Το πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και νήπια είναι ένα από τα δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» και για τον λόγο αυτό το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με το ΕΚΑΒ για την δωρεάν πιστοποίηση, μέσα από ένα άρτιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ασύγχρονης διδασκαλίας, γραπτών δοκιμασιών και πρακτικής άσκησης και αξιολόγησης.
«Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» δεν χτίστηκε στη λογική να δώσουμε απλά ένα voucher με μια σημαντική χρηματική ενίσχυση στους γονείς. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη δεξαμενή υπεύθυνων, εκπαιδευμένων και πιστοποιημένων φροντιστών» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, στο εκπαιδευτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στο Ναύπλιο.
Η υπουργός σημείωσε ότι μαμάδες, μπαμπάδες, φυσικοί, θετοί και ανάδοχοι που εργάζονται, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και επίσης άνεργες μαμάδες φυσικές, θετές, ανάδοχες που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα ntantades.gov.gr να κάνουν εγγραφή για να γίνουν δικαιούχοι του voucher των 500 και 300 ευρώ αντίστοιχα.
Στην ίδια πλατφόρμα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και οι φροντιστές.
Στο πρόγραμμα του Ναυπλίου συμμετείχαν 11 φροντιστές και 3 εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ. Τα προγράμματα ξεκίνησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Ηράκλειο, Κοζάνη, Λάρισα, Αγρίνιο, Ναύπλιο και Καβάλα. Τη σχετική πιστοποίηση έχουν λάβει ήδη 183 υποψήφιοι φροντιστές.
Το πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται σε 61 δήμους της χώρας και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια.
Αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φροντιστή.
Ο στόχος του προγράμματος είναι διττός: αφενός για την υποστήριξη και διευκόλυνση των γυναικών μητέρων και κηδεμόνων, προκειμένου μετά την απόκτηση ενός παιδιού να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας και αφετέρου για τη μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών να εργαστούν ως παιδαγωγοί-φροντιστές.
Το πρόγραμμα εμπίπτει στον άξονα δράσεων υπέρ της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ισότητα, για τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: Cnn.gr