Την Τετάρτη απολογούνται τα 13 μέλη του πληρώματος - Η θαλαμηγός με επιβάτες 17 Καζακστανούς ήταν ναυλωμένη από πακιστανική εταιρεία - Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες
Οι μαρτυρίες
Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής στο νότιο μέρος της Ύδρας όπου υπήρχαν δύο σκάφη. Το «Περσεφόνη» με 13μελες πλήρωμα και επιβάτες 17 καζακστανούς βρίσκεται στον όρμο Μπίστι. Το τουριστικό σκάφος έχει καταφύγει εκεί επειδή στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 6 μποφόρ και το πλήρωμα δεν θέλει να ταλαιπωρήσει τους 17 επιβάτες.
Την ίδια ώρα σε διπλανο όρμο βρισκόταν ένα άλλο σκάφος, το οποίο αρχικά δεν έχει οπτική επαφή με το «Περσεφόνη». Ωστόσο περίπου στις 22:45 οι επιβαίνοντες σε αυτό βλέπουν μια λάμψη και στη συνέχεια φωτιά να ξεσπάει στον διπλανό από αυτόν που βρίσκονταν όρμο. Ο όρμος Μπίστι είναι μια δύσβατη περιοχή, χωρίς πρόσβαση από την ξηρα, η οποία μπορεί να προσεγγιστεί μόνο με σκάφος.
Μόλις οι επιβάινοντες στο δεύτερο σκάφος αντιλαμβάνονται τη φωτιά, κατεβάζουν το τέντερ και κατευθύνονται προς τον όρμο Μπίστι. Εκεί διαπιστώνουν ότι το βοηθητικό σκάφος του «Περσεφόνη» έχει ήδη φτάσει στην παραλία και τα μέλη του πληρώματος προσπαθούν να μαζέψουν τα απομεινάρια αυτών που είχαν ρίξει προκαλώντας την πυρκαγιά - πιθανότατα πρόκειται για πυροτεχνήματα.
Αντί, όμως, το τέντερ του «Περσεφόνη» να μείνει στο σημείο και να συνεργαστεί με όσους βρίσκονταν στο βοηθητικό σκάφος που τους πλησίαζε, μόλις το αντιλήφθηκαν, επέστρεψαν στο γιοτ με τους επιβάτες από το Καζακστάν και αναχώρησαν άμεσα για τη μαρίνα της Βουλιαγμένης.
Σημειωτέον, δε, ότι το «Περσεφόνη» δεν είχε ενημερώσει το λιμεναρχείο ότι θα «έπιανε» στον όρμο Μπίστι ως όφειλε βάσει της ναυτικής νομοθεσίας.
Επόμενος προορισμός για το «Περσεφόνη» που αναχώρησε από τον όρμο Μπίστι παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το βράδυ της Παρασκευής, ήταν η μαρίνα της Βουλιαγμένης.
Εκεί από το τουριστικό σκάφος αποβιβάστηκαν οι 17 Καζακστανοί οι οποίοι άμεσα κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» από το οποίο αναχώρησαν στις 11 το πρωί του Σαββάτου.
Αφού, δε, οι Καζακαστανοί αποβιβάστηκαν, το «Περσεφόνη» αναχώρησε και πάλι και ελλιμενίστηκε στην μαρίνα του Αγίου Κοσμά.
Παράλληλα, είναι απορίας άξιον το γιατί η αρμόδια εισαγγελέας ενημερώθηκε με αρκετή καθυστέρηση, στη 1 το μεσημέρι του του Σαββάτου.
Τα ντοκουμέντα
Παρά τους ισχυρισμούς του καπετάνιου του «Περσεφόνη» σε συνάδελφό του ότι «ήμουν στην καμπίνα, είδα τη φωτιά, δεν έχουμε κάνει τίποτα», τα στοιχεία είναι επιβαρυντικά για το πλήρωμά του.
Πρώτον η φωτογραφία που δημοσίευσε το protothema.gr το βράδυ της Παρασκευής, λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της φωτιάς, δείχνει ότι το «Περσεφόνη» ήταν το μοναδικό σκάφος σε μικρή απόσταση από το σημείο στο οποίο είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά.
Δεύτερον το marinetraffic έχει καταγράψει ότι το «Περσεφόνη» ήταν το μοναδικό σκάφος που βρισκόταν στον όρμο Μπίστι τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά.
Τρίτον το γεγονός ότι στο σημείο που εκδηλώθηκε φωτιά δεν υπάρχει πρόσβαση από δρόμο και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από σκάφος
Τέταρτον η συμπεριφορά των μελών του πληρώματος τα οποία, σύμφωνα με τις καταθέσεις, όταν είδαν να τους πλησιάζει το τέντερ από το σκάφος που ήταν σε διπλανό όρμο, επέστρεψαν άμεσα στο γιοτ και σήκωσαν άγκυρα παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που τους είχαν υποχρεώσει να «πιάσουν» στην περιοχή Μπίστι.
Η δίωξη
Σε βάρος του καπετάνιου του Περσεφόνη και των 12 μελών του πληρώματος του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό με ενδεχόμενο από τον εισαγγελέα Πειραιά.
Οι 13 του τουριστικού σκάφους αφού παραπέμφθηκαν σε ανακριτή, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη.
Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, στη θαλαμηγό επέβαιναν 10-12 άτομα από το Καζακστάν, μεταξύ των οποίων ήταν ένας Άγγλος και δύο Πολωνοί. Άπαντες υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν κάτι για τη φωτιά που ξέσπασε στο πευκοδάσος και πως παρακολουθούσαν αγώνα του EURO 2024.
Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι ένας από τους επιβαίνοντες είναι ολιγάρχης από το Καζακστάν, φίλος του πρώην προέδρου της χώρας, ιδιοκτήτης πετρελαϊκού κολοσσού, για τον οποίο υπάρχουν αιχμές για ξέπλυμα χρήματος.