Κέντρα Φυσικού Τοκετού ιδρύονται και στη χώρα μας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας.
Ειδικότερα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Εσωτερικών, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και οι προδιαγραφές για τη λειτουργία των κέντρων.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στα Κέντρα Φυσικού Τοκετού (Birth Centers) θα παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες προγεννητικής και περιγεννητικής φροντίδας σε υγιείς εγκύους, κατηγορίας χαμηλού και πιθανού κινδύνου, επιτόκους, λεχώνες, καθώς και σε νεογνά. Τα Κέντρα οργανώνονται και λειτουργούν με βάση το «Μαιοκεντρικό Μοντέλο Φροντίδας».
Ο μαιευτής ή η μαία αποτελεί τον κύριο επαγγελματία υγείας, που έχει την ευθύνη, με βάση τις σύγχρονες γνώσεις και διεθνείς προδιαγραφές επί των ζητημάτων φυσικού (μη παρεμβατικού) τοκετού, για τον προγραμματισμό της εισαγωγής, την οργάνωση και την παροχή προς την έγκυο προγεννητικής ενημέρωσης, φροντίδας και παρακολούθησης, από την πρώτη επίσκεψή της στο Κέντρο έως τον τοκετό, αλλά και τη μεταγεννητική παρακολούθηση αυτής και του νεογνού.
Χαμηλού κινδύνου κύηση
Στα Κέντρα εφαρμόζονται αποκλειστικά πρακτικές που είναι κατάλληλες για τον τοκετό χωρίς επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών της επισιοτομής και συρραφής περινέου, ενώ δεν παρέχεται επισκληρίδιος ή άλλου είδους αναισθησία στις επιτόκους. Οι γυναίκες γίνονται δεκτές για εισαγωγή σε Κέντρο Φυσικού Τοκετού κατόπιν σχετικής αιτήσεώς τους και αξιολόγησης της φυσικής και σωματικής τους κατάστασης από μαιευτική ομάδα και από μαιευτήρα-γυναικολόγο. Αναλόγως των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες κινδύνου: χαμηλό, πιθανό και υψηλό.
Κριτήρια ένταξης για τη χαμηλού κινδύνου κύηση είναι μεταξύ άλλων:
- Ηλικία της εγκύου ≥18 ετών κατά την πρώτη επίσκεψη και <40 ετών κατά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης
- Μονήρης κύηση
- Τελειόμηνη Κύηση (≥37 εβδομάδων κύησης και ⪃40+6 εβδομάδων κύησης)
- Κεφαλική προβολή εμβρύου
- Αυτόματη έναρξη τοκετού.
Στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου εμπίπτουν οι έγκυες για τις οποίες το Κέντρο Φυσικού Τοκετού ενδείκνυται και αποτελεί ασφαλή επιλογή για τη φροντίδα τους. Στην κατηγορία πιθανού κινδύνου εμπίπτουν οι έγκυες για τις οποίες κρίνεται απαραίτητη, πριν από την εισαγωγή τους σε Κέντρο Φυσικού Τοκετού, η αξιολόγησή τους. Στην κατηγορία υψηλού κινδύνου εμπίπτουν οι έγκυες για τις οποίες, για λόγους υγείας, αντενδείκνυται η εισαγωγή ή παραμονή στο Κέντρο Φυσικού Τοκετού και ο τοκετός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός αίθουσας τοκετών οργανωμένου νοσοκομείου ή κλινικής. Κριτήρια αποκλεισμού από το Κέντρο Φυσικού Τοκετού είναι μεταξύ άλλων η πολύδυμη κύηση, ο προδρομικός πλακούντας, η ισχιακή προβολή, η προεκλαμψία ή υπέρταση.
Υπηρεσίες φυσικού (μη παρεμβατικού) τοκετού δύνανται να παρέχονται αφενός εντός των κτηριακών συγκροτημάτων των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» (Δημόσια Κέντρα Φυσικού Τοκετού), υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν Μαιευτικό – Γυναικολογικό Τμήμα, και αφετέρου εντός των ιδιωτικών κλινικών (Ιδιωτικά Κέντρα Φυσικού Τοκετού), υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν Τμήμα Μαιευτικών Επεμβάσεων. Επιπλέον, υπηρεσίες μη παρεμβατικού τοκετού δύνανται να παρέχονται και από ιδιωτικούς φορείς (Ανεξάρτητα Κέντρα Φυσικού Τοκετού), ως φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εποπτεύονται από την κατά τόπον αρμόδια Περιφέρεια και διασυνδέονται με τα δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές.
Τα Δημόσια και Ιδιωτικά Κέντρα Φυσικού Τοκετού στελεχώνονται με 1-2 μαιευτές/μαίες ανά αίθουσα τοκετού, ανά βάρδια. Για την υποβοήθηση της λειτουργίας των Κέντρων Φυσικού Τοκετού, συγκροτείται Διεπιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα, η οποία απαρτίζεται από Μαίες/Μαιευτές του Κέντρου, καθώς και από ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου/ Ιδιωτικής Κλινικής ή της διασυνδεδεμένης υγειονομικής μονάδας, αποτελούμενο, κατ’ ελάχιστον, από γυναικολόγο – μαιευτήρα, παιδίατρο, νεογνολόγο και αναισθησιολόγο.
Πηγή: cnn.gr