Εκπαίδευση δύο ταχυτήτων αποκαλύπτουν τα πρόσφατα αποτελέσματα των Ελλήνων μαθητών στον τελευταίο διαγωνισμό PISA που οργάνωσε ο ΟΟΣΑ το 2022
Χάσμα ανάμεσα στις επιδόσεις των μαθητών των δημόσιων, σε σχέση με τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων στην Ελλάδα προκύπτει από τον τελευταίο διαγωνισμό PISA που οργάνωσε ο ΟΟΣΑ το 2022.
Ενώ οι μαθητές των δημόσιων σχολείων, όπως προκύπτει, αντιμετωπίζουν με χαλαρότητα τον διαγωνισμό, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων. Οι επιδόσεις των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων μάλιστα είναι πολύ καλύτερες όχι μόνο σε σε σύγκριση με τους μαθητές των δημοσίων σχολείων στην Ελλάδα, αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Οι μαθητές των ελληνικών ιδιωτικών σχολείων πέτυχαν σε όλα υψηλότερες βαθμολογίες από τον μέσο όρο των ιδιωτικών σχολείων του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Χαράλαμπο Κυραϊλίδη, οι διαχρονικά υψηλότερες επιδόσεις των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων στο πρόγραμμα PISA δεν είναι συμπτωματικές. «Τα ιδιωτικά σχολεία, εξαιτίας του πολύπλευρου εκπαιδευτικού προγράμματος, της καινοτομίας, του πειραματισμού, της παιδαγωγικής αυτονομίας, μπορούν να αμβλύνουν μεγάλο μέρος από τις παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Oι επιδόσεις των μαθητών των ελληνικών ιδιωτικών σχολείων (ακόμα και μετά την αφαίρεση της επίδρασης του κοινωνικο-οικονομικού υποβάθρου) είναι για ακόμα μια φορά πολύ καλύτερες από του μέσου όρου. Στα τρία βασικά πεδία (γλωσσικές, μαθηματικές και επιστημονικές δεξιότητες), ενώ ο μέσος όρος τόσο του γενικού πληθυσμού των Ελλήνων μαθητών όσο και των μαθητών δημοσίων σχολείων είναι χαμηλότερος από τους αντίστοιχους μέσους όρους του ΟΟΣΑ, οι μαθητές των ελληνικών ιδιωτικών σχολείων πέτυχαν σε όλα υψηλότερες βαθμολογίες από το μέσο όρο των ιδιωτικών σχολείων του ΟΟΣΑ.
Συγκεκριμένα:
Μάλιστα, οι διαφορές στις επιδόσεις των μαθητών ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων είναι από τις μεγαλύτερες στις χώρες-μέλη του οργανισμού (3η θέση στις διαφορές στις γλωσσικές δεξιότητες, 1η μαθηματικές δεξιότητες και 3η στις Επιστήμες).
Πηγή: protothema.gr