Ελλάδα

Αλλαγές στα φάρμακα από τον Γεωργιάδη - «Κόφτες», έλεγχοι στους γιατρούς και νέα επιτροπή διαπραγμάτευσης

Αλλαγές στα φάρμακα από τον Γεωργιάδη - «Κόφτες», έλεγχοι στους γιατρούς και νέα επιτροπή διαπραγμάτευσης

Με αυστηρούς ελέγχους στους γιατρούς για τη συνταγογράφηση, αλλά και περιορισμούς στους ασθενείς σκοπεύει να περιορίσει ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης τη δαπάνη στα φάρμακα

Ήδη τις τελευταίες ημέρες πραγματοποίησε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους επίσημους φορείς του κλάδου του φαρμάκου (ΣΦΕΕ, PIF, ΠΕΦ), προκειμένου να τους ανακοινώσει τις αρχικές του αποφάσεις για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει.

Ο ίδιος, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, εμφανίστηκε αποφασισμένος να λάβει μέτρα περιορισμού και «κουρέματος», ώστε να μειωθεί η υπέρβαση στην προϋπολογισθείσα δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, κάτι που θα οδηγήσει και στη μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες (clawback)

Η μείωση του clawback αποτελεί αίτημα του κλάδου εδώ και χρόνια καθώς πέρυσι κινήθηκε περίπου στα 1,6 δις -1,7δις ευρώ, χρήματα που κλήθηκαν να επιστρέψουν στο κράτος οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι αποτελεί δέσμευση της χώρας μας στους «θεσμούς» η δραστική μείωση του clawback, γι’ αυτό και στόχος του Άδωνι Γεωργιάδη είναι όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, τη φετινή χρονιά να μειωθεί κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και να μην ξεπεράσει το 1,250 δις ευρώ.

Τα 3 μέτρα Άδωνι στα φάρμακα

Συγκεκριμένα όπως περιγράφουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr ο Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται να έχει καταλήξει στα εξής τρία μέτρα:

  • Να εφαρμοστούν «κλειδωμένα» θεραπευτικά πρωτόκολλα ανά ασθένεια. Γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε ασθένεια θα προβλέπονται συγκεκριμένα φάρμακα που θα χορηγούνται από τους γιατρούς, ενώ η αρχή θα γίνεται με αυτά της «πρώτης γραμμής» και θα ακολουθούν αυτά της δεύτερης και της τρίτης. .
  • Στην περίπτωση που κάποιος γιατρός θα θέλει να «ξεφύγει» από το πρωτόκολλο, θα πρέπει να παίρνει έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ για να τα χορηγήσει.

    Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει οι γιατροί να αποστέλλουν τις εξετάσεις αλλά και όλα τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται για να παίρνουν το πράσινο φως

    • Ξεκινά από τον ΕΟΠΥΥ αυστηρός έλεγχος στη συνταγογράφηση των γιατρών με παρακολούθηση της δαπάνης του καθενός. Μάλιστα όταν θα διαπιστώνονται υπερβάσεις, οι αρμόδιοι ελεγκτές του Οργανισμού θα κάνουν ακόμη και τηλεφωνικές παρεμβάσεις, καλώντας τους γιατρούς ώστε να ακούσουν σε πρώτη φάση τα επιχειρήματά τους. Στη συνέχεια όμως θα προβλέπονται και κυρώσεις.
    • Ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει κοντά στα 100 εκατ. ευρώ από τους πολίτες που διαθέτουν ΑΜΚΑ αλλά είναι επί της ουσίας ανενεργά και αγνώστων στοιχείων, αλλά επί σειρά ετών είχαν δωρεάν συνταγογράφηση φαρμάκων ακόμη και από τον ιδιωτικό τομέα.

    Με την εκκαθάριση που κάνει πλέον ο ΕΦΚΑ στα αμφισβητούμενα ΑΜΚΑ, κουρεύεται και η δωρεάν συνταγογράφηση τους.

    Πρόκειται για πολίτες που μπορεί στο παρελθόν να εργάζονταν στη χώρα μας αλλά σήμερα δε φορολογούνται, αλλά κυρίως η ρύθμιση αφορά σε ΑΜΚΑ πολιτών από γειτονικές χώρες που έρχονται στην Ελλάδα μόνο για να πάνε στο νοσοκομείο ή να προμηθευτούν δωρεάν φάρμακα.

    Με προσθήκες η νέα επιτροπή διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων

    Στο μεταξύ ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να δώσει μεγάλο βάρος στη διαπραγμάτευση τιμών ώστε να επιτυγχάνονται μεγάλες εκπτώσεις κυρίως στα νέα ακριβά φάρμακα.

    Υπό το πρίσμα αυτό έκανε αλλαγές στην επιτροπή διαπραγμάτευσης προσθέτοντας τον στενό του συνεργάτη Μπάμπη Καραθάνο ο οποίος είχε απομακρυνθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

    Όλη η επιτροπή διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

    1. ΣΑΠΟΥΝΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, του Θεμιστοκλέους

    Ιατρός Ενδοκρινολόγος, προσωρινός Αντιπρόεδρος Β’ του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

  • 2. ΠΑΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, του Ιωάννη

    Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με γνωστικό αντικείμενο «Φυσιολογία του Ανθρώπου».

    3. ΣΚΑΛΤΣΑ ΕΛΕΝΗ, του Δημητρίου

    Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό αντικείμενο «Φαρμακογνωστική μελέτη δρογών και Ιστορία της Φαρμακευτικής».

    4. ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, του Νικολάου

    Φαρμακοποιός.

    5. ΓΚΟΓΚΟΖΩΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, του Ιωάννη μη εκτελεστική Πρόεδρος Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

    6. ΑΛΕΞΑΝΙΑΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, του Παντελή

    Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός Ε.Σ.Υ. του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας - Πειραιά «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»-Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ».

    7. ΛΙΤΣΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, του Σπυρίδωνος

    του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

    8. ΚΟΥΡΑΦΑΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, του Νικολάου

    του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, Προϊστάμενος του Τμήματος Παρακολούθησης και Αξιοποίησης Ελέγχων της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

    9. ΚΟΥΤΡΑΦΟΥΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, του Γεωργίου

    Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Τιμολόγησης Φαρμάκων της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών Ελέγχου Προϊόντων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

    Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης ορίζεται

    η ΓΚΟΓΚΟΖΩΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα