Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 20:28

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας την Τετάρτη – Ποιες ώρες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 10:00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου.

Η στάση εργασίας πραγματοποιείται ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στις 11:00πμ, στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Μετρό Μεταξουργείο) και στην πορεία που θα ακολουθήσει, ενάντια στον προϋπολογισμό.

Στην ανακοίνωση της, η ΑΔΕΔΥ, σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο διεκδικούν:

  • «Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας κι όχι αυξήσεις κοροϊδία
  • Επαναφορά ΤΩΡΑ των δώρων
  • Κατάργηση του παγώματος της διετίας 16-17
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% για την ανεργία
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
  • Αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων – προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλο το Δημόσιο»

Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 17:58

Σχετικά Άρθρα

  • ΑΔΕΔΥ Ηλείας: Συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων των Κέντρων Υγείας
    ΑΔΕΔΥ Ηλείας: Συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων των Κέντρων Υγείας

    Καταγράφηκαν και συζητήθηκαν τα προβλήματα

    Συνάντηση πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ν. Ηλείας με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων των Κέντρων Υγείας Ηλείας και με εργαζομένους (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης, με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ευρύτερη περιοχή.

    Όπως υπογράμμισε η αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ Ηλείας με ανακοίνωσή της, η υποστελέχωση αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού.

    Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ένας μόνιμος ιατρός και πέντε νοσηλευτές θα πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και να καλύπτουν τις ανάγκες σε μία περιοχή που εκτός των μονίμων κατοίκων έχει μεγάλο αριθμό μεταναστών-εργατών γης και τους καλοκαιρινούς μήνες έντονη τουριστική δραστηριότητα. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στο κατ’ όνομα Πολυδύναμο Ιατρείο Λεχαινών.

    Επίσης, σοβαρά ζητήματα διαπιστώθηκαν στην ασφάλεια των εργαζομένων και των υποδομών-εξοπλισμού από την απουσία στοιχειώδους φύλαξης των χώρων, στην καθαριότητα των μονάδων υγείας (με μία μόνιμη καθαρίστρια το Κ.Υ. Γαστούνης και με εξωτερικό τετράωρο συνεργείο τα απογεύματα, καμία καθαρίστρια στα Λεχαινά με μόνο μια φορά την εβδομάδα καθαρισμό από εξωτερικό συνεργείο), και στην προβληματική λειτουργία των εγκαταστάσεων (χωρίς ψύξη-θέρμανση το Πολυδύναμο Ιατρείο Λεχαινών) κλπ.

    Προβλήματα υπάρχουν και στα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας του νομού (π.χ. Ζαχάρω, Ολυμπία κ.α.) όπως αναφέρθηκε από τα μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου τους.

    Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και παράλληλα να αναπτυχθούν οι απαιτούμενες πολιτικές ότι η ενίσχυση με μέσα και προσωπικό της Πρωτοβάθμιας Υγείας είναι μονόδρομος για μια αξιοπρεπή υγειονομική κάλυψη. Δυστυχώς όμως είναι επιλογή των κυβερνώντων, η συρρίκνωση της λειτουργίας των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας, όταν ευεργετικά δωρεάν προγράμματα, με τα πιο σύγχρονα διαγνωστικά μέσα πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, όπως το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» δεν εγκρίνονται να εκτελούνται από τις εξειδικευμένες μαίες του Κ.Υ. με αποτέλεσμα οι ασθενείς να απευθύνονται στους ιδιώτες με το αντίστοιχο κόστος.

    Η πρωτοβάθμια υγεία θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή του κάθε ασθενή, αφενός γιατί είναι δίπλα στο σπίτι του, αφετέρου για να αποφεύγεται ο άσκοπος κορεσμός των νοσηλευτικών μονάδων. Επίσης το Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «μπάλωμα» και να μεταφέρεται από νοσηλευτική μονάδα σε νοσηλευτική μονάδα για να καλύψει τα τεράστια κενά στο χώρο της υγείας.

    Το επόμενο διάστημα, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ν. Ηλείας θα επισκεφθεί και τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας του νομού προκειμένου να σχηματίσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο νομό μας.

  • Απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα - "Συνεχίζουμε τον αγώνα μας"
    Απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα -

    Απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Δικαστηρίων Πύργου, πραγματοποίησαν χθες το πρωί εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
    Τους ομιλητές, προλόγισε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου, με τον γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας-Ζαχάρως και αντιπρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ηλείας Γιώργο Αντωνόπουλο να κάνει έναν σύντομο χαιρετισμό.

    Apergia adedi 4

    «Με την σημερινή μας απεργία, οι εργαζόμενοι, στέλνουμε ένα ακόμα μήνυμα αγανάκτησης, αντίδρασης και οργής για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ και έχει οδηγήσει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια σε ξέφρενη πορεία, εξαθλιώνοντας και συνθλίβοντας τους οικονομικά ασθενέστερους προς όφελος του κεφαλαίου. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ο σκοπός μας, είναι η συστράτευση των εργαζομένων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για να διατρανώσουμε την αντίθεση μας σε μια αδιέξοδη πολιτική, η οποία έχει γίνει θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού. Βροντοφωνάζουμε «ως εδώ» στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, προκαλώντας πόνο, θλίψη, φτώχεια και δυστυχία στους πολλούς για να κερδίζουν οι λίγοι» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνόπουλος.

    Apergia adedi 3

    Μπάμπης Καλαντζής «Άθλια η κοροϊδία»

    Apergia adedi 2

    Την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης έκανε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ηλείας Μπάμπης Καλαντζής, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας απέναντι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που βιάζει τη ζωή μας, με τους εξαθλιωμένους μισθούς, την ακρίβεια, τη φοροληστεία, τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα, την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την κερδοφορία των λίγων. Συνεχίζουμε τον αγώνα και απεργούμε σήμερα για την άθλια κοροϊδία της κυβέρνησης που μετά από 13 χρόνια μειώσεων και καθήλωσης του μισθούς μας, αντί να δώσει πραγματική αύξηση που θα καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, μοίρασε ψίχουλα που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι. Συνεχίζουμε τον αγώνα και απεργούμε για να παρθούν μέτρα κατά της ακρίβειας που εξαϋλώνει τον πενιχρό μισθό μας και η κυβέρνηση τα αρνείται, για να μπορούν «ανενόχλητα» οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που σπάνε το ένα ρεκόρ κερδών μετά το άλλο».

    Τα αιτήματα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα είναι:

    - Αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη, μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας και να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η διετία 2016 – 2017 που έχει «παγώσει».
    - Κατάργηση του χαρατσιού της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας».
    - Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και άμεση χορήγησή του.
    - Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

    Apergia adedi 5

  • ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 21 Μαΐου στο Δημόσιο
    ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 21 Μαΐου στο Δημόσιο

    Πανελλαδική απεργία για τις 21 Μαΐου έχει εξαγγείλει η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ).

    Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 21 Μαΐου «ενάντια στην ακρίβεια και την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων, από την πολιτική της Κυβέρνησης και καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μαζικά μέρος σε αυτήν».

    Παράλληλα καλεί σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

    Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:

    «Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

    Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η ακρίβεια καλπάζει, εμπαίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με τις αυξήσεις – κοροϊδία που έδωσε από 1-1-24 δηλαδή 38-42 ευρώ καθαρά το μήνα. Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης με περίσσιο θράσος δηλώνει πως η μέση καθαρή αύξηση για τους Δημοσίους υπαλλήλους το 2024 είναι 1.425 ευρώ, όταν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πήραν τα εκκαθαριστικά τους κι είδαν με τα ίδια τους τα μάτια την κοροϊδία.

    Δεκατέσσερα χρόνια μετά τα μνημόνια, όπου οι αποδοχές μας μειώθηκαν κατά 40%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε η διετία 16-17, μειώθηκε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής κι οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

    Ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, που καλείται να ζήσει στα νησιά με ενοίκιο της τάξης των 350-500 ευρώ τον μήνα, αμείβεται με 734 ευρώ καθαρά τον μήνα. Ένας νοσηλευτής με 680 ευρώ καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για τους δημόσιους λειτουργούς, έχει όμως για τους ημέτερους. Τους Διοικητές των οργανισμών και των φορέων του Δημοσίου – τα δικά της παιδιά – στους οποίους έδωσε αυξήσεις 76% τον μήνα!!!

    Χρήματα υπάρχουν. Απλά μοιράζονται στους ημέτερους.

    Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

    Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι μαζί ΕΝΩΤΙΚΑ και δυνατά! Στις 28 του Φλεβάρη απεργήσαμε και βροντοφωνάξαμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!

    Στις 21 του Μάη συνεχίζουμε τον αγώνα με νέα απεργία και διεκδικούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

    ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

    1. Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.
    2. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των ΔΩΡΩΝ
    3. Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας
    4. Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17
    5. Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
    6. Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€
    7. Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
    8. Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

    ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

    ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Αθήνα, ώρα 11:00πμ, Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5)»

    Στάσεις εργασίας της ΟΛΜΕ από 13 έως και 31 Μαΐου

    Συνεχίζοντας τις αντιδράσεις της ενάντια στην αξιολόγηση, η ΟΛΜΕ με την επανέναρξη των σχολείων από τις διακοπές του Πάσχα, θα υλοποιήσει πρόγραμμα στάσεων εργασίας.

    Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, σε υλοποίηση της απόφασης της ΓΣ Προέδρων των ΕΛΜΕ (11-2-2023), προκηρύσσει 3ωρες στάσεις εργασίας για την πρώτη ή τη δεύτερη βάρδια εργασίας από Δευτέρα 13/05 έως και Παρασκευή 31/05/2024 στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της ΥΑ 9950/ΓΔ5/27-01-23 (παρακολούθηση μαθημάτων από αξιολογητές κλπ)».

    Πηγή: cnn.gr

  • Το ilialive.gr συμμετέχει στην 4ωρη στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΠΗΝ
    Το ilialive.gr συμμετέχει στην 4ωρη στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΠΗΝ

    Το ilialive.gr συμμετέχει στην τετράωρη στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει η ΠΟΕΣΥ και οι δημοσιογραφικές ενώσεις για τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση.

    Η ροή των ειδήσεών θα διακοπεί από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα της Τετάρτης.

    Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

    Στη μεγάλη κινητοποίηση που οργανώνουν Εργατικά Σωματεία και Ομοσπονδίες της χώρας την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου συμμετέχει η ΠΟΕΣΥ, προκηρύσσοντας στάση εργασίας για τους δημοσιογράφους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από 12:00 έως 16:00.

    Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους να ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια απομυζούν το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και η ζωή των πολιτών χειροτερεύει, οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούμε:

    • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις
    • Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
    • Τέλος στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια

    Οι δημοσιογράφοι συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών για αναβαθμισμένα δημόσια νοσοκομεία, και των φοιτητών για Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • Απεργούν Δημόσιο και Μέσα Μεταφοράς την Τετάρτη - Δεμένα τα πλοία, δεν θα πετάξουν τα αεροπλάνα, χειρόφρενο και στα ταξί
    Απεργούν Δημόσιο και Μέσα Μεταφοράς την Τετάρτη - Δεμένα τα πλοία, δεν θα πετάξουν τα αεροπλάνα, χειρόφρενο και στα ταξί

    Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις στην Αθήνα μεθαύριο - Γενική 24ωρη απεργία έχει κηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ

    Μετ' εμποδίων θα γίνονται οι μετακινήσεις στην Αθήνα μεθαύριο, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, ημέρα που θα διεξαχθεί η απεργία της ΑΔΕΔΥ καθώς το ένα μετά το άλλο τα σωματεία των εργαζομένων στον κλάδο των μεταφορών εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις.
    Συγκεκριμένα, αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), λαμβάνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.
    Οι εργαζόμενοι στο Μετρό έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία. Στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.
    Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα (έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ.), ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

    Επίσης, 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί στον σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

    Η αρχή έγινε από τον σιδηρόδρομο με την εξαγγελία απεργίας από την Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης (μηχανοδηγοί), οι οποία προχωρά σε κινητοποιήσεις την 28η Φεβρουαρίου, ημέρα συμπλήρωσης ενός έτους από την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, η οποία άφησε πίσω της 57 νεκρούς, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων.

    24ωρη πανελλαδική απεργία εξήγγειλε την Παρασκευή και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς «αφενός ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών και αφετέρου στέλνοντας μήνυμα - απαίτηση προς κάθε κατεύθυνση ότι για εμάς τους Σιδηροδρομικούς πάνω από όλους και πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων», όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους.

    Οι σιδηροδρομικοί απαιτούν «απόδοση ευθυνών στο σύστημα που διαχρονικά, στάθηκε απέναντι στο Σιδηρόδρομο και στους Σιδηροδρομικούς οι οποίοι με επαγγελματική ευσυνειδησία καθημερινά προσπαθούσαν και προσπαθούν να κρατήσουν «όρθιο» το Σιδηρόδρομο. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για όλα αυτά που συμβαίνουν καθώς χρόνια «φωνάζουν» προς όλες τις κατευθύνσεις για την ασφάλεια του Σιδηροδρόμου, γιατί έβλεπαν αυτά που έρχονταν! Απόδοση ευθυνών και πλήρη διαλεύκανση του τραγικού δυστυχήματος και απόδοση Δικαιοσύνης».

    Όπως επισημαίνουν ζητούν:
    - Άμεσες προσλήψεις προσωπικού κάνοντας λόγο για τραγικές ελλείψεις ακόμα και σε νευραλγικές ειδικότητες, καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία επιβατικών και εμπορικών μεταφορών.

    - Ολοκλήρωση των έργων. Βελτίωση, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό όλου του σιδηροδρομικού δικτύου.

    - Επαναφορά ενός ενιαίου και σύγχρονου σιδηροδρόμου.

    Η ΠΟΣ θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 10.30 στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά στο Μακρυχώρι Λάρισας.

    Καμία πτήση δεν θα εκτελείται από και προς ελληνικά αεροδρόμια την Τετάρτη, καθώς και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ. Εφόσον η απεργία πραγματοποιηθεί, καμία πτήση πλην των απαραίτητων (αεροδιακομιδές, κλπ) και των υπερπτήσεων δε θα εξυπηρετείται.

    Οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν εξαγγείλει σύμφωνα με απόφαση του Σ.Α.Τ.Α. 48ωρη απεργία την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024.

    Χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ η Αθήνα

    Παράλληλα, χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ θα μείνει η Αθήνα την Τετάρτη, 28/2, καθώς 7 σωματεία συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

    Τα σωματεία τα οποία συμμετέχουν στην απεργία είναι:

    - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ.ΣΥ.

    - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΜ & ΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ ΣΤΑΣΥ (Σ.Ε.Τ.)

    - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. (Σ.Η.Ε.Κ.)

    - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΤΑΘΜΑΡΧΩΝ – ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

    - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΤΡΑΜ ΑΤΤΙΚΗΣ (Σ.Η.Τ.Α.)

    - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (Σ.Η.Α.Μ.)

    - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ (Σ.Ε.Κ.Ε.Λ.Μ.Α.)

    Δεμένα τα πλοία

    Τέλος, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, καθώς η ΠΕΝΕΝ προκήρυξε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

    Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:

    Η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ συνεχίζει εντατικά την ενημέρωση, την προετοιμασία και την οργάνωση της απεργίας για τις 28/2.

    Στο πλαίσιο αυτό κλιμάκια του ΔΣ επισκέπτονται καθημερινά τα πλοία που βρίσκονται στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου στα οποία θα πραγματοποιηθεί η 24ωρη απεργία.

    Η ανταπόκριση του κλάδου στο κάλεσμα μας είναι καθολική γεγονός που προμηνύει ότι κανένα πλοίο στα προαναφερόμενα λιμάνια δεν θα λύσει κάβους και κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί κατά το χρόνο που ισχύει η απεργία μας.

    Η απεργία των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αποτελεί την απάντηση του αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική η οποία συσσωρεύει και οξύνει τα εργατικά και λαϊκά προβλήματα.

    Κορυφαία προβλήματα της περιόδου που διανύουμε είναι η ακρίβεια με την αλματώδη αύξηση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, στην ενέργεια και σε πλήθος υπηρεσιών που καταβροχθίζουν το λαϊκό εισόδημα.

    Τα αιτήματα μας:

    Είναι απαίτηση μας να παρθούν μέτρα κατά της αισχροκέρδειας, να υπογραφούν παντού ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, να αντιμετωπισθούν τα εργασιακά προβλήματα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να δοθούν πίσω τα κλεμμένα στους συνταξιούχους, να σταματήσει η φοροληστεία στα εισοδήματα μας!

    Καλούμε τα ΜΜΕ να σταματήσουν την ιδιότυπη σιωπή τους και να προβάλλουν την απόφαση μας για απεργία ώστε να ενημερωθεί το επιβατικό κοινό και όλοι οι χρήστες των Ακτοπλοϊκών και πορθμειακών συγκοινωνιών.

    Κλιμάκια της ΠΕΝΕΝ θα βρίσκονται στα τρία λιμάνια από τις 5:30 το πρωί στις 28/2/24.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Πορεία στην Αθήνα για προϋπολογισμό και νόμο Βορίδη - Ένταση και χημικά έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
    Πορεία στην Αθήνα για προϋπολογισμό και νόμο Βορίδη - Ένταση και χημικά έξω από το υπουργείο Εσωτερικών

    Εντάσεις σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, λίγο πριν λήξει η κινητοποίηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ, με αίτημα των εργαζομένων ΟΤΑ τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την εναντίωση δημόσιων υπαλλήλων και υγειονομικών στον προϋπολογισμό του 2024.

    Αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ήθελε να καταθέσει ψήφισμα προς την ηγεσία του υπουργείου, χωρίς αποτέλεσμα. Λίγο μετά, δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές και έγινε χρήση χημικών.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ζητούμενο των κινητοποιήσεων είναι: «Η μονιμοποίηση των εργαζομένων που απασχολούνται με επαναλαμβανόμενες πολυετείς συμβάσεις, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κατάργηση της Διάταξης «Βορίδη» για υποχρεωτική εξάντληση ένδικων μέσων μονομερώς σε ότι αφορά εργασιακές διεκδικήσεις, η πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που εξαφανίζει το πενιχρό μας εισόδημα και τις όποιες μηδαμινές οριζόντιες αυξήσεις, η αύξηση των μισθών και η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, αποτελούν πλέον διεκδικήσεις-επιβίωσης τόσο για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και για τον ίδιο το θεσμό!!!».

    Πηγή: ethnos.gr- Φωτογραφία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

  • Στα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας χθες κλιμάκια της ΟΕΝΓΕ και ΑΔΕΔΥ με φόντο την 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών
    Στα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας χθες κλιμάκια της ΟΕΝΓΕ και ΑΔΕΔΥ με φόντο την 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών

    Δεύτερη μέρα η σημερινή της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

    Με σύνθημα να μην γίνει η απώλεια συνήθεια στις 12.00 το μεσημέρι αναμένεται να γίνει η προγραμματισμένη πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

    Σήμερα από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου έχει εξαγγείλει στάση εργασίας και η ΠΟΕΔΗΝ ενώ την απεργία της ΟΕΝΓΕ στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ, η οποία καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

    Με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις, χθες επισκέφθηκε το Νοσοκομείο του Πύργου και της Αμαλιάδας, κλιμάκιο της ΟΕΝΓΕ και της ΑΔΕΔΥ με στόχο να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των νοσοκομειακών γιατρών και να προταθούν πιθανές λύσεις.

    Ο Σπύρος Δημητρακόπουλος που παρέστη ως εκπρόσωπος ΟΕΝΓΕ και του ΔΣ νοσοκομειακών γιατρών αναφερόμενος σε αυτή την επίσκεψη μιλώντας στο ilialive.gr επεσήμανε ότι: «Ήρθαμε οι εκπρόσωποι των γιατρών από την ΟΕΝΓΕ , οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων με την ΑΔΕΔΥ και μιλήσαμε για όλα τα προβλήματα, σχετικά με το νοσοκομείο, μήπως μας ακούσει κάποιος και μήπως κάνουμε κάποιες κινήσεις και σώσουμε την δευτεροβάθμια περίθαλψη που έχει πάρει την κάτω βόλτα στην Ηλεία.

    Υπάρχουν διάφορες προτάσεις, πέρα από το άγονο της Α ζώνης που είχαμε προτείνει, υπάρχουν και προτάσεις που είναι πιο τεχνοκρατικές, που είναι η σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η μόνη όμως πρόταση που βλέπω αυτή τη στιγμή είναι ότι αφήνουνε αυτό το νοσοκομείο, έτσι ώστε να πέσει η υγεία σαν σάπιο μήλο από το δέντρο. Δυστυχώς αυτή δεν είναι ούτε πρόταση ούτε λύση. Πρέπει να γίνουν κινήσεις, να χρησιμοποιήσουν τα στατιστικά αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ και να εντοπίσουν που βρίσκεται ο νομός Ηλείας. Καθώς από ό,τι γνωρίζω εγώ, βρίσκεται μέσα στους πέντε τελευταίος νομούς.

    Πιστεύω ότι αν κάποιοι από τους βουλευτές της Ηλείας δουν θετικά κάποια πράγματα, υπάρχουν λύσεις…. Σίγουρα πρέπει να γίνουν προσλήψεις σε βασικές κλινικές όπως η παθολογική που πάσχει εδώ και χρόνια, τώρα πάσχει η χειρουργική, η μαιευτική, η ορθοπεδική και άλλες κλινικές σιγά-σιγά έχουν πάρει την κάτω βόλτα. Μία λύση είναι όπως βρήκαν στην Καλαμάτα τότε μετά τον σεισμό που μαζεύτηκαν διακομματικά και πήραν έναν διοικητή για χρόνια και είπαν μία πρόταση, το Α άγονο εκεί που σήμερα δεν θα μπορούσε να είναι άγονο και λύθηκε, κάποια αντίστοιχη λύση πρέπει να βρεθεί και εδώ.

    Από την πλευρά του ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της εκτελεστικής Γραμματείας ΟΕΝΓΕ σημείωσε ότι:

    «Πραγματοποιούμε μία επίσκεψη στο νοσοκομείο του Πύργου με αφορμή την 48ωρη απεργία που έχουμε προκηρύξει οι νοσοκομειακοί γιατροί για σήμερα (σ.σ. χθες) και αύριο (σ.σ. σήμερα) και θα κορυφωθεί αυτή η δράση μας αύριο στις 12 στο υπουργείο Υγείας με μία μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση. Προσπαθούμε να αναδείξουμε τα προβλήματα που έχει ο κλάδος των νοσοκομειακών γιατρών βάζοντας μπροστά πρώτα απ’ όλα, τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, διεκδικώντας γεναίες προσλήψεις προσωπικού άμεσα, διεκδικώντας κίνητρα ειδικά για προβληματικές περιοχές που δυσκολεύονται να πάνε συνάδελφοι, διεκδικούμε επίσης αυξήσεις στους μισθούς. Ζητάμε διπλασιασμό των μισθών μας γιατί έχουμε εδώ και 15 χρόνια καθηλωμένο μισθολόγιο και σε συνδυασμό με την μεγάλη ακρίβεια που υπάρχει το τελευταίο διάστημα ουσιαστικά έχουμε μεγάλες μειώσεις. Θέλουμε το δημόσιο σύστημα υγείας να είναι πραγματικά Δημόσιο, δεν θέλουμε τους ιδιώτες να μπουν ούτε πλαγίως ούτε από την μπροστινή πόρτα στο νοσοκομείο. Δεν θέλουμε οι ασθενείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για άλλη μία φορά γιατί ούτως ή άλλως πληρώνουν από τις ασφαλιστικές εισφορές και από την φορολόγησή τους. Θέλουμε να λειτουργεί πραγματικά σωστά, σύγχρονα, δημόσια και με δωρεάν τρόπο το σύστημα υγείας για να παρέχει σωστές υπηρεσίες στους πολίτες και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, με συναδέλφους, με προσωπικό και καλούς μισθούς».

    Ακολούθως, ο Γιάννης Γεωργίου, πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Πύργου πρόσθεσε ότι:

    «Η ΠΟΕΔΗΝ έχει κηρύξει κινητοποιήσεις, συμμετέχουμε αύριο (σ.σ. σήμερα) με τετράωρη στάση εργασίας από τις 11.00 μέχρι τις 3.00. Τα προβλήματα στο χώρο της υγείας είναι γνωστά, διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας, αύξηση των μισθών μας, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και επίσης έξω οι εργολάβοι από το ΕΣΥ. Αυτά είναι τα βασικότερα από τα αιτήματά μας. Επιπλέον, στηρίζουμε και τον Ιατρικό Σύλλογο στις κινητοποιήσεις του και θέλουμε τη καλύτερη στελέχωση στα νοσοκομεία γενικότερα της Ελλάδας και ειδικότερα στο νομό μας. Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις γιατί η κυβέρνηση δεν βλέπω να παίρνει ενεργό ρόλο και να ακούει τα προβλήματα».

    Τέλος η Στέλλα Αναστάσιου, μέλος γενικού συμβουλίου ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηλείας, ανέφερε πως:

    «Έγινε μία πολύ ωραία συζήτηση και με τους γιατρούς και με το προσωπικό των νοσοκομείων, αναδείχθηκαν προβλήματα, έγιναν προτάσεις και βέβαια θεωρούμε ότι πρέπει όλη αυτή η πρωτοβουλία που γίνεται να συνεχιστεί και σε επίπεδο νομού, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά την υποστελέχωση του νοσοκομείου του Πύργου αλλά και το γεγονός ότι το νοσοκομείο της Αμαλιάδας υπολειτουργεί».

  • Ηλεία: Κύμα αντιδράσεων για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο
    Ηλεία: Κύμα αντιδράσεων για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Στους δρόμους βγήκαν και πάλι χθες εργαζόμενοι, σωματεία και συνδικάτα ανταποκρινόμενοι στην προκήρυξη της απεργίας της ΑΔΕΔΥ καθώς οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

    Όλοι όσοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στην Ηλεία, που πραγματοποιήθηκαν σε Πύργο και Αμαλιάδα ένωσαν τις φωνές τους ζητώντας να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο αν και η κυβέρνηση το παρουσιάζει ως μία τομή που καταπολεμά την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, στην ουσία αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, καταστρατηγώντας τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

    Στον Πύργο, κρατώντας πανό με συνθήματα κατά του νέου νομοσχεδίου, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία ενώ στις ομιλίες που ακολούθησαν κοινός τόπος ήταν η άμεση ανάγκη απόσυρσης του νομοσχεδίου που με την εφαρμογή του η χώρα θα οδηγηθεί σε εργασιακό μεσαίωνα. Αναλόγως και στην Αμαλιάδα, στο Εργατικό Κέντρο η συγκέντρωση είχε παλμό και άπαντες έκαναν λόγο για νομοσχέδιο έκτρωμα.

    Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία του Πύργου προέβη ο πρόεδρος εργαζομένων στο εργοστάσιο απορριμμάτων Τριανταφυλλιάς Χρήστος Κουής ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

    «Μέσα από αντίξοες συνθήκες, κόντρα στην εργοδοσία, καταφέραμε και φτιάξαμε επιχειρησιακό σωματείο, αντλώντας δύναμη και έμπνευση από όλους εσάς από τους εργαζομένους, της e-food, της Cosco και άλλους πολλούς. Σήμερα και από δω στον Πύργο, όπως και νωρίτερα από την Αμαλιάδα, δίνουμε μία πρώτη απάντηση, μία πρώτη μάχη για σύγχρονα δικαιώματα, για μας τους εργαζόμενους, για ζωή με αξιοπρέπεια. Απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο όλεθρο, που καταργεί το οκτάωρο και το πενθήμερο, που προβλέπει δουλειά 13 ώρες την μέρα και 78 την εβδομάδα, με συμβάσεις μηδενικών ωρών και δουλειά κατά παραγγελία, που ουσιαστικά απελευθερώνει εντελώς τις απολύσεις, κάναμε δική μας υπόθεση την οργάνωση της σημερινής απεργίας, κόντρα στη θλιβερή ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που βρήκε το νομοσχέδιο θετικό. Και πράγματι είναι έτσι, γιατί έκαναν επιλογή να είναι με τον εργοδότη και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Και από κοντά ακολουθεί και το εργατικό κέντρο Πύργου.

    Και δεν μπαίνει το ζήτημα. Τι Εργατικά Κέντρα θέλουμε; Να μας απαντήσουν αυτή που σήμερα, μέρα απεργίας είναι απόντες.

    Δεν συμβιβαζόμαστε όμως εμείς με αυτή τη βαρβαρότητα του εργασιακού Μεσαίωνα, με αυτή τη σύγχρονη σκλαβιά, ξέρουμε πολύ καλά τόσο εμείς οι εργάτες, όσο και τα αφεντικά, ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και το δίκιο διεκδικείτε, κερδίζετε στους δρόμους του αγώνα».

    Η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Έλλη Μπίσσα από την πλευρά της επεσήμανε πως « … και με το νόμο Χατζηδάκη έλεγαν ότι δεν αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και η πρώτη εφαρμογή του, έγινε σε μας τους εκπαιδευτικούς όταν κηρύχτηκε παράνομη η μεγαλειώδης απεργία ενάντια στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι νομοθετεί υπέρ των εργαζομένων παρουσιάζοντας μια ανεστραμμένη πραγματικότητα. Ποια είναι όμως η πραγματική κατάσταση στην εκπαίδευση; Περικοπές και λιτότητα ελάχιστοι διορισμοί κατά πολύ μειωμένες προσλήψεια αναπληρωτών, χιλιάδες κενά…».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις, στα καταστήματα και υπηρεσίες του νομού Ηλείας Νίκος Γκότσης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

    «Είμαστε εδώ για να πάμε κόντρα σε αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα που θέλει να μας επιβάλει η κυβέρνηση, τους λέμε ξεκάθαρα πως θα είναι άλλο ένα νομοσχέδιο που θα μείνει στα χαρτιά. Οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν και αυτή τη φορά με ψηλά το κεφάλι και θα δείξουν ότι έχουν τη δύναμη να τσακίσουν μηχανισμούς εργοδοτικούς, τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό και όλους τους μηχανισμούς της πλουτοκρατίας προς όφελός τους. Έχουμε την πείρα, δείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι οι εργαζόμενοι αντιστέκονται, ότι οι εργαζόμενοι με την αλληλεγγύη τους είναι δίπλα στους πλημμυροπαθείς, δίπλα στους σεισμοπαθείς, γιατί σήμερα το σύστημα αυτό αυτό που σου λέει ότι θα δουλεύεις 14 ώρες την ημέρα, ότι δεν θα έχεις κυριακάτικη αργία, ότι δεν θα έχεις κανένα δικαίωμα, καταργεί τις τριετίες με νόμο, οι εργαζόμενοι μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, από τις ομοσπονδίες τους, από εργατικά κέντρα, από τα σωματεία, έχουν τη δύναμη να στέλνουν αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας».

    Ακολούθως ο πρόεδρος εργαζομένων δήμων Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας και Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος στην ομιλία του υπογράμμισε «Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προκαλούνται ανατροπές, βαθιά αρνητικές για την εργασία και τους ανθρώπους της, για την αγορά εργασίας και τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι ένα νομοσχέδιο που διαλύει βασικά εργασιακά δικαιώματα, επιδεινώνει όρους και συνθήκες εργασίας και υποβαθμίζει τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων. Συγκεκριμένα :

    Καταργείται το 8ωρο μέσω της δυνητικής παράλληλης απασχόλησης, νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του ενός εργοδότες, κάτι που σήμερα απαγορεύεται σήμερα από την Ελληνική έννομη τάξη.

    Καταργείται το πενθήμερο σε πολλές επιχειρήσεις

    Απαλλάσσονται οι εργοδότες από την υποχρέωση της αναγγελίας των υπερωριών.

    Γίνεται ευκολότερη η απόλυση λόγω απουσίας του μισθωτού από την εργασία.

    Επιδεινώνεται νομικά η θέση του δοκιμαζόμενου εργαζόμενου.

    Διευκολύνεται η εργοδοσία στις απλήρωτες υπερωρίες και ποινικοποιούνται περαιτέρω οι απεργίες και η συνδικαλιστική δράση».

    Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας Κώστας Γιάνναρος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

    «Η κυβέρνηση για λογαριασμό της εργοδοσίας, παλεύει να κάνει νόμο τη δουλειά ήλιο με ήλιο, 13 ώρες την ημέρα, τη δουλειά τις Κυριακές, την απεργοσπασία και τις απολύσεις. Γιατί μετατρέπεται σε μεγαλύτερο έγκλημα η απεργιακή κινητοποίηση και η περιφρούρησή της. Τέρμα πια σε όλους αυτούς που αρπάζουν το ψωμί από το στόμα του εργάτη. Σύγχρονοι σκλάβοι δεν θα γίνουμε... Ο μόνος δρόμος για εμάς είναι ο δρόμος του αγώνα…».

    Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσα Παναγιωτάρα επεσήμανε «Σήμερα απεργούμε και στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι σκλάβοι τον 21ο αιώνα δεν πρόκειται να γίνουμε. Μαζί με 31 εργατικά κέντρα και 18 ομοσπονδίες σε όλη την Ελλάδα απεργούμε πρωτίστως απέναντι σε αυτούς της ΓΣΕΕ που δεν κήρυξαν απεργία γιατί το νομοσχέδιο αυτό έχει και θετικά σημεία. Απεργούμε για να πεταχτεί στα σκουπίδια αυτό το εργασιακό νομοσχέδιο έκτρωμα που άρθρο άρθρο θωρακίζει την εργασιακή ζούγκλα».

    Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος Συνταξιούχων Πύργου και Περιχώρων Χρήστος Τσαγκάρης σημείωσε πως «…δεν αντιμετωπίζουν την εργατική τάξη σαν ζώο. Κανένα ζώο δεν δουλεύει σε τόσο απάνθρωπες συνθήκες. Μας αντιμετωπίζουν σαν εργαλεία παραγωγής πλούτου για τους κηφήνες. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ούτε για τα σκουπίδια κάνει. Είναι για κάψιμο και θάψιμο. Τόσο τοξικό και ανθυγιεινό. Με μαχητικό και συντονισμένο αγώνα η εργατική τάξη μπορεί και πρέπει να το κάνει… ».

    Η πρόεδρος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου – Κυλλήνης και αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Ζωή Τσάση, αμέσως μετά ανέφερε ότι «Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό έχουμε ζήσει στο πετσί μας τις περισσότερες από τις αλλαγές που φέρνει τώρα η κυβέρνηση. Έχουν προηγηθεί νόμοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που νομιμοποίησαν πάνω από δέκα μορφές ελαστικής απασχόλησης…

    Η κυβέρνηση φέρνει για διαβούλευση άλλο ένα αντεργατικό τερατούργημα, που επιβάλει την πολλαπλή απασχόληση, καταργεί ολοκληρωτικά το 5νθημερο και το διάλειμμα, προσθέτει νέα μορφές συμβάσεων ευέλικτης και μερικής απασχόλησης. Δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να μας ξεζουμίζουν με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, σε πάνω από έναν εργοδότη ή ακόμη και στον ίδιο αν λειτουργεί και άλλες επιχειρήσεις με άλλη επωνυμία….

    Απαιτούμε να ζούμε και να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια στην ειδικότητα που έχουμε προσληφθεί με σταθερή δουλειά, 7 ώρες την ημέρα, 5 μέρες την βδομάδα, χωρίς καμία υπερεργασία ή υπερωρία».

    Με την ευκαιρία της συγκέντρωσης σύσσωμοι οι διαδηλωτές αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών στην κεντρική πλατεία του Πύργου, κατευθύνθηκαν στο κτήριο του ΕΦΚΑ, όπου σωματεία και οι φορείς ξαναζήτησαν να λυθεί επιτέλους το θέμα του Σπύρου Γιακουμέλου, που τόσα χρόνια παλεύει προκειμένου να λάβει την σύνταξή που δικαιούται.

    apergia 21 pirgos 11

    apergia 21 pirgos 14

    apergia 21 pirgos 5

    apergia 21 pirgos 3

    apergia 21 pirgos 6

    apergia 21 pirgos 8

    apergia 21 pirgos 9

    apergia 21 pirgos 2

    apergia 21 pirgos 7

    apergia 21 pirgos 10

    apergia 21 pirgos 4

    apergia 21 pirgos 12

    apergia 21 pirgos 13


Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο