Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου είναι η αργία των Τριών Ιεραρχών. Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και φροντιστήρια.
Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών -που φέτος πέφτει Τρίτη 30 Ιανουαρίου- τα προηγούμενα χρόνια ήταν επίσημη αργία για τα σχολεία και τα φροντιστήρια.
Αυτό άλλαξε το 2020 όπου η τότε υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή την κατήργησε.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση, παραμένει αργία για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών.
Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία
Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα διάταξη, στα σχολεία θα γίνουν οι θρησκευτικές δραστηριότητες τις πρώτες ώρες και στη συνέχεια θα κάνουν κανονικά μάθημα.
Τι ανέφερε η διάταξη που κατήργησε την αργία των Τριών Ιεραρχών
«Η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της θρησκευτικής των Τριών Ιεραρχών, παύει να συμπεριλαμβάνεται στις ημέρες σχολικής αργίας. Αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή των Μεγάλων αυτών Πατέρων αλλά και της Παιδείας, καθώς και των μετόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εκπαιδευτικών και μαθητών.
Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου των Μεγάλων Πατέρων και της προσφοράς τους στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα. Η εν λόγω ρύθμιση καταλαμβάνει τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δημόσια και ιδιωτική, έτσι ώστε ο τρόπος εορτασμού της συγκεκριμένης θρησκευτικής και σχολικής εορτής να είναι καθολικός και ενιαίος».
Ποιοι ήταν οι Τρείς Ιεράρχες και πότε καθιερώθηκε η γιορτή τους
Την ονομασία Τρεις Ιεράρχες έχουν τρεις άγιοι και Θεολόγοι της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστεως, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος.
Σύμφωνα με την wikipedia, αναδείχθηκαν Πατέρες της Εκκλησίας και Άγιοι. Η γνώση και η δράση τους, τούς έδωσε τον τίτλο των Μεγίστων Φωστήρων, όπως ψέλνεται και στο τροπάριό τους: «Τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρας Της Τρισηλίου Θεότητος...».
Η εορτή των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε γύρω στα μέσα του 11ου αιώνα και στα χρόνια του Κωνσταντίνου Θ' Μονομάχου ή του Αλέξιου Α΄Κομνηνού από τον Μητροπολίτη Ευχαΐτων Ιωάννη Μαυρόποδα ο οποίος συνέθεσε τμήμα της Ακολουθίας για τους Τρεις Αγίους της Εκκλησίας.
Μέσα στην Ακολουθία ο Μαυρόπους υμνεί τη σημασία του έργου και την ποιότητα της δράσης τους και τονίζει τη σχέση της Τριανδρίας με τον Τρισυπόστατο Θεό για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι απαρχές της Εορτής πρέπει να εντοπισθούν σε μια περίοδο «διανοητικού αναβρασμού».