Ένα μυστήριο καλύπτει τις εξαφανίσεις τουριστών στην Ελλάδα.
Τις τελευταίες ημέρες ένα «πέπλο» μυστηρίου έχει σκεπάσει τη χώρα μας με την μια εξαφάνιση να έρχεται πίσω από την άλλη.
Όλες έχουν ένα κοινό στοιχείο, πρόκειται για τουρίστες που έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα.
Πρώτα ήρθε η εξαφάνιση του Βρετανού παρουσιαστή του BBC στη Σύμη, όπου βρέθηκε μετά από λίγες μέρες νεκρός.
Λίγες μέρες μετά σήμανε συναγερμός για μια ακόμα εξαφάνιση, ενός Αμερικανού τουρίστα στην Αμοργό, που μέχρι και την Παρασκευή 14/6 δεν έχει βρεθεί.
Μόλις μέσα στον Ιούνιο μετράμε 7 εξαφανίσεις ανθρώπων που μέχρι στιγμής, δυστυχώς, οι δύο δεν είχαν αίσιο τέλος καθώς βρέθηκαν νεκροί.
Αναλυτικά πρόκειται για τους:
- Μάικλ Μόσλεϊ, 67 ετών παρουσιαστής του BBC: Εξαφανίστηκε 5 Ιουνίου στη Σύμη και βρέθηκε 9 Ιουνίου νεκρός.
- 74χρονος Ολλανδός: Αγνοούμενος από τις 9 Ιουνίου στην Σάμο - Δεν έχει βρεθεί.
- Έρικ Κάλιμπετ 59 ετών από τις ΗΠΑ: Αγνοούμενος από τις 11 Ιουνίου στην Αμοργό - Δεν έχει βρεθεί.
- 55χρονος από τις ΗΠΑ: Αγνοούμενος από τις 11 Ιουνίου στην Κέρκυρα από το Μαθράκι - Δεν έχει βρεθεί.
- 80χρονος Βέλγος: Εξαφανίστηκε 13 Ιουνίου στην Κρήτη και βρέθηκε στις 13 Ιουνίου νεκρός.
- Ζευγάρι Ισραηλινών: Εξαφανίστηκαν από την Βυτίνα
Ο κοινός παρονομαστής στις παραπάνω εξαφανίσεις είναι ένας, ότι όλοι είναι τουρίστες που ίσως δεν είναι συνηθισμένοι στις θερμοκρασίες που είχε η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες λόγω καύσωνα.
Φαίνεται πώς κάποιοι αψηφούν τους κινδύνους που κρύβονται λόγω ζέστης και ξεκινούν πεζοπορίες.
Οι Αρχές σε κάθε περιοχή και νησί ξεχωριστά εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, μάλιστα στην περίπτωση του 59χρονου στην Αμοργό δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο εγκληματικής ενέργειας, καθώς ανέφερε το πρωί η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου: «Όταν υπάρχει κάποια ηλεκτρονική συσκευή είναι πιο εύκολο και γρήγορο να βρούμε αυτόν τον άνθρωπο.
Σε κάποιες περιπτώσεις δεν μας βοηθά, όπως στην περίπτωση της Αμοργού, που ο άνθρωπος αυτός δεν απαντά στο τηλέφωνο από την πρώτη στιγμή που τον καλούν οι αστυνομικοί. Δυστυχώς οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μάς έχουν δώσει ένα πολύ μεγάλο και δύσβατο κομμάτι στο οποίο πρέπει να τον αναζητήσουμε. Υπάρχει βλάστηση, υπάρχουν χαράδρες στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια μέχρι να βρεθεί ο άνθρωπος και να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται, όπως συνέβη και με την Σύμη. Στην περίπτωση της Αμοργού είχαμε άμεση κινητοποίηση, έφτασαν και από τα διπλανά νησιά. Ο ίδιος ο γενικός αστυνομικός διευθυντής βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο νησί και ψάχνει και αυτός μαζί με τους αστυνομικούς».
Guardian: Η αναφορά του βρετανικού μέσου για τις εξαφανίσεις στην Ελλάδα
«Με την Ελλάδα να πλήττεται από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνονται οι φόβοι ότι οι ξένοι επισκέπτες δεν γνωρίζουν ή δεν ενημερώνονται σωστά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερπροσπάθεια μέσα σε συνθήκες καύσωνα, με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian χρεώνοντας εμμέσως πλην σαφώς την χώρα μας για τις εξαφανίσεις των τουριστών.
«Την τελευταία εβδομάδα, ξεκίνησαν τρεις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τουρίστες που χάθηκαν κατά τη διάρκεια περιπάτων σε απομακρυσμένα νησιά, συμπεριλαμβανομένης μιας για τον δημοφιλή τηλεοπτικό παρουσιαστή Μάικλ Μόσλεϊ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο νησί της Σύμης» αναφέρει το δημοσίευμα.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα πλήττεται από την κλιματική κρίση και αντιμετωπίζει όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες με ρεκόρ 48 βαθμών κελσίου να καταγράφεται το περασμένο καλοκαίρι. Επισημαίνει δε ότι ήδη σημειώνονται ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή.
Η υπερβολική ζέστη και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί απαιτούν να γίνουν περισσότερα πράγματα για τη συντήρηση και σήμανση των μονοπατιών, αναφέρει το δημοσίευμα. Ακόμη επισημαίνεται ότι τοπικοί αξιωματούχοι ζητούν καλύτερη ενημέρωση των τουριστών. Μάλιστα, ένας δημοτικός σύμβουλος της Χίου λέει ότι οι πεζοπορικοί σύλλογοι σε απομακρυσμένες περιοχές που έχουν την τεχνογνωσία και την ικανότητα να βελτιώνουν τα μονοπάτια θα πρέπει να υποστηρίζονται καλύτερα οικονομικά και τεχνολογικά, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα μονοπάτια είναι λιγότερο επικίνδυνα.