Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2024 18:03

Greek Mafia: 33 συμβόλαια θανάτου από το 2017 - Οι απαρχές του μεγάλου «ξεκαθαρίσματος»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το 2018 ήταν η πιο αιματηρή χρονιά - Οι πιο σημαίνουσες δολοφονίες

Έναν μεγάλο κύκλο αίματος έχει ανοίξει η «Greek Mafia» τα τελευταία χρόνια, έχοντας στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 33 μέλη της.

Το μεγάλο «ξεσκαρτάρισμα» -που είναι σε εξέλιξη- φαίνεται ότι ξεκίνησε το 2017 με την εκτέλεση του Βασίλη Γρίβα, τον οποίο σκότωσαν έξω από το σχολείο μπροστά στα μάτια του ανήλικου γιου του.

Η πρώτη φορά που πατέρας δολοφονούταν μπροστά στο παιδί του

Ήταν η πρώτη φορά που πατέρας δολοφονούταν μπροστά στο παιδί του, με γνώστες να σχολιάζουν ότι έκτοτε... χάθηκε η μπέσα στην «Greek Mafia».

Το 2018 ήταν η πιο αιματηρή χρονιά, καθώς σημαδεύτηκε από τέσσερις δολοφονίες. Ανάμεσα στα ονόματα, που ξεχωρίζουν είναι του Βασίλη Στεφανάκου, που ήταν ευρέως γνωστός ως ο «νονός των νονών» και του Σπύρου Παπαχρήστου, πρώην μέλους της αντιτρομοκρατικής, ο οποίος φέρεται να είχε σχέσεις με την Greek Mafia.

Έκτοτε τα συμβόλαια θανάτου σε βάρος μελών της ελληνικής μαφίας συνεχίζονται, με πιο πρόσφατο αυτό για τη δολοφονία του Βαγγέλη Ζαμπούνη, γνωστού και ως «Ζαμπόν», τον οποίο εκτέλεσαν με 35 σφαίρες έξω από το βενζινάδικο που διατηρούσε στον Νέο Κόσμο.

Οι πιο σημαίνουσες δολοφονίες

  • Βασίλης Γρίβας 2017
  • Βασίλης Στεφανάκος 2018
  • Γιώργος Λίτσας Απρίλιος του 2018
  • Σπύρος Παπαχρήστου 30 Απριλίου του 2018
  • Μανώλης Καραγιάννης Ιούνιος 2018
  • Δημήτρης Μάλαμας Οκτώβριος του 2019
  • Δημήτρης Καπετανάκης Δεκέμβριος του 2020
  • Μιχάλης Καμπίρης 15 Μαΐου 2021
  • Γιάννης Σκαφτούρος 2022
  • Βασίλης Ρουμπέτης και Διονύσης Μουζακίτης 2023
  • Βαγγέλης Ζαμπούνης Ιανουάριος 2024

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2024 15:19

Σχετικά Άρθρα

  • Γαλλία: Ζευγάρι σχεδίαζε δολοφονίες Εβραίων στην Ευρώπη με εντολή του Ιράν
    Γαλλία: Ζευγάρι σχεδίαζε δολοφονίες Εβραίων στην Ευρώπη με εντολή του Ιράν

    Ζευγάρι συνελήφθη και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από τις αρχές του Μαΐου στο Παρίσι, καθώς το βαραίνουν υποψίες πως ενέχεται σε σχέδια διάπραξης φόνων Εβραίων που ζουν στη Γερμανία και στη Γαλλία κατ’ εντολή του Ιράν, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Στον Αμπντελκρίμ Σ., 34 ετών, και στη σύντροφό του Σαμπρίνα Μπ., 33 ετών, ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση και συμμορία και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση την 4η Μαΐου και προφυλακίστηκαν, διευκρίνισαν οι πηγές.

    «Η Ευρώπη πεδίο δράστης πληρωμένων δολοφόνων του Ιράν»

    Την υπόθεση αυτή, γνωστή με την ονομασία «Μάρκο Πόλο», έφερε στο φως την Πέμπτη ο γαλλικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart, κατά τον οποίο η Ευρώπη έχει «ξαναγίνει» πεδίο δράσης «πληρωμένων δολοφόνων» του Ιράν.

    Έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας (Direction generale de la securite interieure, DGSI), συνταγμένη στις αρχές Μαΐου, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, επαυξάνει, σημειώνοντας πως η υπόθεση αναδεικνύει το ότι επανεμφανιστεί εδώ και χρόνια στην Ευρώπη η «τρομοκρατία του ιρανικού κράτους».

    «Από το 2015, οι ιρανικές ξανάρχισαν την πρακτική των στοχευμένων δολοφονιών», κατά τη DGSI, και «η απειλή χειροτέρεψε περαιτέρω (...) στο πλαίσιο του πολέμου του Ισραήλ και της Χαμάς».

    Σκοπός είναι να χτυπηθούν πρόσωπα «πολιτικοί στόχοι», να αυξηθεί το «αίσθημα ανασφάλειας στους κόλπους της αντιπολίτευσης» στο ιρανικό καθεστώς και στην «εβραϊκή/ισραηλινή κοινότητα». Για αυτό, το Ιράν κατηγορείται πως στρατολογεί στην Ευρώπη κακοποιούς, ιδίως διακινητές ναρκωτικών.

    Τι έχει γίνει γνωστό για τους συλληφθέντες

    Ο Αμπντελκρίμ Σ., που εμπλέκεται στην υπόθεση «Μάρκο Πόλο», είχε ήδη απασχολήσει τη δικαιοσύνη: είχε καταδικαστεί να εκτίσει δέκα χρόνια κάθειρξη για την εμπλοκή του σε φόνο στη Μασσαλία κι αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2023 υφ’ όρον και υπό δικαστικό έλεγχο.

    Ο Γαλλοαλγερινός φέρεται να ήταν ο «βασικός παίκτης» στη Γαλλία «πυρήνα» που δρα για λογαριασμό του Ιράν και σχεδίαζε βίαιες ενέργειες στη γαλλική και στη γερμανική επικράτεια.

    Πρώην συγκρατούμενός του φέρεται να τον έφερε σε επαφή με τον «συντονιστή» του πυρήνα. Ο «συντονιστής» παρουσιάζεται ως σημαντικός διακινητής ναρκωτικών στη διοικητική περιφέρεια της Λιόν και φέρεται να πήγε στο Ιράν τον Μάιο, κατά την έκθεση της DGSI.

    Στόχοι που είχαν οριστεί ήταν πρώην υπάλληλος ισραηλινής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας που ζει στο Παρίσι και τρεις πρώην συνάδελφοί του στην περιοχή του Παρισιού, καθώς και τρεις Ισραηλινογερμανοί στο Μόναχο και στο Βερολίνο.

    Ο Αμπντελκρίμ Σ. φέρεται να έκανε ταξίδια στη Γερμανία, παρά τους όρους της αποφυλάκισής του και τον δικαστικό έλεγχό του, για σκοπούς αναγνώρισης, ειδικά στο Βερολίνο, με παρούσα τη γυναίκα του. Ο ενδιαφερόμενος το αρνείται, διαβεβαιώνει πως είχε απλά πάει για ψώνια.

    Οι γαλλικές αρχές προσάπτουν ακόμη στον πυρήνα αυτό την ευθύνη για σχέδια με με σκοπό να γίνουν τέσσερις εμπρησμοί σε εταιρείες στη νότια Γαλλία που «ανήκουν σε ισραηλινούς υπηκόους» από τον Δεκέμβριο του 2023 ως τις αρχές του Ιανουαρίου του 2024.

    Σύμφωνα με τις πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στη γαλλική αστυνομία, ο ενδιαφερόμενος αρνείται την κατηγορία, λέει πως ήταν ενδιάμεσος ανάμεσα στον ηθικό αυτουργό και άλλα τέσσερα πρόσωπα στο πλαίσιο σχεδίου για να διαπραχθεί ασφαλιστική απάτη.

    Πηγή: ethnos.gr Photo by //unsplash.com/@ev?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&;utm_content=creditCopyText">ev on Unsplash

  • ΕΤΑΔ: Η άγνωστη δικογραφία για τη μαφία
    ΕΤΑΔ: Η άγνωστη δικογραφία για τη μαφία

    Τα κυκλώματα που τρομοκρατούσαν τους υπαλλήλους της ΕΤΑΔ, το εσωτερικό πόρισμα και η επιστολή για τις παράνομες μεθοδεύσεις

    Διευθυντικά στελέχη της Εταιρείας Διαχείρισης Ακινήτων (ΕΤΑΔ) επεδίωκαν να προσληφθούν παράλληλα ως υπεύθυνοι… δεξιώσεων σε εταιρείες εκδηλώσεων που υπενοικίαζαν ακίνητα του Δημοσίου προκειμένου να διευκολυνθούν μίζες και παράνομες μεθοδεύσεις.

    Τα ίδια διευθυντικά στελέχη συνεργάζονταν με ιδιώτες – μερικοί από τους οποίους είχαν συλληφθεί… 49 φορές στο παρελθόν για κλοπές, διαρρήξεις, σωματικές βλάβες, κατοχή ναρκωτικών κ.λπ. – προκειμένου να εκμεταλλεύονται για προσωπικό όφελος κρατικά ακίνητα.

    Οι εν λόγω επίορκοι υπάλληλοι εκχωρούσαν δημόσια ακίνητα σε ημετέρους ή σε άτομα που τους έδιναν «ιδιωτικά» μεγάλα χρηματικά ποσά

    Οι ίδιοι και οι ιδιώτες συνεργοί τους, όταν συναντούσαν εμπόδια στις παράνομες μεθοδεύσεις τους από έντιμους συναδέλφους τους, προχωρούσαν σε ξυλοδαρμούς, εμπρησμούς ΙΧ αλλά και σε αποστολές σφαιρών στα σπίτια τους με απειλητικές αναφορές. «Είναι η τελευταία φορά που γιορτάζεις το όνομά σου, χρόνια πολλά, περίμενε το δώρο μου από κοντά» έγραφαν τα μέλη του κυκλώματος σε ένα από αυτά τα μηνύματα.

    Παράνομες μεθοδεύσεις

    Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία περιέχονται στη δικογραφία που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» για τη μαφία της ΕΤΑΔ που αναδείχθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής κατόπιν του ξυλοδαρμού, στις αρχές Ιουνίου, στην οδό Σωρού στο Μαρούσι, ενός 47χρονου υπευθύνου βραχυχρόνιων μισθώσεων της ΕΤΑΔ.

    Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι δράστης ήταν ένας 19χρονος που σχετίζεται με ιδιώτες που είχαν υπενοικιάσει χώρο πάρκινγκ από την ΕΤΑΔ σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις και είχαν επαφές με επίορκους υπαλλήλους της εν λόγω Εταιρείας.

    Εις βάρος του συλληφθέντος είχαν σχηματισθεί 33 δικογραφίες μέσα σε πέντε χρόνια για κλοπές, σωματικές βλάβες, απόπειρες αρπαγής ανηλίκου και για ενδοοικογενειακή βία. Το θύμα της επίθεσης – με σφυρί – στην κατάθεσή του ανέφερε ότι η επίθεση είναι πιθανό να σχετίζεται με την ενασχόλησή του με τρεις υποθέσεις μισθώσεων – σε ακίνητο της Ζακύνθου, σε πάρκινγκ του Παλαιού Φαλήρου και του Αμαρουσίου – για τις οποίες είχαν παρουσιαστεί προβλήματα σχετικά με την απόδοσή τους μετά τη λήξη της μίσθωσής τους.

    Τα στελέχη της Δίωξης Εκβιαστών εισήλθαν στα άδυτα της ΕΤΑΔ και εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε επιστολή που άφησε άγνωστος στις 27 Ιουνίου στην Πλατεία Συντάγματος, αλλά και σε προηγηθέν πόρισμα διεθνούς εταιρείας ορκωτών λογιστών που είχε εξετάσει τα πεπραγμένα στο εσωτερικό της ΕΤΑΔ. Οπως μνημονεύεται σε έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., «το Τμήμα Βραχυχρόνιων Μισθώσεων είναι αρμόδιο για παραχωρήσεις ακινήτων του Δημοσίου για σύντομο χρονικό διάστημα (μικρότερο του ενός έτους) που αφορούν συνήθως ολιγοήμερες εκδηλώσεις. Ομως, λόγω των μικρών χρονικών περιθωρίων, η έγκριση της μίσθωσης γίνεται χωρίς διαγωνισμό αλλά με συμφωνία μισθωτή – ΕΤΑΔ, χωρίς αυστηρό πλαίσιο».

    Εσωτερική έρευνα

    Η εσωτερική έρευνα του διεθνούς ελεγκτικού οίκου, που ολοκληρώθηκε με πόρισμα που συντάχθηκε στις 22 Μαρτίου, ξεκίνησε κατόπιν καταγγελιών ιδιωτών για παράνομες ενέργειες δύο απομακρυνθέντων στελεχών της ΕΤΑΔ, ανάμεσά τους και μια γυναίκα με διευθυντική θέση. Οι εν λόγω επίορκοι υπάλληλοι εκχωρούσαν δημόσια ακίνητα σε ημετέρους ή σε άτομα που τους έδιναν «ιδιωτικά» μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσλάμβαναν με αμοιβή στις εταιρείες τους.

    Στο πόρισμα σημειώνεται, επίσης, ότι «κατά τον έλεγχο για τα έτη 2022-2023 εντοπίστηκαν επτά εκδηλώσεις στο Διαδίκτυο που σημειώθηκαν σε ολυμπιακό ακίνητο στο Φάληρο για τις οποίες δεν είχαν εκδοθεί τιμολόγια και δεν έχουν εισπραχθεί έσοδα από την ΕΤΑΔ. Ακόμη, υπάρχει λίστα 16 εκδηλώσεων για τις οποίες έχουν βρεθεί εγκρίσεις, έχουν λάβει χώρα, αλλά δεν έχουν τιμολογηθεί, με συνολικό ύψος μη τιμολογηθέντος ποσού 248.000 ευρώ, ενώ 13 εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο δεν είχαν έγκριση με συνολικές απώλειες 445.000 ευρώ».

    Στην επιστολή που αφέθηκε στην Πλατεία Συντάγματος αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Ο Τομέας Βραχυχρόνιων Μισθώσεων λειτουργεί με αδιαφάνεια, εκμισθώνει χώρους και εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα για δραστηριότητες (φουσκωτά παιχνίδια, καφέ, λούνα παρκ, εκθέσεις, πάρκινγκ) χωρίς να δηλώνει πολλές από τις μισθώσεις ή με ιδιαίτερα χαμηλά μισθώματα. Η έλλειψη ελέγχου αποθράσυνε τους υπαλλήλους του Τομέα και έφεραν την ΕΤΑΔ στο ‘μάτι του κυκλώνα’. Οι καταγγελίες που έχουν γίνει σε Μαξίμου και υπουργεία είναι γνωστές.

    »Η κατάσταση, όμως, εκτροχιάστηκε όταν αρκετοί υπάλληλοι της ΕΤΑΔ εκβιάστηκαν από τα κυκλώματα λόγω της επαγγελματικής ανάμειξής τους σε θέματα βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ενα διευθυντικό στέλεχος που εξέφρασε αντιρρήσεις για χαμηλό μίσθωμα σε χώρο στο Φάληρο εκβιάστηκε με εμπρησμό ΙΧ. Ο επιστάτης του Φαλήρου που ενημέρωσε ότι η σύμβαση του πάρκινγκ (σ.σ.: με τους ‘φίλους’ των ύποπτων υπαλλήλων) έχει λήξει δέχθηκε εμπρησμό στη μηχανή του και κλοπή του ΙΧ του. Ο νέος προϊστάμενος των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων ήταν αυτός που χτυπήθηκε πρόσφατα στο Μαρούσι. Η πλειονότητα των υπαλλήλων έχει τρομοκρατηθεί από το σκοτεινό κύκλωμα που λειτουργεί εντός και εκτός ΕΤΑΔ».

    Εξάλλου, στον φάκελο που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονται και επιχειρηματίες που προχωρούσαν στις σχετικές συνεννοήσεις. Ενας εξ αυτών, μάλιστα, κατέθεσε ότι οι ύποπτοι του έστελναν παραποιημένα έγγραφα που προσομοίαζαν με αποφάσεις του ΕΤΑΔ για να του αποσπούν χρήματα, ενώ ένας άλλος σημείωσε ότι «τα μέλη του κυκλώματος τον πίεζαν για να τους δίνει χρήματα για να μην κάνουν ζημιά στο μαγαζί του».

    Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

  • Κύκλωμα εκβιαστών: Συνδέεται με την Greek Mafia; Οι δύο ομάδες και το ρήγμα που προέκυψε μεταξύ τους
    Κύκλωμά εκβιαστών: Συνδέεται με την Greek Mafia; Οι δύο ομάδες και το ρήγμα που προέκυψε μεταξύ τους

    Εντολές από τη Greek Mafia φαίνεται πως έπαιρνε το κύκλωμα εκβιαστών που δραστηριοποιούνταν και ως χούλιγκανς. Από τις συνομιλίες που κατέγραψε κοριός της ΕΛΑΣ προκύπτει ότι τα μέλη, που οι περισσότεροι ήταν κοινοί ποινικοί, ήταν χωρισμένα σε δύο ομάδες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star.

    Στην πρώτη ομάδα το «μεγάλο Αφεντικό» ήταν μέχρι και την ημέρα που δολοφονήθηκε, τον περασμένο Ιανουάριο, ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα της Greek Mafia με τα αρχικά Ζ.Β. Τον αντικατέστησε ένα άλλο ηγετικό στέλεχος της Greek Mafia που είναι έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού με τα αρχικά Β.Π..Η δεύτερη ομάδα έχει ως αρχηγό πάλι νονό της νύχτας με τα αρχικά Μ.Γ.Όσο ζούσε ο Ζ.Β υπήρχε «ειρήνη» ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες μετά οι σχέσεις τους άρχισαν να διολισθαίνουν.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε ξεσπάσει ένας άτυπος πόλεμος μεταξύ των δύο ομάδων για την προστασία strip show στη Λ. Συγγρού.

    Επί ένα μήνα κανόνιζαν ποιος θα κάνει τι, ενώ ορισμένοι άλλαζαν και στρατόπεδο. Όσο για τις αμοιβές, υπάρχουν κατηγορούμενοι που έπαιρναν εκτός από μεροκάματα και 1000 ευρώ μισθό. Η ομάδα αποφάσιζε και οι υπόλοιποι θα έπρεπε να εκτελούν τις αποφάσεις, ακόμα και οι ιδιοκτήτες.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ματωμένες εκλογές στο Μεξικό: 25 δολοφονημένοι υποψήφιοι πριν τις αυριανές κάλπες
    Ματωμένες εκλογές στο Μεξικό: 25 δολοφονημένοι υποψήφιοι πριν τις αυριανές κάλπες

    Aλλος ένας υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές δολοφονήθηκε χθες, Παρασκευή (31/5) στην πολιτεία Πουέμπλα, στο κεντρικό Μεξικό, λιγότερες από 48 ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες για τις γενικές εκλογές στη χώρα, που σημαδεύτηκαν από κύμα είκοσι και πλέον δολοφονιών υποψηφίων για τοπικά αξιώματα.- Αλλος ένας τραυματίστηκε στην πολιτεία Χαλίσκο (δυτικά), όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Ο Χόρχε Ουέρτα Καμπρέρα, υποψήφιος για μια έδρα στο δημοτικό συμβούλιο στην Ισούκαρ δε Ματαμόρος, πόλη περίπου 80.000 κατοίκων, σκοτώθηκε, ενώ η σύζυγός του και συνεργάτης του τραυματίστηκαν στην επίθεση, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του στην πολιτειακή κυβέρνηση στην Πουέμπλα και εισαγγελικός λειτουργός.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μεξικανικά ΜΜΕ, ο τριαντάρης υποψήφιος χτυπήθηκε από σφαίρες ενώ έβγαινε από το αυτοκίνητό του, υπό το φως της ημέρας.

    Συνολικά 25 υποψήφιοι σε τοπικές εκλογές έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό αφότου άρχισε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία, σύμφωνα με τους αριθμούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η μη κυβερνητική οργάνωση Data Cívica από την πλευρά της καταμετρά κάπου τριάντα θανάτους υποψηφίων.

    Η δολοφονία διαπράχθηκε την προπαραμονή των εκλογών της 2ης Ιουνίου, στις οποίες οι Μεξικανοί καλούνται να αναδείξουν, πέρα από πρόεδρο, 20.000 αιρετούς σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.

    Τα καρτέλ των ναρκωτικών και άλλες συμμορίες επιδιώκουν την «επιβολή υποψηφίων» στις προσεχείς εκλογές, εξηγούσε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο εισαγγελέας ειδικευμένος σε ποινικές υποθέσεις συνδεόμενες με τις εκλογικές διαδικασίες στην πολιτεία Μιτσοακάν (δυτικά), ο Βίκτορ Σεράτο.

    Ο τρόπος δράσης είναι λίγο ως πολύ ο ίδιος: «οι εγκληματίες διαλέγουν υποψήφιο» και κάνουν γνωστό σε άλλους πως «δεν έχουν το δικαίωμα» να συμμετάσχουν, απειλώντας ότι θα τους εκτελέσουν αν παραβούν τις εντολές τους.

    Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές της 2ης Ιουνίου, τις μεγαλύτερες στην ιστορία του Μεξικού, στις οποίες οι πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν πρόεδρο και πάνω από 20.000 αιρετούς σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.

    Τα καρτέλ των ναρκωτικών και άλλες συμμορίες ασκούν πίεση σε υποψήφιους όλων των κομμάτων, επιδιώκοντας να διατηρήσουν ή να αυξήσουν την επιρροή τους μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με τις αρχές, συχνά επιδιώκουν την επιβολή δικών τους υποψηφίων, επιλέγοντας κάποιον και προειδοποιώντας τους αντιπάλους του ότι τους απαγορεύουν τη συμμετοχή, απειλώντας τους πως θα δολοφονήσουν τυχόν παραβάτες.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ISAAC ESQUIVEL

  • Μεξικό: Αλλος ένας υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές δολοφονείται - 22 φόνοι αιρετών μέχρι στιγμής
    Μεξικό: Αλλος ένας υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές δολοφονείται - 22 φόνοι αιρετών μέχρι στιγμής

    Yποψήφιος στις δημοτικές εκλογές στην μεξικανική πολιτεία Μορέλος - στα κεντρικά της χώρας - δολοφονήθηκε χθες Τρίτη (28/5), ενώ άλλος ένας τραυματίστηκε στην πολιτεία Χαλίσκο (δυτικά), ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές της 2ης Ιουνίου, τις μεγαλύτερες στην ιστορία του Μεξικού, στις οποίες οι πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν πρόεδρο και πάνω από 20.000 αιρετούς σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.

    Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από δεκάδες επιθέσεις, αποδιδόμενες σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, εναντίον υποψηφίων, περίπου τριάντα από τους οποίους δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με την οργάνωση Data Cívica. Επίσημα, η κυβέρνηση καταμετρά 22 φόνους υποψηφίων.

    Στη Μορέλος, υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές στην πόλη Κουάουτλα, ο Ρικάρδο Αρισμέντι έχασε τη ζωή του όταν, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, χτυπήθηκε από πέντε σφαίρες στο κεφάλι προτού οι δυο δράστες διαφύγουν με μοτοσικλέτα.

    Στη Χαλίσκο, ο Χιλμπέρτο Παλομάρ, υποψήφιος για το αξίωμα του δημάρχου της πόλης Ενκαρνασιόν δε Δίας, τραυματίστηκε από τέσσερις σφαίρες μέσα σε σπίτι ενώ ετοίμαζε προεκλογική εμφάνιση μαζί με δυο συνεργάτες του, σύμφωνα με αξιωματούχο αρμόδιο για την ασφάλεια στην πολιτεία, τον Ρικάρδο Σάντσες Βερούβεν.

    Τα καρτέλ των ναρκωτικών και άλλες συμμορίες ασκούν πίεση σε υποψήφιους όλων των κομμάτων, επιδιώκοντας να διατηρήσουν ή να αυξήσουν την επιρροή τους μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με τις αρχές, συχνά επιδιώκουν την επιβολή δικών τους υποψηφίων, επιλέγοντας κάποιον και προειδοποιώντας τους αντιπάλους του ότι τους απαγορεύουν τη συμμετοχή, απειλώντας τους πως θα δολοφονήσουν τυχόν παραβάτες.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ISAAC ESQUIVEL

  • Κύκλωμα νοθείας καυσίμων: Είχαν σύνδεση με την Greek Mafia - Το πάρκινγκ στον Ασπρόπυργο και οι σχέσεις με τον Σκαφτούρο
    Κύκλωμα νοθείας καυσίμων: Είχαν σύνδεση με την Greek Mafia - Το πάρκινγκ στον Ασπρόπυργο και οι σχέσεις με τον Σκαφτούρο

    Σύνδεση με τη λεγόμενη Greek Mafia φαίνεται να είχαν τα μέλη του κυκλώματος νοθείας καυσίμων και ποτών που εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία. Συνολικά οι αστυνομικοί έχουν περάσει χειροπέδες σε 20 άτομα -ανάμεσά τους και στον φερόμενο ως αρχηγό-, ενώ στη δικογραφία εμπλέκονται και αναζητούνται άλλα 10 μέλη.

    Εγκατάσταση-κλειδί με τον κόσμο της νύχτας αποτελεί σύμφωνα με αστυνομικές πηγές πάρκινγκ φορτηγών που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση στην περιοχή του Ασπροπύργου. Ο χώρος αυτός φέρεται να ανήκε στον Γιάννη Σκαφτούρο που ήταν γνωστός και ως «θείος Τζο», ο οποίος εκτελέστηκε το Πάσχα του 2022 στο εξοχικό του στα Δερβενοχώρια. Με βάση τις ίδιες πηγές χ τον Ιούνιο του 2023 στην ίδια επιχείρηση είχαν γίνει στόχος φορτηγά οχήματα.

    Αποκαλυπτικοί διάλογοι

    Στο μεταξύ οι διάλογοι που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας που είναι στη διάθεση του ethnos.gr, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί.

    Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες για να καλύψουν την παράνομη δραστηριότητά τους, όπως «κουμπάρος», «υδραυλικός» ή «φαρμακοποιός» για να προσδιορίσουν τους συνεργούς τους, αλλά και «νερό» για να περιγράψουν την τιμή της αιθυλικής αλκοόλης ή «φάρμακα» για τους χημικούς διαλύτες.

    Ως «πάτερ» αποκαλούσαν τον φερόμενο ως αρχηγό, που είναι, σύμφωνα με την Αστυνομία ένας 62χρονος με καταγωγή από τα Γιαννιτσά, που κατά το παρελθόν ήταν ιερέας στη Μεγάλη Βρετανία. Από την άλλη «μάγο» έλεγαν έναν 65χρονο υπεύθυνος εγκατάστασης με καταγωγή από την Παλαιστίνη.

    Από την αστυνομική έρευνα το κύκλωμα φαίνεται να είχε αναπτύξει δράση τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2023 και σε αυτό το διάστημα εκτιμάται ότι τα μέλη του εισήγαγαν από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα πάνω από 100 τόνους χημικών διαλυτών. Το κόστος σε βάρος του Δημοσίου, δε, από τους δασμούς και τους φόρους που στερήθηκε για τα καύσιμα υπολογίζεται ότι φτάνει τις 400.000 ευρώ, ενώ για την αιθυλική αλκοόλη και τα λοιπά αλκοολούχα τις 170.000 ευρώ.

    Οι συνομιλίες τους

    Συνομιλία φερόμενου ως αρχηγού με μέλος του κυκλώματος για ζημιά που προξενήθηκε από νοθευμένα καύσιμα:

    • Αρχηγός: 100, 120 σε κάθε παλέτα λείπανε. Κανονικά λείπανε γύρω πάνω από 560.
    • Μέλος: Οκ.
    • Αρχηγός: Σε κάθε παλέτα 100, 120 και 5 κυβικά, που φύγανε Καλαμάτα, γαμ… ένα μαγαζί γιατί του είχαμε πει, 1 προς 1 δουλεύετε, και όταν λέμε γαμ… το μαγαζί, άμα δεν είσαι εσύ και εγώ ζητάνε αυτόν που το ΄στειλε να πάει να γαμ… Και λέω πάει αυτός, Θεσσαλονίκη είναι.
    • Μέλος: Οκ.
    • Αρχηγός: Ένα μαγαζί γαμ… στην Καλαμάτα, γιατί 1 προς 1 ούτε καθαρή βενζίνη είπαμε, ότι είναι 1 προς 1, ότι έχει καθαρή βενζίνη μέσα.
    • Συνομιλία φερόμενου ως αρχηγού με μέλος του κυκλώματος για την διαδικασία της νόθευσης καυσίμων με χημικό διαλύτη:
    • Αρχηγός: Ναι αλλά εσύ δεν έβαλες βενζίνη να δεις άμα θηλυκώνει.
    • Μέλος: Θηλυκώνει, πώς δεν θηλυκώνει;
    • Αρχηγός: Που έβαλες βενζίνη εκεί;
    • Μέλος: Ναι, εννοείται.
    • Αρχηγός: Έβαλες νερό;
    • Μέλος: Ναι.
    • Αρχηγός: Ναι εννοείται πάντα το δοκιμάζω.
    • Μέλος: Ναι αλλά τώρα δεν θηλυκώνει εδώ μου στείλαν φωτογραφίες δεν είναι τα πράγματα σωστά για πες τόνα τώρα στα 15 κυβικά να ρίξω μέσα μισό κυβικό μισό κυβικό μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη ή πιο λίγο;

    Συνομιλία φερόμενου ως αρχηγού με μέλος του κυκλώματος για την διαδικασία της παρασκευής χημικών διαλυτών:

    • Αρχηγός: Μέχρι χθες Ελληνικό δεν, ετοιμάζανε να κλείσουνε, ξεπουλήσανε μας φέρανε χθες. Τι μας φέρανε; Δύο μιξ, ένα μιξ να πούμε μας φέρανε ενάμιση συμπλήρωμα.
    • Μέλος: Και τι θα κάνουμε τώρα; Θα βάλουμε μόνο τα ξένα;
    • Αρχηγός: Τα δικά τους να πούμε, τα δικά τους που θα είναι μαζί με τα ξένα.
    • Αρχηγός: Άσε τα δύο που έρχονται χριστιανέ μου άστα αυτά δεν, τι κάνουμε με ένα ελληνικό παραπάνω ήθελα να σου φέρω εγώ λεφτά.
    • Μέλος: Ναι δεν σου λέω το φάρμακο είναι πρόβλημα αλλά τέλος πάντων δεν θα… Αυτά τα τρία σου φτάνουν μέχρι 20 του μήνα να πούμε.
    • Αρχηγός: Πόσο;
    • Μέλος: Μέχρι 20 του μήνα θα φτάσουν, σήμερα πόσο εννιά του μήνα είναι; Δέκα μέρες, δηλαδή μιλάμε για 10 μέρες.
    • Αρχηγός: Είκοσι του μήνα για φάρμακα λες;
    • Μέλος: Ναι ναι ναι, να φτάσουν τα φάρμακα όχι μόνο τα φάρμακα και τα άλλα μαζί.

    Συνομιλία φερόμενου ως αρχηγού με μέλος του κυκλώματος για την παραλαβή χημικών διαλυτών:

    • Μέλος: Βαγγέλη μου τα φάρμακα που ρίχνουμε είναι για τρία και θα πρέπει να περιμένουμε ας πούμε να μας έρθουν απ’ έξω.
    • Αρχηγός: Ε πότε θα έρθουν τα φάρμακα;
    • Μέλος: Τα φάρμακα θα έρθουν ας πούμε μετά τις 20 του μήνα περίπου… «Περιμένουμε τα φάρμακα να μας έρθουν απ’ έξω».
    • Μέλος: Βαγγέλη μου έχουμε φάρμακα για τρία, αύριο θα πάρεις ένα και την άλλη βδομάδα άλλα δύο κατάλαβες;
    • Αρχηγός: Όχι σκέτα ελληνικά δεν μπορούμε να βάλουμε σκέτα πορτογαλέζικα πάλι πάθαμε ζημιά.
    • Μέλος: Όχι μα δεν είναι δεν είναι σκέτα πορτογαλέζικα θα είναι μισό μισό.
    • Αρχηγός: Με τι; Αφού…
    • Μέλος: Κατάλαβες έχουμε πάρει υλικά μπόλικα σήμερα.

    Συνομιλία φερόμενου ως αρχηγού με μέλος του κυκλώματος για τους προμηθευτές αιθυλικής αλκοόλης (σ.σ.: τους αποκαλούν ως «υδραυλικούς»):

    • Αρχηγός: Με πήρε ο κουμπάρος.
    • Μέλος: Ναι τι λέει;
    • Αρχηγός: Μου λέει για τους υδραυλικούς.
    • Μέλος: Ναι.
    • Αρχηγός: Μου λέει «κοίταξε, η καλύτερη που μπορεί να γίνει σαν τιμή είναι 3,30».
    • Συνομιλία μελών του κυκλώματος για τον «πατέρα», δηλαδή τον φερόμενο ως αρχηγό:
    • Μέλος: Μόλις στείλουνε κάτι θα σε ενημερώσω, μείνει ήσυχος να πούμε.
    • Άγνωστος: Ναι, ναι, να ξέρω και εγώ να ενημερώσω. Εσύ τελείωσες με τον πάτερ, τελείωσες;

    Συνομιλία μελών του κυκλώματος για τον «πατέρα», δηλαδή τον φερόμενο ως αρχηγό:

    • Μέλος: Έλα να σου πω. Ο πάτερ δεν έχει άλλο εκτός από το δικό σου.
    • Άγνωστος: Ναι, δεν έχει. Δεν βρίσκει…
    • Μέλος: Εσύ, να είσαι διαβασμένος. Κατάλαβες; Δεν έχει άλλο.
    • Άγνωστος: Ναι, δεν μπορεί να βρει. Αυτό είναι το…

    Πηγή: ethnos.gr

  • Έκρηξη στον Πειραιά: Ξεκαθάρισμα της νύχτας «βλέπει» η ΕΛΑΣ - «Μήνυμα προς συγκεκριμένους παραλήπτες»
    Έκρηξη στον Πειραιά: Ξεκαθάρισμα της νύχτας «βλέπει» η ΕΛΑΣ - «Μήνυμα προς συγκεκριμένους παραλήπτες»

    Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στον κόσμο της νύχτας θεωρεί η Ελληνική Αστυνομία ότι αποτελεί η έκρηξη που έγινε τα ξημερώματα σε βενζινάδικο στον Πειραιά.

    Ένα από τα σενάρια που φέρονται να εξετάζουν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών είναι εάν αυτό είναι ένα μήνυμα της ομάδας που στις 14 Ιανουαρίου εκτέλεσε με σχεδόν 100 σφαίρες τον Βαγγέλη Ζαμπούνη, καθώς το πρατήριο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν ιδιοκτησίας του.

    Τι αναφέρουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ. στο ethnos.gr

    «Ήθελαν να δείξουν ότι αυτοί είναι οι ισχυροί;, αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα», τονίζουν στο ethnos.gr, αστυνομικοί της Ασφάλειας.

    «Αυτή την ώρα κάνουμε συλλογή στοιχείων και πληροφοριών. Δεν γνωρίζουμε ποιος ή ποιοι ήταν υπεύθυνοι διαχείρισης του πρατηρίου μετά την δολοφονία Ζαμπούνη. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό ήταν μήνυμα προς συγκεκριμένους παραλήπτες», προσθέτουν.

    Πολλές ζημιές

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις 03:20 στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση στον Πειραιά και ήταν τόσο σφοδρή που ακούστηκε μέχρι το Φάληρο. Από την έκρηξη έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές, αλλά και φθορές σε 10 αυτοκίνητα περιμετρικά του χώρου του πρατηρίου. Οι αστυνομικοί προσπαθούν μέσα από την αναζήτηση βιντεοληπτικού υλικού να βρουν τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι κακοποιοί, πώς έφτασαν στο σημείο και πώς διέφυγαν.

    Συγκλονιστικές μαρτυρίες: «Νιώθαμε πως πέφτει η πολυκατοικία – Είναι μεγάλο το σοκ»

    Η κυρία Εύα, ένοικος της διπλανής πολυκατοικίας από το σημείο που έγινε η έκρηξη μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος περιέγραψε τα εξής: «Κοιμόμασταν και ξαφνικά στις 3:30 γαύγιζε ο σκύλος μας πάρα πολύ έντονα και μέσα σε δευτερόλεπτα έγινε μια τεράστια έκρηξη. Δεν μπορώ να την περιγράψω. Δεν καταλαβαίναμε τι γίνεται, νιώθαμε πως πέφτει η πολυκατοικία. Με το που τελείωσε σηκωθήκαμε να δούμε τι γίνεται και δεν είχαμε ακούσει καν τις τζαμαρίες μας να πέφτουνε. Είναι όλες σπασμένες, δεν έμεινε τίποτα. Εγώ μένω στον 6ο όροφο και γκρεμιστήκανε όλα. Είναι τεράστιο το σοκ. Από το μπαλκόνι βλέπαμε έναν τεράστιο καπνό και κατεβήκαμε κάτω γιατί φοβηθήκαμε και για τα αμάξια μας και είχαν βγει από όλες τις κατοικίες και έλεγε ο κόσμος πως τους έχουν πέσει οι τζαμαρίες».

    «Τέτοιο πράγμα να μην το ζήσει κανένας. Ήταν σοκαριστικό. Είχε υπάλληλο στο βενζινάδικο. Είδαμε να κινούνται δύο άτομο, προσπαθούσαν να μετακινήσουν κάποια αμάξια, δεν ξέρω τι. Έχουν γκρεμιστεί όλα μέσα στο βενζινάδικο και είχαν πέσει και τα φώτα», σημείωσε η κυρία Εύα.

    «Μεγάλη ζημιά, έσπασαν όλα»

    Ακόμη ένας αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει στο OPEN: «Δίπλα μένουμε, ακούσαμε ένα μεγάλο μπαμ, ξυπνήσαμε, είχαν φύγει όλα τα τζάμια μέσα από το σπίτι, μυρίζαμε μπαρούτι, είχε μπει καπνός στο σπίτι. Κατεβήκαμε κάτω, μας είχε ρημάξει και το αμάξι. Μεγάλη ζημιά»

    «Ήμουν στο σπίτι και έκανα δουλειές και ξαφνικά ακούστηκε μια δυνατή βροντή και νόμιζα ή σεισμός έγινε ή βάλαμε καμιά βόμβα. Τα παράθυρα ανοίξανε, είχαν σπάσει όλα. Η πολυκατοικία έγινε χάλια και καταστράφηκε και το αμάξι μας. Πριν κάνα μήνα είχαμε ακούσει και πυροβολισμούς», λέει άλλη μια γυναίκα.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Φωτιά - Μάνδρα: Οι Αρχές βλέπουν εμπρησμό και ερευνούν διασύνδεση με Greek Mafia
    Φωτιά - Μάνδρα: Οι Αρχές βλέπουν εμπρησμό και ερευνούν διασύνδεση με Greek Mafia

    Εμπρησμό «βλέπουν» πίσω από τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στα βυτιοφόρα οχήματα στη Μάνδρα οι Αρχές. Μάλιστα, δεν αποκλείουν να σχετίζεται με τον πόλεμο της Greek Mafia.

    Ειδικότερα, επί του παρόντος τη διερεύνηση του περιστατικού την έχει αναλάβει η Ασφάλεια Δυτικής Αττικής και το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής, αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει στις έρευνες και η Υποδ/νση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

    Εξετάζονται σχέσεις με τους γιους του Σκαφτούρου

    Ο ιδιοκτήτης δεν προκύπτει να έχει απασχολήσει τις Αρχές, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, εξετάζονται τυχόν σχέσεις του με τους γιους του δολοφονημένου Γιάννη Σκαφτούρου, που είχαν πραγματοποιήσει το περασμένο καλοκαίρι και παρόμοιο χτύπημα σε πρατήριο και φορτηγά ιδιοκτησίας των πρώτων στην περιοχή του Ασπροπύργου.

    Έτσι, το ενδιαφέρον των Αρχών στρέφεται στην πιθανότητα η επίθεση να σχετίζεται με τον πόλεμο μεταξύ αντιπάλων συμμοριών στον κόσμο της «Greek Mafia».

    Από τη φωτιά που ξέσπασε στον υπαίθριο χώρο πρατηρίου καυσίμων επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών, προκλήθηκαν εκτενείς υλικές ζημιές στα βυτιοφόρα, καθώς και σε εγκαταστάσεις του πρατηρίου καυσίμων.

    Αν και δεν βρέθηκαν υπολείμματα εμπρηστικού μηχανισμού εκτιμάται πως είναι αποτέλεσμα εμπρησμού από άγνωστους δράστες που περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό τα οχήματα.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο