Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 20:59

Αυτή είναι η νέα γενιά του «112»: Ποιες εφαρμογές περιλαμβάνει

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πλήθος υπηρεσιών αναμένεται να περιλαμβάνει η «νέα γενιά» της εφαρμογής έκτακτης ανάγκης του 112, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα βιντεοκλήσεων σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Το νέο αυτό εγχείρημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σε δύο χρόνια, προσφέροντας μια σειρά διευκολύνσεων στους πολίτες.

Η προσπάθεια αναβάθμισης του χρήσιμου αυτού εργαλείου, τρέχει με διαγωνισμό 27 εκατομμυρίων ευρώ ώστε το νέο 112 να παρέχει ακόμη και την δυνατότητα επικοινωνίας προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ΑμεΑ, με σιωπηλή αναγγελία περιστατικού «Silent Βutton» (π.χ. σε περιπτώσεις ομηρίας).

Η προθεσμία κατάθεσης προσφορών για τον διαγωνισμό λήγει στις 27 Μαΐου, ενώ η διάρκεια της σύμβασης είναι 21 μήνες από την υπογραφή της.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 19:32

Σχετικά Άρθρα

  • Οι νέες GenAI εφαρμογές που θέλουν να αλλάξουν την καθημερινότητα μας
    Οι νέες GenAI εφαρμογές που θέλουν να αλλάξουν την καθημερινότητα μας

    Σε εργαλείο βελτίωσης της παραγωγικότητας των εργαζομένων θέλουν να εξελίξουν το Generative AI οι μεγάλοι «κολοσσοί» της τεχνολογίας, λανσάροντας μία σειρά από νέες εφαρμογές και χαρακτηριστικά που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Και επιπλέον, οι καινούριες λύσεις επηρεάζουν μία σειρά από διαφορετικούς κλάδους.

    Το GenAI, το οποίο αποτελεί την πιο προηγμένη μορφή της τεχνητής νοημοσύνης, είναι ο τομέας όπου γίνονται οι μεγαλύτερες επενδύσεις αυτή την περίοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η OpenAI, η δημιουργός του ChatGPT, της εφαρμογής που έκανε διάσημο το GenAI, έκλεισε πρόσφατα έναν τεράστιο γύρο χρηματοδότησης ύψους 6,6 δισ. δολαρίων. Με βάση το συγκεκριμένο γύρο χρηματοδότησης η αποτίμηση της OpenAI ανέρχεται στα 157 δισ. δολάρια!

    Όμως, οι επενδύσεις στο GenAI θα πρέπει να αρχίσουν να δείχνουν και αποτελέσματα και εκεί ρίχνουν όλο και περισσότερες εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας το βάρος τους. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα παραδείγματα είναι η Microsoft που έχει λανσάρει το Copilot, έναν «έξυπνο» ψηφιακό βοηθό, ο οποίος είναι διαθέσιμος έναντι μηνιαίας συνδρομής για τους εταιρικούς χρήστες του Microsoft 365.

    Ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε πρόσφατα ένα ακόμα κύμα νέων εργαλείων – το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 700 ενημερώσεις και πάνω από 150 νέες δυνατότητες – με στόχο τη βελτίωση της εργασιακής καθημερινότητας. Η νέα σειρά εργαλείων προσφέρει, ανάμεσα σε άλλα, τη δυνατότητα συνεργασίας με το Copilot σαν να είναι «συνάδελφος», τη δημιουργία διαδραστικών σελίδων από συνομιλίες, την ενεργοποίηση δυναμικής αφήγησης στο Power Point, καθώς ακόμα και τη δυνατότητα βαθύτερων αναλύσεων δεδομένων χωρίς να απαιτείται εξειδίκευση στο Excel. Επιπλέον, η Microsoft λάνσαρε το Copilot Voice προκειμένου να μπορούν οι χρήστες του να έχουν μία φωνητική επικοινωνία με τον ψηφιακό βοηθό και να βελτιώσουν την παραγωγικότητα τους.

    Σύμφωνα με τη Microsoft, το Copilot βοηθάει ήδη από τις πιο μικρές μέχρι τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και οι απαντήσεις είναι δύο φορές ταχύτερες κατά μέσο όρο, ενώ η ποιότητα των απαντήσεων έχει βελτιωθεί κατά 75%. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης των πελατών Copilot κινείται σε επίπεδα άνω του 60% ανά τρίμηνο, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν Copilot καθημερινά στη δουλειά διπλασιάστηκε.

    «Έξυπνοι» agents

    Η Microsoft δεν είναι η μόνη που επενδύει στον τομέα της παραγωγικότητας. Η Salesforce, εκ των κορυφαίων «παικτών» παγκοσμίως στο χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού με έμφαση στην εξυπηρέτηση των πελατών, παρουσίασε πρόσφατα το Agentforce, μία πρωτοποριακή λύση ΑΙ επιτρέπει την ανάπτυξη αυτόνομων εκπροσώπων (agents) τεχνητής νοημοσύνης. Το Agentforce αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με την Salesforce, το τρίτο κύμα του ΑΙ, ήτοι ευφυείς, αυτόνομους εκπρόσωπους που μπορούν να ολοκληρώνουν σύνθετες εργασίες, να σκέφτονται και να λειτουργούν χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή αυτοματοποίησης και μετασχηματίζοντας τον τρόπο λειτουργίας οργανισμών και εταιρειών.

    Σε αντίθεση με τα chatbots και copilots που απαιτούν ανθρώπινη καθοδήγηση, οι agents του Agentforce μαθαίνουν από τα δεδομένα, προσαρμόζονται σε κάθε εμπειρία και αναλαμβάνουν δράση. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προβλέπουν ανάγκες και να εφαρμόζουν προληπτικές ενέργειες όπου κρίνεται αναγκαίο, ενισχύοντας τις πελατειακές σχέσεις και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

    Τουρισμός και ΑΙ

    Πέραν αυτών, όμως, σταδιακά θα αρχίσουμε να βλέπουμε εφαρμογές GenAI να χρησιμοποιούνται για καθημερινές εργασίες που επηρεάζουν κλάδους όπως ο τουρισμός. Για παράδειγμα, η εφαρμογή διερμηνείας που έχουν smartphones όπως οι «ναυαρχίδες» της Samsung και της Xiaomi μπορούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στον τουρισμό επιτρέποντας σε επισκέπτες να επικοινωνούν πιο εύκολα και κατανοητά με τους εργαζόμενους σε χώρους εστίασης και διαμονής.

    Γενικότερα, ο τουρισμός εκτιμάται ότι θα είναι από τους κλάδους που θα δούμε να επωφελείται σημαντικά τα επόμενα χρόνια καθώς το GenAI θα αλλάξει πολλά όσον αφορά στην επικοινωνία τουριστών και ντόπιων αλλά και αναφορικά με τις συμβουλές για τους τόπους διακοπών.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ηλεία: Ήχησε το "112" για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενο

    Μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας η Ηλεία αναμένει ως μάννα εξ ουρανού, την πρώτη κακοκαιρία του φετινού φθινοπώρου, με την ελπίδα η βροχή να είναι ευεργετική και να μην προκαλέσει καταστροφές.

    Περίπου στις έξι το απόγευμα της Δευτέρας στα κινητά των Ηλείων ήχησε μήνυμα επείγουσας ειδοποίησης από το "112" που ενημερώνει για την πρόγνωση που υπάρχει για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή μας από το απόγευμα της Δευτέρας έως το μεσημέρι της Τρίτης.

    Παράλληλα ζητείται από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

    112 9 9 2

  • Κακοκαιρία: Ήχησε το 112 στη Θεσπρωτία - Προειδοποιητικό μήνυμα για έντονα φαινόμενα
    Κακοκαιρία: Ήχησε το 112 στη Θεσπρωτία - Προειδοποιητικό μήνυμα για έντονα φαινόμενα

    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Θεσπρωτία, καθώς το απόγευμα της Τρίτης ενεργοποιήθηκε το 112 λόγω έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή των Φιλιατών.

    «Ενεργοποίηση 112 λόγω έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή Φιλιατών περιορίστε τις μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το 112.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μήνυμα είναι προειδοποιητικό, καθώς αναμένεται να περάσει ένα δυνατό μπουρίνι, όπως ανέφεραν οι μετεωρολόγοι.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ηλεία: Ήχησε το "112" - Βροχές και έντονες καταιγίδες τις επόμενες ώρες
    Ηλεία: Ήχησε το

    Και ενώ όλοι περιμένουμε τη βροχή ως μάννα εξ ουρανού να πέσει στην Ηλεία, το "112" ήχησε στην περιοχή για να προειδοποιήσει για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες...

    Αν και για την ώρα ένας υπέροχος ήλιος λάμπει πάνω από την Ηλεία, από το μεσημέρι και στη συνέχεια το απόγευμα έως τα ξημερώματα θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες σε ολη την Πελοπόννησο και το νομό μας.

    Η Πολιτική Προστασία ζητά από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί με τις μετακινήσεις τους.

  • Φωτιά στα Γλυκά Νερά: Εστάλη 112, εκκενώνεται το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος
    Φωτιά στα Γλυκά Νερά: Εστάλη 112, εκκενώνεται το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

    Σε συναγερμό έθεσε την Πυροσβεστική φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα Γλυκά Νερά.

    Εστάλη 112 - Κοντά σε οικισμό οι φλόγες

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι φλόγες είναι κοντά σε οικισμό, ενώ εστάλη και 112 που ζητά από τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

    Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 14:20 σε δασική έκταση στα Γλυκά Νερά Αττικής, στη βόρεια πλευρά του Υμηττού και μέχρι στιγμής κινείται αντίθετα από τα σπίτια, προς το δασικό κομμάτι σε σημείο όπου υπάρχει πυκνή δασική έκταση.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Λόγω της η Αστυνομία έχει προχωρήσει στις εξής εκτροπές κυκλοφορίας:

    • Κρητικού Πελάγους και Αγίου Ιωάννου (περιοχή Γλυκά Νερά)

    • Επί Ανωνύμου οδού στο ύψος του στρατοπέδου Σακέτα προς Υμηττό (περιοχή Βύρωνα)

    • Επί της οδού Αναστάσεως από το ύψος των νεκροταφείων (περιοχή Παπάγου)

    • Αγίου Ιωάννη και Κολοκοτρώνη προς Υμηττό (περιοχή Γλυκά Νερά)

    • Γραβιάς και Ανατολικής Μεσογείου (περιοχή Αγίας Παρασκευής)

    Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής - Εκκενώθηκε το Αμερικανικό Κολλέγιο

    Για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί 100 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα και από αέρος 9 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές με εθελοντικά οχήματα, υδροφόρες ΟΤΑ ενώ στο σημείο βρίσκονται και αστυνομικές δυνάμεις.

    Για λόγους ασφαλείας εκκενώνεται αυτή την ώρα το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Φωτιά τώρα στη Χίο: Μήνυμα για εκκένωση από το 112 - Απογειώθηκαν εναέρια
    Φωτιά τώρα στη Χίο: Μήνυμα για εκκένωση από το 112 - Απογειώθηκαν εναέρια

    Φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Σιδηρούντα στο νησί της Χίου και κινητοποιήθηκαν επίγειες κι εναέριες δυνάμεις.

    Μάλιστα υπήρξε ενεργοποίηση από την Πολιτικής Προστασία καθώς εστάλη μήνυμα από το 112 το οποίο ενημέρωνε τους πολίτες, αν βρίσκονται στην περιοχή Μετόχι της Χίου να απομακρυνθούν προς την παραλία Μετοχίου.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Καιρός: Πόσο ακριβείς είναι οι προβλέψεις των εφαρμογών;
    Καιρός: Πόσο ακριβείς είναι οι προβλέψεις των εφαρμογών;

    Πώς είναι ο καιρός στη γειτονιά σου; Επιστήμονες λένε ότι μπορεί να έχει περισσότερη ζέστη από όση πίστευες.

    Φαντάσου το εξής: Eίναι μια καυτή καλοκαιρινή μέρα και ελέγχεις την εφαρμογή καιρού στο τηλέφωνό σου. Λέει ότι ο καιρός είναι αίθριος και έχει 35°C, αλλά καθώς βγαίνεις έξω από το σπίτι αισθάνεσαι περισσότερο σαν να έχεις μπει σε φούρνο.

    Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ υποστηρίζουν ότι δεν είναι στο μυαλό σου. Αν ζεις σε μια αστική περιοχή χωρίς πράσινο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η πραγματική θερμοκρασία να είναι υψηλότερη από αυτή που σου λέει η εφαρμογή σου.

    Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology Letters, οι θερμοκρασίες που αναφέρονται στις τσιμεντένιες γειτονιές μπορεί να είναι σοβαρά υποτιμημένες.

    Αυτή η διαφορά δεν είναι απλώς θέμα άνεσης, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη δημόσια υγεία και τον αστικό σχεδιασμό, τονίζει η ερευνητική ομάδα. «Μπορεί να υποτιμάμε τα κύματα καύσωνα και να μην προετοιμαζόμαστε επαρκώς λόγω αυτών των εσφαλμένων δεδομένων της εφαρμογής», προειδοποιούν οι συγγραφείς της μελέτης.

    Τι είναι οι «αστικές θερμονησίδες»

    Αστική θερμονησίδα ή urban heat island λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία στο κέντρο μιας πόλης είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή των προαστίων και της αγροτικής περιοχής που την περιβάλλει.

    Αυτές οι περιοχές χαρακτηρίζονται από:

    • Περισσότερα κτίρια και επιφάνειες από τσιμέντο.
    • Λιγότερη βλάστηση και χώροι πρασίνου.
    • Αυξημένη πληθυσμιακή πυκνότητα.

    Το τσιμέντο και η άσφαλτος απορροφούν και εκπέμπουν θερμότητα, ενώ η έλλειψη δέντρων και φυτών σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη «φυσική ψύξη». Το αποτέλεσμα; Μια φτωχή πυκνοκατοικημένη γειτονιά μπορεί να έχει αισθητά υψηλότερη θερμοκρασία από τις πιο αραιοχτισμένες πλούσιες περιοχές με πάρκα που βρίσκονται μόλις λίγα τετράγωνα μακριά.

    «Η υπερβολική ζέστη σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην αναπνευστική και καρδιαγγειακή μας υγεία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επαναξιολογήσουμε τον τρόπο με τον οποίο προβλέπουμε τον καιρό, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες ζουν. Σε έναν πλανήτη που συνεχίζει να θερμαίνεται είναι ζωτικής σημασίας να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αντισταθμίσουμε τις επιπτώσεις του καύσωνα, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής», προσθέτει η Μέριλι Μπλακ, επιστήμονας δημόσιας υγείας του ερευνητικού ινστιτούτου Chemical Insights του Underwriter’s Laboratory (UL).

    Μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα

    Γενικές οδηγίες από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία:

    • Αποφυγή του ηλίου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (11.00-16.00).
    • Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άθλησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία.
    • Αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών με αστικά μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
    • Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 – 2 λίτρα).
    • Αποφυγή των μεγάλων γευμάτων.
    • Περιορισμός των οινοπνευματωδών ποτών όπως και των ποτών που περιέχουν πολλή καφεΐνη.
    • Εάν η εφίδρωση είναι μεγάλη, προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στη διατροφή για να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών.
    • Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών.
    • Κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά ντους με χλιαρό νερό.
    • Τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής. Οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη.
    • Τροποποίηση της αγωγής καρδιακής ανεπάρκειας. Αναπροσαρμογή της δοσολογίας φαρμάκων όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασταλτικά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ηλεκτρολυτικών διαταραχών και της αφυδάτωσης.
    • Το ταξίδι με αεροπλάνο ή άλλο μέσο απαγορεύεται στους ασθενείς με πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη, πρόσφατη επέμβαση by pass ή απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας.
    • Γενικά όσοι έχουν μόνιμους καρδιακούς βηματοδότες μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Όμως κάποια είδη βηματοδοτών και εμφυτεύσιμων απινιδωτών απορρυθμίζονται από τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου. Καλό είναι οι ασθενείς να έχουν μαζί τους «την ταυτότητα» του βηματοδότη ή απινιδωτή.
    • Κάθε καρδιοπαθής πρέπει οπωσδήποτε να έχει όλα τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται μαζί του, το όνομα και τα τηλέφωνα του γιατρού του, και τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθηση και την περίθαλψή του.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Φωτιά στην Φέριζα Κερατέας - Εστάλη και 112 για εκκένωση, πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι
    Φωτιά στην Φέριζα Κερατέας - Εστάλη και 112 για εκκένωση, πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι

    Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στην περιοχή Φέριζα στην Αττική.

    Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 48 πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα με 17 οχήματα της πυροσβεστικής, 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα.

    Ηδη εντωμεταξύ έχει σταλεί μήνυμα 112 για εκκένωση των περιοχών Φέριζα και Όλυμπος προς Παλαιά Φώκαια.

    Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Η Αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Κερατέας λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Φέριζα.

    Ειδικότερα πραγματοποιούνται εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων ως εξής:

    Στην οδό Αιγιαλείας από το ύψος της οδού Δάφνης έως το ύψος της οδού Αριστοδίκου.
    Στην οδό Αριστοδίκου από το ύψος της λεωφόρου Αναβύσσου.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο