Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2024 14:51

Τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων με λεία €76.000 - Τα χρήματα έφευγαν στη Βουλγαρία

Γράφτηκε από

Καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 11 ετών από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την ποινή - Τα χρήματα και τα τιμαλφή από τις απάτες «εξάγονταν» με ταξί στα σύνορα ή μέσα σε δέματα με λεωφορεία ή μέσω Western Union

Δεν έχει τελειωμό η μάστιγα με τις τηλεφωνικές απάτες. Τα κρούσματα αφορούν ως επί το πλείστον άτομα της τρίτης ηλικίας, τα οποία έπεσαν στην παγίδα των απατεώνων με προσχήματα δήθεν ατυχήματα συγγενικών τους προσώπων που έπρεπε να χειρουργηθούν άμεσα ή ότι κρατούνταν σε Αστυνομικά Τμήματα μετά από τροχαίο ατύχημα που προκάλεσαν.

Πρόσφατα τον Άρειο Πάγο απασχόλησε περίπτωση 6μελούς συμμορίας στην οποία εγκέφαλος ήταν υπήκοος Βουλγαρίας και συμμετείχαν ομοεθνείς του αλλά και Έλληνες (άνδρες και γυναίκες).

Η συμμορία δρούσε στη Βόρεια Ελλάδα και από 14 ηλικιωμένους αποκόμισε μέσα σε 6 μήνες 76.000 ευρώ και τιμαλφή, μεταξύ των οποίων 3 χρυσούς σταυρούς, 7 χρυσά δακτυλίδια, μια χρυσή ταυτότητα χεριού και 1 χρυσό βραχιόλι, η αξία των δεν μπορεί να εξακριβωθεί, καθώς διοχετεύθηκαν στο εξωτερικό. Παράλληλα, η συμμορία επεδίωξε, αλλά απέτυχε να «εισπράξει» ακόμα 171.000 ευρώ, καθώς σε 20 περιπτώσεις έγινε αντιληπτή από τα υποψήφια θύματά τους.

Προωθούσαν τα κέρδη στη Βουλγαρία

Τα κέρδη (αφού κρατούσαν τα ποσοστά τους με βάση τη συμφωνία τους) οι «εισπράκτορες», όπως τους αποκαλούσαν, τα προωθούσαν στα μέλη του κυκλώματος στη Βουλγαρία.

Η εξαγωγή της λείας γινόταν είτε με ταξί που πήγαινε σε συγκεκριμένο προκαθορισμένο σημείο των συνόρων και εκεί γινόταν η παράδοσή τους, είτε μέσω λεωφορείων κρυμμένα μέσα σε δέματα με ρούχα, τρόφιμα, κ.λπ., είτε οδικώς με ΙΧ αυτοκίνητο, είτε μέσω εταιρείας μεταφοράς χρημάτων (Western Union).

Η συμμορία ήταν εγκατεστημένη σε δύο δωμάτια ξενοδοχείου της Βόρειας Ελλάδας. Κατά την έφοδο των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. στο ένα δωμάτιο ήταν 4 μέλη και στο άλλο δύο, ενώ κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.

Καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 11 ετών

Οι συλληφθέντες κρίθηκαν ένοχοι, κατά πλειοψηφία από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για σύσταση συμμορίας και ομόφωνα για απάτη από κοινού και κατ' εξακολούθηση και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 11 ετών.

Τους καταλογίσθηκαν 14 περιπτώσεις τετελεσμένης κακουργηματικής απάτης και 20 τουλάχιστον περιπτώσεις απόπειρας κακουργηματικής απάτης.

Οι δύο από τους έξι οι οποίοι φέρονται και ως αρχηγοί προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η καταδικαστική σε βάρος τους εφετειακή απόφαση, επικαλούμενοι παραλείψεις στο σκεπτικό της, όπως και ότι δεν τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Το Ε΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς τους, κρίνοντας ότι η εφετειακή απόφαση έχει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας πλήρη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Πώς δρούσε η συμμορία

Σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση, τα μέλη της συμμορίας καλούσαν ηλικιωμένα πρόσωπα στο σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού και παρίσταναν άτομο από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρό και αιφνίδιο πρόβλημα υγείας και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.
Άλλες φορές έλεγαν στους ανυποψίαστους υπερήλικες ότι τους τηλεφωνούσε γιατρός, ενώ άλλα μέλη της συμμορίας, «υποδυόμενα τους συγγενείς των ηλικιωμένων φώναζαν και έκλαιγαν, ώστε να καταστούν πειστικότερα τα λεγόμενά τους».
Δεν ήταν λίγες οι φορές που τηλεφωνούσε γυναίκα σε ηλικιωμένους και έλεγε ότι είναι δικηγόρος προσώπου από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον «το οποίο προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο με θύμα ανήλικο και έπρεπε δώσουν χρήματα για να μη φυλακιστεί».
Στη συνέχεια, κάποιο από τα μέλη της συμμορίας παρουσιαζόταν ως δικηγόρος και τους έλεγε ότι πρέπει να καταβάλουν τα χρήματα που απαιτούνται για τη νοσηλεία ή την αερομεταφορά ή την πληρωμή για την αποφυγή φυλάκισης και ότι θα πήγαινε στο σπίτι τους για να πάρει τα χρήματα ο ίδιος (δικηγόρος) ή γιατρός ή κάποιος ο οποίος εμφανιζόταν ως νοσηλευτής.
Την ίδια στιγμή καλούσαν ταυτόχρονα τα θύματά τους στο κινητό τηλέφωνο, λέγοντάς τους ότι θα τους μιλήσει το υποτιθέμενο συγγενικό τους πρόσωπο, το οποίο δεν είναι όμως σε καλή κατάσταση και δεν θυμάται πολλά (όνομα, βαθμό συγγενείας, κ.λπ.), έτσι ώστε «να αποκλείσουν τη δυνατότητα επικοινωνίας των θυμάτων τους με το συγγενικό πρόσωπο». Ταυτόχρονα και ενώ εξακολουθούσε η τηλεφωνική συνομιλία, άλλο μέλος της συμμορίας πήγαινε στο σπίτι του θύματος προκειμένου να το κρατούν απασχολημένο έτσι ώστε να μην έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας με τα συγγενικά του πρόσωπα και για να πάρει τα χρήματα.
Δεν δίσταζαν να εμφανίζονται ως παιδιά (γιος ή κόρη) ή άλλα συγγενικά πρόσωπα των υπερηλίκων και να ζητούν βοήθεια, καθώς είχαν συλληφθεί και ήταν κρατούμενοι σε Αστυνομικό Τμήμα μετά από τροχαίο ατύχημα που προκάλεσαν και έπρεπε οπωσδήποτε να καταβληθούν χρήματα για να μην παραμείνουν στο κελί.
Ωστόσο, ενώ η τηλεφωνική συνομιλία συνεχιζόταν, έμπαινε στο κόλπο και άλλο μέλος της συμμορίας που εμφανιζόταν ως αστυνομικός ή δικηγόρος (γυναίκα) και έλεγε στο υποψήφιο θύμα ότι ήταν αναγκαία η καταβολή κάποιου χρηματικού ποσού «για την άρση της κράτησής του και την επωφελή περάτωση της υπόθεσης».
Σε άλλες περιπτώσεις, μέλος της συμμορίας, εμφανιζόταν ως γιατρός λέγοντας ότι το παιδί του υπερήλικα ή άλλο κοντινό συγγενικό του πρόσωπο είχε τροχαίο ατύχημα και «έχει υποστεί εκτεταμένη σωματική βλάβη και κινδυνεύει να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό εάν δεν καταβληθεί κάποιο χρηματικό ποσό που ζητούσαν, ώστε να εκτελεστεί άμεσα χειρουργική επέμβαση και να τοποθετηθούν χρυσές λάμες στα κάτω άκρα του».
Την ίδια στιγμή που η συνομιλία βρισκόταν σε εξέλιξη καλούσαν το θύμα στο κινητό τηλέφωνό του προκειμένου να μην μπορεί να επικοινωνήσει με το συγγενικό του πρόσωπο και να επαληθεύσει αν όντως έχει τραυματισθεί.
Πηγή: protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2024 10:34

Σχετικά Άρθρα

  • Τηλεφωνικές απάτες: 3 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να αντιγράψουν την φωνή σας – Πώς μπορούν να σας εξαπατήσουν
    Τηλεφωνικές απάτες: 3 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να αντιγράψουν την φωνή σας – Πώς μπορούν να σας εξαπατήσουν

    Οι τηλεφωνικές απάτες έχουν εξελιχθεί πλέον σε καθημερινό φαινόμενο, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν κάθε ημέρα τουλάχιστον μία κλήση από έναν αριθμό, ο οποίος έχει “μαρκαριστεί” ως «scam» (απάτη). Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμα τη λειτουργία φιλτραρίσματος στα τηλέφωνά τους.

    Όσο λιγότερες κλήσεις απάτης, τόσο λιγότερα θύματα θα υπάρχουν. Ωστόσο, με τις παραβιάσεις δεδομένων να αυξάνονται, ο αριθμός τηλεφώνου σας μπορεί ανά πάσα στιγμή να πέσει στα λάθος χέρια.

    Με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις, οι εφαρμογές τηλεφώνου στις Android συσκευές ελέγχουν μόνες τους άγνωστους καλούντες και φιλτράρουν εντοπισμένες αυτόματες κλήσεις ή απατεώνες πριν καν χτυπήσει το τηλέφωνο. Η αντίστοιχη εφαρμογή της Google χρησιμοποιεί ήδη την τεχνητή νοημοσύνη για να καταπολεμήσει τις κλήσεις ΑΙ.

    Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει αυτή η λειτουργία φιλτραρίσματος στα κινητά τους και δεν την έχουν ενεργοποιήσει. Επιπλέον, ορισμένα τηλέφωνα δεν διαθέτουν καν αυτήν την επιλογή, απαιτώντας από τους χρήστες να κατεβάσουν μια διαφορετική εφαρμογή για τη διαχείριση κλήσεων, όπως το Phone by Google.

    h

    Το vishing και το νέο τέχνασμα των απατεώνων

    Η κατάσταση του vishing (voice phishing) είναι χειρότερη από ποτέ. Η εταιρεία ασφαλείας Hya υπολόγισε 6,5 δισεκατομμύρια περιπτώσεις «spam» κλήσεων σε όλο τον κόσμο μέσα σε ένα τρίμηνο. Κάθε πολίτης των ΗΠΑ λαμβάνει κατά μέσο όρο 12 κλήσεις απάτης κάθε μήνα. Σε ορισμένα μέρη, οι κλήσεις απάτης είναι πιο συχνές από οποιαδήποτε άλλη κλήση.

    Και τώρα οι απατεώνες χρησιμοποιούν ένα νέο τέχνασμα. Καταγράφουν τις φωνές των θυμάτων τους, τις αντιγράφουν χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και τις χρησιμοποιούν σε επιθέσεις vishing (voice phishing).

    «Με την πρόοδο της τεχνολογίας text-to-speech της τεχνητής νοημοσύνης, οι τεχνικές απάτης θα γίνουν σημαντικά πιο εκλεπτυσμένες. Όταν συνδυάζονται με “leaked” δεδομένα, οι επιτήδειοι μπορούν να προσποιηθούν ότι είναι κάποιος γνωστός του θύματός τους και να προσθέτουν προσωπικές λεπτομέρειες για να αυξήσουν την αξιοπιστία της απάτης», προειδοποίησε ο Ιδρυτής και CEO της Breachsense, Josh Amishav.

    Αυτό κάνει επικίνδυνη ακόμα και την απλή επικοινωνία με απατεώνες.

    «Εάν τελικά απαντήσετε σε μία τέτοια κλήση χωρίς να το καταλάβετε, τότε πρέπει να κλείσετε αμέσως το τηλέφωνο χωρίς να δώσετε πληροφορίες. Είναι χρήσιμο να αναφέρετε τον αριθμό στις σχετικές εφαρμογές. Γενικά, να είστε προσεκτικοί σχετικά με την κοινοποίηση προσωπικών αριθμών και σκεφτείτε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε εικονικούς αριθμούς ή δευτερεύουσες γραμμές για δημόσιες χρήσεις» πρόσθεσε ο Amishav.

    Πώς να προστατευτείτε ενεργοποιώντας την άμυνα του κινητού σας

    Εάν έχετε Android κινητό πρέπει να ενεργοποιήσετε την επιλογή «Αναγνώριση κλήσεων και ανεπιθύμητες κλήσεις» (Caller ID and spam protection).

    Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε την εφαρμογή “Τηλέφωνο”, πατήστε στις τρεις τελείες στην επάνω δεξιά γωνία και επιλέξτε τις “Ρυθμίσεις”. Εκεί, ενεργοποιήστε την επιλογή «Αναγνώριση κλήσεων και ανεπιθύμητες κλήσεις» (Caller ID and spam protection). Πατήστε για περισσότερες επιλογές εάν θέλετε να επιλέξετε μεταξύ του αποκλεισμού όλων των ανεπιθύμητων κλήσεων και κλήσεων απάτης ή μόνο αυτών που είναι υψηλού κινδύνου.

    Ως εναλλακτική λύση, στην Android συσκευή σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή «Phone by Google», το οποίο περιλαμβάνει φιλτράρισμα ανεπιθύμητων κλήσεων. Είναι δωρεάν και έχει ήδη περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο downloads.

    Πώς να αποκλείσετε τις ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις στα iPhone

    Τα iPhone της Apple προσφέρουν την λειτουργία «Silence Unknown Callers» για τον αποκλεισμό ανεπιθύμητων τηλεφωνικών κλήσεων. Ωστόσο, αυτή η λειτουργία θα αποκλείσει όλες τις κλήσεις από αριθμούς που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα επαφών σας. Επομένως, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύσει τις απαραίτητες επαφές, διαφορετικά ενδέχεται να χάσετε μια κλήσεις από άτομα που γνωρίζετε.

    Η λειτουργία “Αποκλεισμός & αναγνώριση κλήσεων” (Call Blocking & Identification) είναι επίσης διαθέσιμη με ορισμένους παρόχους για την αποσιώπηση κλήσεων που έχουν αναγνωριστεί ως ανεπιθύμητες ή απάτες. Για αναγνώριση και αποκλεισμό κλήσεων, η Apple προτείνει τη χρήση εφαρμογών τρίτων.

    Πιο πιστευτοί από ποτέ απατεώνες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη

    Ο Διευθυντής Τεχνολογίας της McAfee, Steve Grobman προειδοποιεί ότι οι μιμητές φωνής με τεχνητή νοημοσύνη καθιστούν τις τηλεφωνικές απάτες πιο πιστευτές από ποτέ. Παγκοσμίως, περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους έχει είτε πέσει θύμα απάτη με τεχνητή νοημοσύνη είτε γνωρίζει κάποιον που έπεσε θύμα, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας Beware the Artificial Imposter. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι το 77% των στόχων τηλεφωνικής απάτης έχασε χρήματα.

    Οι απατεώνες μπορούν να αποκτήσουν δείγματα φωνής από τα social media, όπου κατά μέσο όρο οι μισοί ενήλικες ανεβάζουν τουλάχιστον ένα βίντεο την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι μια απάτη μπορεί να φαίνεται πολύ πειστική στον κάποιος, ειδικά όταν οι απατεώνες χρησιμοποιούν έναν πλαστό αριθμό και μια οικεία φωνή.

    «Ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που χρησιμοποιούν αυτές οι τηλεφωνικές απάτες είναι Η αίσθηση του επείγοντος και του φόβου, λέγοντάς σας ότι υπάρχει ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή και ότι χρειάζονται τις πληροφορίες σας αμέσως για να επιλύσουν όποιο θέμα έχουν επινοήσει» ανέφερε ο Grobman.

    Ακόμα και με τις καλύτερες τεχνολογίες, δεν μπορούν να αποφευχθούν όλες οι τηλεφωνικές απάτες. Ο Grobman συμβουλεύει τους ανθρώπους να μην απαντούν σε άγνωστες κλήσεις και, ακόμα και αν το κάνετε μην μιλήσετε πριν καταλάβετε ποιος είναι καθώς οι απατεώνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη φωνή σας σε άλλες απάτες, όπως προσπάθεια πρόσβασης στους χρηματοοικονομικούς σας λογαριασμούς.

    «Τρία δευτερόλεπτα ήχου αρκούν σε ορισμένες περιπτώσεις για να κλωνοποιήσουν μια φωνή με ακρίβεια έως και 70%» αποκάλυψε ο Grobman.

    Επίσης, καλό θα ήταν να μην τηλεφωνείτε σε άγνωστους αριθμούς από τους οποίους είχατε κάποια αναπάντητη κλήση. Ακόμα κι αν εάν έχει αφήσει μήνυμα στον τηλεφωνητή σας, το οποίο ακούγεται ενδιαφέρον ή ανησυχητικό.

    Ο Grobman δεν ενθουσιάζεται ιδιαίτερα με τις εφαρμογές αποκλεισμού κλήσεων, ειδικά τις δωρεάν, καθώς μπορεί να φέρουν άλλα προβλήματα απορρήτου. «Πώς βγάζουν τα λεφτά τους; Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συλλογή και η πώληση δεδομένων να δημιουργεί τα κέρδη τους. Σε κάποια βάρος του απορρήτου σας».

    Πηγή: enikos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ