Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 08:23

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό η χώρα για τον επικείμενο καύσωνα - Τα 40άρια και τα μέτρα προστασίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τα επόμενα «σαραντάρια» ετοιμάζονται να «χτυπήσουν» πολύ νωρίς μέσα στο καλοκαίρι, καθώς με το ημερολόγιο να έχει συμπληρώσει μόλις το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ένα νέο κύμα καύσωνα βρίσκεται προ των πυλών.

Εξάλλου, μόλις πριν από μερικές ημέρες σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκαν μέχρι και 42 βαθμοί Κελσίου, όμως, αυτή τη φορά - σύμφωνα με την ΕΜΥ - πρόκειται για πιο έντονο «κύμα καύσωνα» που θα ταλαιπωρήσει με 40+ θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέχρι και την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες με τις υψηλότερες τιμές να αναμένονται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα, αναμένεται να ξεκινήσουν από σήμερα Τρίτη, αλλά μόνο την Τετάρτη και την Πέμπτη οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν ως προς τις μέγιστες και ελάχιστες τιμές τους, ενώ από την Παρασκευή θα ξεκινήσει πτώση της θερμοκρασίας που θα είναι ιδιαίτερα αισθητή το Σαββατοκύριακο, με ενισχυμένους βορείους ανέμους και πιθανόν από φαινόμενα.

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται στη χώρα μας τα προσεχή 24ωρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Μέτρα προστασίας των μαθητών στα σχολεία

Την ίδια ώρα, μέτρα προστασίας ενόψει του καύσωνα που θα κορυφωθεί μέχρι και την Παρασκευή (13/6) δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας, σε σχετική του εγκύκλιο.

Στην εγκύκλιο αυτή, το υπουργείο δίνει το «πράσινο φως» οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που έχουν στην ευθύνη τους σχολικές
μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε περιοχές, όπως της Αττικής, της Ανατολικής
Στερεάς, της Ανατολικής Πελοποννήσου να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των μαθητών και των μαθητριών.

Δίνει ακόμη την δυνατότητα να κλείσουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο. στις παραπάνω περιοχές.

Πώς θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες

Τα μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων και το ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά τις ημέρες του καύσωνα, ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΣ.

Εγκύκλιο στην οποία περιγράφονται τα μέτρα προστασίας υπέρ της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και ο τρόπος λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά τις ημέρες που σημειώνονται ακραία υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου (Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 έως και Πέμπτη 13 Ιουνίου) έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών στη δημοσιότητα.

Τι προβλέπεται

Για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17.00).

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Σε ετοιμότητα ΕΚΑΒ και οι ΥΠΕ

Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τα μέτρα προστασίας των πολιτών ενόψει του επερχόμενου καύσωνα, που σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας θα διαρκέσει από την Τρίτη (11-6-2024) έως και την Παρασκευή (14-6-2024), συμμετείχαν σήμερα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, υπενθυμίζει μέσω σχετικής εγκυκλίου με συστάσεις προς τους πολίτες, τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης και ειδικά όσον αφορά στις ευάλωτες ομάδες.

Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες

  • ηλικιωμένοι
  • μωρά και μικρά παιδιά
  • έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
  • άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
  • άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον
  • άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια,
    αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)
  • άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο)
  • άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
Οδηγίες από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή στα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης των επιπτώσεων από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες δημιουργούνται συνθήκες που δεν είναι ανεκτές, από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικά, στα αστικά κέντρα που οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται με αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η επικινδυνότητα αυξάνεται. Οι παθολογικές καταστάσεις που ακολουθούν μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή.

  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά.
  • Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
  • Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
  • Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών.
  • Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
    Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα.
  • Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
  • Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
  • Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
  • Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.
  • Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λ.π.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρός τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.
  • Κατά τη διάρκεια του καύσωνα να αποφεύγονται οι σωματικές δραστηριότητες. Απευθυνθείτε στους κλιματιζόμενους χώρους που λειτουργούν, όλο το 24ωρο.
Η πρόγνωση του καιρού από Τρίτη μέχρι και Παρασκευή

Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις θα είναι σήμερα Τρίτη (11/6) ο καιρός και οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα κεντρικά και νότια έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 38 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα φτάσει τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Στην ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς και στο εσωτερικό της Κρήτης τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση ανά περιοχή:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 με 37 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 38 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 με 40 και τοπικά 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 και στο εσωτερικό της Κρήτης έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 36 και τοπικά στα Δωδεκάνησα έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 40 και τοπικά 41 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα δυτικά δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12-06-2024

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 3 με 5 και στα νότια θαλάσσια έως 6 μποφόρ και μόνο στα βορειοανατολικά θα είναι νότιοι 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, κυρίως στα νότια και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο τους 38 με 40 βαθμούς ενώ στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόνησσο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς ενώ τοπικά στο εσωτερικό της Κρήτης πιθανόν τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες. Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα κυμανθεί περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13-06-2024

Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες αρχικά στο Ιόνιο και το μεσημέρι - απόγευμα στα ηπειρωτικά και είναι πιθανό στα βόρεια ορεινά να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και από το απόγευμα στα δυτικά βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, κυρίως στα νότια και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο τους 38 με 40 βαθμούς ενώ στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόνησσο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς

Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και πιθανόν κατά τόπους τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες. Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα κυμανθεί περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-06-2024

Στα βόρεια νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες το μεσημέρι - απόγευμα στα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 και από το απόγευμα στα δυτικά και τα βόρεια 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή υποχώρηση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αναλυτικότερα, στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς ενώ στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοπονήσσου τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Στην νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και το εσωτερικό της Κρήτης τους 37 με 39 και πιθανόν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς ενώ στην υπόλοιπη χώρα περί τους 25 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 09:26

Σχετικά Άρθρα

  • Τα νέα μέτρα του Instagram ενάντια στο «sextortion»
    Τα νέα μέτρα του Instagram ενάντια στο «sextortion»

    Η δημοφιλής πλατφόρμα Instagram επιβάλει νέα μέτρα ώστε να προστατεύσει τους νεαρούς χρήστες από περιστατικά εκβίασης μέσω αποκαλυπτικών φωτογραφιών.

    Το Instagram της Meta εισάγει νέα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψει τους νεαρούς χρήστες από το να πέσουν θύματα sextortion.

    Τι είναι το sextortion

    Το sextortion (ο εκβιασμός που περιλαμβάνει υλικό σεξουαλικής φύσης) είναι το πιο σοβαρό έγκλημα που στοχεύει κυρίως νεαρά αγόρια και έχει σημειώσει ανησυχητική αύξηση 300% τα τελευταία τρία χρόνια.

    Αυτή η ανησυχητική τάση περιλαμβάνει απατεώνες, οι οποίοι συχνά εμφανίζονται ως ελκυστικά κορίτσια, εξωθούν τα αγόρια να μοιραστούν αποκαλυπτικές φωτογραφίες και στη συνέχει απειλούν να τις δημοσιεύσουν.

    Το Instagram, μια δημοφιλής πλατφόρμα μεταξύ των νέων, αναλαμβάνει τώρα να καταπολεμήσει αυτό το ζήτημα.

    Τον Ιούλιο, η Meta, η μητρική εταιρεία του Instagram, ανέλαβε σημαντική δράση αφαιρώντας περίπου 70.000 λογαριασμούς που συνδέονταν με ένα νιγηριανό κύκλωμα εξαναγκασμού.

    Βασιζόμενο σε αυτό, το Instagram εισήγαγε νέες δικλείδες ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τις απόπειρες sextortion.

    Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

    • Προειδοποιητικά μηνύματα: Όταν οι νεαροί χρήστες λαμβάνουν αιτήματα σύνδεσης από ύποπτους λογαριασμούς, θα ειδοποιούνται εάν ο λογαριασμός προέρχεται από άλλη χώρα ή δεν έχει κοινούς ακολούθους.
    • Εύκολη αναφορά και αποκλεισμός: Τα πλήκτρα ενός πατήματος επιτρέπουν στους χρήστες να αναφέρουν και να αποκλείουν γρήγορα ύποπτους λογαριασμούς, καθώς και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες βοήθειας.
    • Θόλωση ευκρινών περιεχομένων: Οι φωτογραφίες που περιέχουν γυμνό και αποστέλλονται μέσω άμεσων μηνυμάτων σε χρήστες κάτω των 18 ετών θα θολώνουν αυτόματα.
    • Περιορισμένες λίστες ακολούθων: Ο περιορισμός του ποιος μπορεί να δει τους follower ενός χρήστη συμβάλλει στην αποτροπή των απατεώνων από τον εντοπισμό και την επικοινωνία με πιθανά θύματα.

    Οι αλλαγές αυτές, που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τα Εθνικά Κέντρα για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά (NCMEC), αποτελούν σημαντικό βήμα προς για την ασφάλεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν και καμία πλατφόρμα δεν μπορεί να είναι εντελώς ακίνδυνη, η προληπτική προσέγγιση του Instagram το καθιστά ασφαλέστερο χώρο για τους νεαρούς χρήστες.

    Πηγή: In.gr
  • Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν
    Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

    Συναγερμός έχει σημάνει στις κτηνοτροφικές μονάδες καθώς είναι σε έξαρση η ευλογιά των προβάτων, με 104 κρούσματα να έχουν ταυτοποιηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Συγκεκριμένα, τα 81 κρούσματα εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία, ενώ έχουν θανατωθεί ήδη 17.500 ζώα.

    Δεκαήμερο κλείσιμο των σφαγείων σε όλη τη χώρα

    Μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο και τους περιφερειάρχες και παραγωγικούς φορείς, αποφασίσθηκε χτες, Τρίτη, η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

    Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

    Τσιάρας: Σοβαρή επιδημιολογική απειλή

    Σε δήλωσή του ο Κώστας Τσιάρας, ανέφερε ότι «η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα».

    Πρόσθεσε, δε, ότι με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων, το υπουργείο προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων «προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών».

    Επίσης, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν και στο πρόσφατο παρελθόν, με την πανώλη.

    Πώς αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι

    Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν για την αντιμετώπιση τόσο της πανώλης μικρών μηρυκαστικών όσο και της ευλογιάς των προβάτων. Ετσι, το ύψος των αποζημιώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

    Α. Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 250 ευρώ,
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 500 ευρώ

    Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 220 ευρώ
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 320 ευρώ
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων
    Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων

    Απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βόσκηση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα, ύστερα από σύσκεψη περιφερειαρχών και παραγωγικών φορέων με τον ΥπΑΑΤ

    Κώστας Τσιάρας: Τα μέτρα είναι αναγκαία για τον περιορισμό της ζωονόσου, όπως έγινε και με την πανώλη

    Μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

    Παράλληλα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

    Σημειώνεται ότι στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.

    Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.

    Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων.

    Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.

    Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο οποίος λόγω των εξελίξεων ανέβαλε το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στο Μαρόκο, μετά τη σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα.

    Συνεπώς, με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά σε άμεσα μέτρα.

    Από σήμερα, ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους κτηνιάτρους και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών αλλά και με τους ίδιους τους περιφερειάρχες -με τους οποίους είχα νωρίτερα σύσκεψη- για την άμεση εφαρμογή των μέτρων και την παρακολούθηση της κατάστασης.

    Με οδηγό την αντιμετώπιση της πανώλης, καλούμε και τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν με συνέπεια και υπευθυνότητα και στο πρόσφατο παρελθόν.

    Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία όλων μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο ισχυρός αντικυκλώνας φέρνει άνοδο της θερμοκρασίας - Τι πρέπει να αλλάξει για να έρθουν πολλές βροχές
    Ο ισχυρός αντικυκλώνας φέρνει άνοδο της θερμοκρασίας - Τι πρέπει να αλλάξει για να έρθουν πολλές βροχές

    Τι είναι το πολικό Jetstream και πώς θα επηρεάσει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου - Η πρόγνωση των μετεωρολόγων για τις επόμενες ημέρες

    Δεκαήμερο ανομβρίας αναμένεται στη χώρα με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει από σήμερα εξαιτίας ενός σπάνιου καιρικού φαινομένου.
    Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, πρόκειται για ένα πολικό JetStream, το οποίο θα περάσει πάνω από την Ελλάδα και θα αναγκάσει ακόμα και το χαμηλό στις ακτές της Αφρικής να οπισθοδρομήσει, κάτι πολύ σπάνιο.
    Προς τα μέσα αυτής της εβδομάδος αναπτύσσεται ισχυρός αντικυκλώνας (πεδίο υψηλών πιέσεων) στην ανατολική Ευρώπη τα Βαλκάνια και την χώρα μας, κατάσταση που αποτρέπει τις βροχές.
    Δείτε την ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:
    «Η παρουσία του πολικού JetStream σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη με Δ-ΝΔ ρεύμα και η απουσία ισχυρών ανέμων στις μέσες και τις ανώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας , "αναγκάζει" ακόμη και το χαμηλό που υπάρχει στις ακτές της Αφρικής να γίνει οπισθoδρομούν. Δηλαδή , αντί να κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά , να γυρίσει προς τα πίσω , κάτι το οποίο είναι σπάνιο .

    ✅Προς τα μέσα αυτής της εβδομάδος αναπτύσσεται ισχυρός αντικυκλώνας ( πεδίο υψηλών πέσεων) στην ανατολική Ευρώπη τα Βαλκάνια και την χώρα μας, κατάσταση που αποτρέπει τις βροχές. Kατά τα άλλα διατηρείται ο βοριάς και η θερμοκρασία επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα.

    ✅Από πλευράς συνοπτικής κατάστασης το φετινό φθινόπωρο φέρει πολλά χαρακτηριστικά με αυτό του 1993, όπου τότε η ανομβρία κράτησε μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενω μετά άλλαξε η κατάσταση» γράφει ο διευθυντής της ΕΜΥ.

    Ο κ. Κολυδάς σε άλλη ανάρτησή του εξηγεί πώς πρέπει να αλλάξει η κυκλοφορίας στην ατμόσφαιρα για να έρθουν πολλές βροχές
    Αναλυτικά η ανάρτηση Κολυδά

    ✅Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι ο οδηγός των μεγάλων συστημάτων στην ατμόσφαιρα είναι το Jet Stream , το οποίο είναι ένα μεγάλο ποτάμι αέρα με υψηλές ταχύτητες, που κατευθύνει την κίνηση των αερίων μαζών.

    ✅Επειδή όλοι δεν είναι μετεωρολόγοι σας ενημερώνουμε με απλά λόγια ότι όταν το Jet Stream αποκτήσει ροή από βορά προς νότο, (δείτε το video) τότε θα αρχίσουν και οι ψυχρές αέριες μάζες να κατευθύνονται προς την Κεντρική Μεσόγειο και να δημιουργούν ευνοικές συνθήκες κυκλογέννεσης. Δηλαδή , τότε θα αρχίσουν να οργανώνονται υετοφόρα χαμηλά να έρχονται προς την περιοχή μας, τα οποία κινούμενα πλέον από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα μπορούν να επηρεάσουν όλη τη χώρα με βροχές.

    Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό καιρικό προγνωστικό μοντέλο, GFS, έκανε ροβλέψεις για την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών για τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, βγάζοντας και σενάριο ισχυρής κακοκαιρίας με χαμηλό βαρομετρικό μέσα στο Αιγαίο και άφθονο υετό. Ωστόσο, πρόκειται για ένα ευμετάβλητο σενάριο, καθώς οι καιρικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν αρκετά μέχρι τότε.

    Πιο ασφαλής είναι πρόβλεψη μέχρι και το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου που σύμφωνα με τον κ. Κολυδά θα έχει καλό καιρό με φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή.

    Η πρόγνωση για την 28η Οκτωβρίου

    Φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες προβλέπει ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλιας, για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, όπως έγραψε σε νέα του ανάρτηση.

    Συγκεκριμένα είπε τα εξής:

    «Ούτε ιδιαίτερο κρύο, ούτε 30άρια μέχρι την παρέλαση!
    • Η εβδομάδα που ξεκινά θα έχει αρκετή ηλιοφάνεια με τον υδράργυρο να σημειώνει σταδιακή άνοδο και να φτάνει τους 24 με 25 βαθμούς κυρίως στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο
    • Επιπλέον οι βοριάδες μέσα στο Αιγαίο θα διατηρηθούν στα 7-8 μποφόρ
    • Η πρόγνωση για βροχές προς το παρών είναι απαγοητευτική
    • Η ατμόσφαιρα θα είναι πολύ καθαρή ,με πολύ καλή ορατότητα και χωρίς ιδιαίτερη υγρασία
    • Ευκαιρία για εξωτερικές δουλειές ,άθληση σε εξωτερικούς χώρους και βόλτες στην ύπαιθρο
    Καλή εβδομάδα!»
    Ο καιρός σήμερα

    Aναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες κατά περιόδους θα είναι περισσότερες στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι περιορισμένη και κατά τόπους θα σχηματιστούν ομίχλες.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 19 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 2 έως 18-20, στη Θεσσαλία από 5 έως 20-21, στην Ήπειρο από 8 έως 26 βαθμούς, στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά από 12 έως 25-27, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 22-23 βαθμούς, στα Επτάνησα από 14 έως 25-26 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου στην Κρήτη από 13 έως 21-22 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 25-26 βαθμούς Κελσίου.

    Στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ και κατά περιόδους στα νότια πελάγη 7 μποφόρ. Άνεμοι νοτιοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 3-5 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στη δυτική και κεντρική Μακεδονία κυρίως το πρωί.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 07 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πιο πυκνές.
    Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Στην Κρήτη τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στις βόρειες Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
    Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στις Σποράδες βορειοανατολικοί έως 5 με 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22-10-2024
    Στις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη, προβλέπονται πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους.
    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
    Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 21 με 23 στα βόρεια, τους 23 με 25 στα δυτικά και τους 22 με 24 στις υπόλοιπες περιοχές.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23-10-2024
    Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αραιές νεφώσεις κατά τόπους, ενώ μόνο στην Εύβοια και την Κρήτη θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις.
    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά πρόσκαιρα από ανατολικές και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24-10-2024
    Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αραιές νεφώσεις κατά τόπους και μόνο στην Κρήτη θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις.
    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25-10-2024
    Στα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής στις Σποράδες και την Εύβοια.
    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Η ζέστη θα μείνει για όλη την εβδομάδα: Πότε πέφτει η θερμοκρασία - Η πρόγνωση Μαρουσάκη
    Η ζέστη θα μείνει για όλη την εβδομάδα: Πότε πέφτει η θερμοκρασία - Η πρόγνωση Μαρουσάκη

    Όλη την εβδομάδα επιμένει η ζέστη στη χώρα, με τις θερμοκρασίες να είναι αυξημένες κατά 2-5 βαθμούς Κελσίου από την φυσιολογική θερμοκρασία της εποχής.

    Το σκηνικό θα αλλάξει ωστόσο από την Κυριακή, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη, με την θερμοκρασία να πέφτει στη χώρα.

    Κορυφώνεται την Παρασκευή η ζέστη

    Παράλληλα, σύμφωνα με την πρόγνωση και του meteo.gr, σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία έως το Σάββατο 12/10. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τις επόμενες ημέρες η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς της χώρα μας. Έτσι, ιδιαίτερα την Παρασκευή 11/10, οπότε αναμένεται η κορύφωση του κύματος ζέστηςη μέγιστη αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 32-34 °C.

    Meteo 1
    Meteo 1
    Meteo 2
    Meteo 2
    Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις ερχόμενες μέρες

    Πέμπτη 10-10-2024

    Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.

    Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και δεν αποκλείεται να σχηματιστούν ομίχλες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί κατά 3 με 5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας τους 28 με 29 βαθμούς και τοπικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

    Παρασκευή 11-10-2024

    Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.

    Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, αλλά στα κεντρικά και τα νότια θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα φτάνοντας τους 29 και κατά τόπους τους 31 βαθμούς Κελσίου.

    Σάββατο 12-10-2024

    Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τη βόρεια Εύβοια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν στα βορειοανατολικά μέχρι το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες.

    Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.

    Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και μέχρι το μεσημέρι στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, ωστόσο στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

    Κυριακή 13-10-2024

    Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Καιρός: Τι είναι το «ινδιάνικο καλοκαίρι» που έρχεται - Θα δούμε 30άρια μέχρι το Σάββατο και μετά πάλι φθινόπωρο
    Καιρός: Τι είναι το «ινδιάνικο καλοκαίρι» που έρχεται - Θα δούμε 30άρια μέχρι το Σάββατο και μετά πάλι φθινόπωρο

    Ερχεται το Indian summer και μετά κρύο - Έως τους 29 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αττική σήμερα

    Σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες. Την Παρασκευή 11/10, αναμένεται η κορύφωση του κύματος ζέστης με τη μέγιστη θερμοκρασία να αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 32-34 °C.
    Στους Χάρτες 1 και 2 του meteo παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1500 μέτρων από την μέση τιμή της περιόδου 1979-2010 για το μεσημέρι της Τετάρτης 09/10 και της Παρασκευής 11/10. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται για την μελέτη των θερμοκρασιακών μεταβολών στο κατώτερο μέρος της ατμόσφαιρας. Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη. Σε αυτούς φαίνονται χαρακτηριστικά οι θερμότερες αέριες μάζες πάνω τα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Ευρώπης και της Μεσογείου. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος εξαρτάται από πλήθος παραγόντων όπως π.χ. η παρουσία/απουσία νεφώσεων και φαινόμενων και ο άνεμος.

    meteo-kairos-zesti-october

    zesti-october
    Ένα μίνι καλοκαίρι με 30άρια έρχεται μέσα στην εβδομάδα με τη θερμοκρασία να αρχίζει να ανεβαίνει σταδιακά από σήμερα, όμως δεν θα κρατήσει για πολύ.

    Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, ο καιρός μέχρι το Σάββατο θα είναι καλοκαιρινός, ωστόσο από την Κυριακή αναμένεται να αλλάξει, με την θερμοκρασία να έχει αισθητή και απότομη πτώση.

    Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ.Κολυδάς «ινδιάνικο καλοκαίρι» ή το «καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου» αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη χώρα και εξηγεί ότι μπορεί ο Οκτώβριος να είναι ένας μηνας μεταβατικός και κάποιες φορές «προθάλαμος» του χειμώνα, αλλά συχνά τυχαίνει, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, πολλές ημέρες να χαρακτηρίζονται από ζέστη και ανομβρία.

    «Αυτές οι ημέρες είναι γνωστές ως ινδιάνικο καλοκαίρι (Indian Summer) ή καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου και τέτοιες προβλέπονται το επόμενο χρονικό διάστημα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αλλά και στη χώρα μας» τονίζει.

    Και προσθέτει ότι «κάποιες φορές οι ηλιόλουστες μέρες, όπως φέτος, έρχονται νωρίτερα, καθώς η περίοδος του ξηρού και άνομβρου καιρού εξαρτάται από τη θέση του βαρομετρικού υψηλού (αντικυκλώνα) που καλύπτει την περιοχή μας».

    Δείτε την ανάρτηση του κ. Κολυδά:
    Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με λίγα φαινόμενα την Τετάρτη στα βορειοδυτικά και το Σαββατοκύριακό στα βόρεια. Οι άνεμοι στο τέλος της εβδομάδας γυρίζουν σε βοριάδες και ενισχύονται, κάτι που θα οδηγήσει και την θερμοκρασία σε πτώση από βδομάδα.

    Η θερμοκρασία μέχρι το Σάββατο θα κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά κατά 3 με 5°C. Από την Κυριακή η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και την ερχόμενη εβδομάδα θα κυμανθεί σε επίπεδα λίγο κάτω από τα κανονικά.
    Για ήπιο καιρό όλη τη νέα εβδομάδα με υψηλές θερμοκρασίες αργά το μεσημέρι, λίγες βροχές προς τα δυτικά, νοτιάδες και αυξημένη υγρασία τη νύχτα και το πρωί, κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

    Όπως αναφέρει:

    «Απ' τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα όπως λέει και ο λαός μας...
    Έτσι κι ο καιρός που θα θυμίσει καλοκαίρι τις επόμενες ημέρες για να μας επαναφέρει στο φθινόπωρο στη συνέχεια.
    Μια εικόνα χίλιες λέξεις...
    Καλημέρα σε όλες και σε όλους!»

    Δείτε την ανάρτηση του κ. Μαρουσάκη
    Ο καιρός σήμερα

    Aναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη.

    Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 6 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 11 έως 27, στη Θεσσαλία από 12 έως 27, στην Ήπειρο από 10 έως 26, στη Στερεά και στην Πελοπόννησο από 12 έως 28, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 24, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 14 έως 29, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 17 έως 27 και στην Κρήτη από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

    Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και τοπικά στα κεντρικά και νότια τμήματά του 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το πρωί θα γίνουν νότιοι έως νοτιοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος και βαθμιαία αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 11 έως 27 με 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα στο Ιόνιο νότιοι 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 με 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 12 έως 28 με 29 και τοπικά 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 με 29 και τοπικά στη νότια Κρήτη 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 με 28 και στα νότια έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις βαθμιαία πιο πυκνές.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις βαθμιαία πιο πυκνές.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 09-10-2024
    Αρχικά στο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις, στα δυτικά τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες.
    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 26 με 28 και τοπικά τους 29 βαθμούς και στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 29 με 30 και τοπικά τους 31 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10-10-2024
    Στα δυτικά, την ανατολική νησιωτική χώρα και τη Θράκη, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες.
    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί κατά 3 με 5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας στα βόρεια τους 29 με 30 και τοπικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-10-2024
    Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και την ανατολική νησιωτική χώρα, με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ αλλά βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12-10-2024
    Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα, με τοπικές βροχές κυρίως στη Θράκη και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Έρχεται το «Ινδιάνικο καλοκαίρι» - Πώς αλλάζει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες
    Έρχεται το «Ινδιάνικο καλοκαίρι» - Πώς αλλάζει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες

    Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί η μίνι κακοκαιρία που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας τις προηγούμενες ημέρες, καθώς προ των πυλών βρίσκεται το «Ινδιάνικο καλοκαίρι» με υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε μέσω ανάρτησής του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, τις επόμενες ημέρες ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα ζεστός καθώς θα κάνει την εμφάνισή του το «ινδιάνικο καλοκαίρι» ή «καλοκαίρι του Αγίου Δημητρίου».

    «Σε πολλές περιπτώσεις τυχαίνει τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη πολλές ημέρες του Οκτωβρίου να κυλούν με ζεστό και άνομβρο καιρό. Αυτές οι ημέρες είναι γνωστές ως Ινδιάνικο Καλοκαίρι (Indian Summer) ή καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου και τέτοιες προβλέπονται το επόμενο χρονικό διάστημα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αλλά και στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αναλυτικά, η ανάρτησή του:

    «INDIAN SUMMER H ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ- ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ “ΓΑΙΔΟΥΡΟΚΑΛΟΚΑΙΡΟ”

    Έχουμε πολλές φορές αναφέρει ότι ο Οκτώβριος είναι ένας μήνας μεταβατικός ή ακόμη και προθάλαμος για τον επερχόμενο χειμώνα. Όμως σε πολλές περιπτώσεις τυχαίνει τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη πολλές ημέρες του Οκτωβρίου να κυλούν με ζεστό και άνομβρο καιρό. Αυτές οι ημέρες είναι γνωστές ως Ινδιάνικο Καλοκαίρι (Indian Summer) ή καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου και τέτοιες προβλέπονται το επόμενο χρονικό διάστημα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αλλά και στη χώρα μας.

    Κάποιες φορές οι ηλιόλουστες μέρες όπως φέτος, έρχονται νωρίτερα, καθώς η περίοδος του ξηρού και άνομβρου καιρού εξαρτάται από τη θέση του βαρομετρικού υψηλού (αντικυκλώνα) που καλύπτει την περιοχή μας», σημειώνει ο κ. Κολυδάς.

    Η πρόγνωση των επόμενων ημερών από την ΕΜΥ

    Τρίτη 08/10

    Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν στα κεντρικά και τα βόρεια. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

    Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει τους 26 με 28 βαθμούς και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά, το νοτιοανατολικό Αιγαίο και τη νότια Κρήτη τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

    Τετάρτη 09/10

    Αρχικά στο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις, στα δυτικά τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 26 με 28 και τοπικά τους 29 βαθμούς και στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 29 με 30 και τοπικά τους 31 βαθμούς Κελσίου.

    Πέμπτη 10/10

    Στα δυτικά, την ανατολική νησιωτική χώρα και τη Θράκη, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί κατά 3 με 5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας στα βόρεια τους 29 με 30 και τοπικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

    Παρασκευή 11/10

    Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και την ανατολική νησιωτική χώρα, με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ αλλά βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

    Σάββατο 12/10

    Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα, με τοπικές βροχές κυρίως στη Θράκη και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κολυδάς: Ως και 5°C πάνω από το κανονικό οι θερμοκρασίες μέχρι το Σάββατο - Η προοπτική για την επόμενη εβδομάδα
    Κολυδάς: Ως και 5°C πάνω από το κανονικό οι θερμοκρασίες μέχρι το Σάββατο - Η προοπτική για την επόμενη εβδομάδα

    Στο τέλος της εβδομάδας οι άνεμοι γυρίζουν σε βοριάδες, αναφέρει ο διεθυντής της ΕΜΥ

    Ανάρτηση στο Χ για τον καιρό των επόμενων ημερών έκανε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σύμφωνα με τον οποίον οι θερμοκρασίες μέχρι και το Σάββατο «θα κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά κατά 3 με 5°C».
    Όπως σημειώνει στην ίδια ανάρτηση για τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν «λίγο φαινόμενα την Τετάρτη στα βορειοδυτικά και στα βόρεια το Σαββατοκύριακο».
    Όσον αφορά, τέλος, τον καιρό της επόμενης εβδομάδας, ο κ. Κολυδάς σημειώνει ότι «από την Κυριακή η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και την ερχόμενη εβδομάδα θα κυμανθεί σε επίπεδα λίγο κάτω από τα κανονικά».
    Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολύδα για τον καιρό

    Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

    ✅ Σχεδόν αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με λίγα φαινόμενα την Τετάρτη στα ΒΔ και το ΣΚ στα βόρεια.

    ✅Οι άνεμοι Ν-ΝΔ ασθενείς έως μέτριοι που στο τέλος της εβδομάδας γυρίζουν σε βοριάδες και ενισχύονται. Αυτό θα οδηγήσει και την θερμοκρασία σε πτώση από βδομάδα.

    ✅Η θερμοκρασία μέχρι το Σάββατο θα κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά κατά 3 με 5°C. Από την Κυριακή η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και την ερχόμενη εβδομάδα θα κυμανθεί σε επίπεδα λίγο κάτω από τα κανονικά.

    Η πρόγνωση της ΕΜΥ μέχρι την Παρασκευή

    Αύριο Τρίτη γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο έως 5 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 24 με 26 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 26 με 28 βαθμούς και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 29 βαθμούς Κελσίου.

    Την Τετάρτη αραιές νεφώσεις, οι οποίες γρήγορα στα δυτικά και από το μεσημέρι στα βόρεια θα πυκνώσουν και στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα πελάγη τοπικά 5 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

    Την Πέμπτη στα δυτικά, την ανατολική νησιωτική χώρα και τη Θράκη, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια πελάγη τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

    Την Παρασκευή λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα, με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια πελάγη τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο