Να συμμορφωθούν με το νόμο καλεί η κυβέρνηση, τους πανεπιστημιακούς, που δεν θέλουν να κάνουν διαδικτυακές εξετάσεις, αλλά τόσο το πανεπιστήμιο της Πάτρας όσο και πολλά τμήματα αντιδρούν και επιμένουν να κάνουν τις εξετάσεις όπως προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός των ιδρυμάτων εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Η πίεση που ασκείται στα πανεπιστήμια έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις των φοιτητών οι οποίοι θα προχωρήσουν σε νέες Γενικές Συνελεύσεις την επόμενη βδομάδα προκειμένου, όπως οι ίδιοι λένε, να αποφασίσουν την συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα τους σε κάθε σύλλογο με νέες μαζικές κινητοποιήσεις, πολυήμερες καταλήψεις και δράσεις.
Ταυτόχρονα αποφάσισαν Πανελλαδικό Φοιτητικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Φλεβάρη, στις 12:00 στα Προπύλαια και όπως οι ίδιοι ανακοίνωσαν «συγκέντρωση Φοιτητικών Συλλόγων στο σημείο του κρατικού εγκλήματος στα Τέμπη. Δε θα αφήσουμε να ξεχαστεί το έγκλημα. Καλούμε όλο το λαό και τα σωματεία να συμμετέχουν και να στηρίξουν τον αγώνα μας, να λάβουν μέρος στις μεγάλες διαδηλώσεις γιατί η παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού».
Η κόντρα με το πανεπιστήμιο Πάτρας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενους σε όσους αντιδρούν στις διαδικτυακές εξετάσεις τους κάλεσε να συμμορφωθούν με το νόμο και ξεκαθάρισε ότι δε θα κάνει πίσω στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων . «Όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους. Το νομικό πλαίσιο είναι πολύ σαφές και το υπουργείο θα κάνει τη δουλειά του ώστε να επισημάνει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφωθούν με τον νόμο και να υπηρετήσουμε πιστεύω αυτό το οποίο όλοι θέλουμε σε πρώτη φάση να μην χαθεί η εξεταστική».
Απαντώντας ο πρύτανης του πανεπιστήμιου Πάτρας κ. Χρήστος Μπούρας δήλωσε έτοιμος να υποστεί τις συνέπειες αν υπάρχει κάποια παράβαση στο Σύνταγμα λέγοντας χαρακτηριστικά «σέβομαι απόλυτα το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας και είμαι έτοιμος, εάν τους έχω παραβεί, να υποστώ τις συνέπειες». Μάλιστα η Σύγκλητος του ιδρύματος ανακοίνωσε ότι: Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου στις 31/01/2024, υλοποιεί τον Εσωτερικό του Κανονισμό, ο οποίος προβλέπει δυνητικά ειδικές μέριμνες για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών.
Οι έκτακτες αυτές συνθήκες διαπιστώνονται σε 10 από τα 31 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο πλαίσιο αυτό, με μέριμνα των Κοσμητειών, τα Τμήματα δύνανται να υλοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε Τμήματος και διασφαλίζοντας το αδιάβλητο των εξετάσεων.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Η Σύγκλητος του ιδρύματος έδωσε τη δυνατότητα στα τμήματα του Πανεπιστημίου, ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες τους, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, προκειμένου να ολοκληρώσουν το διδακτικό και εξεταστικό έργο τους, του χειμερινού εξαμήνου το αργότερο έως την 1η Μαρτίου.
Οι καθηγητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανακοίνωσαν : Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα καθώς και τις υφιστάμενες συνθήκες λειτουργίας του Τμήματος, δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να διεξάγουν με ασφαλή και αδιάβλητο τρόπο εξετάσεις εξ αποστάσεως.
Αυτό συμβαίνει για τους παρακάτω δύο λόγους:
- Οι παρούσες συνθήκες εξ αποστάσεως εξετάσεων μέσω διαδικτύου δεν διασφαλίζουν το αδιάβλητο των εξετάσεων. Η αδυναμία διασφάλισης του αδιάβλητου έχει τεκμηριωθεί και με βάση συγκριτική στατιστική μελέτη ιστογραμμάτων βαθμολογιών του Ακαδημαϊκού Έτους 2020-21 (όλες οι εξετάσεις είχαν διεξαχθεί από απόσταση λόγω COVID-19) και του Ακαδημαϊκού Έτους 2021-22 (όλες οι εξετάσεις διεξήχθησαν δια ζώσης), η οποία παρουσιάστηκε από την Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών τον Οκτώβριο του 2023 και είναι δημόσια διαθέσιμη.
- Οι εξ αποστάσεως εξετάσεις μέσω διαδικτύου, όπως αυτές διενεργούνται σήμερα, δεν διασφαλίζουν την ίση αντιμετώπιση όλων των φοιτητών/τριών - ανεξάρτητα από τον οικογενειακό, κοινωνικό και οικονομικό περίγυρό τους καθώς και ενδεχόμενα άνιση πρόσβαση σε τεχνικά μέσα (ταχύτητα και σταθερότητα σύνδεσης internet, πρόσβαση σε ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως το ChatGPT, κλπ). Κινδυνεύει να χαθεί το Χειμερινό εξάμηνο.
Ανακοίνωση Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Δεδομένου ότι τα μαθήματα που διδάσκονταν κάθε Πέμπτη δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό εβδομάδων που ορίζονται από το νόμο ώστε ένα μάθημα να θεωρείται διδαχθέν (13 εβδομάδες), η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου δεν θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι αν δεν πραγματοποιηθούν οι αναπληρώσεις στα συγκεκριμένα μαθήματα της Πέμπτης, αυτά, ως μη διδαχθέντα, δεν θα είναι δυνατό να εξεταστούν σε καμία εξεταστική περίοδο εντός του 2024 και θα πρέπει οι φοιτητές/τριες να τα παρακολουθήσουν εξαρχής το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Έτσι, η επόμενη εβδομάδα θα χρησιμοποιηθεί για τις αναγκαίες αναπληρώσεις ούτως ώστε να ολοκληρωθεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο και χωρίς κίνδυνο το χειμερινό εξάμηνο. Η εξεταστική θα ξεκινήσει στις 12 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα της δεύτερης εβδομάδας της εξεταστικής. Τα μαθήματα της εβδομάδας από 5 έως και 9 Φεβρουαρίου θα μεταφερθούν στο διάστημα 26 Φεβρουαρίου έως και 1 Μαρτίου, που θα αποτελέσει την Τρίτη εβδομάδα της εξεταστικής.
Αντιδράσεις και στο πανεπιστήμιο Κρήτης
Αποχή από κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με τη διεξαγωγή των εξετάσεων την ερχόμενη Δευτέρα, αποφάσισε ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι Διδάσκοντες εκφράζουν την αντίθεσή τους στην καταστρατήγηση από την κυβέρνηση του άρθρου 16, καταγγέλλουν την απόφαση της Συγκλήτου για διεξαγωγή εξετάσεων με ηλεκτρονικά μέσα και αντιτίθεται στην υπονόμευση των συλλογικών διαδικασιών των φοιτητών/φοιτητριών και των κινητοποιήσεών τους.
Πηγή: ethnos.gr