Τρίτη, 07 Μαϊος 2024 20:27

Ενισχύονται οι φόβοι για πύρινο εφιάλτη το καλοκαίρι – Συναγερμός από τα μετεωρολογικά στοιχεία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Χειμώνες οι οποίοι είναι θερμοί και άνυδροι σχεδόν νομοτελειακά οδηγούν σε αντιπυρικές περιόδους με αυξημένη δραστηριότητα δασικών πυρκαγιών.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια ακριβή πρόγνωση για το τι μπορεί να συμβεί το καλοκαίρι, τα στοιχεία όμως που έχουμε από εποχιακές προγνώσεις είναι ανησυχητικά». Με αυτά τα λόγια ο εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος, μας προϊδεάζει για μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος.

«Είμαστε πολύ πιο πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, είμαστε έναν με δύο βαθμούς, τις επόμενες ημέρες θα πάμε 2 – 3, ακολουθεί μια πτώση και μετά θα βρεθούμε και πάλι αρκετά υψηλά», δηλώνει (Mega) ο κ. Γιάνναρος.

Τα ρεκόρ των θερμοκρασιών

Πράγματι, επί πέντε συνεχόμενους μήνες καταγράφονται θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και το ένα ρεκόρ διαδέχεται το ένα το άλλο.

Ο φετινός Απρίλιος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός από το 2010 στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και τα Νησιά του Αιγαίου (εκτός της Κρήτης).

Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Απρίλιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Στην Αθήνα +2,9 °C, στη Θεσσαλονίκη +2,5 ºC

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,9 °C, με 23 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 22 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +2,5 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας κυμάνθηκε και ο φετινός Μάρτιος σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας.

Τα ρεκόρ των θερμοκρασιών που καταγράφηκαν από το πρώτο τρίμηνο του 2024 στην Ελλάδα έδειξαν τον… δρόμο. Ο χειμώνας του 2023-2024 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo.gr/Ε.Α.Α.

Κατά τη διάρκεια των μηνών Δεκεμβρίου 2023, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2024 σημειώθηκαν θερμοκρασίες με τιμές αρκετά υψηλές για τα επίπεδα της εποχής. Μάλιστα όπως επισημαίνει το meteo.gr/Ε.Α.Α. ο χειμώνας του 2023-2024 καταγράφεται ως ο θερμότερος στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας τον χειμώνα του 2015-2016..

«Οι υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες έχουμε, ο άνυδρος χειμώνας που προηγήθηκε είναι στοιχεία πολύ ανησυχητικά για τις πυρκαγιές. Χειμώνες οι οποίοι είναι θερμοί και άνυδροι, σχεδόν νομοτελειακά οδηγούν σε αντιπυρικές περιόδους με αυξημένη δραστηριότητα δασικών πυρκαγιών, πυρκαγιές οι οποίες ενδεχομένως να έχουν πολύ μεγάλη ένταση και να είναι δύσκολα διαχειρίσιμες», ανέφερε ο εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

O θερμός φετινός χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αρκετών νεκρών βασικών καυσίμων σε πολλές εκτάσεις της χώρας, δηλαδή νεκρής βλάστησης η οποία προσφέρεται ως προσάναμμα σε μια πυρκαγιά.

Η άνοδος της θερμοκρασίας δρομολογεί άλλα φαινόμενα

Τις ανησυχίες του κ. Γιάνναρου συμμερίζεται και καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. «Η άνοδος της θερμοκρασίας, όσο μικρή και αν φαίνεται, δρομολογεί άλλα φαινόμενα, τα οποία δεν μπορούμε να συλλάβουμε σε όλη την έκτασή τους», ανέφερε και πρόσθεσε: «Έχουμε διαπιστώσει ότι τα γεωδυναμικά φαινόμενα, δηλαδή οι κατολισθήσεις, τα κύματα τσουνάμι, συνδέονται με τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα, δηλαδή με αυτά που εξελίσσονται στην ατμόσφαιρα».

Τα καιρικά φαινόμενα και η αλυσίδα που τα συνδέει

«Η άνοδος της θερμοκρασίας συμπαρασύρει φαινόμενα. Έχουμε δασικές πυρκαγιές. Μετά τις δασικές πυρκαγιές, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της αποσταθεροποίησης του κλίματος, έχουμε πολύ έντονες βροχοπτώσεις. Αυτές, δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα, που δημιουργούν κατολισθήσεις, διαβρώσεις, έχουμε να κάνουμε με έναν κύκλο φαινομένων, ο οποίος συνεχώς επιταχύνεται. Εκείνο το οποίο κατανοούμε και συνειδητοποιούμε είναι ότι κάτι έχει αλλάξει και σε αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι ώστε να προσαρμοστούμε», ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Η προετοιμασία στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

«Φέτος θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, η κλιματική κρίση είναι εδώ» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές πρακτορείο Associated Press.

«Είχαμε έναν άνυδρο χειμώνα, υπάρχει ξηρασία. Το καταλαβαίνουμε αυτό γιατί και πέρυσι αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο και έχουμε προετοιμαστεί με το μέγιστο των δυνατοτήτων μας για να τα καταφέρουμε» πρόσθεσε ο υπουργός, εξηγώντας ότι το νέο επιχειρησιακό δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος σε συνδυασμό με εκπαίδευση και πρόληψη, είναι η τακτική που θα ακολουθήσει φέτος η Πολιτική Προστασία.

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Μαϊος 2024 19:24

Σχετικά Άρθρα

  • Αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιπυρική περίοδο - Αυξάνονται οι φωτιές Σεπτέμβριο και Οκτώβριο
    Αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιπυρική περίοδο - Αυξάνονται οι φωτιές Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

    Εντονότερες οι πυρκαγιές ακόμη και προς το τέλος της αντιπυρικής περιόδου

    Με μία από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές από το 2001 και έπειτα για την Κορινθία ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι περιοχών του Ξυλοκάστρου Κορινθίας την περασμένη εβδομάδα. Δύο νέοι άνδρες έχασαν τη ζωή τους ενώ περισσότερα από 70.000 στρέμματα κάηκαν κυρίως αγροτικές καλλιέργειες κι ως επί το πλείστον ελιές.

    Λιγότερο από ένα μήνα προτού ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος επιστήμονες και ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η 31η Οκτωβρίου, δεν αποτελεί πλέον «τυπική ημερομηνία» λήξης, αλλά διάστημα στο οποίο εκδηλώνεται μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, οι οποίες μπορεί να αποβούν άκρως επικίνδυνες και μοιραίες.

    Κάτι το οποίο μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία καθώς ο φετινός αριθμός πυρκαγιών του Σεπτεμβρίου είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, κατά τον Σεπτέμβριο του 2024 εκδηλώθηκαν 733 πυρκαγιές ενώ τον ίδιο μήνα πέρσι είχαν ξεσπάσει 658. Παράλληλα, οι χθεσινές φωτιές στην Ηλεία, και ειδικότερα αυτή στο Γεράκι, ενισχύουν το επιχείρημα, για μακρά αντιπυρική περίοδο, όχι μόνο πλέον «στα χαρτιά». Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία από την Πυροσβεστική, τον Οκτώβριο του 2023 εκδηλώθηκαν 840 πυρκαγιές.

    «Ποτέ ξανά τόσο μεγάλη φωτιά, τόσο αργά»

    «Δεν έχει εμφανιστεί ποτέ τόσο μεγάλη φωτιά τόσο αργά. Η αντιπυρική περίοδος στα χαρτιά υπάρχει, έχει μεγάλη διάρκεια , αλλά στην πραγματικότητα βλέπουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες, μπορεί να δημιουργήσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις ακόμα και σε περιόδους στην αρχή και στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου», επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, δρ Κώστας Λαγουβάρδος ενώ σημειώνει ότι η πυρκαγιά στην Κορινθία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά φέτος μετά από αυτήν που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο στην Αττική, προσθέτοντας ότι οδεύουμε στο μέσο όρο των καμμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 ετών.

    «Το 2000 είχαμε την μεγαλύτερη πυρκαγιά στην περιοχή. Ουσιαστικά είναι η μεγαλύτερη από το 2001 και μετά. Το 2000 ήταν η μεγαλύτερη προηγούμενη πυρκαγιά στην Κορινθία. Και με αυτά τα ποσά όπως βλέπω και στο σύστημα, θα φτάσουμε περίπου στο μέσο όρο των καμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 ετών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Παρόλο που ήμασταν μέσα στην αντιπυρική περίοδο είχαμε την αίσθηση όλοι μας ότι προς το τέλος της, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο από ένα σημείο και μετά πέφτει πολύ ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αλήθεια. Και μάλιστα το παράδοξο είναι ότι στην περιοχή έχει εμφανιστεί τον Μάιο του 2021, η πιο μεγάλη πρώιμη πυρκαγιά. Τυχαίο πιθανόν, αλλά θα σας πω ότι και τότε ήταν η πιο μεγάλη πυρκαγιά που συνέβαινε τόσο νωρίς, τον Μάιο, και τώρα πάλι στον ίδιο νομό συμβαίνει το ίδιο τέλος Σεπτεμβρίου», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο καθηγητής του ΑΠΘ, διευθυντής του εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης. Ιωάννης Γήτας, τονίζοντας ότι διανύουμε «μία μεγαλύτερη σε διάρκεια αντιπυρική σεζόν». «Παραδοσιακά είχαμε φωτιές τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη αλλά εδώ βλέπουμε μία μεγάλη φωτιά σε ένα οικοσύστημα το οποίο νωρίτερα δεν έπαιρνε φωτιά αυτόν τον καιρό», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γήτας και προσθέτει ότι με βάση αυτό το στοιχείο, το οποίο έχει παρατηρηθεί θα πρέπει και ο αντιπυρικός σχεδιασμός που γίνεται να περιλαμβάνει μεγαλύτερη περίοδο αντιπυρικής προστασίας.

    «Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι έχει αλλάξει η αντιπυρική περίοδος. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό το κράτος να το αντιληφθεί έγκαιρα και με βάση αυτή την καινούργια κατάσταση να δημιουργήσει τον καινούργιο αντιπυρικό σχεδιασμό να ξεκινάει νωρίτερα και να τελειώνει αργότερα από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα», σημειώνει.

    Στελέχη της Πυροσβεστικής ωστόσο τονίζουν ότι η επικινδυνότητα για την εκδήλωση πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είναι υψηλή μέχρι την τελευταία ημέρα ενώ επισημαίνουν ότι ακόμη και μετά την αντιπυρική περίοδο όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές μπορεί να έχουμε τραγικά γεγονότα.

    Εξάντληση των πυροσβεστών

    Αυτό που ωστόσο προβληματίζει αρκετούς επιστήμονες είναι οι επιπτώσεις που έχει η παρατεταμένη αντιπυρική περίοδος στην κόπωση του πυροσβεστικού προσωπικού.

    «Υπάρχουν επιπτώσεις και στην προετοιμασία μας και στην κόπωση του προσωπικού», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι είναι διαφορετικό να υπάρχουν συσσωρευμένα συμβάντα μέσα σε δύο μήνες κυρίως τους καλοκαιρινούς και διαφορετικό αυτά να «ξεκινάνε αρκετά νωρίς και να τελειώνουν αργά».

    «Προκύπτει το ζήτημα να έχεις προσωπικό, να το απασχολείς και να το έχεις σε εγρήγορση ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό, πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους, πώς κατανέμουν το προσωπικό, με τις προσλήψεις, τους εποχικούς, την προετοιμασία, ώστε πλέον να είμαστε σε μια φάση που έχουμε μεγαλύτερη αντιπυρική περίοδο, η οποία μπορεί να συμπέσει και πιθανόν και με άλλα γεγονότα. Φαίνεται ότι υπάρχει μια αλλαγή όπως είπαμε και στη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών και στην επέκταση της περιόδου. Λόγω της κλιματικής αλλαγής αυτό αναμένεται να συνεχιστεί όχι να μειωθεί. Όσο πάμε σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τις επόμενες δεκαετίες, σε μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας αυτό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί », επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Από την πλευρά του ο κ. Γήτας θέτει τον προβληματισμό της εξειδικευμένης γνώσης που απαιτείται στη διαχείριση μιας φωτιάς μέσα στο δάσος. «Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι πυροσβέστες που ασχολούνται αποκλειστικά με το δάσος έχουν σαφώς καλύτερη γνώση για το πώς θα κινηθούμε στο δάσος για να σβήσουμε μια δασική πυρκαγιά. Άλλο ο αστικός ιστός και άλλο το δάσος. Χρειάζεται άλλη τεχνογνωσία. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Όλες οι υπηρεσίες στην Ευρώπη έχουν δασοπυροσβέστες οι οποίοι εξειδικεύονται ακριβώς στο να σβήνουν φωτιά στο δάσος», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γήτας και προσθέτει ότι χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση ενώ σημαντικό στο σχεδιασμό είναι να λαμβάνεται υπόψιν η κατεύθυνση και η ταχύτητα του ανέμου.

    «Η ταχύτητα του ανέμου, η κλίση είναι βασικές παράμετροι που κάποιος θα γνωρίζει για να φτιάξει ένα στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς», επισημαίνει.

    Οι συνθήκες της φωτιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου

    Την 29η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η φωτιά στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών στην περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας ήταν κατηγορίας κινδύνου 4 (πορτοκαλί), ενώ όπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. «Οι συνθήκες ήταν κακές όσον αφορά τον άνεμο, δηλαδή οι θερμοκρασίες δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές, τον κίνδυνο τον μεγάλωναν οι ισχυροί άνεμοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις που έχεις ένα ισχυρό δυτικό ρεύμα, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στον Κορινθιακό έχεις πολύ σημαντική ενίσχυση στην έξοδό του. Δηλαδή, σε ένα κανάλι όταν έχουμε δυτικούς ανέμους ενισχύονται πολύ μέσα στο κανάλι αυτό και ειδικά προς την έξοδό του.

    Επομένως, ναι, είχαμε ένα πολύ ισχυρό καναλισμό που βλέπουμε βέβαια αρκετά συχνά στην περιοχή. Δηλαδή, αυτοί οι άνεμοι είναι κλασικοί στην περιοχή. Παρατηρούνται αυτοί οι άνεμοι και μέσα στο καλοκαίρι και άλλες εποχές. Όλο τον χρόνο εμφανίζονται. Είχαμε την γνώση ήδη από τις προηγούμενες μέρες ότι την Κυριακή σε αυτή την περιοχή θα έχουμε πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους ιδίως στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού επομένως στην Κόρινθο και την δυτική Αττική», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Επιπλέον, επισημαίνει ότι η περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια χαρακτηρίζεται από πολύ έντονη ξηρασία. «Οι βροχές είναι πολύ περιορισμένες όπως και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, γιατί οι περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ξηρασία είναι η Αττική, η Ανατολική Πελοπόννησος και η Κορινθία και μετά τα νησιά, δηλαδή Κυκλάδες, ανατολική Κρήτη και Δωδεκάνησα Στην περιοχή της Κορινθίας το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρούνται περιορισμένες βροχοπτώσεις», τονίζει.

    Παράλληλα, το ανάγλυφο της περιοχής, φαίνεται να δυσχέραινε ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλες χαράδρες, ρέματα και πολύ ψηλές βουνοκορφές. Το γεγονός αυτό δυσκόλεψε την προσέγγιση του σημείου από τα πυροσβεστικά οχήματα που έφτασαν στο σημείο καθώς όπως είπε ο υπουργός, ενώ το πρώτο περιπολικό της Πυροσβεστικής έφτασε αμέσως κι αμέσως μετά μια υδροφόρα δεν μπορούσε να περάσει από το χωμάτινο δρόμο. Για το λόγο αυτό χρειάστηκε η συνδρομή μιας μπουλντόζας του δήμου ώστε να ανοίξει το δρόμο «και να φτάσουν 29-30 πυροσβεστικά, τα οποία είχαν φτάσει ήδη στο πεδίο», όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

    Διερευνάται η αιτία έναρξης της πυρκαγιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου

    Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί για την αιτία έναρξης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συλλέγει στοιχεία όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να διαπιστώσει αν η πυρκαγιά οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. «Η φύση δεν χαρίζεται σε ανθρώπινες αμέλειες», υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη.

    Μάλιστα, ανακριτικοί υπάλληλοι της ΔΑΕΕ επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο ύψους 3000 ευρώ σε άνδρα που προέβη σε κάπνισμα μελισσιών την ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου, σε κοντινή απόσταση από το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς και κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο λόγος του προστίμου ήταν ότι ο άνδρας εκτελούσε τις συγκεκριμένες εργασίες, ημέρα που στην περιοχή ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν επιπέδου 4.

    Με τα παραπάνω δεδομένα η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), συγκεντρώνει τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τη διαβίβασή τους προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες σε σχέση με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Φωτιές: Ποιες είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία
    Φωτιές: Ποιες είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία

    Η έκθεση στον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες, να προκαλέσει φλεγμονή, να μεταβάλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

    Ακόμη και μακροχρόνιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών για την υγεία. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Journalist’s Resource, οι αρνητικές συνέπειες συνδέονται με διαταραχές της ψυχικής υγείας, θάνατο από καρδιακές παθήσεις, ανάσχεση της ανάπτυξης στα παιδιά, τη στιγμή που ο καπνός μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους είτε βρίσκονται κοντά σε κάποια πυρκαγιά, είτε όχι.

    Όπως επισημαίνουν οι έρευνες, οι επιπτώσεις των πυρκαγιών στην υγεία μπορεί να είναι:

    – Άμεσες συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων τραυματισμών, ακόμη και του θανάτου, που προκύπτουν από τα εγκαύματα και την εισπνοή καπνού κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.

    – Έμμεσες μέσω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του ψυχικού στρες που προκύπτει από τις οικονομικές απώλειες, τα θύματα και τις αναγκαστικές εκκενώσεις.

    Η έκθεση στον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες, να προκαλέσει φλεγμονή, να μεταβάλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να αυξήσει την ευαισθησία σε αναπνευστικές λοιμώξεις και να προκαλέσει βλάβες σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο, οδηγώντας μέχρι και σε κυτταρικό θάνατο.

    Ο καπνός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή στο σώμα και στον εγκέφαλο. Μάλιστα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, έχουν εκδώσει οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τα οξέα συμπτώματα και ενδείξεις της έκθεσης στον καπνό.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η έκθεση σε πυρκαγιές συνδέεται με μικρότερο ύψος στα παιδιά, ιδίως όταν οι μητέρες εκτέθηκαν στον καπνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια μελέτη υποδεικνύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις επιπτώσεις του καπνού των πυρκαγιών στην αναπνευστική υγεία των εγκύων.

    Σημειώνεται, δε, ότι η εποχή των πυρκαγιών έχει επιμηκυνθεί. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως είναι τα όλο και μεγαλύτερα ξηρά καλοκαίρια, η ζεστή άνοιξη αλλά και το ξηρό έδαφος και η βλάστηση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Καιρός: Νέα στοιχεία από το meteo για το φετινό καλοκαίρι - Σε ποιες περιοχές δεν δρόσισε σχεδόν καθόλου για δύο μήνες
    Καιρός: Νέα στοιχεία από το meteo για το φετινό καλοκαίρι - Σε ποιες περιοχές δεν δρόσισε σχεδόν καθόλου για δύο μήνες

    Η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37°C για 45 ημέρες στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στην περιοχή της Καλλιθέας - Δείτε χάρτες

    Το καλοκαίρι του 2024, η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, σύμφωνα με το πυκνό δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α).
    Το κύριο χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού ήταν οι πολλές και συνεχόμενες ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας (κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα). Για πολλές ημέρες σε αρκετές περιοχές της χώρας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C. Στην εικόνα που ακολουθεί, παρουσιάζονται για κάθε μετεωρολογικό σταθμό οι συνολικές ημέρες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών του 2024 όπου η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37°C.

    meteo
    Όπως παρουσιάζεται και στον παρακάτω πίνακα, στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας καθώς και στη Σκάλα Μεσσηνίας η μέγιστη θερμοκρασία το φετινό καλοκαίρι ξεπέρασε τους 37 °C τις 60 από τις 92 ημέρες του καλοκαιριού.

    meteo1
    Μερικά βασικά συμπεράσματα από την ανάλυση των μέγιστων θερμοκρασιών:

    Οι περιοχές που κατέγραψαν τις περισσότερες ημέρες με πολύ υψηλές μέγιστες ημερήσιες τιμές θερμοκρασίας το καλοκαίρι 2024 ήταν η Δυτική Ελλάδα, η Βόρεια Ελλάδα και η Πελοπόννησος.

    -Στο 22% του συνόλου των μετεωρολογικών σταθμών (500) η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C για τουλάχιστον 25 ημέρες.
    -Στο κέντρο της Αθήνας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C για 45 ημέρες στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην περιοχή της Καλλιθέας και για 30 ημέρες στην περιοχή του Πειραιά.
    -Στην πόλη της Θεσσαλονίκης η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C για 31 ημέρες στην περιοχή της Σίνδου και για 21 ημέρες στην περιοχή του Κορδελιού.
    -Ανεπηρέαστη η περιοχή του Αιγαίου από τα κύματα καύσωνα λόγω της επίδρασης του μελτεμιού με ελάχιστους σταθμούς να καταγράφουν τιμές θερμοκρασίας υψηλότερες των 37 °C για περισσότερες από 4-6 ημέρες. Το ίδιο και στην Κρήτη (κυρίως στα βόρεια), με μοναδική εξαίρεση τις περιοχές της Μεσαράς στη Νότια Κρήτη.

    Όσον αφορά στις ελάχιστες ημερήσιες τιμές θερμοκρασίας, οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές στα μεγάλα αστικά κέντρα με τη θερμοκρασία να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα (26-28 °C) καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Στην εικόνα που ακολουθεί, παρουσιάζονται για κάθε μετεωρολογικό σταθμό οι συνολικές ημέρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2024 όπου η θερμοκρασία διατηρήθηκε πάνω από τους 26 °C.

    meteo2
    Όπως παρουσιάζεται και στον παρακάτων πίνακα στη Λίνδο, η ελάχιστη θερμοκρασία το φετινό καλοκαίρι δεν έπεσε κάτω από τους 26 °C τις 86 από τις 92 ημέρες του καλοκαιριού.

    meteo3
    Μερικά βασικά συμπεράσματα από την ανάλυση των ημερήσιων ελαχίστων τιμών θερμοκρασίας:

    -Οι περιοχές που κατέγραψαν τις περισσότερες ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, και ο Βόλος.
    -Στην περιοχή της Αττικής και κυρίως στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με πολύ υψηλές τιμές θερμοκρασίας και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
    -Στο μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου της Αθήνας η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 26 °C τις 60 από τις 92 ημέρες του καλοκαιριού. Πιο συγκεκριμένα στο Νέο Κόσμο τις 81 από τις 92 ημέρες του καλοκαιριού η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 26 °C όπως και στη Νίκαια τις 78 ημέρες.
    -Υψηλές τιμές ελαχίστων ημερήσιων τιμών θερμοκρασίας καταγράφηκαν και σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου κυρίως λόγω της επίδρασης του μελτεμιού όπου και παρατηρείται μικρή διακύμανση της θερμοκρασίας μέσα στην ημέρα.

    Κολυδάς: Χωρίς σκαμπανεβάσματα η θερμοκρασία

    Σε ανάρτησή του, ο Θοδωρής Κολυδάς έγραψε σε ανάρτησή του η θερμοκρασία είναι χωρίς σκαμπανεβάσματα και σταθερά κατά 3 με 4 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές. «Ευελπιστούμε στα καλά νέα για βροχές, καθώς παρατηρούμε ότι αλλάζει βαθμιαία το σκηνικό του καιρού στη Κεντρική Ευρώπη και τα Βόρεια Βαλκάνια με πολλά φαινόμενα» συμπλήρωσε ο κ. Κολυδάς.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις στις περιοχές Βαϊοχώρι Θεσσαλονίκης και Βόιο Κοζάνης
    Πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις στις περιοχές Βαϊοχώρι Θεσσαλονίκης και Βόιο Κοζάνης

    Δύο πυρκαγιές ξέσπασαν το μεσημέρι της Δευτέρας 02/09 σε δασικές εκτάσεις, η μία στην περιοχή Βαϊοχώρι Θεσσαλονίκης και η δεύτερη στην περιοχή Βόιο Κοζάνης.

    Για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη κινητοποιήθηκαν 32 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου της 2ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε., 11 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

    Για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς στην Κοζάνη κινητοποιήθηκαν 38 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων της 8ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε., 9 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Καλαματιανός: Τραγικά τα κενά στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών
    Καλαματιανός: Τραγικά τα κενά στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

    Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας είναι αποκαλυπτική, για τον ανεπαρκή τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μείζον ζήτημα της πρόληψης. Ειδικότερα, ο οργανισμός τονίζει τη σημαντική μείωση της χρηματοδότησης της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία έχει συρρικνωθεί σημαντικά, ασχέτως αν συνιστά τον κύριο φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών πρόληψης δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι δημόσιες επενδύσεις για τη διαχείριση των πυρκαγιών κατευθύνονται ολοένα και περισσότερο στην καταστολή, εις βάρος της πρόληψης, με τη χρηματοδότηση για το Πυροσβεστικό Σώμα να αυξάνεται και τους πόρους της Δασικής Υπηρεσίας να συρρικνώνονται συστηματικά. Επιπλέον, στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι οι χρονοβόρες και πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες δημιουργούν ανάχωμα στην έγκαιρη και επαρκή αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, σχετικά με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Κρίσιμη είναι και η επισήμανση ότι υπάρχει ανάγκη εφαρμογής των κανονισμών για τη χρήση γης, ώστε να εμποδιστεί η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, ειδικά στις παρυφές των πόλεων και στις ευαίσθητες περιοχές μεταξύ του αστικού ιστού και των δασικών εκτάσεων.

    Είναι σαφές ότι απαιτείται η ανάπτυξη μιας συνολικής στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών. Αυτό προκύπτει και από τον ίδιο τον ΟΟΣΑ, που κάνει λόγο για καθορισμό και αποσαφήνιση των θεσμικών αρμοδιοτήτων και των διαδικασιών συνεργασίας σε ολόκληρο τον κύκλο διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης.

    Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

    • Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να θέσετε σε προτεραιότητα τον τομέα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, μέσω ενίσχυσης της Δασικής Υπηρεσίας, όπου η χώρα μας εμφανίζει σοβαρά κενά, σύμφωνα και με το έγγραφο πολιτικής του ΟΟΣΑ;
    • Πώς θα αποτραπεί, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση στις παρυφές των πόλεων και στις ευαίσθητες περιοχές μεταξύ αστικού ιστού και δασικών εκτάσεων, όπου μετά από κάθε πυρκαγιά βλέπουμε να εμφανίζονται «νέας γενιάς» αυθαίρετα;

    Οι ελλείψεις, οι παραλείψεις και οι αδυναμίες στο κρίσιμο πεδίο της πρόληψης, αλλά και στον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων αποτελούν στρεβλώσεις που πρέπει άμεσα να εκλείψουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά και με αποτελεσματικό τρόπο το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών. Δυστυχώς, η κυβέρνηση συνεχίζει να απογοητεύει και στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Meteo: Στάχτη το 37% των δασών της Αττικής την τελευταία οκταετία - Δείτε χάρτη
    Meteo: Στάχτη το 37% των δασών της Αττικής την τελευταία οκταετία - Δείτε χάρτη

    Τι έδειξε η επικαιροποιημένη ανάλυση του Meteo για τα καμμένα της Αττικής.

    Έντονη ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την επικαιροποιημένη ανάλυση των καμένων εκτάσεων από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων 8 ετών (2017-σήμερα) στο ηπειρωτικό κομμάτι της Περιφέρεια Αττικής.

    Ειδικότερα, από το 2017 μέχρι και τις 13 Αυγούστου 2024, 13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS). Η περίμετρος των καμένων εκτάσεων δίνεται στο χάρτη που ακολουθεί.

    Χάρτης: Περίμετρος των καμένων εκτάσεων στην Περιφέρεια Αττικής από το 2017 ως σήμερα. Με αποχρώσεις του κόκκινου και ροζ σημειώνονται οι εκτάσεις που έχουν καεί το 2023 και 2024 (ως τις 13/8) και με κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα οι εκτάσεις που κάηκαν τα προηγούμενα 8 έτη. Με γκρι χρώμα σημειώνεται η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττική.

    Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα, οπότε τα τελευταία 8 έτη το 26% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές. Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 8 χρόνια έχουν καεί 450.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 37% της επιφάνειας των δασών.

    Η πρόσφατη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα Αττικής και έφτασε μέχρι την οικιστική ζώνη του Λεκανοπεδίου, έκαψε ένα μεγάλο τμήμα δασικής έκτασης της Βορειοανατολικής Αττικής.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • 10 πράγματα που μπορείς να κάνεις το καλοκαίρι για να είσαι χαρούμενος όλη την υπόλοιπη χρονιά
    10 πράγματα που μπορείς να κάνεις το καλοκαίρι για να είσαι χαρούμενος όλη την υπόλοιπη χρονιά

    Το σώμα, αλλά και το μυαλό σου θα σε ευγνωμονούν τους επόμενους μήνες που θα έρθουν.

    Αν και οι πιο κοινές συμβουλές για να είσαι πιο χαρούμενος και χαλαρός έχουν να κάνουν με μια στροφή προς το διαλογισμό ή την υγιεινή διατροφή, η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να βρούμε μικρές στιγμές ευεξίας που θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα.

    Μπορούμε να καταπιαστούμε με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τους ειδικούς, που θα μας βοηθήσουν να βρούμε την ευτυχία μέσα μας, αλλά το καλύτερο από όλα είναι ότι μπορείς να ξεκινήσεις πολλές από αυτές είτε είσαι διακοπές είτε ακόμα κι αν έχεις επιστρέψει στην πόλη.

    Όποια και αν είναι η κατάστασή σου αυτή την περίοδο, σου έχουμε 10 πράγματα που μπορείς να κάνεις αυτό το καλοκαίρι, προκειμένου να είσαι χαρούμενος και ήρεμος για την υπόλοιπη χρονιά.

    1. Διάβασε ένα βιβλίο
    2. Ξεκίνα γυμναστική
    3. Δες κάποιον/ους αγώνες
    4. Πήγαινε σε σινεμά (θερινό)
    5. Φάε ένα παγωτό
    6. Δες το ηλιοβασίλεμα
    7. Πιες ένα ποτό με έναν φίλο
    8. Χαλάρωσε χωρίς να κάνεις τίποτα
    9. Άκου μουσική
    10. Χόρεψε

    Τι κοινό έχουν αυτές οι ενέργειες; Είναι απολύτως φυσιολογικές. Σίγουρα κάποια από τα παραπάνω τα κάνεις εδώ και καιρό, όμως δεν έχεις σκεφτεί το θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουνστην υγεία και την ευτυχία σου.

    Ένα άλλο πράγμα που έχουν κοινό είναι ότι μας επιτρέπουν να αποσυνδεθούμε από την τρέλα της καθημερινότητας. Κάνουν το μυαλό μας να επικεντρώνεται στη στιγμή και σε τίποτα άλλο. Μας χαλαρώνουν και μας κάνουν να περνάμε καλά, χωρίς να είμαστε κολλημένοι σε μια οθόνη.

    Ακολουθώντας τα παραπάνω, το σώμα, αλλά και το μυαλό σου θα σε ευγνωμονούν τους επόμενους μήνες που θα έρθουν.

    Πηγή: Gazzetta.gr

  • Megafires: Ο πύρινος εφιάλτης που γεννά η κλιματική αλλαγή – Πιο συχνές και καταστροφικές
    Megafires: Ο πύρινος εφιάλτης που γεννά η κλιματική αλλαγή – Πιο συχνές και καταστροφικές

    Τα τελευταία χρόνια, η πικρή αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότερο παρατηρούμε σε παγκόσμιο επίπεδο το ξέσπασμα τεράστιων πυρκαγιών που διεκδικούν τον τίτλο της μεγαφωτιάς, δηλαδή ιδιαίτερα εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την ταχύτατη εξάπλωση και την ακραία δυσκολία στην κατάσβεσή τους, συνήθως λόγω των ισχυρών ανέμων και των ξηρών συνθηκών που επικρατούν.

    Το πέρασμά τους προκαλεί σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία, το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

    Αν μπορούσαμε να δώσουμε κάποια γενικά χαρακτηριστικά, θα ήταν οι τεράστιες δασικές εκτάσεις που απανθρακώνουν, συχνά χιλιάδες ή και εκατομμύρια στρέμματα· η τρομερή ένταση της φωτιάς που δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα, περιλαμβάνοντας δυνατούς ανέμους που αλλάζουν συνεχώς φορά και προκαλούν στροβιλοειδείς φλόγες· η μεγάλη διάρκεια, αφού εξαιτίας της μεγάλης έντασης μπορούν να καίνε για μεγάλα διαστήματα, μερικές φορές για εβδομάδες ή μήνες και οι σοβαρότατες επιπτώσεις όχι μόνο στα οικοσυστήματα, αλλά και στις περιουσίες των ανθρώπων, ενώ δυστυχώς πολλές φορές υπάρχει και κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Οι καταστροφές που αφήνουν πίσω τους οι μεγαφωτιές απαιτούν δεκαετίες για να αποκατασταθούν, σύμφωνα με το www.ertnews.gr.

    Οι μεγαλύτερες μεγαφωτιές τα τελευταία χρόνια

    Εκτός από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές που συντάραξαν τα τελευταία χρόνια τον Ελλαδικό χώρο – Εύβοια (2021), Δαδιά (2023), κλπ. – οι μεγαφωτιές γίνονται όλο και πιο συχνές και καταστροφικές σε όλον τον κόσμο λόγω μιας σειράς παραγόντων που προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή.

    Η Καλιφόρνια έχει νιώσει πολύ σκληρά το χτύπημα από τεράστιες πυρκαγιές, όχι μόνο αυτό το καλοκαίρι από τη φωτιά που πήρε το όνομα “Park Fire” και κατέκαψε την απίστευτη έκταση των περισσότερων από 720 τετρ. χλμ. δασικής έκτασης στο βόρειο τμήμα της, αλλά και από τη θανατηφόρα μεγαφωτιά “Camp Fire” του 2018 που απανθράκωσε πάνω από 620.000 στρέμματα και κόστισε τη ζωή σε 85 ανθρώπους ή τις τεράστιες φωτιές “August Complex Fire” του 2020 που έκαναν κάρβουνο περίπου 4 εκατομμύρια στρέμματα.

    Το «Μαύρο Καλοκαίρι» (2019-2020) στην Αυστραλία σημειώθηκαν οι πιο καταστροφικές φωτιές στην ιστορία της χώρας, οι οποίες έκαψαν εκτάσεις περίπου 186 εκατομμύρια στρέμματα, πάνω από 3.500 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες και τουλάχιστον 34 ΄νθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Εκατομμύρια ζώα επίσης χάθηκαν ή εκτοπίστηκαν.

    Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες στην Αρκτική έχουν προκαλέσει και έξαρση των τεράστιων πυρκαγιών και στη Σιβηρία. Τη διετία 2020-21, έχουν καεί περιοχές που ξεπερνούν σε έκταση τα 180 εκατομμύρια στρέμματα.

    Οι φωτιές στον Αμαζόνιο επίσης έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία παγκοσμίως λόγω της καταστροφής των τροπικών δασών, τα οποία, εκτός των άλλων, παίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος. Το 2019 ήταν μια τραγική χρονιά, κατά την οποία καταγράφηκαν περισσότερες από 70.000 πυρκαγιές.

    Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι μεγαφωτιές συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες (όπως παρατεταμένη ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες) που παρατηρούνται όλο και πιο συχνά, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισής τους και δυσχεραίνουν τον έλεγχό τους.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο