Κυριακή, 26 Μαϊος 2024 14:06

Χανιά: Διάσωση 17 μεταναστών στη Γαύδο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μία ακόμη διάσωση προσφύγων και μεταναστών έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής, νοτίως του νομού Χανίων, σύμφωνα με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Πρόκειται για σκάφος, στο οποίο επέβαιναν 17 μετανάστες, που εντοπίστηκε 8 ν.μ. νοτίως της Κρήτης.

Υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε και περισυνέλλεξε τους μετανάστες, τους οποίους μετέφερε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Μαϊος 2024 10:39

Σχετικά Άρθρα

  • Τραγωδία στα Χανιά: Δίχρονο κοριτσάκι πνίγηκε από φαγητό
    Τραγωδία στα Χανιά: Δίχρονο κοριτσάκι πνίγηκε από φαγητό

    Από πνιγμό κατά τη διάρκεια του φαγητού έχασε την ζωή του δίχρονο κοριτσάκι στα Χανιά

    η ζωή του έχασε από πνιγμό κατάποσης νήπιο κοριτσάκι 2 ετών στα Χανιά.

    Η τραγική μητέρα προσπάθησε να βοηθήσει το μικρό αγγελούδι να επανέλθει χωρίς όμως να τα καταφέρει.

    'Αμεσα έφτασε το ΕΚΑΒ οι διασώστες του οποίου μετέφεραν τη μικρή στο ΤΕΠ παιδιατρικό του νοσοκομείου.

    Ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Μπέας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για τεράστια προσπάθεια τόσο των διασωστών του ΕΚΑΒ όσο και των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων να κρατήσουν τη μικρή στη ζωή, αλλά δυστυχώς, όπως είπε, κατέληξε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Χανιά: 13χρονη εντοπίστηκε μεθυσμένη έξω από εκκλησία - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε ημικωματώδη κατάσταση
    Χανιά: 13χρονη εντοπίστηκε μεθυσμένη έξω από εκκλησία - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε ημικωματώδη κατάσταση

    Στο νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύεται μία ανήλικη, καθώς την Πέμπτη εντοπίστηκε μεθυσμένη στον προαύλιο χώρο εκκλησίας.

    Σύμφωνα με το zarpanews, όλα έγιναν στην περιοχή Λενταριάνα, με άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ να εντοπίζουν την 13χρονη και να ενημερώνουν άμεσα το ΕΚΑΒ.

    Χανιά: Το κορίτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε ημικωματώδη κατάσταση

    Οι διασώστες έσπευσαν στο σημείο και παρέλαβαν την ανήλικη σε ημικωματώδη κατάσταση και τη μετέφεραν στο νοσοκομείο Χανίων, όπου και νοσηλεύεται.

    Τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού διερευνά η Αστυνομία.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Χανιά: Πάνω από 40 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας καθημερινά στο Νοσοκομείο - Νοσηλεύονται 4 παιδιά
    Χανιά: Πάνω από 40 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας καθημερινά στο Νοσοκομείο - Νοσηλεύονται 4 παιδιά

    Περισσότεροι από 300 οι ασθενείς γαστρεντερίτιδας τις τελευταίες ημέρες στα Χανιά

    Συνεχιζόταν και εντός του Σαββατοκύριακου η προσέλευση ασθενών με γαστρεντερίτιδα στο νοσοκομείο Χανίων, για νοσηλεία όμως στο ίδρυμα παραμένουν μονάχα τέσσερα παιδιά, καθώς όλοι οι υπόλοιποι λάμβαναν την απαραίτητη υποστηρικτική αγωγή και επέστρεφαν στα σπίτια τους σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr

    Ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Μπέας, δήλωσε στο Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη ότι ο αριθμός των ασθενών που προσήλθαν μέχρι τώρα πλησιάζει τους 300:

    «Περίπου 35 ενήλικες και 10 παιδιά έρχονται κάθε μέρα στο νοσοκομείο, δηλαδη 45 άτομα κατά μέσο όρο. Προσεγγίζουμε από την προηγούμενη Δευτέρα και μέχρι την εφημερία της Κυριακής τα 300 κρούσματα. Νοσηλεύουμε μόνο τέσσερα παιδιά για προληπτικούς λόγους, δεν νοσηλεύεται κανείς άλλος. Προφανώς τα κρούσματα είναι περισσότερα, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύς κόσμος που περνάει τη γαστρεντερίτιδα στο σπίτι».

    Ο κ. Μπέας επανέλαβε ότι πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα και πως δεν έχει εντοπιστεί κάποια άλλη ασθένεια:

    «Είναι νοροϊός, δεν έχει να κάνει με τίποτα άλλο. Είμαστε σαφέστατοι και οι εξετάσεις με τη μέθοδο μοριακής ανάλυσης πολλαπλών στόχων που ανιχνεύει ταυτόχρονα πολλά παθογόνα, έδειξαν γενετικό υλικό του συγκεκριμένου ιού.

    Είναι υπερμεταδοτικός βέβαια και είναι το κατ’ εξοχήν αίτιο παγκοσμίως της ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Για πρόληψη το βασικότερο είναι να φροντίζει κανείς την υγιεινή των χεριών, με καλό, επαναλαμβανόμενο πλύσιμο με σαπούνι.»

    Στο Νοσοκομείο Χανίων είναι σε ισχύ περιορισμός επισκεπτηρίων μέχρι την Τετάρτη.

  • Συνάντηση Ερντογάν με Σολτς στην Κωνσταντινούπολη - Στην ατζέντα εξοπλισμοί, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή
    Συνάντηση Ερντογάν με Σολτς στην Κωνσταντινούπολη - Στην ατζέντα εξοπλισμοί, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή

    Η τουρκική πλευρά δίνει το κύριος βάρος της στην αγορά μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter - Τι επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

    Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί στις 13:30 με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
    Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε, θα ακολουθήσουν από κοινού δηλώσεις τους και συνέντευξη Τύπου στις 15:30.
    Στην ατζέντα των συνομιλιών είναι οι εξοπλισμοί, το μεταναστευτικό, η Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Μεταξύ των θεμάτων που η τουρκική πλευρά δίνει το κύριος βάρος της είναι το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter. Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν ότι η Γερμανία άναψε το «πράσινο φως» στην αγορά από την Τουρκία των ευρωπαϊκών μαχητικών, σημείωναν ωστόσο ότι το Βερολίνο διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, θέτοντας όρους για τις «ζώνες χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών». Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να απέκτησαν πιο σοβαρό χαρακτήρα μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο μήνα.

    Τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, αλλά η πώληση αυτή «κολλάει» στην άρνηση της Γερμανίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά συνολικά σχεδιάζει να προμηθευτεί 40 ευρωπαϊκά μαχητικά 5ης γενιάς.

    Tο Βερολίνο φέρεται να έχει εγκρίνει επίσης την πώληση όπλων αξίας 336 εκατ. ευρώ, κυρίως για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Σε ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μεταξύ των οπλικών συστημάτων που έχουν εγκριθεί για εξαγωγή, περιλαμβάνονται και 100 κατευθυνόμενοι πύραυλοι που παράγει η εταιρεία MBDA και 28 τορπίλες τύπου SeaHake της εταιρείας ThyssenKrupp για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Η τιμή των πυραύλων ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή των τορπιλών στα 156 εκατ. ευρώ. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται επίσης ότι δόθηκε άδεια σε κοινοπραξίες, στις οποίες συμμετέχουν γερμανικές βιομηχανίες, να παράσχουν πακέτα αμυντικού υλικού για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων τύπου 209. Ο σχετικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 79 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παράδοση εξαρτημάτων για κινητήρες, που προορίζονται για τουρκικές κορβέτες και φρεγάτες, αξίας 1,9 εκατ. ευρώ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγρμμα κατασκευή έξι υποβρυχίων τύπου 214 για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό σε συμπαραγωγή με τη γερμανική ThyssenKrupp.

    Η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και οι εξαγωγές όπλων είναι από τα πιο κρίσιμα θέματα που επίσης θα συζητηθούν μεταξύ των δύο ηγετών στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων.

    Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί η Τουρκία, η οποία είναι χώρα διέλευσης, να ενισχύσει τα μέτρα για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και να επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία όσων τα αιτήματα ασύλου δεν γίνονται δεκτά στη Γερμανία.

    Μέχρι τα τέλη Αυγούστου φέτος, υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία συνολικά 21.590 Τούρκοι πολίτες. Οι Τούρκοι κατέχουν την τρίτη θέση στις αιτήσεις ασύλου μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς. Πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται να απελάσει έως και 14.500 Τούρκους πολίτες που βρίσκονται παράνομα στη Γερμανία. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία φέρεται να υποσχέθηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Συναγερμός στα Χανιά: Στα 126 έφτασαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας - Άλλα 59 το τελευταίο 24ωρο
    Συναγερμός στα Χανιά: Στα 126 έφτασαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας - Άλλα 59 το τελευταίο 24ωρο

    Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν πως η γαστρεντερίτιδα δεν οφείλεται σε κάποια μολυσμένη τροφή ή σε νερό, αλλά σε ιό - Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας δεν αποκλείεται να προέρχεται ακόμη και από την κυκλοφορία ενός νέου στελέχους

    Σε έξαρση βρίσκονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα Χανιά, με ακόμη 59 να καταφθάνουν το τελευταίο 24ωρο στο νοσοκομείο.
    Από την προηγούμενη Δευτέρα έχουν καταγραφεί συνολικά 126 κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο έχει στόχο την αποτροπή εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα.
    Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες δύο ημέρες ισχύουν έκτακτα μέτρα όπως ο περιορισμός του επισκεπτηρίου σε απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις, αλλά και η υποχρεωτική χρήση μάσκας, μέτρο που ισχύει και για όλο το προσωπικό του νοσοκομείου.

    Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν πως η γαστρεντερίτιδα δεν οφείλεται σε κάποια μολυσμένη τροφή ή σε νερό, αλλά σε ιό. «Τα επτά PCR που κάναμε στο νοσοκομείο έδειξαν πως είναι ιογενής γαστρεντερίτιδα και οφείλεται στον λεγόμενο νοροϊό», σημείωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας.

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας δεν αποκλείεται να προέρχεται ακόμη και από την κυκλοφορία ενός νέου στελέχους, για το οποίο δεν έχει αναπτύξει ακόμη ανοσία ο πληθυσμός.

    Πώς μεταδίδεται ο νοροϊός

    Ο νοροϊός κάνει επιδημικές εξάρσεις γαστρεντερίτιδας, αλλά δεν ανήκει στα υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα. Μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο, από τον αέρα, τα σταγονίδια και ενδεχομένως και από τον έμετο. Υπάρχει, επίσης, τροφιμογενής και υδατογενής μετάδοση του ιού.

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο νοροϊός μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άψυχες επιφάνειες, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα μεταδοτικό σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό ατόμων. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν από 12 έως 60 ώρες.

    Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροιες και εμέτους. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να εμφανίσουν ναυτία, κοιλιακό πόνο και κράμπες, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη, και σπανιότερα χαμηλό πυρετό.

    Περίπου το 10% των περιστατικών χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση, που μπορεί να περιλαμβάνει νοσηλεία. Οι περισσότεροι ασθενείς, ωστόσο, αναρρώνουν σε 2-3 ημέρες, χωρίς αντιβιοτικά ή φάρμακα, παρά μόνο με ξεκούραση, καλή διατροφή και ενυδάτωση. Κίνδυνο ζωής διατρέχουν μόνο τα άτομα με σοβαρές υποκείμενες νόσους.

    Ο ΕΟΔΥ συστήνει σχολαστική τήρηση της υγιεινής των χεριών, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσής του νοροϊού.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε στα εθνικά ούτε στο μεταναστευτικό, ούτε στην οικονομία «τραβάει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη
    ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε στα εθνικά ούτε στο μεταναστευτικό, ούτε στην οικονομία «τραβάει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη

    «Αμετροεπές», ο Π. Μαρινάκης να επαινεί την κυβέρνηση για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, την ίδια ώρα που «αυτή ασκεί μυστική διπλωματία για τα ελληνοτουρκικά», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ο «καλπασμός» του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ είναι ένα νανούρισμα για πολύ λίγους και η οικονομία ένας εφιάλτης για τους πολλούς», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως αυτό «επιβεβαιώνεται συνεχώς μέσα από την καθημερινότητα των πολιτών».

    Όπως σημειώνει, «οι ‘ρυθμοί αύξησης’ μπορεί να ανοίγουν την όρεξη στα συμφέροντα αλλά δεν τρώγονται από τους πολίτες. Το να τους επικαλείται η κυβέρνηση, ενώ δεν επιτυγχάνουν τις αναγκαίες συγκλίσεις σε μισθούς, κοινωνικές παροχές και αγοραστική δύναμη, είναι ανώφελο. Κι απ’ ό,τι δείχνουν όλα τα στοιχεία, αυτό δεν συμβαίνει».

    «Αντιθέτως, η ελληνική κοινωνία βιώνει μια καταλυτική υπονόμευση του κράτους πρόνοιας, μέσα σε ένα περιβάλλον βασανιστικών πληθωριστικών πιέσεων χωρίς τέλος», αναφέρει η Κουμουνδούρου.

    «Αμετροεπές να επιλέγει τη σιωπή, όταν ο Σαμαράς μιλά για ‘μαγειρέματα’»

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «πλέον σε αυτά τα θέματα που φέρνουν σε αμηχανία τον κυβερνητικό εκπρόσωπο προστέθηκαν για να μείνουν η αναποτελεσματικότητα στο μεταναστευτικό και στα εθνικά θέματα».

    Και χαρακτηρίζει «αμετροεπές, ο κ. Μαρινάκης να επαινεί την κυβέρνηση για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, την ίδια ώρα που αυτή ασκεί μυστική διπλωματία για τα ελληνοτουρκικά θέματα και επιλέγει τη σιωπή όταν μέσα από τους κόλπους της ο κ. Σαμαράς μιλά για ‘μαγειρέματα’ και λύσεις ‘πακέτο’ στο Αιγαίο και στην Κύπρο».

    «Και εξίσου αμετροεπές αλλά επιπροσθέτως και επικίνδυνο», προσθέτει, «είναι να επαινεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Π. Μαρινάκης, την κυβέρνηση της ΝΔ ως αποτελεσματική στο μεταναστευτικό. Όταν αφενός ο κ. Μητσοτάκης καλοβλέπει τα στρατόπεδα της Μελόνι, κλείνοντας το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο, και αφετέρου εστιάζουν αποκλειστικά στον αριθμό όσων διαμένουν στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, ενώ δεν είχε καταφέρει να καλύψει ούτε τις ανάγκες για εργάτες γης για τη χειμερινή περίοδο».

    «Ειλικρινά πρωτόγνωρη η άγνοια κινδύνου γι’ αυτές τις μεθοδεύσεις σε αυτό το κυβερνητικό επίπεδο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Τι είπε ο Παύλος Μαρινάκης για οικονομία, μεταναστευτικό και Σαμαρά;

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «μια καλή είδηση», εξηγώντας πως «μετά την αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ, η χώρα μας την περίοδο 2020 – 2023 είναι με βάση τα στοιχεία της Eurostat πρώτη χώρα σε ρυθμούς αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ».

    Και σχολίασε πως «αυτό είναι που λέμε η άλλη μισή αλήθεια, από τη δύσκολη άλλη μισή που πράγματι ακούμε σε αυτή τη χώρα, που πράγματι έχουμε ακόμα απόσταση να καλύψουμε ως προς τα εισοδήματα. Η άλλη, λοιπόν, μισή αλήθεια, υπάρχει και ο σχετικός πίνακας, λέει ότι αυτά τα χρόνια η Ελλάδα μειώνει την απόσταση. Δηλαδή, αναπτύσσεται, άρα αντιστοίχως και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με τον μεγαλύτερο ρυθμό στην Ευρώπη, ούτως ώστε να μειώσει το χάσμα».

    Κληθείς να απαντήσει στις σκληρές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως «εμείς δεν θα μπούμε ποτέ σε μια διαδικασία, να μπούμε σε μια διαμάχη με έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ηγηθεί της παράταξης και της χώρας. Σεβόμενοι πλήρως τη διαδρομή του και τις απόψεις του, οι οποίες είναι γνωστές. Όμως, έχουμε υποχρέωση – υπάρχουν κάποια όρια και αυτά τα όρια έχουν να κάνουν με ζητήματα εθνικής σημασίας. Τα εθνικά μας θέματα, η διαχείριση του μεταναστευτικού…».

    «Προπαγάνδα από κάποια ΜΜΕ»

    Διευκρίνισε, πάντως, πως τα «όρια» στα οποία αναφέρθηκε δεν αφορούν στον πρώην πρωθυπουργό, αλλά «την προπαγάνδα από κάποια Μέσα. Υπάρχει όριο ως προς το τι μπορεί να προσάψει κανείς σε μια κυβέρνηση. Δημοκρατία έχουμε, ό,τι θέλουμε λέμε, αλλά η αντίδρασή μας θα είναι πολύ πιο έντονη όταν κάποιος προσπαθεί έναν υπουργό Εξωτερικών, όπως τον κ. Γεραπετρίτη, που νομίζω ότι με τις ενέργειές του ενισχύει τη χώρα, ισχυροποιεί τη χώρα, να τον λένε κάτι μεταξύ ‘ενδοτικού’ και ‘προδότη’. Αυτά είναι αδιανόητα και όταν ειδικά είναι ένας υπουργός Εξωτερικών, που μόνο θετικά μπορεί να πει κανείς ότι έχει κομίσει στη χώρα», όπως είπε.

    Όσαο για το μεταναστευτικό, υποστήριξε πως «κάθε φορά που βγαίνουμε εκτός Ελλάδος και βλέπουμε τι λένε στην Ευρώπη για τις άλλες χώρες για το μεταναστευτικό και τι συζητάμε στην Ελλάδα, αυτή η πολιτική, η φύλαξη των συνόρων, οι διαφορετικές διαδικασίες απονομής ασύλου, η ρητορική μας εκτός συνόρων, έχει οδηγήσει μια Ελλάδα, που είχε πιεστεί και είχε φτάσει να έχει 93.000 διαμένοντες, να έχει 23.000. Αυτά όλα δεν θα τα χαρίσουμε σε καμία άκρα Δεξιά, όχι γιατί είναι κάποιο γινάτι. Είναι γιατί όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας επιτυχούς πολιτικής. Κάποιοι βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση στον Έβρο και αναφέρομαι στις γυναίκες και τους άντρες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Κάποια κυβέρνηση – όχι τυχαία – η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τη διαδικασία ασύλου. Από τις 130 δομές πήγαμε στις 30. Ανάσαναν, ανέπνευσαν τα νησιά. Αυτά έγιναν αυτά τα χρόνια», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

    Πηγή: In.gr
  • Μεταναστευτικό: Σκληραίνει τη στάση της η ΕΕ – Τι αποφάσισαν οι 27, έρχεται «σύντομα νέος νόμος»
    Μεταναστευτικό: Σκληραίνει τη στάση της η ΕΕ – Τι αποφάσισαν οι 27, έρχεται «σύντομα νέος νόμος»

    Οι αποφάσεις της συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό - Επικεντρώνονται στην «αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών»

    Παρά τις επιμέρους διαφορές τους στο μεταναστευτικό, τα κράτη – μέλη της ΕΕ κατά τη σύνοδο των ηγετών τους αποφάσισαν επί τοις ουσίας να σκληρύνουν τη στάση τους, καλώντας για επιτάχυνση και αύξηση των επιστροφών.

    Μάλιστα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα πίεσης, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, της αναπτυξιακής βοήθειας και της πολιτικής θεωρήσεων, για να επιταχύνουν τις επιστροφές των μεταναστών που εισέρχονται στο μπλοκ και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει επειγόντως έναν νόμο, όπως μεταδίδει το Reuters.

    Σύντομα νόμος

    «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί σε αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα για τη διευκόλυνση, αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη χρήση όλων των σχετικών μέσων και εργαλείων πολιτικής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματίας, της ανάπτυξης, του εμπορίου και των θεωρήσεων», ανέφεραν οι ηγέτες στα συμπεράσματα της συνάντησής τους.

    Από τους 484.000 πολίτες τρίτων χωρών που διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ πέρυσι, μόνο το 20% επέστρεψε στην πατρίδα του. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Επιτροπή εργάζεται για τη βελτίωση αυτού του αριθμού και σύντομα θα παρουσιάσει νόμο για την αντιμετώπισή του.

    Υποστήριξη των 27 στην Πολωνία

    Οι ηγέτες υποστήριξαν επίσης την Πολωνία στο σχέδιό της να αναστείλει προσωρινά την αποδοχή αιτήσεων ασύλου από μετανάστες που ωθούνται στα ανατολικά σύνορα της χώρας από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

    Ενώ πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις λένε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί παραβίαση του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ήταν νόμιμη ως προσωρινή απάντηση σε μια υβριδική επίθεση από το Μινσκ και τη Μόσχα.

    «Η Ρωσία και η Λευκορωσία… δεν μπορεί να επιτραπεί να καταχρώνται τις αξίες μας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ασύλου, και να υπονομεύουν τις δημοκρατίες μας», ανέφεραν οι ηγέτες της ΕΕ στα συμπεράσματα. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του προς την Πολωνία. … Οι εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν κατάλληλα μέτρα».

    Τον Νοέμβριο τα νεότερα

    Το Συμβούλιο επανέλαβε τη δέσμευσή του για αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Ζητά παράλληλα «ενισχυμένη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης, μέσω συνολικών αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, με σκοπό την πρόληψη της απώλειας ζωών και των παράτυπων αναχωρήσεων».

    Το μεταναστευτικό θα επιστρέψει στο τραπέζι τόσο στην άτυπη Σύνοδο της Βουδαπέστης τον Νοέμβριο όσο και στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου με τα κράτη-μέλη να καλούνται να περάσουν σε πράξεις πριν να είναι αργά.

    Ενδιαφέρον των 27 για τη συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας

    Σημειώνεται πως μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η διαπραγμάτευση της Ιταλίδας πρωθυπουργού με την Αλβανία για τις υπεράκτιες διαδικασίες ασύλου, που ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα. Η συμφωνία προβλέπει ότι για μία περίοδο πέντε ετών, η Αλβανία θα δέχεται έως και 36.000 μετανάστες ετησίως και οι αιτήσεις ασύλου τους θα διεκπεραιώνονται σε δύο κέντρα.

    Μητσοτάκης: Η ΕΕ ήρθε πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις

    «Η ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό ήρθε πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις» τόνισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής και υποστήριξε ότι δρομολογείται ευρωπαϊκό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο, όποιος δεν δικαιούται άσυλο θα πρέπει να επιστρέφει στη χώρα προέλευσης.

    Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «αυτό το οποίο ερχόμαστε τώρα να συμπληρώσουμε, ως επόμενο βήμα, είναι να δρομολογήσουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές. Διότι η επιχειρηματολογία μας θα είναι πλήρης μόνο αν πούμε ότι εμείς καθορίζουμε ποιος θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όποιος δεν μπορεί και δεν έχει θέση στην Ευρώπη γιατί δεν δικαιούται άσυλο, πρέπει να επιστρέφει στη χώρα από την οποία προήλθε.

    Αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο και της οδηγίας που δώσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να επεξεργαστεί γρήγορα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία γύρω από τα ζητήματα των επιστροφών.

    Άρα, θεωρώ ότι η Ευρώπη με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και προς μία κατεύθυνση που εξυπηρετεί σίγουρα και τις ελληνικές θέσεις».

    Τι είπε ο Μητσοτάκης για τη συμφωνία Ιταλίας και Αλβανίας

    Σχετικά με τη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία, παρότι είχε δηλώσει στους FT, ότι αυτό είναι δύσκολο να υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης δεν το απέρριψε ως μία διμερή συμφωνία.

    «Είναι μια καινούργια, ενδιαφέρουσα, θα έλεγα, λύση -εγώ δεν την απέρριψα σε καμία περίπτωση- για τις περιπτώσεις εκείνες των μεταναστών οι οποίοι συλλέγονται σε διεθνή ύδατα -η Ελλάδα κατά τεκμήριο δεν έχει τέτοιου είδους ζητήματα- και των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα τύχουν επεξεργασίας, με βάση το ιταλικό δίκαιο, στην Αλβανία. Όμως, οι άνθρωποι αυτοί, τελικά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα περάσουν πάλι μέσα από την Ιταλία.

    Και ,να το τονίσω αυτό, είναι μια διμερής συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας. Δεν είναι μια απόφαση η οποία, σε αυτό το επίπεδο, έχει ευρωπαϊκή διάσταση», είπε και πρόσθεσε:

    «Στην επιστολή της κυρίας von der Leyen, για τις επιστροφές υπάρχει μια φράση ότι «θα εξετάσουμε και καινοτόμες λύσεις». Και μέσα στις καινοτόμες λύσεις που μπορούν να εξεταστούν είναι και αυτή η ιδέα των κέντρων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία θα αποστέλλονται μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα απορρίπτονται, εάν αυτοί δεν μπορούν να επιστραφούν κατευθείαν στις χώρες προέλευσής τους.

    Αυτό είναι ακόμα μια ιδέα, δεν έχει τύχει επεξεργασίας. Επί της αρχής τη βρίσκω θετική. Και προφανώς όταν δούμε τις συγκεκριμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούμε να τοποθετηθούμε».

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Stephanie Lecocq
  • Χανιά: Ομόφωνα ένοχος και στο Εφετείο ο δολοφόνος και βιαστής της Σούζαν Ίτον - Παραμένουν τα ισόβια (video)
    Χανιά: Ομόφωνα ένοχος και στο Εφετείο ο δολοφόνος και βιαστής της Σούζαν Ίτον - Παραμένουν τα ισόβια (video)

    Ένοχος για την ανθρωποκτονία και τον βιασμό της Σούζαν Ίτον κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτο Εφετείο στα Χανιά ο 32χρονος κατηγορούμενος.

    Σύμφωνα με το flashnews, η πλευρά της υπεράσπισης ζήτησε να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά για καλή διαγωγή καθ’ όλη την περίοδο της κράτησής του καθώς και λόγω προηγούμενου λευκού ποινικού μητρώου, κάτι που απέρριψε το δικαστήριο.

    Όσον αφορά τις ποινές, παρέμειναν τα ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση, για τον βιασμό ποινή 13 ετών και τρεις μήνες για παράνομη οπλοκατοχή.

    Χανιά: Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τον δολοφονό και βιαστή της Σούζαν Ίτον

    Νωρίτερα είχε προτείνει την ενοχή του και ο εισαγγελέας ο οποίος ανέφερε ότι «ο κατηγορούμενος έχοντας πλήρη συνείδηση των πεπραγμένων για να ικανοποιήσει την γενετήσιες ορμές του επέλεξε και τέλεσε με πλήρη νηφαλιότητα την ανθρωποκτονία και τον βιασμό χωρίς καμία αμφιβολία. Με αυτές τις σκέψεις η παθούσα είχε την ατυχία να βρεθεί στον δρόμο του κατηγορουμένου και να βρει έναν μαρτυρικό θάνατο και θεωρώ ότι πρέπει να τον κηρύξετε ένοχο».

    Ο εισαγγελέας λίγα λεπτά νωρίτερα είχε ξεκινήσει την πρόταση του με τις δύο κατηγορίες που βαραίνουν τον κατηγορούμενο για την υπόθεση ανθρωποκτονίας της βιολόγου Σούζαν Ίτον το 2019. Ο εισαγγελέας στην προτάσεις του σημειώνει ότι ο κατηγορούμενος ποτέ δεν προέβαλε κάποιον ισχυρισμό άρσης καταλογισμού. Παρουσιάζεται όπως υποστήριξε, ως μια ιδιαίτερη προσωπικότητα που ασχολείται με την μαγεία και τις πολεμικές τέχνες αλλά μέχρι εκεί ενώ δεν προκύπτει και κάποιο στοιχείο ότι δεν είχε καταλογισμό.

    Στην συνέχεια ο εισαγγελέας ανέφερε ότι «η ομολογία του και όσα είπε στον ανακριτή και κατά την προανάκριση ταυτίζονται με ευρήματα που εντοπίστηκαν αργότερα στην σορό της Ίτον. Ο κατηγορούμενος στις καταθέσεις του προχωράει σε εξαντλητικές περιγραφές και κανένας δεν θα μπορούσε να τον εξαναγκάσει, όπως ισχυρίζεται να τα πει όλα αυτά. Τα περιγράφει γιατί ο ιδιος τα έχει βιώσει απόλυτα. Ο κατηγορούμενος όψιμα αρνείται τον βιασμό».

    Ο εισαγγελέας της έδρας περιέγραψε όσα εκτυλίχθηκαν στις 2 Ιουλίου και επεσήμανε ότι κατά την γνώμη του «ο θάνατος της Σούζαν Ίτον επήλθε μετά την κατάρριψη της από ύψος σχεδόν 7 μέτρων στο σπήλαιο».

    Τι υποστήριξε ο κατηγορούμενος στην απολογία του

    Νωρίτερα ο κατηγορούμενος στην απολογία του έκανε λόγο για ένα τραγικό τροχαίο ατύχημα, ενώ αρνήθηκε την πράξη του βιασμού που του αποδίδεται.

    Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι είχε εξαναγκαστεί να ομολογήσει την πράξη του βιασμού προανακριτικά και στον ανακριτή. Ο κατηγορούμενος συνέχισε την απολογία του περιγράφοντας όσα έγιναν εκείνη την ημέρα.

    Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είχα πάει για να μάζεψω ξυλα στον Ταυρωνιτη εκείνη την ημέρα, το κινητό μου δεν είχε μπαταρία και το άφησα στο σπίτι. Είχε πολύ ζέστη και κουράστηκα και πήγα βόλτα με το αμάξι. Πηγαίνοντας προς τα Αφράτα την είδα να τρέχει στην άκρη του δρόμου αριστερά. Δεν την γνώριζα. Έτρεχα με το αμάξι γιατί θεώρησα ότι δεν υπήρχε κανείς άλλος στον δρόμο. Τότε στην στροφή του δρόμου είδα την Suzanne να τρέχει και πήγε να περάσει μάλλον στην άλλη πλευρά του δρόμου δεν κοίταξε, δεν πρόλαβα να αντιδράσω, έκανα ελιγμό δεξιά να την αποφύγω και την χτύπησα με την πλευρά του οδηγού στα γόνατα. Το αμάξι την πήρε από κάτω και εγκλωβίστηκε. Σταμάτησα, κατέβηκα από το αμάξι και την είδα που δεν μίλαγε μόνο έτρεμε. Τότε έκανα όπισθεν για να την απεγκλωβίσω. Κατέβηκα να δω αν ζει, αν αναπνέει, ανέπνεε».

    Στην συνέχεια ο κατηγορούμενος συνέχισε περιγράφοντας όσα ακολούθησαν. Συγκεκριμένα είπε «το πρώτο που σκέφτηκα είναι να την πάω αστυνομία ή νοσοκομείο. Τελευταία στιγμή την είδα και σκέφτηκα αν τύχει να πεθάνει πριν την πάω δεν θα προλάβω να ξανά πάω σπίτι και να δω ξανά τα παιδιά μου. Σκέφτηκα επειδή γνώριζα πολύ καλά το σημείο αυτό να την πετάξω εκεί ώστε να καθυστερήσω λίγο για να προλάβω να ζήσω λίγο με την οικογένεια μου. πήρα ένα κάλυμμα ομπρέλας το έβαλα στον πορτμπαγκάζ και την έβαλα εκεί. Το σκέφτηκα πριν την πετάξω ότι είναι λάθος αλλά η άλλη σκέψη ότι να περάσω λίγο χρόνο με την οικογένεια μου με κυρίευσε. Την έσυρα από τα πόδια και την άφησα να πέσει κάτω μέσα στη σπηλιά. μετα έκατσα αρκετή ώρα στο αμάξι και σκεφτόμουν πώς θα το διαχειριστώ Πέταξα και το ύφασμα της ομπρέλας. Το πορτμπαγκάζ λερώθηκε και αυτό με αίματα. Πήγα κατευθείαν στον Ταυρωνίτη για να πάρω τα ξύλα που είχα αφήσει για να πάω σπίτι. Πριν πάω στον Ταυρωνιτη για τα ξύλα είχα πάει στο Mαλεμε στο νεκροταφείο και όσο μπορούσα έπλυνα το αμάξι μέσα έξω για να μην μυρίζει αίμα. Δεν μπορούσα να σκεφτώ καθαρά».

    Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο