Ελλάδα

Θάνατος 8χρονου στο Παίδων: Απαντήσεις από τη νεκροψία - Υπήρξε κι άλλο μικρόβιο, εκτός από τον στρεπτόκοκκο;

Θάνατος 8χρονου στο Παίδων: Απαντήσεις από τη νεκροψία - Υπήρξε κι άλλο μικρόβιο, εκτός από τον στρεπτόκοκκο;

Στη χώρα μας, ο ΕΟΔΥ είχε καταγράψει έξι θανάτους από λοίμωξη διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Αιφνιδιαστικά έφυγε από τη ζωή ένα 8χρονο αγοράκι το οποίο βρέθηκε θετικό στον στρεπτόκοκκο, αν και θα γίνουν και επιπλέον τεστ για ύπαρξη και άλλου πιθανού μικροβιακού παράγοντα. Τα συμπτώματα της προσβολής από στρεπτόκκοκο είχαν εκδηλωθεί, τρεις ημέρες, νωρίτερα, αλλά λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του παιδιού το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, το αγόρι υποβλήθηκε σε στρεπ τεστ, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο βγήκε θετικό, ενώ λόγω της βαρύτητας της κατάστασής του, οδηγήθηκε, αμέσως, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Διασωληνώθηκε και υποστηρίχθηκε το κυκλοφορικό σύστημα με 3 ινότροπα. Χορηγήθηκε γ-σφαιρίνη. Λίγες ώρες μετά την εισαγωγή στη ΜΕΘ και παρά την εντατική υποστήριξη όλων των συστημάτων, εμφάνισε καρδιακή ανακοπή και κατέληξε στις 09:44.

Αναμένονται οι καλλιέργειες βιολογικών υγρών για ανάδειξη πιθανού μικροβιακού παράγοντα, εκτός από το ήδη θετικό strep test. Θα διενεργηθεί νεκροψία, νεκροτομή.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Aπό το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Αγόρι, 8 ετών, ελληνικής καταγωγής, προσήλθε στην εφημερία στις 18.12.2023, ξημερώματα 19.12.2023, 04:00, στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου, με ΙΧ, συνοδευόμενο από τους γονείς του, από την περιοχή των Δυτικών Προαστίων.

Παρουσίαζε αναπνευστική ανεπάρκεια και κυκλοφορική καταπληξία, σε έδαφος σηπτικού shock με αναφερόμενη εμπύρετη λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού από τετραημέρου.

Έγινε ανάνηψη με υγρά και χορήγηση τριπλού αντιβιοτικού σχήματος στα Εξωτερικά Ιατρεία και εισήχθη άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Διασωληνώθηκε και υποστηρίχθηκε το κυκλοφορικό σύστημα με 3 ινότροπα. Χορηγήθηκε γ-σφαιρίνη. Λίγες ώρες μετά την εισαγωγή στη ΜΕΘ και παρά την εντατική υποστήριξη όλων των συστημάτων, εμφάνισε καρδιακή ανακοπή και κατέληξε στις 09:44. Αναμένονται οι καλλιέργειες βιολογικών υγρών για ανάδειξη πιθανού μικροβιακού παράγοντα.

Θα διενεργηθεί νεκροψία, νεκροτομή».

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρει: «Ένα αγόρι 8 ετών, στις 5 π.μ. (σ.σ. το πρωί της Τετάρτης), συνοδεία των γονέων του επισκέφθηκε με υψηλό πυρετό το εφημερεύον παιδιατρικό νοσοκομείο. Του εγινε τεστ και ήταν θετικό στο στρεπτόκοκκο. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό έκαναν τα πάντα. Διεκομίσθη αμέσως για νοσηλεία στη ΜΕΘ. Η επιδείνωση ραγδαία. Το πρωί κατέληξε. Μεγάλη προσοχή λοιπόν οι γονείς και να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκκοκος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι ένα βακτήριο το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια πρόκλησης φαρρυγγίτιδας και αμυγδαλίτιδας στα παιδιά, κάτω των δέκα ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη λοίμωξη, ενώ η διεισδυτική μορφή της νόσου, (σε ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών), μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή, καθώς εξελίσσεται ταχύτατα.

Ωστόσο, η διάγνωση της ασθένειας μπορεί να τεθεί, άμεσα, με την έγκαιρη διενέργεια του strep test, ενώ με τη χορήγηση αντιβιοτικού αντιμετωπίζεται, αποτελεσματικά.

Τα συμπτώματα, τα οποία πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία στους γονείς είναι ο υψηλός πυρετός, που «επιμένει», ο πονόλαιμος, η εκδήλωση εξανθήματος, αλλά, κυρίως η εικόνα καταπόνησης που παρουσιάζει το άρρωστο παιδί.

Πώς μεταδίδεται

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:

  • Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
  • Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
  • Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
  • Από υγιείς φορείς του βακτηρίου

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Συμπτώματα και επιπλοκές

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.

Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός.

Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus) , δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης της λοίμωξης

Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:

  • Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
  • Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
  • Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
  • Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
  • Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής
Πώς μπορεί να διαγνωστεί μια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο;

Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς. Για παράδειγμα η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα μπορεί γρήγορα να διαγνωσθεί με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος καθώς επίσης και με ένα ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου, γνωστό ως step test.

Ποια είναι η θεραπεία

Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια

Ο πυρετός που επιμένει, η έντονη κυνάγχη, η δυσκαταποσία, ο πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα, η έντονη καταβολή είναι συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.

Η επιτήρηση των λοιμώξεων από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ξεκίνησε, πριν από περίπου δέκα μήνες, μετά την καταγραφή ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού θανάτων παιδιών, κάτω των δέκα ετών, στις αρχές του 2023, σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αγγλία και η Γαλλία.

Στη χώρα μας, ο ΕΟΔΥ είχε καταγράψει έξι θανάτους από λοίμωξη διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις