Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 13:07

Καστοριά: Εξαπάτησαν 59χρονη με δόλωμα το market pass και της απέσπσαν 4.666 ευρώ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Για την απάτη συνελήφθη ένας 45χρονος

Θύμα απάτης με το πρόσχημα ότι θα της χορηγηθεί το επίδομα «market pass», έπεσε 59χρονη γυναίκα σε περιοχή της Καστοριάς. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε μετά από πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών, καθώς ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 45χρονου, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία.
Η γυναίκα κατήγγειλε πως στις 29 Απριλίου, άγνωστο άτομο αφού επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί της, προσποιούμενο υπάλληλο λογιστικού γραφείου και αφού της παρουσίασε ψευδή γεγονότα ως αληθή, με το πρόσχημα χορήγησης επιδόματος «Market Pass» την έπεισε να μεταφέρει σε τραπεζικό λογαριασμό το χρηματικό ποσό των 4.666 ευρώ.
Έπειτα από έρευνα των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Άργους Ορεστικού Καστοριάς, η υπόθεση εξιχνιάστηκε ενώ το προαναφερόμενο χρηματικό ποσό αποδόθηκε στη νόμιμη κάτοχό του. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του 45χρονου θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 12:52

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Έπιασαν στα πράσα Βούλγαρο απατεώνα - Η ψυχραιμία του υποψήφιου θύματος οδήγησε στη σύλληψη - Κι όμως αφέθηκε ελεύθερος
    Πύργος: Έπιασαν στα πράσα Βούλγαρο απατεώνα - Η ψυχραιμία του υποψήφιου θύματος οδήγησε στη σύλληψη - Κι όμως αφέθηκε ελεύθερος

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Η ψυχραιμία μιας γυναίκας - υποψηφίου θύματος απατεώνα στο Λαμπέτι - οδήγησε στο να στηθεί επιχείρηση από τους έμπειρους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου. Στην εφαρμογή του νόμου όμως το αποτέλεσμα έφερε απογοήτευση, καθώς ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος και διατάχθηκε προκαταρτική έρευνα από την Εισαγγελία Ηλείας.

    Ο λόγος για έναν Βούλγαρο, μέλος σπείρας απατεώνων με εμπλοκή σε τουλάχιστον πέντε υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών με σκοπό να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, τέσσερις τετελεσμένες και μια απόπειρα.

    Πως συνελήφθη

    Συνεργοί του δράστη επικοινώνησαν με γυναίκα στο Λαμπέτι Πύργου παριστάνοντας από τη μια την κόρη που έχει εμπλοκή σε τροχαί και έπειτα τον αστυνομικό που ζητούσε χρήματα για να μην μπλέξει η κόρη. Η γυναίκα αντιλήφθηκε άμεσα πως πρόκειται για απατεώνες και προσπάθησε να τους παγιδεύσει. Έτσι έκλεισε ραντεβού για να παραδώσει τα χρήματα και παράλληλα ενημέρωσε την Ασφάλεια Πύργου. Μετά όλα πήραν το δρόμο τους. Οι αστυνομικοί βρέθηκαν με διακριτική παρουσία στο σημείο του ραντεβού και συνέλαβαν το Βούλγαρο.

    Από την προανάκριση προέκυψε πως ο δράστης συνεργάζεται με άλλους ομοεθνείς του για την διάπραξη απατών μέσω τηλεφώνου, ενώ είναι ο ίδιος “εισπράκτορας” με άλλες τέσσερις τετελεσμένες υποθέσεις.

    Οι απάτες

    Δύο στον Πύργο πριν λίγες ημέρες, όπου στη μια είχαν πάρει 25.000 ευρώ σε χρήματα και χρυσαφικά από μια ηλικιωμένη και στην δεύτερη από άλλη ηλικιωμένη το ποσό των 2500 ευρώ.

    Η ίδια σπείρα είχες “χτυπήσε” σε Πάτρα και Κάτω Αχαγιά στην Αχαΐα, όπου στην πρώτη περίπτωση με το σενάριο του τροχαίου, του γιατρού και της χειρουργικής επέμβασης ζήτησαν 85.000 ευρώ και τελικά πήραν 10.000 ευρώ σε μετρητά και 9.000 σε λίρες.
    Στην δεύτερη περίπτωση στην Κάτω Αχαγιά οι δράστες ζήτησαν με το ίδιο σενάριο 58.000 ευρώ και τελικά πήραν το ποσό των 2500 ευρώ.

    Συνολικά οι δράστες προσδοκούσαν να πάρουν 250000 ευρώ από τις παραπάνω πέντε υποθέσεις και τελικά κατάφεραν να αποσπάσουν 49.000 ευρώ.

  • Απίστευτη απάτη στην Πάτρα: Επιτήδειοι άρπαξαν κοσμήματα από ηλικιωμένη ισχυριζόμενοι πως είναι ραδιενεργά
    Απίστευτη απάτη στην Πάτρα: Επιτήδειοι άρπαξαν κοσμήματα από ηλικιωμένη ισχυριζόμενοι πως είναι ραδιενεργά

    Μια απίστευτη απάτη με κοσμήματα έστησαν επιτήδειοι σε μια γυναίκα στην Πάτρα.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του OPEN, όλα ξεκίνησαν όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα δέχθηκε τηλεφώνημα από έναν άνδρα ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι λογιστής και της εξήγησε ότι δικαιούται κάποιο επίδομα. Αρχικά απέκτησε πρόσβαση στους κωδικούς του τραπεζικού της λογαριασμούς και της απέσπασε 280 ευρώ.

    Της απέσπασαν κοσμήματα στην Πάτρα με την πρόφαση ότι είναι... ραδιενεργά

    Παράλληλα, ο υποτιθέμενος λογιστής, μιλώντας με την ηλικιωμένη γυναίκα και με την πρόφαση ότι τα κοσμήματα που έχουν στο σπίτι της έχουν ραδιενέργεια, την έπεισε να τα δώσουν σε δυο συνεργούς, οι οποίοι έφτασαν στο σπίτι. Η αξία των κοσμημάτων ανέρχεται στα 10.000 ευρώ.

    Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για να φτάσει στους τρεις δράστες της απάτης.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Σπείρα εξαπατούσε ηλικιωμένες σε όλη την Ελλάδα
    Σπείρα εξαπατούσε ηλικιωμένες σε όλη την Ελλάδα

    Ύστερα από έρευνες, οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν το βράδυ της Τετάρτης τους «εισπράκτορες» στην πόλη της Λάρισας και να τους συλλάβουν

    Κοντά στην πλήρη εξάρθρωση ενός κυκλώματος απατεώνων που είχαν απλώσει τα “δίχτυα” τους σε διάφορες περιοχές της χώρας βρίσκονται οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων, οι οποίοι έφτασαν μέχρι τη Λάρισα για να συλλάβουν τους δυο “εισπράκτορες”, έναν 55χρονο Έλληνα και μία 52χρονη Ουκρανή.
    Είχε προηγηθεί, το μεσημέρι της Τετάρτης, τηλεφώνημα από έναν άγνωστο που παρίστανε τον νοσοκομειακό γιατρό σε μια 77χρονη στη Νεοκαισάρεια και της ζήτησε αρχικά 70.000 ευρώ για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση η κόρη της, που δήθεν ήταν θύμα τροχαίου ατυχήματος. Η ηλικιωμένη δεν είχε παρά μόνο 250 ευρώ και ο “γιατρός” ζήτησε και τα τιμαλφή της, τα οποία παρέλαβε η Ουκρανή που πήγε στο σπίτι της με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 55χρονος.

    Ύστερα από έρευνες, οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν το βράδυ της Τετάρτης τους “εισπράκτορες” στην πόλη της Λάρισας και να τους συλλάβουν. Από τη προανάκριση εξακριβώθηκε ότι σε άλλες τρεις περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού είχαν ζητήσει 170.000 ευρώ από ηλικιωμένες κατοίκους της Σύρου, της Κεφαλλονιάς και της Φλώρινας, αλλά τελικά παρέλαβαν συνολικά 73.300 ευρώ.

    Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν το αυτοκίνητο του 55χρονου, ένας σουγιάς και 400 ευρώ και οδηγήθηκε μαζί με την Ουκρανή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων όπου τους ασκήθηκαν διώξεις για σύσταση συμμορίας και απάτη από κοινού και για παράβαση του νόμου περί όπλων. Η έρευνα της Ασφάλειας συνεχίζεται για την ταυτοποίηση των συνεργών τους και την εξιχνίαση τυχόν εμπλοκής τους και σε άλλες παρόμοιες απάτες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • «Καμπανάκι» από την ΕΛΑΣ: Προσοχή στις απάτες μέσω κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων
    «Καμπανάκι» από την ΕΛΑΣ: Προσοχή στις απάτες μέσω κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων

    Με ποιους τρόπους εκδηλώνονται οι απάτες σύμφωνα με την Αστυνομία

    Την προσοχή των πολιτών εφιστά η ΕΛΑΣ, καθώς τις τελευταίες ημέρες, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, παρατηρείται αύξηση περιστατικών απόπειρας εξαπάτησης των πολιτών, μέσω απατηλών-κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων (Vishing).
    Οι απάτες αυτές, όπως επισημαίνεται από την Αστυνομία εκδηλώνονται με τους εξής τρόπους:
    - Τηλεφωνικές κλήσεις από ελληνικούς, κυρίως, αριθμούς, όπου αναπαράγεται ηχογραφημένο μήνυμα, συνήθως στην αγγλική γλώσσα, το οποίο προέρχεται δήθεν από αστυνομικές αρχές (της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού) και αποσκοπεί στην υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και δεδομένων, με απώτερο σκοπό την οικονομική εξαπάτηση.
    - Τηλεφωνικές κλήσεις από άτομα που υποδύονται τους λογιστές ή εκπροσώπους αξιόπιστων οργανισμών-φορέων, όπως ο ΕΦΚΑ, ο ΔΕΔΔΗΕ κ.α, όπου με διάφορα προσχήματα, όπως η δήθεν επιστροφή χρηματικού ποσού ή η καταβολή σχετικού επιδόματος (πχ Market Pass), προσπαθούν να υποκλέψουν τραπεζικά στοιχεία [αριθμούς πιστωτικών-χρεωστικών καρτών, διαπιστευτήρια εισόδου σε λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking)]. Η ΕΛΑΣ συστήνει στους πολίτες:
    - Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν λαμβάνουν τέτοιου είδους κλήσεις.

    - Να μην αποκαλύπτουν ποτέ προσωπικά ή τραπεζικά δεδομένα μέσω τηλεφώνου.
    - Να μην ακολουθούν ύποπτους υπερσυνδέσμους (links) που λαμβάνουν σε συνέχεια αντίστοιχων τηλεφωνικών κλήσεων.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πύργος: Εξαπάτησαν 74χρονη με το σενάριο του τραυματισμού της κόρης - Οι δράστες πήραν κοσμήματα και λίρες αξίας 25.000 ευρώ
    Πύργος: Εξαπάτησαν 74χρονη με το σενάριο του τραυματισμού της κόρης - Οι δράστες πήραν κοσμήματα και λίρες αξίας 25.000 ευρώ

    Θύμα απατεώνων έπεσε μια 74χρονη γυναίκα στον Πύργο, όταν το πρωί της Πέμπτης, δέχθηκε τηλεφώνημα από επιτήδειους που χρησιμοποίησαν το γνωστό σενάριο του τραυματισμού της κόρης για να της ζητήσουν χρήματα.

    Η γυναίκα που ακούστηκε από την άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής, προσποιήθηκε την κόρη της 74χρονης. Της είπε πως είχε τραυματιστεί σοβαρά στο πόδι και πως θα έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα. Για να γίνει πιο πιστευτό το κόλπο, η επικοινωνία συνεχίστηκε με άντρα, ο οποίος προσποιήθηκε πως είναι γιατρός και άρχισε να αναφέρει λεπτομέρειες για τις ανάγκες της χειρουργικής επέμβασης, αλλά και τα χρήματα που απαιτούνταν για να γίνει αυτή άμεσα.

    Έτσι έπεισαν την 74χρονη να βάλει σε μια τσάντα ότι είχε αξίας που θα μπορούσε να καλύψει τα έξοδα της επέμβασης και λίγη ώρα αργότερα έξω από το σπίτι της βρέθηκε ο απατεώνας που παρέλαβε, κοσμήματα και 26 χρυσές λίρες συνολικής αξίας 25.000 ευρώ καθώς και το χρηματικό ποσό των 190 ευρώ.

    Όταν η ηλικιωμένη αντιλήφθηκε πως είχε πέσει θύμα απάτης ήταν πλέον αργά. Ενημέρωσε τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου και πλέον σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αγνώστων δραστών για απάτη και γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό τους.

    Φωτογραφία: Freepik/Guzov Ruslan

  • Μήλα: Με εγκαύματα οι καρποί στην Καστοριά – Καταστροφή σε 14.000 στρέμματα
    Μήλα: Με εγκαύματα οι καρποί στην Καστοριά – Καταστροφή σε 14.000 στρέμματα

    Η καλλιέργεια μήλων αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες παραγωγικούς κλάδους που στηρίζει την οικονομία της Καστοριάς

    Ηλιακά εγκαύματα στα μήλα της Καστοριάς παρατηρούνται τη φετινή χρονιά, καταστρέφοντας την καλλιέργεια αλλά και το εισόδημα των αγροτών.

    Η καταστροφή εντοπίζεται στο σύνολο των περίπου 14.000 στρεμμάτων. Το εν λόγω πρόβλημα άρχισε να γίνεται αντιληπτό από τα μέσα του καλοκαιριού, κλιμακώθηκε μέχρι και σήμερα λίγες μέρες πριν την συγκομιδή, δημιουργώντας μεγάλη ζημιά στην παραγωγή.

    Σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος «λόγω του ιδιαίτερου φετινού καλοκαιριού, με τις υψηλές θερμοκρασίες, τους παρατεταμένους καύσωνες και την υπερέκθεση των καρπών στην ηλιακή ακτινοβολία, η φετινή παραγωγή έχει υποβαθμιστεί ποιοτικά σε μεγάλο βαθμό, καθώς τα εγκαύματα στην επιφάνεια των μήλων τα καθιστά μη εμπορεύσιμα».

    Από την μηλοκαλλιέργεια εξαρτώνται άμεσα περίπου 700 αγροτικές οικογένειες

    Να σημειωθεί ότι στο σύνολο των μετεωρολογικών σταθμών της ΠΕ Καστοριάς η ανώτερη θερμοκρασία άγγιξε τους 40ο C, με έναν απ’ αυτούς (Καλοχώρι) να φτάνει και τους 42ο C.

    Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί

    Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι μηλοκαλλιεργητές είναι αναγκαίο και απαραίτητο να αποζημιωθούν για την ζημιά που υπέστησαν. «Η μηλοκαλλιέργεια αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες παραγωγικούς κλάδους που στηρίζει την οικονομία της περιοχής μας. Εκτός από τις 700 και πλέον οικογένειες μηλοπαραγωγών που εξαρτώνται άμεσα από το εισόδημα των μήλων επηρεάζονται έμμεσα εργάτες και επαγγελματίες (γεωπόνοι, προμηθευτές κ.α.) που εξαρτώνται οικονομικά από την αγροτική παραγωγή», επισημαίνεται.

    Πηγή: In.gr
  • Απατεώνας εξαπάτησε 65χρονη στο Ρέθυμνο - Zήτησε χρήματα για να κάνει εγχείρηση η κόρη της
    Απατεώνας εξαπάτησε 65χρονη στο Ρέθυμνο - Zήτησε χρήματα για να κάνει εγχείρηση η κόρη της

    Μια 65χρονη γυναίκα έπεσε θύμα επιτήδειου απατεώνα στο Ρέθυμνο, δίνοντάς του χρήματα και κοσμήματα.

    Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γυναίκα δέχθηκε τηλεφώνημα από άγνωστο άνδρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι γιατρός του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

    Στη συνέχεια της είπε πως η κόρη της τραυματίστηκε σε τροχαίο και υπήρχε η ανάγκη να χειρουργηθεί άμεσα, αλλά προκειμένου να χειρουργηθεί κατά προτεραιότητα και να μην κινδυνέψει περαιτέρω η ζωή της, θα έπρεπε να δώσει ένα χρηματικό ποσό.

    Η 65χρονη πείστηκε, όμως επειδή δεν είχε το ποσό, συμφώνησε να δώσει πέρα από μετρητά, και κοσμήματά της. Στη συνέχεια, άγνωστος άνδρας μετέβη στο σπίτι της, όπου η γυναίκα-θύμα, του παρέδωσε 350 ευρώ και χρυσαφικά αξίας 12.000 ευρώ.

    Λίγη ώρα αργότερα και μετά από επικοινωνίες που είχε με συγγενείς της, αντιλήφθηκε ότι είχε πέσει θύμα απάτης οπότε και κατήγγειλε τα όσα της συνέβησαν στις Αρχές. Από πλευράς της αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνου, διεξάγεται έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

    Πηγή: cnn.gr

  • Μια «διάνοια» κατάφερε να κλέψει 122 εκατομμύρια δολάρια από το Facebook και την Google στέλνοντάς τους τυχαίους λογαριασμούς
    Μια «διάνοια» κατάφερε να κλέψει 122 εκατομμύρια δολάρια από το Facebook και την Google στέλνοντάς τους τυχαίους λογαριασμούς
    Ο Evaldas Rimasauskas κατάφερε να αποσπάσει από το Facebook και τη Google το επιβλητικό ποσό των 122 εκατομμυρίων δολαρίων με έναν απίστευτο τρόπο.

    Ένας τρομερός τύπος εξαπάτησε το Facebook και τη Google και κατάφερε να του στείλουν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια, στέλνοντάς τους διάφορα email με τα οποία τους ζητούσε λεφτά.

    Λοιπόν, δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, αλλά σίγουρα ήταν μια τολμηρή, αλλά και μια αποτελεσματική μέθοδος, με την οποία κατάφερε να αποσπάσει από τις δύο εταιρείες τεχνολογίας το εντυπωσιακό ποσό των 122 εκατομμυρίων δολαρίων - μέχρι που τον έπιασαν.

    Ο Evaldas Rimasauskas, από τη Λιθουανία, και διάφοροι άλλοι που παρέμειναν ανώνυμοι, παρίσταναν μια εταιρεία κατασκευής υπολογιστών με έδρα την Ταϊβάν, την Quanta Computer.

    Μεταξύ του 2013 και του 2015, ο Rimasauskas έστειλε αιτήματα τιμολόγησης από την Quanta Computer στο Facebook και την Google - με τα τιμολόγια προς την Google να ανέρχονται συνολικά σε 23 εκατ. δολάρια και εκείνα προς το Facebook να φτάνουν συνολικά τα 99 εκατ. δολάρια.

    Δεδομένου ότι και οι δύο εταιρείες είχαν συνεργαστεί με την Qanta Computer στο παρελθόν, έδωσαν τα χρήματα πιστεύοντας ότι πλήρωναν για νόμιμες υπηρεσίες, αλλά στην πραγματικότητα έστελναν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στη Λετονία και την Κύπρο που ελέγχονταν από τον Rimasauskas, αναφέρει η εισαγγελία της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης.

    Για να εξηγήσει τη μαζική εισροή χρημάτων στις τράπεζες, ο Rimasauskas χρησιμοποίησε πλαστά τιμολόγια, συμβάσεις και επιστολές που φαινόταν να έχουν υπογραφεί από στελέχη της Google και του Facebook.

    Όπως περιγράφεται από το IGN, το πιο σοκαριστικό μέρος αυτού του σχεδίου είναι ότι κανείς από τις δύο εταιρείες δεν εξέτασε τη νομιμότητα των τιμολογίων - απλά έστελναν τα χρήματα.

    Ωστόσο, ήταν πολύ καλό για είναι αληθινό και έτσι το 2017, σε ηλικία 50 ετών, ο Rimasauskas συνελήφθη από τις λιθουανικές αρχές πριν εκδοθεί στη Νέα Υόρκη.

    Δήλωσε ένοχος για ηλεκτρονική απάτη μέσω καλωδίων και το 2019 καταδικάστηκε σε 60 μήνες φυλάκιση για το εγκληματικό του σχέδιο.

    Πηγή: gazzetta.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο