Ελλάδα

«Ασπιρίνες» τα μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία

«Ασπιρίνες» τα μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία

Διπλάσια τα πραγματικά περιστατικά βίας κατά των γυναικών, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία, με αφορμή τη ΔΕΘ

Μια γυναίκα δολοφονείται κάθε μια ώρα και 10 λεπτά, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Καθημερινά 137 γυναίκες δολοφονούνται ή αλλιώς 50.000 γυναίκες το χρόνο χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας, διεθνώς.

Oι γυναίκες από 15 ως 44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από ενδοοικογενειακή βία, παρά από καρκίνο και τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες του ΟΗΕ.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δολοφονούνται 50 γυναίκες την εβδομάδα.

Στη χώρα μας η αστυνομία επενέβη σε 13.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ από το 2013 ως το 2018 κατέγραψε 69 δολοφονίες γυναικών. Όμως την τελευταία πενταετία, τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών ξεπέρασαν τις 45.000.

Τα στοιχεία αυτά παρέθεσαν γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί και εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ, στη διάρκεια συζήτησης για τη βία κατά των γυναικών που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της φετινής ΔΕΘ.

οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της φετινής ΔΕΘ.

Yπάρχει και υψηλό ποσοστό ανδρών που κακοποιούνται συνήθως από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον των συντρόφων τους

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας τόνισε ότι με τις επίμονες προσπάθειες της ιατρικής κοινότητας άλλαξε το νομικό πλαίσιο για γιατρούς, εκπαιδευτικούς και παιδαγωγούς, ώστε στον εργασιακό τους χώρο να νιώθουν ασφαλείς και να προχωρούν σε καταγγελίες όταν διαπιστώνουν εγκλήματα σε βάρος παιδιών και γυναικών, χωρίς να έχουν οι ίδιοι νομικές ή γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ώστε να τους αποσπούν από την κύρια δουλειά τους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίτσας «δεν θα πρέπει να μείνουμε σε… παυσίπονα στην αντιμετώπιση της βίας με 45.282 περιστατικά -από το 2019 ως τις αρχές 2024- σε βάρος γυναικών, εκ των οποίων τα 10.131 είναι πολύ σοβαρά.

Αυτοί οι αριθμοί κρύβουν διπλάσιους αριθμούς οικογενειών, δραστών και θυμάτων και ίσως και πολύ περισσότερους αριθμούς παιδιών, τα οποία είναι εγκλωβισμένα και ταυτόχρονα γίνονται μάρτυρες εγκληματικών συμπεριφορών από τα πρώτα τους βήματα στη ζωή, με αποτέλεσμα να προκαλούνται χρόνια και βαθιά τραύματα στο ψυχισμό τους».

Υπηρεσίες προστασίας 24ωρες το 24ωρο

Στέλεχος της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων Δήμου Θεσσαλονίκης η

πιστοποιημένη κοινωνική λειτουργός κα Βίκυ Θεοδωρακοπούλου, υπογράμμισε ότι «Δυστυχώς έχουμε και εναντίον των παιδιών, αλλά μπορεί να είναι και απέναντι σε ηλικιωμένα άτομα ή σε άλλα άτομα ευάλωτα μέσα στο σπίτι ενώ οι μορφές βίας είναι πολλές, έχουμε τη σωματική βία, την ψυχολογική – συναισθηματική, σεξουαλική και οικονομική.

Αυτή η τελευταία είναι και η λιγότερο διαδεδομένη όμως είναι μία μορφή εξίσου σημαντική, εμποδίζοντας το θύμα να έχει οποιοδήποτε έλεγχο των οικονομικών του πόρων.

Η ψυχολογική βία δε, είναι η ταπείνωση και ο εκφοβισμός του θύματος, το οποίο δεν αφήνει ο δράστης να διατηρεί σχέσεις με συγγενικά ή φιλικά του πρόσωπα.

Σε κάθε μορφή βίας, όσες έχουν υποστεί βία, μπορούν να απευθύνονται σε κοινωνικές υπηρεσίες, σε συμβουλευτικούς σταθμούς, στο 15900 που λειτουργεί 24ωρες το 24ωρο».

Όσες, δε, έχουν και παιδιά, μπορούν να αναζητήσουν τον ξενώνα π.χ. του Δήμου Θεσσαλονίκης που τις φιλοξενεί και τις επανεντάσσει σε μια πιο ασφαλή καθημερινότητα.

Η κ. Θεοδωροπούλου σημείωσε ότι «εμείς έχουμε υποχρέωση από το νόμο,

εφόσον υπάρχει και παιδί ανήλικο να ειδοποιήσουμε άμεσα την εισαγγελία για να διατάξει επείγουσα ή κατεπείγουσα κοινωνική έρευνα».

Οι δράστες πηγαίνουν τα θύματα τους στο… γιατρό

Η διευθύντρια του ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Βορείου Ελλάδος, γιατρός κ. Τζίνα Λεπτοκαρίδου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο δράστης πολλές φορές συνοδεύει το θύμα του στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Όμως το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας μπορεί να παρέμβει, αφού έχει γίνει η κακοποίηση.

Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι υπάρχει και υψηλό ποσοστό ανδρών που κακοποιούνται συνήθως από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον των συντρόφων τους.

Διαπίστωσε επίσης ότι «διαπίστωσα ότι υπάρχουν ορισμένες νοσηλεύτριες ως γιατρός σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης πχ στο ακτινολογικό οι οποίες εμπνέουν εμπιστοσύνη και στις οποίες ανοίγονται και εξομολογούνται το περιστατικό.

Κατόπιν προσπαθούμε να τις πείσουμε να το καταγγείλουν έστω κι αν φοβούνται ακόμη και το δικό τους περιβάλλον που τις πιέζει για το αντίθετο, διότι έχουν παιδιά κλπ». Μάλιστα, μίλησε για περιστατικά γυναικών που υπέστησαν βία και οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία, στα οποία την εκλιπαρούσαν να μην τηλεφωνήσει στην αστυνομία, διότι αν τις πήγαιναν σε κάποια δομή θα απειλούνταν -όπως έλεγαν- με χειρότερο τρόπο από τους συγγενείς του δράστη.

Στη συζήτηση του ΙΣΘ, αναφέρθηκαν και περιπτώσεις όπου συγγενείς αποτρέπουν τα θύματα να κάνουν το βήμα της εξόδου από το βασανισμό τους, όπως για παράδειγμα γυναίκα με εμφανείς μώλωπες παντού, σε πρόσωπο, σώμα, χέρια, πόδια, η οποία ζήτησε βοήθεια από τον αδελφό της, κι αυτός της απάντησε «καλά σου έκανε…».

Κοινωνική έρευνα με τους δράστες δίπλα στα θύματα

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, χειρουργός, Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, αναφέρθηκε στην κοινωνική έρευνα που διεξάγουν οι κοινωνικοί λειτουργοί κατόπιν εισαγγελικής εντολής και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από τους δράστες, οι οποίοι συνεχίζουν και

βρίσκονται δίπλα στα θύματα εκφοβίζοντας τα. Υπογράμμισε, ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για την εξάλειψη του φαινομένου και για τη στήριξη των γυναικών, χαρακτηρίζοντας τα μέχρι τώρα μέτρα, ως… ασπιρίνες.

«Αυτό που γίνεται στα νοσοκομεία είναι ερασιτεχνικό με τις νοσηλεύτριες να προσπαθούν να ψαρέψουν τα θύματα, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν σε καταγγελίες. Στην Αγγλία υπάρχουν σε όλους τους χώρους των νοσοκομείων ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι επιλαμβάνονται αμέσως διότι η πρώτη κατάθεση έχει σημασία, όπως και να παραμείνουν να ενοχοποιητικά στοιχεία επάνω τους, ώστε να καταγραφούν επισήμως…», είπε χαρακτηριστικά.

Γιατροί – εκπαιδευτικοί προστατεύονται

Η πρόεδρος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, δικηγόρος παρ Αρείω Πάγω και αντιπρόεδρος του επιστημονικού συλλόγου Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου κα Ασημίνα Φιλιοπούλου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός δυνάμεων με τη συμμετοχή ειδικών και φυσικά και δικηγόρου, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δράστες και το περιβάλλον του, το οποίο πολλές φορές είναι εξίσου απειλητικό.

Υπογράμμισε ότι στη γενική εφημερία των νοσοκομείων – παρά τον χαμό από τα προβλήματα του ΕΣΥ- θα πρέπει να υπάρξει ένα αυτοτελές τμήμα υποδοχής τέτοιων περιστατικών και υπενθύμισε τον πρόσφατο νόμο Φλωρίδη, ο οποίος προστατεύει και υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία, σχολεία κλπ να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας,.

Η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β΄ στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης Αλεξάνδρα Δημοπούλου, επιβεβαίωσε ότι από το 2019 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι υπηρεσίες ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛΑΣ επιλήφθηκαν για 45.282 περιστατικά, εκ των οποίων 10.131 γυναίκες κινδύνευσαν σοβαρά.

Να θυμίσουμε ότι οι αστυνομικές αρχές έχουν υποχρέωση να παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα ακόμη και με μία ανώνυμη καταγγελία.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup