Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 22:38

«Στις 8 του Μάρτη θα βουλιάξουμε την Αθήνα» - Κλιμακώνουν οι φοιτητές, επιμένει η κυβέρνηση

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μεγάλο πανελλαδικό-πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Υπερήφανος δήλωσε ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μετά από το νέο εκκωφαντικό «όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια» που φώναξαν στην Αθήνα οι φοιτητές, ετοιμάζουν κορύφωση του αγώνα τους, επίσης στο κέντρο της πρωτεύουσας, την ημέρα ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και 8 εβδομάδες στους δρόμους κι εξακολουθούν να καταλαμβάνουν δεκάδες ανώτατες σχολές, ανακοίνωσαν μεγάλο πανελλαδικό-πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 8 Μαρτίου, κατά του εν λόγω νομοσχεδίου «που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και τη Δημόσια Παιδεία». με το ραντεβού να είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Φοιτητές: «Όχι στο νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και τη Δημόσια Παιδεία»

Όπως αναφέρουν σε σημερινή (3/1) ανακοίνωσή τους για το πανελλαδικό συλλαλητήριο τους, «στις 8 Μαρτίου ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα βουλιάξουμε την Αθήνα με την πανελλαδική κινητοποίηση των Συλλόγων και θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τη δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πανελλαδικά, όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας, εργατικά σωματεία, μαθητές, συλλογικότητες θα γίνουμε ορμητικό ποτάμι όσο στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και την προοπτική μας». «Ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού», τονίζει ο Συντονισμός των Φοιτητικών Συλλόγων.

Επιμένει η κυβέρνηση

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα υπερήφανος για το νομοσχέδιο που έχει φέρει στη Βουλή. «Δεν θα επιτρέψουμε μοντέλο κάποιων ορόφων σε μια πολυκατοικία», είπε χαρακτηριστικά ως προς την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, λέγοντας πως είναι «πολύ έντονο το ενδιαφέρον ξένων πανεπιστημίων» για να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα και «όσοι το εκδηλώνουν, γνωρίζουν τα αυστηρά κριτήρια που θέτουμε».

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ για τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπώσει ως προς το επίμαχο νομοσχέδιο, αναφέροντας μάλιστα για τον Νίκο Ανδρουλάκη πως του έκανε εντύπωση η αλλαγή στη στάση του, «η οποία», όπως είπε, «έχει μπερδέψει ακόμα και συνεργάτες του», τη στιγμή, μάλιστα, που «ένας πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», όπως τόνισε εννοώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, «τάσσεται υπέρ του σχεδίου νόμου» της κυβέρνησης.

Μίλησε και για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «ο κ. Κασσελάκης λέει ΄΄όχι΄΄, αλλά ο ίδιος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Εξηγήστε μου αυτή την αντίφαση. Αν το πανεπιστήμιο που σπούδασε δηλαδή, δηλώσει πως θέλει παράρτημα στην Ελλάδα, τι θα πει ο κ. Κασσελάκης, ότι δεν θέλει;».

Για να υποστηρίξει, μάλιστα, στη συνέχεια πως «Κασσελάκης και Ανδρουλάκης παλεύουν για την πρωτιά των ηττημένων». «Τέλειωσε η βία στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Φεύγουμε μπροστά πλέον. Όπου χρειαστεί, η αστυνομία θα επεμβαίνει στα Πανεπιστήμια σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις – οι φοιτητές δεν θα είναι όμηροι μικρών μειοψηφιών», ανέφερε επίσης.

Ολόκληρη η σημερινή ανακοίνωση των φοιτητών

«Μεγάλο πανελλαδικό-πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 8 Μαρτίου, μέρα ψήφισης του άθλιου νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, στις 12:00 στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή!

Θα ναυλωθούν πούλμαν απ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας! Οι φοιτητές από την επαρχία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον Φοιτητικό του Σύλλογο.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του Συντονισμού των Φοιτητικών Συλλόγων:

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε έχει ήδη απορριφθεί. Η πλειοψηφία μίλησε! Βρισκόμαστε στην 8η εβδομάδα κινητοποιήσεων και καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα!

Χαιρετίζουμε τη μαζική κινητοποίηση στην Αθήνα, όπως και τις κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Χαιρετίζουμε τη μεγαλειώδη πανελλαδική απεργία που αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στον αγώνα που δίνουμε, ένα χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών, στην οποία το εργατικό, φοιτητικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα πλημμύρισε όλη τη χώρα. Χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες, όλο το λαό που βγήκε στο δρόμο για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, για να διεκδικήσει ζωή, σπουδές, δουλειά και μέλλον, για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στο νομοσχέδιο, με την πανελλαδική πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων, στις 8 Μαρτίου.

«Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα»

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, φέρνει νομοσχέδιο για να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ.
Στην πολιτική αυτή διαχρονικά έχουν ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και άνοιξαν το δρόμο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αυτό αναδεικνύεται από τις δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Άρθρου 16 και από τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνεί με τα δίδακτρα.

Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών.
Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, σηκώνουμε ανάστημα!

«Είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού»

Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών όλης της χώρας, και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους που κλιμακώνονται μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, κόντρα στην καταστολή των διεκδικήσεών τους.

Δεν αποδεχόμαστε να δίνονται δισεκατομμύρια για την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, σε πολεμικές συγκρούσεις, για να σφαγιάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει έναν δίκαιο αγώνα, να στέλνεται ελληνική φρεγάτα σε αποστολές εκτός συνόρων και η χώρα μας να γίνεται ορμητήριο πολέμου, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση πολεμικής επιχείρησης της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Απαιτούμε καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Την ίδια ώρα που σε εμάς δεν δίνει φράγκο, η κυβέρνηση δίνει 8,2 δις για την αγορά F-35. Χαιρετίζουμε και δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους δεκάδες νέους στρατευμένους που εναντιώνονται στην εμπλοκή της χώρας μας με τη στάση τους και τις επιστολές τους.

Ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού.

«Ο αγώνας μας αγκαλιάζεται από όλη την κοινωνία»

Φοιτητικοί Σύλλογοι έγραψαν τα ονόματα των νεκρών από τα Τέμπη μπροστά στη Βουλή στο Σύνταγμα τα οποία η Κυβέρνηση έσβησε το βράδυ. Η απάντηση δόθηκε σήμερα, όπου γράφτηκαν εκ νέου από τους ΦΣ κάνοντας ξεκάθαρο ότι τα έγκλημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί. Ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, για να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες και κάνουμε ξεκάθαρο ότι θα υπερασπιστούμε τις ζωές μας ενάντια στα κέρδη τους

Τώρα είναι η ώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Στις 8 Μαρτίου, ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα βουλιάξουμε την Αθήνα με την πανελλαδική κινητοποίηση των Συλλόγων και θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τη δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση. Οι Φοιτητικοί

Σύλλογοι πανελλαδικά, όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας, εργατικά σωματεία, μαθητές, συλλογικότητες θα γίνουμε ορμητικό ποτάμι όσο στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και την προοπτική μας.

Ο αγώνας μας αγκαλιάζεται από όλη την κοινωνία, προχωρά και μαζικοποιείται μέρα με τη μέρα! Μόνο έτσι μπορούμε να δυναμώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας».

Πηγή: in.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 20:24

Σχετικά Άρθρα

  • Μητσοτάκης από ΣΕΒ: Η Ελλάδα στην κορυφή με τις χώρες καλύτερων προοπτικών την επόμενη πενταετία
    Μητσοτάκης από ΣΕΒ: Η Ελλάδα στην κορυφή με τις χώρες καλύτερων προοπτικών την επόμενη πενταετία

    Στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στο Μέγαρο Μουσικής παραβρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (24/10) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα για τη συνεχή ανάπτυξη της χώρας.

    «Δίνω και φέτος το παρών στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Στην ετήσια συνάντηση όπου Πολιτεία και Επιχειρηματικότητα αναζητούν κοινό βηματισμό. Πράγματι όπως δηλώνει και το σύνθημά σας, ''μαζί μπορούμε περισσότερα''» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

    «Με διάθεση ανοικτή και παραγωγική.... επιτρέψτε μου να επικαλεστώ τα λόγια του πρόεδρου του ΣΕΒ κ. Θεοδωρόπουλου από ένα πρόσφατο ποντκαστ που είπε ότι ''καλό είναι να συγκρινόμαστε με τις καλύτερες χώρες και να βλέπουμε τις αδυναμίες μας'', ωστόσο καλό είναι να σταματάμε λίγο και να βλέπουμε που βρισκόμαστε και που βρισκόμασταν πριν από λίγα χρόνια».

    «Έχουμε κλείσει πρακτικά το μισό επενδυτικό κενό που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Παράλληλα πρόσθεσε: «Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του 2019», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε ότι ««Είναι τώρα η στιγμή για ένα νέο συμβόλαιο δράσης, που θα κάνει αποτελεσματικότερη την συνεργασία Πολιτείας και επιχειρηματικότητας, ώστε αυτή η θετική συγκυρία να μετατραπεί σε μία νέα ευκαιρία και η εθνική πρόοδος να απλωθεί οριζόντια σε όλη την χώρα και την κοινωνία».

    Τόνισε επίσης ότι υπάρχει πλέον στη χώρα πολιτική σταθερότητα: «Είμαστε στην κορυφή με τις χώρες με τις καλύτερες προοπτικές για την επόμενη πενταετία».

    Ανέφερε ακόμη: «Δεν γίναμε ξαφνικά επιχειρηματικός παράδεισος. Υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν με μεταρρυθμίσεις όπως ζητάει και η έκθεση Ντράγκι».

    Όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης αφορούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, είπε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Έχουν απορροφηθεί 28 δις από τα 36 δισ του Ταμείου Ανάκαμψης».

    Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ είπε ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν πρέπει να μεταφράζονται μόνο σε μερίσματα. Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να γίνονται συμμέτοχοι στην πρόοδο των εταιρειών σημείωσε ο πρωθυπουργός καλώντας τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό.

    Ζήτησε ακόμη πίστη στον ανταγωνισμό από τις επιχειρήσεις και προσανατολισμό της εταιρικής ευθύνης σε κοινωνικές ανάγκες.

    Στην εκδήλωση βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός ΠροΠο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

    Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γκι Φερχόφσταντ, Πρόεδρος του European Movement International, πρώην Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ενώ λόγο εκφώνησε και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

    Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συρρίκνωση και την απαξίωση του δημόσιου σχολείου
    ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συρρίκνωση και την απαξίωση του δημόσιου σχολείου

    Τονίζει ότι «η απάντηση στα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν είναι ούτε οι συγχωνεύσεις, ούτε η καταστολή»

    «Η έκθεση της Συνηγόρου του Παιδιού αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση πως η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη πολλαπλασιάζει αντί να επιλύει τα προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να εντείνει τα αδιέξοδα της νέας γενιάς», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

    Ειδικότερα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η έκθεση επισημαίνει πως ο βασικός άξονας των μέτρων του υπουργού Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη, δηλαδή οι συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολικών μονάδων και, συνεπώς, οι υπεράριθμες τάξεις, όχι μόνο υπονομεύει το εκπαιδευτικό έργο αλλά εντείνει και τα φαινόμενα βίας στα σχολεία». Σημειώνει ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο πως το πρόβλημα της βίας στα σχολεία δεν πρόκειται να λυθεί με τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, τα οποία έχουν ως κοινό παρονομαστή την αύξηση της καταστολής» και ότι «την ίδια στιγμή, η έκθεση στηλιτεύει την πολιτική του υπουργείου Παιδείας ως προς την παράλληλη στήριξη και τη διαχείριση των μαθητών με μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συρρίκνωση και την απαξίωση του δημόσιου σχολείου» και πως «γι’ αυτό και έκανε τα πάντα ώστε να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών».

    Τονίζει ότι «η απάντηση στα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν είναι ούτε οι συγχωνεύσεις, ούτε η καταστολή» και ότι «αγωνίζεται μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα για μία πραγματικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση που θα διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες».

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Κασσελάκης: Δεκανίκι του Μητσοτάκη όσοι λοιδορούν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο - Το 6,5 γίνεται εύκολα 20% με αλλαγές
    Κασσελάκης: Δεκανίκι του Μητσοτάκη όσοι λοιδορούν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο - Το 6,5 γίνεται εύκολα 20% με αλλαγές

    «Όσοι λοιδορούν το κόμμα τους και τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, γίνονται δεκανίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε σε συνέντευξή του ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ενώ επισήμανε πως «το 6,5 γίνεται εύκολα 20%, εάν γίνουν οι αλλαγές που πρέπει».

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, αρχικά ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στα εγκαίνια των γραφείων του, λέγοντας πως πήγε «πάρα πολύς κόσμος, αλλά το πιο βασικό είναι το πάθος που έχει αυτός ο κόσμος. Διότι ξέρει ότι αυτό το οποίο διακυβεύεται είναι η δημοκρατία στο κυβερνών κόμμα της Αριστεράς, στην κυβερνητική παράταξη της Αριστεράς. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους. Διότι αισθάνονται ότι τους έχουν κλέψει την φωνή τους. Έχουν αντιδημοκρατικά κλέψει την δυνατότητα να στηρίξουν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο τους, για την επανεκλογή του».

    «Υπάρχει τρόπος η πολιτική να γίνει συμμετοχική, πιο αξιοκρατική, πιο δημοκρατική»

    «Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Και αυτό που είδατε σήμερα στον Ταύρο, στα γραφεία μου, είναι ακριβώς αυτό ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο και ότι υπάρχει τρόπος η πολιτική να γίνει πιο συμμετοχική, πιο αξιοκρατική, πιο δημοκρατική. Και εξάλλου αυτές ήταν και οι αλλαγές που επιθυμούσα να εφαρμόσουμε στο κόμμα μας μέχρις ότου τις εμπόδισαν τελευταία στιγμή», πρόσθεσε.

    Στη συνέχεια, για την προεκλογική εκστρατεία του επισήμανε πως: «Δεν υπάρχουν υποψήφιοι. Υπάρχουν μέλη του κόμματος που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι. Υπάρχει μια τυπική διαδικασία με υπογραφές και αυτή τη χρονιά και πόθεν έσχες. Αναρωτιέμαι το γιατί, αλλά υπάρχει μια τυπική διαδικασία γι αυτό».

    Στη συνέχεια τόνισε για όσους θέλουν να τον εμποδίσουν να είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος: «Νόμιζαν ότι θα είχα θέμα με το Πόθεν Έσχες και δεν θα κατέβαινα. Ωστόσο, αυτά είναι χαζομάρες».

    «Μόνο το Συνέδριο εγκρίνει ή απορρίπτει υποψηφιότητες»

    «Όπως απεφάνθη νωρίτερα σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, μόνο το Συνέδριο εγκρίνει ή απορρίπτει υποψηφιότητες. Και επίσης να θυμίσω κάτι, ότι αυτό το συνέδριο συγκαλείται επειδή έγινε μια άρση εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής στον Πρόεδρο του κόμματος. Δεν υπάρχει κανένα κομμάτι στο καταστατικό το οποίο υπονοεί ότι υπάρχει έκπτωση προέδρου από το αξίωμά του. Το μόνο το οποίο ορίζει το καταστατικό, το οποίο είναι το Σύνταγμα του κόμματος μας, είναι ότι πάμε σε ένα έκτακτο συνέδριο που έχει όλες τις αρμοδιότητες. Μέσα λοιπόν σε αυτό το έκτακτο συνέδριο θα υπάρχει μία απόφαση των συνέδρων εάν εγκρίνουν ή όχι την άρση εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής».

    Αν ακυρωθεί η άρση, θα σημαίνει πως ξαναγίνεται πρόεδρος, είπε ο κ. Κασσελάκης, αλλά τόνισε πως είναι μία λανθασμένη φράση. «Διότι καταστατικά υπάρχει πρόεδρος και πολιτικά και διοικητικά και διαχειριστικά. Δεν είναι ακέφαλο το κόμμα».

    «Πρέπει να γίνει ριζική αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ»

    «Πρέπει να γίνει μια ριζική αλλαγή στο κόμμα. Μια αλλαγή την οποία την είχαμε αρχίσει και την εμπόδισαν τελευταία στιγμή πριν εκπνεύσει αυτή η Κεντρική Επιτροπή, η οποία παρεμπιπτόντως εξελέγη το 2022 από το Εκλεκτορικό Σώμα 2019. Και τώρα συνειδητοποιούμε, βάσει καταστατικού, ότι έπρεπε να έχει υπάρξει εκλογή Κεντρικής Επιτροπής μαζί με τη δική μου εκλογή πέρυσι το 23 και δεν έγινε», ανέφερε μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε πως, «αναρωτιέται κανείς, όλοι όσοι αυτή τη στιγμή κατηγορούν εμένα κάθε μέρα στα κανάλια στα οποία προσκαλούνται προφανώς με ανιδιοτελή συμφέροντα των επιχειρηματιών που τους καλούν, τι έγινε τότε…».

    «Όσοι λοιδορούν το κόμμα τους και τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, γίνονται δεκανίκι του Κυρ. Μητσοτάκη»
    Ο κ. Κασσελάκης εξήγησε πως όσοι λοιδορούν το κόμμα τους και τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο τους, το μόνο το οποίο κάνουν είναι «να γίνονται δεκανίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη».

    «Είναι δυνατόν να λέμε το 2024 ότι μια Πολιτική Γραμματεία πρέπει να αποφασίζει για όλα τα ψηφοδέλτια του κόμματος, αντί να αποφασίζει η τοπική κοινωνία;», αναρωτήθηκε.

    Πρόσθεσε ξανά για την υποψηφιότητά του πως, «τα χαρτιά μου έχουν κατατεθεί. Συνεπώς, εάν είναι να αποκλείσουν αυτά τα στοιχεία τα οποία έχουμε παραδώσει, πολύ απλά θα κάνουν κάτι το οποίο είναι και αυτό αντιδημοκρατικο, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Δεοντολογίας».

    «Μόνο που συζητάμε για μπουζουξίδικο, για το πιο σημαντικό συνέδριο στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι λυπηρό»

    Σχετικά με το Συνέδριο, ο κ. Κασσελάκης είπε πως δεν είναι σίγουρος αν θα γίνει και σημείωσε, «μόνο και μόνο που συζητάμε για μπουζουξίδικο, για το πιο σημαντικό συνέδριο στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω είναι λυπηρό. Δηλαδή είναι δυνατόν εδώ και δύο μήνες να μην έχουμε έναν χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους συνέδρους και όλα τα μέλη που θέλουν να παρακολουθήσουν; Είναι πρωτοφανή.

    Υπάρχει μια διάσπαση του κόμματος που απ΄ότι καταλαβαίνω θα έχει ένα συνέδριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και εμείς αξιωματική αντιπολίτευση δεν ξέρουμε καν αν έχουμε κλείσει το χώρο στο μπουζουξίδικο που δεν έχει λειτουργήσει εδώ και 4 χρόνια. Είναι ντροπή αυτό το πράγμα. Τιμά τους αγώνες της Αριστεράς;».

    «Το κόμμα είναι ο λαός του»

    Στη συνέχεια, τόνισε πως ο ρόλος του προέδρου δεν είναι να κάνει δίκες προθέσεων και διώξεις. «Ο ρόλος του προέδρου είναι να προστατεύει το κόμμα και συγχρόνως το καταστατικό του κόμματος και αυτό το οποίο λένε ότι δεν σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις. Εάν μια δήθεν συλλογική απόφαση είναι αντικαθεστωτική, έχω ευθύνη να το αναφέρω αυτό στην βάση του κόμματος», εξήγησε. «Το κόμμα είναι ο λαός του», επισήμανε.

    «Το 6,5 γίνεται εύκολα 20%, εάν γίνουν οι αλλαγές που πρέπει»

    Αναφορικά με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης σχολίασε, «υπάρχει για μένα κάτι το οποίο είναι αξιωματικό, δηλαδή σαν τα μαθηματικά. Ότι όταν έχεις ένα κόμμα το οποίο έχει τη σωστή φιλοσοφία, δίνει προτάσεις στον κόσμο να καταλάβει πως θα βελτιωθεί η ζωή του με έναν τρόπο βιώσιμο για τα παιδιά του και για το περιβάλλον. Εάν το κάνεις αυτό και συγχρόνως η δομή σου είναι ανοικτή στην κοινωνία, το οποίο πάει να πει ότι όταν ένας πολίτης γράφεται μέλος, στέλνει ένα μήνυμα, θέλει να συμμετέχει με προτάσεις, λαμβάνει απάντηση. Όταν λοιπόν είναι να γίνει αυτό και έχεις ένα ανοιχτό τέτοιο κόμμα, η κοινωνία θα ανταποκριθεί.

    Άρα λοιπόν το 6,5 γίνεται εύκολα 20% εάν γίνουν οι αλλαγές που προτείνω, εάν αυτό το κόμμα αφουγκραστεί την κοινωνία και εν αντιθέσει με πέρυσι, δεν εκπλαγεί και πάλι όταν το 31% γίνει 17%».

    Ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως, «θα δείτε ρηξικέλευθες προτάσεις από την αμέσως επόμενη εβδομάδα».

    «Πρόθεσή μου είναι να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ»

    Σε ερώτηση για το αν τελικά θα μείνει στο κόμμα σε περίπτωση που το Συνέδριο αποφανθεί πως δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, ο κ. Κασσελάκης τόνισε: «Η πρόθεσή μου είναι να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό βασίζεται στο εάν η διαδικασία του συνεδρίου είναι δημοκρατική. Δηλαδή, αν φανεί ότι το κόμμα έχει έλλειμμα δημοκρατικότητας, ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτή η περιβόητη επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων θα αποκλείει μέλη ή αν υπάρχουν τεράστια έλλειψη στο μητρώο μελών, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς εκφράζεται η βάση αποτελεσματικά».

    Ο κ. Κασσελάκης εξήγησε πως, «δεν έχω έρθει για να μικρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ» και εξήγησε πως μέχρι τέλους θα πάει δημοκρατικά. «Δεν είμαι σε αυτή τη θέση για να κάνω δικό μου κόμμα», είπε.

    «Μου είναι αδιάφορο ότι μου κλείδωσαν τα γραφεία γιατί ήμουν ο πρώτος που τα άνοιξε στους πολίτες»

    Συνέχισε λέγοντας πως: «Μου είναι αδιάφορο ότι μου κλείδωσαν τα γραφεία γιατί ήμουνα ο πρώτος ο οποίος άνοιξε τα γραφεία, πρώτος αρχηγός κόμματος που άνοιξε τα γραφεία στους πολίτες. Άρα λοιπόν το γραφείο του Προέδρου δεν πρέπει να είναι γραφείο προέδρου, αλλά πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλη την κοινωνία και κυρίως στα μέλη του κόμματος. Το γραφείο αυτό ανήκει στα μέλη του κόμματος πάνω απ όλα», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Κασσελάκης.

    Για το επεισόδιο Μητσοτάκη - Παππά στη Βουλή

    Σχολιάζοντας τα όσα έγιναν χτες στην Βουλή, όταν ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππάς, είπε: «Νομίζω ότι ήταν μια παιδαριώδης επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη».

    «Στο τέλος της ημέρας, ο Νίκος Παππάς είναι εκεί που είναι, με έναν τρόπο που του επιτρέπει ο νόμος, είναι νόμιμα επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας και δεν μπορεί να αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τι πάει να πει αρκετό νόμιμο, λιγότερο νόμιμο ή τι πάει να πει κάποιος που είναι περισσότερο βουλευτής και λιγότερο βουλευτής από εκείνον», εξήγησε.

    «Θεωρώ ότι είναι αντιθεσμικό και αλαζονικό αυτό το οποίο έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε και πρόσθεσε πως, «εάν ήταν να ακολουθούσαμε το μοτίβο αυτό του κυρίου Μητσοτάκη, τότε λόγω της εμπλοκής του στα Τέμπη και στις υποκλοπές, κάθε φορά που μιλάει, πρέπει όλη η Βουλή να βγαίνει από την αίθουσα», είπε χαρακτηριστικά.

    «Αυτό που σας λέω για τον εαυτό μου είναι ότι με την προεδρία μου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ρευστοποιηθεί και δεν πρόκειται να συγχωνευτεί σε οποιοδήποτε νέο σχήμα», κατέληξε επισημαίνοντας πως μπορεί να συνεργαστεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κόντρα Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη: «Θα σας ανοίξουμε την πόρτα του Μαξίμου να φύγετε» - «Θυμίζετε το "έλα με φόρα" της Τσαπανίδου»
    Κόντρα Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη: «Θα σας ανοίξουμε την πόρτα του Μαξίμου να φύγετε» - «Θυμίζετε το

    Το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη σήκωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, απαντώντας στον πρωθυπουργό. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή», είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα είναι «δυναμικά και εντός της Βουλής απέναντι σε μια αλαζονική κυβέρνηση, η οποία υποτιμά τα υπόλοιπα κόμματα.

    «Αυτή την παρέλαση αλαζονείας θα την πληρώσετε. Ο κόσμος ζητά ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή αλλά δεν τις βρίσκει. Το ύφος και η συμπεριφορά υπουργών της ΝΔ δείχνουν ότι οι μέρες της παντοδυναμίας είναι στο παρελθόν και πρέπει να ξεκαβαλήσετε από το καλάμι. Όσο συνεχίζεται την αλαζονείας επιταχύνεται την έξοδό σας από το Μέγαρο Μαξίμου και εμείς θα είμαστε εδώ να σας ανοίξουμε την πόρτα», συμπλήρωσε.

    Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος στην την στήριξη των ισχυρών. «Γιατί δεν δεχτήκατε την πρότασή μας γιατί πρέπει να πάρει 1,1, εκ ένα κόμμα που η ηγεσία του βρίσκεται στη φυλακή», είπε μιλώντας για την τροπολογία των Σπαρτιατών και παράλληλα εξήγησε, σε ό,τι αφορά τον Συνήγορο του Πολίτη, ότι το ΠΑΣΟΚ είχε εσωτερικές διαδικασίες.

    «Βιάζεστε και ψάχνετε συναίνεση βαθιά τα μεσάνυχτα. Όταν θέλατε να ελέγξετε την ΑΔΑΕ και να κάνετε συγκάλυψη για το σκάνδαλο. Τότε βρήκατε τον Βελόπουλο», είπε ενώ κάλεσε να είναι φειδωλός όταν μιλά για την χρεοκοπία της χώρας. «Έχουμε διάθεση συναίνεσης για μεγάλα ζητήματα όπως είναι η κλιματική κρίση. Φέραμε προτάσεις και έχουμε δουλέψει διότι είναι μια τεράστια πρόκληση και πρέπει να αποκτήσει η χώρα ανθεκτικότητα. Πρέπει να δούμε σε ποια ζητήματα είμαστε ευάλωτοι. Αν υπάρχει διάθεση εμείς είμαστε θετικοί», κατέληξε.

    Απαντώντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση σύντομα θα φέρει σχετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα με τη χρηματοδότηση των Σπαρτιατών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η ρύθμιση που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ είχε αδυναμίες. Μάλιστα, ύψωσε τους τόνους λέγοντας ότι όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης για την έξοδο του από το Μαξίμου θυμίζει το «έλα με φόρα» της Πόπης Τσαπανίδου!

    «Αν θα μας ανοίξετε την πόρτα για να μπείτε εσείς θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός σε τρία χρόνια από τώρα», είπε κλείνοντας.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
  • Μητσοτάκης για φωτιές: Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών – Φέτος κάηκαν λιγότερα στρέμματα από τον μ.ο της 20ετίας
    Μητσοτάκης για φωτιές: Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών – Φέτος κάηκαν λιγότερα στρέμματα από τον μ.ο της 20ετίας

    «Αυτή η χρονιά αναμενόταν δύσκολη κλιματολογικά, ήταν όμως αντικειμενικά η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές του καλοκαιριού.

    «Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους και όλα αυτή ήρθαν σε συνέχεια μιας περιόδου εντεταμένης ανομβρίας, με ελάχιστο χιόνι στα βουνά μας. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες που γνωρίζαμε από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου ότι θα ήταν ιδιαίτερα προβληματικές», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως:

    «Αυτές τις συνθήκες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης θα καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα από εδώ και στο εξής. Το αποτέλεσμα είναι πως είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για ένα 6μηνο και με δύσκολες πυρκαγιές να εκδηλώνονται και στα τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου».

    «Κάηκαν λιγότερα στρέμματα φέτος»

    Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «είχαμε 9.101 φωτιές φέτος. Σε σχέση με 7.163 πέρυσι. Πέρυσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα, φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια κάτι παραπάνω από 500.000 στρέμματα. Ήμασταν δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας».

    «Δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να δέχεται πως θα περάσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές στη χώρα. Αυτός αντιβαίνει και στην κοινή λογική», σημείωσε και τόνισε πως «στα στρέμματα που καίγονται το θέμα είναι το να μην χάνουμε παραγωγικά δάση. Είχαμε λιγότερα στρέμματα ανά πυρκαγιά. 48 στρέμματα αντί του 58 κατά μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας. Και ναι, είχαμε και φέτος πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις. Πχ στην Αττική, από τα 100.000 στρέμματα που κάηκαν τα 10.000 ήταν πραγματικό δάσος. Τα υπόλοιπα ήταν βραχώδης θαμνώδεις εκτάσεις, πιο εύκολες τουλάχιστον ως προς τη φυσική αναγέννηση», σημείωσε χαρακτηριστικά και έδωσε ως παραδείγματα την Πορτογαλία που μέσα σε 4 μέρες κάηκαν 1,3 εκατομμύρια στρέμματα και την πρόσφατη πυρκαγιά στο Τέξας των ΗΠΑ.

    «Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν όλο τον πλανήτη»

    «Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν όλο τον πλανήτη, οι επιθέσεις θα είναι όλο και πιο συχνές και η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, η οποία θα δοκιμάζεται όλο και πιο συχνά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    4 + 1 πυλώνες για την κυβερνητική δράση

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συνόψισε την κυβερνητική δράση σε 4+1 πυλώνες.

    «Πρόληψη. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι έγινε μια έκθεση που αναφερόταν στην ανάγκη να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, κάτι που ιστορικά στην πατρίδα μας δεν συνέβαινε. Και αυτό έκανε η κυβέρνηση με μεγάλη συστηματικότητα, αξιοποιώντας και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόγραμμα Anti Nero 1,2,3 με σχεδόν 400 εκατ. ευρώ να διατίθενται σε πρόληψη.

    Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμμάχους τους πολίτες, δεν αρκεί μόνο το κράτος, για να φροντίζουν και οι ίδιοι τις περιουσίες τους. Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους, είχαμε 8.000 καταγγελίες για ακαθάριστες περιοχές στον περιαστικό ιστό. Ήταν μια συλλογική επιτυχία της χώρας και μια αναγνώριση της κοινωνίας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Και ότι σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τη συλλογική υπάρχει και ατομική ευθύνη».

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως έχουμε «αυστηροποιήσει πολύ τις ποινές για εμπρησμό, έστω και αν αυτοί προκαλούνται από αμέλεια».

    «Παράλληλα δίνουμε κίνητρα για να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών και γι' αυτούς ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 10%», επισήμανε.

    Συνέχισε λέγοντας πως «για την κατάσβεση πήραμε δύο πρωτοβουλίες: η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Για πρώτη φορά είχαμε στην Αττική drones που πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο. Για πρώτη φορά τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού είχαμε έμφορτα αεροσκάφη και ελικόπτερα για να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο μια φωτιά πριν να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με τον τρόπο αυτό σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία, άνω του 98% σβήστηκε όταν ήταν ακόμα μικρές».

    «Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων»

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο 112 «όπου έγιναν εκκενώσεις όπου κρίθηκε απαραίτητο. Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων που θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε απόλυτα πρώτη προτεραιότητα».

    Σε ό,τι αφορά τα έργα που έχουν γίνει ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών έργων και δύο ανάδοχοι θα προχωρήσουν σε αναδασώσεις γύρω από την μονή Πεντέλης και το Αστεροσκοπείο. Ταυτόχρονα, σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στην αποκατάσταση των ζημιών.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αιώνιοι φοιτητές το 48% των εγγεγραμμένων στα ελληνικά ΑΕΙ
    Αιώνιοι φοιτητές το 48% των εγγεγραμμένων στα ελληνικά ΑΕΙ

    Από το 2025 το 48% των εγγεγραμμένων φοιτητών κινδυνεύουν να διαγραφούν, ως «αιώνιοι φοιτητές». Έχουν ξεπεράσει δηλαδή το όριο των v+2 χρόνων σπουδών. Η πραγματικότητα όμως είναι πιο σύνθετη.

    Από του χρόνου πάνω από 333.000 «αιώνιοι φοιτητές» κινδυνεύουν να διαγραφούν οριστικά από τις λίστες των εγγεγραμμένων στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος 4957/2022 – γνωστός και ως «νόμος Κεραμέως» για τα ΑΕΙ όσοι έχουν εξαντλήσει το ανώτατο όριο σπουδών διαγράφονται αυτοδικαίως από το Σεπτέμβριο του 2025.

    Πρόκειται για το περιβόητο όριο του v+2, δηλαδή το τυπικό πρόγραμμα σπουδών συν δύο επιπλέον χρόνια, για τις σχολές τετραετούς φοίτησης ή τρία χρόνια για τις σπουδές πενταετούς και εξαετούς φοίτησης.

    Ενεργοί και «αιώνιοι φοιτητές»

    Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με ημερομηνία πρόσβασης 2/6/2023, στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχουν εγγεγραμμένοι 704.047 φοιτητές. Από αυτούς ως ενεργοί – δηλαδή όσοι δεν έχουν ξεπεράσει το v+2 υπολογίζονται οι 379.559, ήτοι το 54%.

    Ως εκ τούτου η ΕΘΑΑΕ υπολογίζει στις λίστες των «αιωνίων» ή των «λιμναζόντων» φοιτητών όπως ονομάζονται εκείνοι που καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο δυσθεώρητο ποσοστό του 46% (324.488). Το νούμερο αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να υπολογίσουμε πόσοι φοιτητές είναι πραγματικά «φαντάσματα» και πόσοι απλώς έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση των σπουδών τους εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών.

    Με βάση προδημοσιεύσεις από τη φετινή ετήσια έκθεση της ΕΘΑΑΕ – η οποία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας, η εικόνα για το 2024 δεν είναι ριζικά διαφορετική.

    Όπως γράφει η «Καθημερινή» της Κυριακής, ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών έχει μειωθεί σε σύγκριση με πέρυσι, στους 695.678. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ενεργών φοιτητών, στους 361.937 (52,03%). Αυξημένος όμως εμφανίζεται ο αριθμός των «αιωνίων» στους 333.741 φοιτητές.

    Δηλαδή σε ένα ακαδημαϊκό έτος άλλοι 9.253 φοιτητές προστέθηκαν σε όσους θεωρούνται «λιμνάζοντες».

    Ανησυχία και αντιδράσεις

    Η ανησυχία ανάμεσα στους φοιτητές που έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο όριο φοίτησης είναι εύλογη, καθώς πρέπει να επισπεύσουν να περάσουν τα μαθήματα που χρωστούν μέσα σε τρεις εξεταστικές, αλλιώς κινδυνεύουν με διαγραφή.

    Ο νόμος Κεραμέως για τα ΑΕΙ, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2022 μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, αφού καταψηφίστηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης (η Πλεύση Ελευθερίας είχε δηλώσει «παρών»), είχε ξεσηκώσει τεράστιες αντιδράσεις τόσο στην φοιτητική όσο και στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Εκτός από τις διαγραφές φοιτητών προέβλεπε τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Οι αλλαγές στην ανάδειξη της διοίκησης των πανεπιστημίων επικρίθηκαν σφοδρά από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), ως βαθιά αντιδημοκρατικές αλλά και αναποτελεσματικές, ενώ σε ουκ ολίγες περιπτώσεις οδήγησαν σε παραλυσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

    Ο νόμος Πιερρακάκη του 2024 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έφερε ένα «ολικό» ρετούς στο νόμο Κεραμέως, τροποποιώντας πάνω από 100 άρθρα, αλλά η ρύθμιση για το ν+2 παραμένει.

    Πρώτο σε «αιώνιους» το ΕΚΠΑ

    Σύμφωνα με τα ανανεωμένα στοιχεία της ΕΘΑΑΕ, τα χαμηλότερα ποσοστά «αιωνίων» ή «λιμναζόντων» φοιτητών έχουν η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (21,7%), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (29.31%), το Πολυτεχνείο Κρήτης (33,98%), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 36,69% και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (39,19%).

    Στον αντίποδα, τα υψηλότερα ποσοστά φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το όριο του v+2 έχει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με 59.92%.

    Καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, με περισσότερους από 100.823 εγγεγραμμένους φοιτητές, αυτό σημαίνει ότι πάνω από 60.000 κινδυνεύουν με διαγραφή.

    Ακολουθεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (58,78%), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (57,47%), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που έχει έδρα το Ηράκλειο Κρήτης (56,44%) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο (54,71%)

    Αμφισβήτηση στοιχείων

    Όμως έχουν υπάρξει πανεπιστήμια που αμφισβητούν τις μετρήσεις του ΕΘΕΑΕ.

    Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα που το κατέτασσε στην 4η θέση της λίστας με τους περισσότερους «αιώνιους», διευκρίνισε ότι πρόκειται περί λαθροχειρίας. Οι μη ενεργοί φοιτητές προέρχονταν στην πλειονότητά τους από τα καταργημένα προγράμματα σπουδών των πρώην ΤΕΙ. Ο πραγματικός αριθμός των λεγόμενων «λιμναζόντων» απαντά το πανεπιστήμιο ανέρχεται μόλις στο 8,42% των εγγεγραμμένων, κάτι που δεν αποτυπώνεται στους πίνακες.

    Εγκατάλειψη σπουδών και κόστος ζωής

    Ερωτηματικά και αμφιβολίες εκφράζονται κατά πόσο θα εφαρμοστεί το v+2 στην πράξη. Ήδη από πανεπιστήμια της περιφέρειας έχουν εκφραστεί διαμαρτυρίες, αρχικά όχι για τον νόμο καθεαυτό, αλλά για τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σχετικά με το κόστος στέγασης και διαβίωσης των φοιτητών. Πρόκειται για έναν παράγοντα που λειτουργεί ανασταλτικά για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο προβλεπόμενο διάστημα, αφού είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν παράλληλα. Έτσι, θέλοντας και μη προστίθενται στις στρατιές των «λιμναζόντων», ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις εγκαταλείπουν ολοσχερώς.

    Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πάτρας Χρήστου Μπούρα, για το υπέρογκο κόστος των ενοικίων στην πόλη, αλλά ακόμα και για τα υψηλά μεταφορικά κόστη. Όπως είχε δηλώσει στην τοπική εφημερίδα Πελοπόννησο, με αφορμή την έναρξη της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, τα υψηλά ενοίκια θα αναγκάσουν πολλούς φοιτητές να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, καθώς οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «τραγική».

    Κλείσιμο τμημάτων

    Η Πάτρα δεν είναι η μόνη πόλη που «αιμορραγεί» από φοιτητές λόγω του υψηλού κόστους ζωής. Ο κ. Μπούρας είχε δηλώσει ότι από τα 416 πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούν στη χώρα μας, τα επόμενα 10 χρόνια θα κλείσουν τα 100 λόγω έλλειψης φοιτητών.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας, ο οποίος κατά τα άλλα εφαρμόζει σκληρά πειθαρχικά μέτρα και διώξεις κατά φοιτητών –αναδεικνύει πιθανόν και άθελά του τη σύνδεση του υψηλού κόστους ζωής με την εγκατάλειψη των σπουδών.

    Ο μύθος των τεμπέληδων «αιώνιων φοιτητών», διαψεύδεται και από σχετικές επιστημονικές έρευνες, που δείχνουν ότι η εγκατάλειψη ή η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών είναι ένα σύνθετο φαινόμενο – με πολλαπλά αίτια, ιδίως οικονομικά και κοινωνικά αλλά και προσωπικά.

    Πολυσύνθετο φαινόμενο

    Μία από τις πιο πλήρεις μελέτες για το φαινόμενο των «λιμναζόντων φοιτητών» είχε εκπονηθεί το 2015 από ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ, υπό την επιστημονική διεύθυνση του καθηγητή κοινωνιολογίας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

    Αν και έκτοτε οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία έχουν αλλάξει, η έρευνα παραμένει επίκαιρη στα βασικά της συμπεράσματα.

    Όπως αναφέρεται, ένας βασικός παράγοντας για το χρόνο ολοκλήρωσης των σπουδών είναι η κοινωνική προέλευση των φοιτητών. Για παράδειγμα, από το δείγμα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο απόγειο της οικονομικής κρίσης, η πλειονότητα των φοιτητών που χαρακτηρίζονται «λιμνάζοντες» έχουν γονείς που προέρχονται από τις μεσαίες και κατώτερες κοινωνικο-επαγγελματικές κατηγορίες.

    Αντίστοιχα, οι οικονομικοί παράγοντες είτε από μόνοι τους, είτε σε συνδυασμό με άλλους, συμβάλλουν στην καθυστέρηση των σπουδών των φοιτητών. Οι φοιτητές αναγκάζονται να φύγουν από την πόλη των σπουδών ή και να εργαστούν. Αυτό έχει ως συνέπεια να αποκόβονται από το πανεπιστήμιο και να μην έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, διαπιστώνει η έρευνα.

    Πηγή: In.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε στα εθνικά ούτε στο μεταναστευτικό, ούτε στην οικονομία «τραβάει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη
    ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε στα εθνικά ούτε στο μεταναστευτικό, ούτε στην οικονομία «τραβάει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη

    «Αμετροεπές», ο Π. Μαρινάκης να επαινεί την κυβέρνηση για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, την ίδια ώρα που «αυτή ασκεί μυστική διπλωματία για τα ελληνοτουρκικά», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ο «καλπασμός» του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ είναι ένα νανούρισμα για πολύ λίγους και η οικονομία ένας εφιάλτης για τους πολλούς», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως αυτό «επιβεβαιώνεται συνεχώς μέσα από την καθημερινότητα των πολιτών».

    Όπως σημειώνει, «οι ‘ρυθμοί αύξησης’ μπορεί να ανοίγουν την όρεξη στα συμφέροντα αλλά δεν τρώγονται από τους πολίτες. Το να τους επικαλείται η κυβέρνηση, ενώ δεν επιτυγχάνουν τις αναγκαίες συγκλίσεις σε μισθούς, κοινωνικές παροχές και αγοραστική δύναμη, είναι ανώφελο. Κι απ’ ό,τι δείχνουν όλα τα στοιχεία, αυτό δεν συμβαίνει».

    «Αντιθέτως, η ελληνική κοινωνία βιώνει μια καταλυτική υπονόμευση του κράτους πρόνοιας, μέσα σε ένα περιβάλλον βασανιστικών πληθωριστικών πιέσεων χωρίς τέλος», αναφέρει η Κουμουνδούρου.

    «Αμετροεπές να επιλέγει τη σιωπή, όταν ο Σαμαράς μιλά για ‘μαγειρέματα’»

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «πλέον σε αυτά τα θέματα που φέρνουν σε αμηχανία τον κυβερνητικό εκπρόσωπο προστέθηκαν για να μείνουν η αναποτελεσματικότητα στο μεταναστευτικό και στα εθνικά θέματα».

    Και χαρακτηρίζει «αμετροεπές, ο κ. Μαρινάκης να επαινεί την κυβέρνηση για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, την ίδια ώρα που αυτή ασκεί μυστική διπλωματία για τα ελληνοτουρκικά θέματα και επιλέγει τη σιωπή όταν μέσα από τους κόλπους της ο κ. Σαμαράς μιλά για ‘μαγειρέματα’ και λύσεις ‘πακέτο’ στο Αιγαίο και στην Κύπρο».

    «Και εξίσου αμετροεπές αλλά επιπροσθέτως και επικίνδυνο», προσθέτει, «είναι να επαινεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Π. Μαρινάκης, την κυβέρνηση της ΝΔ ως αποτελεσματική στο μεταναστευτικό. Όταν αφενός ο κ. Μητσοτάκης καλοβλέπει τα στρατόπεδα της Μελόνι, κλείνοντας το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο, και αφετέρου εστιάζουν αποκλειστικά στον αριθμό όσων διαμένουν στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, ενώ δεν είχε καταφέρει να καλύψει ούτε τις ανάγκες για εργάτες γης για τη χειμερινή περίοδο».

    «Ειλικρινά πρωτόγνωρη η άγνοια κινδύνου γι’ αυτές τις μεθοδεύσεις σε αυτό το κυβερνητικό επίπεδο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Τι είπε ο Παύλος Μαρινάκης για οικονομία, μεταναστευτικό και Σαμαρά;

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «μια καλή είδηση», εξηγώντας πως «μετά την αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ, η χώρα μας την περίοδο 2020 – 2023 είναι με βάση τα στοιχεία της Eurostat πρώτη χώρα σε ρυθμούς αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ».

    Και σχολίασε πως «αυτό είναι που λέμε η άλλη μισή αλήθεια, από τη δύσκολη άλλη μισή που πράγματι ακούμε σε αυτή τη χώρα, που πράγματι έχουμε ακόμα απόσταση να καλύψουμε ως προς τα εισοδήματα. Η άλλη, λοιπόν, μισή αλήθεια, υπάρχει και ο σχετικός πίνακας, λέει ότι αυτά τα χρόνια η Ελλάδα μειώνει την απόσταση. Δηλαδή, αναπτύσσεται, άρα αντιστοίχως και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με τον μεγαλύτερο ρυθμό στην Ευρώπη, ούτως ώστε να μειώσει το χάσμα».

    Κληθείς να απαντήσει στις σκληρές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως «εμείς δεν θα μπούμε ποτέ σε μια διαδικασία, να μπούμε σε μια διαμάχη με έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ηγηθεί της παράταξης και της χώρας. Σεβόμενοι πλήρως τη διαδρομή του και τις απόψεις του, οι οποίες είναι γνωστές. Όμως, έχουμε υποχρέωση – υπάρχουν κάποια όρια και αυτά τα όρια έχουν να κάνουν με ζητήματα εθνικής σημασίας. Τα εθνικά μας θέματα, η διαχείριση του μεταναστευτικού…».

    «Προπαγάνδα από κάποια ΜΜΕ»

    Διευκρίνισε, πάντως, πως τα «όρια» στα οποία αναφέρθηκε δεν αφορούν στον πρώην πρωθυπουργό, αλλά «την προπαγάνδα από κάποια Μέσα. Υπάρχει όριο ως προς το τι μπορεί να προσάψει κανείς σε μια κυβέρνηση. Δημοκρατία έχουμε, ό,τι θέλουμε λέμε, αλλά η αντίδρασή μας θα είναι πολύ πιο έντονη όταν κάποιος προσπαθεί έναν υπουργό Εξωτερικών, όπως τον κ. Γεραπετρίτη, που νομίζω ότι με τις ενέργειές του ενισχύει τη χώρα, ισχυροποιεί τη χώρα, να τον λένε κάτι μεταξύ ‘ενδοτικού’ και ‘προδότη’. Αυτά είναι αδιανόητα και όταν ειδικά είναι ένας υπουργός Εξωτερικών, που μόνο θετικά μπορεί να πει κανείς ότι έχει κομίσει στη χώρα», όπως είπε.

    Όσαο για το μεταναστευτικό, υποστήριξε πως «κάθε φορά που βγαίνουμε εκτός Ελλάδος και βλέπουμε τι λένε στην Ευρώπη για τις άλλες χώρες για το μεταναστευτικό και τι συζητάμε στην Ελλάδα, αυτή η πολιτική, η φύλαξη των συνόρων, οι διαφορετικές διαδικασίες απονομής ασύλου, η ρητορική μας εκτός συνόρων, έχει οδηγήσει μια Ελλάδα, που είχε πιεστεί και είχε φτάσει να έχει 93.000 διαμένοντες, να έχει 23.000. Αυτά όλα δεν θα τα χαρίσουμε σε καμία άκρα Δεξιά, όχι γιατί είναι κάποιο γινάτι. Είναι γιατί όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας επιτυχούς πολιτικής. Κάποιοι βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση στον Έβρο και αναφέρομαι στις γυναίκες και τους άντρες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Κάποια κυβέρνηση – όχι τυχαία – η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τη διαδικασία ασύλου. Από τις 130 δομές πήγαμε στις 30. Ανάσαναν, ανέπνευσαν τα νησιά. Αυτά έγιναν αυτά τα χρόνια», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

    Πηγή: In.gr
  • Αντίστροφη μέτρηση για τη διαγραφή «αιώνιων» φοιτητών: Πόσο έτοιμα είναι τα ΑΕΙ; Ποιοι κινδυνεύουν
    Αντίστροφη μέτρηση για τη διαγραφή «αιώνιων» φοιτητών: Πόσο έτοιμα είναι τα ΑΕΙ; Ποιοι κινδυνεύουν

    Στην εκκαθάριση των μητρώων φοιτητών και σε διαγραφές πρέπει να προχωρήσουν μέσα στο 2025, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) προκειμένου να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του νόμου 4957/2022, σχετικά με την ανώτατη διάρκεια φοίτησης.

    Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, υπάρχει αναμονή για την εφαρμογή του νόμου και κρίνουν ότι με τη συμπλήρωση του ορίου φοίτησης το Συμβούλιο του κάθε τμήματος είναι υποχρεωμένο να εκδώσει πράξη διαγραφής για τους λεγόμενους «αιώνιους» φοιτητές.

    Ποιες θα είναι όμως οι κινήσεις των ΑΕΙ όσον αφορά το θέμα αυτό, ακόμη είναι άγνωστο, αλλά η πρώτη εικόνα που επικρατεί είναι ότι υπάρχει μια γενική απροθυμία στη διαγραφή φοιτητών. Όμως, μια πιθανή άρνηση των πανεπιστημίων να προχωρήσουν σε αυτά που προβλέπει ο νόμος δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις καθώς οι «ποινές» θα επικεντρωθούν στο ύψος της χρηματοδότησης που θα λάβουν από το κράτος.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα πανεπιστήμια σήμερα, όπως και πολλές φορές κατά το παρελθόν, θα δυσκολευτούν να διαγράψουν φοιτητές αλλά σίγουρα θα σκεφτούν και την πιθανότητα μιας μειωμένης χρηματοδότησης για τον λόγο αυτό. Για την ώρα οι διοικήσεις των περισσότερων ιδρυμάτων δεν έχουν καμία σχετική προετοιμασία αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και μεγάλα πανεπιστήμια τα οποία έχουν προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες κάνοντας ξεκαθάρισμα στα μητρώα των φοιτητών. Οι πανεπιστημιακοί ισχυρίζονται ότι τα ΑΕΙ δεν επιβαρύνονται από τους φοιτητές, που έχουν ξεπεράσει το όριο φοίτησης καθώς δεν έχουν ταυτότητα ούτε και κάποιο από τα προνόμια των ενεργών φοιτητών.

    Συνεπώς, δεν θέλουν να λειτουργήσουν τιμωρητικά απέναντι στους φοιτητές, αναφερόμενοι και σε φοιτητές τους οι οποίοι δεν είναι αμελείς αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (υγείας, οικονομικά κ.α) και γι' αυτό δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στους προκαθορισμένους χρόνους.

    Ανώτατη διάρκεια φοίτησης στα ΑΕΙ

    Σύμφωνα με τον νόμο 4957/2022, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης στα ΑΕΙ ορίζεται ως εξής:

    • Αν το πρόγραμμα έχει ελάχιστη διάρκεια 8 ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, τότε η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο χρόνος αυτός (8 εξάμηνα), προσαυξημένος κατά 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα
    • Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 8 ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά 6 ακαδημαϊκά εξάμηνα.
    • Μετά τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής του φοιτητή.
    • Η νομοθεσία έχει προβλέψει και την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης, μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας του φοιτητή ή συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα μερικής φοίτησης για φοιτητές – εργαζόμενους, φοιτητές με αναπηρία, φοιτητές – αθλητές.
    • Επιπλέον έχει προβλεφθεί και το δικαίωμα διακοπής φοίτησης, από ένα εξάμηνο μέχρι 2 έτη, για φοιτητές που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης.
      *Οσα προαναφέρθηκαν ισχύουν για τους φοιτητές που εισάγονται στα Α.Ε.Ι. από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εξής.
    • Για τους φοιτητές που ήταν ήδη εγγεγραμμένοι τον Ιούλιο 2022 (όταν δηλ. δημοσιεύθηκε ο ν. 4957) και δεν είχαν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης κατά τη δημοσίευση του ν. 4777/2021 (Φεβρουάριος 2021): εφαρμόζεται ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και έπειτα.
    • Οι φοιτητές που ήταν εγγεγραμμένοι κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4777/2021 και είχαν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και εξής, χωρίς δικαίωμα προσαύξησης του χρόνου φοίτησης.
    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο