Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024 10:33

Οι 5 νέες χρεώσεις στο ΕΣΥ: Οι αλλαγές Γεωργιάδη που φέρνουν επιβαρύνσεις

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πέντε νέες επιβαρύνσεις είναι πιθανό να συναντήσουν μπροστά τους το επόμενο διάστημα οι ασθενείς, αφού οι ρυθμίσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο δημόσιο σύστημα υγείας, φέρνουν νέες χρεώσεις για τους πολίτες. Τα απογευματινά χειρουργεία, ο προσωπικός γιατρός της επιλογής, οι διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά ακόμα και τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του Δημοσίου φέρνουν νέες χρεώσεις για τους ασθενείς οι οποίοι μέχρι σήμερα τις απολάμβαναν δωρεάν.

Απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία

Η αρχή γίνεται με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή που ξεκινούν την Τρίτη από τη Θεσσαλονίκη και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπως έχει προαναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.Τα απογευματινά χειρουργεία θα επιβαρύνουν τους ασθενείς που θα επιδιώξουν να χειρουργηθούν νωρίτερα στο ΕΣΥ και να μην περιμένουν για μήνες προκειμένου να δουν την χειρουργική αίθουσα. Μέλημα που θα έπρεπε να είναι του υπουργείου Υγείας και όχι των ίδιων των ασθενών. Το κόστος θα ξεκινάει από τα 300 € για τις πολύ μικρές επεμβάσεις και θα φτάνει έως και τα 2000 €. Άγνωστο παραμένει πως θα ελέγχεται εάν ένας χειρουργός ζητά επιπλέον χρήματα από τους ασθενείς παρανόμως προκειμένου να τους χειρουργήσει.

Όπως έγραψε το ethnos.gr, μόνο 7-8 μικρά νοσοκομεία δήλωσαν αδυναμία να συμμετάσχουν στον νέο θεσμό, λόγω έλλειψης προσωπικού. Όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας θα συμμετάσχουν κανονικά στα απογευματινά χειρουργεία μόλις αυτά οργανωθούν.

Ο ακριβός προσωπικός γιατρός

Επιπλέον, αύξηση στο κόστος για τους πολίτες αναμένεται να προκύψει και από τον νέο προσωπικό γιατρό ο οποίος στήνεται από την αρχή και μάλιστα αναμένεται να υπάρξει και σχετικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί πιθανότατα τον Μάιο. Επειδή δεν έχουν ανευρεθεί ακόμα οι γιατροί που απαιτούνται και να εξυπηρετηθεί όλος ο πληθυσμός, ο Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας προωθούν μία ρύθμιση που θα αναγκάσει πολλούς συμπολίτες μας να πληρώνουν τελικά τον προσωπικό γιατρό. Θα μπορούν να επιλέξουν εάν δεν βρίσκουν γιατρό ή αν επιθυμούν να διατηρήσουν τον ίδιο που έχουν σήμερα, να τον πληρώνουν κανονικά με χρήματα από την τσέπη τους. Εκείνος θα έχει την υποχρέωση να συμπληρώνει τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας τους. Γεγονός που σημαίνει ότι η επίσκεψη όσο κι αν αυτήν κοστίζει θα καταβάλλεται κανονικά από τον ίδιο τον ασθενή.

Διαγνωστικές εξετάσεις με χαράτσι

Από την άλλη και οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν γλίτωσαν από ένα νέο χαράτσι. Και αυτό διότι με βάση ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, πλέον οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον 1 € για τις αιματολογικές τους εξετάσεις ανά παραπεμπτικό, αλλά και 3 € για κάθε παραπεμπτικό για απεικονιστικές εξετάσεις. Το ποσό αυτό προκύπτει όπως εξηγείται στη διάταξη του υπουργείου υγείας προκειμένου να μειωθεί το clawback στα διαγνωστικά κέντρα, διαγνωστικά εργαστήρια και στους κλινικοεργαστηριακούς που σήμερα υποχρεώνονται να επιστρέφουν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ όταν ξεπερνιέται η προϋπολογισθείσα δημόσια δαπάνη.

Πρόκειται για μια λύση που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ώστε να μην καταβάλει η πολιτεία επιπλέον κονδύλια στο «πακέτο» για τις διαγνωστικές εξετάσεις των περίπου 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του Οργανισμού. Να σημειωθεί ότι το χαράτσι στις εξετάσεις θα προστίθεται στη συμμετοχή που σήμερα πληρώνει ασθενείς.

Εμβόλια covid με χρέωση

Μπορεί μέχρι σήμερα λόγω της πανδημίας οι πολίτες να ήταν συνηθισμένοι να κάνουν δωρεάν τα εμβόλια για τον κορονοϊό, πλέον όμως τα πράγματα αλλάζουν. Όσοι θέλουν σήμερα να κάνουν το εμβόλιο κατά της covid σε φαρμακείο και να μην μεταβούν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο ή νοσοκομείο τα οποία άλλωστε είναι πλέον περιορισμένα, θα έχουν χρεώσεις. Με βάση διατάξεις του υπουργείου υγείας ο εμβολιασμός θα κοστίζει 5 € + ΦΠΑ εάν θα γίνεται μέσα στα φαρμακεία αφού δίνεται πλέον το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν και εμβολιασμούς για τον κορονοϊό.

Ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

Όμως κρυφές επιβαρύνσεις δεν αποκλείεται να προκύψουν από τους επόμενους μήνες και μέσω των γιατρών του δημόσιου συστήματος υγείας. Η απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη να επιτρέψει για πρώτη φορά από συστάσεως του ΕΣΥ στους γιατρούς του δημοσίου να εκτελούν και ιδιωτικό έργο- δηλαδή να έχουν ιδιωτικό ιατρείο να εργάζονται σε ιδιωτική κλινική ή και να είναι σύμβουλοι σε ιδιωτικές εταιρείες - ανοίγει έναν άλλον δρόμο μυστικών χρεώσεων για τους ασθενείς που θα πηγαίνουν στο δημόσιο σύστημα.

Οι φόβοι των συνδικαλιστών είναι πως όσοι επιλέξουν να κάνουν και ιδιωτικό έργο θα προωθούν τους ασθενείς του ΕΣΥ εντέχνως στα ιδιωτικά τους ιατρεία ή και σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να αποκομίσουν όφελος. Ένα φαινόμενο που ήταν ευρέως διαδεδομένο την περίοδο που υπήρχαν τα υποκαταστήματα και τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ. Οι γιατροί εξέταζαν για ελάχιστα λεπτά τους ασφαλισμένους και τους παρέπεμπαν στη συνέχεια στο ιδιωτικό τους ιατρείο για περαιτέρω ιατρική φροντίδα. Ένα σύστημα που ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης κατήργησε το 2014 θέτοντας το επαγγελματικό δίλημμα στους τότε γιατρούς του Ι.Κ.Α. να επιλέξουν ανάμεσα στο δημόσιο σύστημα και την εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024 10:25

Σχετικά Άρθρα

  • Στο νοσοκομείο μαθητές, έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ σε κλαμπ
    Στο νοσοκομείο μαθητές, έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ σε κλαμπ

    Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε πως το μαγαζί σέρβιρε ποτά μπόμπες

    Αναστάτωση επικράτησε σε κλαμπ στα Νότια Προάστια της Αθήνας, όπου διασκέδαζαν μαθητές διάφορων σχολείων της Αττικής, οι οποίοι κατέληξαν στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης.

    Ένας μαθητής στη ΜΕΘ

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, το συγκεκριμένο κλαμπ φαίνεται πως σέρβιρε νοθευμένα ποτά στους ανήλικους. Τόνισε ακόμη πως 5 μαθητές νοσηλεύονται αυτή την ώρα στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, εκ των οποίων 4 είναι σε κλινικές, ενώ 1 μαθητής νοσηλεύεται στη ΜΕΘ για προληπτικούς λόγους, εκτός κινδύνου.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Στο νοσοκομείο αστροναύτης μετά την επιστροφή στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
    Στο νοσοκομείο αστροναύτης μετά την επιστροφή στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του αστροναύτη, ούτε τους λόγους για τους οποίους παρέμεινε στο νοσοκομείο, επικαλούμενη το «ιατρικό απόρρητο»

    Ένας Αμερικανός αστροναύτης νοσηλεύεται, μετά την επιστροφή του στη Γη έπειτα από παραμονή σχεδόν οκτώ μηνών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ανακοίνωσε η NASA.

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του αστροναύτη, ούτε τους λόγους για τους οποίους παρέμεινε στο νοσοκομείο, επικαλούμενη το «ιατρικό απόρρητο».

    Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν από τους τρεις Αμερικανούς της αποστολής Crew-8 της SpaceX. Οι Μάθιου Ντόμινικ, Μάικλ Μπάρατ και Τζάνετ Επς επέστρεψαν στη Γη τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή με ένα διαστημόπλοιο Dragon της SpaceX, αφού πέρασαν 232 ημέρες στον ISS. Μέλος της αποστολής ήταν και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντρ Γκεμπένκιν.

    Μετά την προσθαλάσσωση του πυραύλου στα ανοιχτά της Φλόριντα, η NASA ανέφερε ότι ένας αστροναύτης αντιμετώπισε «ιατρικό πρόβλημα». Όλοι τους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Πενσακόλα, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και οι τρεις πήραν εξιτήριο και έχουν ήδη φτάσει στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον, στο Χιούστον του Τέξας. Ο μοναδικός αστροναύτης που παρέμεινε για νοσηλεία είναι «σε σταθερή κατάσταση και υπό παρακολούθηση, για προληπτικούς λόγους» ανέφερε η NASA.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Χανιά: 13χρονη εντοπίστηκε μεθυσμένη έξω από εκκλησία - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε ημικωματώδη κατάσταση
    Χανιά: 13χρονη εντοπίστηκε μεθυσμένη έξω από εκκλησία - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε ημικωματώδη κατάσταση

    Στο νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύεται μία ανήλικη, καθώς την Πέμπτη εντοπίστηκε μεθυσμένη στον προαύλιο χώρο εκκλησίας.

    Σύμφωνα με το zarpanews, όλα έγιναν στην περιοχή Λενταριάνα, με άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ να εντοπίζουν την 13χρονη και να ενημερώνουν άμεσα το ΕΚΑΒ.

    Χανιά: Το κορίτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε ημικωματώδη κατάσταση

    Οι διασώστες έσπευσαν στο σημείο και παρέλαβαν την ανήλικη σε ημικωματώδη κατάσταση και τη μετέφεραν στο νοσοκομείο Χανίων, όπου και νοσηλεύεται.

    Τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού διερευνά η Αστυνομία.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας με καθυστέρηση ετών – Οι δεσμεύσεις του Γεωργιάδη
    Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας με καθυστέρηση ετών – Οι δεσμεύσεις του Γεωργιάδη

    Με αρκετά χρόνια καθυστέρηση αναμένεται να δημιουργηθεί ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας τον οποίο έχουν επιχειρήσει να δημιουργήσουν αρκετές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση ήδη από την πρώτη της θητεία είχε δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει τον ηλεκτρονικό φάκελο για τους ασθενείς ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά τους δεδομένα ώστε να διευκολύνονται στις υπηρεσίες που θα λαμβάνουν από το σύστημα υγείας.

    Δέσμευση Γεωργιάδη για το καλοκαίρι του 2025

    Αρκετά χρόνια μετά όμως από τις δεσμεύσεις που έχουν διατυπωθεί, ο φάκελος ακόμη δεν είναι έτοιμος παρότι επιχειρείται αυτή την περίοδο να ξεκινήσει και η ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Ο υπουργός υγείας πάντως Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύεται ότι το καλοκαίρι του 2025 ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας θα είναι πραγματικότητα.

    «Το επόμενο καλοκαίρι θα είναι έτοιμος ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς. Όσοι κάνουν αυτές τις προληπτικές εξετάσεις, τα στοιχεία τους θα μπαίνουν στον ηλεκτρονικό φάκελο και από εκεί και πέρα, ό,τι συμβαίνει στη ζωή τους, ο γιατρός θα μπορεί να το γνωρίζει» σημειώνει ο υπουργός Υγείας.

    Στην τελευταία προσπάθεια να δημιουργηθεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού ήταν υποχρεωτική η δημιουργία και του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών από τους γιατρούς που θα αναλάμβαναν ρόλο στο νέο σύστημα.

    Όμως επειδή ο θεσμός του προσωπικού γιατρού «κόλλησε», μαζί του «κόλλησε» και η δημιουργία του φακέλου. Έτσι σήμερα σχεδόν οι μισοί πολίτες δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, ενώ και όσοι έχουν αποκτήσει, αυτός δεν ενημερώνεται αφού ουσιαστικά έχει «παγώσει».

    «Πάγωσε» η ψηφιοποίηση των φακέλων στα νοσοκομεία

    Στο μεταξύ μπλόκαρε και το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των ιατρικών φακέλων των ασθενών στα νοσοκομεία, που επρόκειτο να ξεκινήσει πριν λίγο καιρό.

    Ο περιβόητος ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας των ασθενών, θα ξεκινούσε σταδιακά μέσα στα νοσοκομεία αφού θα ψηφιοποιούνταν όλα τα αρχεία με Ευρωπαϊκά κονδύλια.

    Το έργο έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες και θα έπρεπε να ξεκινήσουν να σκανάρουν εκατομμύρια στοιχεία με φακέλους ασθενών ώστε να ψηφιοποιηθούν όλα τα δεδομένα.

    Ωστόσο, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, ενώ για πρώτη φορά τα νοσοκομεία είναι έτοιμα και έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει παγώσει τη διαδικασία και οι ομάδες που θα ξεκινούσαν το έργο δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

    Να τονιστεί ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων είχαν ειδοποιηθεί από το υπουργείο υγείας από τον περασμένο Αύγουστο και έχουν ετοιμάσει ειδικούς χώρους συγκέντρωσης των φακέλων, όπου και θα εργαστούν τα στελέχη για την ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών.

    Όμως τα ειδικά κλιμάκια που έχουν συσταθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση τους, δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί.

    Αλλά το ζήτημα είναι πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. η οποία έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ενώ κατά τη συνήθη τακτική η χώρα μας έχει καθυστερήσει. Με βάση το χρονοδιάγραμμα πάντως το έργο πρέπει να είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο του 2026.

    Να σημειωθεί εδώ ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών όταν θα είναι έτοιμος θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά αρχεία των ασθενών από τα φάρμακα που έλαβαν μέχρι τις νοσηλείες και τις επεμβάσεις που μπορεί να έχουν πραγματοποιήσει. Πρόσβαση θα έχουν οι ίδιοι με κωδικό αλλά και οι γιατροί τους οποίους θα πρέπει να δίνουν έγκριση προκειμένου να μπορούν να εισέλθουν στο ψηφιακό τους αρχείο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κωνσταντοπούλου: Να ξέρετε ότι έχετε μία σύμμαχο και μία φωνή στη Βουλή
    Κωνσταντοπούλου: Να ξέρετε ότι έχετε μία σύμμαχο και μία φωνή στη Βουλή
    Το Νοσοκομείο της Κέρκυρας επισκέφτηκε τη Δευτέρα, 22/10/2024, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ενημερώθηκε για τα τεράστια προβλήματα και την «τρομακτική κρατική εγκατάλειψη και αδιαφορία» που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

    «Θα συνεχίζουμε να μιλάμε, να φωνάζουμε, να διεκδικούμε και να πιέζουμε μέχρι να εκπληρωθούν τα στοιχειώδη, τα οφειλόμενα, τα αυτονόητα».

    Μίλησε για τη μάχη ζωής που δίνουν οι εργαζόμενοι σε πείσμα των συνθηκών υποβάθμισης και υπονόμευσης από την Κυβέρνηση, τόσο του δικαιώματος στην Υγεία όσο και του δικαιώματος των ανθρώπων που υπηρετούν την Υγεία να εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας.

    Κάλεσε την Κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της» για την περιφρόνηση της Δημόσιας Υγείας, «είναι ντροπιαστικό να εγκαταλείπονται γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι και ασθενείς σε αυτή τη συνθήκη που επαφίεται πραγματικά και κατά κυριολεξία στο περίσσευμα ανιδιοτέλειας, προσφοράς και ανθρωπιάς, αλλά που σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος».

    Ο Πρόεδρος των Γιατρών του Νοσοκομείου της Κέρκυρας ευχαρίστησε τη Ζωή και σχολίασε ότι δεν έχουν πολλούς τρόπους για να ακουστούν τα προβλήματά τους σχετικά με την αντιμετώπιση της Κυβέρνησης στον τομέα της υγείας των πολιτών.

    Η Ζωή ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και υποσχέθηκε ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα είναι η σύμμαχος και η φωνή τους και θα φέρει άμεσα τα αιτήματά τους μέσα στη Βουλή.

    Δείτε ολόκληρες τις δηλώσεις ΕΔΩ:
    (Δελτίο Τύπου)
  • Προσωπικός γιατρός: Με αλλαγές και καθυστερήσεις – Έρχεται το Νοέμβριο το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή
    Προσωπικός γιατρός: Με αλλαγές και καθυστερήσεις – Έρχεται το Νοέμβριο το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή

    Σε γεφύρι της Άρτας κοντεύει να μετατραπεί ο προσωπικός γιατρός ο οποίος άρχισε πριν από περίπου 2,5 αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο θεσμός υπόκειται πλέον σε νέες αλλαγές, αφού μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να προωθηθεί στη βουλή ένα νέο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις του προσωπικού γιατρού στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει περισσότερους γιατρούς.

    Η έλλειψη κονδυλίων ήταν ο λόγος που ο προσωπικός γιατρός δεν λειτούργησε από την πρώτη φορά που τέθηκε σε εφαρμογή, αφού οι αμοιβές του ιατρικού προσωπικού κρίθηκαν χαμηλές, ενώ και σήμερα είναι άγνωστο πόσοι τελικώς γιατροί θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν.

    Άλλωστε δεν φαίνεται να έχουν προστεθεί επιπλέον κονδύλια για τις αμοιβές του ιατρικού προσωπικού, ενώ καμία απολύτως συνομιλία δεν έχει γίνει με τους Παιδιάτρους που θα αναλάβουν τον παιδικό πληθυσμό. Παρ΄ αυτά η ηγεσία του υπουργείου υγείας διαφημίζει ότι θα καλύψει με γιατρούς 530.000 παιδιά σε όλη τη χώρα. Πιθανώς γιατί θα εντάξει υποχρεωτικά παιδιάτρουςτων δημοσίων δομών στο σύστημα.

    Το νέο νομοσχέδιοπάντως για τον προσωπικό γιατρό, περιλαμβάνει σειρά ασαφειών αλλά και προβλημάτων, αφού δεν απαντά σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα καλυφθεί όλος ο πληθυσμός της χώρας.
    Προσωπικός γιατρός με οικονομική συμβολή των πολιτών

    Το νέο βέβαια είναι ότι το νομοσχέδιο - η διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου - θα περιλαμβάνει επιβάρυνση και για τους ασθενείς, αφού προβλέπεται ότι οποίοι επιθυμούν θα μπορούν να επιλέξουν ιδιώτη γιατρό για να γίνει προσωπικός τους γιατρός, αλλά θα τον πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους.

    Πάντως όσοι πολίτες δεν εγγραφούν μέχρι το καλοκαίρι του 2025 στον προσωπικό γιατρό, αυτομάτως το σύστημα θα τους εγγράφει σε έναν συμβεβλημένο χωρίς να ερωτηθούν, ο οποίος θα ταυτίζεται με μια κοντινή απόσταση με τον τόπο κατοικίας τους.

    Άγνωστο παραμένει πώς θα επιτευχθεί αυτό τη στιγμή που στην προηγούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης δεν είχαν βρεθεί οι γιατροί σε όλες τις περιοχές της χώρας και πάρα πολλοί πολίτες αναγκάστηκαν να εγγραφούν σε γιατρούς που ήταν ακόμα και χιλιόμετρα μακριά τους, προκειμένου να αποφύγουν τις ποινές που προέβλεπε εκείνο το νομοσχέδιο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΠΟΥ: Το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα εξαντλήθηκε 
    ΠΟΥ: Το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα εξαντλήθηκε 

    Ο ΠΟΥ προειδοποίησε χθες Παρασκευή πως δεν απομένουν πλέον καθόλου εμβόλια κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα στα παγκόσμια στοκ, κάτι που εγείρει μεγάλα προβλήματα για την προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της εξαιρετικά μολυσματικής νόσου.

    «Ως τη 14η Οκτωβρίου, το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα είναι εξαντλημένο», με άλλα λόγια «δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες δόσεις», τόνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη μηνιαία έκθεσή του.

    «Αυτή η έλλειψη εγείρει μεγάλα προβλήματα για τις προσπάθειες καταπολέμησης των επιδημικών εξάρσεων και εμποδίζει τις προσπάθειες με σκοπό να ελεγχθεί η εξάπλωση της νόσου», συνέχισε.

    Η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων βρίσκεται στο μέγιστο, αλλά η ζήτηση ξεπερνάει την προσφορά, εξήγησε η υπηρεσία δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου ως τη 14η Οκτωβρίου, η διεθνής ομάδα συντονισμού για την προμήθεια εμβολίων έλαβε αιτήματα για εμβόλια κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα από πλευράς του Μπανγκλαντές, του Σουδάν, του Νίγηρα, της Αιθιοπίας και της Μιανμάρ.

    Τα αιτήματα συνολικά ανέρχονται σε 8,4 εκατομμύρια δόσεις, όμως μπόρεσαν να σταλούν μόνο 7,6 εκατ. δόσεις.

    Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί 439.724 κρούσματα χολέρας και 3.432 θάνατοι ως την 29η Σεπτεμβρίου φέτος. «Μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων το 2024 είναι κατά 16% χαμηλότερος από αυτόν της περασμένης χρονιάς, η αύξηση του αριθμού των θανάτων κατά 126% είναι πολύ ανησυχητική», τόνισε.

    Από τον περασμένο μήνα, νέες εξάρσεις της χολέρας έχουν αναφερθεί στον Νίγηρα (705 κρούσματα, 17 θάνατοι) και στην Ταϊλάνδη (πέντε κρούσματα χωρίς θάνατο), κάτι που αυξάνει στις 30 τον αριθμό των χωρών που επλήγησαν μέσα στο 2024, διαπίστωσε ο ΠΟΥ.

    Αυτόν τον μήνα, εντοπίστηκε κρούσμα χολέρας στον Λίβανο — χώρα όπου πλέον μαίνεται πόλεμος.

    Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης εκεί είναι «πολύ υψηλός», εξαιτίας της επιδείνωσης των υγειονομικών συνθηκών, ειδικά για τους εσωτερικά εκτοπισμένους.

    Η χολέρα, λοίμωξη η οποία μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων, ή νερού, ή περιττωμάτων με το βακτήριο Vibrio cholerae, προκαλεί οξεία διάρροια κι αφυδάτωση και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο του ασθενούς σε ώρες αν δεν χορηγηθούν αντιβιοτικά και δεν υπάρξει το συντομότερο ενυδάτωση. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα παιδιά, πάνω απ’ όλα τα μικρότερα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YAHYA ARHAB

  • Άγριο επεισόδιο μεταξύ μαθητών ΕΠΑΛ στη Βάρη: Στο νοσοκομείο 17χρονος που έχασε τις αισθήσεις του από γροθιά
    Άγριο επεισόδιο μεταξύ μαθητών ΕΠΑΛ στη Βάρη: Στο νοσοκομείο 17χρονος που έχασε τις αισθήσεις του από γροθιά

    «Εκφόβιζε την αδερφή μου» - «Μου ζήτησε τον λόγο και με χτύπησε» - Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές

    Ένα άγριο περιστατικό μεταξύ μαθητών ΕΠΑΛ που κατέληξε στη μεταφορά ενός παιδιού σε κέντρο υγείας χωρίς τις αισθήσεις του και στη σύλληψη δύο ανηλίκων έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες στη Βάρη.
    Όπως προκύπτει από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του protothema.gr, όλα συνέβησαν την περασμένη Τρίτη (15/10) στο ΕΠΑΛ Βάρης, κατά τη διάρκεια του διαλλείματος. Τότε οι δύο φερόμενοι ως δράστες προσέγγισαν τον ανήλικο, 17 ετών, και δημιουργήθηκε ένταση όταν ένας εξ’ αυτών τον ρώτησε γιατί βρίζει την αδερφή του.
    Η ένταση κορυφώθηκε έξω από το σχολείο μετά το πέρας των μαθημάτων, όταν οι δύο μαθητές προσέγγισαν και πάλι τον 17χρονο και ένας από αυτούς τον χτύπησε με αποτέλεσμα το παιδί να χάσει αρχικά τις αισθήσεις του και στη συνέχεια να μεταφερθεί στο κέντρο υγείας της περιοχής για την παροχή πρώτων βοηθειών.
    «Με χτύπησε με γροθιά στο πρόσωπο»

    Η κατάθεση του θύματος στις Αρχές για τα όσα βίωσε έξω από το σχολείο του είναι χαρακτηριστική: «Ενώ είχαμε διάλειμμα και καθόμουν με κάτι φίλους μου, με πλησίασε ένα άτομο που δεν το γνωρίζω προσωπικά αλλά ξέρω ότι πάει στην 3η Λυκείου στο σχολείου μου και αφού μου έδειξε την θήκη του κινητού του, με ρώτησε αν είναι ωραία. Εγώ ξαφνιάστηκα, χαμογέλασα και επειδή δεν τον ξέρω, του είπα «τι θες από μενα;», εκείνος όμως στη συνέχεια μου ζήτησε τον λόγο γιατί έβρισα την αδελφή του. Εγώ τον ρώτησα τι είναι αυτά που λέει και πως δεν έχω βρίσει την αδελφή του, αφού δεν την ξέρω κιόλας και στη συνέχεια εκείνος έφυγε.

    Περίπου στις 13.30, όταν σχολάσαμε, βγήκα από το σχολείο και πήγα να χαιρετήσω κάτι φίλους μου και τότε από τον απέναντι δρόμο μου φώναξε το άτομο που ανέφερα παραπάνω να πάω προς το μέρος του να τα βρούμε, ενώ μαζί του ήταν και άλλα 3 άτομα. Εγώ του είπα ότι δεν έχω να του πω κάτι και πως αν θέλει να συζητήσουμε, να έρθει προς εμένα. Τότε εκείνος, μαζί με ένα από τα παιδιά που ήταν μαζί του, τον οποίο επίσης δεν γνωρίζω, ήρθαν προς το μέρος μου και το άλλο παιδί μου είπε να ζητήσω συγγνώμη για αυτά που έχω πει για την αδελφή του άλλου παιδιού, αλλιώς θα με αρχίσουν στα χαστούκια και τότε εκείνη τη στιγμή ο άλλος με χτύπησε με γροθιά στο πρόσωπο. Από το χτύπημα ζαλίστηκα γιατί δεν το περίμενα και έπεσα στο έδαφος. (...) Στη συνέχεια η σχολική σύμβουλος με μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Βάρης και μου δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, μου έγιναν ράμματα στα χείλη μου στην δεξιά μεριά, έχω χτυπήματα δίπλα από το αριστερό μάτι και στο δεξί μου πόδι».

    «Εκφόβιζε την αδερφή μου»

    Από τη μεριά του, ο ανήλικος που χτύπησε τον 17χρονο, υποστήριξε ενώπιον των αστυνομικών ότι προέβη στην πράξη αυτή λόγω του ότι ο ανήλικος εκφόβιζε την αδερφή του.

    «Την ώρα που σχολάσαμε τον πλησίασα και με ωραίο τρόπο του ζήτησα τον λόγο που βρίζει και εκφοβίζει την αδερφή μου εδώ και πέντε μέρες περίπου. Εκείνος μου μίλησε ειρωνικά λέγοντάς μου «ποιος είσαι εσύ για να σου δώσω λογαριασμό τι θα κάνω;». Τότε εγώ του υπενθύμισα ότι είμαι ο αδερφός της Ι. της κοπέλας που εδώ και περίπου πέντε μέρες δέχεται λεκτικό bullying από εσένα. Καθώς με κοίταγε και μου μιλούσε με έσπρωχνε ταυτόχρονα με το χέρι του προς τα πίσω και τότε εγώ προέβη στην πράξη για την οποία κατηγορούμαι. Τη στιγμή που έπεσε κάτω χάνοντας τις αισθήσεις του, σηκώθηκε έχοντας ένα σιδερένιο αιχμηρό αντικείμενο στο αριστερό του χέρι και στο δεξί του είχε βάλει κάτι σιδερένια αντικείμενα τα οποία δεν πρόσεξα τι ήταν. Αυτός προσπάθησε να έρθει στο μέρος μου για να με χτυπήσει. Τότε εγώ αμύνθηκα κάνοντάς του κεφαλοκλείδωμα για να τον ακινητοποιήσω και να μην με χτυπήσει με τα αντικείμενα που κρατούσε, αλλά κατάφερε να με χτυπήσει με αποτέλεσμα να με τραυματίσει ελαφριά στο κάτω χείλος μου και στο αριστερό μου μάτι και στο αριστερό μου χέρι. Τελικά μπήκε ο Κ. Α. (ο δεύτερος ανήλικος που συνελήφθη) στη μέση προσπαθώντας να μας χωρίσει».

    «Θα ασκήσουμε όλα τα δικαιώματα που μας δίνει ο νόμος»

    Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του κατηγορουμένου που χτύπησε τον 17χρονο κ.κ. Ιωάννης Γλύκας και Δημήτρης Μπελδέκος δήλωσαν στο protothema.gr, ότι ο ανήλικος από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκε αυτοβούλως μαζί με τους γονείς του ενώπιον των Αρχών και αναφέρθηκε ενδελεχώς στο τρόπο εμπλοκής του στο επίμαχο περιστατικό.

    «Πιο συγκεκριμένα ο ανήλικος φερόμενος δράστης αναφέρθηκε στη συνεχή κακοποιητική συμπεριφορά του παθόντα προς την αδερφή του. Έτσι ζήτησε από τον παθόντα όπως σταματήσει άμεσα τις απειλές, τον εκφοβισμό και το bullying που ασκεί ο τελευταίος στην αδερφή του. Δυστυχώς η κατάσταση ξέφυγε και επήλθε σύρραξη με ευθύνη και την δυο μερών. Μάλιστα ο φερόμενος ως παθών αποπειράθηκε να τραυματίσει με αιχμηρό αντικείμενο τον ανήλικο.

    Είναι προφανές ότι θα ασκήσουμε όλα τα δικαιώματα που μας δίνει ο νόμος και θα ασκηθούν όλες οι δέουσες νομικές ενέργειες εις βάρος του φερόμενου παθόντα» σημείωσαν χαρακτηριστικά.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο