Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024 11:48

Η φρεγάτα «Ψαρά» κατέρριψε drone των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Από το ΓΕΕΘΑ ανακοινώθηκε πως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 14 Ιουλίου 2024 η φρεγάτα «Ψαρά» στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, χρησιμοποιώντας το σύστημα antidrone, αντιμετώπισε επιτυχώς σμήνος Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής.

Τουλάχιστον ένα drone κατερρίφθη στον Κόλπο του Άντεν και τα άλλα απομακρύνθηκαν.

Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της, αναφέρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024 10:11

Σχετικά Άρθρα

  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με drones - Πάνω από 10 αναχαιτίστηκαν, ακούστηκαν εκρήξεις
    Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με drones - Πάνω από 10 αναχαιτίστηκαν, ακούστηκαν εκρήξεις

    Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας

    Η Ρωσία εξαπέλυσε δύο κύματα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην 15η αεροπορική επιδρομή κατά του Κιέβου αυτό τον μήνα, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της πόλης.
    Πάνω από 10 drones καταρρίφθηκαν πάνω από την πόλη κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που διήρκησε περίπου 4 ώρες, δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής της πόλης Σέρχι Πόπκο μέσω Telegram.
    Πρόσθεσε ότι οι αρχές δεν έχουν λάβει αναφορές για τραυματισμούς και ότι θραύσματα προκάλεσαν πυρκαγιά που στη συνέχεια κατασβέστηκε.

    Ανταποκριτές του Reuters ανέφεραν ότι ακούστηκαν πολλαπλές εκρήξεις σήμερα το πρωί.

    Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία του Κιέβου.

    Τα περισσότερα καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιφέρειες του Κιέβου και της Οδησσού, πρόσθεσε, ενώ χάθηκε το ίχνος 16 άλλων.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
  • Επιστρέφει από την Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα Ψαρά - Εντός ημερών η αναχώρηση της φρεγάτας Σπέτσαι
    Επιστρέφει από την Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα Ψαρά - Εντός ημερών η αναχώρηση της φρεγάτας Σπέτσαι

    Μετά από 97 ημέρες επιστρέφει από την Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «Ψάρα» του Πολεμικού Ναυτικού για να δώσει τη σκυτάλη στη φρεγάτα «Σπέτσαι»

    Η φρεγάτα «Ψαρά» βρέθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τις 24 Ιουνίου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» και έγινε το δεύτερο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετείχε στην επιχείρηση, καταρρίπτοντας drones των Χούθι της Υεμένης και αποτρέποντας μπαράζ επιθέσεων.

    Το πλήρωμα αποτελείται από 195 μέλη και από 20 άτομα υποστήριξης του οργανικού ελικοπτέρου Aegean Hawk S-70B, 18 μέλη των «Σκιών του Αιγαίου» – της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

    Η φρεγάτα «Ψαρά» φέρει το νέο σύστημα anti-drone, το οποίο αναπτύχθηκε στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ενώ παράλληλα είναι «ενισχυμένη» με αρκετά νέα οπλικά συστήματα συγκριτικά με τις άλλες τρεις φρεγάτες ΜΕΚΟ.
    Εντός ημερών η αναχώρηση της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ

    Σε λίγες ημέρες η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ θα αποπλεύσει από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα.

    Πρώτα θα ολοκληρωθούν εργασίες στο πλοίο και εν πλω δοκιμές για το anti drone σύστημα «Κένταυρος» που θα βγει από το ΨΑΡΑ για να τοποθετηθεί στο ΣΠΕΤΣΑΙ.

    Οι εργασίες με τις καλωδιώσεις για την υποδοχή του anti drone συστήματος έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται απλά η μεταφορά, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ρωσία: Βίντεο από τη στιγμή που ουκρανικό drone πέφτει πάνω σε πολυώροφο κτίριο στην πόλη Σάρατοφ - 4 τραυματίες
    Ρωσία: Βίντεο από τη στιγμή που ουκρανικό drone πέφτει πάνω σε πολυώροφο κτίριο στην πόλη Σάρατοφ - 4 τραυματίες

    Από την επίθεση αυτή καταστράφηκαν δύο διαμερίσματα και τραυματίστηκαν 4 άνθρωποι - Είχε προηγηθεί μαζικός ρωσικός βομβαρδισμός στην Ουκρανία με 3 νεκρούς και καταστροφές σε ενεργειακές υποδομές

    Επίθεση με drone σε πολυώροφο κτίριο στη ρωσική πόλη Σάρατοφ πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας η Ουκρανία, σαν «απάντηση» στον μαζικό ρωσικό βομβαρδισμό σε αρκετές ουκρανικές περιφέρειες, που είχε σαν συνέπεια να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να πληγούν ενεργειακές εγκαταστάσεις.
    Σχετικά βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, δείχνουν τη στιγμή που το μη επανδρωμένο αεροσκάφος «σκάει» πάνω στο κτίριο στην πόλη της Ρωσίας.
    Σύμφωνα, μάλιστα, με την ενημέρωση που παρείχε η διοίκηση της πόλης, από το συγκεριμένο χτύπημα στο κτίριο 40 ορόφων, καταστράφηκαν δύο διαμερίσματα και τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι, με τον έναν εκ των οποιών, μια γυναίκα αγνώστων λοιπών στοιχείων, να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
    Τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες από τη μαζική ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

    Τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία σε αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε σήμερα η Ρωσία, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους συνεργάτες του να ζητούν άδεια από τους Συμμάχους για πλήγματα σε μεγάλο έυρος εντός της ρωσικής επικράτειας.
    Οι απώλειες αναφέρθηκαν στη Λουτσκ, στη βορειοδυτική Ουκρανία, στη Ντνίπρο, στο ανατολικό και στη Ζαπορίζια, στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP, τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν αεροπορικές επιθέσεις σε πολλές περιφέρειες της χώρας, ενώ τουλάχιστον 7 εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί πάνω από την πρωτεύουσα Κίεβο.

    Οι περιφερειάρχες της Οδησσού και της Ζαπορίζια, στον νότο, όπως και αυτός του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανέφεραν με αναρτήσεις τους στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram εκρήξεις και κάλεσαν τους κατοίκους να καταφύγουν σε ασφαλή μέρη.
    "Μια πολυκατοικία υπέστη ζημιές σε επίθεση του εχθρού στη Λουτσκ", δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Πολίστσουκ, σημειώνοντας ότι σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

    Νωρίτερα 5 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί από επίθεση σε βιομηχανική εγκατάσταση στην κεντρική περιφέρεια Πολτάβα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της Φίλιπ Πρόνιν.
    Εκρήξεις και διακοπές ρεύματος και νερού στο Κίεβο

    Τουλάχιστον 7 εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα Κίεβο της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP, την ώρα που όλη η χώρα έχει τεθεί σε συναγερμό για ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.
    Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε στην Telegram ότι υπάρχουν διακοπές ρεύματος και νερού σε τμήματα του Κιέβου ύστερα από μεγάλη αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις στην ουκρανική πρωτεύουσα και έπληξαν το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο της περιφέρειας.
    Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας, η DTEK, ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε έκτακτες διακοπές ρεύματος μετά τις επιθέσεις.

    Το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο ήταν στόχος της ρωσικής επίθεσης στο Κίεβο, λέει η κυβέρνηση

    Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η σημερινή ρωσική επίθεση είχε ως στόχο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην περιοχή του Κιέβου.

    «Η σημερινή ρωσική επίθεση ... είχε στόχο τις πολιτικές υποδομές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του ΥΗΣ του Κιέβου», δήλωσε ο Άντριι Σιμπίχα στο Twitter.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τη βοήθεια των αεροπορικών δυνάμεων των Ευρωπαίων γειτόνων της για να καταστρέψει το Κίεβο τα κύματα ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones), τα οποία έπληξαν ξανά σήμερα μαζικά τη χώρα του.

    «Σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για να προστατεύσουμε ζωές αν οι αεροπορικές δυνάμεις των Ευρωπαίων γειτόνων μας συνεργάζονταν με τα F-16 μας και με την αντιαεροπορική μας άμυνα» σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Telegram, ζητώντας «λύσεις».

    «Αν αυτή η ενότητα λειτούργησε τόσο καλά στη Μέση Ανατολή, θα έπρεπε να λειτουργήσει επίσης και στην Ευρώπη» πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στη βοήθεια που προσέφεραν στο Ισραήλ οι δυτικοί σύμμαχοί του για να απωθήσει πρόσφατες αεροπορικές επιθέσεις.

    «Η Αμερική, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλοι εταίροι έχουν τη δύναμη να μας βοηθήσουν να σταματήσουμε αυτόν τον τρόμο. Έχουμε ανάγκη από λύσεις» σημείωσε.
    Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η Ρωσία χρησιμοποίησε πάνω από 100 πυραύλους και γύρω στα 100 drones στη σημερινή επίθεσή της στην Ουκρανία.

    «Πολλή ζημιά στον ενεργειακό τομέα» ανέφερε επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του στο Telegram και υπογράμμισε ότι «ήταν από τα μεγαλύτερα συνδυαστικά πλήγματα. Πάνω από εκατό πύραυλοι διαφόρων ειδών και περίπου εκατό drones Σάχεντ. Και όπως και στα περισσότερα προηγούμενα ρωσικά πλήγματα, αυτό ήταν το ίδιο ύπουλο, βάζοντας στο στόχαστρο κρίσιμες μη στρατιωτικές υποδομές».

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε παράλληλα σε ανάρτησή του στο X ότι "μια συμφωνία να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας των εταίρων για την κατάρριψη πυραύλων και drones κοντά στον εναέριο χώρο τους" θα βοηθούσε να τερματιστούν οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία συντομότερα.

    Η Ουκρανία έχει ήδη ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους της να δημιουργήσουν ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στο δυτικό τμήμα της επικράτειάς της μέσω συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που είναι ανεπτυγμένα στις γειτονικές της χώρες, την Πολωνία και τη Ρουμανία, για να δημιουργηθεί ένα άδυτο, όπου βιομηχανίες, ενεργειακές υποδομές και άμαχος πληθυσμός θα προστατεύονται.

    Ο Κουλέμπα είχε δηλώσει στα τέλη Μαρτίου ότι δεν υπάρχει «κανένα επιχείρημα από νομικής, (από άποψης) ασφαλείας ή ηθικής άποψης, που θα εμπόδιζε τους εταίρους μας να καταρρίπτουν τους ρωσικούς πυραύλους πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας από το έδαφός τους», χωρίς να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες ενός τέτοιου σεναρίου.

    Ο Ζελένσκι εξάλλου δεν έχει πάψει εδώ και πολλούς μήνες να ζητεί επιπλέον συστήματα προστασίας του εναέριου χώρου της Ουκρανίας από τους δυτικούς εταίρους του.

    Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι επιτέθηκε σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

    Η Ρωσία χρησιμοποίησε όπλα υψηλής ακρίβειας για να πλήξει σήμερα σημαντικές ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία που υποστηρίζουν το στρατιωτικοβιομηχανικό της σύμπλεγμα, μετέδωσε παράλληλα σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

    Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου Σέρχιι Πόπκο ανακοίνωσε εξάλλου σε ανάρτησή του στο Telegram ότι η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας κατέρριψε σήμερα γύρω στους 15 πυραύλους και 15 drones που είχαν στόχο την ουκρανική πρωτεύουσα στη διάρκεια της σημερινής ρωσικής επίθεσης.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Φρεγάτα «Ψαρά»: Εξουδετέρωσε επίθεση από drones σε εμπορικό πλοίο στον κόλπο του Άντεν
    Φρεγάτα «Ψαρά»: Εξουδετέρωσε επίθεση από drones σε εμπορικό πλοίο στον κόλπο του Άντεν

    Χρησιμοποίησε το σύστημα antidrone και το πυροβόλο.

    Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 7 Ιουνίου στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΨΑΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, χρησιμοποιώντας τόσο το σύστημα antidrone, όσο και το πυροβόλο, έβαλε εναντίον τεσσάρων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, δύο εκ των οποίων κατερρίφθησαν και τα άλλα απομακρύνθηκαν.

    Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία: Eurokinissi

  • Ηλεία: Το drone της Πυροσβεστικής “χτενίζει” το νομό για επίδοξους εμπρηστές
    Ηλεία: Το drone της Πυροσβεστικής “χτενίζει” το νομό για επίδοξους εμπρηστές

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Μια “περίεργη” πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στο δάσος της παραλίας του Κάτω Σαμικού, σήμανε συναγερμό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στο νομό. Η φωτιά ήταν στην υπόροφη βλάστηση και οι συνθήκες που επικρατούσαν την ώρα έναρξης μπήκαν στο “μικροσκόπιο” του Ανακριτικού Τμήματος.

    Έτσι από το πρωί της Κυριακής η ομάδα “Ίκαρος” ανέλαβε δράση πάνω από την Ηλεία και από περιοχές “ύποπτες” για έμπρησμούς.

    Το drone του Πυροσβεστικού Σώματος “χτενίζει” τις περιοχές αυτές ως άγρυπνος φρουρός ενάντια σε επίδοξους εμπρηστές.

    Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει εδώ και είκοσι ημέρες, οι καιρικές συνθήκες δεν αποτελούν σύμμαχο για την Πυροσβεστική και έτσι ενισχύονται οι δράσεις πρόληψης για να αποφευχθούν πιθανά περιστατικά εμπρησμού.

    Το drone του Πυροσβεστικού Σώματος θα συνεχίσει να πετά πάνω από περιοχές της Ηλείας για όσο χρειαστεί, “σκανάροντας” τις δασικές περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από κακόβουλες ενέργειες.

    Drone 2Το σημείο που ξέσπασε πυρκαγιά το περασμένο Σάββατο στο Κ. Σαμικό.

    Drone 3Το σημείο που ξέσπασε πυρκαγιά το περασμένο Σάββατο στο Κ. Σαμικό.

    Drone 4Μέλη της ομάδας ΣΜΗΕΑ στην περιοχή Καϊάφα - Κ. Σαμικού.

    Drone 5Το όχημα της ομάδας με το drone

  • «Πύραυλος, drone» - Έτσι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι
    «Πύραυλος, drone» - Έτσι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

    Με πυραύλους και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι και άλλους υψηλόβαθμους ουκρανούς αξιωματούχους, πράκτορες που σύμφωνα με το Κίεβο, στρατολογήθηκαν από την εγχώρια υπηρεσία κατασκοπείας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, μεταξύ των εν δυνάμει στόχων ήταν ο επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών Κίριλο Μπουντάνοφ και ο αρχηγός της SBU, Βασίλ Μαλιούκ.

    Η επέμβαση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. Κατά την ίδια πηγή το σχέδιο ήταν να βρεθεί κάποιος στο περιβάλλον Ζελένσκι για να τον δολοφονήσει ενώ για τον Μπουντάνοφ και τους άλλους στόχους το σχέδιο ήταν να δολοφονηθούν με πυραυλικό χτύπημα, με drone-καμικάζι και τελικά με άλλο ένα χτύπημα με πυραύλους που θα εξαφάνιζε τις αποδείξεις για τα drone.

    Όπως αναφέρει ο Guardian, την επιχείρηση είχαν οργανώσει τρεις αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) και πιο συγκεκριμένα οι Μαξίμ Μισούστιν, Ντμίτρο Περλίν και Αλεξέι Κορνέφ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πώς η επίθεση του Ιράν άλλαξε τον πολεμικό «χάρτη»: Τεράστια κενά στις αεράμυνες κατά τις επιθέσεις με drone - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
    Πώς η επίθεση του Ιράν άλλαξε τον πολεμικό «χάρτη»: Τεράστια κενά στις αεράμυνες κατά τις επιθέσεις με drone - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

    Την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά και την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, δημιουργούνται ερωτηματικά και επιπλέον ανησυχία για την εξέλιξη των πολεμικών συγκρούσεων, καθώς η Τεχεράνη πραγματοποίησε την πρώτη πολεμική επίθεση σε βάρος άλλης χώρας, αποκλειστικά με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

    Η παραπάνω κίνηση από το Ιράν δείχνει ότι έχουμε μπει σε μία νέα φάση των εξοπλιστικών αναγκών των χωρών, καθώς ξεφεύγουμε από τις παραδοσιακές μορφές πολέμου. Αυτό εξήγησε μεταξύ άλλων στο ethnos.gr ο επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ, Γιώργος Καμπάς ο οποίος τόνισε ότι πλέον επικρατούν διαφορετικού τύπου επιχειρήσεις όπου σε αυτές βρίσκεται και η χρήση drones τα οποία φέρουν και πυρομαχικά. Όπως είπε, «πρώτη φορά είδαμε γενικευμένη χρήση drones στο πόλεμο ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία».

    Οι τρεις λόγοι που τα UAV επικρατούν στις επιχειρήσεις

    Ο κ. Καμπάς αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της χρήσης των UAV σε σχέση με άλλου τύπου εξοπλισμούς. Επεσήμανε ότι το βασικό πλεονέκτημα είναι το κόστος τους. Είπε ότι είναι φθηνά στην παραγωγή, ενώ παράλληλα σε περίπτωση καταστροφής τους δεν υπάρχει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

    Δεύτερο πλεονέκτημα των μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών, σύμφωνα με τον επίτιμο αρχηγό του ΓΕΣ, είναι ότι δεν χρειάζεται να τα πιλοτάρει άνθρωπος. Έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ανθρώπινη ζωή σε περίπτωση καταστροφής.

    Τα drone κερδίζουν συνεχώς «έδαφος» σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους πολέμου, καθώς παρά το χαμηλό κόστος τους μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στην αντίπαλη πλευρά, ενώ χρησιμοποιούνται ευρέως για υβριδικό πόλεμο. Ο κ. Καμπάς σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μπορεί ένα απλό drone της τάξεως των 10.000 με 20.000 ευρώ να κάνει ζημιά σε έναν αγωγό πετρελαίου ή σε βάσεις πυραύλων και ραντάρ που να κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

    Ο τρίτος λόγος για τον οποίο βλέπουμε τα UAV να χρησιμοποιούνται περισσότερο τον τελευταίο καιρό, είναι ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμα από καμία χώρα σοβαρά αντίμετρα για να τα αντιμετωπίσουν. Ο επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ εξήγησε ότι «η άμυνα που υπάρχει για τα drone είναι με τα συμβατικά μέσα», δηλαδή γίνονται επιχειρήσεις για την κατάρριψή τους με αεροπλάνα και πυραύλους που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ και δολάρια.

    Το παράδειγμα της Ελλάδας και της Τουρκίας

    Ουσιαστικά η χώρα που επιτίθεται με drone δημιουργεί οικονομική ασφυξία στον αντίπαλό του λόγω του κόστους αντιμετώπισης. Ο επιτιθέμενος εξαπολύει επιθέσεις με χαμηλό κόστος, ενώ ο αμυνόμενος καταβάλλει τεράστια ποσά για να αμυνθεί.

    Ο κ. Καμπάς έβαλε στο τραπέζι το παράδειγμα των επιχειρήσεων Ελλάδας και Τουρκίας λέγοντας ότι η Άγκυρα που έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατασκευή των UAV «σηκώνει» μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Αιγαίο τα οποία η Αθήνα απωθεί πετώντας F-16. «Ένα ελληνικό F-16 έχει ώρα πτήσης 16.000 ευρώ και είναι ένα σύστημα που κοστίζει περίπου 80 εκατ. ευρώ και αντιμετωπίζει της τάξεως των 20.000 ευρώ και με ώρα πτήσης 500 έως 1.000 ευρώ».

    Γιατί το Ιράν εξαπέλυσε τόσο μεγάλο αριθμό drone και βαλλιστικών πυραύλων

    Ο επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ αναφέρθηκε στη συνέχει συγκεκριμένα στην επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και στάθηκε στον μεγάλο αριθμό UAV και βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε η Τεχεράνη. Όπως είπε αυτό έγινε «για να σπάσει η αεράμυνα του Ισραήλ που είναι μία από τις καλύτερα τεχνολογικά εξοπλισμένες χώρες σε εξοπλιστικά προγράμματα».

    «Τέτοια συστήματα μπορείς να τα χτυπήσεις μόνο με δύο τρόπους αυτή τη στιγμή. Ο ένας είναι να χρησιμοποιήσεις υπερηχητικούς πυραύλους που κινούνται με δέκα φορές την ταχύτητα του ήχου δηλαδή με περίπου 3.500 χιλιόμετρα την ώρα. Έτσι ακόμα και τα πιο σύγχρονα συστήματα δεν προλαβαίνουν να εντοπίσουν εγκαίρως το χτύπημα» σημείωσε.

    «Ο δεύτερος τρόπος για να χτυπήσεις ένα τόσο σύγχρονο σύστημα αεράμυνας σαν αυτό του Ισραήλ είναι να κάνεις επιχειρήσεις κορεσμού», είπε ο κ. Καμπάς. Οι επιχειρήσεις κορεσμού προϋποθέτουν την αποστολή συγχρόνως ενός μεγάλου αριθμού πυραύλων και drone προς μία περιοχή έτσι ώστε το σύστημα να μην καταφέρει να εντοπίσει και να καταρρίψει όλους τους στόχους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ραντάρ έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν συγκεκριμένο αριθμό στόχων και όταν αυτοί είναι περισσότεροι τότε καταφέρνουν να διαπεράσουν την αμυντική γραμμή και να πετύχουν στόχους στο αντίπαλο έδαφος.

    «Είδαμε ότι το Ισραήλ δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τέτοια επιχείρηση κορεσμού μόνο του. γι’ αυτό συμμετείχαν και δυνάμεις από την Ιορδανία, αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά αεροσκάφη», σημείωσε και εξήγησε ότι αυτές οι αναχαιτίσεις αφορούν μόνο τα UAV και όχι τους πυραύλους που αντιμετωπίζονται μόνο με συστήματα εδάφους-αέρος.

    Πηγή: cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ATEF SAFADI

  • NASA: Φινάλε για την αποστολή του drone - ελικοπτέρου Ingenuity στον Άρη
    NASA: Φινάλε για την αποστολή του drone - ελικοπτέρου Ingenuity στον Άρη

    Το τέλος της αποστολής του ελικοπτέρου Ingenuity στον Άρη ανακοίνωσε την Πέμπτη (25/1), η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA, αφού καταστράφηκε τουλάχιστον ένα από τα πτερύγια του έλικα κατά την 72η και τελευταία πτήση του στον Κόκκινο Πλανήτη.

    Ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον υπογράμμισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πως όσα κατάφερε το Ingenuity ξεπέρασαν κάθε προσδοκία των υπευθύνων της αποστολής.

    Το Ingenuity έφθασε στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, προσαρτημένο στο ρομποτικό όχημα Perseverance της NASA. Δύο μήνες αργότερα έγινε το πρώτο μηχανοκίνητο αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση σε άλλον πλανήτη. Παρότι οι υπεύθυνοι της αποστολής σχεδίαζαν αρχικά μόλις πέντε πτήσεις, έγιναν συνολικά 72.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch