Ελλάδα

Τρίκαλα: Νέα τουριστική δυναμική στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με το Γεωπάρκο Μετεώρων– Πύλης

Τρίκαλα: Νέα τουριστική δυναμική στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με το Γεωπάρκο Μετεώρων– Πύλης

Σημαντική νέα τουριστική δυναμική αναμένεται να δημιουργήσει σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης, το οποίο καλύπτει μια έκταση 2409,5 km2. Η περιοχή του Γεωπάρκου Μετεώρων-Πύλης διαθέτει εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, γεωποικιλότητα και γεωλογικά μνημεία καθώς και προστατευόμενες περιοχές με πλούσια βιοποικιλότητα. Διεθνούς αξίας στοιχεία της γεωποικιλότητας της περιοχής αποτελούν το ιδιαίτερο τοπίο των Μετεώρων, που έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και η ορεινή μάζα της οροσειράς της Πίνδου από τον Κόζιακα μέχρι το Περιστέρι που περιλαμβάνει εξαιρετικής σημασίας τοπία και γεωτόπους, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας του γεωπάρκου (https://meteorapyligeopark.gr/el/test-wp/).

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά είδη πανίδας του Γεωπάρκου Μετεώρων - Πύλης είναι η καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο λύκος (Canis Lupus), το αγριόγιδο (Rupricapra rupricapra), η βίδρα (Lutra lutra), ο ασπροπάρης (Neophron percnopterus). Όλα αυτά τα άγρια ζώα ζουν ελεύθερα στις ορεινές περιοχές του Γεωπάρκου Μετεώρων - Πύλης και προστατεύονται αυστηρά από το νόμο.
Περισσότερα από 700 είδη φυτών, όπως το Lilium chalcedonicum, το Lilium candidum κ.λπ., αναπτύσσονται στα διάφορα ενδιαιτήματα του Γεωπάρκου. Η σύνθεση και η κατανομή των φυτικών ειδών επηρεάζεται από το κλίμα, τη γεωμορφολογία και τη γεωλογία. Στα ξέφωτα ανάμεσα στα δάση και τα αλπικά χωράφια ευδοκιμούν διάφορα αλπικά φυτά και βότανα, όπως το σαλέπι, η άγρια μέντα, το τσάι, η ρίγανη, οι κρόκοι, οι νάρκισσοι και πολλά άλλα.

Αυτά τα φυτά εκπέμπουν ένα μείγμα χαρακτηριστικών αρωμάτων των ορεινών περιοχών. Μεταξύ των σπάνιων, ενδημικών ή απειλούμενων ειδών υπάρχουν μερικά, όπως Seseli parnassicum, Allium parnassicum, Sesleria vaginalis, Allium phthioticum, Barbarea sicula κ.λπ., που είναι δύσκολο να βρεθούν, καθώς είτε αναπτύσσονται σε δύσκολα προσβάσιμες τοποθεσίες είτε η περίοδος ανθοφορίας τους είναι πολύ μικρή. Τα Μετέωρα αποτελούν σημείο αναφοράς για χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ η οροσειρά του Κόζιακα που υψώνεται από την Καλαμπάκα μέχρι την Πύλη, με μήκος περίπου 25 χιλιόμετρα αποτελεί μοναδικό γεωλογικό και οικολογικό απόθεμα. Τα βουνά της Νότιας Πίνδου συγκροτούν ένα σύμπλεγμα από κορυφές, οροπέδια, κοιλάδες και φαράγγια που χαρακτηρίζονται από μοναδική άγρια ζωή και ενδημική χλωρίδα και πανίδα. Η περιοχή προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν το ιδιαίτερο ορεινό περιβάλλον, απίστευτες θέσεις θέας, άγριες ψηλές κορυφές σε συνδυασμό με τις αλπικές λίμνες τους, που αποτελούν απομεινάρια της εποχής των παγετώνων, καθώς και γραφικά και απομακρυσμένα χωριά, που μπορεί να ανακαλύψει κανείς, κατά μήκος πεζοπορικών διαδρομών. Επίσης η γαστρονομία και τα παραδοσιακά εδέσματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ - ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ, και πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ Βάϊος Κουτής τονίζει: «Το Γεωπάρκο Μετεώρων Πύλης είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα συνεργασίας φορέων που οραματίζονται την βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή τους. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι Δήμοι Μετεώρων και Πύλης το Επιμελητήριο Τρικάλων και η αναπτυξιακή εταιρεία ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ συνεργάστηκαν και δημιούργησαν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να δημιουργηθεί το Γεωπάρκο, να αναδείξουν τα σημεία ενδιαφέροντος και αναμένουν την ένταξη της περιοχής στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Γεωπάρκων της UNESCO στο επόμενο διάστημα».

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ - Φωτογραφίες Αποστόλης Ζώης/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup