Ελλάδα

Απέραντη θάλασσα από νεκρά ψάρια στον Βόλο - Μαζεύτηκαν πάνω από 57 τόνοι

Απέραντη θάλασσα από νεκρά ψάρια στον Βόλο - Μαζεύτηκαν πάνω από 57 τόνοι

Τοποθετήθηκε δίχτυ στον Ξηριά για τα νεκρά ψάρια - Μήνυση από τον Εμπορικό Σύλλογο της περιοχής κατά παντός υπευθύνου

Συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού της παραλίας του Βόλου από τα νεκρά ψάρια.

Ήδη έχουν απομακρυνθεί 57 τόνοι ψαριών από τα συνεργεία που συνεχίζουν τον καθαρισμό κυρίως με απόχες. Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχει κλείσει το θυρόφραγμα της Κάρλας και έχει τοποθετηθεί και το ειδικό δίχτυ στις εκβολές του Ξηριά ποταμού.

Τα σκάφη που συμμετέχουν στην επιχείρηση καθαρισμού ξεκίνησαν να επιχειρούν και στα σημεία μεταξύ των σκαφών που είναι ελλιμενισμένα στο λιμάνι του Βόλου και κεντρικά, όπου υπάρχει και μεγάλη δυσκολία καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν ζημιές σε σκάφη.

Μήνυση από τον Εμπορικό Σύλλογο της περιοχής κατά παντός υπευθύνου

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε την Τετάρτη (28/8) ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου για τα χιλιάδες νεκρά ψάρια στον Παγασητικό.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η μήνυση είναι «κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού και αφορά στα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της έκθεσης, της υποβάθμισης (ρύπανσης) του περιβάλλοντος, της δυσφήμησης, του άρθρου 15 ΠΚ ή οποιουδήποτε άλλου αδικήματος προκύψει ότι διεπράχθη, στην Εισαγγελεία Πλημμελειοδικών Βόλου».

Ο Εμπορικός Σύλλογος τονίζει ότι η εμφάνιση των νεκρών ψαριών που έχουν κατακλύσει την ακτή του Παγασητικού κόλπου είναι «το αποκορύφωμα μιας ζημιογόνου θερινής περιόδου για τους κλάδους της τοπικής οικονομίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες και δημοσιογραφικά ρεπορτάζ η έντονη δυσοσμία στο παραλιακό μέτωπο φτάνοντας έως το ύψος της οδού 28ης Οκτωβρίου, προκαλεί αίσθημα αποστροφής κι αηδίας με αποτέλεσμα, όπως δηλώνουν ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή να μιλούν για μείωση πελατών έως και 80% και τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό του Βόλου».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «οι επιπτώσεις των πλημμυρών είναι ακόμη εμφανείς, η εμπορική αγορά πλήττεται εξίσου λόγω μείωσης τουριστικής επισκεψιμότητας και δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα μόλυνσης από τα νεκρά ψάρια, τα οποία ξεβράστηκαν από τη λίμνη Κάρλα στον Παγασητικό Κόλπο και από την αμέλεια θυροφράγματος κατά την αποστράγγιση των υδάτων της να είναι επιλήψιμη. Η οικονομική καταστροφή είναι προβλέψιμη καθώς διακόπτεται βίαια η τουριστική περίοδος ενώ θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Σεπτέμβρη. Οι επιχειρήσεις εστίασης που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο αναστέλλουν τη λειτουργία τους και λόγω της διασύνδεσης των δυο αυτών κλάδων της οικονομίας με το εμπόριο, οι συνέπειες και για τον κλάδο μας θα είναι σημαντικές».

Στη μηνυτήρια αναφορά δηλώνεται ότι ο Παγασητικός Κόλπος έχει κατακλυστεί από εκατομμύρια νεκρά ψάρια και πιθανώς άλλα «φερτά» υλικά, με αποτέλεσμα την σφοδρότατη ρύπανση του Παγασητικού και της ευρύτερης περιοχής και κατ’ επέκταση αφενός τον άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αφετέρου την τεράστια δυσφήμιση της περιοχής μας και κατά συνέπεια την τραγική μείωση της τουριστικής κίνησης, την ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία στις επιχειρήσεις μας και τις γενικότερες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

«Μετά από σχετική έρευνα και πληροφορίες, προκύπτει ότι η κύρια αιτία αυτής της ρύπανσης είναι το γεγονός ότι το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας παρέμεινε (εσφαλμένως και πιθανώς παρανόμως) ανοιχτό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας, μέσω του χειμάρρου Ξηριά, στα μολυσμένα νερά της υπερχειλισμένης λίμνης Κάρλας και των πλημμυρισμένων Παρακάρλιων περιοχών, μαζί με τα ψάρια του γλυκού νερού, να χύνονται επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στον Παγασητικό Κόλπο» προσθέτει ο Εμπορικός Σύλλογος.


Εισαγγελική παρέμβαση για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό

Σημειώνεται ότι επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε αυτεπάγγελτα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου για τα νεκρά ψάρια της λίμνης Κάρλας που καταλήγουν στον Παγασητικό.

Μέσω της εισαγγελικής έρευνας, που ανατέθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, θα διερευνηθούν η ποιότητα του θαλασσινού νερού, οι μετρήσεις σε διαπιστευμένα εργαστήρια, το μικροβιακό φορτίο στις εκβολές της λίμνης Κάρλας, ενώ θα διερευνηθεί αν υφίσταται ρύπανση καθώς και η αιτία θανάτου των ψαριών και αν οφείλεται σε δηλητηριώδη ουσία.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, το Λιμεναρχείο θα συγκεντρώσει στοιχεία από την Περιφέρεια και τον Δήμο Βόλου για τις κοντινές στο Πολεοδομικό Συγκρότημα παραλίες Αναύρου, Αλυκών και Ν. Αγχιάλου, καθώς και αν υπάρχει συσχετισμός του φαινομένου με την Περιφέρεια και τον Δήμο Βόλου.

Η έρευνα θα διεξαχθεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και θα εποπτεύεται από αντεισαγγελέα.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις