Ελλάδα

Ανησυχητικές προβλέψεις Συνολάκη για τις φωτιές στην Ελλάδα: Τι είναι η «αρχική επιθετική εισβολή» και γιατί είναι σημαντική

Ανησυχητικές προβλέψεις Συνολάκη για τις φωτιές στην Ελλάδα: Τι είναι η «αρχική επιθετική εισβολή» και γιατί είναι σημαντική

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή φυσικών καταστροφών Κώστα Συνολάκη για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Ο καθηγητής επισήμανε ότι παρατηρείται αύξηση των πυρκαγιών που δεν καταλαγιάζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, ανέφερε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τη χρήση δορυφόρων για τον εντοπισμό των πυρκαγιών, ενώ χαρακτήρισε τη φωτιά στη Δαδιά ως «mega fire».

«Αυτό που είναι πραγματικά περίεργο, είναι που έχουμε τόσα περιστατικά με πυρκαγιές από το τέλος Ιουνίου. Αυτό είναι συμβατό με όλες τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», είπε ο κ. Συνολάκης στο Action 24.

«Αυτό που βλέπουμε θα συμβαίνει και του χρόνου, το ζητούμενο είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αυτά που βλέπουμε έχουν ήδη "κλειδωθεί" γιατί έχει αυξηθεί η θερμοκρασία. Εκτός και αν φτάσουμε στον 22ο αιώνα να μειώσουμε τη μέση θερμοκρασία της Γης. Ουσιαστικά αυτό που βλέπουμε είναι το μέλλον μας και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», ανέφερε.

Η «αρχική επιθετική εισβολή»

«Είδαμε πως δούλεψε η αρχική επιθετική προσβολή. Παλαιότερα, αυτό που γινότανε ήταν να πάει ένα όχημα της Πυροσβεστικής και να επιβεβαιώσει την πυρκαγιά. Τώρα βλέπουμε με το παραμικρό σηκώνονται αεροπλάνα και πηγαίνουν δυνάμεις για να σβήσουν τη φωτιά από την αρχή. Βλέπουμε πως αυτό το πράγμα δούλεψε. Από το 2017 το είχε προτείνει ο κ. Καραγιάννης να έχουμε επιθετική αρχική προσβολή και αυτό δουλεύει. Αυτό είναι το ένα κομμάτι», σημείωσε.

Ωστόσο, στην Αττική «έχουμε 25 drones που δεν φτάνουνε και χρειάζονται πολλά περισσότερα». «Σίγουρα έχουμε περισσότερα εναέρια από πέρυσι αλλά το θέμα είναι αν θα είναι αρκετά. Επίσης, θα είναι αρκετό να έχουμε την επιθετική αρχική προσβολή; Το Σαββατοκύριακο είδαμε ενώ υπήρχαν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες οι πυροσβέστες και οι εθελοντές περιόρισαν τις πυρκαγιές μέσα σε σχεδόν μία ημέρα. Το θέμα είναι αν θα μπορέσει η Πυροσβεστική σε εθνική επίπεδο να συνεχίσει την αρχική επιθετική προσβολή».

Εντοπισμός της φωτιάς από δορυφόρους

«Στο μέλλον θα επενδύσουμε στον εντοπισμό της φωτιάς και από δορυφόρους. Αυτή τη στιγμή το ελληνικό Κέντρο Διαστήματος σχεδιάζει να έχει έναν "αστερισμό" από δορυφόρους που θα παρακολουθούν την Ελλάδα και τις θερμοκρασίες για να εντοπιστεί η φωτιά» είπε ο κ. Συνολάκης.

Όσο για τη διαφορά του δορυφόρου με το drone, «είναι πως ο πρώτος δεν περνά από το ίδιο σημείο συνέχεια. Με τον "αστερισμό" ελπίζουμε να έχουμε εικόνες για όλη την Ελλάδα κάθε τέσσερις ώρες».

«Όσο πιο σύντομα μπορεί να αντιμετωπιστεί μια πυρκαγιά, έχεις τις δυνάμεις για μια άλλη. Να σας πω ένα παράδειγμα, φανταστείτε τι θα γινόταν στην Αττική, δίνοντας ένα πιο δύσκολο σενάριο: δεν μπορούσε η πυροσβεστική να ελέγξει τη φωτιά στην Πάρνηθα το Σάββατο, δεν θα υπήρχαν οι δυνάμεις για τη Σταμάτα και την Κερατέα. Αν η φωτιά δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή θα είχαμε τις πυρκαγιές σε Σταμάτα και Κερατέα να καίνε» ανέφερε.

Αύξηση των βραδινών μετώπων

«Παγκόσμια παρατηρείτε πως υπάρχει αλλαγή στη συμπεριφορά των πυρκαγιών. Ξέρετε πού υπάρχει η μεγάλη διαφορά; Αυτό που λένε "overnight burning events" δηλαδή πυρκαγιές οι οποίες δεν σταματάνε, δεν μπαίνουν σε ύφεση το βράδυ αλλά συνεχίζουν», είπε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, στο παρελθόν «το ποσοστό των πυρκαγιών που δεν έμπαινε σε ύφεση το βράδυ ήταν 2% με 3%. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως 10% με 15% των πυρκαγιών δεν σταματάνε το βράδυ. Και το ανησυχητικό είναι πως το νούμερο αυξάνεται».

«Τι θα γίνει αν φτάσουμε στο σημείο οι πυρκαγιές να μην σταματάνε το βράδυ; Αν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε πυρκαγιές που καίνε και το βράδυ και δεν είναι σε ύφεση, φανταστείτε ένα εφιαλτικό σενάριο να έχουμε πυρκαγιά να καίει το βράδυ και την επόμενη ημέρα να έχουμε ανέμους», σχολίασε.

«Είναι η στιγμή να δουν στην Πολιτική Προστασία πως η επιθετική πρώτη προσβολή δουλεύει και πρέπει να επενδύσουν ακόμη περισσότερο ώστε να έχουμε αρκετά εναέρια και εθελοντές», ανέφερε.

Οι mega fires

Σε ερώτηση για το αν στην Ελλάδα υπάρχει περίπτωση να δούμε «mega fires» ο κ. Συνολάκης είπε πως «αυτό που είδαμε στον Έβρο ήταν mega fire. Η πυρκαγιά στη Ρόδο ήταν στα όρια "μεγαπυρκαγιάς". Στη Δαδιά ήταν η μεγαλύτερα ιστορικά πυρκαγιά στην Ευρώπη. Το ερώτημα δεν είναι αν θα τις δούμε στο μέλλον, τις βλέπουμε στην Ελλάδα».

«Το θέμα είναι αν είμαστε προετοιμασμένοι και έχουμε αρκετές δυνάμεις. Στην Αττική είδαμε καταπληκτική προετοιμασία αλλά το ερώτημα είναι τι θα γίνει το καλοκαίρι αν έχουμε πολλά μέτωπα στην Ελλάδα και διασπορά των δυνάμεων. Ελπίζουμε να υπάρχει η επιθετική πρώτη προσβολή, να σβήνεται η φωτιά σε πρώτο χρόνο», κατέληξε.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα