Ελλάδα

Μαγνησία: Σε τρεις κατευθύνσεις η έρευνα για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Μαγνησία: Σε τρεις κατευθύνσεις η έρευνα για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Οχτώ παιδιά παραμένουν στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Βόλου, τρεις ενήλικες νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές και ένας υπερήλικας βρίσκεται στην ΜΕΘ

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στους κατοίκους του Ριζόμυλου και του Στεφανοβικειου, τα 100 και πλέον κρούσματα γαστρεντερίτιδας που επιβεβαίωσαν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην περιοχή και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως για αυτά ευθύνεται το νερό του δικτύου το οποίο φέρεται να επιμολύνθηκε με κόπρανα και το βακτήριο της σαλμονέλας. Αυτή την στιγμή 8 παιδιά νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Βόλου, τρεις ενήλικες νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές των νοσοκομείων και ένας υπερήλικας βρίσκεται στην ΜΕΘ.
Σε τρεις κατευθύνσεις η έρευνα
Η έρευνα που διενεργεί η εισαγγελία του Βόλου έχει σκοπό να ρίξει φως στα αιτία και τις συνθήκες που προκάλεσαν τα κρούσματα στο πληθυσμό των δυο χωριών της Μαγνησίας. Αυτή η έρευνα έχει τρεις κατευθύνσεις.
Η πρώτη κατεύθυνση είναι να διαπιστωθεί από ποιες μολυσματικές ουσίες είχαμε τα κρούσματα. Μια πρώτη απάντηση δίνει η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, που αναφέρει πως στο δίκτυο του νερου εισχώρησαν κόπρανα και το βακτήριο της σαλμονέλας. Βέβαια θα πρέπει να περιμένουμε και τα αποτελέσματα από χθεσινές δειγματοληψίες τα επόμενα 24ωρα.

Το δεύτερο βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι πώς αυτά τα βλαβερά στοιχεία εισχώρησαν στο δίκτυο. Προχθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τονίζει πως εξετάζεται αυτό να έγινε από κάποια έργα που γίνονται στο δίκτυο. Κρίσιμα είναι τα αποτελέσματα από την δειγματοληψία των γεωτρήσεων καθώς θα δείξουν αν η μόλυνση ξεκινάει από εκείνο το σημείο ή όχι.

Η τρίτη κατεύθυνση της έρευνας είναι να διαπιστώσει αν μετά την εκδήλωση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας υπήρχαν ολιγωρίες και καθυστερήσεις στην ανάληψη πρωτοβουλιών. Τα πρώτα κρούσματα εκδηλώθηκαν την Δευτέρα 27 Μαΐου ή και λίγο νωρίτερα. Χθες ο Περιφερειρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε πως η Περιφέρεια και οι υγειονομικές της υπηρεσίες ενημερώθηκαν από τον δήμο την Παρασκευή 31 Μαΐου . Τότε ελήφθησαν και τα πρώτα δείγματα. Το ερώτημα είναι ποτέ οι ιθύνοντες του δήμου και της ΔΕΥΑ ενημερώθηκαν για τα κρούσματα. Με σημερινή του ανακοίνωση ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου τονίζει πως τόσο η ΔΕΥΑ όσο και ο δημος ενημερώθηκαν το απόγευμα της 31ης Μαΐου, δηλαδή πέντε ημέρες μετά την έναρξη των πρώτων κρουσμάτων.
Πάντως φαίνεται πως και το επόμενο διάστημα οι περισσότεροι από 2500 κάτοικοι των δυο κοινοτήτων θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση εμφιαλωμένου νερού μέχρι το νερό της βρύσης να καταστεί και πάλι κατάλληλο προς χρήση.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup