Ελλάδα

ΑΠΘ: Παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για τους καθηγητές που αρνούνται τις διαδικτυακές εξετάσεις

ΑΠΘ: Παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για τους καθηγητές που αρνούνται τις διαδικτυακές εξετάσεις

Η εισαγγελική παρέμβαση έγινε μετά την απόφαση των Καθηγητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, που υποστηρίζουν ότι δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας

Με κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική εξαιτίας των καταλήψεων και ύστερα από την έκδοση σχετικής εγκυκλίου από το υπουργείο Παιδείας για διεξαγωγή εξετάσεων εξ αποστάσεως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι «όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους».

Πράγματι, η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ξεκίνησε ήδη προκαταρκτική ποινική έρευνα για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων, οι οποίες απορρέουν από την άρνηση των καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στη διενέργεια εξετάσεων εξ αποστάσεως.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση, στάθηκε η απόφαση των Καθηγητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, σύμφωνα με την οποία δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Η απόφαση:

H Συνέλευση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στη συνεδρία της με αριθμό 8α/1-2-2024 αποφάσισε:

Να μην διεξαχθούν εξ αποστάσεως εξετάσεις καθώς θεωρεί ότι δεν πληρούται η οριζόμενη εκ του νόμου 4597/2002 (Αρ. 65, π. 4, εδ. β) προϋπόθεση του αδιάβλητου της διαδικασίας της αξιολόγησης.

Να εξετάσει την κατ΄ εξαίρεση εφαρμογή κάθε πρόσφορου τρόπου διεξαγωγής εξετάσεων διπλωματικών εργασιών, διδακτορικών διατριβών, φοιτητών Erasmus και ολιγομελών ομάδων τελειόφοιτων.

Ιωάννης Θ. Ρέκανος, Καθηγητής
Πρόεδρος Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Στο ίδιο πνεύμα και το Πανεπιστήμιο Πατρών

Στο ίδιο πνεύμα, κινείται και το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς χθες, 2/2, η Σύγκλητος μετά από έκτακτη συνεδρίαση, ανακοίνωσε πως την απόφαση για εξ αποστάσεως εξετάσεις θα τη λάβουν μόνο τα τμήματα, που επηρεάζονται από τις καταλήψεις και για συγκεκριμένες περιπτώσεις ενώ η γενική στάση είναι να μην πραγματοποιηθούν διαδικτυακές εξετάσεις.

Ανακοίνωση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών (υπ’ αριθμ. 230/2-2-2024 έκτακτη συνεδρίαση)

Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου στις 31/01/2024, υλοποιεί τον Εσωτερικό του Κανονισμό, ο οποίος προβλέπει δυνητικά ειδικές μέριμνες για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών.

Οι έκτακτες αυτές συνθήκες διαπιστώνονται σε 10 από τα 31 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, σήμερα 02/02/2024. Στο πλαίσιο αυτό, με μέριμνα των Κοσμητειών, τα Τμήματα δύνανται να υλοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε Τμήματος και διασφαλίζοντας το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Ο Πρύτανης

Χρήστος Ι.Μπούρας

Αντιδράσεις και στην Κρήτη με την παραίτηση καθηγητών

Αλλά και στην Κρήτη υπάρχουν ανάλογες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Συγκλήτου για διενέργεια εξ αποστάσεως εξετάσεων. Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ύστερα από την ανακοίνωση της απόφασης, υπέβαλαν χθες την παραίτηση από τα διοικητικά τους καθήκοντα δύο καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής: ο πρόεδρος Ηλίας Κολοβός και ο αντιπρόεδρος, Δημήτρης Μποσνάκης με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, να σχολιάζει πως η Σύγκλητος «επιβάλλει με τιμωρητικούς όρους στους ακαδημαϊκούς την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εξετάσεών τους».

Υπενθυμίζεται ότι το σκεπτικό της υπουργικής εγκυκλίου για διαδικτυακές εξετάσεις, εδράζεται στις «έκτακτες» συνθήκες, που επικρατούν λόγω των παρατεταμένων καταλήψεων.

Οι «αρνητές της τηλε-εξέτασης

Αν και το ένα μετά το άλλο, τα πανεπιστήμια τελικά υιοθετούν τις τηλε-εξετάσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις που προκύπτουν από τις συνεδριάσεις των Συγκλήτων προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για τους φοιτητές, φαίνεται πως εξακολουθούν να υπάρχουν οι «αρνητές» αυτής της λύσης.

Εκτός της παρέμβασης στο ΑΠΘ, είχε ήδη παραγγελθεί πριν μερικές ημέρες εισαγγελική έρευνα από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνιο Ελευθεριάνο, ώστε να εξεταστεί η πιθανότητα ποινικών ευθυνών των πανεπιστημιακών διοικητικών αρχών για τυχόν πράξεις ή παραλείψεις, σχετικά με την αποτροπή των καταλήψεων.

Επιπλέον, στη Θεσσαλονίκη, ανάλογη εισαγγελική έρευνα έχει διαταχθεί για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για όσους συμμετέχουν σε καταλήψεις αλλά και για τη Διοίκηση του ΑΠΘ.

Τέλος, να υπογραμμιστεί πως κατά της εισαγγελικής παρέμβασης είχαν ταχθεί όλοι οι συμμετέχοντες στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, η οποία έλαβε χώρα στις 29/1, θεωρώντας ότι στοχοποιούνται άδικα.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup