Ελλάδα

Γιατί οι λύκοι εμφανίζονται όλο και συχνότερα σε κατοικημένες περιοχές; Ο «Αρκτούρος» εξηγεί

Γιατί οι λύκοι εμφανίζονται όλο και συχνότερα σε κατοικημένες περιοχές; Ο «Αρκτούρος» εξηγεί

Η εξοικείωση με τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να μην αισθάνονται ιδιαίτερη απειλή αλλά και το γεγονός ότι βρίσκουν τροφή σε κατοικημένες περιοχές, είναι οι βασικές αιτίες που πλέον ολοένα και συχνότερα λύκοι κατεβαίνουν σε χωριά, τα οποία βρίσκονται ακόμα και λίγα χιλιόμετρα έξω από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ethnos.gr o υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου», Πάνος Στεφάνου.

Τελευταίο κρούσμα η κάθοδος αγέλης λύκων στην Βαρυπόμπη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχη επίσκεψη πριν από λίγους μήνες στην Επανομή, έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Κατά τον κ. Στεφάνου, αυτό που πρέπει να κάνει ο άνθρωπος, σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπος με έναν ή περισσότερους λύκους, είναι να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να προσπαθήσει να απομακρυνθεί ήρεμα, χωρίς να τους προκαλέσει.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι τα τελευταία χρόνια εκτιμάται ότι σημειώθηκε μία μικρή αύξηση του πληθυσμού των λύκων στη χώρα μας, συνέπεια και της αυστηρότερης νομοθεσίας για την προστασία των συγκεκριμένων ζώων, με αποτέλεσμα σήμερα να υπολογίζονται σε περίπου εφτακόσια με χίλια άτομα.

Κατεβαίνουν από την Πάρνηθα

Κατά τον κ. Στεφάνου, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει εντοπιστεί λύκος στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυπόμπης και του Αγίου Στεφάνου, αφού οι συγκεκριμένες περιοχές γειτνιάζουν με την Πάρνηθα, όπου διαβεί ικανός αριθμός λύκων.

«Δεν αποτελεί παράδοξο γεγονός η εμφάνιση λύκων στην Βαρυπόμπη και την ευρύτερη περιοχή. Έχουμε ξαναδεί λύκους σε αυτά τα μέρη, αφού κατεβαίνουν από την Πάρνηθα. Λύκοι κατεβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές και μάλιστα πολύ κοντά σε μεγάλες πόλεις, διότι πλέον αισθάνονται μία εξοικείωση με τον άνθρωπο. Έχουν συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία, αφού πλέον βλέπουν συχνότερα πεζοπόρους στα δάση και τα ζώα δεν αισθάνονται την ίδια απειλή σε σχέση με το παρελθόν. Άλλωστε, δεν υπάρχει πλέον ξεκάθαρος διαχωρισμός των περιοχών που διαβιεί ο λύκος με αυτές που ζουν άνθρωποι, αφού έχουν επεκταθεί οι οικιστικές περιοχές αλλά και η ανθρώπινη δραστηριότητα στα δάση. Επίσης, τα ζώα έχουν μάθει ότι μπορούν να βρουν τροφή σε κατοικημένες περιοχές. Η επανάληψη εμφάνισης λύκου στην ίδια κατοικημένη περιοχή σημαίνει ότι εκεί βρίσκουν τροφή και την επισκέπτονται», αναφέρει στο ethnos.gr o κ. Στεφάνου.

«Δεν υπάρχουν περιστατικά επίθεσης λύκου σε άνθρωπο»

Κατά τον ίδιο, αν και ο λύκος αποτελεί ζώο της άγριας πανίδας, δεν επιτίθεται χωρίς λόγο στον άνθρωπο και γι΄ αυτό δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις επίθεσης τουλάχιστον στη χώρα μας.

«Η συμπεριφορά του λύκου απέναντι στον άνθρωπο δεν είναι επιθετική. Άλλωστε, ο άνθρωπος δεν αποτελεί τροφή για τα συγκεκριμένα ζώα. Έχουν καταγραφεί μόνο δύο περιπτώσεις τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας τραυματισμού ανθρώπου από αρκούδα, επειδή οι τραυματίες βρέθηκαν στο βιότοπο των ζώων, τα οποία αιφνιδιάστηκαν και ήθελαν απλώς να απωθήσουν τους ανθρώπους. Οι αρκούδες είναι μεγαλόσωμα ζώα και αν ήθελαν να κάνουν κακό στους ανθρώπους, θα τους είχαν σκοτώσει. Επίθεση λύκου σε άνθρωπο δεν έχει καταγραφεί τουλάχιστον εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας», τονίζει ο κ. Στεφάνου.

Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί αντιμέτωπος με μεμονωμένο λύκο ή με αγέλη ο υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου» σημειώνει ότι δεν πρέπει να εξαγριώσει τα ζώα.

«Δεν πρέπει να πλησιάσουμε τα ζώα αλλά με ψυχραιμία να απομακρυνθούμε. Ένας μεμονωμένος λύκος ή μία αγέλη λύκων δε θα επιτεθεί χωρίς λόγο σε κάποιον κυνηγό, κτηνοτρόφο ή περιπατητή. Γι' αυτό το σημαντικότερο είναι να μην προκαλέσουμε το ζώο. Το πιθανότερο είναι ο λύκος να απομακρυνθεί από μόνος του και να παρακολουθεί τον άνθρωπο από απόσταση. Επίσης, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τρέψουμε το ζώο ή τα ζώα σε φυγή», σημειώνει ο κ. Στεφάνου.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup