Ελλάδα

«Επιδημία» εξαφανίσεων τουριστών στην Ελλάδα - Έξι νεκροί και τρεις αγνοούμενοι σε ένα μήνα

«Επιδημία» εξαφανίσεων τουριστών στην Ελλάδα - Έξι νεκροί και τρεις αγνοούμενοι σε ένα μήνα

Ανησυχία προκαλεί η συχνότητα των περιστατικών με τουρίστες που χάνουν τη ζωή τους στη χώρα μας, στην προσπάθειά τους να εξερευνήσουν δύσβατες περιοχές, χωρίς να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και χωρίς να γνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου.

Μέσα σε μόλις ένα μήνα έχουν χάσει τη ζωή τους στα «ελληνικά μονοπάτια» έξι άνθρωποι, με πιο πρόσφατη την περίπτωση του 67χρονου Γερμανού που εντοπίστηκε νεκρός κοντά στο Φαράγγι της Τρυπητής στα Χανιά σήμερα, Δευτέρα (24/6).

Τα περιστατικά ξεκινούν από την περιπέτεια του Βρετανού παρουσιαστή, Μάικλ Μόσλεϊ, που είχε άδοξο τέλος, όταν οι Αρχές τον εντόπισαν νεκρό μετά από πολυήμερες έρευνες, στην Σάμο στις 9 Ιουνίου.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 14 Ιουνίου ένας 80χρονος Βέλγος βρέθηκε νεκρός στο δρόμο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Λατούς, στην Κρήτη, ενώ νεκροί εντοπίστηκαν αντίστοιχα ένας 74χρονος Ολλανδός που είχε πάει για πεζοπορία εντοπίστηκε νεκρός στις 15 Ιουνίου και μία ημέρα μετά ένας Αμερικανός τουρίστας στο Μαθράκι της Κέρκυρας. Ακόμη ένας Ολλανδός τουρίστας έχασε τη ζωή του στη χώρα μας στις 19 Ιουνίου στην Κρήτη.

Στο μεταξύ, τα ίχνη ακόμη τριών τουριστών αναζητούν οι Αρχές στην Σίκινο και την Αμοργό. Δύο Γαλλίδες που έκαναν τις διακοπές τους στη Σίκινο αγνοούνται από τις 14 Ιούνη, ενώ σε θρίλερ εξελίσσεται και η εξαφάνιση του Αμερικανού τουρίστα που αγνοείται από τις 11 Ιουνίου στην Αμοργό.

«Κοινό μοτίβο»

Κοινός παρονομαστής στην συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών που κατέληξαν κατά την διάρκεια των διακοπών τους στη χώρα μας είναι ότι τα ίχνη τους χάθηκαν όταν αποφάσισαν να πάνε για πεζοπορία εν μέσω υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών στην Ελλάδα.

«Υπάρχει ένα κοινό μοτίβο» είπε στο Reuters ο εκπρόσωπος της αστυνομίας για το Νότιο Αιγαίο, Πέτρος Βασιλάκης, «όλοι πήγαν για πεζοπορία εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών».

Τι λένε οι ειδικοί

Ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ένα καμπανάκι για τις επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης στο σώμα, και ειδικότερα στον εγκέφαλο, στον οποίο οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση επηρεάζοντας τις ικανότητες λήψης αποφάσεων ακόμη και την αντίληψή τους για τον κίνδυνο.

Καθώς η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί μακρύτερα και πιο ακραία κύματα καύσωνα, οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς θα αντεπεξέλθει ο εγκέφαλός μας σε αυτές τις συνθήκες.

Το CNN GREECE μίλησε τόσο με το, κ. Απόστολο Δάμκαλη, αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου του ΕΚΑΒ, όσο και με τον κ. Φώτη Πατσουράκο, Καρδιολόγο Αρχίατρο ΕΑ Πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος και Α’ Αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, για το τι πραγματικά μπορεί να συμβαίνει στους ανθρώπους αυτούς.

Τι προκαλεί την σύγχυση

Ο κ. Πατσουράκος, αναφέρει ότι η θερμοπληξία, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, αλλά και ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να καταλήξει.

Και συνεχίζει: «Με την απώλεια υγρών και την ελάττωση του όγκου των υγρών, προκαλείται θερμοπληξία, υποογκαιμία, η καρδιά υποχρεούται να δώσει στην περιφέρεια του σώματος αίμα χωρίς να τα καταφέρει, με αποτέλεσμα να προκληθεί πνευμονικό οίδημα, ή ισχαιμικό επεισόδιο και ο άνθρωπος να καταλήξει».

Να σημειώσουμε, ότι η υποογκαιμία είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με τον μειωμένο όγκο αίματος και με μείωση του όγκου του πλάσματος του αίματος που οφείλεται σε αιμορραγία ή αφυδάτωση από υπερβολική απώλεια σωματικών υγρών.

Μπορεί μία υψηλή θερμοκρασία να προκαλέσει σύγχυση στον άνθρωπο, ρωτάμε τον κ. Πατσουράκο; «Βεβαίως» απαντά και προσθέτει:

«Η σύγχυση του εγκεφάλου, μπορεί να προκληθεί από απώλεια υγρών, καθώς ο εγκέφαλος δεν αιματώνεται, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να εκδηλώσει ισχαιμικό επεισόδιο. Στην περίπτωση αυτή, το άτομο μπορεί να αποπροσανατολιστεί και να πάθει ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο».

«Όταν παθαίνεις ισχαιμία στον εγκέφαλο αποπροσανατολίζεσαι. Χάνοντας κάλλιο επίσης, πολλοί άνθρωποι κάνουν αρρυθμιολογικά επεισόδια» συμπληρώνει.

Ο κ. Πατσουράκος αναφέρει επίσης, ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, πώς η πεζοπορία απαιτεί καλή οργάνωση και σίγουρα είναι καλό να την αποφεύγουμε τις μεσημεριανές ώρες.

«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε καλά τις διαδρομές και τα μονοπάτια, να φοράμε ένα smart watch και να έχουμε πάντα μαζί μας, νερό και ισοτονικά υγρά, που διατηρήσουν τα υγρά του σώματός μας σε ικανοποιητικά επίπεδα».

Υπογραμμίζει ότι, στο εξωτερικό υπάρχουν ειδικά μπαστούνια που τα χρησιμοποιούν για την πεζοπορία, τα οποία γίνονται ομπρέλες. Χρειάζεται προσοχή και να μην υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας, προσθέτει ο κ. Πατσουράκος.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα