Καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 11 ετών από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την ποινή - Τα χρήματα και τα τιμαλφή από τις απάτες «εξάγονταν» με ταξί στα σύνορα ή μέσα σε δέματα με λεωφορεία ή μέσω Western Union
Δεν έχει τελειωμό η μάστιγα με τις τηλεφωνικές απάτες. Τα κρούσματα αφορούν ως επί το πλείστον άτομα της τρίτης ηλικίας, τα οποία έπεσαν στην παγίδα των απατεώνων με προσχήματα δήθεν ατυχήματα συγγενικών τους προσώπων που έπρεπε να χειρουργηθούν άμεσα ή ότι κρατούνταν σε Αστυνομικά Τμήματα μετά από τροχαίο ατύχημα που προκάλεσαν.
Πρόσφατα τον Άρειο Πάγο απασχόλησε περίπτωση 6μελούς συμμορίας στην οποία εγκέφαλος ήταν υπήκοος Βουλγαρίας και συμμετείχαν ομοεθνείς του αλλά και Έλληνες (άνδρες και γυναίκες).
Η συμμορία δρούσε στη Βόρεια Ελλάδα και από 14 ηλικιωμένους αποκόμισε μέσα σε 6 μήνες 76.000 ευρώ και τιμαλφή, μεταξύ των οποίων 3 χρυσούς σταυρούς, 7 χρυσά δακτυλίδια, μια χρυσή ταυτότητα χεριού και 1 χρυσό βραχιόλι, η αξία των δεν μπορεί να εξακριβωθεί, καθώς διοχετεύθηκαν στο εξωτερικό. Παράλληλα, η συμμορία επεδίωξε, αλλά απέτυχε να «εισπράξει» ακόμα 171.000 ευρώ, καθώς σε 20 περιπτώσεις έγινε αντιληπτή από τα υποψήφια θύματά τους.
Προωθούσαν τα κέρδη στη Βουλγαρία
Τα κέρδη (αφού κρατούσαν τα ποσοστά τους με βάση τη συμφωνία τους) οι «εισπράκτορες», όπως τους αποκαλούσαν, τα προωθούσαν στα μέλη του κυκλώματος στη Βουλγαρία.
Η εξαγωγή της λείας γινόταν είτε με ταξί που πήγαινε σε συγκεκριμένο προκαθορισμένο σημείο των συνόρων και εκεί γινόταν η παράδοσή τους, είτε μέσω λεωφορείων κρυμμένα μέσα σε δέματα με ρούχα, τρόφιμα, κ.λπ., είτε οδικώς με ΙΧ αυτοκίνητο, είτε μέσω εταιρείας μεταφοράς χρημάτων (Western Union).
Η συμμορία ήταν εγκατεστημένη σε δύο δωμάτια ξενοδοχείου της Βόρειας Ελλάδας. Κατά την έφοδο των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. στο ένα δωμάτιο ήταν 4 μέλη και στο άλλο δύο, ενώ κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.
Καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 11 ετών
Οι συλληφθέντες κρίθηκαν ένοχοι, κατά πλειοψηφία από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για σύσταση συμμορίας και ομόφωνα για απάτη από κοινού και κατ' εξακολούθηση και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 11 ετών.
Τους καταλογίσθηκαν 14 περιπτώσεις τετελεσμένης κακουργηματικής απάτης και 20 τουλάχιστον περιπτώσεις απόπειρας κακουργηματικής απάτης.
Οι δύο από τους έξι οι οποίοι φέρονται και ως αρχηγοί προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η καταδικαστική σε βάρος τους εφετειακή απόφαση, επικαλούμενοι παραλείψεις στο σκεπτικό της, όπως και ότι δεν τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.
Το Ε΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς τους, κρίνοντας ότι η εφετειακή απόφαση έχει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας πλήρη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
Πώς δρούσε η συμμορία