Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 21:32

Έλληνες του εξωτερικού: Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Δείτε το πρόγραμμα και τα εξεταστικά κέντρα

Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα και τα Εξεταστικά κέντρα για τις εξετάσεις μαθημάτων γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού, ειδικών και μουσικών μαθημάτων, υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έτους 2024.
Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνονται συγκεντρωτικά όλες οι πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τα Εξεταστικά κέντρα για τις εξετάσεις μαθημάτων γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού, ειδικών και μουσικών μαθημάτων, υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έτους 2024, καθώς και η προθεσμία υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ.

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024
pinakas-1
pinakas-2

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται για όλα τα μαθήματα η 16.00 μ.μ. Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος ορίζεται σε τρεις (3) ώρες.

Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2024
pinakas-3
pinakas-4
pinakas-4

Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

- των ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες,
- των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
- για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής
διαρκεί 4΄ έως 6΄ λεπτά ανά υποψήφιο.
- για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια
τρεις (3) ώρες και 30΄ λεπτά.

Γ1. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Οι εξετάσεις σ’ όλα τα μαθήματα, διενεργούνται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τη δήλωση του κάθε υποψηφίου. Οι υποψήφιοι θα παραλάβουν το Δελτίο Εξεταζομένου τους, από το εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα προσέλθουν για εξετάσεις, την ημέρα έναρξης των εξετάσεων.

Τα εξεταστικά κέντρα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων Γενικής Παιδείας και Ομάδων Προσανατολισμού θα λειτουργήσουν :

1) Στην Αθήνα και συγκεκριμένα:
α) 15ο ΓΕΛ Αθηνών (Κυψέλης 46 και Παξών, 11362, τηλ. 2108238552) στο οποίο θα εξεταστούν όλοι οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Α μέχρι και Λ
β) 26ο ΓΕΛ Αθηνών (Μαρασλή 10, Τ.Κ 10676, τηλ: 2107247387) στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Μ μέχρι και Ω
2) Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα:
α) 1ο ΓΕΛ Ευόσμου (Νεμέας & Θαλείας, Εύοσμος Θεσσαλονίκης Τ.Κ.56224, τηλ.2310768147) στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Α μέχρι και Καπ
β) 1ο ΓΕΛ Σταυρούπολης (Πεσόντων Ηρώων 2, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ.56430, τηλ. 2310656387) στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Καρ μέχρι και Ν
γ) 2ο ΓΕΛ Συκεών (Σπάρτακου 24, Συκιές Θεσσαλονίκης, Τ.Κ.56626, τηλ.2310202091) στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Ξ μέχρι και Ω

Γ2. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ.

α) 15ο ΓΕΛ Αθηνών (Κυψέλης 46 και Παξών, 11362, τηλ. 2108238552)
β) 1ο ΓΕΛ Ευόσμου (Νεμέας & Θαλείας, Εύοσμος Θεσσαλονίκης Τ.Κ.56224, τηλ.2310768147)
Γ3. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ «ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ» και «ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ»
Ειδικά για το μάθημα Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία οι εξετάσεις για όλους τους υποψηφίους (συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) θα διενεργηθούν στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οδός Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι.
Εξεταστικό κέντρο για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» ορίζεται στην Αθήνα, το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης (ΘΕΣΗ ΜΑΡΙΖΑ - ΠΑΛΛΗΝΗ, Τ.Κ. 15351, Παλλήνη, τηλ.2106668547, 2106668794) της Δ/νσης Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής στο οποίο θα εξεταστούν όλοι οι υποψήφιοι.

Δ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», εξετάζονται (προφορικά) στα μαθήματα γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού όπως και στα ειδικά μαθήματα, εφόσον έχουν αποστείλει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί, τις ίδιες ώρες και ημέρες, στο 50ο Γυμνάσιο Αθηνών (Χατζηαποστόλου 74-76 και Δόρδου 10443, Αθήνα, τηλ. 210 5136686) από επιτροπή που θα λειτουργήσει στην Αθήνα.

Ε. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΦΑΑ

Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία (αγωνίσματα) των υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2024-25 θα διεξαχθεί το διάστημα από την Παρασκευή 13-9-2024 μέχρι και την Παρασκευή 20-9-2024 σε επιτροπές στην Αθήνα με έδρα τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας (Χίου 16-18, Τ.Κ.10438 Αθήνα, τηλ. 214-4069221) και στη Θεσσαλονίκη με έδρα τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης (Κολοκοτρώνη 22,Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης Τ.Κ.56430 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-605703). Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια Επιτροπή υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας, προκειμένου να δηλώσουν τις ημέρες συμμετοχής στις πρακτικές δοκιμασίες. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά το δελτίο εξεταζομένου και κατά προτίμηση και την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

ΣΤ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ

1. Κατά την εξέταση στο «Γραμμικό Σχέδιο» δίνεται στους υποψηφίους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 50 Χ 70 εκ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 50 Χ 58 εκ.. Για τον λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης, διαστάσεων ανάλογων με το χαρτί σχεδίασης και τα απαραίτητα για τη σχεδίαση όργανα και υλικά, δηλαδή χαρτί πρόχειρο σχεδίασης (ρυζόχαρτο ή άλλο), μολύβια με διαφορετική σκληρότητα για διαφορετικά πάχη γραμμών, όργανα για σχεδίαση με μολύβι ή με σινική μελάνη, ταυ ή παραλληλογράφο, τρίγωνα σχεδίασης, κοινό υποδεκάμετρο και τα λοιπά αναγκαία μέσα σχεδίασης (διαβήτη, καμπυλόγραμμο, γομολάστιχα, ασπίδα σβησίματος, ξύστρα - καμπάνα κλπ.).

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγεθυντικό φακό. Απαγορεύεται, όμως, να χρησιμοποιεί συστήματα σχεδίασης, δηλαδή ειδικά εκτυπωτικά μηχανήματα γραφής και σχεδίασης γραμμάτων, ζελατίνες ή μεταλλικά στοιχεία τυποποιημένων γραμμάτων, αυτοκόλλητα (ράστερ, λετρασέτ κλπ.) γραμμάτων ή γραμμοσκιάσεων και κλιμακόμετρα (υποδεκάμετρα σε διάφορες κλίμακες, ένα : είκοσι, ένα : πενήντα κλπ.), μοιρογνωμόνιο, καθώς και υπολογιστικές μηχανές (κομπιούτερς).

2. Κατά την εξέταση στο «Ελεύθερο Σχέδιο», δίνεται στους υποψηφίους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 50 Χ 70 εκ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 50 Χ 50 εκ.. Για τον λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης, διαστάσεων ανάλογων με το χαρτί σχεδίασης. Η σχεδίαση γίνεται με μολύβια. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του, εκτός από την πινακίδα, μολύβια μαλακά και σκληρά, γομολάστιχα, ξύστρα. Επίσης, επιτρέπεται η χρήση βελόνας μετρήματος κα νήματος στάθμης, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση οργάνων σχεδίασης και η χρήση σπρέι.

Ζ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Για το μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία» διευκρινίσεις έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΥΠΑΙΘΑ.

Για το μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία», οι υποψήφιοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους τα μουσικά όργανα στα οποία θα εξεταστούν, εκτός από τα μουσικά όργανα πιάνο και ευρωπαϊκά κρουστά, τα οποία θα υπάρχουν στο χώρο εξέτασης τους.

Για την εξέταση των έργων των α) «Κλασική, Δυτικοευρωπαϊκή μουσική», β) «Τζάζ και Δημοφιλής μουσική» ειδών μουσικής, καθώς και των έργων Βυζαντινής Ψαλτικής του είδους «Λαϊκή – Παραδοσιακή Μουσική και Βυζαντινή Ψαλτική», οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα χρήσης δικής τους παρτιτούρας, αντίγραφο της οποίας επιπλέον πρέπει υποχρεωτικά να παραδώσουν (μέσω ενός επιτηρητή) και στους εξεταστές.

Διευκρινίσεις έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΥΠΑΙΘΑ.

Οι υποψήφιοι κατά την εξέτασή τους δεν θα πρέπει να φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα.

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 20:01

Σχετικά Άρθρα

  • Ν.Μ. Κρεστένων: Κάθε Τρίτη και Πέμπτη οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις
    Ν.Μ. Κρεστένων: Κάθε Τρίτη και Πέμπτη οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις

    Άμεσα ανταποκρίθηκε η Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Γ.Ν. Ηλείας-Ν.Μ. Κρεστένων Αριστέα Παπαδοπούλου στο αίτημα του Διευθυντή του Κ.Υ Ζαχάρως Προκόπη Παπαζαφείρη για επέκταση της δράσης δωρεάν αιματολογικών εξετάσεων και στους ασφαλισμένους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής λόγω μεγάλης ζήτησης.

    Με γνώμονα πάντα την προάσπιση του αγαθού της υγείας και την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Ν. Ηλείας-και όχι μόνο-η Διοίκηση της Μονάδας επεκτείνει το πρόγραμμα δωρεάν αιματολογικών εξετάσεων εκτός από κάθε Τρίτη και κάθε Πέμπτη της εβδομάδας.

    Η πρωτοβουλία για τους ανασφάλιστους αλλά και ασφαλισμένους πολίτες της Ν. Ηλείας ξεκινά αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου και ώρα 7.30 έως 10.00.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τελευταία ημέρα μαθημάτων για τα γυμνάσια - Πότε ξεκινούν οι προαγωγικές εξετάσεις
    Τελευταία ημέρα μαθημάτων για τα γυμνάσια - Πότε ξεκινούν οι προαγωγικές εξετάσεις

    Το τελευταίο κουδούνι για την τρέχουσα σχολική χρονιά, 2023-24, θα ακουστεί σήμερα, Τρίτη 28/05, στα γυμνάσια της επικράτειας, καθώς είναι η τελευταία ημέρα μαθημάτων.

    Αύριο, 29 Μαΐου, οι Σύλλογοι Διδασκόντων θα συγκληθούν για να αποφασίσουν για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών και των μαθητριών, χωρίς ωστόσο να διεξαχθούν μαθήματα.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, οι προαγωγικές και οι απολυτήριες εξετάσεις στα γυμνάσια θα διεξαχθούν στο διάστημα μεταξύ 3 και 17 Ιουνίου 2024.

    Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, θα πρέπει να έχουν εκδοθεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 19 Ιουνίου.

    Υπενθυμίζεται, για τα λύκεια, ότι οι ενδοσχολικές εξετάσεις για την Γ' λυκείου ολοκληρώθηκαν χθες και πλέον τη σκυτάλη θα πάρουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις την Πέμπτη για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και την Παρασκευή για τους υποψηφίους των ΓΕΛ.

    Οι προαγωγικές εξετάσεις για την Α' και Β' λυκείου θα ολοκληρωθούν στις 14 Ιουνίου 2024.

    Πηγή: Cnn.gr

  • PISA: Σήμερα οι εξετάσεις - Συμμετέχουν 12.000 μαθητές από 660 σχολεία σε όλη την Ελλάδα
     PISA: Σήμερα οι εξετάσεις - Συμμετέχουν 12.000 μαθητές από 660 σχολεία σε όλη την Ελλάδα

    Από τις 9 έως τις 12.00 οι εξετάσεις σε Γλώσσα και Μαθηματικά

    Οι εξετάσεις της ελληνικής Pisa διεξάγονται σήμερα, Τετάρτη 22 Μαϊου, με τη υποχρεωτική συμμετοχή 660 Δημοτικών και Γυμνασίων απ’όλη την Ελλάδα.

    Αφού κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο η στάση εργασίας της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ μέσα στις εξετάσεις της ελληνικής Pisa, ακολούθησε η ΑΔΕΔΥ, που επίσης κήρυξε στάση εργασίας. Το υπουργείο Παιδείας έστειλε έγγραφο στα σχολεία, σύμφωνα με το οποίο «Δεν είναι νόμιμη η συμμετοχή των υπηρετούντων σε αυτές εκπαιδευτικών στην ανακοινωθείσα μόνο με καταχώριση στον Τύπο την 21.05.2024 τετράωρη διευκολυντική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ για την 22.05.2024».

    Οι εξετάσεις της «Ελληνικής PISA», όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, διαφέρουν από το διεθνή διαγνωστικό διαγωνισμό του ΟΟΣΑ στον οποίο οι Ελληνες μαθητές δεν είχαν καταγράψει καλές επιδόσεις και η χώρα μας είχε καταλάβει την 44 η θέση μεταξύ 80 χωρών. Στην ελληνική PISA, η dιεξαγωγή εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα πραγματοποιείται σε μαθητές της ΣΤ’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων και της Γ’ Τάξης των Γυμνασίων. Έχει ως στόχο την έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών σε θέματα Γλώσσας - Κατανόησης Κειμένου και Μαθηματικών, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως αυτά αναφέρονται ή περιγράφονται στα σχετικά Προγράμματα Σπουδών. Απώτερος στόχος είναι η διαμόρφωση εισηγήσεων για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

    Η διαδικασία των διαγνωστικών εξετάσεων

    Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σήμερα, Τετάρτη 22 Μαϊου 2024, θα διεξαχθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις της «ελληνικής PISA».
    Πρόκειται να συμμετάσχουν 12.000 μαθητές – 6.000 της ΣΤ’ Δημοτικού και 6.000 της Γ’ Γυμνασίου - από 660 δημόσιες και ιδιωτικές σχολικές μονάδες όλης της χώρας.

    Η λεγόμενη «Ελληνική Pisa» περιλαμβάνεται στο νόμο 4823/2021 «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις».

    Οι Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα, θα διαρκέσουν συνολικά 190’ – από τις 9πμ έως τις 12.10 μμ.

    Οι μαθητές θα εξεταστούν αρχικά στη Νεοελληνική Γλώσσα (75’). Ύστερα από διάλειμμα τριών λεπτών, θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (75’). Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση των κοινωνικοδημογραφικών στοιχείων (10’).

    Ειδικότερα, οι εξετάσεις αφορούν σε θέματα σχετικά με τα περιεχόμενα των προγραμμάτων σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών με σκοπό την έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων κριτικής σκέψης των μαθητών και μαθητριών, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως αυτά αναφέρονται ή περιγράφονται στα Προγράμματα Σπουδών των ανωτέρω γνωστικών αντικειμένων.

    Την ευθύνη της διενέργειας και της εποπτείας των εξετάσεων έχει ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας, ο οποίος ορίζει δύο εκπαιδευτικούς ως επιτηρητές σε κάθε αίθουσα, εκτός αν πρόκειται για μονοθέσιο σχολείο, οπότε ορίζεται ένας επιτηρητής.

    Η συμμετοχή των σχολείων είναι υποχρεωτική ενώ οι σχολικές μονάδες, που έχουν επιλεγεί, θεωρούνται αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των σχολείων της χώρας, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα ειδικά σχολεία, τα ξενόγλωσσα σχολεία και τα μειονοτικά σχολεία της Θράκης.

    Εάν, κάποια επιλεγμένη σχολική μονάδα αιτιολογημένα αδυνατεί να συμμετάσχει στις εξετάσεις, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις τοπικών εορτασμών/αργιών ή υπάρχουν σοβαρά κωλύματα ασθένειας, αντικαθίσταται με ευθύνη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης από άλλη σχολική μονάδα με τα ίδια χαρακτηριστικά και ενημερώνεται το Ι.Ε.Π.

    Σημειώνεται, ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται από τους εκπαιδευτικούς κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών στα συγκεκριμένα μαθήματα.

    Σε κάθε περίπτωση το Ι.Ε.Π. αναλαμβάνει να διαφυλάξει το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις, βάσει των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων.

    Η επόμενη ημέρα

    Τα αποτελέσματα πρόκειται, στη συνέχεια, να αξιοποιηθούν μέσα από τη διατύπωση εισηγήσεων προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, προτάσεων βελτίωσης των Προγραμμάτων Σπουδών, του εκπαιδευτικού υλικού, της διδακτικής μεθοδολογίας, των προσεγγίσεων συμπεριληπτικής και αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, καθώς και ανάπτυξης εστιασμένων επιμορφωτικών δράσεων.

    Οι αντιδράσεις

    Αφού κρίθηκε παράνομη η προκηρυχθείσα στάση εργασίας της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ μέσα στις εξετάσεις της ελληνικής PISA από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ακολούθησε η εκ νέου προκήρυξη στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ, ύστερα από αίτημα της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.

    Το υπουργείο Παιδείας έστειλε έγγραφο προς τα σχολεία, το οποίο αναφέρει τα εξής:

    «Προς ενημέρωση των Διευθυντών/ντριων – Προϊσταμένων των Σχολικών Μονάδων και των εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας κοινοποίησε επίσης την υπ’ αρ. 461/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Ειδική Διαδικασία Εργατικών Διαφορών-Απεργιακή Διαφορά), με την οποία αναγνωρίσθηκε και κρίθηκε ως παράνομη η κηρυχθείσα με τις από 13.05.2024 και 17.05.2024, αντίστοιχα, αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των συνδικαλιστικών οργανώσεων:

    α) με την επωνυμία «Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης» (ΟΛΜΕ) και

    β) με την επωνυμία ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» (Δ.Ο.Ε), στάση εργασίας για την 22η Μαΐου 2024, που καλύπτει τις ώρες διεξαγωγής των Εθνικών εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα για τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών στην ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού και στην Γ’ τάξη του Γυμνασίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4823/2021, και συγκεκριμένα η τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η πρώτη συνδικαλιστική οργάνωση και το πρώτο τετράωρο του πρωινού προγράμματος που κήρυξε η δεύτερη συνδικαλιστική οργάνωση».

    Στο έγγραφο του υπουργείου υπογραμμίζεται η απαγόρευση των συγκεκριμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων να προχωρήσουν σε απεργία – αποχή, κηρύσσοντας προσωρινά εκτελεστή την απόφαση.
    Όπως δε τονίζεται από το υπουργείο Παιδείας, η απόφαση είναι δεσμευτική για τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων, οι οποίοι συμμετέχουν στις εξετάσεις της ελληνικής PISA.

    Από την πλευρά της, η ΔΟΕ απάντησε ως ακολούθως:

    «Ξεπερνώντας κάθε όριο χρηστής διοίκησης και με τον Γενικό Γραμματέα να προχωρά σε αντιποίηση της ιδιότητας του δικαστή, η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., ανήμπορη να αποτρέψει τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη στάση εργασίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ενάντια στην πραγματοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων «τύπου PISA» έστειλε μέσα στη νύχτα στις σχολικές μονάδες ένα απαράδεκτο έγγραφο δίχως καμία νομική ισχύ όπου ούτε λίγο ούτε πολύ αποφαίνεται (αφού δεν πρόλαβε να προσβάλει την απόφαση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δικαστικά) ότι η στάση «δεν είναι νόμιμη…γιατί ανακοινώθηκε μόνο στον Τύπο».

    Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τονίζει ότι η στάση εργασίας που κήρυξε σήμερα η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για το πρώτο 4ωρο του πρωινού προγράμματος των σχολικών μονάδων, στις 22 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων PISA, δεν έχει προσβληθεί και φυσικά δεν έχει κριθεί δικαστικά, δεν μπορεί, επομένως, να κριθεί ως μη νόμιμη από τον, παντελώς αναρμόδιο για κάτι τέτοιο Γενικό Γραμματέα και οι εκπαιδευτικοί τυγχάνουν της κάλυψης της τριτοβάθμιας οργάνωσης (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.) για τη συμμετοχή τους σ’ αυτήν.

    Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν μαζικά στη στάση εργασίας αποτρέποντας την πραγματοποίηση των εξετάσεων που εντάσσονται στη λογική της κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων και υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης που διαπνέει τον ν.4823/21».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Σήμερα οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα σχολεία
    Σήμερα οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα σχολεία

    Σε εξέλιξη είναι από το πρωί του Σαββάτου 18/05 οι εισαγωγικές εξετάσεις για την πλήρωση 1.794 θέσεων στα Πρότυπα σχολεία της επικράτειας.

    Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις αφορούν την εισαγωγή των μαθητών/τριών στις εισαγωγικές τάξεις (Α' Γυμνασίου/ Α' Λυκείου) των Πρότυπων και στις τάξεις Α' Γυμνασίου/Α' Λυκείου των Εκκλησιαστικών σχολείων.

    Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, η διάρκεια της γραπτής δοκιμασίας είναι:

    - 150 λεπτά για τα Γυμνάσια και

    - 225 λεπτά για τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια,

    - 180 λεπτά για τα Λύκεια και

    - 240 λεπτά για τα Εκκλησιαστικά Λύκεια.

    Για υποψήφιους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ο χρόνος εξέτασής τους είναι επαυξημένος, κατά 45 λεπτά.

    Επίσης, δυνατή αποχώρηση δίνεται μία ώρα μετά την έναρξη της γραπτής δοκιμασίας.

    Οι υποψήφιοι και υποψήφιες θα αξιολογηθούν σε δυο γνωστικά αντικείμενα, τη γλώσσα και τα μαθηματικά, και ερωτήσεις αξιολόγησης θα είναι κλειστού τύπου/πολλαπλής επιλογής. Οι υποψήφιοι για τα Εκκλησιαστικά σχολεία θα εξεταστούν επιπλέον στο μάθημα των θρησκευτικών.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι συνολικά, φέτος, υποβλήθηκαν 9.454 αιτήσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

    Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι χθες, Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε η δημόσια κλήρωση για την εισαγωγή στα Πειραματικά σχολεία, καθώς επίσης και η διαδικασία απόδοσης τυχαίου Αριθμού Προτεραιότητας, σε περίπτωση ισοβαθμίας στα Πρότυπα Σχολεία. Τα αποτελέσματα μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στον σύνδεσμο: https://depps.minedu.gov.gr/?p=12642 .

    Πηγή: Cnn.gr

  • Δήμος Ήλιδας: Η Τοπική Κοινότητα Χαβαρίου τίμησε τους επιτυχόντες της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
    Δήμος Ήλιδας: Η Τοπική Κοινότητα Χαβαρίου τίμησε τους επιτυχόντες της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

    Τους επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το Χάβαρι για τη σχολική χρονιά 2022 – 2023, βράβευσε σε μία όμορφη εκδήλωση η Τοπική Κοινότητα Χαβαρίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας.

    Η βράβευση πραγματοποιήθηκε παρουσία των ίδιων των φοιτητών σήμερα, των γονέων τους και των κατοίκων της κοινότητας, στο Μπεκιάρειο Πνευματικό Κέντρο Χαβαρίου.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν παιδιά που διέμεναν τα ίδια στο Χάβαρι, αλλά και παιδιά που έλκουν την καταγωγής τους από την κοινότητα.

    Τόσο, ο πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Δημήτρης Γκρίλλας, όσο και ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος εξήραν τα παιδιά για την επιτυχία τους, αλλά και τους γονείς που στάθηκαν όλο το διάστημα της προετοιμασίας τους στο πλευρό τους.

    Ο κύριος Χριστοδουλόπουλος επεσήμανε ότι, η νέα τους ακαδημαϊκή ζωή αποτελεί το μεγαλύτερο εφόδια που λαμβάνουν για το μέλλον.

    Οι έπαινοι που δόθηκαν συνοδεύονταν από ένα συμβολικό ποσό για το κάθε παιδί, το οποίο συνελέγη με τη συμβολή φορέων, χορηγών και κατοίκων του χωριού.

    xavari ilida vrev 2

    xavari ilida vrev 3

    xavari ilida vrev 4

    xavari ilida vrev 5

    xavari ilida vrev 6

    xavari ilida vrev 7

    xavari ilida vrev 8

    xavari ilida vrev 9

    xavari ilida vrev 10

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των Πανελλαδικών
    Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των Πανελλαδικών

    Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους.

    Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο κουδούνι μαθημάτων θα ακουστεί στις 17 Μαΐου στα λύκεια και στις 29 Μαΐου στα γυμνάσια της επικράτειας. Επιπλέον, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στο πρώτο μάθημα Πανελλαδικών Εξετάσεων στις 31 και 30 Μαΐου, αντίστοιχα.

    Ενδοσχολικές εξετάσεις και εξετάσεις γυμνασίων

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, ημερομηνία λήξης μαθημάτων των λυκείων έχει οριστεί η 17η Μαΐου. Έτσι, οι ενδοσχολικές εξετάσεις για την Α' και Β' λυκείου θα διεξαχθούν από τις 20 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου 2024. Η 21η Ιουνίου έχει οριστεί ως η καταληκτική ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων.

    Για τους μαθητές της Γ' λυκείου, οι απολυτήριες εξετάσεις θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 20-27 Μαΐου, με καταληκτική ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024.

    Όσον αφορά στα γυμνάσια, η ημερομηνία λήξης μαθημάτων έχει οριστεί η 29η Μαΐου και έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων στο διάστημα 3-17 Ιουνίου 2024.

    Πότε κλείνουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία

    Τα μαθήματα για τους πιο μικρούς μαθητές και μαθήτριες θα συνεχιστούν για περίπου ακόμη ένα μήνα, καθώς το διδακτικό έτος στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της επικράτειας θα λήξει στις 14 Ιουνίου 2024.

    Έναρξη των Πανελλαδικών στα τέλη Μαΐου

    Όσον αφορά στο πρόγραμμα των εξετάσεων των ΓΕΛ, όπως αναφέρθηκε, θα αρχίσουν στις 31 Μαΐου 2024 με το μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Στη συνέχεια, την Τρίτη 4 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

    Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

    Θα μεσολαβήσει ένα κενό εξετάσεων, λόγω της διεξαγωγής των Ευρωπαϊκών Εκλογών στις 9 Ιουνίου και έτσι, οι εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου, με τα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

    Αντίστοιχα, το πρόγραμμα των Πανελλαδικών για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, έχει ως εξής: Έναρξη την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Στη συνέχεια, την 1η Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά ('Αλγεβρα). Θα ακολουθήσουν, από τις 3 έως και τις 17 Ιουνίου οι εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας, με ενδιάμεσο κενό, λόγω των Ευρωεκλογών, μεταξύ 5 και 11 Ιουνίου.

    Σημειωτέον, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν από τις 18 έως και τις 28 Ιουνίου 2024.

    Παρομοίως, η διεξαγωγή των Υγειονομικών Εξετάσεων και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) από τις 17 έως και τις 28 Ιουνίου.

    Πηγή: cnn.gr

  • Οκτώ φρούτα με την περισσότερη βιταμίνη C
    Οκτώ φρούτα με την περισσότερη βιταμίνη C

    Επιλέξτε φρούτα «πρωταθλητές» σε περιεκτικότητα βιταμίνης C στην επόμενη βόλτα σας στο οπωροπωλείο, το σούπερ μάρκετ ή τη λαϊκή

    Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος συνεχίζεται και μετά το χειμώνα, προκειμένου να φροντίσουμε για τη θωράκιση του οργανισμού όλο το χρόνο. Πολύτιμος σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία αποτελούν τα φρούτα, και ειδικότερα όσα περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C.

    Η βιταμίνη C είναι περισσότερο γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της μείωσης της φλεγμονής και της καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών. Έτσι, η επάρκειά της έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, αυτοάνοσων νοσημάτων, καταρράκτη, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, καρδιακών παθήσεων, νευροεκφυλιστικών παθήσεων (όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον) και πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

    Ακολουθούν οκτώ φρούτα που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα διατροφής σας, για περαιτέρω ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

    Πορτοκάλι

    Δε θα μπορούσε να μην ξεκινήσει αυτή η λίστα με το φρούτο που είναι συνώνυμο της βιταμίνης C, το πορτοκάλι. Σε ένα μέτριο πορτοκάλι, θα βρείτε 70 mg της βιταμίνης.

    Aκτινίδιο

    Ζουμερό και με έντονη γεύση, το ακτινίδιο, εκτός από το ότι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και με υπολογίσιμη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, περιέχει επίσης φυτικές ίνες και σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, με ένα μεσαίο ακτινίδιο να προσφέρει περίπου 64 mg της βιταμίνης.

    Φράουλα

    Παρότι θα πρέπει να καταναλώσετε αρκετές για να λάβετε τις ποσότητες που αναλογούν σε πορτοκάλι ή ένα ακτινίδιο, οι φράουλες, εκτός από ασυναγώνιστη γεύση, έχουν και σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, με μόλις μισό φλιτζάνι να περιέχει 49 mg της πολύτιμης βιταμίνης.

    Πεπόνι

    Το αντίπαλον δέος του καρπουζιού, το πεπόνι, εκτός από νόστιμο και δροσερό, προσφέρει κι αυτό επάρκεια σε βιταμίνη C, με ένα φλιτζάνι να περιέχει 58 mg, βοηθώντας στην αναπλήρωση των ημερήσιων αναγκών σας.

    Γκρέιπφρουτ

    Το «ξαδερφάκι» του πορτοκαλιού με την πικρή γεύση, εφόσον ανήκει στα εσπεριδοειδή, περιέχει κι αυτό κάποια ποσότητα βιταμίνης C, με μισό ή ένα μέτριο γκρέιπφρουτ να περιέχει 39 mg βιταμίνης C, ενώ τα ¾ του φλιτζανιού χυμό γκρέιπφρουτ προσφέρουν αξιοσημείωτα 70 mg.

    Μήλο

    Εφόσον είναι διαθέσιμα σχεδόν όλο το χρόνο, τα μήλα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών και βιταμίνης C. Ανεξάρτητα από το είδος του, ένα μέτριο μήλο περιέχει 8 mg βιταμίνης C.

    Ανανάς

    Το μοναδικό τροπικό φρούτο αυτής της λίστας, ο ανανάς, φαίνεται πως βρίσκεται κι αυτός σχεδόν πάντα στο ράφι του σούπερ μάρκετ, περιέχοντας σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Αποτελεί επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, με 79 mg σε ένα φλιτζάνι.

    Κεράσι

    Είτε τα λατρεύετε είτε δεν τα προτιμάτε, τα κεράσια συγκαταλέγονται σε βασικούς πρωταγωνιστές του καλοκαιριού. Ένα πρόσθετό τους πλεονέκτημα είναι ότι περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C: ένα φλιτζάνι περιέχει 15 mg της βιταμίνης.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Σχολεία: Πότε θα γίνουν οι εξετάσεις σε Λύκεια, Γυμνάσια, ΕΠΑΛ - Πότε τελειώνουν τα μαθήματα
    Σχολεία: Πότε θα γίνουν οι εξετάσεις σε Λύκεια, Γυμνάσια, ΕΠΑΛ - Πότε τελειώνουν τα μαθήματα

    Το πρόγραμμα για τη λήξη των σχολικών μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας. Στην ίδια απόφαση ορίζονται οι ημερομηνίες για τις προαγωγικές εξετάσεις καθώς και οι όροι προαγωγής και απόλυσης των μαθητών. Τα μαθήματα στα Γυμνάσια θα λήξουν στις 29 Μαΐου, ενώ στα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ τα μαθήματα λήγουν στις 17 Μαΐου.

    Λύκεια

    Στα λύκεια η λήξη των μαθημάτων ορίστηκε για την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024. Το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων ανακοινώνεται στους μαθητές τουλάχιστον 5 μέρες πρίν από τη λήξη των μαθημάτων. Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης Ημερήσιων λυκείων θα γίνουν από τη Δευτέρα 20 Μαΐου έως και την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024. Τα αποτελέσματα θα εκδοθούν έως το αργότερο την Παρασκευή 21 Ιουνίου.

    Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών Γ΄ τάξης Ημερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων θα γίνουν από τη Δευτέρα 20 Μάιου έως και τη Δευτέρα 27 Μαΐου . Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν έως την Τετάρτη 29 Μαΐου. Όσοι μαθητές απουσιάσουν από τις εξετάσεις δικαιολογημένα θα υπάρχει ειδική εξεταστική περίοδος κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου .

    Το ίδιο θα ισχύει και για όσους δεν καταφέρουν να πιάσουν το Γενικό Μέσο Ορο. Τα αποτελέσματα των της ειδικής εξεταστικής περιόδου θα ανακοινωθούν μέχρι Τρίτη 25 Ιουνίου 2024. Όσον αφορά τους ελέγχους προόδου του δευτέρου τετράμηνου παραδίδονται στους γονείς και κηδεμόνες έως Παρασκευή 17 Μαΐου 2024. Ειδική εξεταστική περίοδος προβλέπεται στις αρχές Σεπτεμβρίου για όσους μαθητές απουσίασαν δικαιολογημένα από την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου ή δεν έπιασαν το ΓΜΟ.

    Γυμνάσια

    Η ημερομηνία λήξης μαθημάτων για τα Γυμνάσια, Γυμνάσια Ε.Α.Ε. και Γυμνάσια ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ ορίζεται η Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, ημερομηνία κατά την οποία δεν διεξάγεται διδασκαλία και ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών αποφασίζει για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης. Το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των μαθημάτων ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και ανακοινώνεται από τον/την Διευθυντή/ντρια του Γυμνασίου στους μαθητές, τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων. Ως ανωτέρω, ορίζεται πρόγραμμα εξετάσεων και για τις κατατακτήριες εξετάσεις των κατ' ιδίαν διδαχθέντων και στρατεύσιμων μαθητών. Μετά τη λήξη, προτείνεται το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών των Γυμνασίων της χώρας: Οι προαγωγικές εξετάσεις και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α΄, Β΄και Γ΄ τάξης των Ημερησίων και Εσπερινών Γυμνασίων, Γυμνασίων Ε.Α.Ε. και Γυμνασίων ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ στα μαθήματα της Ομάδας Α΄ διεξάγονται από τη Δευτέρα 03 Ιουνίου 2024 έως την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024.

    Ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, αα) όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή αβ) όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία (13). Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, ο μαθητής παραπέμπεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, πριν την έναρξη των μαθημάτων του επόμενου σχολικού έτους, δηλαδή στη δεύτερη εξεταστική περίοδο, σε επαναληπτική εξέταση στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσής του είναι μικρότερος από δέκα (10), εφόσον ο αριθμός των μαθημάτων αυτών δεν υπερβαίνει τα τέσσερα (4). Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης και ο μαθητής έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο από δέκα (10) σε περισσότερα από τέσσερα (4) μαθήματα, τότε δεν κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, δεν παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση και επαναλαμβάνει την τάξη.[…] δ) Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α΄ και Β΄ τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής ή μαθητής της Γ΄ τάξης δεν κριθεί άξιος απόλυσης, σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 4, επαναλαμβάνει την τάξη».

    Επαγγελματικά λύκεια

    Η ημερομηνία λήξης μαθημάτων των Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. και Πρότυπων ΕΠΑ.Λ ορίζεται η Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, ημερομηνία κατά την οποία δεν διεξάγεται διδασκαλία και ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών αποφασίζει για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης. Το πρόγραμμα των προαγωγικών, απολυτηρίων και πτυχιακών εξετάσεων των μαθημάτων ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και ανακοινώνεται από τον/τη Διευθυντή/ντρια του ΕΠΑ.Λ. – Π.ΕΠΑ.Λ στους/στις μαθητές/τριες, πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων.Μετά τη λήξη, προτείνεται το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών των Ημερήσιων και Εσπερινών Ε.ΠΑ.Λ και Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. της χώρας.

    Πρώτη εξεταστική περίοδος

    Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α΄ και Β΄ τάξης των Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. και Πρότυπων ΕΠΑ.Λ.της πρώτης εξεταστικής περιόδου θα αρχίσουν την Τρίτη 21 Μαΐου 2024 και πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων για τους/τις μαθητές/τριες που απουσίαζαν δικαιολογημένα. Τα αποτελέσματα των προαγωγικών εξετάσεων της πρώτης εξεταστικής περιόδου πρέπει να έχουν εκδοθεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024. Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. και Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. της πρώτης εξεταστικής περιόδου θα αρχίσουν τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 και πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024. Τα αποτελέσματα των απολυτηρίων και πτυχιακών εξετάσεων της πρώτης εξεταστικής περιόδου, πρέπει να έχουν εκδοθεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο