Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 09:34

Πτώση F-16: Εξιτήριο παίρνει ο πιλότος - Σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του F-16 Block 52 στη θαλάσσια περιοχή της Ψαθούρας, μεταξύ Χαλκιδικής και Αλοννήσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που έχουν καταγράψει οι συνομιλίες του πιλότου, ο οποίος αναμένεται να πάρει εξιτήριο σήμερα από το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, είναι ότι κάποια στιγμή o πιλότος διαπίστωσε ότι ο κινητήρας του έκανε «διακοπές» με αποτέλεσμα να σβήσει οριστικά.

Στη συνέχεια έκανε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να τον επανεκκινήσει, και αφού επέτυχαν όλες τότε ενημέρωσε ότι εγκαταλείπει το αεροσκάφος με την προσθαλάσσωσή του να γίνεται με επιτυχία.

Καθοριστική για την διάσωση του πιλότου ήταν η τήρηση των κανόνων ασφαλείας που οδήγησαν στην εκτίναξή του από το αεροσκάφος. Αμέσως μετά ενεργοποιήθηκε το αλεξίπτωτο με το οποίο ο πιλότος βρέθηκε στη θάλασσα όπου περίμενε πάνω από 1,5 ώρα για τη διάσωσή του λόγω των ιδιαίτερα κακών συνθηκών που επικρατούσαν στο σημείο.

Τα υπόλοιπα τρία αεροσκάφη που συμμετείχαν στην ίδια εκπαιδευτική άσκηση, έχοντας απογειωθεί από τη Λάρισα συνέχισαν να πετούν σε χαμηλή πτήση προκειμένου να έχουν όσο το δυνατόν επαφή με τον πιλότο, όπως ακριβώς ορίζει το πρωτόκολλο.

Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής κατέπλευσαν επτά σκάφη του Λιμενικού, ένα παραπλέον εμπορικό πλοίο και τρία εναέρια μέσα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το ρολόι έδειχνε ακριβώς 13:33, όταν ήχησε ο συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς στις κατέπεσε ένα μονοθέσιο F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας σε θαλάσσια περιοχή στη νήσο Ψαθούρα που βρίσκεται μεταξύ Χαλκιδικής και Αλοννήσου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πιλότος εγκατέλειψε το μαχητικό αεροσκάφος το οποίο κατέπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο πιλότος περισυνελέγη αρχικά από πλωτό μέσο που βρέθηκε στην περιοχή το οποίο βρέθηκε σε επικοινωνία με τα σωστικά συνεργεία ώστε να παραληφθεί με ασφάλεια.

Το F-16 είχε απογειωθεί από τη Λάρισα και βρισκόταν σε σχηματισμό μαζί με άλλα τρία μαχητικά αεροσκάφη.

Οι ανακοινώσεις του ΓΕΑ

«Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29 μονοθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τον χειριστή. Στην περιοχή σπεύδει 1 ελικόπτερο Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, 1 CL-415 από την 113ΠΜ, κατευθύνεται στην περιοχή η Φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ είναι σε μεγίστη ετοιμότητα 1 C-130».

Η δεύτερη ανακοίνωση: «Ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, περισυνελέγη στις 15:02 σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 Σμηναρχίας Μάχης, της Πολεμικής Αεροπορίας και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας».

Αυτό είναι το F-16C/D Block 52+

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας, η ελληνική ΠΑ είναι η πρώτη αεροπορία στον κόσμο που εξοπλίστηκε με τη συγκεκριμένη έκδοση F-16. Το εν λόγω αεροσκάφος είναι μία βελτιωμένη έκδοση του BLOCK 50 με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και εξελιγμένο κινητήρα. Τα Ελληνικά BLOCK 52+ ανήκουν στις 340, 343 και 337 μοίρες με χαρακτηριστικά κλήσης «Αλεπού», «Αστέρι» και «Ghost» αντίστοιχα. Επιχειρούν από τις αεροπορικές βάσεις της Σούδας (115 ΠΜ) και Λάρισας (110 ΠΜ).

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

Πλήρωμα: 1 (C model), 2 (D model)
Κινητήρας: 1 Pratt & Whitney F100-PW 229/Ώση: 29.100 λίβρες
Εκπέτασμα Πτερύγων: 9.96μ
Μήκος: 15.06μ
Μέγιστη ταχύτητα: 2.173χμ. την ώρα ή 2.05 Mach
Μέγιστο ύψος: 15.240μ. ή 50.000 πόδια

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 09:38

Σχετικά Άρθρα

  • Ουκρανία: Πλήγμα η συντριβή του F-16 - Πώς επηρεάζει το αίτημα για χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς
    Ουκρανία: Πλήγμα η συντριβή του F-16 - Πώς επηρεάζει το αίτημα για χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς

    Ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16, το πρώτο από τα λίγα μαχητικά που έλαβε η Ουκρανία από τους δυτικούς συμμάχους της, συνετρίβη την περασμένη Δευτέρα (26/08) κατά τη διάρκεια της μαζικής πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία, σκοτώνοντας και έναν από τους κορυφαίους Ουκρανούς πιλότους.

    Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, αναφέρουν στο CNNi, ότι η συντριβή συνέβη λίγες εβδομάδες μετά την άφιξη των πολυαναμενόμενων μαχητικών στη χώρα, ενώ υποστηρίζουν ότι το δυστύχημα δεν έγινε από λάθος του πιλότου.

    Τα αίτια της συντριβής διερευνώνται και από διεθνείς εμπειρογνώμονες.

    Το περιστατικό είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για την Ουκρανία, καθώς ο Oleksiy Mes που σκοτώθηκε, ήταν ένας από τους λίγους πιλότους που εκπαιδεύτηκαν για να πετάξουν τα πρώτα F-16 που έφτασαν λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε τα εν λόγω F-16 για να καταστρέψει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Ρωσία τη Δευτέρα, την πρώτη φορά που οποιοσδήποτε Ουκρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι τα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν σε μάχη.

    Το Κίεβο περίμενε πολύ καιρό για να αποκτήσει τα F-16 και ο Ζελένσκι ζητούσε από τους δυτικούς συμμάχους του τα μαχητικά αεροσκάφη από την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας.

    Αλλά όπως και με άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, οι δυτικές χώρες εμφανίζονταν διστακτικές πριν τελικά συμφωνήσουν να παάσχουν τα F-16. Η Ολλανδία και η Δανία δεσμεύτηκαν να δώσουν τα μαχητικά στις αρχές του καλοκαιριού του 2023, αλλά χρειάστηκαν μερικές ακόμη εβδομάδες για να δώσουν το πράσινο φως και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Όταν, τα F-16 έφτασαν στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι είπε ότι αυτός και η κυβέρνησή του πραγματοποίησαν «εκατοντάδες συναντήσεις και διαπραγματεύσεις» για να εξασφαλίσουν τα αεροσκάφη.

    Μια ομάδα Ουκρανών πιλότων ξεκίνησε την εκπαίδευσή τους στις ΗΠΑ το φθινόπωρο, μία εκπαίδευση που ενώ υπό κανονικές συνθήκες διαρκεί χρόνια, οι Ουκρανοί πιλότοι έπρεπε να ολοκληρώσουν σε έξι μήνες.

    Χθες, η Ολλανδία επιβεβαίωσε ότι θα παραδώσει στην Ουκρανία 24 μαχητικά F-16, με τον Ολλανδό διοικητή των ενόπλων δυνάμεων να τονίζει ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση τους υπό τον όρο ότι θα τηρείται το δίκαιο του πολέμου.

    Επίσης, εδώ και ένα χρόνο, οι ΗΠΑ έχυν δώσει την έγκριση για τη μεταφορά περισσότερων από 60 μαχητικών F-16 στην Ουκρανία από το Βέλγιο, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία, η μεταφορά των οποίων ξεκίνησε σταδιακά πριν μερικές εβδομάδες. Πάντως, Ουκρανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 130 μαχητικά και ελπίζουν ότι θα δώσουν στη χώρα την απαραίτητη ώθηση απέναντι στη Ρωσία.

    Τα F-16 είναι πολλαπλών ρόλων: μπορούν να παρέχουν αεροπορική κάλυψη για στρατεύματα, να επιτίθενται σε επίγειους στόχους, να καταλαμβάνουν εχθρικά αεροπλάνα και να αναχαιτίζουν πυραύλους. Με τον κατάλληλο οπλισμό, θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα ρωσικά μαχητικά-βομβαρδιστικά από το να πλησιάσουν το πεδίο της μάχης.

    Βέβαια, ειδικοί στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι τα F-16 δεν θα άλλαζαν τον πόλεμο τονίζοντας ότι οι δυνατότητές τους είναι κατώτερες από τα πιο σύγχρονα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που πιθανότατα θα επικρατούσαν σε μια αερομαχία με τα F-16, όμως οι Ουκρανοί είχαν καλωσορίσει την ευκαιρία να «απαντήσουν» στη ρωσική πολεμική αεροπορία.

    Βάσει των παραπάνω, η συντριβή του F-16 αποτελεί χτύπημα στην Ουκρανία και τον ίδιο τον Ζελένσκι, ο οποίος ζητά το πράσινο φως από τους δυτικούς συμμάχους του για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα βαθειά στη ρωσική επικράτεια.

    Κι όλα αυτά την ώρα που αναμένεται εντός Σεπτεμβρίου να παρουσιάσει το σχέδιό του για τον τερματισμό του πολέμου στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο πάιντεν και τους υποψήφιους για την προεδρία των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

  • Βραζιλία: Τα τελευταία λόγια του πιλότου και μια selfie – Δευτερόλεπτα πριν πέσει το αεροπλάνο που σκότωσε 62 άτομα
    Βραζιλία: Τα τελευταία λόγια του πιλότου και μια selfie – Δευτερόλεπτα πριν πέσει το αεροπλάνο που σκότωσε 62 άτομα

    Το αεροπλάνο έπεσε ανάμεσα σε σπίτια αλλά δεν τραυματίστηκαν κάτοικοι από τη σύγκρουση.

    Αποκαλύφθηκαν τα τελευταία λόγια των πιλότων του επιβατικού αεροσκάφους που συνετρίβη με τραγικό τρόπο και σκότωσε τους 62 επιβαίνοντες στη Βραζιλία.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν το μαύρο κουτί του αεροπλάνου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πλέον προσβάσιμο το «πλήρες κείμενο» από το καταγραφικό φωνής του αεροσκάφους VoePass που συνετρίβη την Παρασκευή 9 Αυγούστου.

    Η πτώση του αεροπλάνου

    Το δικινητήριο ATR-72 της εταιρείας Voepass εκτελούσε πτήση από το Κασκαβέλ της πολιτείας Παρανά με προορισμό το αεροδρόμιο Γκουαρούλος στο Σάο Πάολο.

    Στις εικόνες από τον τόπο της αεροπορικής τραγωδίας, διακρίνονται πυκνοί καπνοί να υψώνονται στον ουρανό από το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος.

    Όπως φαίνεται στα βίντεο, το αεροσκάφος άρχισε να περιστρέφεται μέχρι που έπεσε και συνετρίβη.

    Σημειώνεται πως το αεροπλάνο έπεσε ανάμεσα σε σπίτια αλλά δεν τραυματίστηκαν κάτοικοι από τη σύγκρουση. Μόνο ένα σπίτι υπέστη ζημιές στην κατοικημένη περιοχή όπου συνέβη το δυστύχημα, δήλωσαν αξιωματούχοι της πόλης.

    Τα τελευταία λόγια των πιλότων

    Μια επιβάτης που επέβαινε στο αεροσκάφος έστειλε μια selfie στους γονείς της πριν από την απογείωση, μοιραζόμενη την ανησυχία της για το «παλιό αεροπλάνο» που την έκανε να νιώθει «φόβο για αυτή την πτήση», πριν από τη μοιραία συντριβή του αεροσκάφους.

    Ο λόγος της συντριβής του παραμένει άγνωστος, αν και η αποκάλυψη του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους λέγεται ότι αποκάλυψε τι φέρεται να είπαν οι πιλότοι πριν από το τραγικό συμβάν.

    Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση, τόσο ο πιλότος όσο και ο συγκυβερνήτης παρατήρησαν μια απότομη απώλεια ύψους μόλις ένα λεπτό πριν από τη συντριβή, σύμφωνα με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Globo, ο οποίος επικαλέστηκε ανώνυμα άτομα από την έρευνα την Τετάρτη (14 Αυγούστου).

    Η δίωρη καταγραφή φέρεται να αποκάλυψε ότι ο συγκυβερνήτης Humberto de Campos Alencar e Silva ρώτησε τον πιλότο Danilo Santos Romano: «Τι συμβαίνει;».

    Ο Silva φέρεται επίσης να είπε ότι το αεροπλάνο χρειαζόταν «περισσότερη ισχύ» για να σταθεροποιηθεί το αεροσκάφος.

    Πηγή: in.gr

  • Βραζιλία: Από πάγο στα φτερά προκλήθηκε η πτώση του αεροπλάνου με τους 61 νεκρούς; - Βρέθηκε το μαύρο κουτί
    Βραζιλία: Από πάγο στα φτερά προκλήθηκε η πτώση του αεροπλάνου με τους 61 νεκρούς; - Βρέθηκε το μαύρο κουτί

    Η Voepass αναθεώρησε τον αριθμό των θυμάτων - Υπήρχε προειδοποίηση για παγοποίηση αλλά ήταν στα αποδεκτά όρια, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας

    Απαντήσεις για τα αίτια της πτώσης και συντριβής του αεροπλάνου ATR-72 της Voepass από την οποία έχασαν τη ζωή τους 61 άτομα - σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας - αναζητούν οι αρχές της Βραζιλίας καθώς έχει εντοπιστεί και το μαύρο κουτί.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα FlightRadar24, για την περιοχή στην οποία πετούσε το δικινητήριο αεροπλάνο με τους 57 επιβάτες και το 4μελες πλήρωμα, είχε εκδοθεί προειδοποίηση για «σοβαρή πιθανότητα πάγου» σε υψόμετρο ανάμεσα στα 12.000 και τα 21.000 πόδια προσθέτοντας ότι το αεροπλάνο βρισκόταν στα 17.000 πόδια λίγο πριν τη συντριβή του.

    Η προειδοποίηση αυτή, όπως εξηγεί σε άρθρο του το Sky News, αφορά σταγονίδια νερού που παγώνουν και συγκεντρώνονται στα φτερά και τους έλικες με αποτέλεσμα να προκαλέσουν προβλήματα στην απόδοση του αεροπλάνου μειώνοντας την ώθηση ή/και την άνωση και αυξάνοντας την τριβή.

    Από την πλευρά του ο διεθυντής αεροπορικών υπηρεσιών της Voepass δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αν και υπήρχαν προγνώσεις για πάγο, ήταν στα αποδεκτά πλαίσια για αυτόν τον τύπο αεροσκάφους.

    Σύμφωνα με τον επκεφαλής της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων της Βραζιλίας, το αεροσκάφος που κατέπεσε «είναι πιστοποιημένο σε αρκετές χώρες για να πετάει σε συνθήκες παγοποίησης, σε αρκετές από τις οποίες η επίπτωση της παγοποίησης είναι πιο σοβαρή».

    Το δικινητήριο ATR-72 εκτελούσε πτήση από το Κασκαβέλ της πολιτείας Παρανά με προορισμό το αεροδρόμιο Γκουαρούλος στο Σάο Πάολο.

    Το τελευταίο σήμα που ελήφθη από το αεροσκάφος, ήταν περίπου μιάμιση ώρα μετά την απογείωση. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 60 δευτερολέπτων της πτήσης, ο αναμεταδότης του μετέδιδε την κατακόρυφη πορεία προς το έδαφος, καθώς έχανε ύψος από 8.000 μέχρι 24.000 πόδια το λεπτό.

    Σημειώνεται πως το αεροπλάνο έπεσε στην αυλή ενός σπιτιού αλλά δεν τραυματίστηκαν κάτοικοι από τν πτώση. Μόνο ένα σπίτι υπέστη ζημιές στην κατοικημένη περιοχή όπου συνέβη το δυστύχημα, δήλωσαν αξιωματούχοι της πόλης στη γειτονική Valinhos.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Isaac Fontana

  • Ουκρανία: Τα πρώτα F-16 έφτασαν - Πάνω από 100 θέλει το Κίεβο
    Ουκρανία: Τα πρώτα F-16 έφτασαν - Πάνω από 100 θέλει το Κίεβο

    Τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 έφτασαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο και τον λιθουανό υπουργό Εξωτερικών. Το Κίεβο ζητούσε επίμονα εδώ και πολλούς μήνες πολέμου τα μαχητικά από τη Δύση ώστε να ενισχυθεί η Πολεμική Αεροπορία της, που έχει υποστεί απώλειες τα δυόμισι χρόνια του πολέμου με τη Ρωσία.

    Τα F-16 (της Lockheed Martin) βρίσκονταν ψηλά στον κατάλογο των όπλων που ζητούσε η ουκρανική κυβέρνηση να της προμηθεύσουν οι σύμμαχοί της, λόγω των δυνατοτήτων τους και της ευρείας διεθνούς διαθεσιμότητάς τους. Το μαχητικό πολλαπλών ρόλων, εφοδιασμένο με πυροβόλο 20 χιλιοστών, μπορεί να αξιοποιεί πολύ ευρύ φάσμα όπλων.

    «Κάτι αδύνατο που αποδείχθηκε εντελώς εφικτό»

    «F-16 στην Ουκρανία. Κάτι αδύνατο που αποδείχθηκε εντελώς εφικτό», ανέφερε με ικανοποίηση ο λιθουανός υπουργός Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις μέσω X.

    Αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε πως η παράδοση της πρώτης παρτίδας των μαχητικών ολοκληρώθηκε. Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει ακόμα σχολιάσει την είδηση.

    Πάνω από 100 αεροσκάφη θέλει το Κίεβο

    Η Δανία έχει δεσμευτεί να δωρίσει 16 μαχητικά του τύπου, η Ολλανδία άλλα 24. Η Νορβηγία σκοπεύει να διαθέσει ακόμη 6. Η κυβερνήσεις της Δανίας και της Ολλανδίας πρωτοστάτησαν στη δημιουργία «συνασπισμού» για την προμήθεια των αεροσκαφών στο Κίεβο. Συνολικά, η ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει να της παραδοθούν πάνω από 100, ώστε να ανακτηθεί όπως λέει η υπεροχή στους αιθέρες.

    Δεκάδες χειριστές και μέλη του προσωπικού εδάφους εκπαιδεύονται από δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες.

    Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βασίζονται σε —συγκριτικά μικρό— στόλο αεριωθούμενων της σοβιετικής εποχής στον πόλεμο ως τώρα και το Κίεβο θεωρεί την προμήθεια των F-16 ζωτικής σημασίας αναβάθμιση για την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

    Αναλυτές και αξιωματούχοι πάντως επισημαίνουν πως από μόνα τους, τα F-16 δεν θα αλλάξουν τον ρου του πολέμου, που ξέσπασε όταν εισέβαλαν ρωσικά στρατεύματα στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Bloomberg: Η Τουρκία τώρα θέλει να «κόψει» από τη συμφωνία τα F-16 για εξοικονομήσει 23 δισ.
    Bloomberg: Η Τουρκία τώρα θέλει να «κόψει» από τη συμφωνία τα F-16 για εξοικονομήσει 23 δισ.

    H Τουρκία πιέζει να αγοράσει λιγότερα ανταλλακτικά για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών της σε μία προσπάθεια να εξοικονομήσει κάποια δισεκατομμύρια.

    Πέρυσι μετά από πολλές πιέσεις το Κογκρέσο ενέκρινε την πώληση 40 F-16 τελευταίας γενιάς της Lockheed Martin Corp., 79 κιτ για τον εκσυγχρονισμού και εκατοντάδες βόμβες και πυραύλους στην Άγκυρα.

    Προκειμένου να εξοικονομήσει περίπου 23 δις. η γείτονα χώρα θέλει τώρα να μειώσει την παραγγελία της. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τοποθετήθηκε με προσοχή, λέγοντας πως, «το θέμα σχετικά με αυτά τα ανταλλακτικά είναι κάτι που πάντα συζητάμε».

    Τα ανταλλακτικά θα καλυφθούν από την τούρκική βιομηχανία, που είναι αναπτυσσόμενη. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Lockheed Martin που μίλησε στο Bloomberg επέμεινε ότι το «πακέτο αναβάθμισης των F-16 Block 70 και V αντιπροσωπεύει τον καλύτερο συνδυασμό προηγμένων δυνατοτήτων ασφάλειας του 21ου αιώνα, ενισχυμένης διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ και προσιτού κόστους λειτουργίας και κύκλου ζωής για την Τουρκία».

    «'Ηταν πολιτική απόφαση η αγορά των F-16»

    Με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται τον 2030, η συμφωνία περιλαμβάνει αναβαθμίσεις στο ραντάρ, τη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου, το σύστημα επικοινωνιών και τον υπολογιστή αποστολής.

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο στρατηγικός αναλυτής Nihat Ali Ozcan από το Ίδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής στην Άγκυρα δήλωσε ότι «η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τα F-16 εξυπηρετούσε έναν πολιτικό στόχο για την επανεκκίνηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Έχοντας την έγκριση της Ουάσιγκτον, η Τουρκία αξιολογεί τώρα τις ανάγκες της από τεχνική, στρατιωτική και οικονομική άποψη».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ: Το δόγμα του «δεδομένου συμμάχου» ζημιώνει πολλαπλώς τα εθνικά συμφέροντα της χώρας
    ΣΥΡΙΖΑ: Το δόγμα του «δεδομένου συμμάχου» ζημιώνει πολλαπλώς τα εθνικά συμφέροντα της χώρας

    Η Ελλάδα ετοιμάζεται να προβεί στην αποστολή 32 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, ερωτά ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Η Κουμουνδούρου καλεί την κυβέρνηση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει άμεσα δημοσίευμα του Newsweek, το οποίο αναφέρει πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αποστολή 32 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία.

    «Το σημερινό δημοσίευμα του διεθνούς δικτύου Newsweek, στο οποίο αναφέρεται ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να προβεί στην αποστολή 32 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, συνιστά μια ακόμη ανησυχητική ένδειξη για την αδιαφανή και ανεύθυνη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση υπό το δόγμα του ‘’δεδομένου συμμάχου’’, ζημιώνοντας έτσι πολλαπλώς τα εθνικά συμφέροντα της χώρας» τονίζει σε ανακοίνωση του το Γραφειο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Καλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει άμεσα το εν λόγω δημοσίευμα, καθώς και να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό εάν έχει προχωρήσει σε σχετικές συμφωνίες με την ουκρανική πλευρά, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας, καθώς και τις συνέπειες που θα έχουν αυτές σε βάρος της άμυνας της χώρας, ιδίως στα νησιά» καταλήγει η Κουμουνδούρου.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Πτώση F-16 στη Χαλκιδική: Οι χειρισμοί του πιλότου πριν εκτιναχθεί - Τι εξετάζεται
    Πτώση F-16 στη Χαλκιδική: Οι χειρισμοί του πιλότου πριν εκτιναχθεί - Τι εξετάζεται

    Κλειδί για να βρεθεί η αιτία της πτώσης του αεροσκάφους F-16 Block 52+ στη θαλάσσια περιοχή Ψαθουρα, είναι μαρτυρία του 29χρονου υποσμηναγού που συνεχίζει να νοσηλεύεται στο 251 Γενικο Νοσοκομείο Αεροπορίας και θα παραμείνει και σήμερα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Αδαμαντία Λιόλιου στο κεντρικό δελτιο ειδήσεων του OPEN, υπήρξε δυσλειτουργία στον κινητήρα , κάτι που ο χειριστής ανέφερε διά ασυρμάτου πριν την πτώση.

    Οι κινήσεις του πιλότου πριν εγκαταλείψει το F-16

    Ο χειριστής αφού εξάντλησε τις προσπάθειες επανεκκίνησης του κινητήρα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος που κατασκευάζει η εταιρεία McDonell Douglas.

    Η ρουκέτα εκτίναξης τον οδηγεί σε περίπου 300 πόδια πάνω από το αεροσκάφος. Τράβηξε τις χειρολαβές και σε 3 δευτερόλεπτα αποχωρίστηκε η καλύπτρα, έφυγε το κάθισμα και άνοιξε ο θόλος του αλεξίπτωτου. Η επιτάχυνση της βαρύτητας στιγμιαία έφτασε τα 25 g και γι αυτό το λόγο αποκλείεται να έχασε τις αισθήσεις του για λίγο. Το κάθισμα φερει το Emergency Lacator beacon ενώ ο χειριστής πάνω του φέρει το Personal Locator Βeacon το οποίο στέλνει σήμα στο δορυφόρο για τις συντεταγμένες.

    Συγκλονίζει ο καπετάνιος που συμμετείχε στις έρευνες

    Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Νομικός, καπετάνιος του πλοίου που συμμετείχε στις έρευνες τόνισε μιλώντας στο OPEN: «Ξέραμε ότι μπορεί ο άνθρωπος να μην έχει τις αισθήσεις του, ξέραμε ότι είναι μέσα στη θάλασσα και θέλαμε δύο ώρες για να φτάσουμε οπότε αυτός θα ήταν μέσα στο νερό όλη αυτή την ώρα και με τα μποφόρ και το κύμα που είχε θα ήταν δύσκολο».

    Σημειώνεται πως το γύρο του διαδικτύου κάνει και βίντεο που δείχνει τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες διενεργήθηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του πιλότου.

    Τι λέει ο αντιπτέραρχος Ιατρίδης

    Για τα πιθανά αίτια της πτώσης του f-16 μίλησε στο OPEN ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Ιατρίδης ο οποίος το 1984 εγκατέλειψε το αεροσκάφος του που είχε τυλιχτεί στις φλόγες πέφτοντας με αλεξίπτωτο στη θάλασσα

    «Αφού τέλειωσαν οι ελιγμοί όπως ανέφερε ο χείριστης έγινε η κράτηση του κινητήρα. Η Επιτροπή Διεύρυνσης θα τα εξετάσει να βρεθεί αίτια κράτησης κινητήρα – έσβησε ο κινητήρας- και θα ενημερωθούν χείριστες, τεχνικοί και εταιρία», είπε.

    Πριν από την πτώση το F16 συμμετείχε σε άσκηση αερομαχίας που απαιτούνται οριακές ταχύτητες. Η Επιτροπή Διερεύνησης έχει συσταθεί με εντολή του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχου, Δημοσθένη Γρηγοριάδη, θα συλλέξει όλα τα δεδομένα και από τα καταγραφικά των υπόλοιπων 3 μαχητικών αεροσκαφών που συμμετείχαν στην άσκηση.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Πτώση F-16 στη Χαλκιδική: Μιάμιση ώρα πάλευε στην θάλασσα ο πιλότος – Η κινητοποίηση της Πολεμικής Αεροπορίας
    Πτώση F-16 στη Χαλκιδική: Μιάμιση ώρα πάλευε στην θάλασσα ο πιλότος – Η κινητοποίηση της Πολεμικής Αεροπορίας

    Ένα θρίλερ εξελίχθηκε από τη ώρα που ο πιλότος του F-16 κατέπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης (20/3) στη νήσο Ψαθούρα, μεταξύ της Αλοννήσου και της Χαλκιδικής μέχρι να εντοπιστεί από Super Puma και να μεταφερθεί στη συνέχεια στο νοσοκομείο.

    Το θρίλερ των 89 λεπτών

    Επί μιάμιση ώρα ο πιλότος του F-16 βρισκόταν στη θάλασσα. Ο χειριστής του μαχητικού αεροσκάφους κατάφερε εγκαίρως να ενεργοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμά του και να πέσει στη θάλασσα. Ταυτόχρονα ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, αφού οι συνάδελφοί του που έπαιρναν μέρος στον ίδιο εκπαιδευτικό σχηματισμό με εκείνον ήταν ουσιαστικά αυτόπτες μάρτυρες της πτώσης του μαχητικού.

    Το μονοθέσιο Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στις 13:33 και ο πιλότος περισυνελλέγη σώος από ελικόπτερο Super Puma στις 15:02 και κατευθύνθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

    Τι λέει ο πατέρας του πιλότου

    Μιλώντας στο MEGA, ο πατέρας του πιλότου ανέφερε: ««παραπέρα δεν γνωρίζω κι εγώ. Τώρα κατεβαίνω από Λάρισα – Αθήνα, να δω το παιδί μου. Σε μια επικοινωνία που είχα μαζί του μου είπε ότι είναι καλά, αλλά είχα κακό σήμα. Είμαι καθοδόν για Αθήνα, εύχομαι να πάνε όλα καλά. Δεν μπορώ να σας μιλήσω, είμαι σε όχι καλή ψυχολογική κατάσταση και κινούμαι προς Αθήνα».

    Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, περισυνελέγη σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 σμηναρχίας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στις 15:02 και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

    Ευχές Δένδια στον πιλότο για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον πιλότο και άμεση επάνοδο στα καθήκοντά του ενώ συνεχάρη όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση διάσωσης.

    Συγκεκριμένα με μήνυμα του στα social media ανέφερε:

    «Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F - 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου. Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση διάσωσης».

    Έρευνες στο σημείο της πτώσης του F-16

    Στο σημείο της πτώσης του F-16 επιχειρούν 7 πλωτά, 1 τορπιλάκατος του Λιμενικού από τη Λέσβο και ένα εμπορικό πλοίο με σημαία Λιβερίας. Στην περιοχή σπεύδει 1 ελικόπτερο Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, 1 CL- 415 από την 113ΠΜ και κατευθύνεται στην περιοχή η Φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ είναι σε μεγίστη ετοιμότητα 1 C-130».

    Βρισκόταν σε σχηματισμό με άλλα μαχητικά

    Σημειώνεται πως το F-16 είχε απογειωθεί από την 337 μοίρα της 110 πτέρυγας μάχης, στη Λάρισα και βρισκόταν σε σχηματισμό μαζί με άλλα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη.

    Όπως έγινε γνωστό, το αεροσκάφος συμμετείχε σε εκπαιδευτική πτήση και πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε αναφορά από άλλο μαχητικό που συμμετείχε στην άσκηση ότι άνοιξε το αλεξίπτωτο του χειριστή.

    Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι συνέβη με το F-16 και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ο πιλότος, όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας

    Ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την πτώση του F-16.

    Όπως αναφέρεται: «Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29 μονοθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τον χειριστή. Στην περιοχή σπεύδει 1 ελικόπτερο Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, 1 CL- 415 από την 113ΠΜ και κατευθύνεται στην περιοχή η Φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ είναι σε μεγίστη ετοιμότητα 1 C-130».

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο