Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024 11:47

Πόρισμα Αρείου Πάγου: Καμία σχέση το predator με τις κρατικές υπηρεσίες - Νόμιμες οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ποινική δίωξη σε βάρος εκπροσώπων και ιδιοκτητών ιδιωτικών εταιριών

Με ανακοίνωση της, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών. Όπως επισημαίνεται η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε μετά από δύο έτη και εννέα μήνες από την αναβάθμιση της έρευνας.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στην οποία παραδόθηκε το περίπου 300 σελίδων πόρισμα του εισαγγελικού λειτουργού καθώς είχε την εποπτεία της έρευνας «δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού.»

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη εξέδωσε σήμερα την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Oλοκληρώθηκε σήμερα η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των υποκλοπών, μετά από (2) δύο περίπου έτη συνολικά, (9) εννέα δε μόλις μήνες από την αναβάθμιση της έρευνας, με την ανάθεσή της από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσωπικά στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, λόγω της μείζονος σημασίας της υπόθεσης και προς αποτροπή του κινδύνου παραγραφής των ερευνωμένων πράξεων. Ο χρόνος εκτιμάται ως ο απολύτως απαραίτητος ενόψει της ασυνήθιστης έκτασης της έρευνας και της σε βάθος διερεύνησης κάθε πτυχής της υπόθεσης.

2.Ενδεικτικά, κατ’ αυτήν εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, και σχεδόν όλοι οι προτεινόμενοι από τους εγκαλούντες-αναφέροντες μάρτυρες και δη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, Διοικητές και Υποδιοικητές και λοιπά μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) την τελευταία 10ετία, μέλη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), Ανώτατοι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Διεύθυνσης Οικονομικών Αρχηγείου κ.λπ τα τελευταία χρόνια, καθώς και της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνολικά δε περισσότεροι από σαράντα (40) μάρτυρες.

3.Επελήφθησαν τρεις Ανεξάρτητες Αρχές και δη η ΑΠΔΠΧ (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), η ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) και η ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας), οι οποίες διεξήγαγαν έρευνες, αλλά και επιτόπιους ελέγχους σε δημόσιους φορείς: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΕΛΑΣ), Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθώς και σε εταιρείες και κατέθεσαν τις εκθέσεις και τα πορίσματά τους.

4.Παράλληλα, σε εξέταση μαρτύρων προέβη και η Δ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που διενήργησε έρευνες σε εταιρείες και οικίες υπόπτων, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν έγγραφα, φορολογικά στοιχεία και ψηφιακά πειστήρια, τα οποία εξετάστηκαν στη συνέχεια από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Διατυπώθηκαν και απαντήθηκαν δύο αιτήματα Δικαστικής Συνδρομής προς τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ελβετίας. Διεξήχθη έλεγχος από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας (Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και κατατέθηκε το πόρισμά της. Επίσης λήφθηκαν ανωμοτί εξηγήσεις, υποβλήθηκαν υπομνήματα κλπ.

5.Ικανοποιήθηκαν ακόμη όλα τα αιτήματα των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαστικής Πραγματογνωμοσύνης, που διενεργήθηκε στα αρχεία της ΕΥΠ από δύο πραγματογνώμονες, παρουσία του ως άνω εισαγγελικού λειτουργού. Η προκαταρκτική εξέταση κατέληξε σε ένα απολύτως εμπεριστατωμένο πόρισμα 300 περίπου σελίδων, που ο ανωτέρω Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπέβαλε στην Εισαγγελέα, η οποία συμφώνησε τόσο με το νομικό όσο και με το ουσιαστικό περιεχόμενό του.

6. Από το πιο πάνω πλούσιο αποδεικτικό υλικό συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού.

7.Ως προς δε τις διατάξεις περί άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, που εκδόθηκαν από την τότε Εισαγγελέα της ΕΥΠ και αφορούν τα έτη 2020-2024, τηρήθηκε απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπεται από το Νόμο, ο οποίος, εκτός των άλλων, διαχρονικά, δεν αξιώνει την παράθεση ειδικής αιτιολογίας στις ως άνω διατάξεις, η σχετική δε πρόβλεψη, η οποία θεσμοθετήθηκε το πρώτον με το Ν. 2225/1994, διατηρήθηκε συνεχώς από όλες τις Κυβερνήσεις μέχρι τον νέο Ν. 5002/9-12-2022, ενώ είναι σύμφωνη και με το πνεύμα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ.την απόφαση της 16/2/2023 του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση C-349/21). Σημειώνεται εξάλλου ότι για την ανωτέρω Εισαγγελέα της ΕΥΠ, μετά τη διενεργηθείσα σχετικά πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εκδόθηκε απαλλακτικό πόρισμα, με το οποίο συμφώνησε, θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο, και η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων.

8.Περαιτέρω προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» στο στάδιο αυτό για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων νομίμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κλπ. Οι πράξεις όμως αυτές, λόγω της επί το επιεικέστερο τροποποίησής τους το 2019, με τον νέο ΠΚ (ν. 4619/2019), τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και παρά το γεγονός ότι υπό το προγενέστερο, αλλά και το σημερινό νομικό καθεστώς (παλαιός ΠΚ και άρθρο 10 του ν.5002/9-12-2022, που τροποποίησε το νέο ΠΚ) έχουν χαρακτήρα κακουργήματος, κατ’ εφαρμογή της αρχής της αναδρομικής ισχύος του επιεικέστερου νόμου (άρθρο 2 ΠΚ), ενόψει και του χρόνου τέλεσης αυτών, που αφορά τα έτη 2020 και 2021.

9.Οι απαιτούμενες αυτές στο παρόν στάδιο «επαρκείς ενδείξεις» για την κίνηση της ποινικής δίωξης κατά των ως άνω ιδιωτών, οι οποίες ερείδονται κυρίως στη διαπίστωση ότι οι εν λόγω εταιρείες εμπλέκονται σε ανάλογες πράξεις παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας κ.α, πολιτικών, δημοσιογράφων κ.λπ και σε άλλες χώρες, σε συνδυασμό με το γεγονός της ύπαρξης παρόμοιων «στόχων» και στην Ελλάδα, κρίθηκε ότι πρέπει να οδηγήσουν τη σχετική κατηγορία στο ακροατήριο για να ελεγχθεί η βασιμότητα αυτής ή όχι.

10.Τέλος επισημαίνεται ότι σε καμία άλλη χώρα δεν διεξήχθη τόσο ενδελεχής (Δικαστική) έρευνα -με τη συμμετοχή μάλιστα και τριών Aνεξαρτήτων Αρχών- για παρόμοια υπόθεση, στις περισσότερες δε περιπτώσεις οι ανάλογες έρευνες κατέληξαν σε επιβολή απλών κυρώσεων και δη προστίμων σε βάρος των ανωτέρω εμπλεκομένων εταιρειών.

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024 12:01

Σχετικά Άρθρα

  • Προειδοποιήσεις ΕΥΠ: Τα σημάδια ότι το κινητό σας έχει παραβιαστεί και πώς να προφυλαχθείτε
    Προειδοποιήσεις ΕΥΠ: Τα σημάδια ότι το κινητό σας έχει παραβιαστεί και πώς να προφυλαχθείτε

    Εγχειρίδιο από την ΕΥΠ για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

    Ένα οδηγό για την παραβίαση κινητών τηλεφώνων, αλλά και υπολογιστών, εξέδωσε η ΕΥΠ. Στα εν λόγω εγχειρίδια παρουσιάζονται τα σημάδια που μπορεί να εντοπίσει ο χρήστης για να καταλάβει πως η συσκευή του έχει παραβιαστεί. Παράλληλα επισημαίνονται και κάποιες ενέργειες που μπορεί να κάνει για να προφυλαχθεί

    Σημειώνεται πως οι οδηγίες απευθύνονται κυρίως σε εργαζομένους του Δημοσίου που διαχειρίζονται ευαίσθητα ή διαβαθμισμένα δεδομένα, με σκοπό την προστασία των πληροφοριών και την ασφάλεια των επικοινωνιών τους. Ωστόσο σε αυτά υπάρχουν και γενικές οδηγίες, οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες για όλους τους χρήστες.

    «Το κινητό μας βαθμιαία γίνεται όλο και πιο απαραίτητο για τις πιο απλές μέχρι και τις πιο σύνθετες απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας (για επικοινωνία, ενημέρωση, συναλλαγές, διασκέδαση κ.λπ.) και όταν ο χρόνος που ο καθένας μας το χρησιμοποιεί γίνεται όλο και περισσότερος (τρεις ώρες και δεκαπέντε λεπτά κατά μέσον όρο παγκοσμίως, με αυξητική τάση)», αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης και προσθέτει:

    «Είναι προφανές ότι καθένας μας έχει επάνω του ένα θησαυροφυλάκιο στοιχείων, που πολλοί τρίτοι μπορεί να εποφθαλμιούν για κακόβουλους σκοπούς. Όταν μάλιστα τα κινητά χρησιμοποιούνται από στελέχη του δημοσίου φορέα που χειρίζονται διαβαθμισμένες πληροφορίες, τυχόν διαρροές στοιχείων από αυτά μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια και εμπιστευτικότητα πληροφοριών σημαντικών για τη λειτουργία δημόσιων φορέων και την εθνική μας ασφάλεια».

    Τα σημάδια πως το κινητό σας έχει παραβιαστεί

    • Αναδυόμενα παράθυρα (pop - ups) με διαφημίσεις
    • Ύποπτα μηνύματα και κλήσεις από ή προς άγνωστους αριθμούς
    • Μεγάλη χρήση δεδομένων
    • Ασυνήθιστη απώλεια μπαταρίας ή υπερθέρμανση του κινητού
    • Μείωση απόδοσης
    • Αλλαγές στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου – κυρίως σε άδεια χρήσης κάμερας ή μικροφώνου
    • Ασυνήθιστες χρεώσεις στον λογαριασμό
    Μέτρα προστασίας για τα smartphones
    • Προβείτε σε απενεργοποίηση και επανεκκίνηση του κινητού σας τηλεφώνου μια φορά την ημέρα
    • Λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες εκδόσεις λογισμικού, καθώς και τις ενημερώσεις ασφαλείας
    • Περιορίστε τον αριθμό εφαρμογών από το Google Play Store/App Store που κατεβάζετε στο κινητό
    • Κλειδώνετε την οθόνη σας είτε με βιομετρικό κλείδωμα είτε με PIN/ κωδικό
    • Απενεργοποίηση Κάμερας και Μικροφώνου
    • Περιορίστε τα δικαιώματα πρόσβασης των εφαρμογών σας σε λειτουργίες όπως Κάμερα, Μικρόφωνο, Τοποθεσία, Επαφές σας, Φωτογραφίες
    • Απενεργοποιήστε την παρακολούθηση τοποθεσίας και την παρακολούθηση των διαφημίσεων
    • Μην συνδέεστε σε άγνωστα ή/και ανοιχτά (μη κλειδωμένα) δίκτυα Wi-Fi και αποφύγετε τους δημόσιους χώρους φόρτισης με χρήση USB. Όπως επισημαίνεται οι δράστες έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τις θύρες ώστε να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές που συνδέονται . Πρόκειται για την τακτική juice jacking.
    Μέτρα προστασία για τη χρήση υπολογιστή
    • Λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος καθώς και τις ενημερώσεις ασφαλείας
    • Προβείτε στην εγκατάσταση γνήσιας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος WINDOWS στον υπολογιστή σας
    • Χρησιμοποιείτε λογισμικό κατά των ιών (anti-virus)
    • Ενεργοποιήστε ή εγκαταστήστε το τείχος προστασίας (firewall)
    • Τηρείτε βασικούς κανόνες ασφαλείας κατά τη δημιουργία και χρήση λογαριασμού χρήστη στον υπολογιστή σας, όπως χρήση τοπικού λογαριασμού Microsoft χρήση λογαριασμού Διαχειριστή μόνο από εξουσιοδοτημένο χρήστη κλείδωμα οθόνης προστασία κωδικών πρόσβασης
    • Δημιουργείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντίγραφα ασφαλείας (backups)
    • Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας στον υπολογιστή σας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση εφαρμογών σε Κάμερα/Μικρόφωνο, την απενεργοποίηση εντοπισμού της Τοποθεσίας και της παρακολούθησης των διαφημίσεων
    • Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις ασφάλειας και ιδιωτικότητας στους browsers που χρησιμοποιείτε για την περιήγησή σας στο Διαδίκτυο
    Οι πιο διαδεδομένοι κίνδυνοι για smartphones

    Κακόβουλο λογισμικό (malware)

    Αποτελεί την πιο παραδοσιακή απειλή για όλους τους τύπους συσκευών που έχει ως στόχο να μολύνει τη συσκευή ενός προσώπου, να υποκλέψει τα δεδομένα του ή να αλλοιώσει τον κώδικα του συστήματος. Τα συνηθέστερα παραδείγματα τέτοιων προγραμμάτων περιλαμβάνουν ιούς, trojans («δούρειους ίππους»), ransomware, spyware, adware, κ.λπ.

    Απειλές «social engineering»

    Ο όρος αυτός αναφέρεται στις επιθέσεις που βασίζονται στην προσωπική επικοινωνία με τον χρήστη, με σκοπό να του αποσπάσουν πληροφορίες, οι οποίες κατόπιν θα πουληθούν ή θα αξιοποιηθούν από τους επιτιθέμενους για εκβιασμό, κλοπή χρημάτων ή υποκλοπή ταυτότητας.

    Απειλές «phishing»

    Ο όρος phishing («ηλεκτρονικό ψάρεμα») αναφέρεται στις επιθέσεις κατά τις οποίες ο επιτιθέμενος, υποδυόμενος έναν αξιόπιστο οργανισμό, παραπλανά τον χρήστη, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ζητώντας του να ακολουθήσει κάποιο σύνδεσμο (link) και να εισάγει προσωπικούς κωδικούς ή και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες. Συχνά δε, η επικοινωνία με στόχο το phishing γίνεται μέσω των social media.

    Κλοπή δεδομένων

    Οι παραβιάσεις δεδομένων μπορεί να οδηγήσουν σε έκθεση προσωπικών πληροφοριών, αν μια συγκεκριμένη εφαρμογή ή υπηρεσία που χρησιμοποιείται από τον χρήστη πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης. Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν τα κλεμμένα διαπιστευτήρια για να υποκλέψουν την ταυτότητα του χρήστη ή για να αποκτήσουν εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του χρήστη.

    Ευπάθειες λογισμικού

    Οι κυβερνοεγκληματίες επιδιώκουν να εντοπίσουν τα «κενά ασφαλείας» των λειτουργικών συστημάτων και να τα εκμεταλλευτούν. Κάθε αδυναμία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων κυβερνοαπειλών. Για τον λόγο αυτό πρέπει οι χρήστες να προβαίνουν σε συχνές και επαρκείς ενημερώσεις ασφαλείας.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Λειψυδρία: Δυναμική παρέμβαση για τις παράνομες γεωτρήσεις και την κλοπή νερού ζητά από τους εισαγγελείς ο Άρειος Πάγος
    Λειψυδρία: Δυναμική παρέμβαση για τις παράνομες γεωτρήσεις και την κλοπή νερού ζητά από τους εισαγγελείς ο Άρειος Πάγος

    Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία κάνει λόγο για αλόγιστη χρήση των υδάτων

    Εγκύκλιο για τη λειψυδρία και την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων εξέδωσε ο Άρειος Πάγος, προειδοποιώντας ότι οι επιπτώσεις της μείωσης των υδατικών χώρων είναι έντονες και πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται ή αναμένεται να βρεθούν σε ανησυχητική κατάσταση.
    Οι κρατικές υπηρεσίες εξετάζουν τη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα λειψυδρίας, ειδικά αν οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις εξακολουθήσουν να βαίνουν μειούμενες. «Το ως άνω πρόβλημα επιδεινώνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, από τη μη ορθολογική διαχείριση των υδάτων, η οποία μάλιστα πολλές φορές λαμβάνει τη μορφή της αλόγιστης χρήσης του ύδατος, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση», σημειώνεται.
    Σ’ αυτή την παρατηρούμενη αλόγιστη χρήση των υδάτων συμβάλλουν ουσιωδώς τόσο οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, ενώ ο αριθμός των παράνομων γεωτρήσεων είναι πολλαπλάσιος των νομίμων, αναφέρει ο Άρειος Πάγος.

    Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι παράνομες γεωτρήσεις και η ανεξέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, συνιστούν αξιόποινες πράξεις και καλεί τους εισαγγελείς να παρέμβουν δυναμικά σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται τέτοιες παραβάσεις.
    «Περαιτέρω, όπως είναι αυτονόητο, πρέπει να διώκεται και η αυθαίρετη επέμβαση στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης των ΟΤΑ από ιδιώτες και συγκεκριμένα η κλοπή του νερού, η οποία έχει ως συνέπεια να το στερούνται οι νόμιμοι χρήστες του για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών τους, όπως ύδρευση και καθαριότητα, αλλά ενδεχομένως και τη βλάβη των δικτύων αυτών και εν γένει την παρεμπόδιση ή διατάραξη της παροχής στο κοινό νερού (άρθρα 372 παρ.1, 378 παρ.2, 293 ΠΚ κλπ )», επισημαίνεται.

    Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:

    Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ως αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής κρίσης σε παγκόσμια κλίμακα, είναι αυτό της μείωσης των υδατικών πόρων, σε αντίθεση με την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές της επικράτειας, λόγω κυρίως, αλλά όχι και αποκλειστικά, του τουρισμού.

    Ήδη οι επιπτώσεις της μείωσης των υδατικών πόρων είναι έντονες και πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται ή αναμένεται να βρεθούν σε ανησυχητική κατάσταση, εξετάζεται δε η λήψη μέτρων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπισθούν στο άμεσο μέλλον φαινόμενα λειψυδρίας, ειδικά εάν οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις εξακολουθήσουν να βαίνουν μειούμενες.

    Το ως άνω πρόβλημα επιδεινώνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, από τη μη ορθολογική διαχείριση των υδάτων, η οποία μάλιστα πολλές φορές λαμβάνει τη μορφή της αλόγιστης χρήσης του ύδατος, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση.

    Σ’ αυτή την παρατηρούμενη αλόγιστη χρήση των υδάτων συμβάλλουν ουσιωδώς τόσο οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, ενώ ο αριθμός των παράνομων γεωτρήσεων είναι πολλαπλάσιος των νομίμων.

    Είναι αμφίβολο εξάλλου αν και πως διασφαλίζεται στις νόμιμες γεωτρήσεις ότι και ο καθορισμός της ποσότητας που λαμβάνει κάθε δικαιούχος καλύπτει σε κάθε περίπτωση τις πραγματικές του ανάγκες για το χώρο στον οποίο υπάρχει γεώτρηση και όχι αυτές που ο ίδιος δημιουργεί με ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία, εικονικές π.χ μισθώσεις γειτονικών ακινήτων ή στο πλαίσιο επαγγελματικής καλλιέργειας, πέραν του χώρου αυτού, στον οποίο υπάρχει η γεώτρηση. Την ίδια στιγμή ο υδροφόρος ορίζοντας γλυκού νερού πολλών περιοχών συνεχώς μειώνεται και ουσιαστικά κατστρέφεται, αφού κατακλύζεται από την εισροή σε αυτόν αλμυρού νερού.

    Για να μην μπορεί συνεπώς, έστω και καθ’ υπερβολή, να πει κανείς ότι “στη χώρα μας το νερό το πετάμε”, απαιτείται, εκτός από την αυτονόητη επαγρύπνηση των αρμοδίων αρχών με επίταση των ελέγχων σε κάθε κατεύθυνση, ήτοι των γεωτρήσεων βιομηχανιών, αγροτών, ξενοδοχείων και κάθε είδους άλλων επιχειρήσεων και η συνδρομή των Εισαγγελιών όλης της χώρας για τη διασφάλιση, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, της ορθολογικότερης, κατά το δυνατόν, διαχείρισης των υδατικών πόρων όλης της επικράτειας.

    Συγκεκριμένα, οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, συνιστούν, εκτός των άλλων και αξιόποινες πράξεις, αφού εμπίπτουν στο πεδίο του άρθρου 28 του ν. 1650/1986, για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως ισχύει, σε συνδυασμό με το ν. 4014/2011 «περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων κλπ» και την ΚΥΑ 146896/2014 (ΦΕΚ 2878/ Β’ /27.10.2014 «Κατηγορίες αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης των υδάτων. Διαδικασία και όροι έκδοσης των αδειών, περιεχόμενο και διάρκεια ισχύος τους και άλλες συναφείς διατάξεις»), όπως διορθώθηκε (Β’ 3142/21.11.2014), τροποποιήθηκε (Β’ 1435 / 10.7.2015, Β’ 69 / 22.1.2016, Β’ 814 /14.3.2017, Β7 1562/ 24.4.2020) και ισχύει.

    Εν όψει των ανωτέρω, θα πρέπει να παρέμβετε δυναμικά εφαρμόζοντας τον Νόμο με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών ελέγχου των παράνομων γεωτρήσεων (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και της ΕΛΑΣ-βλ. και σχετική εγκύκλιο ΑΠ οικ 102135/10.12.2015 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- Ειδική Γραμματεία Υδάτων- με θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες των Δήμων και των Περιφερειών σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων των όρων των αδειών χρήσης ύδατος και των παραβάσεων των διατάξεων της ΚΥΑ 146896/2014»), από τις οποίες επιβάλλεται να ζητήσετε να σας αποστέλλουν, όταν διαπιστώνουν τις πιο πάνω παραβάσεις, τις εκθέσεις διαπίστωσης αυτών (βλ. άρθρο 12 της πιο πάνω ΚΥΑ), για την εκ μέρους σας αξιολόγησή τους και την άσκηση της ενδεδειγμένης κατά περίπτωση ποινικής δίωξης.

    Περαιτέρω, όπως είναι αυτονόητο, πρέπει να διώκεται και η αυθαίρετη επέμβαση στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης των ΟΤΑ από ιδιώτες και συγκεκριμένα η κλοπή του νερού, η οποία έχει ως συνέπεια να το στερούνται οι νόμιμοι χρήστες του για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών τους, όπως ύδρευση και καθαριότητα, αλλά ενδεχομένως και τη βλάβη των δικτύων αυτών και εν γένει την παρεμπόδιση ή διατάραξη της παροχής στο κοινό νερού (άρθρα 372 παρ.1, 378 παρ.2, 293 ΠΚ κλπ ).

    Η κατά τα ως άνω εφαρμογή του Νόμου με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών εκτιμάται ως απολύτως αναγκαία στην κατεύθυνση της διασφάλισης, κατά το δυνατόν, της ορθολογικότερης διαχείρισης των υδάτων στην Ελληνική Επικράτεια.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Στον Άρειο Πάγο ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε σε λούνα παρκ: «Δεν φοβάμαι, δεν θα σταματήσω»
    Στον Άρειο Πάγο ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε σε λούνα παρκ: «Δεν φοβάμαι, δεν θα σταματήσω»

    Με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη συναντήθηκε σήμερα ο πατέρας του 19χρονου, Γιάννη που έχασε τη ζωή του σε παιχνίδι λούνα παρκ στη Χαλκιδική.

    Σε δηλώσεις του, εξερχόμενος του δικαστικού μεγάρου, ο πατέρας του Γιάννη τόνισε πως έγινε «μια προσπάθεια σε ανθρώπινο επίπεδο και σε επίπεδο διαδικασιών ώστε να ενημερώσουμε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το πως εξελίσσεται ένα κομμάτι των ερευνών.»

    Ο πατέρας του Γιάννη τόνισε πως έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη ενώ πρόσθεσε πως αύριο αναμένουν επίσημο φορέα για τον τεχνικό έλεγχο ώστε να μπορέσουν οι δικαστές και οι εισαγγελείς να συντάξουν κατηγορητήριο.

    «Οι πληροφορίες από τις έρευνες ντροπιάζουν τον ελληνικό λαό. Ένα σάπιο σύστημα που για 2 και 3 ευρώ σκοτώνει τα παιδιά των Ελλήνων. Δε θα σταματήσω μέχρι να βγουν όλοι όσο εμπλέκονται στο φως. Και εμπλέκεται πάρα πολύς κόσμος. Τις επόμενες ημέρες θα φέρουμε ένα σύνολο από πληροφορίες για το πόσο μεγάλη είναι η διαπλοκή όχι μόνο στα λούνα παρκ αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις... Εδωσα φάκελο στη εισαγγελέα με στοιχεία της έρευνας. Η εισαγγελέας συμπάσχει μαζί μας. Δεν υπάρχει κανείς που να έχει στηρίξει την οικογένεια μου και οι πάντες είναι εξαφανισμένοι» τόνισε, επίσης, ο πατέρας του Γιάννη.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Χαλκιδική: Στον Άρειο Πάγο ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ
    Χαλκιδική: Στον Άρειο Πάγο ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ

    Στον Άρειο Πάγο θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα (2/9) ο πατέρας του 19χρονου που έχασε τη ζωή του σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική όπου θα συναντηθεί με την εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή προκειμένου να γίνει ο τεχνικός έλεγχος στο μοιραίο λούνα παρκ, από πιστοποιημένο μηχανικό, μετά το αίτημα της οικογένειας του 19χρονου, μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

    Στις δηλώσεις του ο πατέρας του 19χρονου είχε πει: «Η Δικαιοσύνη λειτουργεί και όποιο εμπόδιο και αν μπει θα προχωρήσει πολύ γρήγορα με αυτούς τους αξιόλογους ανθρώπους που την εκπροσωπούν, για να δικαιωθεί το κάθε παιδί που έχει χαθεί, μαζί και το παλικάρι μου, το δικό μας παιδί. Όπως αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος, εάν είναι δυνατόν θα κληθεί και σήμερα η εταιρεία από την Αθήνα, σε συνεννόηση τον ΔΕΔΔΗΕ για να ηλεκτροδοτηθεί, για να γίνει ο έλεγχος».

    Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της οικογένειας του νεαρού, Απόστολος Αγγελάκης, σε δηλώσεις του έχει αναφέρει: «Ο έκτακτος τεχνικός έλεγχος αφού πρέπει να γίνει μόνο από διαπιστευμένο φορέα. Θα γίνει επισκόπηση του τεχνικού φακέλου του επίμαχου μηχανήματος, θα ελεγχθούν τυχόν βιβλία συντήρησης εάν υπάρχουν, η συντήρηση του, ο ηλεκτρολογικός μηχανολογικός εξοπλισμός. Θα είναι το τελικό στάδιο που θα αποδείξει πλήρως τους ισχυρισμούς και θα επιβεβαιωθούν οι κακουργηματικές ευθύνες των εμπλεκομένων στην επιχείρηση».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κεχαγιά: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια στο σκάνδαλο των υποκλοπών
    Κεχαγιά: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια στο σκάνδαλο των υποκλοπών

    «Το σκάνδαλο των υποκλοπών για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τελειώνει», υπογράμμισε η Βούλα Κεχαγιά.

    Για τις υποκλοπές αλλά και τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε το πρωί της Τρίτης (6/8) η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά.

    Αναφερόμενη στο Πειθαρχικό για τον Χρήστο Σπίρτζη -ο οποίος υποστήριξε πως δεν θα πάει στην επιτροπή Δεοντολογίας- η κ. Κεχαγιά σημείωσε μεταξύ άλλων:

    «Η επιτροπή Δεοντολογίας συνεδριάζει σχεδόν κάθε Τρίτη. Επομένως δεν έχουμε εκτάκτως ένα Πειθαρχικό, είναι προγραμματισμένη. Ο κ. Σπίρτζης έχει στείλει γραπτό κείμενο στην επιτροπή Δεοντολογίας, δεν γνωρίζω το περιεχόμενο. Εξ όσων αντιλήφθηκα από τις χθεσινές δηλώσεις του, θεωρεί ότι δεν είναι τόσο σημαντικό να δώσει εξηγήσεις στην επιτροπή Δεοντολογίας και ότι είναι καλύτερα, να εκφράζει τις απόψεις του για μείζονα ζητήματα δημοσίως. Είναι θέμα του κ. Σπίρτζη, αλλά και της επιτροπής δεοντολογίας πώς θα αξιολογήσει τη μη προσέλευση του κ. Σπίρτζη, και το όλο θέμα που έχει προκύψει μετά την καταγγελία που έχει γίνει. Δεν είμαι μέλος της εν λόγω επιτροπής, ούτε συνομιλώ με τα μέλη», είπε.

    «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια στο σκάνδαλο των υποκλοπών»

    Αναφερόμενη στην πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Έχουμε διακηρύξει ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τελειώνει. Είναι θέμα Αρχών και κράτους δικαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να κινείται θεσμικά, όσα εμπόδια και αν συναντά στον δρόμο του, και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αποκάλυψη της αλήθειας αυτού του πρωτόγνωρου σκανδάλου των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι υπήρξε κατάρριψη των γεγονότων που δείχνουν ότι λειτουργούσε ένα ενιαίο κέντρο παρακολούθησης, μεταξύ της ΕΥΠ και των διαχειριστών του predator, οι οποίοι είχαν, στενές σχέσεις με πρόσωπα του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν μπορεί, 28 τουλάχιστον πρόσωπα από την λίστα που έβγαλε η εισαγγελική έρευνα και παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και από το predator, να είναι αυτό κάτι τυχαίο. Επειδή μιλάμε για μία αντιθεσμική και αντιδημοκρατική εκτροπή, σε ό,τι αφορά στις παρακολουθήσεις, εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Κάναμε κίνηση εμείς και άλλα κόμματα για συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, δεν θα αφήσουμε αυτός ο φάκελος να κλείσει επειδή το ζητά το Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα λογοδοτήσει», υπογράμμισε.

    Ερωτηθείσα εάν αμφισβητείται η δικαιοσύνη με αυτόν τον τρόπο, η ίδια απάντησε ότι «εμείς λέμε ότι οι ελεγκτές ελέγχονται και η δικαιοσύνη κάπου είναι υπόλογη. Μπορεί να είναι υπόλογη στη συνείδησή της, μπορεί να είναι και υπόλογη στην ελληνική κοινωνία, στη δημοκρατία και τους θεσμούς. Η κλήση της εισαγγελέως Αρείου Πάγου και του αντιεισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δεν ήταν για να περάσουμε από κόσκινο την απόφαση, αλλά για να ζητηθούν κάποια στοιχεία που συνοδεύουν τη δικογραφία αυτής της υπόθεσης, να γίνει η συζήτηση και να κατανοήσουν τα κόμματα που αδυνατούν να κατανοήσουν αυτήν την απόφαση, για ποιον λόγο, αρχειοθετήθηκε το ζήτημα των υποκλοπών».

    Τι είπε για Αθηνά Λινού και Παύλο Πολάκη

    Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα εσωτερικά του κόμματος και στην επικαιροποίηση της κόντρας μεταξύ Αθηνάς Λινού και Παύλου Πολάκη.

    «Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση γι΄ αυτό το θέμα. Εμείς το μόνο που μπορούμε να προσθέσουμε είναι οι εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ και κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κοινωνικό έργο της κ. Λινού το εκτιμούμε. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αυτής της αντιπαράθεσης. Δεν έχω να προσθέσω κάτι σχετικά με τη διαγραφή του κ. Πολάκη», σημείωσε η κ. Κεχαγιά.

    Το σχόλιο «Κόκκινο» και «Αυγή»

    Όσον αφορά στο «Κόκκινο» και την «Αυγή», η κ. Κεχαγιά τόνισε: «Είχε υπάρξει μία απόφαση της ΠΓ, η διοίκηση μαζί με τους εργαζόμενους να προσπαθήσουν να βρουν ένα βιώσιμο σχέδιο για τα κομματικά Μέσα του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρητικώς, αυτό το σχέδιο θα έπρεπε να έχει παρουσιαστεί έως τέλη Ιουλίου. Η απόφαση της ΠΓ δεν ήταν να κλείσουν τα κομματικά Μέσα, αλλά να ανασταλεί το ημερήσιο φύλλο της «Αυγής», άρα να συνεχίσουν να λειτουργούν γιατί έχουν ποιότητα, με βάση το 45% της κρατικής επιδότησης του κόμματος. Το 45% ήταν 70%, όμως, λόγω των περικοπών που υπέστη η κρατική επιχορήγηση του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεπακόλουθο της μείωσης του ποσοστού του, αυτό το 70% που πήγαινε στα κομματικά Μέσα, δεν μπορεί να πηγαίνει εκεί», σχολίασε.

    Για το αν το 45% είναι αρκετό για τους εργαζομένους, η ίδια σημείωσε: «Γι΄ αυτό και ανατέθηκε στους εργαζομένους, που λειτουργούν τα Μέσα σε συνεργασία με την διοίκηση να παρουσιάσουν ένα βιώσιμο σχέδιο. Η κατάσταση είναι δύσκολη, είναι οδυνηρό να είναι κάποιος απλήρωτος. Είμαι βέβαιη ότι οι οικονομικές υπηρεσίες του κόμματος καταβάλλον κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να καταβληθεί η αμοιβή για τον μήνα Ιούλιο. Είναι δύσκολες καταστάσεις», παραδέχθηκε.

    Τέλος, σχετικά με την ακρίβεια, η κ. Κεχαγιά υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει πάρει μέτρα για την ακρίβεια και την ενέργεια, είναι ελλιπή, τα μέτρα θα έπρεπε να είναι πιο έγκαιρη, η επιδότηση θα έπρεπε να είναι πιο γενναία και δραστική».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Καλαματιανός: Να διαλευκανθεί πλήρως το σκάνδαλο των υποκλοπών
    Καλαματιανός: Να διαλευκανθεί πλήρως το σκάνδαλο των υποκλοπών

    Σημεία από τη συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη «Μακεδονία της Κυριακής».

    Για τις εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, τόνισε:

    «Το σκάνδαλο των υποκλοπών και των παράνομων παρακολουθήσεων βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο. Πρόκειται για ένα σοβαρότατο ζήτημα που συνιστά πλήγμα στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία. Από την αρχή είχαμε καταγγείλει την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης, ενώ την είδαμε να παρεμβαίνει και νομοθετικά ώστε να αφαιρέσει τη δυνατότητα όλων όσων έχουν παρακολουθηθεί, να μάθουν τους λόγους που έγινε αυτό. Σε ότι αφορά το πόρισμα του Αρείου Πάγου να τεθεί στο αρχείο η δικογραφία για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ως προς την ΕΥΠ, πιστεύουμε ότι τέτοιες αποφάσεις κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη. Κατά τη γνώμη μας, χρειάζεται να αποσαφηνιστούν με ξεκάθαρο τρόπο ορισμένα κρίσιμα και -παράλληλα- θολά σημεία. Ειδικότερα, προέκυψε ότι το 1/3 των στόχων του Predator είχε βρεθεί στο στόχαστρο και της ΕΥΠ. Είναι δυνατόν να πρόκειται για συμπτώσεις; Προφανώς, αυτό το δεδομένο δείχνει ότι υπήρχε ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων. Μάλιστα, θυμόμαστε ότι ένας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να περάσει η ευθύνη και η εποπτεία της ΕΥΠ στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Περαιτέρω, γιατί δεν διερευνήθηκε ο έλεγχος και στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας που θα μπορούσαν να παρέχουν περισσότερα στοιχεία; Επιπλέον, συνέτρεχαν λόγοι εθνικής ασφάλειας ή τέλεσης κακουργηματικών πράξεων που να αιτιολογούν τις παρακολουθήσεις υπουργών, αρχηγού στρατού, δημοσιογράφων, αρχηγού κόμματος κλπ; Γιατί θύματα, μάρτυρες ακόμα και υπάλληλοι των εταιρειών που σχετίζονται με τις υποκλοπές δεν κλήθηκαν από τη δικαιοσύνη; Υπήρξε πρόσβαση στον φυσικό φάκελο του κάθε παρακολουθούμενου στην ΕΥΠ; Γιατί παραπέμφθηκαν μόνο για πλημμέλημα ιδιώτες επιχειρηματίες; Δεν είναι κακούργημα η κατασκοπία και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης; Οι επιχειρηματίες, για προσωπικό ενδιαφέρον παρακολουθούσαν την ηγεσία του στρατεύματος, υπουργούς, πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, δημοσιογράφους κ.α.; Τι ήθελαν να μάθουν; Ποιος έδωσε εντολή παρακολούθησης; Όλα αυτά είναι εξαιρετικής σημασίας ζητήματα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να ζητάει απαντήσεις, ώστε να βγουν τα πάντα στο φως και να αποδοθούν ευθύνες για το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών.»

    Για την κατάσταση που επικρατεί στην καθημερινότητα των πολιτών, επισήμανε:

    «Η κοινωνία έχει πολλά προβλήματα με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια να εξανεμίζουν το εισόδημα, τον μισθό και τη σύνταξη, υπάρχει φτωχοποίηση, το κόστος στέγασης είναι τεράστιο, τα νοσοκομεία μας σε κατάρρευση και ασθενείς δεν μπορούν να βρουν γιατρό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παράγει πολιτική και έχει αποτελεσματικές προτάσεις. Έχουμε καταθέσει προτάσεις νόμου για την ακρίβεια, για το φορολογικό, για να υπάρχουν κίνητρα ώστε να επιτευχθεί η στελέχωση των Κέντρων Υγείας σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας και να ενισχυθούν τα σχολεία μειονεκτικών περιοχών. Εμείς συνεχίζουμε, εστιάζοντας στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, αναδεικνύοντας και προτείνοντας ρεαλιστικές λύσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.»

    Για την ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, ανέφερε:

    «Ο κατακερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο δίνει οξυγόνο και παράταση ζωής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και αυτό οι πολίτες το έδειξαν με την ψήφο τους στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Αποτελεί, λοιπόν, ευθύνη μας να υπάρξει μια προοδευτική συνεργασία σε κοινωνική, προγραμματική και εκλογική βάση προς όφελος του ελληνικού λαού. Το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου οι προοδευτικές δυνάμεις συνεργάστηκαν και είχαν θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, είναι δυνατό και αποτελεί σηματοδότη και για τη χώρα μας. Σίγουρα δεν πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία, καθότι απαιτεί να παραμεριστούν πολιτικοί εγωισμοί και λογικές κομματικών περιχαρακώσεων. Δεν είναι εύκολο, όμως χρειάζεται να προσπαθήσουμε για να βρεθούν κοινά σημεία επαφής και να αναπτυχθούν σχέσεις εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει και οφείλουμε να βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Υποκλοπές: Τηλεφώνημα Χαρίτση σε Σακελλαροπούλου για την κρίση εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη
    Υποκλοπές: Τηλεφώνημα Χαρίτση σε Σακελλαροπούλου για την κρίση εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη

    Την ανησυχία του να μην οδηγηθεί σε πλήρη διερεύνηση η πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών εξέφρασε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Αλέξης Χαρίτσης.

    Ο Αλέξης Χαρίτσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους θεσμούς της δικαιοσύνης, καθώς και για το ενδεχόμενο να μην οδηγηθεί σε πλήρη διερεύνηση η πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς τόνισε προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αυτή η κρίση εμπιστοσύνης προς της Δημοκρατία θρέφει την ακροδεξιά. Υπογράμμισε δε ότι είναι ευθύνη όλων των πολιτικών και πολιτειακών θεσμών και παραγόντων να βάλουν φρένο σε αυτά τα φαινόμενα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Χαρίτσης με χθεσινή του δήλωση κάλεσε τον Πρωθυπουργό να συγκαλέσει Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την ΠτΔ και ζήτησε συνάντηση με την ίδια.

    Η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου ωστόσο βρίσκεται εκτός Αθηνών και για αυτό τον λόγο υπήρξε η τηλεφωνική επικοινωνία. Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο πλευρών στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κεχαγιά: Το πόρισμα του Άρειου Πάγου παραβιάζει τη λογική, γι’ αυτό μιλάμε για συγκάλυψη και κουκούλωμα
    Κεχαγιά: Το πόρισμα του Άρειου Πάγου παραβιάζει τη λογική, γι’ αυτό μιλάμε για συγκάλυψη και κουκούλωμα

    «Και οι κρίνοντες κρίνονται. Και όσοι διενεργούν ελέγχους, ελέγχονται» είπε η Βούλα Κεχαγιά για το πόρισμα του Άρειου Πάγου για τις υποκλοπές.

    «Δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης, παρά μεμονωμένες περιπτώσεις, που δεν πιστεύει ότι υπήρξε σκάνδαλο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και σκάνδαλο υποκλοπών», είπε η Βούλα Κεχαγιά σχολιάζοντας το πόρισμα του Άρειου Πάγου για τις υποκλοπές, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

    «Η αντιπολίτευση όφειλε και οφείλει να ασκεί όλες τις δυνατότητες που της δίνει και ο Κανονισμός της Βουλής, ούτως ώστε να προκαλεί τη διαφάνεια σε διάφορα ζητήματα τα οποία απασχολούν την κοινή γνώμη, όπως η προσπάθεια συγκάλυψης στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αυτό θεωρούμε, και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρωτοβουλία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και φυσικά και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως αξιωματική αντιπολίτευση, να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τόσο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κ. Αδειλίνη, όσο και ο αντεισαγγελέας, ο κ. Ζήσης, ο οποίος διεξήγαγε την προκαταρκτική έρευνα, ούτως ώστε να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις, να διαβιβαστεί η δικογραφία, να έχουμε το πόρισμα και να καταλάβουμε τι ακριβώς έχει συμβεί με βάση την ανακοίνωση της κ. Αδειλίνη, η οποία θεωρούμε ότι είναι μια πολιτική ανακοίνωση η οποία δεν διαφωτίζει την υπόθεση. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι προσπαθεί να κλείσει και να αρχειοθετήσει την υπόθεση οριστικά. Εμείς αυτό δεν θέλουμε να γίνει», είπε σχετικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Η εμπιστοσύνη κλονίστηκε γιατί νομίζω ότι δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης, παρά μεμονωμένες περιπτώσεις, που δεν πιστεύει ότι υπήρξε σκάνδαλο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και σκάνδαλο υποκλοπών. Υπάρχουν γεγονότα, δεν υπάρχουν εικασίες».

    Σε ερώτηση που δέχθηκε γιατί η δικαιοσύνη να θέλει να το συγκαλύψει, η Βούλα Κεχαγιά απάντησε: «Αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη πρέπει να απαντήσει με βάση ποια στοιχεία θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης και ότι πρέπει να κλείσει αυτός ο φάκελος. Όταν υπάρχουν ντοκουμέντα, τα οποία δεν μπορεί κάποιος να τα διαψεύσει, και λένε ότι πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφοι, αρχηγός ενόπλων δυνάμεων και εισαγγελείς και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ και από το Predator, δηλαδή από κάποιους ιδιώτες όπως χαρακτηρίζονται στην εισαγγελική ανακοίνωση, και μόνο αυτό - δεν σας λέω όλα τα στοιχεία που έχουν έρθει σε βάθος διετίας στο φως της δημοσιότητας - δείχνει ότι υπήρχε ένα ενιαίο κέντρο. Για την εισαγγελία φαίνεται ότι αυτό το ενιαίο κέντρο δεν υπήρχε. Όμως αυτό παραβιάζει τη λογική μας. Γι' αυτό τον λόγο μιλάμε για προσπάθεια συγκάλυψης και κουκουλώματος».

    «Ο Άρειος Πάγος λέει στην ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι συνυπήρχε το Predator με την ΕΥΠ, δηλαδή ότι υπήρχε αλληλεπικάλυψη των επισυνδέσεων, και ό,τι έγινε στην EYΠ καλώς έγινε», επισημάνθηκε στη συνέχεια, με τη Βούλα Κεχαγιά να απαντά: «Κι όμως, στη διετία που έχει περάσει έχουν έρθει πάρα πολλά στοιχεία μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα, τα οποία είναι αδιάψευστα και τα οποία καταδεικνύουν ότι υπήρχε παράλληλη και ταυτόχρονη αλληλεπικάλυψη ΕΥΠ και Predator από ανθρώπους, ιδιώτες, οι οποίοι είχαν σχέσεις και διασυνδέσεις και με το Μέγαρο Μαξίμου και με άλλα πρώην κυβερνητικά στελέχη της διακυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη. Διάφορα σπίτια που νοικιάζονταν, υπάλληλοι της ΕΥΠ οι οποίοι απασχολούνταν στο predator, όλα αυτά έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, έχουν υπάρξει οι αποκαλύψεις από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, την ΑΑΔΕ, για τα πέντε παρακολουθούμενα άτομα, - εν πρώτοις, όταν είχαν γίνει οι αποκαλύψεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ανάμεσά τους και ο υπουργός Οικονομικών σήμερα, ο κ. Χατζηδάκης - ταυτόχρονα από ΕΥΠ και predator, και αυτά τα πρόσωπα αποδείχτηκε ότι είναι τουλάχιστον 28. Παρακολουθούμενα ταυτόχρονα ή παράλληλα ή σε διαφορετικό χρονικό σημείο.

    Και ρωτώ λοιπόν: Ένας ιδιώτης, τι κίνητρο έχει να παρακολουθεί τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων ή τον υπουργό Οικονομικών ή έναν άλλον υπουργό της κυβέρνησης; Απλώς για να διασκεδάζει; Κάποιος δεν του έχει δώσει την εντολή; Να το πάρουμε και ανάποδα; Εγώ σας λέω λοιπόν ότι δεν υπήρξε τίποτα - για την οικονομία της συζήτησης και για να προχωρήσουμε τη σκέψη μας: η ΕΥΠ δεν κατάλαβε, δεν κατανόησε, και πέρασε κάτω από τα ραντάρ της όλη αυτή η παρακολούθηση πυλώνων και θεσμών του ελληνικού κράτους, όπως είναι μία κυβέρνηση, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων; Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, το ίδιο; Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Και η σκοπιμότητα ήταν από την αρχή η αναγκαιότητα συγκάλυψης αυτού του σκανδάλου. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το σκάνδαλο έχει σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ενορχήστρωσε την παρακολούθηση πολλών προσώπων».

    Για την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Δικαιοσύνη, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: «Και οι κρίνοντες κρίνονται. Και όσοι διενεργούν ελέγχους, ελέγχονται. Τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης τις παρακολουθούμε, τις σεβόμαστε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τις σχολιάζουμε ή δεν θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς οδηγηθήκαμε σε κάποιες αποφάσεις για γεγονότα και περιστατικά τα οποία είναι εξόφθαλμα και δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης. Και σας ρωτώ: 28 πρόσωπα, τα οποία έχουν πολύ κρίσιμο ρόλο στην Ελληνική Δημοκρατία, παρακολουθούνταν ταυτόχρονα και από την ΕΥΠ, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, και από το κακόβουλο λογισμικό. Πώς συνέβη αυτό; Είναι μια απλή σύμπτωση; Γιατί ο πρωθυπουργός ζήτησε συγνώμη από τον κ. Ανδρουλάκη όταν μάθαμε για την παρακολούθησή του και απέπεμψε τον αρχηγό τότε της EYΠ και τον συνεργάτη του, τον πρωθυπουργικό ανιψιό, τον κ. Δημητριάδη;»

    Για τα όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή, ότι πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη από τον κ. Δημητριάδη, σχολίασε: «Αλήθεια, έτσι είπε στη Βουλή; Ας ζητήσει πρώτα ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης συγνώμη από τον ελληνικό λαό γιατί τα έχει κάνει μαντάρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και γιατί κάθε μέρα χάνουμε συμπολίτες μας λόγω της ανικανότητας ή μάλλον λόγω του συντονισμένου σχεδίου της κυβέρνησης να απαξιώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχουμε νέες αυξήσεις φαρμάκων - 580 φάρμακα παίρνουν ανατιμήσεις - ο κόσμος δεν μπορεί να πάει διακοπές...

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια

    «Η πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε χθες ήταν σε πολιτικό επίπεδο, γιατί ξέρετε κι εσείς ότι η Βουλή κλείνει. Άρα, ό,τι αποφασιστεί θα είναι μετά την επανέναρξη της λειτουργίας της Βουλής, στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου. Ακούω μια ρητορική που λέει "μα δεν γίνεται να έρχεται η Δικαιοσύνη στη Βουλή και να απολογείται στο πολιτικό προσωπικό". Θέλω να σας πω - γιατί κι εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση και μια στρέβλωση από πλευράς της κυβερνητικής πλειοψηφίας - ότι σύμφωνα με το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μπορεί «να καλεί σε ακρόαση τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου και το Γενικό Επίτροπο Διοικητικών Δικαστηρίων για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της Δικαιοσύνης και προς τον σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας». Ας μείνουμε στο τελευταίο: «Προς τον σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας». Υπάρχουν ερωτήματα αμείλικτα στο πολιτικό σύστημα κι εμείς ζητούμε απαντήσεις.

    Θα τα δούμε όλα βήμα - βήμα. Το βέβαιο είναι ότι για μια υπόθεση, ένα σκάνδαλο, το οποίο έχει συγκλονίσει το πολιτικό σύστημα και καταλύει κάθε έννοια των αρχών ενός κράτους δικαίου, δεν θα κάνουμε πίσω. Μπορεί, τυπικά, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να αρχειοθετήσει την υπόθεση των υποκλοπών, εμείς όμως δεν θα κάνουμε πίσω. Θα προσπαθήσουμε με θεσμικούς τρόπους, και πολιτικά, να αναδείξουμε και να φωτίσουμε ακόμη περισσότερο αυτή την υπόθεση, γιατί είναι θέμα αρχής και δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, όπως υποθέτω και για τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης», είπε ενώ σε ερώτηση για αν μπορεί να καταφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, απάντησε: «Ας τα δούμε βήμα – βήμα. Το πρώτο βήμα είναι αυτό, η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και να έρθει η κ. Αδειλίνη και ο κ. Ζήσης, και από κει και πέρα όλα τα συζητάμε και όλα τα βλέπουμε».

    Σύγκλιση κομμάτων για τις υποκλοπές

    «Είναι πολύ σημαντικό. Και δεν είναι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, είναι και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι αναγκαιότητα, για ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία και την κατάλυση των αρχών του κράτους δικαίου, να υπάρχει συμπόρευση των δημοκρατικών δυνάμεων μέσα στη Βουλή. Το θεωρούμε αναγκαιότητα.

    Υπάρχει συνεννόηση, και αυτό αποτυπώθηκε κι από τα αιτήματα που υποβλήθηκαν χθες στη Βουλή για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Βεβαίως υπήρξε προσυνεννόηση γι' αυτή την πολιτική πρωτοβουλία των κομμάτων», είπε ενώ για το αν υπάρχει περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν και κοινή πρόταση στη Βουλή κάποια στιγμή, ακόμη και για το θέμα των υποκλοπών, απάντησε: «Δεν μπορώ να προτρέξω, δεν μπορώ να αποκλείσω. Και σας το λέω αυτό γιατί η εκπεφρασμένη άποψη του κόμματός μας, και μάλιστα από την ηγεσία, τον κ. Στέφανο Κασσελάκη, είναι σε επίπεδο Βουλής ό,τι μπορούμε να κάνουμε, το οποίο θα βοηθάει τη δημοκρατία αλλά και την κοινωνία και τους πολίτες της, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε ακόμη και από κοινού. Άρα όχι μόνο προτάσεις νόμου, για την ακρίβεια, για το κράτος δικαίου, για το ιδιωτικό χρέος, για θέματα που απασχολούν την πλειονότητα της κοινωνίας, θα τα δείτε να έρχονται, κι εκεί θα απευθύνουμε πρόσκληση προς το ΠΑΣΟΚ αν θέλει να συμπράξουμε. Γιατί λοιπόν να προτρέξω και να αποκλείσω ότι κάποια στιγμή, εφόσον πάρει το δρόμο του και αυτό το θέμα με το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεν θα υπάρξει μία συνεννόηση;

    Το αφήνω ορθάνοιχτο, υπό την έννοια ότι ήδη έχει υπάρξει μία συνεννόηση και αυτό που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ είναι προϊόν μιας συνεννόησης σε επίπεδο κομμάτων, τα οποία δεν ανέχονται αυταρχισμό και ζητούν εξηγήσεις για θέματα διαφάνειας».

    Υγεία

    Για το αν υπάρχει σχέδιο να πεθαίνουν συμπολίτες μας στα νοσοκομεία, η Βούλα Κεχαγιά απάντησε: «Δεν είναι σχέδιο. Το σχέδιο είναι να έχουμε εισβολή των ιδιωτών στη δημόσια υγεία, να απαξιωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και δεν κάνουμε τίποτα γι' αυτό. Δεν το ξέρετε κ. Φώσκολε, δεν έχετε ακούσει για τις προσλήψεις των γιατρών οι οποίες είχαν αποφασιστεί πριν από τρία χρόνια, αλλά δεν έχουν προχωρήσει καθόλου στα δημόσια νοσοκομεία; Για ποιο λόγο φτάσαμε στο παρά πέντε επίταξης ιδιωτών γιατρών; Δεν έχετε ακούσει για ανθρώπους που πεθαίνουν σε καρότσες, για το ΕΚΑΒ που δεν πάει να παραλάβει τους ασθενείς και απλώς πηγαίνει και μεταφέρει τη σορό τους; Όταν φτάνει; Και όχι μόνο στα νησιά.

    Επειδή αναφερθήκατε στον κ. Γεωργιάδη: ο κ. Γεωργιάδης ας συμμαζέψει λίγο το υπουργείο του, κι ας συμμαζέψει λίγο τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία έχουν διαλυθεί απολύτως, ενώ έχει αναφερθεί και με πολύ άσχημους χαρακτηρισμούς για λειτουργούς της δημόσιας υγείας, και μετά να καλέσει την αντιπολίτευση να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Δημητριάδη».

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο