Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024 18:54

Απογευματινά χειρουργεία: 16 ερωταπαντήσεις για τις επεμβάσεις, τις τιμές και την ενιαία λίστα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ριζικές αλλαγές στο ΕΣΥ ανακοινώθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς σε τρεις μήνες θα είναι έτοιμη η ιστοσελίδα που θα αφορά την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, από την οποία θα μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για όλες τις ημερομηνίες. Επίσης, Άδωνις Γεωργιάδης και Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέλυσαν τον τρόπο λειτουργίας των απογευματικών χειρουργείων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, μέσω των απογευματινών χειρουργείων θα είναι εφικτή η αποσυμφόρηση της λίστας που μετρά περί τις 100.000 τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις σε αναμονή, ενώ όσα περιστατικά περιμένουν πάνω τέσσερις μήνες από την πρωινή λίστα θα μπορούν να χειρουργούνται στα απογευματινά χειρουργεία χωρίς επιβάρυνση. Το κόστος για τον ασθενή θα κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ.

Μετά την ενημέρωση, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε έναν αναλυτικό οδηγό για τις αλλαγές και όσα θα ισχύουν με την Ενιαία Λίστα και τα χειρουργεία, τα κόστη και τις αμοιβές των γιατρών.

Αναλυτικά, οι ερωταπαντήσεις:

1) Ποια είναι η σημαντικότητα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείου;

Η ορθή τήρηση της Ενιαίας Λίστα Χειρουργείου διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο Σύστημα Υγείας.

Μέσω της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείου εξασφαλίζονται οι έξι παρακάτω αρχές και αξίες που είναι απαραίτητες για την λειτουργεία ενός αξιόλογου Συστήματος Υγείας:

  • Διαφάνεια
  • Διασφάλιση Ποιότητας
  • Διασφάλιση Υγείας
  • Προσβασιμότητα
  • Αποτελεσματικότητα
  • Συντονισμός Περίθαλψης

2) Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Λίστες Χειρουργείου τηρούνται σε όλα τα Ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας. Η κατάσταση του χρόνου αναμονής στις χώρες τις Ευρώπης, σχετικά με τις αναμονές των χειρουργικών επεμβάσεων στα Νοσοκομεία, ποικίλει ανάλογα τη χώρα. Σε ορισμένες χώρες, όπως για παράδειγμα η Σουηδία, ο χρόνος αναμονής του πολίτη για μη επείγουσα χειρουργική επέμβαση κυμαίνεται στις 50 μέρες κατά μέσο όρο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο αντίθετα, η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς ο μέσος χρόνος αναμονής των πολιτών για την πραγματοποίηση μη επείγουσας επέμβασης ξεπερνά τις 120 ημέρες σύμφωνα με τα δεδομένα του αρμόδιου φορέα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα η Λίστα Χειρουργείου έχει ξεπεράσει τις 7,6 εκατομμύρια εγγραφές, τον Αύγουστο του 2023, 37% προσαυξημένο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν οι εγγραφές ήταν 5,6 εκατομμύρια.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των πολιτών που αναμένουν για χειρουργική επέμβαση περισσότερο από 4 μήνες. Περισσότεροι από 4 στους 10 πολίτες περιμένουν περισσότερο από 4 μήνες για χειρουργική επέμβαση.

3) Ποια είναι η Ιστορία της Λίστας Χειρουργείου στην χώρα μας, γιατί δεν λειτουργεί αποτελεσματικά η Λίστα Χειρουργείου;

Μέχρι το 2017 δεν υπήρχε Λίστα Χειρουργείου στην Ελλάδα, όταν και θεσμοθετήθηκε, με σκοπό την καταγραφή και παρακολούθηση των πολιτών που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης. Η λειτουργία όμως της Λίστας Χειρουργείου δεν έχει αποδώσει για 3 βασικούς λόγους:

  • Έλλειψη προτυποποιημένης διαδικασίας συντήρησης
  • Απουσία δυνατότητας συνεχούς παρακολούθησης
  • Απουσία διασύνδεσης της Λίστας Χειρουργείου με τις υπόλοιπες διαδικασίες του Νοσοκομείου (π.χ. πραγματοποιθέντα χειρουργεία)

Μέχρι και τον μήνα Ιούνιο του 2023 υπήρχαν 120.000 πολίτες εγγεγραμμένοι στην Λίστα Χειρουργείου σύμφωνα με τα δεδομένα.

4)Τι πρωτοβουλίες έχει λάβει το Υπουργείο Υγείας;

Για την αντιμετώπιση τόσο των καθυστερήσεων όσο και τη βελτίωση της λειτουργίας της Λίστας Χειρουργείου το Υπουργείο Υγείας προέβη σε στρατηγικές αποφάσεις.

Οι λύσεις βασίστηκαν σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας βασίστηκε στη διασφάλιση της ορθής συντήρησης της Λίστας Χειρουργείου και στη συνεχή παρακολούθηση της. Ο δεύτερος πυλώνας στηρίχθηκε στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Λίστας Χειρουργείου με την πλήρη ψηφιοποίηση της να αποτελεί προτεραιότητα.

5) Ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες για την διαχείριση της Λίστας Χειρουργείου;

Ένα από τα υφιστάμενα προβλήματα της Λίστας Χειρουργείου, ήταν η αδυναμία εκκαθάρισης της Λίστας και συνεπώς η μη αξιοπιστία των δεδομένων. Με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, συστάθηκε μία επιτροπή για να εκκαθαριστούν οι Λίστες Χειρουργείου. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 150.000 κλήσεις σε πολίτες, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η πληροφορία για το αν επιθυμούν να παραμένουν εγγεγραμμένοι στη Λίστα Χειρουργείου.

Η εκκαθάριση ήταν ένα σημαντικό βήμα, καθώς όπως φάνηκε κρίνοντας από το αποτέλεσμα, περισσότερο από το 38% των εγγεγραμμένων πολιτών δεν επιθυμούσε να παραμείνει στην λίστα για διάφορους λόγους. Οι βασικοί λόγοι που οι πολίτες δεν επιθυμούσαν να παραμένουν στην Λίστα Χειρουργείου ήταν:

  • Επέλεξαν να χειρουργηθούν είτε σε άλλα δημόσια Νοσοκομεία ,ή σε Ιδιωτικές κλινικές για επίσπευση του χρόνου
  • Δεν επιθυμεί πλέον ο πολίτης να πραγματοποιήσει το χειρουργείο

Τέλος για την μείωση των περιστατικών, τα οποία είναι σε αναμονή, έχουν εξεταστεί μία σειρά μέτρων σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μέσα στους πρώτους μήνες του 2024.

6) Τι μεταρρυθμίσεις θα συμβούν για τον εκσυγχρονισμό της Λίστας Χειρουργείου;

Για την βελτίωση της λειτουργικότητας της Λίστας Χειρουργείου, θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Υγείας η νέα Ψηφιοποιημένη Ενιαία Λίστα Χειρουργείου. Η Νομοθετική διάταξη έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2023 με σκοπό την προτυποποίηση και πλήρη της διαδικασίας. Η λειτουργία της Ψηφιοποιημένης Ενιαίας Λίστας Χειρουργείου έχει ξεκινήσει να πιλοτικά, με τα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας να έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτή, και αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων η Ψηφιοποιημένη Ενιαία Λίστα Χειρουργείου να είναι σε πλήρη ισχύ.

7) Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση στην χώρα μας σχετικά με την διάρκεια αναμονής των πολιτών για χειρουργική επέμβαση;

Ο συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων πολιτών στην Λίστα Χειρουργείου στην Ελλάδα, μέχρι και το τέλος του 2023, ανέρχεται στους 102.000 πολίτες.

Το 43% των περιστατικών, αναμένουν για χειρουργική επέμβαση λιγότερο από 4 μήνες. Από 4 έως 12 μήνες περιμένει το 31% της συνολικής Λίστας, ενώ για περισσότερο 12 μήνες αναμένει το 26% των ασθενών.

8) Ποια είναι η γεωγραφική κατανομή για τους πολίτες που αναμένουν χειρουργική επέμβαση από 4 έως 12 μήνες;

Το σύνολο των πολιτών που περιμένουν να χειρουργηθούν περισσότερο από 4 και λιγότερο από 12 μήνες, είναι 31.954. Ο καταμερισμός των περιστατικών στην ελληνική επικράτεια ακολουθεί την παρακάτω κατανομή για περίοδο αναμονής 4 έως 12 μήνες.

  • Βόρεια Ελλάδα – 14.060 περιστατικά (44%)
  • Αττική και νησιά Αιγαίου – 11.183 περιστατικά (35%)
  • Κρήτη – 3.515 περιστατικά (11%)
  • Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος – 2.557 περιστατικά (8%)
  • Κεντρική Ελλάδα - 639 περιστατικά (2%)

9) Ποια είναι η γεωγραφική κατανομή για τους πολίτες που αναμένουν χειρουργική επέμβαση περισσότερο από 12 μήνες;

Το σύνολο των πολιτών που περιμένουν να χειρουργηθούν περισσότερο από 12 μήνες, είναι 26.221. Ο καταμερισμός των περιστατικών στην ελληνική επικράτεια ακολουθεί την παρακάτω κατανομή για περίοδο αναμονής περισσότερο από 12 μήνες.

  • Βόρεια Ελλάδα – 13.897 περιστατικά (53%)
  • Αττική και νησιά Αιγαίου – 6.566 περιστατικά (25%)
  • Κρήτη –4.447 περιστατικά (17%)
  • Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος – 1.049 περιστατικά (4%)
  • Κεντρική Ελλάδα - 262 περιστατικά (1%)

10) Για να βγουν τα στοιχεία έγινε ανάλυση; Σε τι βάθος; Υπάρχουν λεπτομερή δεδομένα και σε επίπεδο νοσοκομείου;

Για την καταγραφή και τον υπολογισμό των δεδομένων έγινε εκτενής ανάλυση μέχρι και σε επίπεδο κλινικής νοσοκομείου, για όλα τα Νοσοκομεία της χώρας που διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις.

Για παράδειγμα, σε ένα από τα μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας (περισσότερες από 400 κλίνες), το οποίο δέχεται μεγάλο όγκο πολιτών για χειρουργική επέμβαση, στην καρδιοχειρουργική κλινική ο χρόνος αναμονής για χειρουργική επέμβαση είναι 4-12 μήνες και είναι σε αναμονή 424 πολίτες.

Σε αντίστοιχου μεγέθους Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης στην Ορθοπεδική κλινική ο χρόνος αναμονής είναι 4-12 μήνες και σε αναμονή για χειρουργείο είναι 624 πολίτες.

11) Ποια είναι η λύση για να μειωθεί ο αριθμός των περιστατικών που αναμένουν να χειρουργηθούν;

Το Υπουργείο Υγείας με στόχο την μείωση των αναμονών για χειρουργική επέμβαση, εξέτασε όλες τις πιθανές επιλογές και τα δυνητικά οφέλη για κάθε μία από αυτές, Η λύση που προκρίθηκε και θα έχει άμεση εφαρμογή είναι η ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων. Με αυτόν τον τρόπο καθημερινά θα πραγματοποιούνται περισσότερα χειρουργεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε, η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%.

12) Ποιο είναι το κόστος για τον πολίτη, ποιος θα καλύψει τα έξοδα για τα απογευματινά χειρουργεία;

Για την διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία της χώρας, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Aνάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, 60 εκατομμύρια ευρώ θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο για την εξυπηρέτηση των πολιτών που αναμένουν χειρουργική επέμβαση.

Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση αφορά τη διενέργεια χειρουργείων για ανθρώπους που παραμένουν στις Λίστες Χειρουργείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προτεραιοποίηση τους θα γίνει με χρονολογική σειρά (από παλαιότερη σε νεότερη), όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

13) Ποια είναι τα πιο συχνά είδη επέμβασης που βρίσκονται στις Λίστες Χειρουργείου;

Σύμφωνα με την ανάλυση του Υπουργείου Υγείας, οι βασικές κατηγορίες επέμβασης που παρατηρούνται στα Νοσοκομεία φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερο από το 50% των επεμβάσεων σε αναμονή στη χώρα συγκεντρώνεται στις παρακάτω 7 κατηγορίες.

Α/Α

Είδος Επέμβασης

% επί του Συνόλου

1

Επέμβαση Καταρράκτη

18%

2

Αρθροπλαστική Γόνατος

9%

3

Χολοκυστεκτομή

7%

4

Επέμβαση Αφαίρεσης κρυσταλλοειδούς φακού

5%

5

Αρθροπλαστική Ισχίου

5%

6

Βουβωνοκήλη

4%

7

Αμυγδαλεκτομή

3%

14) Ποιο θα είναι το πλαίσιο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων;

Για την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων έχει δημιουργηθεί η κατηγοριοποίηση των χειρουργικών επεμβάσεων, με βάση ιατρικά κριτήρια. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες επεμβάσεων αντιστοιχούν και στα αντίστοιχα κόστη που θα προκύψουν από τη διενέργεια των συγκεκριμένων επεμβάσεων.

Κόστη που όπως αναφέρθηκε, θα καλυφθούν από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες επεμβάσεων και το κόστος παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ

ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ

ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ

300 €

ΜΙΚΡΗ

500 €

ΜΕΣΑΙΑ

900 €

ΜΕΓΑΛΗ

1.200 €

ΒΑΡΕΙΑ

1.600 €

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΒΑΡΕΙΑ

2.000 €

15) Τα απογευματινά χειρουργεία θα κοστίζουν λιγότερο ή περισσότερο από τα αντίστοιχα χειρουργεία στον Ιδιωτικό Τομέα;

Με βάση τη σύγκριση των τιμών ανάμεσα σε είδη επεμβάσεων που θα διενεργούνται κατά τα απογευματινά χειρουργεία με τα αντίστοιχα είδη επεμβάσεων στα Ιδιωτικά Νοσοκομεία, παρατηρείται σημαντική διαφορά ανάμεσα στο κόστος των επεμβάσεων.

Αναλυτικότερα, παρέχεται συγκριτικός πίνακας παρακάτω:

ΕΙΔΟΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ

ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

Πολύ Μικρή ή Μικρή

300€ - 500€

> 800 €

ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ

Μικρή

500€

> 1.800 €

ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

Μικρή ή Μεγάλη

500€ - 1.200€

> 2.500 €

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΥ

Μεγάλη ή Βαρεία

1.200€ - 1.600€

> 3.500 €

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

Μεγάλη ή Βαρεία

1.200€ - 1.600€

> 3.500 €

16) Τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν ένα προσωρινό μέτρο του Υπουργείου Υγείας;
Η απάντηση είναι όχι. Τα απογευματινά χειρουργεία σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν με ορίζοντα να αποτελέσουν μόνιμη λύση για το σύστημα Υγείας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μαζί με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την άμεση μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών της Λίστας χειρουργείου, όμως ο απώτερος σκοπός είναι να αποτελέσουν μόνιμη δυνατότητα του Ε.Σ.Υ.
Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024 18:53

Σχετικά Άρθρα

  • Εγκαινιάστηκε το πρώτο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ελλάδας
    Εγκαινιάστηκε το πρώτο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ελλάδας

    Στην εγκατάσταση του πρώτου ρομποτικού χειρουργικού συστήματος daVinci στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αρεταίειο, προχώρησε το ΕΚΠΑ, βάζοντας τις βάσεις, ώστε οι Έλληνες ασθενείς να έχουν δωρεάν πρόσβαση στη ρομποτική χειρουργική, στη γρήγορη δηλαδή εφαρμογή θεραπείας, με τις πιο ακριβείς πρακτικές και με την πλέον ενδεδειγμένη παγκοσμίως ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο.

    Πρόκειται για το πρώτο ρομποτικό χειρουργικό σύστημα σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της χώρας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μία αυξανόμενη ποικιλία επεμβάσεων, κυρίως γενικής χειρουργικής, ουρολογίας, γυναικολογίας και θώρακος. Σκοπός του η δωρεάν πρόσβαση όλων των Ελλήνων ασθενών, η εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, των ειδικευόμενων χειρουργικής και των γενικών χειρουργών.

    Επίσης, να προσφέρει ισότιμα στην καινοτομία στους ασθενείς και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στους φοιτητές και στους ιατρούς. Η καινοτομία και η εισαγωγή της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά μετρήσιμα οφέλη, τόσο στην υγεία τόσο και στην εκπαίδευση. Το Ρομποτικό Χειρουργικό Σύστημα da Vinci X, ένα σύστημα τέταρτης γενιάς, προσφέρει ακρίβεια και ασφάλεια στις χειρουργικές επεμβάσεις, πρόσβαση σε εξειδικευμένες επεμβάσεις και νέες δυνατότητες εξειδίκευσης και εκπαίδευσης.

    Τι λέει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθήνας

    Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθήνας καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, τόνισε χαρακτηριστικά: «Γινόμαστε μάρτυρες ενός σημαντικού επιστημονικού βήματος της Ιατρικής Σχολής, με την υιοθέτηση ενός πρωτοποριακού ρομποτικού συστήματος. Η εγκατάσταση και λειτουργία του ρομποτικού συστήματος είναι προϊόν προσπάθειας του Αρεταίειου Νοσοκομείου, της Εφορείας του, της Ιατρικής Σχολής και των Πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ και φέρνει το Ίδρυμά μας στην πρώτη γραμμή της ιατρικής καινοτομίας. Το ιστορικό αυτό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όντας ερευνητικό κέντρο αριστείας, αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτής της τεχνολογίας προς όφελος των ασθενών.

    Η ίδρυση του Αρεταίειου όπως όλοι γνωρίζουμε, στις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ η Ελλάδα ήταν ακόμα περιορισμένη στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα και μερικά νησιά, έδωσε πολύ μεγάλη ώθηση στην Ιατρική Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στη χώρα μας. Χιλιάδες φοιτητές της Ιατρικής, μετέπειτα γιατροί που άσκησαν το λειτούργημά τους στη χώρα μας ή διέπρεψαν στο εξωτερικό, έχουν εκπαιδευθεί σε αυτό. Στους χώρους του εξαρχής προσφέρθηκαν, και συνεχίζουν να προσφέρονται, υπηρεσίες Υγείας υψηλότατου επιπέδου και χαίρει της αναγνώρισης του κοινωνικού συνόλου.

    Γι’ αυτό και η ευγνωμοσύνη μας στον Θεόδωρο Αρεταίο και στους μετέπειτα ευεργέτες και δωρητές, που συνεχίζουν μέχρι σήμερα την παράδοση του Ιδρυτή του νοσοκομείου θα είναι απεριόριστη. Είμαστε περήφανοι, που το Αρεταίειο Νοσοκομείο υιοθετεί αυτή την καινοτόμο τεχνολογία στην Ελλάδα και μέσα από τα 123 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του, το Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ελλάδας, συνεχίζει να πρωτοπορεί προσφέροντας στην εκπαίδευση, στην έρευνα και σε πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Το Αρεταίειο Νοσοκομείο με το νέο ρομποτικό σύστημα ενισχύει τον εκπαιδευτικό του ρόλο για Έλληνες γιατρούς και φοιτητές, προσφέροντας τους τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και να εκπαιδευτούν σε σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές.

    Η Β’ Χειρουργική και η Β’ Γυναικολογική Κλινική, αλλά και Καθηγητές όλου του Χειρουργικού Τομέα από άλλες Κλινικές με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος, θα μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς τους ακόμα πιο ποιοτικές και ασφαλείς χειρουργικές επεμβάσεις και η πρόσβαση σε ρομποτική χειρουργική θα γίνει πλέον εφικτή για ασθενείς από όλα τα κοινωνικά στρώματα, μειώνοντας τις ανισότητες στην υγεία».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Αλλάζει πλήρως το ΕΣΥ: Πότε θα μπορούν να εργαστούν και ιδιώτες γιατροί στα νοσοκομεία
    Αλλάζει πλήρως το ΕΣΥ: Πότε θα μπορούν να εργαστούν και ιδιώτες γιατροί στα νοσοκομεία

    Περισσότερα χρήματα από την τσέπη τους θα πρέπει σύντομα να καταβάλουν οι Έλληνες ασθενείς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο αλλάζει πλήρως και λαμβάνει νέα ιδιωτικά χαρακτηριστικά. Οι αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο Υγείας και τον Άδωνι Γεωργιάδη στα δημόσια νοσοκομεία, τροποποιούν άρδην τη δημόσια περίθαλψη αφού πολλές υπηρεσίες πλέον θα πρέπει να πληρώνονται από τους ίδιους τους πάσχοντες.

    Η αρχή έγινε με τα απογευματινά χειρουργεία τα οποία διαφημίστηκαν ως μεγάλη μεταρρύθμιση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά στην πραγματικότητα είναι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων με κονδύλια από τις τσέπες των ασθενών. Μάλιστα πολλοί σύλλογοι εργαζομένων στα νοσοκομεία, όπως οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν, καταγγέλλουν ότι στα απογευματινά χειρουργεία δεν χειρουργήθηκαν ασθενείς που ήταν στη λίστα αναμονής, αλλά νέοι ασθενείς που ήρθαν μαζί με τους χειρουργούς. Από την άλλη το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες, ανοίγει πλέον το δρόμο για ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ.

    Για πρώτη φορά από το 1983 οπότε και δημιουργήθηκε το ΕΣΥ από τους Αυγερινό- Γεννηματά, επισήμως οι νοσοκομειακοί γιατροί θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά ακόμη και να είναι σύμβουλοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας. Γεγονός βέβαια που προκαλεί προβληματισμό για τα συγκρουόμενα συμφέροντα που μπορεί να προκύψουν. Ταυτόχρονα με το άνοιγμα του ΕΣΥ και το νέο νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη, προβλέπεται και η αντίστροφη ρύθμιση, δηλαδή να μπορούν ιδιώτες γιατροί να εργάζονται μέσα στο δημόσιο σύστημα.

    Υπό το πρίσμα αυτό τους επόμενους μήνες αναμένεται να γνωστοποιηθούν οι ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν σε ελευθερους επαγγελματίες γιατρούς να χειρουργούν τους δικούς τους ασθενείς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, νοικιάζοντας χειρουργικά τραπέζια και καταβάλλοντας το αντίστοιχο αντίτιμο στο νοσοκομείο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει «αγκάθια» κυρίως σχετικά με τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιώτες, αλλά και σχετικά με το πως θα μπαίνουν με τη δική τους ομάδα μέσα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Παράλληλα στο πλαίσιο του ανοίγματος του συστήματος, αναμένεται να ξεκινήσουν συνεργασίες των διαφόρων κλινικών με ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα αμείβονται ξεχωριστά ώστε να παράσχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες. Ήδη πάντως ιδιώτες γιατροί ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές εργάζονται με μπλοκάκι και πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις και εξετάσεις.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πάτρα - Άδωνις Γεωργιάδης: Σε έναν χρόνο από σήμερα έτοιμα τα καινούργια χειρουργεία στο Καραμανδάνειο
    Πάτρα - Άδωνις Γεωργιάδης: Σε έναν χρόνο από σήμερα έτοιμα τα καινούργια χειρουργεία στο Καραμανδάνειο

    Μέσα σε λίγους μήνες το 95% των νοσοκομείων της χώρας θα κάνει απογευματινά χειρουργεία

    «Καλλιεργείται στην κοινή γνώμη η εντύπωση γενικευμένων και φοβερών αντιδράσεων στο ΕΣΥ για τα απογευματινά χειρουργεία, ωστόσο το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία. Εμείς δεν υποχρεώνουμε κανέναν να κάνει απογευματινά χειρουργεία, εμείς έχουν αφήσει απλώς την ελευθερία της επιλογής» τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα.

    Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «κάποιοι γιατροί χειρουργούν, κάποιοι αναισθησιολόγοι και κάποιοι νοσηλευτές είναι στις χειρουργικές ομάδες. Οι αντιδράσεις δεν μπορεί να είναι τόσο γιγαντιαίες όσο προβάλλονται».

    Ο υπουργός δήλωσε απολύτως βέβαιος ότι «μέσα σε λίγους μήνες το 95% των νοσοκομείων της χώρας θα κάνει απογευματινά χειρουργεία και σιγά-σιγά ο κόσμος θα πηγαίνει στην αρχή πιο δειλά σ’ αυτά και προϊόντος του χρόνου θα πηγαίνει περισσότερο και θα μειώνεται η λίστα αναμονής».

    Ο υπουργός δήλωσε ευχαριστημένος από τα στοιχεία του πρώτου δεκαημέρου της εφαρμογής του μέτρου, σημειώνοντας ότι περίμενε μικρότερη συμμετοχή στην αρχή και σημείωσε αναφερόμενος στο Νοσοκομείο ΚΑΤ ότι «από τις 17 χειρουργικές κλινικές δήλωσαν την επιθυμία να διοργανώσουν απογευματινά χειρουργεία και οι 17. Πόσο γενικευμένη αντίδραση μπορεί να υπάρχει στο ΚΑΤ, όταν το 100% των κλινικών κάνει απογευματινά χειρουργεία;» και πρόσθεσε: Αυτοί που αντιδρούν ζητούν να απαγορεύσουμε τη δυνατότητα για απογευματινά χειρουργεία. Εγώ δεν υποχρεώνω να γίνονται απογευματινά χειρουργεία, λέω ότι δεν σας απαγορεύω. Άμα θέλετε κάντε τα. Εμείς δεν θα το απαγορεύσουμε, θα το επιτρέψουμε».

    Αναφερόμενος στα δημόσια νοσοκομεία σε σχέση με τα ιδιωτικά ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «έχουν ένα εξαιρετικά εκπαιδευμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς τα πολύ βαριά περιστατικά καταλήγουν πάντα στο ΕΣΥ ενώ και από πλευράς κόστους σε ό,τι αφορά τα απογευματινά χειρουργεία είναι εξαιρετικά χαμηλότερο από αυτό στον ιδιωτικό τομέα. Στην πραγματικότητα καθιστούμε προσβάσιμες υπηρεσίες υγείας σε ανθρώπους που δεν θα μπορούσαν να πάνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο γιατί πρέπει να πληρώσουν τρεις και τέσσερις φορές περισσότερο».

    Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που αυτήν την περίοδο υλοποιούνται όπως «τα απογευματινά χειρουργεία και η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να μπορούν να έχουν ιδιωτικό έργο πέραν του ωραρίου τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ότι άλλο σκεφτούμε, γίνονται για να καταστήσουμε τις θέσεις των λειτουργών του ΕΣΥ περισσότερο ελκυστικές, άρα και να αυξήσουμε τις πιθανότητες περισσότεροι γιατροί να στελεχώσουν στο σύστημα υγείας» και πρόσθεσε: «Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι οι συνθήκες δεν είναι ίδιες όπως πριν από 20 ή τριάντα χρόνια και πρέπει να κάνουμε το σύστημά μας περισσότερο ανταγωνιστικό».

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων ο υπουργός είδε από κοντά την πρόοδο των εργασιών τονίζοντας ότι «υλοποιήθηκε η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακαινιστεί με χρήματα του υπουργείου Υγείας. Μέσα σε έναν χρόνο από σήμερα, μετά την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα έχει εντελώς καινούργια χειρουργεία πολύ σύγχρονα».

    Ο κ. Γεωργιάδης συνεχάρη τον διοικητή τη 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη και τη διοικήτρια του νοσοκομείου Ασπασία Ρηγοπούλου για την ταχύτητα με την οποία υλοποιήθηκε το έργο της εγκατάστασης του μαγνητικού τομογράφου καθώς το Καρμανδάνειο είναι το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο στον Δυτικό άξονα.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι μετά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει «το Καρμανδάνειο είναι ένα νοσοκομείο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα νοσηλευτικά ιδρύματα των Αθηνών».

    Να σημειωθεί ότι στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου υπήρξε συγκέντρωση κατά της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων. Ο κ. Γεωργιάδης συνομίλησε με τους συγκεντρωμένους.

    Ο κ. Γεωργιάδης στη συνέχεια επισκέφθηκε το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», όπως και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Απογευματινά χειρουργεία: Τα νοσοκομεία, οι επεμβάσεις, οι τιμές - Τι σημαίνουν για το ΕΣΥ
    Απογευματινά χειρουργεία: Τα νοσοκομεία, οι επεμβάσεις, οι τιμές - Τι σημαίνουν για το ΕΣΥ

    Μπορούν τα απογευματινά χειρουργεία - εφόσον λυθούν βασικά λειτουργικά και ουσιαστικά ζητήματα- να αποτελέσουν την ευκαιρία για τη δημιουργία ενός νέου ελκυστικού και αποτελεσματικού Εθνικού Συστήματος Υγείας;

    Μπορούν να γίνουν ο καταλύτης που θα εκσυγχρονίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει μία σημαντική οικονομική «ανάσα» στους επαγγελματίες υγείας- γιατρούς και νοσηλευτές- μη στερώντας από τους πολίτες το δημόσιο και σεβαστό χαρακτήρα του, αλλά ενισχυμένο με περισσότερα τεχνοκρατικά στοιχεία και απαλλαγμένο από τεράστιες λίστες;

    Όλα τα παραπάνω θα τα απαντήσει σίγουρα η ιστορία και οι προσεχείς μήνες. Διότι στην παρούσα χρονική στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πανηγυρίζει μεν για τη μεταρρύθμιση, οι πολίτες αναρωτιούνται, η αντιπολίτευση όπως και πολλοί επαγγελματίες υγείας προβληματίζονται και η σκόνη της δημόσιας συζήτησης καλά κρατεί.

    Μία μεταρρύθμιση η οποία έχει τις ρίζες της πολύ παλιά- τουλάχιστον 20 χρόνια από την ψήφιση του νομοσχεδίου- και ενεργοποιείται στις ημέρες μας, ίσως για το λόγο αυτό, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης να μην μπορεί να κρύψει την ικανοποίησή του, καθώς είναι υπεύθυνος, για το μέτρο που μπήκε ξανά στις ράγες του, με στόχο ένα μακρύ προορισμό.

    Όπως αναφέρουν γιατροί στο CNN Greece, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές- όπως τα Ιωάννινα- εκεί θα πετύχουν τα απογευματινά χειρουργεία.

    Μάριος Θεμιστοκλέους: Επιτέλους μετά από 20 χρόνια γίνεται πράξη

    Σχολιάζοντας στο CNN Greece τη μεταρρύθμιση ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, επισημαίνει χαρακτηριστικά:

    «Μια μεγάλη μεταρρύθμιση για το Εθνικού Συστήματος Υγείας ξεκίνησε. Τα απογευματινά χειρουργεία, σύστημα που εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, προσφέρουν μία έξτρα επιλογή στους πολίτες. Είμαστε πολύ περήφανοι που τα νοσοκομεία μας, το προσωπικό των νοσοκομείων μας, όπως και οι ίδιοι οι πολίτες αγκάλιασαν αυτόν τον θεσμό. Είκοσι χρόνια μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, επιτέλους έγινε πράξη και ήδη έχει ενταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων της χώρας. Στόχος μας είναι η μείωση του χρόνου αναμονής για χειρουργείο και η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα».

    Όλα σχεδόν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αναμένεται να ενταχθούν μέχρι τέλος του Μαρτίου 2024 στο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη 13 Μαρτίου στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας τα εξής:

    «Χθες, πρώτη μέρα λειτουργίας, έγιναν απογευματινά χειρουργεία στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα και στη Θεσσαλονίκη, στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ. Σήμερα θα κάνουν άλλα 5 νοσοκομεία, αύριο άλλα 10 νοσοκομεία και μέσα σε ένα μήνα θα έχουν μπει σχεδόν όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Άρα, όλοι αυτοί που έλεγαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό για τα απογευματινά χειρουργεία, τώρα που σχεδόν όλα τα νοσοκομεία κάνουν, τι λένε;

    Μόνο ψυχρά χειρουργεία τα απογεύματα

    Ο βασικότερος λόγος της μεταρρύθμισης αυτής είναι να καταστήσει το λειτούργημα του γιατρού του ΕΣΥ πιο ελκυστικό, δηλαδή να μπορεί να έχει ο χειρουργός, ο αναισθησιολόγος, ο νοσηλευτής και ο τραυματιοφορέας υψηλότερες αμοιβές. Τους δίνουμε ένα επιπλέον κίνητρο για να έρθουν στο ΕΣΥ».

    Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «τα απογευματινά χειρουργεία θα πραγματοποιούν μόνο ψυχρά τακτικά χειρουργεία, που σημαίνει, ότι ούτε μεταμοσχεύσεις θα γίνουν, ούτε επείγουσα εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας θα γίνει».

    Επίσης, «Η Υπουργική Απόφαση έχει μέσα ένα παράρτημα όπου έχει όλα τα DRGs, δηλαδή την κοστολόγηση των επεμβατικών πράξεων. Από αυτά τα DRGs, με απόφαση της χειρουργικής ομάδας του νοσοκομείου θα γίνονται τα απογευματινά χειρουργεία που η χειρουργική ομάδα του νοσοκομείου κρίνει ότι μπορεί να εκτελέσει».

    Η περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

    Αξίζει να σημειωθεί ακόμη, ότι ένα νοσοκομείο που βρίσκεται ήδη πολύ μπροστά από την πρώτη ημέρα, είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, που είναι το νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία από όλη την Ελλάδα.

    Ήδη την Τετάρτη 13 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν πέντε επεμβάσεις καταρράκτη, ενώ σε ερώτηση του υπουργού, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση, η διοίκηση του νοσοκομείου, απάντησε ότι «η διαφορά της τιμής σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα είναι πάρα πολύ μεγάλη».

    ΠΙΣ: Ούτε θα αναμορφωθεί το ΕΣΥ, ούτε θα καταστραφεί…

    Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε δήλωσή του στο CNN Greece, αναφέρει ότι τα απογευματινά χειρουργεία, ούτε θα αναμορφώσουν, ούτε θα καταστρέψουν το ΕΣΥ. Επισημαίνει ειδικότερα:

    «Τα απογευματινά χειρουργεία, αποτελούν μία καινούρια δραστηριότητα αντίστοιχη των απογευματινών ιατρείων, που λειτουργούν εδώ και 23 χρόνια. Τα απογευματινά χειρουργεία, ούτε θα αναμορφώσουν αλλά ούτε θα καταστρέψουν το ΕΣΥ. Μένει να δούμε τι υποδοχή θα επιφυλάξουν οι ασθενείς αλλά και τον αριθμό των γιατρών που θα ανταποκριθούν στο εγχείρημα του υπ. Υγείας.

    Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή θα είναι δυναμική που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν αυξομειώσεις, εξαιτίας του γεγονότος, ότι κάποιες κλινικές μπορεί να σταματήσουν, ή κάποιες άλλες που δεν είχαν δηλώσει, να μπουν στο σύστημα».

    «Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είναι να μην δούμε αραιές λίστες των πρωί, με αφορμή τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, κάτι που σίγουρα το έχει ως προτεραιότητα και η ηγεσία του υπ. Υγείας.

    Επίσης, η διενέργεια επεμβάσεων με πόρους από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα αποτελέσει σημαντική τομή και θα αποτελέσει το μέτρο που θα μειώσει τις λίστες αναμονής».

    Στη «μάχη» τέσσερα νοσοκομεία της Αττικής

    Όπως ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη 14 Μαρτίου η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής ξεκινούν άμεσα τα απογευματινά χειρουργεία, μπαίνοντας στη μάχη της νέας μεταρρύθμισης.

    Μάλιστα ο υπουργός Υγείας, το δήλωσε με ενθουσιασμό στους προσωπικούς του λογαριασμούς, τονίζοντας: «Προ ολίγου η 1η ΥΠΕ μας ενημέρωσε για την εξέλιξη της Μεταρρύθμισης του ΕΣΥ με τα απογευματινά χειρουργεία στα Νοσοκομεία ευθύνης της. Θα αναρτώ όλες τις σχετικές πληροφορίες για την ορθή ενημέρωση των πολιτών. Ευχαριστώ θερμά τις χειρουργικές ομάδες για την εμπιστοσύνη τους» αναφέρει στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

    Τα 4 μεγάλα Νοσοκομεία είναι:

    • «Ο Ευαγγελισμός»: 2 χειρουργικές τράπεζες επί 2 ημέρες την εβδομάδα. Εκτιμώμενος αριθμός περιστατικών 30. Τα περιστατικά αφορούν: Γενική Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Ορθοπεδική, Πλαστική Χειρουργική, Ουρολογική, Οφθαλμολογική, ΩΡΛ και Γναθοχειρουργική.
    • «Γ. Γεννηματάς»: 4 χειρουργικές τράπεζες επί 2 ημέρες την εβδομάδα, για περιστατικά που αφορούν: Γενική Χειρουργική, Ουρολογική, Πλαστική, ΩΡΛ, Αγγειοχειρουργική, Γναθοχειρουργική, Πανεπιστημιακή και Κρατική Οφθαλμολογική, Ορθοπεδική και Νευροχειρουργική.
    • ΚΑΤ: 3 χειρουργικές τράπεζες επί 2 ημέρες την εβδομάδα, για περιστατικά που αφορούν: Γενική Χειρουργική, Αθλητικές Κακώσεις, Μικροχειρουργική, Ορθοπεδική, Σκολίωση και Σπονδυλική Στήλη, Αγγειοχειρουργική, Νευροχειρουργική, Πλαστική Χειρουργική, Γναθοπροσωπική και Θωρακοχειρουργική.
    • «Σωτηρία»: 1 χειρουργική τράπεζα επί 1 ημέρα την εβδομάδα, για περιστατικά που αφορούν: Γενική Χειρουργική, Θωρακοχειρουργική και ΩΡΛ.

    Οι πρώτες αντιδράσεις στον «Ευαγγελισμό»

    Όπως κάθε μεταρρύθμιση ωστόσο, δεν μπορεί να μην συνοδεύεται και από αντιδράσεις. Ήδη σε στάση εργασίας προχώρησε την Πέμπτη από τις 13:00 έως τις 15:00 η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο Ευαγγελισμό, όπου και ήταν προγραμματισμένο το πρώτο απογευματινό χειρουργείο.

    Η Ένωση κάλεσε τους γιατρούς να μη δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία με τα παρακάτω αιτήματα:

    • Αποκλειστικά Δημόσια & Δωρεάν Υγεία για όλους με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
    • Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία.
    • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.
    • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας.
    • Αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.
    • Ένταξη στα ΒΑΕ.

    Περισσότερα από 102.000 άνθρωποι περιμένουν για μία επέμβαση

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά προέκυψαν από την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, περισσότεροι από 7.600 ασθενείς αναμένουν να προγραμματιστεί η επέμβασή τους για περισσότερο από ένα χρόνο στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, με την πολιτική ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους να επιμένει πώς τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν την ορθότητα της ρύθμισης.

    Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Υγείας, συνολικά σε όλη τη χώρα περισσότεροι από 102.000 περιστατικά βρίσκονται στην αναμονή, εκ των οποίων τα 31.954 περιμένουν από 4 έως και 12 μήνες και τα 26.221 περισσότερους από 12 μήνες.

    Οι τιμές των απογευματινών χειρουργείων

    Εξάλλου, με υπουργική απόφαση έχει καθοριστεί το συνολικό ποσό που θα καταβάλλουν εφεξής οι ασθενείς, το οποίο προκύπτει από τη βαρύτητα της επέμβασης.

    Αναλυτικότερα, η ιδιωτική δαπάνη ξεκινά από τα 300 ευρώ (για πολύ μικρές επεμβάσεις) αυξάνεται στα 500 ευρώ για μικρές επεμβάσεις, διαμορφώνονται στα 900 - 1.200 ευρώ όταν το χειρουργείο χαρακτηρίζεται μεσαίο ή μεγάλο, ενώ για βαριές ή εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις η ιδιωτική δαπάνη αγγίζει τα 1.600 και τα 2.000 ευρώ αντίστοιχα.

    Έτσι για μια επέμβαση βουβωνοκήλης το κόστος των απογευματινών χειρουργείων δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ ενώ για αρθροπλαστική γόνατος τα 1.600 ευρώ.

    Είναι αξιοσημείωτο πάντως πως στον ιδιωτικό τομέα η ιδιωτική δαπάνη για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις εκτιμάται σε 1.800 και 3.500 ευρώ αντίστοιχα.

    Επιπλέον, το κόστος που θα επιβαρύνει τους ασθενείς για μια επέμβαση καταρράκτη διαμορφώνεται στα 300 - 500 ευρώ (πολύ μικρή ή μικρή επέμβαση) ενώ για μια χολοκυστεκτομή οι ασθενείς που θα επιλέγουν την απογευματινή ζώνη θα πρέπει να καταβάλουν από 500 ως 1.200 ευρώ (ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας).

    Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για ελλείψεις προσωπικού και τις λίστες αναμονής για τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε πριν μερικές ημέρες: «Το προσωπικό (νοσηλευτικό προσωπικό – παραϊατρικό προσωπικό) επαρκεί. Τα ίδια τα νοσοκομεία το επιβεβαιώσαν και απάντησαν θετικά όταν ρωτήθηκαν. Σε 18 μήνες από σήμερα περιμένουμε σημαντική μείωση στις αναμονές».

    Πηγή: cnn.gr

  • «Να ανοίξουν το πρωί όλα τα χειρουργεία» – Μαζικές αντιδράσεις για τα απογευματινά «νόμιμα» φακελάκια
    «Να ανοίξουν το πρωί όλα τα χειρουργεία» – Μαζικές αντιδράσεις για τα απογευματινά «νόμιμα» φακελάκια

    Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποιούν κινητοποιήσεις με προμετωπίδα συνθήματα όπως «μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, να ανοίξουν το πρωί όλα τα χειρουργεία» και «δώστε λεφτά για την υγεία»

    Έντονες και συνεχιζόμενες είναι οι κινητοποιήσεις των φορέων και εργαζομένων στα νοσοκομεία για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, το λεγόμενο «νόμιμο» φακελάκι, όπως έχει χαρακτηριστεί από σωματεία και πάσχοντες.

    Από τη στιγμή που κατατέθηκε το ΦΕΚ και πραγματοποιήθηκε το πρώτο χειρουργείο, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποιούν κινητοποιήσεις με προμετωπίδα συνθήματα όπως «μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, να ανοίξουν το πρωί όλα τα χειρουργεία» και «δώστε λεφτά για την υγεία και όχι φακελάκια για τα χειρουργεία».

    «Το φακελάκι δεν μπορούμε να το νομιμοποιήσουμε, δεν ηθικοποιείται στη συνείδησή μας»

    Τον χορό των αντιδράσεων έσυραν την Τρίτη φορείς της Θεσσαλονίκης στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ενώ, την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο νοσοκομείο.

    Την ίδια μέρα, το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά», αντέδρασε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, φωνάζοντας συνθήματα.

    Αγωνιστική… υποδοχή πραγματοποίησε την Πέμπτη το Σωματείο Εργαζομένων νοσοκομείου ΚΑΤ στον υπουργό Υγείας, Αδώνι Γεωργιάδη, ο οποίος επισκέφτηκε το νοσοκομείο για να διαφημίσει το «νόμιμο» φακελάκι. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα νοσοκομεία της επαρχίας, όπως των Ιωαννίνων.

    Για το ζήτημα έχει αναφερθεί η παθολόγος στο νοσοκομείο «Γεννημάτας» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ Γεωργία Φίλιππα τονίζοντας πως «στο ΕΣΥ που είναι βαριά πληγωμένο από την πανδημία, που είναι βαθιά εμπορευματοποιημένο και από αυτή την κυβέρνηση και από τις προηγούμενες, τα απογευματινά χειρουργεία έρχονται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα: Να μετατρέψουν τα νοσοκομεία του λαού μας σε μεγάλα παζάρια και λαϊκές αγορές όπου η υγεία, θα αγοράζεται και τα πουλιέται». «Το φακελάκι δεν μπορούμε να το νομιμοποιήσουμε, δεν ηθικοποιείται στη συνείδησή μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Με αγώνες συνεχίζουν οι εργαζόμενοι

    «Δεν θα περάσει το νόμιμο φακελάκι, τα απογευματινά- επί πληρωμή- χειρουργεία στο νοσοκομείο μας Να μη δηλώσει κανείς συμμετοχή σε αυτό το αίσχος!» τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν» και με απόφαση του Σωματείου και της ΕΙΝΑΠ προχωρούν σε στάση εργασίας την Τρίτη 19 Μάρτη από τη 13:00 ως τις 15:00 και κινητοποίηση στη 13:30 στο Αίθριο.

    Το Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) με την 3μελή Επιτροπή Γιατρών ΠΑΓΝΗ καλούν όλα τα σωματεία υγειονομικών καθώς και τους φορείς της πόλης, να παραστούν την Τρίτη 19 Μάρτη στις 12.30 μ.μ. στην πύλη του νοσοκομείου, τη μέρα της φιέστας για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων.

    Παράλληλα, προκηρύσσουν στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 και συνέλευση στις 11:00 στο αμφιθέατρο του ΠΑΓΝΗ.

    «Καλούμε όλο το λαό, τα σωματεία της πόλης, τους συλλόγους, τις ενώσεις, να δώσουν το παρών στην κινητοποίηση που θα γίνει στην πύλη του ΠΑΓΝΗ την Τρίτη 19/03, 12:30 μ.μ., ημέρα έναρξης των απογευματινών χειρουργείων», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

    Οι χειρουργικές επεμβάσεις και το χέρι στην τσέπη

    Υπενθυμίζεται πως το κόστος για των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία το επωμίζεται ο ασθενής. Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά) με το κόστος τους κυμαίνεται από 300 ευρώ μέχρι και 2.000 ευρώ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης.

    Με την είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών το κόστος θα είναι προφανώς ακόμη μικρότερο αλλά το χέρι στην τσέπη θα έχει μπει.

    Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την αντίθεση της στα απογευματινά χειρουργεία.

    Δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν συνένοχοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και ζητούν:

    Αποκλειστικά Δημόσια & Δωρεάν Υγεία για όλους με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

    Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία.

    Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.

    Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας.

    Αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

    Σημειώνεται ότι οι ενώσεις γιατρών έχουν επισημάνει σε όλους τους τόνους τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό.

    Πηγή: in.gr

  • Απογευματινά χειρουργεία: Παρά τις αντιδράσεις ξεκινούν στον Ευαγγελισμό και ΚΑΤ - Ο «τιμοκατάλογος» των επεμβάσεων
    Απογευματινά χειρουργεία: Παρά τις αντιδράσεις ξεκινούν στον Ευαγγελισμό και ΚΑΤ - Ο «τιμοκατάλογος» των επεμβάσεων

    Ξεκίνησαν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία και σε νοσοκομεία στην Αττική και μάλιστα σε τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

    Τα δύο πρώτα απογευματινά χειρουργεία θα γίνουν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και άλλα δύο στο ΚΑΤ. Συγκεκριμένα μία επέμβαση θυρεοειδούς και μία νευρολογικής φύσεως στον Ευαγγελισμό και στο ΚΑΤ μία αρθροπλαστική ισχίου και μία αρθροπλαστική γόνατος.

    «Προ ολίγου η 1η ΥΠΕ μας ενημέρωσε για την εξέλιξη της Μεταρρύθμισης του ΕΣΥμε τα απογευματινά χειρουργεία στα Νοσοκομεία ευθύνης της. Θα αναρτώ όλες τις σχετικές πληροφορίες για την ορθή ενημέρωση των πολιτών. Ευχαριστώ θερμά τις χειρουργικές ομάδες για την εμπιστοσύνη τους» έγραψε.

    Σημειώνεται ότι τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία στη χώρα έγιναν στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και τα νοσοκομεία Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Λάρισας.

    Την Παρασκευή (14/3), απογευματινά χειρουργεία θα γίνουν στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», ενώ την ερχόμενη εβδομάδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων.

    Στάση εργασίας από γιατρούς

    Στάση εργασίας από τη 1 μ.μ. έως τις 3 μ.μ. είχε προκηρύξει για σήμερα η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με συγκέντρωση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

    Η ΕΙΝΑΠ καλεί τους γιατρούς να μην δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, ενώ τονίζει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ απογειώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες (σε όλη την Αττική λειτουργούν οι 130 στις 200) και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα χωρίς να αναγκάζονται να ξαναπληρώσουν, επιβάλλει νόμιμο κρατικό ‘φακελάκι’ στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Οι υπόλοιποι ασθενείς καταδικάζονται να περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής».

    Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) που κάλεσε επίσης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην υγεία και τη ζωή. Δωρεάν υγεία για όλους. Δε θα γίνουμε οι γιατροί «κυνηγοί κεφαλών» για να κάνει μπίζνες».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Παγώνη: Η μηνιγγίτιδα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι – Τα τρία βασικά συμπτώματα
    Παγώνη: Η μηνιγγίτιδα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι – Τα τρία βασικά συμπτώματα

    Τα τρία κρούσματα μεταξύ φοιτητών στην Πάτρα έχουν ιχνηλατηθεί και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας

    Την βασική αντίθεση στα απογευματινά χειρουργεία «γιατί χρειάζεται πάρα πολύ προσωπικό», επανέλαβε η η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ και για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας που ανέρχονται συνολικά σε 14 από την αρχή της χρονιάς.
    Τα τρία κρούσματα μεταξύ φοιτητών στην Πάτρα έχουν ιχνηλατηθεί και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας ενόψει καρναβαλικών συγκεντρώσεων, είπε η Ματίνα Παγώνη επισημαίνοντας παράλληλα ότι η μηνιγγίτιδα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι.
    «Επειδή η μηνιγγίτιδα είναι φέτος σε έξαρση και άλλες χρονιές είχαμε περισσότερα κρούσματα και θανάτους, η καλή διαχείριση σημαίνει καλή ιχνηλάτηση των περιστατικών, για να ξέρουμε ποια άτομα ήταν σε επαφή και πρέπει να εμβολιαστούν.
    Επιβάλλεται η μεταφορά σε νοσοκομείο που «αν γίνει εγκαίρως, δεν φοβόμαστε τίποτα», σύμφωνα με την κυρία Παγώνη. «Για τα μικρά παιδιά φοβόμαστε γιατί τα μωράκια κάνουν σπασμούς», τόνισε ωστόσο.

    «Ο κόσμος να βγει να διασκεδάσει, δεν μπορεί να κλειστούν στα σπίτια για τρία κρούσματα. Ιχνηλάτηση και προσοχή χρειάζεται», πρόσθεσε.

    Τα συμπτώματα είναι:
    έντονη κεφαλαλγία,
    πυρετός
    δυσκαμψία αυχένα

    Απογευματινά χειρουργεία: «Η συμμετοχή είναι προαιρετική για κάθε τμήμα»

    «Τα απογευματινά χειρουργεία, δεν μπορούν να γίνουν γιατί χρειάζεται πάρα πολύ προσωπικό, με ομάδα, αναισθησιολόγου, νοσηλευτών καιι φυσικά και άλλες ειδικότητες όπως καρδιολόγοι και παθολόγοι για ενδεχόμενη επιπλοκή», είπε η κυρία Παγώνη, υπενθυμίζοντας ότι πάγιο αίτημα είναι οι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, να γίνουν γρήγορα οι κρίσεις, να υπάρχει χρηματοδότηση και εκπαίδευση των νέων γιατρών για να μην φεύγουν στο εξωτερικό «ώστε να είναι η επόμενη γενιά μας».
    Τα χειρουργεία θα γίνονται από γιατρούς με εναλλαγή βαρδιών (rotation), δηλαδή, όπως είπε και ο υπουργός Υγείας σε ερώτησή μας, αν κάποιος έχει βάρδια το πρωί, δεν θα μπορεί να είναι και το απόγευμα. Ο απογευματινός, στη συνέχεια, θα κάνει την άλλη μέρα το πρωί και δεν θα συμμετέχει στα απογευματινά και ου το κάθε εξής. Γιατί αλλιώς το ωράριο για έναν γιατρό θα είναι εξαντλητικό.

    «Εμάς τη θέση μας για τα απογευματινά χειρουργία, εδώ και 1,5 μήνα ο υπουργός την ξέρει, τα έχουμε συζητήσει, είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι, το γνωρίζει, είπαμε γιατί είμαστε αντίθετοι, ο υπουργός είπε τις δικές του απόψεις», πρόσθεσε.

    Στην Αθήνα από ό,τι είπαν, από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουν τα απογευματινά. Αυτό που ξέρω είναι ότι η συμμετοχή είναι προαιρετική για κάθε τμήμα. Αποφασίζουν οι γιατροί του τμήματος. Αν οι γιατροί πουν ότι δεν θα μπορούν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, προφανώς δεν θα τα κάνουν, είπε τέλος η Ματίνα Παγώνη.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Οι 5 νέες χρεώσεις στο ΕΣΥ: Οι αλλαγές Γεωργιάδη που φέρνουν επιβαρύνσεις
    Οι 5 νέες χρεώσεις στο ΕΣΥ: Οι αλλαγές Γεωργιάδη που φέρνουν επιβαρύνσεις

    Πέντε νέες επιβαρύνσεις είναι πιθανό να συναντήσουν μπροστά τους το επόμενο διάστημα οι ασθενείς, αφού οι ρυθμίσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο δημόσιο σύστημα υγείας, φέρνουν νέες χρεώσεις για τους πολίτες. Τα απογευματινά χειρουργεία, ο προσωπικός γιατρός της επιλογής, οι διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά ακόμα και τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του Δημοσίου φέρνουν νέες χρεώσεις για τους ασθενείς οι οποίοι μέχρι σήμερα τις απολάμβαναν δωρεάν.

    Απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία

    Η αρχή γίνεται με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή που ξεκινούν την Τρίτη από τη Θεσσαλονίκη και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπως έχει προαναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.Τα απογευματινά χειρουργεία θα επιβαρύνουν τους ασθενείς που θα επιδιώξουν να χειρουργηθούν νωρίτερα στο ΕΣΥ και να μην περιμένουν για μήνες προκειμένου να δουν την χειρουργική αίθουσα. Μέλημα που θα έπρεπε να είναι του υπουργείου Υγείας και όχι των ίδιων των ασθενών. Το κόστος θα ξεκινάει από τα 300 € για τις πολύ μικρές επεμβάσεις και θα φτάνει έως και τα 2000 €. Άγνωστο παραμένει πως θα ελέγχεται εάν ένας χειρουργός ζητά επιπλέον χρήματα από τους ασθενείς παρανόμως προκειμένου να τους χειρουργήσει.

    Όπως έγραψε το ethnos.gr, μόνο 7-8 μικρά νοσοκομεία δήλωσαν αδυναμία να συμμετάσχουν στον νέο θεσμό, λόγω έλλειψης προσωπικού. Όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας θα συμμετάσχουν κανονικά στα απογευματινά χειρουργεία μόλις αυτά οργανωθούν.

    Ο ακριβός προσωπικός γιατρός

    Επιπλέον, αύξηση στο κόστος για τους πολίτες αναμένεται να προκύψει και από τον νέο προσωπικό γιατρό ο οποίος στήνεται από την αρχή και μάλιστα αναμένεται να υπάρξει και σχετικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί πιθανότατα τον Μάιο. Επειδή δεν έχουν ανευρεθεί ακόμα οι γιατροί που απαιτούνται και να εξυπηρετηθεί όλος ο πληθυσμός, ο Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας προωθούν μία ρύθμιση που θα αναγκάσει πολλούς συμπολίτες μας να πληρώνουν τελικά τον προσωπικό γιατρό. Θα μπορούν να επιλέξουν εάν δεν βρίσκουν γιατρό ή αν επιθυμούν να διατηρήσουν τον ίδιο που έχουν σήμερα, να τον πληρώνουν κανονικά με χρήματα από την τσέπη τους. Εκείνος θα έχει την υποχρέωση να συμπληρώνει τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας τους. Γεγονός που σημαίνει ότι η επίσκεψη όσο κι αν αυτήν κοστίζει θα καταβάλλεται κανονικά από τον ίδιο τον ασθενή.

    Διαγνωστικές εξετάσεις με χαράτσι

    Από την άλλη και οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν γλίτωσαν από ένα νέο χαράτσι. Και αυτό διότι με βάση ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, πλέον οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον 1 € για τις αιματολογικές τους εξετάσεις ανά παραπεμπτικό, αλλά και 3 € για κάθε παραπεμπτικό για απεικονιστικές εξετάσεις. Το ποσό αυτό προκύπτει όπως εξηγείται στη διάταξη του υπουργείου υγείας προκειμένου να μειωθεί το clawback στα διαγνωστικά κέντρα, διαγνωστικά εργαστήρια και στους κλινικοεργαστηριακούς που σήμερα υποχρεώνονται να επιστρέφουν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ όταν ξεπερνιέται η προϋπολογισθείσα δημόσια δαπάνη.

    Πρόκειται για μια λύση που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ώστε να μην καταβάλει η πολιτεία επιπλέον κονδύλια στο «πακέτο» για τις διαγνωστικές εξετάσεις των περίπου 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του Οργανισμού. Να σημειωθεί ότι το χαράτσι στις εξετάσεις θα προστίθεται στη συμμετοχή που σήμερα πληρώνει ασθενείς.

    Εμβόλια covid με χρέωση

    Μπορεί μέχρι σήμερα λόγω της πανδημίας οι πολίτες να ήταν συνηθισμένοι να κάνουν δωρεάν τα εμβόλια για τον κορονοϊό, πλέον όμως τα πράγματα αλλάζουν. Όσοι θέλουν σήμερα να κάνουν το εμβόλιο κατά της covid σε φαρμακείο και να μην μεταβούν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο ή νοσοκομείο τα οποία άλλωστε είναι πλέον περιορισμένα, θα έχουν χρεώσεις. Με βάση διατάξεις του υπουργείου υγείας ο εμβολιασμός θα κοστίζει 5 € + ΦΠΑ εάν θα γίνεται μέσα στα φαρμακεία αφού δίνεται πλέον το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν και εμβολιασμούς για τον κορονοϊό.

    Ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

    Όμως κρυφές επιβαρύνσεις δεν αποκλείεται να προκύψουν από τους επόμενους μήνες και μέσω των γιατρών του δημόσιου συστήματος υγείας. Η απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη να επιτρέψει για πρώτη φορά από συστάσεως του ΕΣΥ στους γιατρούς του δημοσίου να εκτελούν και ιδιωτικό έργο- δηλαδή να έχουν ιδιωτικό ιατρείο να εργάζονται σε ιδιωτική κλινική ή και να είναι σύμβουλοι σε ιδιωτικές εταιρείες - ανοίγει έναν άλλον δρόμο μυστικών χρεώσεων για τους ασθενείς που θα πηγαίνουν στο δημόσιο σύστημα.

    Οι φόβοι των συνδικαλιστών είναι πως όσοι επιλέξουν να κάνουν και ιδιωτικό έργο θα προωθούν τους ασθενείς του ΕΣΥ εντέχνως στα ιδιωτικά τους ιατρεία ή και σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να αποκομίσουν όφελος. Ένα φαινόμενο που ήταν ευρέως διαδεδομένο την περίοδο που υπήρχαν τα υποκαταστήματα και τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ. Οι γιατροί εξέταζαν για ελάχιστα λεπτά τους ασφαλισμένους και τους παρέπεμπαν στη συνέχεια στο ιδιωτικό τους ιατρείο για περαιτέρω ιατρική φροντίδα. Ένα σύστημα που ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης κατήργησε το 2014 θέτοντας το επαγγελματικό δίλημμα στους τότε γιατρούς του Ι.Κ.Α. να επιλέξουν ανάμεσα στο δημόσιο σύστημα και την εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς