Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 07:13

Κως: Στον εισαγγελέα οι γονείς του βρέφους που πνίγηκε - «Βλέπαμε τη μάνα με μώλωπες»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η ιατροδικαστική εξέταση δεν έδειξε σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης του βρέφους που βρέθηκε πνιγμένο στην Κω

Ενώπιον του εισαγγελέα αναμένεται να βρεθούν σήμερα οι γονείς του ενός έτους βρέφους που άφησε την τελευταία του πνοή στην Κω εξαιτίας πνιγμού.

Οι γονείς μέχρι στιγμής βρίσκονται υπό κράτηση ενώ θα περάσουν το κατώφλι του εισαγγελέα με την κατηγορία της θανατηφόρου έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο. Παράλληλα, οι γονείς θα κληθούν να απαντήσουν και για τις εκδορές που έφερε το κορμάκι του βρέφους, για τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν εξηγήσει πως αυτές οφείλονται σε χτυπήματα προερχόμενα από τον δίχρονο αδελφό του.

Να σημειωθεί πως η 20χρονη μητέρα του βρέφους είναι έγκυος και διανύει τον έβδομο μήνα κύησης. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εξεταστεί και το αδελφάκι του βρέφους καθώς και το περιβάλλον στο οποίο ζούσε η οικογένεια, προκειμένου να ελεγχθεί η καταλληλότητα διαβίωσης ενός βρέφους.

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Ο ιατροδικαστής που εξέτασε το βρέφος στην Ρόδο δεν διαπίστωσε ίχνη σεξουαλικής κακοποίησης. Έκρινε ότι ο θάνατος προήλθε από ασφυξία λόγω της άπεπτης τροφής και πως οι εκδορές, που αυτό έφερε, προέρχονται πιθανώς από παλαιότερα χτυπήματα.

Το χρονικό της τραγωδίας

Υπενθυμίζεται πως το ενός περίπου έτους κοριτσάκι μεταφέρθηκε νεκρό το βράδυ του Σαββάτου στο νοσοκομείο της Κω με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Οι γονείς, που είχαν μεταβεί στο νησί για την τουριστική σεζόν από την κεντρική Ελλάδα και έχουν ακόμα ένα παιδί, υποστηρίζουν πως βρήκαν το βρέφος χωρίς τις αισθήσεις του. Η καρδιά του μωρού είχε ήδη σταματήσει να χτυπάει και, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το κοριτσάκι δεν επανήλθε στην ζωή.

Όταν η αστυνομία έφτασε στο νοσοκομείο αποφάσισε να προχωρήσει στην προσαγωγή των γονέων, καθώς το μωρό έφερε εκδορές, εκχυμώσεις σε μέρη του σώματος του αλλά και σημάδια που παρέπεμπαν σε πιθανή σεξουαλική κακοποίηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Από την πλευρά τους, οι γονείς υποστήριξαν ότι τα τραύματα του κοριτσιού προέρχονταν από χτυπήματα που δέχθηκε από τον 2χρονο αδερφό του ή από κάποια ατυχήματα. Οι Αρχές ήδη έχουν πάρει καταθέσεις από τους γιατρούς που εξέτασαν το βρέφος και από γείτονες των γονέων.

Ο πατέρας είχε συλληφθεί για πορνογραφία στο παρελθόν

Εκείνο που θορύβησε τις Αρχές είναι ότι ο πατέρας του βρέφους έχει κατηγορηθεί και συλληφθεί στο παρελθόν για πορνογραφία. Για τον λόγο αυτό οι Αρχές έκαναν «φύλλο και φτερό» το κινητό και τον υπολογιστή του πατέρα.

Η μέχρι στιγμής έρευνα έχει δείξει ότι στο κινητό τηλέφωνό του εντοπίστηκαν ίχνη αναζήτησης παιδικής πορνογραφίας.

«Τη βλέπαμε με μώλωπες»

Γείτονες του ζευγαριού μιλώντας στο MEGA, αναφέρουν πως αρκετές φορές είχαν δει την 20χρονη μητέρα χτυπημένη, με τις μαρτυρίες για καυγάδες του ζευγαριού να είναι πολλές.

«Ο άντρας της, ο σύζυγος, την κακοποιούσε. Κάποιες φορές την είχαμε δει στη γειτονιά να φέρει και η ίδια κάποιους μώλωπες, σημάδια τα οποία δεν δικαιολογούσε», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

«Είχανε φασαρίες, την κοπέλα την είχα δει πολλές φορές χτυπημένη. Τώρα, αν τη χτυπούσε ή δε τη χτυπούσε, δε γνωρίζω. Δεν τους έβλεπα μαζί συνέχεια. Πιο πολύ την κοπέλα έβλεπα», ανέφερε γείτονας του ζευγαριού.

Ο πατέρας, 21 ετών και η μητέρα του άτυχου βρέφους βαρύνονται με την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και τη Δευτέρα θα περάσουν το κατώφλι του εισαγγελέα.

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 09:24

Σχετικά Άρθρα

  • Αδέρφια Μενέντεζ: Ο εισαγγελέας αιτήθηκε επανεξέταση των ποινών - Ανοίγει τον δρόμο για πρόωρη αποφυλάκιση
    Αδέρφια Μενέντεζ: Ο εισαγγελέας αιτήθηκε επανεξέταση των ποινών - Ανοίγει τον δρόμο για πρόωρη αποφυλάκιση

    Ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες Τζορτζ Γκασκόν ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από το δικαστήριο την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης των αδερφών Μενέντεζ, δεκαετίες μετά την καταδίκη τους σε ισόβια, χωρίς αναστολή για τις δολοφονίες των γονιών τους το 1989 στο Μπέβερλι Χιλς.

    Ανοίγει ο δρόμος για πρόωρη αποφυλάκιση

    Αν ο δικαστής δεχτεί την πρότασή του, ανοίγει ο δρόμος για τα βγουν με αναστολή από τη φυλακή.

    Ο Γκασκόν πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει την απόφασή του μετά τις αυξανόμενες εκκλήσεις να εξετάσει το ενδεχόμενο αποφυλάκισης των αδελφών, οι οποίοι εκτίουν ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης, αφού καταδικάστηκαν για φόνο πρώτου βαθμού στις δολοφονίες των γονιών τους, Χοσέ και Κίτι Μενέντεζ.

    Την τελική απόφαση έχει ο δικαστής, με τον εισαγγελέα να τονίζει πως οι δύο άνδρες έκαναν «ένα ταξίδι λύτρωσης και αποκατάστασης και πλήρωσαν το χρέος τους στην κοινωνία», τόσα χρόνια. Εάν ο δικαστής δεχθεί τη σύστασή του, ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ θα μπορούσαν να δικαιούνται άμεση αποφυλάκιση, πρόσθεσε.

    Η πολύκροτη υπόθεση που έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix

    Κατά τη διάρκεια της πολύκροτης πρώτης δίκης τους το 1993, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι οι δολοφονίες διαπράχθηκαν από απληστία, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης είπαν ότι οι δολοφονίες έγιναν σε αυτοάμυνα.

    Τα αδέλφια παραδέχτηκαν ότι σκότωσαν τους γονείς τους, αλλά ισχυρίστηκαν ότι είχαν υποστεί σεξουαλική, συναισθηματική και σωματική κακοποίηση.

    Οι εισαγγελείς πρότειναν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν ψευδείς. Κηρύχθηκε κακοδικία και σε μια δεύτερη δίκη αποκλείστηκαν τα στοιχεία που οι συνήγοροι υπεράσπισης αποκάλεσαν αποδεικτικά στοιχεία κακοποίησης.

    Η υπόθεση έλαβε μεγάλη δημοσιότητα μετά το ντοκιμαντέρ του κυκλοφόρησε για την ιστορία των αδερφών Μενέντεζ στο Netflix.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ POOL/ Jill CONNELLY

  • Φωτιά στην Κω: Μήνυμα του 112 στους κατοίκους - «Μείνετε σε ετοιμότητα»
    Φωτιά στην Κω: Μήνυμα του 112 στους κατοίκους - «Μείνετε σε ετοιμότητα»

    Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης (24/10) στην Κω και συγκεκριμένη σε δασική έκταση στην περιοχή Κέφαλο.

    Μάλιστα πριν από λίγο ήχησε και το 112 το οποίο καλούσε τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Νάουσα: Από εισρόφηση γαστρικών υγρών ο θάνατος του βρέφους 9 ημερών
    Νάουσα: Από εισρόφηση γαστρικών υγρών ο θάνατος του βρέφους 9 ημερών

    Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο της Νάουσας. Τι έδειξε η νεκροψία.

    Από εισρόφηση γαστρικών υγρών προήλθε ο θάνατος του βρέφους μόλις 9 ημερών στη Νάουσα, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της νεκροψίας.

    Το νεογέννητο κοριτσάκι μεταφέρθηκε από τον πατέρα του στο νοσοκομείο, την Τετάρτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το βρέφος δεν είχε τις αισθήσεις του και οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.



    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Νάουσα: Τραγωδία με βρέφος εννέα ημερών
    Νάουσα: Τραγωδία με βρέφος εννέα ημερών

    Οι γονείς μετέφεραν το βρέφος στο νοσοκομείο της πόλης αλλά είχε ήδη χάσει την ζωή του.

    Ένα βρέφος μόλις εννέα ημερών, μεταφέρθηκε - όπως αποκαλύπτει το newsima - νεκρό στο νοσοκομείο της Νάουσας.

    Όπως σημειώνεται τόσο οι γονείς όσο και η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από το περιστατικό, ενώ αναμένεται τα αποτελέσματα των απαραίτητων εξετάσεων που θα προσδιορίσουν την αιτία θανάτου του.

    Πηγή: NewsBomb.gr

  • Αμαλιάδα - Νέα αποκάλυψη: Και τέταρτο νεκρό μωρό στα χέρια της 24χρονης
    Αμαλιάδα - Νέα αποκάλυψη: Και τέταρτο νεκρό μωρό στα χέρια της 24χρονης

    Νωρίτερα είχε υπάρξει παρέμβαση του Εισαγγελέα Πατρών για τους μυστηριώδεις θανάτους των τριών βρεφών

    Mια νέα πληροφορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση με τα νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα.

    Σύμφωνα με το Mega υπάρχει και τέταρτο νεκρό μωρό στα χέρια της 24χρονης.

    Πριν από τους 3 θανάτους και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο του 2021 μια γνωστή της την κάλεσε να φυλάξει το μωράκι της. Η Ειρήνη πήγε και το παιδί ξημερώματα πέθανε στα χέρια της.

    «Εγώ σαν μάνα που έχασα το παιδί μου στα χέρια της Ειρήνης θα το ψάξω», είπε η μάνα του παιδιού στο Mega και αναρωτήθηκε αν είναι και τα τέσσερα σύμπτωση. Σημείωσε δε πως όταν επικοινώνησαν, η Ειρήνη διατείνετο πως το παιδί ζούσε ενώ ήταν ήδη νεκρό.

    Σύμφωνα με το MEGA και τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, έχουν γίνει έρευνες για τα δύο παιδιά της γυναίκας που φέρεται να συνδέεται με τους θανάτους και τώρα θα ξεκινήσει μία νέα έρευνα για τα όσα συνέβησαν με το τρίτο παιδί, της φίλης της.



    Από την έρευνα που έχει γίνει για τον θάνατο του πρώτου παιδιού, έχει βγει πόρισμα από τον ιατροδικαστή της Πάτρας, το οποίο λέει πως το μωρό 19 ημερών έφυγε από τη ζωή από διάμεση πνευμονίτιδα.
    Για το δεύτερο παιδί υπάρχει εκκρεμότητα για τον γονιδιακό έλεγχο ενώ για το τρίτο παιδί(της φίλης της), που πέθανε τον Αύγουστο του 2023, υπάρχουν αναφορές πως πήγαν ζωντανό το μωρό στο νοσοκομείο.

    Στην αστυνομία ωστόσο, υπάρχουν καταθέσεις των γιατρών πως το παιδί έφτασε νεκρό στο νοσοκομείο. Η αιτία θανάτου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

    Όπως είπε ο αστυνομικός συντάκτης, ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως η 24χρονη είχε κληθεί να προσέχει το βρέφος των 15 μηνών της φίλης της μόνο μία φορά ενώ στη περίπτωση της γυναίκας που κατήγγειλε στο Mega πως και το δικό της μωρό είχε πεθάνει στην αγκαλιά της Ειρήνης, το πρόσεχε καθημερινά.

    Υπενθυμίζεται ότι την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών Νικόλαος Νικολάου, με αφορμή την υπόθεση με τα τρία μωρά που «χάθηκαν» σε Αχαΐα και Ηλεία.
    Τo ιστορικό της υπόθεσης

    Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή τον θάνατο ενός άλλου μωρού, της συγκατοίκου της 23χρονης Ειρήνης Μουρτζούκου, η οποία είχε ήδη χάσει δύο παιδιά.

    Ο κ. Νικολάου διαβίβασε το σχετικό αίτημα προς τους προϊσταμένους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αχαΐας, Κωνσταντούλα Αθανασοπούλου και Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλείας, ∆ημήτριο Λιανόπουλο με αφορμή τα όσα ανέφερε στην εκπομπή της το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η Αγγελική Νικολούλη, στην πρεμιέρα της εκπομπής «Φως στο Τούνελ».

    Τρεις θάνατοι βρεφών, τα οποία αιφνίδια σταμάτησαν να αναπνέουν, απροσδιόριστη η αιτία θανάτου σύμφωνα με τους γιατρούς, απόγνωση για τους συγγενείς που αναζητούν απαντήσεις. «Συμπτώσεις που σοκάρουν για τη γυναίκα που βίωσε τρεις φορές τον εφιάλτη να σβήσουν στην αγκαλιά της τρία μωρά», ανέφερε η Αγγελική Νικολούλη, φέρνοντας στο φως ξανά την υπόθεση. «Να σου απαντήσω, να σου πω τι… τα παιδιά φεύγουν, πετάγομαι στον ύπνο μου, ξυπνάω και φωνάζω τα παιδιά μου», είπε η Ειρήνη Μουρτζούκου, φίλη της μητέρας.

    Η μητέρα του παιδιού περιέγραψε στο «Τούνελ» πως άφησε για λίγο το μωρό στη φίλη της για να πάει στο διπλανό δωμάτιο, και όταν γύρισε είδε πως δεν ανέπνεε. Στο σπίτι βρίσκονταν μόνον οι δύο γυναίκες, καθώς η γιαγιά και η 8χρονη αδερφή του μικρού παιδιού έλειπαν στην Αθήνα. «Οι δύο γυναίκες που μένουν μαζί και δέθηκαν με τον ανεξήγητο θάνατο των παιδιών τους, ρίχνουν τις ευθύνες στους γιατρούς και ζητούν να ερευνηθεί πώς χάθηκαν τα 3 αγγελούδια», συμπλήρωσε η δημοσιογράφος. Από την πλευρά τους, οι γιατροί του νοσοκομείου Αμαλιάδας επιμένουν ότι τον Αύγουστο του 2023 το μωρό έφτασε εκεί νεκρό και έκαναν προσπάθειες να το επαναφέρουν.

    Η Πατρινή Ειρήνη Μουρτζούκου, στενή φίλη και συγκάτοικος της μητέρας του μικρού Παναγιώτη από την Αμαλιάδα, τον τελευταίο χρόνο ήταν παρούσα και στην νέα απώλεια παιδιού, ενώ σε διάστημα δεκαπέντε μηνών είχε χάσει τα δύο της βρέφη, το ένα 19 ημερών και το άλλο 2 μηνών.

    Οι τρεις θάνατοι των παιδιών θα διερευνηθούν εκ νέου μέσα από το μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να ριχτεί άπλετο φως και να δοθούν οι απαντήσεις που όλοι περιμένουν.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Πάτρα: Τραγικές συνθήκες διαβίωσης για δύο ανήλικα παιδιά - Παρενέβη εισαγγελέας
    Πάτρα: Τραγικές συνθήκες διαβίωσης για δύο ανήλικα παιδιά - Παρενέβη εισαγγελέας

    Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο νοσοκομείο Ρίου, όπου φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική - Οι συνθήκες υγιεινής ήταν χείριστες

    Μια σοκαριστική υπόθεση αποκαλύφθηκε χάρη στην επίσκεψη μιας κοινωνικής λειτουργού σε ένα σπίτι στην Πάτρα, όπου δύο ανήλικα παιδιά ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.
    Όπως αναφέρθηκε αρχικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολιτεία» και έπειτα στο ειδησεογραφικό μέσο thebest.gr, η κοινωνική λειτουργός, μαζί με μία παιδοψυχολόγο, ασχολήθηκαν με την υπόθεση μετά από καταγγελία συμμαθήτριας ενός εκ των δυο ανηλίκων παιδιών.
    Σε έγγραφο που συνέταξαν αναφέρουν τα εξής:

    Η μητέρα των παιδιών απεβίωσε

    «Σας ενημερώνουμε πως ο μαθητής της Γ’ Τάξης… (λέει το όνομά του), κάτοικος Πατρών, έχει απασχολήσει ξανά τον Εισαγγελέα για τις συνθήκες διαβίωσης.

    Χθες ενημερωθήκαμε τυχαία από συμμαθήτριά του πώς η μητέρα του απεβίωσε την περασμένη Κυριακή (καρκινοπαθής) το σχολείο δεν είχε ενημερωθεί από τον πατέρα για το συμβάν, έγιναν προσπάθειες από το σχολείο να επικοινωνήσει με τον πατέρα και έναν ενήλικο αδελφό, αλλά δεν καρποφόρησαν.

    Στο σπίτι της οικογένειας διέμεναν η μητέρα με δύο ανήλικα τέκνα και ο πατέρας με τον μεγάλο γιο εργάζονταν στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα ενημερώσαμε την κοινωνική λειτουργό του Δήμου που εμπλεκόταν στην πρώτη εισαγγελική παραγγελία ότι η μητέρα απεβίωσε και ότι δεν γνωρίζουμε αν το παιδί σιτίζεται. Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με τον μαθητή, αλλά η ψυχοσωματική του κατάσταση δεν το επέτρεπε. Κανονίστηκε αυτοψία την επόμενη μέρα».

    Αφόρητη δυσοσμία

    «Σήμερα (11 Οκτωβρίου 2024) έγινε παρέμβαση από το Γυμνάσιο με ειδικούς, πήγαμε στο σπίτι για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει και να ενημερωθούμε.

    Μας άνοιξαν, ο πατέρας ήταν επιθετικός, κλείστηκε μέσα στο σπίτι και μιλήσαμε με τον μεγάλο αδελφό. Εκείνος μας ενημέρωσε ότι θα αναλάβει ο ίδιος την επιμέλεια των ανήλικων αδελφών του, ενώ ταυτόχρονα στρατεύεται. Ζητήσαμε να μπούμε στο σπίτι, να δούμε τις συνθήκες γιατί μέσα υπάρχουν σκυλιά και η αποφορά απέξω ήταν αφόρητη.

    Δεν μας επετράπη και ζητήθηκε ενίσχυση από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα. Ήρθε η Αστυνομία, ο πατέρας συνεργάστηκε και μπήκαμε στο σπίτι. Οι συνθήκες υγιεινής ήταν χείριστες. Η μυρωδιά αφόρητη, τα κρεβάτια υπερβολικά βρώμικα, ακαθαρσίες σκύλων παντού, ένα μικρό σκουριασμένο και βρώμικο ψυγείο με ελάχιστα τρόφιμα, σπασμένα ντουλάπια και πόρτες, άθλιες συνθήκες σε μπάνιο και κουζίνα.

    Μετά από όλα αυτά συνιστάται άμεση απομάκρυνση των παιδιών από το σπίτι και επείγον υγειονομικός έλεγχος».

    Εντολή εισαγγελέα
    Ο Εισαγγελέας ενημερώθηκε άμεσα με το παραπάνω έγγραφο και διέταξε επίσης άμεσα την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο ανήλικα παιδιά, μεταφέρθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο νοσοκομείο Ρίου όπου φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική.

    Μάλιστα την Παρασκευή τα μετέφεραν στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων για μία σειρά εξετάσεων, όπως και παιδοψυχιατρικής στήριξης. Ωστόσο το μέλλον αυτών των ανηλίκων κρίνεται αβέβαιο και θα πρέπει να υπάρξει άμεση συνδρομή σε επίπεδο και υλικής βοήθειας από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Πατρέων.

    Βοήθεια ακόμη και στο να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους στο σπίτι τους, κοντά στην περιοχή της Αγίας Σοφίας.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Παρέμβαση Εισαγγελέα για τους 3 θανάτους των βρεφών σε Πάτρα και Αμαλιάδα
    Παρέμβαση Εισαγγελέα για τους 3 θανάτους των βρεφών σε Πάτρα και Αμαλιάδα

    Την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών Νικόλαος Νικολάου, με αφορμή την υπόθεση με τα τρία μωρά που «χάθηκαν» σε Αχαΐα και Ηλεία. Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή τον θάνατο ενός άλλου μωρού, της συγκατοίκου της 23χρονης Ειρήνης Μουρτζούκου, η οποία είχε ήδη χάσει δύο παιδιά. Ο κ. Νικολάου διαβίβασε το σχετικό αίτημα προς τους προϊσταμένους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αχαΐας, Κωνσταντούλα Αθανασοπούλου και Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλείας, Δημήτριο Λιανόπουλο με αφορμή τα όσα ανέφερε στην εκπομπή της το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η Αγγελική Νικολούλη, στην πρεμιέρα του «Φωτός στο Τούνελ», αλλά και το χθεσινό δημοσίευμα του Κωνσταντίνου Φλαμή, στη «Γνώμη» που αναφέρθηκε στο μυστήριο σε Αχαΐα και Ηλεία.

    Τρεις θάνατοι βρεφών, τα οποία αιφνίδια σταμάτησαν να αναπνέουν, απροσδιόριστη η αιτία θανάτου σύμφωνα με τους γιατρούς, απόγνωση για τους συγγενείς που αναζητούν απαντήσεις. «Συμπτώσεις που σοκάρουν για τη γυναίκα που βίωσε τρεις φορές τον εφιάλτη να σβήσουν στην αγκαλιά της τρία μωρά», ανέφερε η Αγγελική Νικολούλη, φέρνοντας στο φως ξανά την υπόθεση. «Να σου απαντήσω, να σου πω τι… τα παιδιά φεύγουν, πετάγομαι στον ύπνο μου, ξυπνάω και φωνάζω τα παιδιά μου», είπε η Ειρήνη Μουρτζούκου, φίλη της μητέρας.

    Η μητέρα του παιδιού περιέγραψε στο «Τούνελ» πως άφησε για λίγο το μωρό στη φίλη της για να πάει στο διπλανό δωμάτιο, και όταν γύρισε είδε πως δεν ανέπνεε. Στο σπίτι βρίσκονταν μόνον οι δύο γυναίκες, καθώς η γιαγιά και η 8χρονη αδερφή του μικρού παιδιού έλειπαν στην Αθήνα. «Οι δύο γυναίκες που μένουν μαζί και δέθηκαν με τον ανεξήγητο θάνατο των παιδιών τους, ρίχνουν τις ευθύνες στους γιατρούς και ζητούν να ερευνηθεί πώς χάθηκαν τα 3 αγγελούδια», συμπλήρωσε η δημοσιογράφος. Από την πλευρά τους, οι γιατροί του νοσοκομείου Αμαλιάδας επιμένουν ότι τον Αύγουστο του 2023 το μωρό έφτασε εκεί νεκρό και έκαναν προσπάθειες να το επαναφέρουν.

    Η Πατρινή Ειρήνη Μουρτζούκου, στενή φίλη και συγκάτοικος της μητέρας του μικρού Παναγιώτη από την Αμαλιάδα, τον τελευταίο χρόνο ήταν παρούσα και στην νέα απώλεια παιδιού, ενώ σε διάστημα δεκαπέντε μηνών είχε χάσει τα δύο της βρέφη, το ένα 19 ημερών και το άλλο 2 μηνών.

    Οι τρεις θάνατοι των παιδιών θα διερευνηθούν εκ νέου μέσα από το μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να ριχτεί άπλετο φως και να δοθούν οι απαντήσεις που όλοι περιμένουν.

    Πηγή: Flamis.gr - Εφημερίδα Γνώμη

  • Γονείς: Είναι σωστό να βοηθούν το παιδί με το διάβασμα; - Οι ειδικοί απαντούν
    σε Plus +
    Γονείς: Είναι σωστό να βοηθούν το παιδί με το διάβασμα; - Οι ειδικοί απαντούν

    Η λεπτή γραμμή μεταξύ υποστήριξης και υπερβολικής εξάρτησης του παιδιού από τον γονέα είναι μια πρόκληση με πολλές «αποχρώσεις»

    Το διάβασμα στο σπίτι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή ενός μαθητή. Καθημερινά, έχει να ανταπεξέλθει σε πλήθος υποχρεώσεων και εργασιών επιστρέφοντας από το σχολείο, κάτι που συχνά κάνει το παιδί να απογοητεύεται. Σε αυτή την περίπτωση, δύο είναι τα πιθανά ενδεχόμενα: Ή να παραιτηθεί από την προσπάθεια να διαβάσει και να είναι συνεπές στις σχολικές του υποχρεώσεις ή να στραφεί στους γονείς για βοήθεια.

    Πόσο καλή ιδέα είναι, όμως, να συμβάλλουν οι γονείς στην ολοκλήρωση των σχολικών υποχρεώσεων του παιδιού στο σπίτι; Πρέπει να τα καθοδηγούν σε κάθε πρόβλημα ή πρέπει να τα αφήνουν να το αντιμετωπίσουν μόνα τους; Εκπαιδευτικοί και εμπειρογνώμονες έχουν ποικίλες απόψεις σχετικά με τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην επωφελή και την υπερβολική βοήθεια.

    Σύμφωνα με τον Daniel Kebede, Γενικό Γραμματέα της βρετανικής Ένωσης Εκπαίδευσης (NEU), η υποστήριξη των παιδιών με το διάβασμα στο σπίτι μπορεί να είναι ωφέλιμη, αλλά μόνο όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο. Οι γονείς των μικρότερων παιδιών μπορούν να τα βοηθήσουν να μάθουν πώς να διαβάζουν παραγωγικά και να τα ενθαρρύνουν να ανακαλύψουν μαθησιακές πηγές, όπως οι βιβλιοθήκες. Όταν τα παιδιά φτάσουν στο γυμνάσιο, όμως, η ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης ρουτίνας μελέτης καθίσταται ζωτικής σημασίας. «Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα κατάλληλα επίπεδα αυτοδιδασκαλίας ανάλογα με την ηλικία του παιδιού», λέει ο Kebede, «αλλά δεν θα πρέπει να κάνουν εκείνοι τις σχολικές εργασίες του παιδιού τους», τονίζει, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθούν συνήθειες που βοηθούν τα παιδιά να διαχειρίζονται μόνα τους τη μάθηση καθώς μεγαλώνουν.

    Ο John Nichols, πρόεδρος του «The Tutors’ Association», συμφωνεί ότι ενώ η εργασία στο σπίτι είναι σημαντική ως εργαλείο εξάσκησης, όταν τα παιδιά «κολλάνε» σε κάτι και αδυνατούν να προχωρήσουν, τότε η βοήθεια είναι πολύτιμη. «Αν δεν καταλαβαίνουν πώς να προσεγγίσουν τις υποχρεώσεις τους, είναι πιο ωφέλιμο γι’ αυτά να πάρουν κάποια καθοδήγηση, παρά να παλεύουν χωρίς αποτέλεσμα», σημειώνει.

    Ο ίδιος διευκρινίζει, ωστόσο, ότι αυτό δε σημαίνει πως πρέπει οι γονείς να «σερβίρουν» έτοιμες τις απαντήσεις στα παιδιά, αλλά να τα βοηθούν να θυμηθούν τι έχουν μάθει στην τάξη και πώς αυτό εφαρμόζεται στην εκάστοτε εργασία. «Ο στόχος θα πρέπει πάντα να είναι να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν τη διαδικασία, όχι απλώς να τελειώσουν την εργασία», εξηγεί.

    Το επίπεδο της βοήθειας που παρέχει ένας γονέας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο. Μερικές φορές, η προσφορά άμεσων απαντήσεων μπορεί να βοηθήσει το παιδί να κατανοήσει τη μέθοδο ή την έννοια. Σε άλλες περιπτώσεις, το να κάνει τη δουλειά για λογαριασμό του εμποδίζει τη διαδικασία της μάθησης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλειδί για την αποτελεσματική βοήθεια στο σπίτι είναι ο μαθητής να διδαχθεί τελικά πώς να διεκπεραιώνει μόνος του τις σχολικές εργασίες στο σπίτι. Αυτό δε θα τον βοηθήσει μόνο να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του, αλλά προάγει επίσης την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, εφόδια πολύτιμα για όλη του τη ζωή.

    Ένα ακόμη στοιχείο που επισημαίνει ως σημαντικό ο Nichols είναι η επικοινωνία σπιτιού – σχολείου. Αυτό σημαίνει πως εάν ένας γονέας βοηθά το παιδί του με το διάβασμα στο σπίτι, αυτό θα πρέπει να επικοινωνείται ανοιχτά στους δασκάλους του. «Είναι σημαντικό να είστε διαφανείς με το σχολείο, έτσι ώστε οι δάσκαλοι να μπορούν να εντοπίσουν πού οι μαθητές δυσκολεύονται και να παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη αν χρειάζεται», τονίζει. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η προσθήκη μιας σημείωσης στην εργασία ή η χρήση του σχολικού ημερολογίου, ώστε να υποδείξει ο γονιός πού χρειαζόταν βοήθεια το παιδί.

    Πότε δεν πρέπει να βοηθήσετε

    Ενώ υπάρχουν στιγμές που η βοήθεια είναι κατάλληλη, υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που είναι καλύτερο να αφήσετε τα παιδιά να ολοκληρώσουν μόνα τους τις υποχρεώσεις τους. Για παράδειγμα, δεν είναι καλό οι γονείς να συμμετέχουν στις εργασίες που καθορίζουν τον τελικό βαθμό του μαθητή. «Οι εργασίες πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις ικανότητες του ίδιου του μαθητή και η υπερβολική βοήθεια από τους γονείς μπορεί να υπονομεύσει την εγκυρότητα των προσόντων του», προειδοποιεί.

    Ορισμένες φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή ώθηση από τους γονείς ώστε το παιδί να ξεκινήσει την προσπάθεια. «Το να το ενθαρρύνει απλώς να προσπαθήσει είναι μερικές φορές η μισή μάχη», λέει ο Nichols.

    Το σημαντικό είναι οι γονείς να μην εξελιχθούν σε «δεκανίκι» από το οποίο εξαρτάται το παιδί τους κάθε φορά που έχει εργασία για το σπίτι. «Αν ένα παιδί βασίζεται συστηματικά στους γονείς του για βοήθεια, είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά», υπογραμμίζει ο Nichols.

    Είναι, λοιπόν, σημαντικό να βρείτε μια ισορροπία. Η ενθάρρυνση και η υποστήριξη είναι το κλειδί, αλλά το να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να μαθαίνουν ανεξάρτητα θα τους χρησιμεύσει πολύ καλύτερα μακροπρόθεσμα. Η διαφανής επικοινωνία με τους δασκάλους και η γνώση του πότε να κάνετε πίσω είναι επίσης κρίσιμα συστατικά της αποτελεσματικής βοήθειας στο σπίτι.

    Τελικά, ο στόχος είναι να ενδυναμώσετε τα παιδιά για να γίνουν αυτόνομοι και να έχουν αυτοπεποίθηση, ώστε να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με ελάχιστη ή καθόλου βοήθεια.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο