Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 07:43

Διοικητές Νοσοκομείων: Με ρυθμούς χελώνας στο ΕΣΥ - Πότε θα διοριστούν

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με καθυστερήσει θα φτάσουν όπως φαίνεται στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας οι διοικητές νοσοκομείων που πήραν μέρος στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που βασίζεται στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή των στελεχών στη δημόσια διοίκηση. Προς ώρας οι διαδικασίες φαίνεται ότι κινούνται με ρυθμούς χελώνας.

Παρότι οι υποψήφιοι έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους και ήδη έχει δημοσιοποιηθεί ένα δείγμα από το τεστ δεξιοτήτων στο οποίο θα πάρουν μέρος, κανένα άλλο βήμα δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό.

Γιατί οι καθυστερήσεις

Να υπενθυμιστεί ότι πριν από τους διοικητές νοσοκομείων θα πρέπει να έχουν επιλεγεί οι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ) οι οποίοι άλλωστε θα συμμετάσχουν και στις επιτροπές αξιολόγησης των υποψηφίων στελεχών για τα νοσοκομεία. Με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr ο γραπτός διαγωνισμός που θα διεξαχθεί στα γραφεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης αναμένεται να γίνει εντός του Μαρτίου.

Ωστόσο ο έλεγχος των γραπτών, έστω κι αν αυτά θα είναι μέσω υπολογιστών, αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ενώ θα πρέπει να ακολουθήσει και το βήμα της προσωπικής συνέντευξης που θα δώσουν οι υποψήφιοι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών.

Με βάση τους υπολογισμούς υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών στο ethnos.gr η διαδικασία για τις υγειονομικές περιφέρειες δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά στους διοικητές των νοσοκομείων αυτοί δεν αναμένεται να αναλάβουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πριν από τις ευρωεκλογές, επιμένουν οι ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr.

Μέχρι τότε πάντως πολλές διαδικασίες στα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν παγωμένες καθώς οι υπάρχοντες διοικητές ζουν σε ένα καθεστώς αναμονής αφού δεν γνωρίζουν εάν θα αναλάβουν ξανά την επόμενη μέρα.

Άλλωστε οι περισσότεροι ανησυχούν και αν θα περάσουν τον σκόπελο των γραπτών εξετάσεων, αφού το τεστ δεξιοτήτων δεν αποδεικνύεται τελικά εύκολη υπόθεση.

Οι γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ για τους μελλοντικούς Διοικητές Νοσοκομείων είναι σύνθετες και έχουν προβληματίσει πολλούς, όπως προκύπτει και από το δείγμα του τεστ που δημοσιοποίησε το ΑΣΕΠ.

Ίσως γι’ αυτό και κάποιοι να άρχισαν ήδη τα …φροντιστήρια αφού όπως μεταφέρουν στελέχη του ΕΣΥ στο ethnos.gr, πολλοί υποψήφιοι πηγαίνουν σε επαγγελματικά φροντιστήρια ώστε να μάθουν τον τρόπο που λύνονται οι ασκήσεις σε τέτοιου είδους σύνθετα τεστ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού δεν μπορούν να αμφισβητηθούν με ένσταση, ενώ ακόμη και οι ακριβείς βαθμοί δεν θα δημοσιοποιηθούν.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 08:50

Σχετικά Άρθρα

  • ΕΣΥ: Σε αυξημένη ετοιμότητα για κρούσματα covid και γρίπης – Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τις ιώσεις του χειμώνα
    ΕΣΥ: Σε αυξημένη ετοιμότητα για κρούσματα covid και γρίπης – Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τις ιώσεις του χειμώνα

    Σε υψηλό επίπεδο διατηρούνται εισαγωγές και νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό - Οι προβλέψεις για την επίπτωση της Covid-19 και των άλλων αναπνευστικών ιώσεων

    Μπορεί ο καιρός να θυμίζει ακόμη καλοκαίρι, η κυκλοφορία των λοιμώξεων, όμως, δημιουργεί το φθινοπωρινό και χειμωνιάτικο σκηνικό. Ο κορωνοϊός παρά το μεγάλο ξέσπασμα του καλοκαιριού, συνεχίζει να μολύνει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και να διατηρεί σε υψηλό επίπεδο τις νοσηλείες. Επίσης, η γρίπη καταγράφει προς το παρόν σποραδικά κρούσματα αλλά δηλώθηκε το πρώτο σοβαρό με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ αυτή την περίοδο παρατηρείται σταδιακά αυξημένη δραστηριότητα και άλλων κοινών ιών.

    Θετικότητα και εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω της Covid-19 παρουσίασαν μικρή πτωτική πορεία την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ. Πριν από την επίσημη καταγραφή, ωστόσο, οι επιστήμονες παρατηρούσαν μια περίεργα αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού, με δεδομένο ότι έχει προηγηθεί επιδημικό «κύμα» τον Αύγουστο. Χαρακτηριστικό είναι ότι νοσηλείες και θάνατοι … πήραν τα πάνω τους, αν και σε ό,τι αφορά στους θανάτους τα νούμερα φαίνεται πως αποτυπώνουν ακόμη την καλοκαιρινή έξαρση.

    Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εκτιμά ότι η μικρή έξαρση είναι σε τμήματα του πληθυσμού που δε νόσησαν το καλοκαίρι. Αυτό το γεγονός, βέβαια, ταυτόχρονα οδηγεί στην πρόβλεψη ότι δεν θα καταγραφεί σημαντική αύξηση της επίπτωσης της Covid-19, τουλάχιστον αυτή την περίοδο. Οι νοσηλευόμενοι, πάντως, πλησιάζουν τους 600 σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ygeiamou.gr, χθες νοσηλεύονταν συνολικά 596 ασθενείς με κορωνοϊό. Επίσης, εισήχθησαν για νοσηλεία 90 ασθενείς.

    Με βάση την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 30 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν 613 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μεν μικρή μείωση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ταυτόχρονα μικρή αύξηση συγκριτικά με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες (592 εισαγωγές). Επίσης, ενδεικτικό της σταθερά υψηλής μολυσματικότητας του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα είναι η χορήγηση αντιικών χαπιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις καθημερινές χορηγούνται 400 με 500 κουτιά αντιικών σκευασμάτων που προλαμβάνουν τη σοβαρή νόσηση από την Covid-19 και τα Σαββατοκύριακα χορηγούνται περίπου 200 – 300 κουτιά. Πρόκειται για σταθερούς αριθμούς εδώ και 2,5 μήνες.

    Σε ετοιμότητα για τον εμβολιασμό

    Σύμφωνα με το ίδιο επιδημιολογικό δελτίο, την εβδομάδα από τις 30/9 έως τις 6/10 καταγράφηκε το πρώτο σοβαρό κρούσμα που χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ. Η εποχική γρίπη είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει τη χώρα μας με σοβαρά περιστατικά και θανάτους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει ο αντιγριπικός εμβολιασμός που συστήνεται να διενεργείται σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς και σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή καταστάσεις υγείας που τους καθιστούν ευάλωτους. Η χώρα μας έχει παραγγείλει περίπου 3,3 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια που γίνονται χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία και ακόμη 450.000 ανοσοενισχυμένα εμβόλια – νέου τύπου – που πραγματοποιούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής σε άτομα άνω των 65 ετών.

    Τα φαρμακεία είναι στην τελική ευθεία να ξεκινήσουν και τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Ειδικότερα, έχει δημιουργηθεί και παραμετροποιηθεί η σχετική πλατφόρμα καταχώρησης των εμβολιασμών. Μένει να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον των φαρμακαποθηκών, ώστε να «κλειδώσει» κάθε φαρμακείο σε μία φαρμακαποθήκη που θα είναι ο ενδιάμεσος «κρίκος» μεταξύ των hubs συντήρησης – σε βαθιά κατάψυξη – των εμβολίων και των φαρμακείων. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, πάντως, που είναι αποτελεσματικά κατά των νεότερων παραλλαγών του πανδημικού ιού, βρίσκονται στην Ελλάδα και με αυτά γίνεται ο εμβολιασμός σήμερα στα δημόσια εμβολιαστικά κέντρα.

    Ρινοϊοί και εντεροϊοί

    Η γρίπη και ο κορωνοϊός δεν είναι οι μόνες λοιμώξεις που αναμένεται να μας ταλαιπωρήσουν τους επόμενους μήνες. Σε έξαρση θα είναι ένα πλήθος άλλων κοινών αναπνευστικών ιών, όπως είναι οι ρινοϊοί και οι εντεροϊοί, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη. Πρόκειται για ιούς που προκαλούν συμπτώματα κρυολογήματος, όπως πυρετό, βήχα, καταρροή, προβλήματα γαστρεντερικού.

    Επίσης, σε αυξημένη ετοιμότητα είναι οι υγειονομικές αρχές για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους ηλικιωμένους, εκτός από τα μικρά παιδιά που διαχρονικά μολύνονται από τον συγκεκριμένο ιό. Εφέτος, μάλιστα, θα είναι η πρώτη φορά εμβολιασμού για τον RSV, μετά την έγκριση εμβολίου για τους ηλικιωμένους από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • ΕΣΥ: Εικόνες ντροπής καταγγέλλουν οι γιατροί στα νοσοκομεία – Απεργιακές κινητοποιήσεις στις 25 Σεπτέμβρη
    ΕΣΥ: Εικόνες ντροπής καταγγέλλουν οι γιατροί στα νοσοκομεία – Απεργιακές κινητοποιήσεις στις 25 Σεπτέμβρη

    Με κεντρικό αίτημα για μόνιμες προσλήψεις οι υγειονομικοί του ΕΣΥ οργανώνουν κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση των νοσοκομείων

    Απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσουν οι υγειονομικοί στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει 5ωρη στάση εργασίας με βασικό αίτημα τις μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ και ενάντια στο «σχέδιο» για καθημερινή 24ωρη εφημέρευση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

    Το σχέδιο που φαίνεται πως επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για καθημερινή 24ωρη εφημέρευση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων του ΕΣΥ καθώς όπως λένε για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν διπλασιασμός του προσωπικού, τη στιγμή που τμήματα και μονάδες στα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση.

    Η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει επίσης πανελλαδική απεργία στις 17 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ενώ επιφυλάσσεται για το πώς θα συνεχίσει.

    Η πολύωρη αναμονή στα νοσοκομεία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού

    Την ίδια στιγμή δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για την κατάσταση στο ΕΣΥ, που παρά τις θριαμβολογίες του Άδωνι Γεωργιάδη, παραμένει οριακή.

    Εικόνες ντροπής στο ΤΕΠ του Γεννηματάς

    «Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Γεννηματάς ασθενείς πέντε ώρες μετά το τέλος της γενικής εφημερίας, βρίσκονται ακόμα στα επείγοντα περιμένοντας να μεταφερθούν στους θαλάμους τους», αναφέρει σε ανάρτησή της η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός παθολόγος, δημοσιεύοντας για του λόγου το αληθές και φωτογραφία από τους ασθενείς που περιμένουν.

    «Όσο και να φωνάζει ο Άδωνις η σκληρή πραγματικότητα είναι αυτή» τονίζει η γιατρός Αργυρή Ερωτοκρίτου. «Παλεύουμε για τους ασθενείς μας, τα νοσοκομεία μας, τις ζωές μας. Στις 25 Σεπτεμβρίου απεργούμε πανελλαδικά. Σας θέλουμε στο πλευρό μας στις πύλες των νοσοκομείων εκείνης της μέρας» προσθέτει.

    Η πολύωρη αναμονή στα νοσοκομεία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού. Πριν λίγο καιρό η κάμερα του MEGA κατέγραψε ουρές σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και την αναμονή να φτάνει και τις 8 ώρες.

    «Σε δημόσιο νοσοκομείο να περιμένω και 6 ώρες και αναγκάστηκα και πήγα σε ιδιωτικό και έσκασα ένα εισιτήριο εκεί πέρα. Όποιος δεν έχει ιδιωτική ασφάλεια και καλή, θα τραβήξει τον Γολγοθά που λένε», ανέφεραν ασθενείς.

    Παρόμοιες εικόνες με το Γεννηματάς έχουν καταγραφεί και το Αττικόν Νοσοκομείο.

    Παλιά κτίρια, ελλείψεις προσωπικούς, λίστες αναμονής

    «Δεν ξέρω ποιο είναι το μεγαλύτερο κακό στα μεγάλα νοσοκομεία, τα ράντζα ή η νοσηλείες παθολογικών περιστατικών σε χειρουργικές ειδικότητες, που αυξάνουν το δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων που είναι πάρα πολύ επικίνδυνες για τους ασθενείς;», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

    Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί ήταν η έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ για τα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει της ΔΕΘ. Παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για το κάθε νοσοκομείο, φαίνεται ότι ο κανόνας είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε όλους τους κλάδους του ΕΣΥ με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν κλινικές ακόμα και χειρουργεία.

    Κτίρια παλιά και επικίνδυνα για εργαζόμενους και ασθενείς, όπου υπάρχει ακόμα μέχρι και αμίαντος (τμήματα του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη). Λίστες αναμονής που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα δύο χρόνια για χειρουργεία ή για εξετάσεις.

    Οι αντιδράσεις του υπουργείου Υγείας στην εικόνα του ΕΣΥ κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τους υγειονομικούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για διάλυση των νοσοκομείων.

    Πηγή: cnn.gr

  • Καταρρέει η εικόνα του ΕΣΥ που παρουσιάζει ο Γεωργιάδης - Σάλος με την Σάμο και τις δηλώσεις του υπουργού
    Καταρρέει η εικόνα του ΕΣΥ που παρουσιάζει ο Γεωργιάδης - Σάλος με την Σάμο και τις δηλώσεις του υπουργού

    Οι ελλείψεις γιατρών ειδικά στα νησιά και στις άγονες περιοχές αυξάνονται αντί να μειώνονται

    Έντονες αντιδράσεις προκαλεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με τις δημόσιες τοποθετήσεις του σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ.

    Την ώρα που οι ελλείψεις γιατρών ειδικά στα νησιά και στις άγονες περιοχές αυξάνονται αντί να μειώνονται, ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι είναι «ψευδής η εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ».

    «Θαμπή» η ωραιοποιημένη εικόνα που παρουσιάζει ο Γεωργιάδης

    Η ωραιοποιημένη εικόνα που αντιλαμβάνεται για το δημόσιο σύστημα υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζει και την εικόνα που έχουν τόσο οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, όσο και οι κάτοικοι των περιοχών που αναζητούν απεγνωσμένα μέσα στο κατακαλόκαιρο ιατρικές υπηρεσίες.

    Και μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί με κάθε τρόπο να δείξει ότι στηρίζει το δημόσιο σύστημα, όμως οι πολίτες που καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με αναμονές και έλλειψη πρόσβασης σε γιατρούς και υπηρεσίες, φαίνεται ότι έχουν φτάσει πλέον στο όριο τους.

    Δεν είναι τυχαία άλλωστε η θερμή υποδοχή που είχαν ετοιμάσει για τον Άδωνι Γεωργιάδη οι κάτοικοι της Λέρου όταν βρέθηκε στο νοσοκομείο για να δει την κατάσταση από κοντά.

    «Δεν δικαιολογείται να γράφεται ότι έπαθε εγκεφαλικό από τις εφημερίες»

    Όμως η υπόθεση με την οποία φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι είναι αυτή της Σάμου. Η μοναδική παιδίατρος του νησιού που κατέρρευσε έπειτα από συνεχόμενες ενεργές εφημερίες και χρειάστηκε να νοσηλευτεί, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στην κατά την κυβέρνηση ομαλή εικόνα που παρουσιάζει το ΕΣΥ. Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη ωστόσο: «Η γιατρός δεν έπαθε εγκεφαλικό. Η γιατρός, ευτυχώς, το τονίζω, είναι καλά στην υγεία της, μίλησα και ο ίδιος μαζί της. Θα γυρίσει σε 15 μέρες στη δουλειά της. Έκανε πολλές εφημερίες, όπως κάνουν πολλοί γιατροί στα περιφερειακά νοσοκομεία, οι περισσότερες από αυτές όμως ήταν “on call”. Δεν ήταν στο νοσοκομείο, ήταν στο σπίτι της. Δεν δικαιολογείται δηλαδή να γράφεται ότι έπαθε εγκεφαλικό από τις εφημερίες. Ήταν όμως πιεσμένη; Ναι. Ζήτησα και έλαβα την παραίτηση της διοικήτριας και έχω διορίσει προσωρινό Διοικητή, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ».

    «Tραγικές ελλείψεις σε ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό»

    Αντίθετη άποψη έχει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Όπως αναφέρει: «Η κατάρρευση της μοναδικής μόνιμης Παιδιάτρου του νοσοκομείου της Σάμου, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και των συνεχών ενεργών εφημεριών, η οποία υπέστη ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο για το οποίο διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής, είναι αδιάψευστος μάρτυρας των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό και της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο, την οποία επανειλημμένως έχουν αναδείξει και καταγγείλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου, ο Σύλλογος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, σωματεία και μαζικοί φορείς του νησιού. Επισημαίνουμε (όπως είχαμε επισημάνει και στην περίπτωση της συναδέλφου Αναισθησιολόγου στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης) πως η αιτιολογική συσχέτιση της υπερεργασίας με την πρόκληση ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι απόλυτα τεκμηριωμένη επιστημονικά».

    Παρ’ αυτά κατά τον υπουργό Υγείας είναι δικαιολογημένο ένα δημόσιο σύστημα υγείας να μην διαθέτει γιατρούς παντού. Ειδικότερα ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στις καταγγελίες του δήμου Αλμυρού για την τουρίστρια που πέθανε στην Ανάβρα σε απόσταση αναπνοής από το κλειστό αγροτικό ιατρείο όπου δεν υπήρχε γιατρός, ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε με κυνικό τρόπο ότι «κανένα κράτος δεν μπορεί να έχει παντού ιατρούς».

    Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών εδώ και καιρό καταγγέλλει ότι στο ΕΣΥ υπάρχουν 8000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών, ενώ πλέον οι περισσότερες καλύπτονται με επικουρικούς γιατρούς. Να υπενθυμιστεί επίσης ότι η κυβέρνηση από την προηγούμενη θητεία της κιόλας είχε δεσμευτεί για 10.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών στα νοσοκομεία οι οποίες ακόμη και σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί.

    Κασσελάκης: «Άμεση αποπομπή του Άδωνι Γεωργιάδη»

    Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απευθύνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ζητώντας την αποπομπή του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Συγκεκριμένα αναφέρει:

    «Κύριε Μητσοτάκη, η δήλωση του ακροδεξιού που κάνατε υπουργό Υγείας, "η ασθενής έπαθε ανακοπή Κυριακή και τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχουν γιατροί, κανένα κράτος δεν μπορεί να έχει παντού ιατρούς", είναι ακραίο δείγμα κυνισμού. Ξέρω ότι με τον κ. Γεωργιάδη μοιράζεστε τον ίδιο κυνισμό και την ίδια έλλειψη ενσυναίσθησης (το είδαμε από τα Τέμπη ως την Πεντέλη), αλλά η συγκεκριμένη δήλωση μπορεί να "θεραπευτεί" μόνο με άμεση αποπομπή του».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Άλλη μία νεκρή λόγω έλλειψης γιατρών στο ΕΣΥ – Τουρίστρια έπαθε ανακοπή και το αγροτικό ιατρείο ήταν κλειστό
    Άλλη μία νεκρή λόγω έλλειψης γιατρών στο ΕΣΥ – Τουρίστρια έπαθε ανακοπή και το αγροτικό ιατρείο ήταν κλειστό

    Πέθανε τουρίστρια στη Μαγνησία, δεν υπήρχε αγροτικός γιατρός στο χωριό

    Την τελευταία της πνοή άφησε μια ηλικιωμένη τουρίστρια στην Ανάβρα Μαγνησίας την περασμένη Κυριακή, σε μόλις μικρή απόσταση από το αγροτικό ιατρείο.

    Η γυναίκα υπέστη ανακοπή, όμως δεν ήταν δυνατό να δεχθεί ιατρική βοήθεια, καθώς το ιατρείο ήταν κλειστό.

    Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά νοσηλεύτριες που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη εκδρομή προσπάθησαν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, όμως δεν μπόρεσαν να σώσουν τη γυναίκα.

    Για το θλιβερό περιστατικό τοποθετήθηκε με οργή ο δήμος Αλμυρού, με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Τσαντούρη να στέλνει επιστολή προς τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ζητώντας παρέμβαση για την απρόσκοπτη λειτουργία του αγροτικού ιατρείου.

    «Οι αρμόδιοι φορείς δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των δομών Υγείας»

    Στην επιστολή του εκφράζει απογοήτευση, καθώς «είναι προφανές ότι η ανθρώπινη ζωή υποτιμάται όταν οι αρμόδιοι φορείς δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των δομών Υγείας, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές».

    Καταγγέλλει, εξάλλου, ότι έχει διοριστεί γιατρός από τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά έχει κάνει μόνο τρεις υπηρεσίες και προσθέτει πως είναι απαράδεκτο σε μία απομακρυσμένη περιοχή, 40 χιλιομέτρων από τον Αλμυρό, να μην υπάρχει σε καθημερινή βάση γιατρός.

    Ειδικότερα, ο δήμος Αλμυρού ζητά:
    • την άμεση και αποκλειστική απασχόληση του Ιατρού στο Αγροτικό Ιατρείο Ανάβρας
    • την ανάληψη των ευθυνών από τους αρμοδίους για την αποκατάσταση των ελλείψεων και
    • την προστασία της δημόσιας υγείας την άμεση παρέμβαση του κ. Σερέτη για την επίλυση του προβλήματος και την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Αγροτικού ιατρείου Ανάβρας

    Πηγή: in.gr

  • Το «στοίχημα» για την Υγεία στη ΔΕΘ: Οι νέες δεσμεύσεις και οι αλλαγές που δεν ήρθαν ποτέ
    Το «στοίχημα» για την Υγεία στη ΔΕΘ: Οι νέες δεσμεύσεις και οι αλλαγές που δεν ήρθαν ποτέ

    Στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αναμένεται και σε αυτή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να εστιάσει ο πρωθυπουργός στην κεντρική του ομιλία το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

    Κυρίαρχο στοιχείο στην καθημερινότητα αυτή αναμένεται να είναι για άλλη μια χρονιά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι βελτιώσεις που θα επιδιωχθεί να γίνουν το επόμενο διάστημα.

    Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι προς ώρας το ΕΣΥ αντί να βελτιώνεται μάλλον παρουσιάζει περαιτέρω σημάδια παρακμής, με τους εργαζομένους να λιγοστεύουν μέρα με την ημέρα και οι μετακινήσεις προσωπικού να είναι συνεχείς, ώστε να καλυφθούν τα κενά σε διάφορες δημόσιες μονάδες υγείας ανά τη χώρα.

    Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι μέσα στον Αύγουστο όπως έχει καταγγείλει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, γίνονται υποχρεωτικές τρίμηνες μετακινήσεις γιατρών σε νοσοκομεία που απέχουν από την αρχική έδρα ακόμη και 200 χλμ.

    Πάρ’ αυτά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στο σύστημα υγείας και στις βελτιώσεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση ώστε να εξυπηρετούνται ταχύτερα και καλύτερα οι πολίτες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr και σε αυτή τη ΔΕΘ αναφορά αναμένεται να γίνει στις προσλήψεις αλλά και στα κίνητρα που θα δοθούν στο ιατρικό προσωπικό προκειμένου να μετακινηθεί σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές. Βέβαια τα οικονομικά κίνητρα αν και τελειώνει ο Αύγουστος, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

    Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήταν και από την προηγούμενη θητεία ακόμη, ότι θα γίνουν 10.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Όμως με βάση τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 8000 κενά σε γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία.

    Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ

    Η κυβέρνηση στη ΔΕΘ αναμένεται επίσης να προβάλει το θέμα της ανασυγκρότησης του ΕΣΥ που έχει ξεκινήσει με τις κτιριακές αλλαγές οι οποίες γίνονται με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Ειδικότερα ο πρωθυπουργός με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr, πρόκειται να αναφερθεί στην αναβάθμιση των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των 156 Κέντρων Υγείας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στις αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

    Ωστόσο, για να λειτουργήσουν τα νέα ΤΕΠ απαιτείται άμεσα ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αλλά και ανασυγκρότηση του συστήματος των εφημεριών, το οποίο αναμένεται να γίνει από το φθινόπωρο. Εξάλλου τα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για 24ωρη εφημερία των μεγαλύτερων νοσοκομείων της Αττικής, δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

    Γι’ αυτό και η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναδιοργάνωση των δημόσιων δομών υγείας, ώστε κάποιες μονάδες να αλλάξουν χαρακτήρα ώστε να παρέχουν διαφορετικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό θα μετακινηθούν εργαζόμενοι από τη μία μονάδα στην άλλη ώστε να καλυφθούν τα κενά και να δημιουργηθούν δομές που να διαθέτουν όλες τις ειδικότητες.

    Βέβαια, η υλοποίηση αυτών των σχεδίων αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει ήδη αναφερθεί στην ανάγκη συναίνεσης τόσο από τους υγειονομικούς όσο και από τις τοπικές κοινωνίες.

    Πηγή: ethnos.gr

  • ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Γιατί οι γιατροί πέφτουν θύματα βίας από ασθενείς και συνοδούς
    ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Γιατί οι γιατροί πέφτουν θύματα βίας από ασθενείς και συνοδούς

    Πέντε επιθέσεις σε νοσοκομεία της χώρας μέσα σε λίγα 24ωρα κατέγραψαν οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων

    Πέντε περιστατικά βίας κατά υγειονομικών κατήγγειλαν οι Ενώσεις γιατρών και εργαζομένων των νοσοκομείων μόνο τις τελευταίες ημέρες. Το φαινόμενο επιθέσεων από ασθενείς ή συνοδούς τους κατά ιατρικού και άλλου προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) «φουντώνει» και είναι σχεδόν καθημερινό. Μάλιστα, εκτός από όσα περιστατικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν και πολλά που μένουν στην… αφάνεια

    «Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι οι υγειονομικοί έχουμε γίνει σάκος του μποξ στις επιθετικούς παραλογισμούς κάθε ασθενούς ή συνοδού. Ούτε ταχυδακτυλουργοί είμαστε για να εξυπηρετούμε ταυτόχρονα δεκάδες ασθενείς, ούτε θαυματοποιοί ώστε να γίνονται καλά όλοι οι ασθενείς χωρίς να πονέσουν καθόλου», σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

    Ο ίδιος έκανε γνωστό ένα περιστατικό βίας χθες το πρωί στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε, μια ασθενής που είχε πραγματοποιήσει χειρουργείο στο ισχίο επισκέφτηκε την ορθοπεδική κλινική για φροντίδα των χειρουργικών τομών. «Ο συνοδός φώναζε έξω από το ιατρείο απειλώντας με ξυλοδαρμό τους πάντες. Βγήκε ο διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής από άλλο χώρο να δει τι συμβαίνει και τι το ήθελε; Ο θρασύδειλος συνοδός του επιτέθηκε στα καλά καθούμενα και τον γρονθοκόπησε», περιγράφει ο κ. Γιαννάκος.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις αυστηρές διατάξεις του νέου νόμου ασθενείς και συνοδοί εμφανίζουν τόση επιθετικότητα που δεν σκέφτονται πιθανές κυρώσεις. Τις περισσότερες περιπτώσεις οι επιθέσεις συμβαίνουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) όπου καταγράφονται αναμονές και σε αρκετές περιπτώσεις το προσωπικό δεν επαρκεί για να απορροφώνται γρήγορα οι ασθενείς που περιμένουν.

    «Θα πρέπει να τρέχουν οι υγειονομικοί που τρώνε το ξύλο να υποβάλλουν μηνύσεις. Να επωμιστούν έξοδα και στοχοποίηση. Εκμεταλλεύονται οι νταήδες ασθενείς, συνοδοί την πλημμελή φύλαξη των νοσοκομείων, την αστυνομία που εμφανίζεται κατόπιν εορτής», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

    Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές της χρονιάς έχει ψηφιστεί νόμος που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όποιον ασκεί βία κατά γιατρών και νοσηλευτών μονάδων υγείας και τουλάχιστον ενός έτους για όποιον διαταράσσει τη λειτουργία της μονάδας υγείας, με απειλές και ύβρεις κατά του προσωπικού της.

    Το συμβάν στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» δεν ήταν το μοναδικό τις τελευταίες ημέρες. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κοινοποίησε καταγγελία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Εύβοιας (ΕΙΝΝΕΥΒ), σύμφωνα με την οποία τέσσερα αλλεπάλληλα επεισόδια βίας συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας εναντίον νοσηλευτικού προσωπικού και ενός γιατρού. Ο γιατρός, μάλιστα, δέχθηκε γροθιές από συνοδό ασθενούς το πρωί του Σαββάτου και εφημέρευσε με ράμματα την Κυριακή.

    «Την ίδια στιγμή που καλούμαστε να εργαστούμε με εξαντλητικά ωράρια και χαμηλούς μισθούς, βρισκόμαστε επιπλέον ανυπεράσπιστοι απέναντι σε όσους επιχειρούν να βιαιοπραγήσουν εναντίον μας λεκτικά ή σωματικά, προκαλώντας μας ακόμα και σοβαρούς τραυματισμούς», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ: Κοινή γραμμή απέναντι στη ΝΔ για την κατάσταση στο ΕΣΥ
    ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ: Κοινή γραμμή απέναντι στη ΝΔ για την κατάσταση στο ΕΣΥ

    Μετά τα διαδικτυακά «αγαπητέ Νίκο» και «αγαπητέ Στέφανε», στη Βουλή διαμορφώθηκε (μετά από καιρό) ένα ενιαίο μέτωπο κατά της κυβέρνησης. Αφορμή στάθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία του Άδωνι Γεωργιάδη για την επίταξη των ιατρών, στην οποία βρέθηκαν απέναντι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ.

    «Φούντωσαν» οι συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής

    Και μάλιστα στήριξαν από κοινού ένσταση αντισυνταγματικότητας, ψέγοντας την κυβέρνηση για τις προωθούμενες διατάξεις. Η κοινή στάση έδωσε φούντωσε τις συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής, ειδικά μετά την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων με αφορμή Κυπριακό και ιδιαίτερα του φλέγοντος ζητήματος των Κύπριων αγνοουμένων.

    Θυμίζουμε ότι τότε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει συγχαρητήρια στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβουλία του να συναντήσει τη Χαρίτα Μάντολες. Ενώ σε άλλο σημείο της ανάρτησής του κάνει είχε κάνει έκκληση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη να θέσει το ζήτημα των Κύπριων αγνοουμένων στους ευρωσοσιαλιστές, την οποία στη Χαριλάου Τρικούπη υποδέχτηκαν με ικανοποίηση.

    «Έχει αναδειχθεί η αντισυνταγματικότητα της διάταξης του άρθρου 65 που υπάρχει στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κύρωση που προβλέπει τη διακοπή της συνταγογράφησης σε γιατρούς. Και γιατί είναι αντισυνταγματική; Γιατί αντιβαίνει προφανώς στην αρχή και της ισότητας και της αναλογικότητας που είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένες», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός.

    «Με την κατάπτυστη διάταξη του άρθρου 65 του νομοσχεδίου, για το οποίο αιτούμαστε ονομαστική ψηφοφορία και υποβάλαμε ένσταση αντισυνταγματικότητας, η Κυβέρνηση κάνει πράξη τις απειλές της απέναντι στους ιδιώτες ιατρούς που καλεί να καλύψουν τα κενά του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αφήνει τους γιατρούς εκτός συμβάσεων ΕΟΠΠΥΥ και εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τιμωρεί γιατρούς και πολίτες για τις δικές της ανεπάρκειες», προσέθεσε η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη.

    Μάλιστα, τόσο ο Σωκράτης Φάμελλος όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τη συγκεκριμένη διάταξη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «η κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο εις βάρος των ασθενών και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολιτικές της υποτιμούν και εγκαταλείπουν το δημόσιο σύστημα υγείας, αφήνοντας το ΕΣΥ να καταρρεύσει», ενώ ο κ. Φάμελλος συμπλήρωσε ότι «με τις πολιτικές σας κύριοι της Κυβέρνησης οι ανισότητες εντείνονται και διευρύνονται. Το ΕΣΥ απαξιώνεται μέρα με τη μέρα. Και τώρα, έρχεστε και καταρρακώνετε τον τομέα της ψυχικής υγείας και ισοπεδώνετε τις δομές απεξάρτησης. Και όλα αυτά σε βάρος των αναγκών της κοινωνίας».

    Με άλλα λόγια, τα δύο κόμματα βρέθηκαν σε κοινή γραμμή ως προς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και γενικά την κατάσταση στο ΕΣΥ αλλά το ερώτημα είναι εάν ήταν κάτι… συγκυριακό.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πακέτο παροχών για τους γιατρούς που θα ενταχθούν στο ΕΣΥ - Τι περιλαμβάνει
    Πακέτο παροχών για τους γιατρούς που θα ενταχθούν στο ΕΣΥ - Τι περιλαμβάνει

    Διευρύνονται τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό των άγονων περιοχών από το υπουργείο Υγείας, όπως ενημέρωσε την Επιτροπή Περιφερειών ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανακοίνωσε «πακέτο παροχών» για τους γιατρούς που θα ενταχθούν στο ΕΣΥ.

    Ο υπουργός Υγείας, προανήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα φέρει στη Βουλή, εξουσιοδοτική νομοθετική διάταξη και μόλις αυτή ψηφιστεί θα υπογράψει την υπουργική απόφαση – η οποία θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ μέχρι τα μέσα Αυγούστου- με βάση την οποία θα διευρύνονται τα κριτήρια χαρακτηρισμού των άγονων περιοχών τύπου «Α» και «Β» και πλέον θα συνυπολογίζεται εάν σε μια περιοχή υπάρχουν διαδοχικά προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες.

    Έως και 7.200 ευρώ μεικτά το χρόνο για περιζήτητες ειδικότητες σε άγονες περιοχές

    Ενημέρωσε ότι στις άγονες περιοχές που ανήκουν στην κατηγορία «Α» θα δίνεται σε όλους τους ιατρούς επιπλέον ποσό 3.600 ευρώ (μικτά) κάθε το χρόνο, ενώ στις έξι ειδικότητες που υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη (όπως της εσωτερικής παθολογίας, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής ακτινολογίας, ιατρικής βιολογίας και εργαστηριακής ιατρικής) θα δίνεται το ποσό των 7.200 ευρώ (μικτά) επιπλέον το χρόνο.

    Στις άγονες περιοχές κατηγορίας «Β» αντιστοίχως θα δίνεται το ποσό των 2.400 ευρώ (μικτά) το χρόνο και στην περίπτωση των παραπάνω έξι ειδικοτήτων που είναι σε έλλειψη θα δίνονται 4.800 ευρώ (μικτά) το έτος. Ο υπουργός Υγείας, διευκρίνισε επίσης ότι τα ποσά αυτά θα δοθούν σε όλους τους ιατρούς που υπηρετούν στα νοσοκομεία άγονων περιοχών τύπου «Α» και «Β» και όχι μόνο σε όσους κάνουν νέες αιτήσεις.

    Επαναπροκήρυξη θέσεων μετά την έκδοση της ΚΥΑ

    Μετά την εφαρμογή του ευνοϊκού μέτρου, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι θα αποτελέσει ένα κίνητρο για όλες τις επαναπροκηρύξεις θέσεων που θα γίνει μετά την έκδοση της ΚΥΑ. Όπως μάλιστα είπε, σταδιακά θα αποδώσουν στο ΕΣΥ και τα διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνονται όπως η δυνατότητα στους ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν παράλληλα ιδιωτική ιατρική, όσο και η δυνατότητα των ιδιωτών ιατρών να προσφέρουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε πως με την εξαγγελία της δυνατότητας ιδιωτών ιατρών να προσφέρουν παράλληλα εργασία στα δημόσια νοσοκομεία ήδη έχουμε εκδηλώσεις ενδιαφέροντος.

    Την επόμενη εβδομάδα η ψήφιση της ρύθμισης για τους γιατρούς

    Την επόμενη εβδομάδα, είπε ο υπουργός, με διάταξη που θα έρθει για να ψηφιστεί στην Βουλή «αυξάνεται και το έκτακτο οικονομικό επίδομα των συν 2.100 ευρώ καθαρά ανά μήνα στους ιατρούς που θα επιλέξουν κατά τους θερινούς μήνες να φύγουν από ένα αστικό κέντρο και να πάνε σε ένα νησί. Πρόκειται για ένα at hoc επίδομα, επιπλέον του μισθού τους, που δίνεται ανά μήνα και έως τρείς μήνες για να καλυφθούν οι ανάγκες της τουριστικής περιόδου».

    Για τις δικαστικές προσφυγές ιατρών κατά των «εντέλλεστε» που λαμβάνουν από διοικήσεις ΥΠΕ για να μετακινηθούν σε νοσοκομεία και δομές Υγείας της περιοχής, ανέφερε πως το δικαστήριο αναγνώρισε στην απόφαση που εξέδωσε πως «η ανάγκη λειτουργίας του νοσοκομείου υπερβαίνει πάσης άλλης νομοθεσίας καθώς πρόκειται για ζήτημα δημόσιας Υγείας».

    Στην πρόταση των Ιατρικών Συλλόγων για αφορολόγητες εφημερίες, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «προσωπικά, εγώ το υποστηρίζω και το θεωρώ σωστό, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών έχει εκτιμήσει πως εάν αυτό γίνει για έναν κλάδο εργαζομένων, των ιατρών, αυτό αντανακλαστικά θα φέρει σε διεκδίκηση στο ΣτΕ εργαζόμενους σε παρόμοιους κλάδους (αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, δικαστικούς κ.α) κάτι που θα σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνταχθεί Κρατικός Προϋπολογισμός. Γι’ αυτό και αυτό που αποφασίστηκε από την 1η Ιανουαρίου και δόθηκε αύξηση στην αμοιβή της εφημερίας των ιατρών.

    «Δομικό πρόβλημα για όλη την Ευρώπη η έλλειψη γιατρών και υγειονομικών»

    Ο κ. Γεωργιάδης, για το θέμα των ελλείψεων ιατρών και υγειονομικών είπε ότι είναι ένα δομικό πρόβλημα για όλη την Ευρώπη και δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο. Γι’ αυτό πριν ένα μήνα υπήρξε και σχετική ανακοίνωση όλων των Υπουργών Υγείας της ΕΕ που κάλεσε επειγόντως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα. Πιστώσεις έχουμε, είπε ο υπουργός, προκηρύξεις και επαναπροκηρύξεις θέσεων κάνουμε αλλά δεν έχουμε ιατρούς και υγειονομικούς όπως και τραυματιοφορείς που να ενδιαφέρονται.

    Τέλος ο υπουργός Υγείας, αναγνώρισε πως οι αμοιβές των ιατρών του ΕΣΥ θα έπρεπε να ήταν πολύ υψηλότερες παρά τις αυξήσεις που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία και αναλογικά είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έγιναν στους υπόλοιπους εργαζόμενους αλλά αυτά τα χρήματα που απαιτούνται για κάτι τέτοιο δεν υπάρχουν.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο