Ελλάδα

Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Δεξαμενή προσώπων ξεψαχνίζει η ΕΛ.ΑΣ - «Λάθος να πούμε ότι τελείωσε η τρομοκρατία»

Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Δεξαμενή προσώπων ξεψαχνίζει η ΕΛ.ΑΣ - «Λάθος να πούμε ότι τελείωσε η τρομοκρατία»

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ μετά την τρομοκρατική επίθεση απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, με τους αξιωματικούς να φαίνονται πεπεισμένοι ότι αποτελεί την ολική επαναφορά της τρομοκρατίας στη χώρα μας.

Δεξαμενή προσώπων ξεψαχνίζει η αντιτρομοκρατική

Όπως σημείωσε η Μίνα Καραμήτρου στο OPEN, όσον αφορά την κατεύθυνση προς την οποία κινούνται οι έρευνες των Αρχών, «δε θα έλεγα ότι είναι τελείως στο σκοτάδι. Τουλάχιστον για αυτούς που αποτελούν το διευθυντήριο, για αυτούς οι οποίοι έστησαν αυτές τις δύο νέες, τρομοκρατικές οργανώσεις, δε νομίζω ότι δεν ξέρουν πού να ψάξουν, ή ψάχνουν στα τυφλά. Νομίζω ότι υπάρχει μία δεξαμενή προσώπων τους οποίους ξεψαχνίζουν και οι οποίοι φυσικά έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών. Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία τα έχουν ξανασυναντήσει για υποθέσεις τρομοκρατίας. Ήδη υπάρχει μία ομάδα υπόπτων η οποία δουλεύεται και εξετάζεται πολύ σοβαρά από την αντιτρομοκρατική.

Αυτή τη στιγμή βασική αρχή της έρευνας είναι ότι “μας έχουν απασχολήσει, γνωρίζουμε ποιοι είναι οι στρατολόγοι και ποιοι είναι αυτοί που έχουνε σχεδιάσει αυτές τις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις, αυτοί για τους οποίους δεν γνωρίζουμε πολλά είναι αυτού που εκτελούν τα σχέδια της τρομοκρατικής οργάνωσης ”. Προφανώς, πρόκειται για πρόσωπα τα οποία δεν είχαν δώσει -τουλάχιστον για θέματα τρομοκρατίας - αφορμές στην ελληνική αστυνομία. Μπορεί να είχαν δώσει αφορμές για άλλα περιστατικά, όχι όμως στο κομμάτι της τρομοκρατίας και τουλάχιστον στο επιχειρησιακό κομμάτι.

Πού επικεντρώνεται η έρευνα των Αρχών

Η έρευνα αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στο κομμάτι των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την Μίνα Καραμήτρου η ΕΛ.ΑΣ έχει στη διάθεσή της ορφανά αποτυπώματα από τη βόμβα που δεν εξερράγη έξω από τα ΜΑΤ, αλλά αυτή τη φορά οι τρομοκράτες δεν έκαναν το ίδιο λάθος.

Την Παρασκευή στη Σταδίου έγινε μία τέλεια έκρηξη - έτσι χαρακτηρίζεται από το ΤΕΕΜ-, και άφησε πίσω της ένα μικρό κομμάτι ύφασμα από το σακίδιο, ένα πολύ μικρό κομμάτι σακούλας από το σημείο που ήταν τοποθετημένη η βόμβα.

«Ερευνητικά θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν είχαν ένα μεγαλύτερο κομμάτι από τη βόμβα στα χέρια τους για να μπορέσουν να κάνουν κάποια αντιπαραβολή. Και αυτό όμως να μη συμβεί, έχουν στοιχεία τα οποία μπορούν να τους βοηθήσουν να πάνε την έρευνα παρακάτω. Νομίζω ότι, έτσι κι αλλιώς, η αντιτρομοκρατική δεν είναι αυτή τη στιγμή στη φάση που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Έχει εξαρθρώσει πάρα πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις στη χώρα μας, έχει συλλάβει πάρα πολλά άτομα - και δεν αναφέρομαι μόνο στις παλιότερες τρομοκρατικές οργανώσεις, αναφέρομαι και στο κομμάτι της νεοτρομοκρατίας» σημείωσε η επικεφαλής του αστυνομικού ρεπορτάζ του OPEN και επανέλαβε ότι οι Αρχές ερευνητικά «δεν είναι στα τυφλά».

«Λάθος να πούμε ότι τελείωσε η τρομοκρατία»

Στην εκπομπή μίλησε και η καθηγήτρια διεθνούς ασφάλειας του πανεπιστημίου Πειραιά, Μαίρη Μπόση. «Σε μία εποχή οξύτατων κοινωνικών ανισοτήτων και εντάσεων, οι οργανώσεις αυτού του τύπου θεωρούν ότι έχουν λόγο ύπαρξης. Η ακροαριστερή τρομοκρατία, στην οποία αυτοτοποθετήθηκε αυτή η οργάνωση, μέσα από τα τηλεφωνήματα που έκανε, υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Είναι μεγάλο λάθος να θεωρούμε ότι τελείωσε, κάθε άλλο», ανέφερε και πρόσθεσε.

«Βεβαίως, υπάρχουν και συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν αυτή την πορεία που είναι η μετάλλαξη των εννοιών της τρομοκρατίας, όπως και του χώρου. Όπως επίσης έχουμε δει την κάθετη αύξηση του εγκλήματος. Την κάθετη αύξηση της διακίνησης παράνομων όπλων και εκρηκτικών και τη μεγάλη ευκολία στη χρήση τους. Ταυτόχρονα έχουμε δει τις σχέσεις της τρομοκρατίας με το έγκλημα. Εγώ βέβαια οφείλω να πω ότι, το κράτος και οι υπηρεσίες του οφείλουν να προλαμβάνουν, να είναι ανελλιπώς σε εγρήγορση. Δεν μπορεί να αφυπνίζεται όταν συμβαίνει ένα επώδυνο γεγονός».

Όσον αφορά το τι επεδίωκαν οι δράστες, ισχυρίστηκε πως, «η ακροαριστερή τρομοκρατία, στην οποία αυτοτοποθετήθηκαν, συνήθως αναλαμβάνει την ευθύνη και συνήθως προειδοποιεί με στόχο την πρόληψη αθώων θυμάτων. Από τη στιγμή που γίνονται τα τηλεφωνήματα, παραδίδει το πρόβλημα στις αρχές ασφαλείας, λέγοντας ότι, “αν δεν προλάβετε, είναι δικό σας το πρόβλημα”. Από εκεί και πέρα, επειδή, όπως είπα, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα τα τελευταία χρόνια, θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος τη χαλαρότητα των Αρχών».

«Ο στόχος ήταν το υπουργείο εργασίας»

Στο OPEN μίλησε και ο βαλλιστικός αναλυτής, Γιώργος Ραυτογιάννης, ο οποίος σημείωσε ότι, «εκτιμούμε ότι πρόκειται για ζελατοδυναμιτιδα. Πόσα κιλά δεν μπορώ να το προσδιορίσω αλλά σίγουρα ήτανε αρκετά, προκειμένου να έχουμε αυτό το δηκτικό και κρουστικό αποτέλεσμα. Ο στόχος ήταν το υπουργείο εργασίας. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν μία τράπεζα η οποία ανακατασκευάζεται και η οποία, όμως, λόγω των μεταλλικών πλεγμάτων που είχε μπροστά, ήταν το κατάλληλο σημείο».

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα