Φάκελος

    Οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών που θέλουν να αγοράσουν ή να μεταβιβάσουν ακίνητο μπαίνει από την 1η Νοεμβρίου, όπου ο Ηλεκτρονικός Φάκελος τίθεται σε πλήρη λειτουργία.

    Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

    Πηγή: Ethnos.gr

  • myProperty: Ποιες συμβολαιογραφικές πράξεις αφορά η αυτόματη υποβολή του Ε9
    myProperty: Ποιες συμβολαιογραφικές πράξεις αφορά η αυτόματη υποβολή του Ε9

    Για τις δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων που αναρτώνται στην πλατφόρμα myPROPERTY και τα οποία έχουν υποβληθεί μετά την 17/05/2023 και ανεβαίνουν στην πλατφόρμα από 07/07/2023 και μετά, ξεκίνησε η πιλοτική ψηφιακή δημιουργία και υποβολή των δηλώσεων Ε9.

    Ειδικότερα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Α. 1099/2023), η αυτόματη δημιουργία της δήλωσης Ε9, χωρίς ενέργεια του φορολογουμένου, πραγματοποιείται με βάση τα στοιχεία που αντλούνται από το myPROPERTY, μετά από την υποβολή της δήλωσης Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου και την ανάρτηση του συμβολαίου.

    Ο πολίτης λαμβάνει ειδοποίηση μέσω e-mail ότι η δήλωση Ε9 έχει υποβληθεί αυτόματα και ότι μπορεί να την αναζητήσει στη σχετική εφαρμογή της ψηφιακής πύλης myAADE.

    Μόνο το 2022 υποβλήθηκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ πάνω από 135.000 δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων για αγοραπωλησίες ακινήτων, που αφορούσαν 319.295 συναλλασσομένους.

    Όπως δήλωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής:

    «Η αυτοματοποίηση των δηλώσεων Ε9 διευκολύνει σημαντικά την πραγματοποίηση συναλλαγών ακινήτων από πολίτες και επιχειρήσεις, καθώς δε χρειάζεται να συμπληρώνουν και να υποβάλλουν τις συγκεκριμένες δηλώσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την έγκαιρη εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων».

    Προσεχώς, η αυτόματη υποβολή δήλωσης Ε9 θα επεκταθεί και στις δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο