Σάββατο, 16 Μαρτίου 2024 08:05

ΕΦΕΤ: Οδηγίες στους καταναλωτές για τα Σαρακοστιανά – Τι πρέπει να προσέχετε

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Όσα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στην κατανάλωση των τροφίμων την περίοδο της Σαρακοστής και ιδιαίτερα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων καθώς η περίοδος αυτή είναι συνδεδεμένη με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, όπως νηστίσιμα προϊόντα και αλιεύματα, τα ονομαζόμενα σαρακοστιανά.

Όπως σημειώνεται η επιλογή των τροφίμων, η μεταφορά και αποθήκευσή τους στο σπίτι, ειδικά όσων χρειάζονται ψύξη το συντομότερο δυνατό (όπως για παράδειγμα τα αλιεύματα, που από τη φύση τους είναι ευαλλοίωτα), οι προσεκτικοί χειρισμοί για την προετοιμασία τους αποτελούν σημαντικές πρακτικές για την ασφάλειά μας και για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.
Γενικά, οι καταναλωτές, είναι καλό να έχουν πάντα στο μυαλό τους πόσο σημαντικό είναι να συμβουλεύονται τις ενδείξεις της συσκευασίας. Αν υπάρχει κάποια αλλεργία, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην ένδειξη αλλεργιογόνων συστατικών, τα οποία αναγράφονται υποχρεωτικά. Στα κατεψυγμένα αλιεύματα, πρέπει πάντα να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης, που καταψύχθηκε το προϊόν. Τα αποψυγμένα προϊόντα, έχουν σαφή δήλωση της αποψυγμένης τους κατάστασης στην επισήμανση της συσκευασίας ή στις πινακίδες των χύμα προϊόντων (χύδην τρόφιμα).

Συμβουλές

Ειδικά για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής, ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές.
Για την αποθήκευση των τροφίμων στο σπίτι, ακολουθούμε τις οδηγίες του παρασκευαστή. Αποθηκεύουμε τα αλιεύματα με ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, στη συντήρηση του ψυγείου αν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων. Διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση για να αποφύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση.
Κατά την διάρκεια χειρισμού των τροφίμων, διατηρούμε τα οικιακά σκεύη καθαρά και χρησιμοποιούμε ξεχωριστό εξοπλισμό, όπως μαχαίρια και σανίδες κοπής για τα θαλασσινά, το ωμό κρέας και τα πουλερικά, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Μαγειρεύουμε καλά, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του προμηθευτή, ώστε να αποφύγουμε ιούς όπως οι νοροϊοί, που μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες γαστρεντερίτιδας.
Ειδικά για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής, ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές.
Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)
Είναι στη διάθεσή μας για αγορά, είτε νωπά, είτε κατεψυγμένα, είτε αποψυγμένα.

Στα νωπά προσέχουμε:

* Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή, οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν, αλλά να αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.
* Η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή, ενώ τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
* Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή ενώ τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
* Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή ενώ τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
Ακόμη, έχοντας υπόψη ότι η αξία του καλαμαριού είναι υπερδιπλάσια από αυτή του θράψαλου καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τις διαφορές στα χαρακτηριστικά ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα και να μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε, για να αποφύγουμε κάποια πιθανή παραπλάνηση.

Τα καλαμάρια και τα θράψαλα έχουν μια χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά στη μορφή του πτερυγίου τους. Τα καλαμάρια έχουν ένα ρομβοειδές πτερύγιο που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μήκος του σώματός τους, ενώ το πτερύγιο στα θράψαλα είναι τριγωνικού σχήματος και πιο πεπλατυσμένο. Όταν τα δύο είδη εκτίθενται νωπά πάνω στον πάγο είναι εύκολη η διάκρισή τους, γιατί τα θράψαλα διαθέτουν δέκα πλοκάμια παρόμοιου μήκους, ενώ τα καλαμάρια έχουν δύο χαρακτηριστικά πλοκάμια πιο επιμήκη σε σχέση με τα υπόλοιπα οκτώ.
Tα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) κεφαλόποδα δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιωμένη χροιά, ενώ συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα πάγου. Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να έχει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος.

Τα αποψυγμένα αλιεύματα κατά την πώλησή τους, πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εμφανή δήλωση της αποψυγμένης κατάστασής τους, στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, εκτός από τις ενδείξεις στη συσκευασία τους.
Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται νωπά με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται εύκολα αν ισχύουν τα εξής:
* Το κέλυφος είναι κλειστό και ανοίγει πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτό με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός κλείνει μόνο του ερμητικά.
* Το περιεχόμενο είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
* Η σάρκα είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού προκαλείται συστολή του σώματος).
Για τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, ελέγχουμε ότι η σάρκα τους είναι γυαλιστερή, συνεκτική και αναδίδει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη.
Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)
Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα. Όσον αφορά τα νωπά, ελέγχουμε ότι:
* Δεν έχουν δυσάρεστη οσμή, αλλά αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.
* Τα πόδια τους είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
* Η μεμβράνη του θώρακα είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
* Το κεφάλι και ο θώρακας είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και δεν πρέπει να έχουν μαύρες κηλίδες.
* Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι.
Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, κάτι που διακρίνεται εύκολα από την κίνηση των αγκαθιών τους.
Όταν επιλέγουμε κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, προσέχουμε να είναι ακέραιες και σφραγισμένες, χωρίς βαθουλώματα ή διογκώσεις.

'Αλλα σαρακοστιανά εδέσματα

'Αλλα δημοφιλή σαρακοστιανά εδέσματα είναι ο χαλβάς (ιδιαίτερη προσοχή στα αλλεργιογόνα), το τουρσί και ο ταραμάς. Ο ταραμάς συναντάται σε μορφή πάστας και πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα, την τάγγιση, την πικρή ή ξινή γεύση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Μαρτίου 2024 09:39

Σχετικά Άρθρα

  • ΕΦΕΤ: Πάνω από 2,8 δισ. άνθρωποι δεν μπορούν να τρώνε υγιεινά - Γιατί επιλέγουν έτοιμα και γρήγορα φαγητά;
    ΕΦΕΤ: Πάνω από 2,8 δισ. άνθρωποι δεν μπορούν να τρώνε υγιεινά - Γιατί επιλέγουν έτοιμα και γρήγορα φαγητά;

    Περισσότεροι από 733 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, βιώνουν πείνα κυρίως λόγω ανισοτήτων, πολέμων, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της οικονομικής ύφεσης.

    Πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή. Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού που «γιορτάζεται» κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου. Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού για το 2024, είναι «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον. “Να μην μένει ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΣΩ!”».

    «Το δικαίωμα στην τροφή είναι κάτι πολύ περισσότερο από θερμίδες για επιβίωση -εμπεριέχει την υγιεινή διατροφή, την ποικιλία και την ικανότητα υγιούς ανάπτυξης και ευρωστίας» τονίζει ο ΕΦΕΤ.

    Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες σχετίζονται θετικά με την μακροζωία, την ποιότητα ζωής, τη βελτίωση της υγείας των βρεφών, παιδιών και μητέρων, με ασφαλέστερη εγκυμοσύνη και τοκετό και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα;

    Η ελλιπής σίτιση συναντάται σε όλες τις χώρες και τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις, είτε εμφανίζεται με τη μορφή υποσιτισμού, είτε ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών, είτε παχυσαρκίας. Επιπλέον, σε πολλά μέρη του κόσμου, συνυπάρχουν διάφορες μορφές ελλιπούς σίτισης.

    Παράλληλα, η αστικοποίηση και ο ολοένα και πιο γρήγορος ρυθμός ζωής, οδηγούν τα άτομα να επιλέγουν συχνά έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπη και αλάτι. Η διατροφή που περιέχει πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα συμβάλλει στην αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Αυτά δεν είναι μόνο ατομικά προβλήματα, αλλά και εθνικά, καθώς τα παραπάνω μη μεταδοτικά νοσήματα ασκούν πίεση στα δημόσια συστήματα υγείας και οι άνθρωποι είναι λιγότερο ικανοί να συνεισφέρουν στην κοινωνία.

    Κανένα όμως τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρείται υγιεινό αν πρώτα δεν είναι ασφαλές. Τα μη ασφαλή τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενή νοσήματα και ορισμένες φορές ακόμη τον θάνατο. Τα τρόφιμα μπορεί να γίνουν μη ασφαλή σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι προσμείξεις, όπως οι χημικές ουσίες ή τα βακτήρια, μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα μέσω του νερού ή του εδάφους, για παράδειγμα, ή μέσω του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία τους. Επιπλέον, πολλά από τα βακτήρια που μολύνουν το φαγητό μας είναι πλέον όλο και πιο ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά, καθιστώντας τα τροφιμογενή νοσήματα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει επίσης την ασφάλεια των τροφίμων επειδή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια, τα παράσιτα και οι χημικές ουσίες αλληλοεπιδρούν με τα τρόφιμά μας και πόσο γρήγορα αναπτύσσονται και εξαπλώνονται.

    Τα τρόφιμα μπορεί, επίσης, να αλλοιωθούν ή να γίνουν επικίνδυνα, εάν δεν γίνεται σωστά ο χειρισμός, η αποθήκευση και η μεταφορά τους. Οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί, η ερευνητική και επιστημονική κοινότητα και οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων, χρειάζεται να συνεργάζονται συνεχώς για τη δημιουργία ολιστικών σχεδίων και έργων που θα μας φέρουν πιο κοντά στο σύστημα που θα παρέχει επαρκή τροφή για όλους.

    Ο ΕΦΕΤ, μέσω των ελέγχων που πραγματοποιεί, των συνεργασιών σε επιστημονικά δίκτυα και σε ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει αλλά και μέσω της συνεχούς ενημέρωσης των καταναλωτών, συμβάλλει στην προώθηση βιώσιμων πολιτικών, τη βελτίωση του διατροφικού προφίλ και της ποιότητας των τροφίμων. Επίσης, παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα πρόσβασης σε αξιόπιστη ενημέρωση και εκπαίδευσής τους σε θέματα ισορροπημένης διατροφής, ασφαλούς χειρισμού και αποθήκευσης των τροφίμων, ώστε να είναι σε θέση να παίρνουν συνειδητές αποφάσεις σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τσιάρας: Κρίσιμος ο ρόλος του ΕΦΕΤ
    Τσιάρας: Κρίσιμος ο ρόλος του ΕΦΕΤ

    Επίσκεψη του ΥπΑΑΤ στον ΕΦΕΤ

    Στη μεγάλη σημασία που αποδίδει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους ελέγχους για τα τρόφιμα, και γενικά στη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, αναφέρθηκε ο Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα και τον αντιπρόεδρο Ιδομενέα Μαρκάκη, σχετικά με τις δράσεις και τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί.

    Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα η συνέχιση και η περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων και εξέφρασε την πρόθεσή του να έχει ο φορέας ακόμα πιο επιδραστικό ρόλο. «Αντιλαμβάνεστε ότι ήταν ελάχιστη υποχρέωση μου να σας επισκεφτώ και να ενημερωθώ. Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμος οργανισμός ο ΕΦΕΤ και για το λόγο αυτό πρέπει να στηριχθεί η λειτουργία του». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην έγκριση του κονδυλίου για τα δύο νέα εργαστήρια του ΕΦΕΤ, το οποίο θα φτάσει το 1.000.000 ευρώ. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη», σχολίασε ο Κ. Τσιάρας και προσέθεσε ότι «στόχος μας είναι ο ΕΦΕΤ να γίνει περισσότερο λειτουργικός. Θα ιεραρχήσουμε τις ανάγκες και θα βρούμε τις βέλτιστες λύσεις», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

    Τα στοιχεία των ελέγχων

    Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί από τον ΕΦΕΤ.

    Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ ,δια των Περιφερειακών του Διευθύνσεων, κατά το χρονικό διάστημα από 01.01.2022 έως 31.12.2022, διενήργησε συνολικά 10.495 ελέγχους σε εγκαταστάσεις τροφίμων (ή 10.518 συμπεριλαμβάνοντας και 23 ελέγχους που διενεργήθηκαν από την Κεντρική Υπηρεσία). Το μεγαλύτερο μέρος των ελέγχων και ειδικότερα το 75% ήταν τακτικοί έλεγχοι, το 6% προήλθε από καταγγελίες, το 2% από διατροφικά περιστατικά και το 17% ήταν επανέλεγχοι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, και το 2023 ο αριθμός των ελέγχων θα είναι περίπου ίδιος.

    Επίσης, το 2022 εκπονήθηκαν από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΕΤ (Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων & Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτών) 7 προγράμματα δειγματοληψίας και ανάλυσης και ανατέθηκαν προς υλοποίηση στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ. Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις ξεκίνησαν την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών, είτε αυτοτελώς, είτε κατανέμοντας μέρος αυτών σε συναρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας. Ελήφθησαν συνολικά 658 δείγματα επί συνόλου 940.

    Ο Υπουργός συναντήθηκε και με εκπροσώπους των εργαζομένων με τους οποίους συζήτησε πώς θα γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία του ΕΦΕΤ.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΣΥΡΙΖΑ: Έδωσαν εντολή στον ΕΦΕΤ να ελέγξει τα φαγητά που θα δοκίμαζε ο Μητσοτάκης στα Ιωάννινα – Τα απαντά η ΕΛΑΣ
    ΣΥΡΙΖΑ: Έδωσαν εντολή στον ΕΦΕΤ να ελέγξει τα φαγητά που θα δοκίμαζε ο Μητσοτάκης στα Ιωάννινα – Τα απαντά η ΕΛΑΣ

    Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας πως δόθηκε εντολή στον ΕΦΕΤ για να ελεγχθούν τα φαγητά που θα δοκιμάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στα Ιωάννινα.

    Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλείται και σχετικό έγγραφο. Από την πλευρά της, η αστυνομία απαντά πως πρόκειται για πάγια πρακτική και αντίστοιχες διαδικασίες λαμβάνουν χώρα εδώ και δεκαετίες σε κάθε επίσκεψη δημόσιου προσώπου.

    Η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ

    Αναλυτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, σημειώνει: «Την ώρα που 63 παιδιά δηλητηριάστηκαν από τα σχολικά γεύματα σε 7 διαφορετικά δημοτικά σχολεία της χώρας, δίνεται εντολή στον ΕΦΕΤ να ελεγχθούν τα ποτά και τα φαγητά που θα δοκιμάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στα Ιωάννινα.

    Ως άλλος “Λουδοβίκος” βάζει να δοκιμάζουν τα φαγητά και τα ποτά που του δίνονται, μήπως κι έχει την ίδια τύχη των δεκάδων παιδιών που κατέληξαν στα νοσοκομεία. Μάλλον φοβάται πως θα του χορηγηθεί φαγητό από την εταιρία του κ. Γιαννίτση. Θα του λέγαμε όμως να μην ανησυχεί: Στη δική του περίπτωση ισχύει ο νόμος των λίγων κι εκλεκτών που η κυβέρνηση του έχει υποβάλει».

    Τι απαντά η ΕΛΑΣ

    Απαντώντας στην καταγγελία και σχολιάζοντας το έγγραφο που παραθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αστυνομία σημειώνει πως αυτό «απεστάλη μεταξύ άλλων και στη Περιφέρεια Ηπείρου/ Διεύθυνση Υγιεινής & ΕΦΕΤ Ηπείρου προκειμένου ως καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία να προβεί στον έλεγχο των τροφίμων και ποτών που θα παρασχεθούν σε όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση».

    «Διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι πάγια και εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε κάθε επίσκεψη- μετακίνηση επίσημου προσώπου ή εκπροσώπου της πολιτειακής ηγεσίας της χώρας και προβλέπεται σε ειδικό σχέδιο ασφαλείας, το οποίο ορίζει διαδικασίες και πρωτοκόλλα που ακολουθούνται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, σημειώνει η ΕΛΑΣ.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Λαμία: Αναστολή λειτουργίας από τον ΕΦΕΤ στο εργοστάσιο που συνδέεται με τη μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών
     Λαμία: Αναστολή λειτουργίας από τον ΕΦΕΤ στο εργοστάσιο που συνδέεται με τη μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών

    Εξελίξεις για το εργοστάσιο που κάηκε στη Λαμία.

    «Φρένο» βάζει ο ΕΦΕΤ σε οποιοδήποτε σενάριο άμεσης επαναλειτουργίας του καμένου εργοστασίου που συνδέεται με τη μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία.

    Όπως αναφέρει η ιστοσελία LamiaReport, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων αναστέλλει τη λειτουργία του εργοστασίου μέχρι νεοτέρας. Οι ελεγκτές έκριναν σκόπιμο να αναστείλει τη λειτουργία εωσότου διαμορφωθούν κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέπουν την ασφαλή παραγωγή ειδών τροφίμων.

    Αμέσως μετά ακολούθησε η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ για «αναστολή διανομής σχολικών γευμάτων στον Δήμο Λαμιέων».

    Η ανακοίνωση του Φορέα για το εργοστάσιο στη Λαμία αναφέρει:

    «Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ ανακοινώνουν την αναστολή της διανομής των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων μετά την απόφαση του ΕΦΕΤ να αναστείλει τη λειτουργία της αναδόχου εταιρείας με την επωνυμία "ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε."

    Ο ΟΠΕΚΑ, φορέας υλοποίησης του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, μετά τις καταγγελίες των γονέων, ζήτησε άμεσα από τον ΕΦΕΤ και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τον έλεγχο στη μονάδα παραγωγής της επιχείρησης.

    Σήμερα εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 5862/22.05.2024 Απόφαση του ΕΦΕΤ περί αναστολής έγκρισης της εγκατάστασης παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών της επιχείρησης με την επωνυμία «ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε.».

    Κατόπιν της απόφασης αυτής αναστέλλεται και η διάθεση των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα».

    Οι επόμενες κινήσεις για το εργοστάσιο στη Λαμία

    Το ρεπορτάζ του τοπικού Μέσου κάνει λόγο για την εύρεση εντεροπαθογόνου κολοβακτηρίδιου στο δείγμα του 9χρονου παιδιού που νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας από τα ξημερώματα της Παρασκευής (17/5).

    Το παιδί είχε παραμείνει λόγω των συμπτωμάτων του μέχρι το πρωί στο νοσοκομείο και όταν ξέσπασε ο θόρυβος και διαπιστώθηκε υπόνοια συρροής, τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια του ΓΝ Λαμίας ξεκίνησαν μοριακούς ελέγχους.

    Αναμένονται τις επόμενες ώρες απαντήσεις από τα δείγματα που εστάλησαν από 19 ακόμη παιδιά, καθώς και από πέντε εργαζομένους στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία.

    Ο Εθνικός Οργανισμός είναι υπεύθυνος για την περαιτέρω ανάλυση και ερμηνεία των ευρημάτων στο πλαίσιο και της εισαγγελικής έρευνας.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΡΗΣ ΜΑΡΤΑΚΟΣ

  • Λαμία: Ο ΕΦΕΤ έλεγχε σήμερα το εργοστάσιο που κάηκε, ενώ εμπλέκεται στην τροφική δηλητηρίαση μαθητών
    Λαμία: Ο ΕΦΕΤ έλεγχε σήμερα το εργοστάσιο που κάηκε, ενώ εμπλέκεται στην τροφική δηλητηρίαση μαθητών

    Αναπάντητα ερωτήματα υπάρχουν γύρω από τη φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το εργοστάσιο στη Λαμία, που παρασκεύασε τα γεύματα που προκάλεσαν μαζική δηλητηρίαση μαθητών της περιοχής.

    Κλιμάκιο του ΕΦΕΤ θα επισκεπτόταν σήμερα το εργοστάσιο στη Λαμία, για να ελέγξει τις συνθήκες υπό τις οποίες παρασκευάζονται τα γεύματα.

    «Δεν υπάρχει έκθεση του ΕΦΕΤ»

    «Πήγε κλιμάκιο το Σάββατο για να κάνει έναν έλεγχο, γνωρίζοντας βέβαια ότι η παραγωγική διαδικασία που αφορούσε τη γραμμή παραγωγής γευμάτων για τα σχολεία δεν θα ήταν ανοιχτή γιατί αυτά γίνονται κάθε μέρα, καθημερινές. Παρ' όλα αυτά, πήγαμε το Σάββατο και οργανώναμε κλιμάκιο να πήγαινε και σήμερα να βλέπαμε γενικά πώς λειτουργεί η επιχείρηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής των γευμάτων» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Ανδρέας Ζαμπέλας, μιλώντας στον Alpha.

    «Δυστυχώς βέβαια μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, προφανώς οι δικές μας ενέργειες ακυρώνονται. Άρα δεν υπάρχει έκθεση ή πόρισμα του ΕΦΕΤ για τις τροφές που διανεμήθηκαν», κατέληξε.

    Παρέμβαση εισαγγελέα για τη φωτιά

    Νωρίτερα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη διέταξα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας να διερευνηθούν τα αίτια της φωτιάς που κατέστρεψε το εργοστάσιο.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει: «Παρακαλούμε να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, κατέστρεψε την Κυριακή 19-5-2024 ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτση» στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης. Και να μας ενημερώσετε σχετικά».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΡΗΣ ΜΑΡΤΑΚΟΣ

  • ΕΦΕΤ: Τι να προσέξουν οι καταναλωτές στα Πασχαλινά γεύματα – Η προμήθεια των τροφίμων
    ΕΦΕΤ: Τι να προσέξουν οι καταναλωτές στα Πασχαλινά γεύματα – Η προμήθεια των τροφίμων

    Ιδιαίτερα χρήσιμες είναι οι συμβουλές που δίνει στους καταναλωτές ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων για την αγορά ασφαλή τροφίμων αλλά και για την κατανάλωση τους στα πασχαλινά τραπέζια τόσο το βράδυ της Αναστάσεως όσο και ανήμερα της μεγάλης γιορτής της ορθοδοξίας.

    Ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι είναι σημαντικό οι καταναλωτές να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων για να ελαχιστοποιούν την επικινδυνότητα των τροφιμογενών νοσημάτων και τη σπατάλη των τροφίμων.

    Οι συμβουλές - οδηγίες του ΕΦΕΤ

    Να προμηθευόμαστε τρόφιμα μόνο από επίσημα, άρα κι ελεγχόμενα σημεία πώλησης.

    Να ανατρέχουμε στις ενδείξεις της συσκευασίας στα προσυσκευασμένα τρόφιμα. Η ετικέτα μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, όπως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του προϊόντος, τις ορθές συνθήκες αποθήκευσης, τα διατροφικά στοιχεία. Αν έχουμε κάποια αλλεργία, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ένδειξη αλλεργιογόνων συστατικών, τα οποία αναγράφονται υποχρεωτικά.

    Να δίνουμε προσοχή στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγουμε για την αγορά τροφίμων.

    Όταν αγοράζουμε κρέας, να διαπιστώνουμε με απλή παρατήρηση ότι είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που λειτουργούν. Όταν επιλέγουμε κατεψυγμένα κρέατα, πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος (π.χ. ένδειξη: “ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ”, “ΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ”).

    Να τοποθετούμε σε διαφορετικές σακούλες τα τρόφιμα που αγοράζουμε ωμά και χρειάζονται μαγείρεμα (π.χ. κρέας, παρασκευάσματα κρέατος), από αυτά που είναι έτοιμα προς κατανάλωση (π.χ. σαλάτες), για να αποφύγουμε πιθανή διασταυρούμενη μικροβιακή επιμόλυνση. Να αγοράζουμε τελευταία τα προϊόντα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη, ώστε να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο του σπιτιού μας το συντομότερο δυνατό.

    Να φροντίζουμε για τη σωστή αποθήκευση των τροφίμων στα ντουλάπια, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ώστε να διατηρούνται στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

    Να προσέχουμε τις θερμοκρασίες! Φροντίζουμε να τοποθετήσουμε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό τα ευαλλοίωτα τρόφιμα (για παράδειγμα γάλα, κρέας) μετά την αγορά τους. Ελέγχουμε ότι το ψυγείο μας λειτουργεί σωστά. Διατηρούμε το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό (πάνω από 60°C) πριν από το σερβίρισμα. Δεν αφήνουμε το μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.

    Να προετοιμάζουμε το κρέας για μαγείρεμα ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές για την υγιεινή τροφίμων, ώστε να αποφύγουμε επιμολύνσεις μαγειρεμένου κρέατος με ωμά τρόφιμα και να φροντίζουμε για την καθαριότητα των επιφανειών.

    Πρακτικές συμβουλές για το Πάσχα

    Για τα αμνοερίφια: Αν επιλέξουμε αγορά ολόκληρου σφαγίου ή ενός ημιμορίου από ένα σφάγιο, προσέχουμε να υπάρχει οπωσδήποτε σφραγίδα σε σχήμα αυγού, η οποία δείχνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος κρεοσκοπικός έλεγχος.

    Οι τρεις κατηγορίες υποχρεωτικών σφραγίδων

    Τα σφάγια που έχουν σφαγεί στη χώρα μας και που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε Κράτος Μέλος της ΕΕ έχουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος “λαμπρού κυανού” δηλαδή τυρκουάζ, στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.

    Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. και διακινούνται προς τη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής του κάθε Κράτους Μέλους της Ε.Ε. και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της ΕΕ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.

    Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα καστανό και τα στοιχεία της χώρας προέλευσης.

    Για τα σπλάχνα και το κρέας

    Προσέχουμε να βρίσκονται υπό ψύξη μέσα σε προστατευμένους χώρους (π.χ. ψυχόμενες προθήκες). Όταν επιλέγουμε κατεψυγμένα σπλάχνα, πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος (π.χ. ένδειξη: “ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ”, “ΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ”).

    Για τα αυγά

    Τα αυγά βρίσκονται στο επίκεντρο των γιορτών του Πάσχα, είτε βαμμένα για “τσούγκρισμα”, είτε ενσωματωμένα σε πιάτα ή σε γλυκά. Ο κατάλληλος χειρισμός τους μας προστατεύει από μόλυνση από σαλμονέλα, ένα βακτήριο που προκαλεί τροφιμογενή νοσήματα.

    Για να κάνουμε την επιλογή μας, εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

    Δεν πλένουμε τα αυγά πριν τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο.

    Για την καλή συντήρησή τους διατηρούμε τα φρέσκα αυγά σε δροσερό χώρο ή στο ψυγείο.

    Τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά, σε ξεχωριστό χώρο, από τα φρέσκα, στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από την παρασκευή τους και τα καταναλώνουμε εντός μιας εβδομάδας.

    Για τη βαφή των αυγών αγοράζουμε μόνο εγκεκριμένες βαφές κι ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες. Βάφουμε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.

    Αν διαπιστώσουμε στην αγορά υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουμε φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής, υπάρχει πάντα ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11717 για καταγγελίες.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ακριβό εστιατόριο θα θυμίζει το Σαρακοστιανό τραπέζι - Οι τιμές στα νηστίσιμα
    Ακριβό εστιατόριο θα θυμίζει το Σαρακοστιανό τραπέζι - Οι τιμές στα νηστίσιμα

    Ίσως την ακριβότερη Σαρακοστή της ζωής τους θα περάσουν φέτος οι Έλληνες

    Ίσως την ακριβότερη Σαρακοστή της ζωής τους θα περάσουν φέτος οι Έλληνες καθώς οι τιμές στα περισσότερα παραδοσιακά προϊόντα έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με άλλες χρονιές.

    Στα ύψη είναι οι τιμές φέτος για τα σαρακοστιανά γεύματα, με το τραπέζι της νηστείας για το Πάσχα να θυμίζει περισσότερο τραπέζι πανάκριβου εστιατορίου.

    Οι καταναλωτές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη Βαρβάκειο αγορά, τα ιχθυοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ όπου οι τιμές ποικίλλουν. Πάντως τόσο στα ιχθυοπωλεία όσο και στα σούπερ μάρκετ έχει παρατηρηθεί άνοδος των τιμών που φτάνουν μέχρι και 10%.

    Πόσο κοστίζουν τα θαλασσινά σε Βαβράκειο, ιχθυοπωλέια και σούπερ μάρκετ

    Σε έρευνα που έκανε, το OPEN σύγκρινε τις τιμές που έχουν τα θαλασσινά αυτή τη στιγμή στη Βαρβάκειο αγορά, με το κόσοτος τους στα ιχθυοπωλεία και στα σούπερ μάρκετ.

    Ενδεικτικά τα χταπόδια φτάνουν 15 ευρώ στη Βαρβάκειο, στα σούπερ μάρκετ ανεβαίνουν στα 16,30 ευρώ ενώ στα ιχθυοπωλεία αγγίζουν τα 22 ευρώ.

    ακρίβεια 1
    ακρίβεια 1

    Τα καλαμάρια στη Βαρβάκειο ξεκινούν από 8,50 ευρώ, στα σούπερ μάρκετ η τιμή τους διπλασιάζεται και αγγίζει τα 17,84 ευρώ ενώ στο ιχθυοπωλείο εκτοξεύεται στα 22 ευρώ.

    ακρίβεια.
    ακρίβεια.

    Από 12 ευρώ βρίσκει ο καταναλωτής τις γαρίδες στη Βαρβάκειο,18 ευρώ στο ιχθυοπωλείο και στα σούπερ μάρκετ ανεβαίνει στα 19,90 ευρώ.

    ακρίβεια..
    ακρίβεια..

    Αυξήθηκαν και οι σαλάτες

    Σημαντικές είναι οι αυξήσεις και στις σαλάτες σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

    Ενδεικτικά:

    Ταραμοσαλάτα 400γρ

    • 2023: 1,80 ευρώ
    • 2024: 3,79 ευρώ

    Μελιτζανοσαλάτα 400γρ

    • 2023: 2,18 ευρώ
    • 2024: 3,68 ευρώ

    Αυξημένες 10% οι τιμές των θαλασσινών σε σχέση με το 2023

    Τα ψώνια της τελευταίας στιγμής κάνουν και οι καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Και εκεί όμως φαίνεται καθαρά η αύξηση στις τιμές, οι οποίες αγγίζουν τα 10%, προκαλώντας τη δυσφορία των καταναλωτών. Αύξηση όμως υπάρχει και στις ελιές λόγω της ακαρπίας στη Χαλκιδική ενώ ο χαλβάς φέτος ξεκινά από 6,5 ευρώ και εκτοξεύεται στα 15 ευρώ το κιλό.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πύργος: Προσιτές τιμές στην αγορά των Σαρακοστιανών
    Πύργος: Προσιτές τιμές στην αγορά των Σαρακοστιανών

    Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά των Σαρακοστιανών ενόψει και της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και την περιόδου νηστείας που ακολουθεί. Οι καταναλωτές, σε ένα γενικότερο κύμα ακρίβειας που επικρατεί στη χώρα, έχει επιδοθεί σε ένα κυνήγι καλών τιμών, και η τοπική αγορά της Ηλείας στις περισσότερες περιπτώσεις δικαιώνει τις προσδοκίες τους.

    Όπως λένε και οι επαγγελματίες του κλάδου των τροφίμων που θα δεχθούν το μεγαλύτερο βάρος αυτές τις ημέρες, όπως ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία και καταστήματα νωπών και κατεψυγμένων, υπάρχει επάρκεια προϊόντων, καλές τιμές και η κίνηση μεγαλώνει.

    sarakost 2

    “Από τις αρχές του μήνα έχει ξεκινήσει η κίνηση όσον αφορά την προμήθεια των σαρακοστιανών εδεσμάτων, ειδικά όμως αυτή την εβδομάδα κορυφώνεται με μέρες κορύφωσης έως το Σάββατο” είπε ο Γιάννης Τοπιντζής ιδιοκτήτης καταστήματος νωπών και πακτευγμένων. “Εμείς θα είμαστε και την καθαρά Δευτέρα ανοιχτά για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Αυτό που θέλω να τονίσω επειδή υπάρχει μία τρομοκρατία σχετικά με τις τιμές, είναι ότι οι τιμές σε όλα τα προϊόντα είναι ίδιες με τις περσινές και σε κάποια προϊόντα είναι ακόμα χαμηλότερες. Αυτό συμβαίνει σε αρκετά προϊόντα και ο κόσμος δεν πρέπει να τρομοκρατείται γιατί μπορεί να ψωνίσει ποιοτικά και οικονομικά. Υπάρχουν πολλά είδη προϊόντων και ο καθένας ανάλογα με την τσέπη του μπορεί να τα επιλέξει” ανέφερε.

    sarakost 4

    Ο πρόεδρος των οπωροπωλών Πύργου, Μιχάλης Αποστολόπουλος, από την πλευρά του τόνισε ότι “… τα μαγαζιά είναι προετοιμασμένα για την καθαρά Δευτέρα και για την περίοδο της νηστείας αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αγοραστικό κοινό διότι όλοι ασχολούνται με τα καρναβάλια στις πόλεις τους και με τις εκδηλώσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. Και επειδή είναι μέσα του μήνα και το χρήμα δεν ρέει άφθονο στην Ηλεία αφού τα λεφτά δε φτάνουν για όλο το μήνα, υπάρχει μία στενότητα οικονομική και οι επαγγελματίες ευελπιστούμε ότι έως την Καθαρά Δευτέρα θα αυξηθεί η κίνηση. Οι τιμές στα οπωρολαχανικά είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ οι αυξήσεις αφορούν ελάχιστα προϊόντα λόγω έλλειψης μερικών ειδών. Η ποιότητα πάντοτε στα τοπικά μαγαζιά είναι άριστη και για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της πόλης πρέπει να στηρίξουν τα μικρομάγαζα, διότι οι πολυεθνικές δεν έχουν ανάγκη”.

    sarakost 3

    Ο Σωτήρης Τζέμος από το “Ιχθυοπωλείο Τζέμος” δήλωσε πως “… η κίνηση είναι ικανοποιητική οι τιμές είναι ακριβώς ίδιες με τις περσινές, διότι εμείς έχουμε το δικό μας καΐκι και τις ελέγχουμε. Έχουμε θράψαλά με 7,80, τα χταπόδια είναι γύρω στα 15 € , γενικότερα οι τιμές είναι καλές. Τα καλαμάρια 15 €, ο γόνος στα 8 €, οι σουπιές είναι στα 11 €. Θα είμαστε ανοιχτά και την καθαρά Δευτέρα.

    sarakost 6

    Ο Βασίλης Πολύδωρος από το “Ιχθυοπωλείο Δ Φιντριλής” σημείωσε πως “… ο κόσμος έχει αρχίσει και ψωνίζει νηστίσιμα, σουπιές, καλαμάρια, θράψαλα, γαρίδες. Οι τιμές είναι προσιτές για όλα τα βαλάντια, είναι όσο οι περσινές ίσως και πιο χαμηλές. Η ποιότητα είναι άριστη. Φυσικά θα είμαστε και την καθαρά Δευτέρα ανοιχτά όλα τα ιχθυοπωλεία του Πύργου με όστρακα, μύδια και ό,τι επιθυμεί ο καταναλωτής”.

    sarakost 5

    Τέλος η Κωνσταντίνα Κλάδη από το οπωροπωλείο ΑΦΟΙ Στασινόπουλοι, δήλωσε ότι “… είναι λίγο πεσμένα τα πράγματα στην αγορά περιμένουμε τις τελευταίες ημέρες να κινηθεί λίγο. Από προϊόντα έχουμε τα πάντα σε αφθονία εμείς δουλεύουμε πολύ με τους χυμούς και τις σαλάτες που φτιάχνουμε και εδώ στο μαγαζί αλλά περιμένουμε γενικότερα να κινηθούν όλα τα προϊόντα”.

    sarakost 7

    sarakost 8

    sarakost 9

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο