Σάββατο, 06 Ιανουαρίου 2024 18:56

ΑμεΑ βλέπουν «παραθυράκι» αποκλεισμού από τα ΜΜΜ - Ο νέος Κανονισμός, οι υποδομές, και οι παρατάσεις προστίμων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Ενας Κανονισμός για τα δικαιώματα των επιβατών, που προβλέπει ότι ένας μεταφορέας θα μπορεί κατ' εξαίρεση να αρνηθεί σε άτομο με αναπηρία την επιβίβαση στο λεωφορείο, εφόσον οι υποδομές είναι ακατάλληλες, και θεωρείται δύσκολη ή και επικίνδυνη η μετακίνησή του μ΄αυτό, είναι απολύτως αναγκαίος (και έχει νόημα) σε μία χώρα που η έλλειψη προσβασιμότητας είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Σε μια χώρα που διαθέτει ένα ελάχιστο επίπεδο προσβασιμότητας και με αυτόν τον τρόπο προστατεύει τον επιβάτη και τον οδηγό για τη μία στις 1.000 φορές που θα χαλάσει η ράμπα του λεωφορείου. Στην Ελλάδα που μπορεί 1 στις 2 ράμπες να είναι χαλασμένες, μια τέτοια οδηγία μοιάζει περισσότερο με παραθυράκι ώστε τα ανάπηρα άτομα να αποκλειστούμε».

Με τα λόγια αυτά σχολιάζει τον νέο Κανονισμό για τα δικαιώματα των επιβατών στα ΜΜΜ και τις προβλέψεις του για τα άτομα με αναπηρία, ο Χρήστος Μελέτης ή capten.amearica για όσους τον γνωρίζουν από τα social media κυρίως εξαιτίας του περιστατικού μισαναπηρικής συμπεριφοράς που είχε βιώσει από οδηγό λεωφορείου του οποίου η ράμπα δε λειτουργούσε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τι προβλέπει ο νέος Κανονισμός

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, δίνεται κατ΄εξαίρεση η δυνατότητα σε έναν μεταφορέα να αρνηθεί την έκδοση εισιτηρίου ή την επιβίβαση σε εμποδιζόμενα άτομα εφόσον οι υποδομές είναι ακατάλληλες. Δεδομένης της κατάστασης των υποδομών στην Ελλάδα, αυτό αφήνει ανοιχτό ένα τεράστιο παράθυρο μη εξυπηρέτησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μιας μεγάλης μερίδας πολιτών.

Οι προβληματικές και απροσπέλαστες στάσεις, τα ακατάλληλα οχήματα, η έλλειψη αστυνόμευσης, που αφήνει την παράνομη στάθμευση να βάζει πρόσθετα επόδια στην κίνηση των ατόμων με αναπηρία, αλλά και οι συχνές βλάβες των ανελκυστήρων στους σταθμούς των μέσων σταθερής που κατά τα άλλα αποτελούν τα πιο προσπελάσιμα μέσα, μετατρέπουν σε κανονικό Γολγοθά την κίνηση των εμποδιζόμενων ατόμων στην Αθήνα.

Οπως λέει σε ανάρτησή του ο Χρήστος Μελέτης, «αυτή τη στιγμή τα ελληνικά ΜΜΜ δεν είναι αξιόπιστα για την μετακίνηση ατόμων με αναπηρία. Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τα αστικά λεωφορεία, οι περισσότερες στάσεις δεν είναι κατάλληλες για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ και δεν υπάρχει σχέδιο από το υπουργείο για να γίνουν».

«Είμαστε τόσο πίσω που και οι προσπάθειες που θα γίνουν, θα μοιάζουν με ημίμετρα»

Ο ίδιος μιλώντας στο «Εθνος» αναφέρθηκε και στα καινούρια λεωφορεία: «Και διαστημικά λεωφορεία να φέρουν, αν οι στάσεις παραμείνουν μη προσβάσιμες, θα είναι για μας διακοσμητικά. Είμαστε τόσο πίσω που και οι προσπάθειες που θα γίνουν, θα μοιάζουν με ημίμετρα. Οταν γνωρίζω από την απάντηση του ίδιου του υπουργείου ότι δε θα αυξηθούν οι προσβάσιμες στάσεις, θα βλέπουμε τα λεωφορεία χωρίς να μπορούμε να πλησιάσουμε από τα διαλυμένα πεζοδρόμια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις δεσμεύσεις του υπουργείου συγκαταλέγεται και η δημιουργία μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα για ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για βλάβες σε ανελκυστήρες, κλπ: «Αυτό θα ήταν χρήσιμο αν τέτοιες δυσλειτουργίες ήταν περιστασιακές. Όμως επειδή στην Ελλάδα δεν είναι περιστασιακές, είναι ένα ημίμετρο που απλά θα προτρέψει το ανάπηρο άτομο να μην συμμετάσχει στα κοινωνικά δρώμενα. Είναι καλό να γνωρίζεις ότι μπορεί να μη δουλεύει ένα στα 100 ασανσέρ. Αλλά αν δε δουλεύουν σε 4 -5 από τους 25 σταθμούς, εγώ που να πάω;», λέει.

Ένας καθημερινός «Γολγοθάς»

Θυμάται πως ξεκινώντας από τη Νέα Ιωνία όπου μένει, επιχείρησε να πάει στο ΚΠΣΝ. Ο ανελκυστήρας στο Φάληρο δε λειτουργούσε, οπότε αναγκάστηκε να φτάσει μέχρι τον Πειραιά και να πάρει από εκεί το τραμ διασχίζοντας και 1,5 χλμ. Αλλη φορά προσπάθησε να κατέβει στο σταθμό του Ηρακλείου, αλλά ο ανελκυστήρας ήταν χαλασμένος στην πλευρά που ήθελε να φτάσει: «Βρίσκεσαι διαρκώς σε μια κατάσταση που πρέπει να λύσεις προβλήματα. Αν είναι νύχτα, είναι δύσκολο να κινηθείς με το αμαξίδιο. Θα σε πατήσουν».

Αλλά και την ημέρα τα πράγματα δεν είναι πάντα πιο εύκολα, καθώς όπως λέει ο ίδιος συχνά διασχίζει με ..προσευχές μεγάλους δρόμους: «Στην Πειραιώς δεν υπάρχουν ράμπες, στη Μεσογείων σε πολλά σημεία το ίδιο, αλλού ανεβαίνεις σε ενα πεζοδρόμιο από ράμπα και φτάνεις στην άλλη άκρη και δεν υπάρχει ράμπα, πράγμα πολύ επικίνδυνο και για πτώση με το αμαξίδιο».

Κι αν η κατάσταση είναι καλύτερη στα μέσα σταθερής τροχιάς – εφόσον βέβαια λειτουργούν οι ανελκυστήρες – τα οδικά μέσα, λεωφορεία και τρόλει, είναι σχεδόν απαγορευτικά για την μετακίνηση εμποδιζόμενων ατόμων: «Δύο φορές έχω μπει μόνος μου σε αστικό λεωφορείο», λέει. Η μία έγινε ευρέως γνωστή από το βίντεο που τράβηξε με τον οδηγό να τον εγκαλεί ουσιαστικά επειδή βγήκε μόνος του. Τη δεύτερη φορά το όχημα είχε ράμπα, αλλά το πεζοδρόμιο είχε κολωνάκια. Ως αποτέλεσμα η ράμπα δεν μπόρεσε να ξεδιπλωθεί και επειδή βρήκε σε εμπόδιο, χάλασε κιόλας.

«Στο ΚΤΕΛ πρέπει να με κουβαλήσει κάποιος»

Αντίστοιχα και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ: «Εκεί δεν μπορεί να μπει αμαξίδιο οπότε θα πρέπει να με κουβαλήσει κάποιος και να παραμείνω 7 ώρες στο κάθισμα μέχρι την Κεφαλλονιά. Σε αναγκάζουν να στραφείς στο αεροπλάνο, το οποίο εκτός του ότι είναι πιο ακριβό, απαιτεί και πρόσθετη μετακίνηση από το αεροδρόμιο».

Σαφώς αναβαθμισμένα είναι τα πράγματα στα αεροπορικά ταξίδια, αν και δε λείπουν κι εκεί τα προβλήματα. Ο ίδιος βρέθηκε στη Σουηδία τον περασμένο Μάιο και ενώ όλα πήγαν καλά στη μετάβαση, στην επιστροφή η αεροπορική εταιρία του ζητούσε ιατρική γνωμάτευση με το ακριβές πρόβλημα που αντιμετωπίζει: «Εκτός του ότι πρόκειται για προσωπικά δεδομένα, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα άτομα με αναπηρία δεν αντιμετωπίζουν πρόσθετους κινδύνους από τον μέσο άνθρωπο σε ένα αεροπορικό ταξίδι».

«Πέρασα πολλά χρόνια κλεισμένος στο σπίτι»

Οι δυσκολίες για τα άτομα που κινούνται με αμαξίδιο ξεκινούν από το ίδιο το εργαλείο της μετακίνησής τους. Οπως λέει ο Χρήστος, η Αθήνα έχει ανηφόρες, απαιτεί ένα καλό αμαξίδιο για να κυκλοφορήσει ένα εμποδιζόμενο άτομο: «Πρόκειται για ένα κόστος γύρω στα 3.000 ευρώ, από τα οποία καλύπτονται περίπου τα 700. Δεν είναι δεδομένο ότι έχουν να διαθέσουν όλοι αυτά τα χρήματα. Πολλά ανάπηρα άτομα μένουν σπίτι. Κι εγώ πέρασα πολλά χρόνια κλεισμένος στο σπίτι. Το 2021 άρχισα να βγαίνω. Ικανοποιημένος θα είμαι όταν θα ξέρω πως μπορώ να κυκλοφορώ με ασφάλεια, όταν δεν αποκλείομαι εγώ και οι φίλοι μου. Θες να ζησεις τη ζωή σου, την καθημερινότητά σου και τελικά πέφτει πάνω σου το βάρος να διεκδικήσεις τα αυτονόητα. Είμαστε ακόμα πολύ πίσω. Συζητάμε αυτά που το αναπηρικό κίνημα στην Αγγλία ή την Αμερική διεκδικούσε το ΄80 και το ΄90».

Και συνεχίζει: « Το Α και το Ω είναι οι υποδομές προσβασιμότητας και οι ελλείψεις που συναντώνται. Μέχρι να υπάρξει ουσιαστική ανεμπόδιστη μετακίνηση, όλα τα υπόλοιπα θα είναι ημίμετρα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε την κατάσταση των υποδομών προσβασιμότητας, στις 04/12/2023, στην ημερίδα της ΕΣΑμεΑ «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030», λέγοντας «Θα χρειαστούμε ακόμα χρόνο και πολλή υπομονή ώστε οι συγκοινωνίες μας να γίνουν πραγματικά φιλικές προς τον καθένα». Είμαι 29, άραγε πόση υπομονή θα πρέπει να κάνω ώστε να μετακινούμαι στη χώρα μου με αξιοπρέπεια χωρίς να κάνω παρκούρ κάθε φορά»;

Η κατάσταση στα ΜΜΜ μέσα από την απάντηση του υπουργείου

Αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε το περιστατικό του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταικούρας κάλεσε στο υπουργείο τον Χρήστο Μελέτη. Ο ίδιος άφησε λίστα συγκεκριμένων ερωτημάτων, τα οποία απαντήθηκαν γραπτώς πριν από περίπου 1,5 μήνα από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Γιάννη Ξιφαρά.

Οπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή αυτη τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των προεξοχών των πεζοδρομίων. Έως σήμερα έχουν τοποθετηθεί σε περίπου 400 στάσεις λεωφορείων και τρόλει. «Ωστόσο ο ΟΑΣΑ δεν εξετάζει την πιθανότητα τοποθέτησης επιπλέον προεξοχών πεζοδρομίου στο άμεσο μέλλον για τους παρακάτω λόγους:

  • Oι θέσεις για τις οποίες πληρούνται οι τυπικές προυποθέσεις έχουν εξαντληθεί.
  • Οι προεξοχές χρήζουν τακτικής συντήρησης λόγω της παράνομης στάθμευσης πάνω σε αυτές μεγάλων οχημάτων και
  • O χώρος των στάσεων πρέπει να εξασφαλίζεται με συνεχή αστυνόμευση και όχι με τοποθέτηση εμποδίων».

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι πρέπει να εξασφαλίζεται μια αλυσίδα προσβασιμότητας προσθέτοντας ότι για να μπορεί να πλησιάσει το λεωφορείο στην άκρη του πεζοδρομίου στη θέση της κάθε στάσης πρέπει να μην υπάρχουν σταθμευμένα οχήματα ή άλλα εμπόδια.

Αναφορικά με τη συντήρηση των ανελκυστήρων στα μεσα σταθερής τροχιάς, ο κ. Ξιφαράς επεσήμανε ότι η ΣΤΑΣΥ ακολουθεί έναν τακτικό προγραμματισμό με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές η βλάβη να διορθώνεται αυθημερόν. Παραδέχεται ωστόσο καθυστερήσεις στην επαναλειτουργάι στη Γραμμή 1, τις οποίες αποδίδει στην παλαιότητα των ανελκυστήρων και στη δυσκολία εύρεσης ανταλλακτικών. Στην επιστολή επισημαίνει ότι ακούγονται ηχητικά μηνύματα για τους ανελκυστήρες που βρίσκονται εκτός λειτουργίας δεσμευόμενος ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εφικτή η ενημέρωση των επιβατών και από την ιστοσελίδα της ΣΤΑΣΥ.

Για τα λεωφορεία σχεδιάζεται μέσω της εφαρμογής της τηλεματικής να υπάρχει ενημέρωση γα τη διαθεσιμότητα των προσβάσιμων οχημάτων ώστε ο επιβάτης να γνωρίζει εάν αυτό που θα προσεγγίζει στη στάση διαθέτει εξοπλισμο σε λειτουργία.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα 2/3 του στόλου των οδικών μέσων διαθέτουν λετουργική χειροκίνητη ή ηλεκτρική ράμπα ράμπα και ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει την επιγονάτιση ή και τη ράμπα εφοσον τη διαθέτει το όχημα για την επιβίβαση και την αποβίβαση εμποδιζόμενων ατόμων. Σε περίπτωση που τα άτομα με αμαξίδιο δε διαθέτουν συνοδό, ο οδηγός θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια εφόσον του ζητηθεί, ενώ όλοι οι οδηγοί έχουν εημερωθεί να παρέχουν κάθε σχετική διευκόλυνση τηρώντας πάντα τις προσδιαγραφές ασφαλείας, όπως τονίζεται.

Παράλληλα υπάρχει υπηρεσία με ειδικά οχήματα για τη μεταφορά των ατόμων με αναπηρία, η οποία παρέχει κατόπιν ραντεβού δωρεάν μετακίνηση από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ σε όσους δεν μορούν να εξυπηρετηθούν από τα συμβατικά οχήματα των αστικών συγκοινωνιών.

Τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι τρία και έχουν πραγματοποιήσει 2.051 μετακινήσεις το 2021, 2.686 το 2022 και 1.454 το πρώτο εξάμηνο του 2023. Σύμφωνα με το υπουργείο, η ΟΣΥ εξετάζει το ενδεχόμενο προμήθειας τριών νέων οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχολογίας προς ενίσχυση των παλαιότερων με στόχο την αύξηση της παρεχόμενης εξυπηρέτησης.

Αναφορικά με την εκπαίδευση του προσωπικού των ΜΜΜ, το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι όλο το προσωπικό λαμβάνει τη σχετική εκπαίδευση για τη σωστή εξυπηρέτηση των ΑμΕΑ και τις επανεκπαιδεύσεις τους τονίζονας ωστόσο ότι την περίοδο των περιορισμών λόγω της πανδημίας μέρος των επανεκπαιδεύσεων δεν πραγματοποιήθηκε.

Μη προσβάσιμα και τα κτίρια αλλά οι κυρώσεις αναστέλλονται συνεχώς

Δεν είναι μόνο τα ΜΜΜ που κάνουν τα άτομα με αναπηρία να διστάζουν να τα χρησιμποιήσουν. Πολλά ιδιωτικά, αλλά και δημόσια κτίρια παραμένουν ακόμα και σήμερα απροσπέλαστα για τα εμποδιζόμενα άτομα.

Ετσι, αν και ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) του 2012 ορίζει την υποχρεωτική εφαρμογή των κανόνων προσβασιμότητας σε οικοδομικές άδειες για νέα και υφιστάμενα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, οι σχετικές προθεσμίες συμμόρφωσης λαμβάνουν διαρκώς παρατάσεις με την τελευταία να έχει δοθεί τον περασμένο Απρίλιο και να ορίζει την αναστολή επιβολής κυρώσεων έως και τις 31 Μαρτίου 2024.

Η αναστολή των κυρώσεων αρχικά έληγε την 31.12.2020. Παρατάθηκε για μια διετία έως την 31/12/2022. Θεσμοθετήθηκε νέα τρίμηνη παράταση μέχρι στις 31 Μαρτίου 2023 καιτελικά δόθηκε νέα παράταση για έναν ακόμη χρόνο, έως τις 31 Μαρτίου 2024.

Ο ΝΟΚ προβλέπει ότι θα είναι υποχρεωτική στις νέες οικοδομικές άδειες η σύνταξη μελέτης προσβασιμότητας με ευθύνη του μηχανικού καθώς και οι παρεμβάσεις για υφιστάμενα κτίρια κατοικίας, εμπορίου, γραφείων και υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως επίσης στα κτίρια του δημοσίου και των δήμων και πλήθος άλλων κτιρίων δημοσίου ενδιαφέροντος, ώστε οι λειτουργικοί χώροι τους να είναι προσπελάσιμοι από άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα.

Σε διαφορετική περίπτωση – βάσει του κανονισμού – τα κτίρια θα θεωρούνται αυτομάτως αυθαίρετα με τις συνέπειες που έχει αυτό σε περιπτώσεις μίσθωσης, μεταβίβασης, κλπ.

Το ζήτημα των διαρκών παρατάσεων στην προσβασιμότητα των κτιρίων, έχει σχολιάσει σε βίντεό του και ο Χρήστος Μελέτης, ο οποίος μάλλον δε θα στοιχημάτιζε ότι η συγκεκριμένη προθεσμία δε θα έπαιρνε νέα παράταση τον προσεχή Μάρτιο.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επισημαίνει ότι αποτελεί μεγάλο πρόβλημα το ότι ο νομοθέτης απαλλάσσει την επιχείρηση από την υποχρέωση ύπαρξης τουαλέτας αναπήρων εφόσον το εμβαδόν των τραπεζοκαθισμάτων είναι μικρότερο των 100 τ.μ.: «Δηλαδή μπορεί μια καφετέρια να είναι προσβάσιμη στην είσοδο, το ανάπηρο άτομο να μπει, να καταναλώσει, να πληρώσει, αλλά δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα», τονίζει.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Ιανουαρίου 2024 17:38

Σχετικά Άρθρα

  • ΑΣΕΠ: Από σήμερα οι αιτήσεις για 1.592 θέσεις στο Δημόσιο για ΑμεΑ
    ΑΣΕΠ: Από σήμερα οι αιτήσεις για 1.592 θέσεις στο Δημόσιο για ΑμεΑ

    Άνοιξε από σήμερα Δευτέρα (21/10) η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων στην προκήρυξη 6Κ/2024 του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 44/08.10.2024/τ. Α.Σ.Ε.Π., Φ.Ε.Κ. 49/18.10.2024/τ.Α.Σ.Ε.Π.) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 1.592 θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου των κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε φορείς του Δημοσίου αποκλειστικά από άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 6 και 28 του ν. 4765/2021.

    Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, καθώς και το πιστοποιητικό ΚΕ.Π.Α. σε ισχύ αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr > Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες > Αίτηση) ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Προκήρυξη (Παράρτημα Β΄).

    Η προθεσμία υποβολής της αίτησης και του πιστοποιητικού λήγει την Τρίτη 5 Νοεμβρίου και ώρα 14:00.

    Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης στο ΑΣΕΠ ολοκληρώνεται όταν οι υποψήφιοι επιλέξουν «Οριστικοποίηση» και μόνο όταν ο 20ψήφιος κωδικός του παραβόλου βρίσκεται σε κατάσταση «ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ», προκειμένου αυτό να δεσμευτεί από το ΑΣΕΠ.

    Η ανεξάρτητη Αρχή εφιστά την προσοχή των υποψηφίων στην πληρωμή του ίδιου κωδικού παραβόλου με αυτόν που αναγράφουν στην ηλεκτρονική τους αίτηση και μέχρι την υποβολή αυτής.

    Περισσότερες πληροφορίες προκειμένου ο κωδικός παραβόλου να εμφανίζεται άμεσα σε κατάσταση «ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ» και να μπορούν οι υποψήφιοι να προβούν σε «οριστικοποίηση» της αίτησης παρέχονται στο site της ΓΓΠΣΔΔ εδώ.

    Τα απαραίτητα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά με τα οποία, αποδεικνύονται τα προσόντα, κριτήρια ή ιδιότητες που επικαλούνται οι υποψήφιοι με την αίτηση συμμετοχής τους, θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, πριν την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων, μετά από σχετική Ανακοίνωση του ΑΣΕΠ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Παιδιά και γονείς... στα κελιά: Άραγε έτσι θα μπει τέλος στη βία των ανηλίκων; Τι εξηγούν ειδικοί
    Παιδιά και γονείς... στα κελιά: Άραγε έτσι θα μπει τέλος στη βία των ανηλίκων; Τι εξηγούν ειδικοί

    Ομάδα ανηλίκων ξυλοκοπά άγρια 14χρονη σε κεντρικό σημείο της Γλυφάδας. Μαθητής στη Ζάκυνθο κυκλοφορεί με μαχαίρι και επιχειρεί να ληστέψει συμμαθητές του. Στον Βόλο ομάδα ανηλίκων κουρεύει 16χρονο και του σπάει τα δόντια. Περιστατικά σαν αυτά έκαναν την κυβέρνηση να προσδώσει χαρακτήρα «κρίσης» στην παραβατικότητα των ανηλίκων. Κρίσης που προτίθεται να αντιμετωπίσει με το φόβητρο της φυλάκισης και του προστίμου. Έχουν όμως έτσι τα πράγματα; Είναι τα σχολεία μας ο πιο επικίνδυνος χώρος στον οποίο μπορεί να βρεθεί κανείς;

    Οι ειδικοί καλούν να δούμε το πρόβλημα νηφάλια και να αναλογιστούμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, που μπορεί να έχουν τα ποινικού τύπου μέτρα.

    Είναι η βία των ανηλίκων σε έξαρση;

    «Από τα διαθέσιμα ποσοτικά στοιχεία για παράδειγμα από την Eurostat δεν προκύπτει να υπάρχει συγκυριακά τώρα μια αύξηση των κρουσμάτων παραβατικότητας ή βίας με δράστες ανήλικους. Προκύπτει ότι υπήρξε μία αύξηση που είχε ήδη συντελεστεί τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και μετέπειτα έχει σταθεροποιηθεί εκεί», επισημαίνει, μιλώντας στο ethnos.gr ο Γιώργος Νικολαΐδης, διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. «Δεν λέω ότι είναι όλα τέλεια. Αλλά θα πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία ενός ηθικού πανικού. Να μη θεωρούμε το παιδί του διπλανού μας δυνητικά απειλή για το δικό μας το παιδί. Το να γίνουμε μία κοινωνία που φοβάται τα ίδια της τα παιδιά», συμπληρώνει.

    Τις επιφυλάξεις της εκφράζει και η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Βιδάλη. Παρατηρεί, ωστόσο, πως υπάρχουν κάποιες ποιοτικές διαφοροποιήσεις. «Αυτό που φαίνεται να αλλάζει είναι η ένταση και οι όροι. Επίσης, το γεγονός ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το έχουν κάνει πρώτο θέμα», λέει και προσθέτει «αυτό που βλέπουμε ότι πολλοί δέρνουν έναν δεν το είχαμε παλιά. Ότι γίνεται ο ξυλοδαρμός θέαμα. Να μαζεύονται πολλοί εκεί και να μην παρεμβαίνουν».

    Το στερεότυπο θέλει τα παιδιά χαμηλότερων μορφωτικών και οικονομικών στρωμάτων να είναι πιο επιρρεπή σε παραβατικές συμπεριφορές, ωστόσο, όπως παρατηρεί ο Γιώργος Νικολαΐδης, «αυτό που διαβάζουμε και ενδεχομένως αναπαράγεται είναι μια παλαιότερη εικόνα για το ποιο είναι το προφίλ των παιδιών. Σήμερα ξέρουμε ότι είναι πιο πολύπλοκο και πολλαπλό. Διατέμνει μορφωτικά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα».

    Από τα ερευνητικά δεδομένα προκύπτει, επίσης, ότι ο ανήλικος που περνάει στον ρόλο του θύτη σε άλλες περιστάσεις της ζωής του μπορεί να έχει υπάρξει σε αυτόν του θύματος. «Αντιδρά σε αυτό προβαίνοντας σε πράξεις βίας. Από την άλλη είναι τα πρότυπα. Ότι με το να ασκήσει βία γίνεται άνδρας, τον σέβονται. Μαθαίνει ότι καταξιώνει τον εαυτό του, ασκώντας βία», λέει η Σοφία Βιδάλη.

    Παιδιά και γονείς στα κελιά;

    Από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ξεχωρίζει η μείωση του ορίου της ανηλικότητας στα 14 έτη από τα 15 έτη, που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι παιδιά 14 ετών και άνω θα μπορούν να οδηγηθούν σε κατάστημα κράτησης. Μάλιστα, οι ποινές που θα εκτίουν θα φτάνουν έως και τα 5 έτη. «Το μόνο που θα κάνουν είναι θα γεμίσουν τα κρατητήρια και οι φυλακές. Θα διαμορφωθεί μια νέα οικονομία κράτησης. Θα έχουμε τα παιδιά, που θα γίνουν δακτυλοδεικτούμενα και τα θύματα θα εξακολουθούν να ζουν με όρους φόβου», σχολιάζει η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντιεγκληματικής Πολιτικής και παρατηρεί ότι τα μέτρα διακρίνονται από την ίδια «αντίληψη καταστολής, που διέπει όλη την αντιεγκληματική πολιτική, που έχει διαμορφώσει τα τελευταία 5 χρόνια».

    «Αναρωτιέμαι στ' αλήθεια αυτοί που προτείνουν τέτοια πράγματα στις πολιτικές ηγεσίες δεν αναλογίζονται ότι ένα παιδί που θα το βάλεις σε αναμορφωτήριο, σε φυλακή ανηλίκων, σε τόσο σε νεαρή ηλικία κατά τεκμήριο θα κλειδώσει τη ζωή του στο ποινικό έγκλημα;», λέει, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και υπενθυμίζει ότι, «οι ίδιοι κύκλοι είχαν προτείνει πριν ένα χρόνο στη διαδικασία αναθεώρησης του ποινικού κώδικα το ηλικιακό όριο της νομικής υπαιτιότητας να πέσει από τα 12 στα 10 έτη».

    Η επιστροφή στη φυλακή μετά την αποφυλάκιση δεν είναι μονόδρομος, ωστόσο, ο ποινικός στιγματισμός στενεύει τα περιθώρια επανένταξης. «Εξαρτάται από το έγκλημα, την κοινωνική θέση. Την ηλικία. Πολύ σημαντικό, σε ποια ηλικία βγήκε. Πολλές φορές έχουμε μια υποτροπή, ακριβώς, γιατί έχει στιγματιστεί νομικά. Άλλες φορές είναι ένα τυχαίο γεγονός. Δεν είναι ενιαίο. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οποίος έρχεται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα και μπλέκεται με το ποινικό σύστημα, δύσκολα μετά μπορεί να απεμπλακεί τελείως. Όχι, γιατί κάνει παρανομίες, αλλά γιατί δεν υπάρχει διέξοδος», τονίζει η Σοφία Βιδάλη.

    Σύμφωνα με τα προωθούμενα μέτρα οι γονείς των παιδιών που παραβατούν θα τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δυο χρόνων, ενώ προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ σε περίπτωση που η πράξη τους θα χαρακτηριζόταν κακούργημα, αν ήταν ενήλικες. «Και μετά τι γίνονται τα παιδιά;» αναρωτιέται η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντιεγκληματικής Πολιτικής και προσθέτει «οι γονείς ελέγχουν τα παιδιά; Τι νομίζουμε ότι είναι παιδονόμοι; Υπάρχει μία αμέλεια και μία κακή διαπαιδαγώγηση, αλλά το να βάζεις πρόστιμο στους γονείς και να επιβάλεις ποινές κράτησης είναι ακραίο. Ουσιαστικά καταργεί τον διαπαιδαγωγικό χαρακτήρα που είχε μέχρι τώρα το δίκαιο ανηλίκων. Είναι τιμωρητικό αλλάζει παράδειγμα».

    Το μέτρο θα επηρεάσει δυσανάλογα πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εκτιμά ο Γιώργος Νικολαΐδης. «Σε αυτή την κοινωνική κατάσταση που ζούμε, μην μου πείτε ότι θα πάει στη φυλακή ο εύπορος ο μορφωμένος ο καλά ενταγμένος γονιός ενός ανηλίκου, που παραβατεί. Αυτός κατά τεκμήριο θα έχει νομική εκπροσώπηση και θα τη γλιτώσει. Αυτός που θα οδηγηθεί στη φυλακή θα είναι ο μετανάστης, η σεξεργάτρια, ο Ρομά, ο κοινωνικά αποκλεισμένος. Οι ομάδες που έτσι κι αλλιώς έχουν πάρα πολλά προβλήματα και οικογενειακές δυσλειτουργίες».

    Τι πρέπει να γίνει;

    Αν η καταστολή και τα ποινικού τύπου μέτρα είναι αναποτελεσματικά και δυνητικά επικίνδυνα, τότε τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπισή του υπαρκτού προβλήματος της ανήλικης παραβατικότητας;

    «Υπάρχουν αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας μέτρα και προγράμματα που κινούνται σε ακριβώς αντιδιαμετρική κατεύθυνση. Τα προγράμματα αυτά θα μπορούσαν να γενικευτούν σε εθνικό επίπεδο. Θα μπορούσαν να τα υλοποιήσουν σε σχολεία, που να προάγουν την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα. Αντί να πάμε να φοβίσουμε τα παιδιά και να τους πούμε ότι ο διπλανός του είναι κίνδυνος και στη βία να απαντήσουμε με μεγαλύτερη βία θα πρέπει να πάμε στην αντίθετη κατεύθυνση και να δουλέψουμε με τα παιδιά για εμπεδώσουν την αίσθηση ότι οποτεδήποτε βλέπω τα δικαιώματα ενός ανίσχυρου να παραβιάζονται δεν χαζογελάω, δεν τρέχω να πάρω θέση ως ισχυρός και να θυματοποιήσω έναν ανίσχυρο, δεν κοιτάω αδιάφορα τη δουλειά μου και την πάρτη μου. Άλλα παρεμβαίνω ενεργά», καταλήγει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Μουσική Αγωγή για ΑμΕΑ στο Ελληνικό Ωδείο Πύργου
    Μουσική Αγωγή για ΑμΕΑ στο Ελληνικό Ωδείο Πύργου

    To Ελληνικό Ωδείο Πύργου, αντιλαμβανόμενο τις μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένα παιδιά, προσφέρει για αυτά ειδικές εκπαιδευτικές δυνατότητες μέσω της μουσικής παιδείας και τη σχολική χρονιά 2024-25.

    Με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό προς τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, λειτουργεί το Τμήμα Μουσικής Αγωγής για ΑμΕΑ από 7 έως 17 ετών. Υπεύθυνη του Τμήματος είναι η μουσικός, νηπιαγωγός και ειδική παιδαγωγός Διονυσία Πασσά, παλαιότερη σπουδάστρια και η ίδια του Ελληνικού Ωδείου Πύργου καθώς και καθηγήτριά του στο πιάνο και τα θεωρητικά μαθήματα.

    Η κα Πασσά, αναφερόμενη στον σπουδαίο ρόλο της μουσικής εκπαίδευσης στα παιδιά ΑμΕΑ, τονίζει:

    «Η συμβολή της μουσικής στα προγράμματα αποκατάστασης Α.μ.Ε.Α. θεωρείται σημαντική τόσο στον τομέα της θεραπείας όσο και στο μαθησιακό και ψυχαγωγικό τομέα καθώς το μάθημα της μουσικής συμβάλλει στην αναβάθμιση και ενίσχυση των ικανοτήτων των ατόμων αυτών, ανεξαρτήτου προβλήματος.

    Η διεπιστημονική φύση της μουσικής διαφαίνεται από το γεγονός ότι μπορεί να ενισχύσει:

    -Tην άρθρωση και τη γλώσσα, όπως στη λογοθεραπεία.

    -Την αδρή κινητικότητα, όπως στη φυσιοθεραπεία.

    -Τη λεπτή κινητικότητα, όπως στην εργοθεραπεία.

    -Τις γνωστικές δεξιότητες, όπως στην ειδική αγωγή.

    -Τη συναισθηματική οργάνωση, όπως στην ψυχολογία.

    Συνδυαστικά με κάθε κλάδο, ανάλογα με το ατομικό κλινικό προφίλ και τις ανάγκες κάθε ατόμου, μπορεί να προσφέρει τη μέγιστη θεραπευτική και εκπαιδευτική βοήθεια αλλά και να συνδράμει στην ολόπλευρη προσωπική και κοινωνική εξέλιξή του, ανεξαρτήτου ηλικίας και διαταραχής».

    Προϋπόθεση για να εγγραφεί κάποιος στο τμήμα, είναι να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μαθήματος. Για το λόγο αυτό προηγείται επικοινωνία με την υπεύθυνη του τμήματος και δοκιμαστικό μάθημα του σπουδαστή, ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα συμμετοχής του.

    Η μουσική είναι το μέσο για το ταξίδι στη γνώση, στον πολιτισμό, στη ζωή!

    odeio amea mous

    Πληροφορίες-εγγραφές καθημερινά 5-9 το απόγευμα στη γραμματεία του Ωδείου.

    Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26210-33179, e-mail: [email protected]

    28ης Οκτωβρίου 38, Πύργος.

    https://www.facebook.com/elliniko.odeio.pyrgou

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη, Γεωργίας Ντάτσικα, με εκπροσώπους των Μ.Φ.Η και των Κοινωνικών Δομών για ΑμεΑ
    Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη, Γεωργίας Ντάτσικα, με εκπροσώπους των Μ.Φ.Η και των Κοινωνικών Δομών για ΑμεΑ

    Σε κλίμα συνεργασίας, πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις της Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας, Γεωργίας Ντάτσικα, με εκπροσώπους των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η) και των Κοινωνικών Δομών για ΑμεΑ των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.

    Οι συναντήσεις έγιναν την Πέμπτη 12, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 και την Παρασκευή 04 Οκτωβρίου 2024, με στόχο την προώθηση της συνεργασίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών για την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

    Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, εξετάστηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φορείς και οι ανάγκες που προκύπτουν στην καθημερινή λειτουργία τους. Η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των υπηρεσιών που παρέχονται στους ωφελούμενους και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών φροντίδας και υποστήριξης.

    Με τη στήριξη του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη, ενισχύεται το έργο των εκπροσώπων των Μ.Φ.Η και των Κοινωνικών Δομών για ΑμεΑ, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικής φροντίδας στην περιοχή.

    «Στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και η προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε: «Η συνεργασία αυτή αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικής φροντίδας στην Δυτική Ελλάδα, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης».

    Στις συναντήσεις, συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, η Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας, Σοφία Συμεωνίδου, η Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηλείας, Ασημίνα Χαλκιά, η Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,Σταμούλη Αθηνά καθώς και η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών – Κοινωνικού Παρατηρητηρίου Ένταξης,Μαρία Παππά , ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Π.Ε. Αχαΐας, Σπύρος Πανταζής, όπως και η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Αλεξάνδρα Κοσσόβα.

    pde sun amea ntats 2

    pde sun amea ntats 3

    pde sun amea ntats 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Διπλασιάζεται το επίδομα αναδοχής για παιδιά με αναπηρία στα 750 ευρώ
    Διπλασιάζεται το επίδομα αναδοχής για παιδιά με αναπηρία στα 750 ευρώ

    Στα 750 ευρώ μηνιαίως αυξάνεται το επίδομα που λαμβάνουν οι ανάδοχοι γονείς παιδιών με αναπηρία, προχώρησε το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στο πλαίσιο της συντεταγμένης και στοχευμένης πολιτικής αποϊδρυματοποίησης.

    Πρόκειται για διπλασιασμό από τα 375 ευρώ / μήνα που λαμβάνουν μέχρι σήμερα και μια σημαντική «ανάσα» για τους γονείς παιδιών που συνήθως έχουν αυξημένες ανάγκες. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως οι γονείς παιδιών με αναπηρία εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομα αναδοχής και μετά την ενηλικίωσή τους.

    Παράλληλα, η αρμόδια υπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε και σημαντική αύξηση του αντίστοιχου επιδόματος για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης στα 525 ευρώ, από 325 ευρώ τον μήνα.

    Σε αυτές τις περιπτώσεις, το επίδομα συνεχίζει να καταβάλλεται σε άτομα τυπικής ανάπτυξης και μετά την ενηλικίωσή τους εφόσον σπουδάζουν ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

    Η καταβολή του επιδόματος διακόπτεται μετά το πέρας των σπουδών τους και σε κάθε περίπτωση με τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου από τις αυξήσεις αυτές θα ωφεληθούν περί τα 639 παιδιά και 103 ενήλικές - εκ των οποίων οι 57 είναι άτομα με αναπηρίες - που έχουν ενταχθεί σε ανάδοχες οικογένειες.

    Πρόγραμμα Επαγγελματικής Αναδοχής για παιδιά με βαριές αναπηρίες

    Εντός του Νοεμβρίου θα έχουμε τις πρώτες συνδέσεις μεταξύ επαγγελματιών αναδόχων γονέων και παιδιών που ζουν σε ιδρύματα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% ή ψυχικής αναπηρίας άνω του 50%.

    Με την υλοποίηση του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής, ανάδοχοι γονείς οι οποίοι για πρώτη φορά λαμβάνουν ειδική επιμόρφωση σε συνεργασία με δημόσια Πανεπιστήμια, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα αναλάβουν τη φροντίδα παιδιών με αναπηρία συμβάλλοντας έτσι στην άρση των εμποδίων για την κοινωνική τους ένταξη και προσφέροντας τους ένα οικογενειακό πλαίσιο που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες τους.

    Αναγνωρίζοντας τις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις οι οποίες σχετίζονται με τα έξοδα ενός παιδιού με υψηλά ποσοστά αναπηρίας, η μηνιαία αποζημίωση των επαγγελματιών ανάδοχων ανέρχεται σε 1.850 ευρώ μικτά, χωρίς ωστόσο να διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος αναδοχής ή των λοιπών προνοιακών επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία.

    Πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για παιδιά από 15 έως 26 ετών

    Παράλληλα, με την υλοποίηση του προγράμματος της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης καλύπτεται για πρώτη φορά το μεγάλο κενό στην προστασία της μετεφηβικής ηλικίας των παιδιών που έχουν περάσει όλη τους την ζωή εντός των ιδρυμάτων και δεν έχουν περιθώρια να συνδεθούν με μια οικογένεια μέσω των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας.

    Αφορά παιδιά και νέους 15 ετών και άνω, οι οποίοι είτε ζουν σε ιδρύματα, είτε φιλοξενούνται προσωρινά, για λόγους προστασίας, σε κάποιο νοσοκομείο.

    Μέχρι το τέλος του 2025, στα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης θα έχουν ενταχθεί τουλάχιστον 200 παιδιά και νέοι, με δυνατότητα παραμονής μέχρι και το 26ο έτος της ηλικίας τους.

    Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα έξοδα διαμονής των ωφελούμενων στα διαμερίσματα, κόστη για την εκπαίδευση, επιμόρφωση και την επαγγελματική κατάρτιση τους. Ειδικότερα προβλέπεται καθημερινή́ φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και διασύνδεση με συμπληρωματικές παροχές και υπηρεσίες, όπως εξωσχολικές δραστηριότητες για τα ανήλικα παιδιά, ενώ στους ενήλικους νέους παρέχονται υπηρεσίες επαγγελματικής καθοδήγησης και εργασιακής συμβουλευτικής.

    Επιπλέον, με απόφαση της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θεσμοθετήθηκε μηνιαίο οικονομικό βοήθημα ύψους 375 ευρώ, προκειμένου τα παιδιά που διαμένουν στα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης να καλύπτουν τα προσωπικά τους έξοδα.

    Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 12.600.000 ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Εκπτώσεις έως 50% στα πρόστιμα για όσες επιχειρήσεις παραδεχτούν φοροδιαφυγή
    Εκπτώσεις έως 50% στα πρόστιμα για όσες επιχειρήσεις παραδεχτούν φοροδιαφυγή

    Έκπτωση έως 50% στα πρόστιμα που έχει βεβαιώσει η εφορία, μπορούν να κερδίσουν οι επιχειρήσεις που θα παραδεχτούν πως έχουν διαράξει φοροδιαφυγή, συμπληρώνοντας την «δήλωση αποδοχής πράξεων στο πλαίσιο του φορολογικού ελέγχου».

    Συγκεκριμένα, με μια δήλωση αποδοχής των φορολογικών παραβάσεων που έχουν διαπράξει και με εξόφληση του 25% της οφειλής τους εντός 3 ημερών, θα μπορούν οι φορολογούμενοι να κερδίσουν έκπτωση στα πρόστιμα που ξεκινούν από 25% και φθάνουν έως και 50%.

    Σημειώνεται πως μπορείτε να βρείτε την «Δήλωση αποδοχής πράξεων στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου σύμφωνα με το άρθρο 75 του ν. 5104/2024 (Α' 58) - ΚΦΔ και μείωσης προστίμων», στο site της ΑΑΔΕ, και πιο συγκεκριμένα στον Κατάλογο Εντύπων.

    Τι να προσέξετε

    Στο έντυπο με την επωνυμία «Δήλωση αποδοχής πράξεων στο πλαίσιο του φορολογικού ελέγχου» οι φορολογούμενοι θα πρέπει:

    1. Να σμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, την επωνυμία της εταιρείας, το είδος της δραστηριότητας

    2. Να δηλώσουν ότι αποδέχονται την πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, τέλους η εισφοράς

    3. Να δηλώσουν ότι εντός 3 ημερών από την κοινοποίηση η παραλαβή του σχετικού μηνύματος στη θυρίδα του ηλεκτρονικού λογαριασμού θα καταβάλλουν το 25% του κύριου φόρου.

    Το υπόλοιπο ποσό θα μπορεί να καταβληθεί εφάπαξ ή σε έως 12 δόσεις.

    Έκπτωση έως και 50%

    Συγκεκριμένα η νέα διαδικασία προβλέπει «κούρεμα» των προστίμων ως εξής:

    • Έκπτωση 25%

    Εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου.

    • Έκπτωση 30%

    Εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.

    • Έκπτωση 40%

    Εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου αλλά πριν την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Ο ελεγχόμενος έχει προθεσμία 30 ημερών από την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, για να προσφύγει στη ΔΕΔ και στο διάστημα αυτό, μπορεί να αποδεχτεί το αποτέλεσμα του ελέγχου και να μειώσει το πρόστιμο, για να μην ρισκάρει την απόρριψη της προσφυγής του από τη ΔΕΔ και τη βεβαίωση ολόκληρου του προστίμου.

    • Έκπτωση 50%

    Εφόσον η παραδοχή των παραβάσεων (μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων) γίνει μετά την έκδοση και κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών, και έως την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης από την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.

    Για να εξασφαλίσει την έκπτωση ο ελεγχόμενος, θα πρέπει να υποβάλει τις σχετικές εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις πριν την κοινοποίηση της πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου (με την έκδοση της εντολής ελέγχου) ή να υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

    Πηγή: cnn.gr

  • Διπλασιάζεται το επίδομα αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία στα 750 ευρώ / μήνα
    Διπλασιάζεται το επίδομα αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία στα 750 ευρώ / μήνα

    Στα 750 ευρώ μηνιαίως αυξάνεται το επίδομα που λαμβάνουν οι ανάδοχοι γονείς παιδιών με αναπηρία, προχώρησε το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στο πλαίσιο της συντεταγμένης και στοχευμένης πολιτικής αποϊδρυματοποίησης.

    Πρόκειται για διπλασιασμό από τα 375 ευρώ / μήνα που λαμβάνουν μέχρι σήμερα και μια σημαντική «ανάσα» για τους γονείς παιδιών που συνήθως έχουν αυξημένες ανάγκες. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως οι γονείς παιδιών με αναπηρία εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομα αναδοχής και μετά την ενηλικίωσή τους.

    Παράλληλα, η αρμόδια υπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε και σημαντική αύξηση του αντίστοιχου επιδόματος για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης στα 525 ευρώ, από 325 ευρώ τον μήνα.

    Σε αυτές τις περιπτώσεις, το επίδομα συνεχίζει να καταβάλλεται σε άτομα τυπικής ανάπτυξης και μετά την ενηλικίωσή τους εφόσον σπουδάζουν ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

    Η καταβολή του επιδόματος διακόπτεται μετά το πέρας των σπουδών τους και σε κάθε περίπτωση με τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου από τις αυξήσεις αυτές θα ωφεληθούν περί τα 639 παιδιά και 103 ενήλικές - εκ των οποίων οι 57 είναι άτομα με αναπηρίες - που έχουν ενταχθεί σε ανάδοχες οικογένειες.

    Πρόγραμμα Επαγγελματικής Αναδοχής για παιδιά με βαριές αναπηρίες

    Εντός του Νοεμβρίου θα έχουμε τις πρώτες συνδέσεις μεταξύ επαγγελματιών αναδόχων γονέων και παιδιών που ζουν σε ιδρύματα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% ή ψυχικής αναπηρίας άνω του 50%.

    Με την υλοποίηση του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής, ανάδοχοι γονείς οι οποίοι για πρώτη φορά λαμβάνουν ειδική επιμόρφωση σε συνεργασία με δημόσια Πανεπιστήμια, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα αναλάβουν τη φροντίδα παιδιών με αναπηρία συμβάλλοντας έτσι στην άρση των εμποδίων για την κοινωνική τους ένταξη και προσφέροντας τους ένα οικογενειακό πλαίσιο που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες τους.

    Αναγνωρίζοντας τις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις οι οποίες σχετίζονται με τα έξοδα ενός παιδιού με υψηλά ποσοστά αναπηρίας, η μηνιαία αποζημίωση των επαγγελματιών ανάδοχων ανέρχεται σε 1.850 ευρώ μικτά, χωρίς ωστόσο να διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος αναδοχής ή των λοιπών προνοιακών επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία.

    Πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για παιδιά από 15 έως 26 ετών

    Παράλληλα, με την υλοποίηση του προγράμματος της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης καλύπτεται για πρώτη φορά το μεγάλο κενό στην προστασία της μετεφηβικής ηλικίας των παιδιών που έχουν περάσει όλη τους την ζωή εντός των ιδρυμάτων και δεν έχουν περιθώρια να συνδεθούν με μια οικογένεια μέσω των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας.

    Αφορά παιδιά και νέους 15 ετών και άνω, οι οποίοι είτε ζουν σε ιδρύματα, είτε φιλοξενούνται προσωρινά, για λόγους προστασίας, σε κάποιο νοσοκομείο.

    Μέχρι το τέλος του 2025, στα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης θα έχουν ενταχθεί τουλάχιστον 200 παιδιά και νέοι, με δυνατότητα παραμονής μέχρι και το 26ο έτος της ηλικίας τους.

    Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα έξοδα διαμονής των ωφελούμενων στα διαμερίσματα, κόστη για την εκπαίδευση, επιμόρφωση και την επαγγελματική κατάρτιση τους. Ειδικότερα προβλέπεται καθημερινή́ φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και διασύνδεση με συμπληρωματικές παροχές και υπηρεσίες, όπως εξωσχολικές δραστηριότητες για τα ανήλικα παιδιά, ενώ στους ενήλικους νέους παρέχονται υπηρεσίες επαγγελματικής καθοδήγησης και εργασιακής συμβουλευτικής.

    Επιπλέον, με απόφαση της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θεσμοθετήθηκε μηνιαίο οικονομικό βοήθημα ύψους 375 ευρώ, προκειμένου τα παιδιά που διαμένουν στα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης να καλύπτουν τα προσωπικά τους έξοδα.

    Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 12.600.000 ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Έρχονται «ραβασάκια» για αδήλωτα εισοδήματα – Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο
    Έρχονται «ραβασάκια» για αδήλωτα εισοδήματα – Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο

    Οι φοροελεγκτές τρέχουν να προλάβουν να ελέγξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων για να προλάβουν την παραγραφή τους στις 31 Δεκεμβρίου 2024

    Χιλιάδες «ραβασάκια» με φόρους και πρόστιμα για «αμαρτίες» του παρελθόντος στέλνει η ΑΑΔΕ σε φορολογούμενους που εντοπίζονται να έχουν κρύψει εισοδήματα ή να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις.

    Στο «μάτι» των φορο-ελεγκτών βρίσκονται εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με αδήλωτα αναδρομικά και αποδοχές, φορολογούμενοι με αποδοχές από το εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα, επαγγελματίες που υποβάλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ αλλά έχουν σημαντική δραστηριότητα. Κατά προτεραιότητα ελέγχονται οι ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις του 2018 ενώ από έλεγχο περνούν και παλαιότερες υποθέσεις.

    Ο λογαριασμός με τους έξτρα φόρους και τα πρόστιμα θα πρέπει να έχει εκδοθεί πριν την εκπνοή του 2024

    Οι φοροελεγκτές τρέχουν να προλάβουν να ελέγξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων για να προλάβουν την παραγραφή τους στις 31 Δεκεμβρίου 2024 ενώ βιάζονται να στείλουν τα σημειώματα στους φορολογούμενους έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

    Σημειώνεται ότι χρόνος παραγραφής κάθε υπόθεσης, είναι ανάλογος της κατηγορίας φόρου που αφορά (εισόδημα, ΦΠΑ, ακίνητα κ.λπ.) αν υπάρχει φοροδιαφυγή ή αν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση.

    Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ οι εφοριακοί ελέγχουν και διασταυρώνουν:

    – Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.

    – Διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποστέλλονται ετησίως ή περιλαμβάνονται στην τελευταία προ του έτους για το οποίο εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήματος και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.

    – Την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ και δύνανται να αφορούν την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και από στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας.

    – Κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους.

    Ποιες υποθέσεις παραγράφονται

    Στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται:

    – Φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το 2019 για τα εισοδήματα του 2018.

    – Φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση ή να μην έχουν δηλώσει αναδρομικά ποσά αποδοχών που εισπράχθηκαν εντός του 2018 και αφορούν παλαιότερα έτη.

    – Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση ακαθάριστων εσόδων ή δαπανών της διαχειριστικής περιόδου 2018.

    – Ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν ανακριβή δήλωση για εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τα οποία απέκτησαν το 2018.

    – Φορολογούμενοι με εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση.

    Ο λογαριασμός με τους έξτρα φόρους και τα πρόστιμα θα πρέπει να έχει εκδοθεί πριν την εκπνοή του 2024 καθώς σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.

    Πηγή: OT - In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο