Έντονες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους του Βόλου που βλέπουν τις θάλασσες και τα λιμάνια να έχουν «εξαφανιστεί» από τα χιλιάδες νεκρά ψάρια.
Ανατριχίλα προκαλούν οι απόκοσμες εικόνες που έρχονται το τελευταίο τριήμερο - και ένα χρόνο από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία - πό το λιμάνι του Βόλου, το οποίο έχει γεμίσει με χιλιάδες νεκρά ψάρια.
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου προκαλούν θλίψη και έχουν θορυβήσει τους κατοίκους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για έντονη δυσοσμία στην περιοχή. Το θέαμα προκάλεσε και την παρέμβαση του Εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί η ποιότητα των υδάτων στον Παγασητικό και οι πιθανές αιτίες θανάτου των ψαριών στις παραλίες της Μαγνησίας.
Ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος το απόγευμα της Τρίτης (27/08) ανήρτησε φωτογραφίες στο Facebook, όπου φαίνονται τα νεκρά ψάρια να έχουν κατακλύσει όλο τον Παγασητικό.
«Η ζωή μας στην πόλη το τελευταίο 24ωρο είναι ανυπόφορη» λέει στο TheNewspaper.gr μία 57χρονη, η οποία διαμαρτύρεται για την έντονη δυσοσμία.
Οι άνεμοι έφεραν όλη την άσχημη οσμή των νεκρών ψαριών που έχουν κατακλύσει τον Παγασητικό, στο πολεοδομικό συγκρότημα, με αποτέλεσμα η πόλη μέχρι την οδό Ανθίμου Γαζή να μυρίζει άσχημα. «Δε μπορούμε να ανοίξουμε τα παράθυρα του σπιτιού, ούτε να κάτσουμε στην αυλή μας. Είναι αηδιαστική η μυρωδιά του σάπιου ψαριού», ανέφερε στο ίδιο Μέσο 65χρονος κάτοικος του Βόλου.
Πού οφείλεται το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια και πώς θα λυθεί
Εξηγήσεις για την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Παγασητικό κόλπο έδωσε μιλώντας στο MEGA ο Δημήτρης Κλαουδάτος αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και στην αλιεία και στον τουρισμό. Είναι πολύ άσχημη εικόνα για την πόλη μας. Προφανώς, αν μένουν εκεί τα ψάρια, υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν συνεργεία που απομακρύνουν τα ψάρια. Έχουν ληφθεί μέτρα, ψαράδες να συμβάλουν στην απομάκρυνση των ψαριών. Θεωρώ ότι το πρόβλημα σταδιακά θα εκλείψει» ανέφερε ο κ. Κλαουδάτος και συνέχισε:
«Αυτά τα ψάρια δεν προέρχονται από τη λίμνη Κάρλα, αλλά από τις παρακάρλιες περιοχές, εκτός του ταμιευτήρα, από τις πλημμυρισμένες περιοχές. Μόλις αποστραγγιστεί η περιοχή το πρόβλημα θα λήξει» επισήμανε.
Προ διημέρου αποφασίστηκε το κλείσιμο του θυροφράγματος της Κάρλας, ωστόσο τα ψάρια συνεχίζουν να κατευθύνονται προς τον Παγασητικό κόλπο και να δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στο οικοσύστημα, σύμφωνα πάντα με το thenewspaper.