Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 09:35

Ενδοοικογενειακή βία: 5.300 υποθέσεις από την αρχή του 2024 - Τι αλλάζει με το νέο πλαίσιο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με νέο πλέγμα σημαντικών διατάξεων ενισχύεται το νομικό μας «οπλοστάσιο» για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μόνο μέσα στο πρώτο 5άμηνο του έτους καταγράφηκαν 5.300 τέτοιες υποθέσεις και έγιναν περίπου 5.500 συλλήψεις.

Οι νέες σοβαρότατες αλλαγές που επέρχονται σύντομα στη νομοθεσία της χώρας αφορούν τόσο στην περαιτέρω προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας όσο και στην αυστηρή τιμωρία των δραστών, καθώς πλέον κανόνας θα είναι η προφυλάκιση αλλά και η πραγματική έκτιση των ποινών.

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης τα νέα μέτρα, συνολικά 13 διατάξεις, που θα ενισχύσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο σύντομα θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή.

Ποια είναι τα νέα μέτρα

1) Κανόνας η επιβολή προσωρινής κράτησης στα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, εκτός αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα πως ο κατ' οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.

2) Άμεση περάτωση της ανάκρισης και απευθείας παραπομπή στο ακροατήριο των κακουργημάτων ενδοοικογενειακής βίας χωρίς την ενδιάμεση διαδικασία των δικαστικών βουλευμάτων.

3) Πραγματική έκτιση στη φυλακή των ποινών για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής τους, με κανένα τρόπο.

4) Πρόβλεψη δυνατότητας προσωρινής κράτησης μέχρι 6 μήνες για σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας. Στη δε περίπτωση αυτόφωρου πλημμελήματος, η κράτηση, σε περίπτωση αναβολής, μπορεί να παραταθεί έως τις 5 ημέρες.

5) Πρόβλεψη έκδοσης εισαγγελικής διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων ακόμα και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, με δυνατότητα του θύματος να προτείνει συγκεκριμένους όρους που θεωρεί κατάλληλους. Για τυχόν παραβίαση περιοριστικών όρων επιβάλλεται στον δράστη ποινή φυλάκισης και ενημερώνεται το θύμα από την αστυνομική αρχή για να λάβει μέτρα προστασίας.

6) Σε κάθε περίπτωση η υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.

7) Προστασία του θύματος με την απαλλαγή του από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία. Προβλέπεται η πρόοδος της δίκης με την ανάγνωση της κατάθεσης, που έδωσε στην προδικασία, εκτός αν το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει την παρουσία του θύματος απολύτως απαραίτητη με προτεραιότητα την εξ αποστάσεως εξέτασή του, όπου είναι εφικτό.

8) Δεν χωρεί ποινική διαμεσολάβηση στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και αν το θύμα συναινεί στη διαμεσολάβηση. Σε κάθε περίπτωση, θεσπίζεται δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.

9) Στις περιπτώσεις καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία, ο Εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν συντρέχει περίπτωση μεταβολής του καθεστώτος επιμέλειας ανήλικων τέκνων σύμφωνα με το άρθρο 1532 εδ.γ' του Αστικού Κώδικα.

10) Στην περίπτωση που έχει παρέλθει το αυτόφωρο, θεσπίζεται διαδικασία αναζήτησης, δέσμευσης και «προστατευτικής φύλαξης» του δράστη λίαν προσφάτου περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, διάρκειας έως 48 ώρες, προκειμένου το θύμα να βρεθεί στο κατάλληλο προστατευτικό περιβάλλον και ο δράστης να αποτραπεί από το ενδεχόμενο να επανακάμψει και να επαναλάβει την πράξη του.

11) Πρόβλεψη λειτουργίας πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους.

12) Δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.

13) Ενίσχυση των τρόπων γνωστοποίησης των δικαιωμάτων και παροχής της νομικής βοήθειας στο θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Μάλιστα, μόλις πριν από ένα μήνα, τέθηκε σε εφαρμογή η Οδηγία 1385/2024 της Ε.Ε με προθεσμία ενσωμάτωσης από τα κράτη μέλη έως 14/5/2027 για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με διατάξεις για την προστασία των θυμάτων και την αποτροπή της επαναθυματοποίησης τους.

Πηγή: Cnn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 09:35

Σχετικά Άρθρα

  • Τα νέα μέτρα του Instagram ενάντια στο «sextortion»
    Τα νέα μέτρα του Instagram ενάντια στο «sextortion»

    Η δημοφιλής πλατφόρμα Instagram επιβάλει νέα μέτρα ώστε να προστατεύσει τους νεαρούς χρήστες από περιστατικά εκβίασης μέσω αποκαλυπτικών φωτογραφιών.

    Το Instagram της Meta εισάγει νέα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψει τους νεαρούς χρήστες από το να πέσουν θύματα sextortion.

    Τι είναι το sextortion

    Το sextortion (ο εκβιασμός που περιλαμβάνει υλικό σεξουαλικής φύσης) είναι το πιο σοβαρό έγκλημα που στοχεύει κυρίως νεαρά αγόρια και έχει σημειώσει ανησυχητική αύξηση 300% τα τελευταία τρία χρόνια.

    Αυτή η ανησυχητική τάση περιλαμβάνει απατεώνες, οι οποίοι συχνά εμφανίζονται ως ελκυστικά κορίτσια, εξωθούν τα αγόρια να μοιραστούν αποκαλυπτικές φωτογραφίες και στη συνέχει απειλούν να τις δημοσιεύσουν.

    Το Instagram, μια δημοφιλής πλατφόρμα μεταξύ των νέων, αναλαμβάνει τώρα να καταπολεμήσει αυτό το ζήτημα.

    Τον Ιούλιο, η Meta, η μητρική εταιρεία του Instagram, ανέλαβε σημαντική δράση αφαιρώντας περίπου 70.000 λογαριασμούς που συνδέονταν με ένα νιγηριανό κύκλωμα εξαναγκασμού.

    Βασιζόμενο σε αυτό, το Instagram εισήγαγε νέες δικλείδες ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τις απόπειρες sextortion.

    Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

    • Προειδοποιητικά μηνύματα: Όταν οι νεαροί χρήστες λαμβάνουν αιτήματα σύνδεσης από ύποπτους λογαριασμούς, θα ειδοποιούνται εάν ο λογαριασμός προέρχεται από άλλη χώρα ή δεν έχει κοινούς ακολούθους.
    • Εύκολη αναφορά και αποκλεισμός: Τα πλήκτρα ενός πατήματος επιτρέπουν στους χρήστες να αναφέρουν και να αποκλείουν γρήγορα ύποπτους λογαριασμούς, καθώς και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες βοήθειας.
    • Θόλωση ευκρινών περιεχομένων: Οι φωτογραφίες που περιέχουν γυμνό και αποστέλλονται μέσω άμεσων μηνυμάτων σε χρήστες κάτω των 18 ετών θα θολώνουν αυτόματα.
    • Περιορισμένες λίστες ακολούθων: Ο περιορισμός του ποιος μπορεί να δει τους follower ενός χρήστη συμβάλλει στην αποτροπή των απατεώνων από τον εντοπισμό και την επικοινωνία με πιθανά θύματα.

    Οι αλλαγές αυτές, που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τα Εθνικά Κέντρα για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά (NCMEC), αποτελούν σημαντικό βήμα προς για την ασφάλεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν και καμία πλατφόρμα δεν μπορεί να είναι εντελώς ακίνδυνη, η προληπτική προσέγγιση του Instagram το καθιστά ασφαλέστερο χώρο για τους νεαρούς χρήστες.

    Πηγή: In.gr
  • Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν
    Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

    Συναγερμός έχει σημάνει στις κτηνοτροφικές μονάδες καθώς είναι σε έξαρση η ευλογιά των προβάτων, με 104 κρούσματα να έχουν ταυτοποιηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Συγκεκριμένα, τα 81 κρούσματα εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία, ενώ έχουν θανατωθεί ήδη 17.500 ζώα.

    Δεκαήμερο κλείσιμο των σφαγείων σε όλη τη χώρα

    Μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο και τους περιφερειάρχες και παραγωγικούς φορείς, αποφασίσθηκε χτες, Τρίτη, η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

    Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

    Τσιάρας: Σοβαρή επιδημιολογική απειλή

    Σε δήλωσή του ο Κώστας Τσιάρας, ανέφερε ότι «η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα».

    Πρόσθεσε, δε, ότι με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων, το υπουργείο προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων «προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών».

    Επίσης, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν και στο πρόσφατο παρελθόν, με την πανώλη.

    Πώς αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι

    Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν για την αντιμετώπιση τόσο της πανώλης μικρών μηρυκαστικών όσο και της ευλογιάς των προβάτων. Ετσι, το ύψος των αποζημιώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

    Α. Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 250 ευρώ,
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 500 ευρώ

    Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 220 ευρώ
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 320 ευρώ
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκε στη σύζυγό του επειδή τον κλείδωσε έξω όταν άργησε να επιστρέψει από βραδινή έξοδο
    Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκε στη σύζυγό του επειδή τον κλείδωσε έξω όταν άργησε να επιστρέψει από βραδινή έξοδο

    Φώναζε και απειλούσε, έλεγε ότι δεν είχα δικαίωμα να τον κλειδώσω έξω από το σπίτι, κατέθεσε η γυναίκα

    Στο «σκαμνί» του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης έκατσε ένας άντρας που επιτέθηκε στη σύζυγό του όταν επέστρεψε από βραδινή έξοδο με τους φίλους του και διαπίστωσε ότι η εξώπορτα του διαμερίσματος ήταν… κλειδωμένη.
    Το περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο 13 Οκτωβρίου μέσα στο σπίτι που ζει το ανδρόγυνο, με τον άντρα να βγαίνει «εκτός εαυτού» και να συλλαμβάνεται για ενδοοικογενειακή βία, καθώς θεώρησε προσβολή ότι η σύζυγός του τον άφησε εκτός σπιτιού επειδή βγήκε για να διασκεδάσει και άργησε να επιστρέψει.
    Όπως περιέγραψε στην κατάθεσή της η γυναίκα, όλα έγιναν όταν ο κατηγορούμενος επέστρεψε στην οικία τους αφού κατανάλωσε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της διασκέδασής του και νευρίασε όταν διαπίστωσε ότι η πόρτα ήταν κλειδωμένη.
    «Κλείδωσα και ξάπλωσα για να κοιμηθώ, δεν ήξερα αν θα γυρνούσε στο σπίτι. Τα μεσάνυχτα τον άκουσα που χτυπούσε και του άνοιξα. Μόλις μπήκε μέσα ξεκίνησε ένας μεγάλος καβγάς που αναστάτωσε όλη την πολυκατοικία, με αποτέλεσμα να κατέβει και μια γειτόνισσα για να δει τι συμβαίνει. Εκείνη ειδοποίησε την αστυνομία», είπε η γυναίκα.

    «Νευρίασε επειδή κλείδωσα την πόρτα. Νόμιζα θα κοιμόταν στην μάνα του. Φώναζε και απειλούσε, έλεγε ότι δεν είχα δικαίωμα να τον κλειδώσω έξω από το σπίτι. Έλεγε πάρα πολλά, ότι θα με διώξει από την οικία μας, ότι θα με χτυπήσει αν δεν φύγω από το σπίτι κι άλλα. Με έπιασε από τα χέρια δυνατά, μου όρμησε. Κάποια στιγμή τον χτύπησα με σφαλιάρα στο μάγουλο για να συνέλθει, ήταν μεθυσμένος. Τρόμαξα πολύ, ίσως να ήταν λάθος που τον κλείδωσα έξω από το σπίτι», σημείωσε.

    Η γυναίκα ανέφερε στους δικαστές ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που μαλώνει με τον σύζυγό της καθώς, παρόλο που έχουν δύο παιδιά και τρία εγγόνια, εκείνος εξακολουθεί να τη ζηλεύει παθολογικά. «Όλα ξεκίνησαν πριν μερικούς μήνες, όταν ανακάλυψα ότι είχε βάλει κοριό στο σπίτι για να ακούει με ποιον μιλάω. Ζηλεύει πολύ, πραγματικά δεν ξέρω τι άκουσε με τον κοριό αλλά από τότε άρχισαν οι καβγάδες», πρόσθεσε.

    «Ήθελα να κοιμηθώ και είχε κλειδώσει την πόρτα»

    Στην απολογία του ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι βγήκε εκτός εαυτού όταν γύρισε από την έξοδό του και βρήκε κλειδωμένη την πόρτα του διαμερίσματος.

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «το Σάββατο βγήκα με τους φίλους μου μετά από τη δουλειά και ήπια λίγο παραπάνω. Ήθελα να κοιμηθώ αλλά μόλις γύρισα η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Όταν δεν μπόρεσα να μπω στο σπίτι νευρίασα πολύ. Δεν ήθελα να συμβεί αυτό. Έχουμε παιδιά και τρία εγγόνια, δεν έχει συμβεί ξανά τέτοιο περιστατικό. Οι γείτονες κατέβηκαν γιατί άκουσαν τις φωνές και νόμιζαν ότι έγινε κάτι σοβαρό, έτσι κάλεσαν την αστυνομία. Είναι ψέματα ότι τους κυνήγησα ως το διαμέρισμά τους, απλά τους ρώτησα γιατί κατέβηκαν στο σπίτι μου», είπε.

    Τελικά το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για ενδοοικογενειακή απειλή και του επέβαλε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών, με τριετή αναστολή.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων
    Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων

    Απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βόσκηση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα, ύστερα από σύσκεψη περιφερειαρχών και παραγωγικών φορέων με τον ΥπΑΑΤ

    Κώστας Τσιάρας: Τα μέτρα είναι αναγκαία για τον περιορισμό της ζωονόσου, όπως έγινε και με την πανώλη

    Μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

    Παράλληλα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

    Σημειώνεται ότι στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.

    Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.

    Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων.

    Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.

    Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο οποίος λόγω των εξελίξεων ανέβαλε το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στο Μαρόκο, μετά τη σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα.

    Συνεπώς, με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά σε άμεσα μέτρα.

    Από σήμερα, ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους κτηνιάτρους και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών αλλά και με τους ίδιους τους περιφερειάρχες -με τους οποίους είχα νωρίτερα σύσκεψη- για την άμεση εφαρμογή των μέτρων και την παρακολούθηση της κατάστασης.

    Με οδηγό την αντιμετώπιση της πανώλης, καλούμε και τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν με συνέπεια και υπευθυνότητα και στο πρόσφατο παρελθόν.

    Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία όλων μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκε στη σύζυγό του επειδή δεν έβαλε στο καφενείο της το τραγούδι που ήθελε
    Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκε στη σύζυγό του επειδή δεν έβαλε στο καφενείο της το τραγούδι που ήθελε

    Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν θα ξαναπλησιάσει τη σύζυγό του σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων

    Ένας άγριος καβγάς ενός ζευγαριού για τη μουσική που έπαιζε στο καφενείο που διατηρεί η γυναίκα, οδήγησε στη σύλληψη για ενδοοικογενειακή βία και έφερε στην επιφάνεια μια χρόνια κακοποιητική συμπεριφορά.
    Η υπόθεση απασχόλησε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, με τους δικαστές να επιβάλουν στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης έξι μηνών, κρίνοντας τον ένοχο για ενδοοικογενειακή απειλή, και να αποφασίζουν να αναστείλουν την ποινή του επί τριετία, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποχωρήσει από την οικογενειακή εστία και δε θα ξαναπλησιάσει το θύμα σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων.
    Επιπλέον, αποφάσισαν η επικοινωνία του ζευγαριού, σχετικά με τα ανήλικα τέκνα τους, να γίνεται μόνο μέσω γραπτών μηνυμάτων, έτσι ώστε να υπάρχουν αποδείξεις ότι η γυναίκα συναινεί όταν ο σύζυγός της βλέπει σε προκαθορισμένο χρόνο και τόπο τα τέκνα τους.
    Ο καβγάς για τη μουσική

    Το περιστατικό εκτυλίχθηκε την περασμένη Τετάρτη, μέσα στο καφενείο που διατηρεί η γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, όταν ο σύζυγός της έφτασε ως πελάτης και έκατσε στο μπαρ απαιτώντας να αλλάξει την μουσική που έπαιζε στο μαγαζί. «Ζήτησε να βάλω τη μουσική που ήθελε να ακούσει και μου είπε να μη παίζω λαϊκά τραγούδια στο καφενείο. Απάντησα ότι δεν γίνεται να βάλω τη μουσική που ήθελε να ακούσει εκείνος. Τότε μου είπε "είμαι πελάτης και πληρώνω, εδώ μέσα θα βάζεις ό,τι θέλω εγώ". Αρνήθηκα λέγοντάς του ότι αυτό δεν γίνεται», κατέθεσε η γυναίκα στους δικαστές.

    Σύμφωνα με την ίδια, αμέσως μετά ο «νταής» σύζυγός της ξεκίνησε να τσακώνεται με έναν πελάτη του καταστήματος όταν εκείνος έσπευσε για να τον ηρεμήσει, ενώ η γυναίκα επέμενε να του λέει ότι δε θα μπει η μουσική που ζητούσε. «Δεν ήταν μεθυσμένος, είχε πιει μερικές μπύρες, αλλά γενικά είναι νευρικός. Του ζήτησα ξανά να ηρεμήσει και εκείνος συνέχισε να με βρίζει και να απειλεί», τόνισε.

    Ο γιος μπήκε στη μέση για να προστατεύσει τη μητέρα του

    Όπως περιέγραψε στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος της επιτέθηκε και σωματικά, με τον ανήλικο γιό τους να μπαίνει στη μέση και να προσπαθεί να προστατέψει τη μητέρα του. «Ο γιος μου ήταν στο μπαρ και μπήκε μπροστά, τον τράβηξε για να μη με χτυπήσει», πρόσθεσε σε επιβαρυμένη ψυχολογική κατάσταση.

    Το θύμα κατέθεσε στους δικαστές ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο σύζυγός της γίνεται βίαιος καθώς, όπως είπε, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος της είναι συχνά.

    «Του έχω ζητήσει να χωρίσουμε και εκείνος με απειλεί, με προσβάλει και με βρίζει. Είναι ζηλιάρης, δεν μπορώ ούτε να κουνηθώ. Μαλώνει κάθε ημέρα με τον κόσμο», ανέφερε και κατήγγειλε πως έχει δεχθεί πολλές φορές επιθέσεις από τον σύζυγό της. «Με έχει χτυπήσει πολλές φορές με γροθιές στο κεφάλι, φοβάμαι ότι θα κάνει και κάτι χειρότερο. Του έχω ζητήσει πολλές φορές να μη με χτυπάει και απλά να μου μιλάει αλλά εκείνος συνεχίζει. Ακόμα και στο τελευταίο περιστατικό τον κρατούσαν για να μη με χτυπήσει», σημείωσε.

    «Της είπα να βάλει ένα τραγούδι»

    Στην απολογία του ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι έχει χτυπήσει τη σύζυγό του, ενώ σχετικά με το επίμαχο περιστατικό υποστήριξε ότι όλα έγιναν επειδή της ζήτησε να βάλει ένα τραγούδι, ως πελάτης.

    «Δεν τη χτύπησα ποτέ, μόνο μια φορά στο παρελθόν αλλά δεν έγινε κάτι. Την αγρίεψα μόνο, την εκφόβισα, δεν τη χτύπησα. Την Τετάρτη με κατηγόρησε μπροστά στον κόσμο. Πήγα ως πελάτης στο μαγαζί και ζήτησα να αλλάξει μουσική. Της είπα να βάλει ένα τραγούδι και άρχισε να με κατηγορεί. Απλά σηκώθηκα επάνω... Δε της είπα ότι θα τη ρίξω στο ποτάμι και ότι θα δει αν θα φύγει από εμένα. Λογικοί άνθρωποι ήμαστε, όχι χαζοί, παλεύουμε για να ζήσουμε τα παιδιά μας. Το μετάνιωσα, δεν ήθελα να γίνει κάτι τέτοιο», είπε.

    Σημειώνεται ότι στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έννομου βίου, ενώ την καταδίκη του πρότεινε και ο εισαγγελέας της έδρας.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πύργος: Ο σύζυγος κατήγγειλε τη σύζυγό για περιστατικό βίας κατά του ιδίου και των παιδιών τους
    Πύργος: Ο σύζυγος κατήγγειλε τη σύζυγό για περιστατικό βίας κατά του ιδίου και των παιδιών τους

    Την σύζυγό του κατήγγειλε σύζυγος στον Πύργο, για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας πριν λίγες ημέρες.

    Το περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα μέσα στο σπίτι τους μπροστά στα παιδιά τους.

    Ο σύζυγος φέρεται να κατήγγειλε πως η σύζυγός του τον χτύπησε στο κεφάλι, ενώ έσπρωξε και τα δύο ανήλικα παιδιά τους.

    Για το περιστατικό σχηματίστηκε δικογραφία από την Αστυνομία.

  • Αίγιο: Αποφυλακίστηκε και επέστρεψε την ίδια ημέρα στη φυλακή, τι συνέβη
    Αίγιο: Αποφυλακίστηκε και επέστρεψε την ίδια ημέρα στη φυλακή, τι συνέβη

    Λίγες ώρες μετά την αποφυλάκιση του Αιγιώτης, συνελήφθη ξανά για ενδοοικογενειακή βία και επέστρεψε στον Κορυδαλλό.

    Αποφυλακίστηκε από τον Κορυδαλλό, έχοντας εκτίσει ποινή για ενδοοικογενειακή βία και την ίδια ημέρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου», συνελήφθη και πάλι για το ίδιο αδίκημα(!).

    Ο λόγος για 40χρονο Αιγιώτη, που το περασμένο Σάββατο 5/10/2024, βγήκε από τη φυλακή και λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας, μετά από καταγγελία της αδελφής του για επίθεση και απειλές

    Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία, οδηγήθηκε ενώπιον των εισαγγελικών λειτουργών και χθες πήρε και πάλι τον δρόμο για τον Κορυδαλλό. Οπως μετέφεραν πηγές στην «Π», υπάρχει ιστορικό επεισοδίων με δράστη τον άνδρα και θύματα τις αδελφές του, λόγω προσωπικών διαφορών.

    Πηγή: Pelop.gr

  • Μαζική «έξοδος» στη συνταξιοδότηση - Πρόβλεψη για 200.000 αιτήσεις το 2024
    Μαζική «έξοδος» στη συνταξιοδότηση - Πρόβλεψη για 200.000 αιτήσεις το 2024

    Περισσότερες από 200.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να κατατεθούν το 2024, μέχρι το τέλος της χρονιάς, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία των συστημάτων Ήλιος και Άτλας, τον Ιούλιο κατατέθηκαν πάνω από 18.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, με τον αριθμό αυτό να αποτελεί «ρεκόρ» για φέτος.

    Σύστημα «ΑΤΛΑΣ»

    Ιανουάριος – Ιούλιος 2024: 117.650 αιτήσεις
    Ιουλιος 2024:

    • 16,5%, (3.001 αιτήσεις) από Ιούνιο 2024
    • 9,89% (1.803 αιτήσεις) από Ιούλιο του 2023.

    Σύστημα «ΉΛΙΟΣ»

    • Ο μέσος όρος για τον ιδιωτικό τομέα:

    -> 770,05 ευρώ για κύρια και

    -> 196,94 για επικουρική

    • Εξι στις δέκα κύριες συντάξεις γήρατος είναι κάτω των 1.000 ευρώ
    • 318.355 συντάξεις σε σύνολο 2.498.434 κάτω και από τα 500 ευρώ
    • Για το Δημόσιο, η μέση σύνταξη είναι 1.127,98 ευρώ.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο