Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2024 18:06

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Τι συνέβη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Λαχτάρησαν οι 177 επιβάτες αεροσκάφους της Air Horizont το οποίο οδηγήθηκε σε αναγκαστική προσγείωση το μεσημέρι του Σαββάτου (14/9) στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση από τη Λάρνακα προς την Μπρατισλάβα, αλλά χρειάστηκε να προσγειωθεί στην Αθήνα λόγω ραγίσματος στον ανεμοθώρακα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2024 16:57

Σχετικά Άρθρα

  • Πώς ένα ποντίκι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση σε αεροπλάνο
     Πώς ένα ποντίκι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση σε αεροπλάνο

    Το περιστατικό με το ποντίκι συνέβη κατά τη διάρκεια μιας πτήσης της Scandinavian Airlines (SAS) από το Όσλο στη Μάλαγα

    Τα γεύματα των αεροπορικών εταιρειών δεν είναι αυτό που λες γκουρμέ αλλά σίγουρα δεν έχουν… ποντίκια.

    Την περασμένη Τετάρτη ένας επιβάτης αντιμετώπισε κάτι περισσότερο από ένα απογοητευτικό δείπνο, αφού ένα ποντίκι πετάχτηκε έξω από το γεύμα του την ώρα που το άνοιγε, αναγκάζοντας την πτήση του να κάνει μια απρογραμμάτιστη προσγείωση.

    Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια μιας πτήσης της Scandinavian Airlines (SAS) από το Όσλο στη Μάλαγα, αναγκάζοντας το αεροπλάνο να προσγειωθεί στην Κοπεγχάγη, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή.

    Τα ποντίκια μασάνε τα ηλεκτρικά καλώδια στο αεροσκάφος

    Οι αεροπορικές εταιρείες απαγορεύουν αυστηρά την… επιβίβαση τρωκτικών στο αεροσκάφος, επειδή μπορούν να μασήσουν τα ηλεκτρικά καλώδια, που αποτελούν κλειδί για τη λειτουργία ενός αεροπλάνου.

    «Είτε το πιστεύετε είτε όχι. Μια κυρία δίπλα μου … άνοιξε το φαγητό της και ένα ποντίκι πετάχτηκε έξω», έγραψε ένας επιβάτης, ο Jarle Borrestad, στο Facebook, μαζί με μια φωτογραφία που τον δείχνει να χαμογελάει δίπλα σε δύο γυναίκες, επίσης χαμογελαστές.

    Ο Øystein Schmidt, εκπρόσωπος της SAS, δήλωσε ότι «σύμφωνα με τις διαδικασίες μας, έγινε αλλαγή αεροσκάφους» και οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στη Μάλαγα της Ισπανίας με άλλη πτήση.

    «Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια», δήλωσε. «Έχουμε καθιερώσει διαδικασίες για τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης μια επανεξέταση με τους προμηθευτές μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί».

    Δεν ήταν η πρώτη φορά…

    Το 2017, μια πτήση της British Airways στο αεροδρόμιο Χίθροου με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο απέτυχε να απογειωθεί αφού εντοπίστηκε ένα ποντίκι στο αεροσκάφος. Μετά από τετράωρη καθυστέρηση, βρέθηκε αεροσκάφος αντικατάστασης. Πιστεύεται ότι το γεγονός αυτό κόστισε στην BA περίπου 250.000 λίρες, σύμφωνα με τον Guardian.

    Οι μη προγραμματισμένες προσγειώσεις δεν οφείλονται πάντα σε τεχνικά προβλήματα ή σε προβλήματα ασφαλείας. Πέρυσι, μια πτήση της United Airlines από το Χιούστον προς το Άμστερνταμ εκτράπηκε προς το Σικάγο, αφού ένας απείθαρχος επιβάτης της επιχειρηματικής θέσης διέκοψε την πτήση επειδή η πρώτη επιλογή γεύματος που είχε επιλέξει δεν ήταν διαθέσιμη. Το 2017, ένα αεροπλάνο της Qatar Airways αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη μέση της πτήσης, αφού μια γυναίκα ανακάλυψε ότι ο σύζυγός της είχε δεσμό.

    Πηγή: in.gr

  • Αναγκαστική προσγείωση για αεροπλάνο στην Τουρκία μετά από απειλή για βόμβα
    Αναγκαστική προσγείωση για αεροπλάνο στην Τουρκία μετά από απειλή για βόμβα

    Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Ερζερούμ πραγματοποίησε αεροπλάνο που ταξίδευε από την Ινδία προς τη Γερμανία λόγω απειλής για βόμβα.

    Στο αεροσκάφος χωρητικότητας 600 ατόμων επιβαίνουν 247 επιβάτες. Όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος σύμφωνα με το αίτημα του πιλότου.

    Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής Μουσταφά Τσιφτσί πυροτεχνουργοί εισήλθαν στο αεροσκάφος και το αεροσκάφος ερευνήθηκε.

    «Όταν έγινε απειλή για βόμβα στον αέρα, το αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Vistara ήθελε πρώτα να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ορντού. Επειδή όμως εκεί γίνονταν εργασίες ανακαίνισης, το κατεύθυναν στην Τραπεζούντα. Δεδομένου ότι και εκεί η εναέρια κυκλοφορία είναι μεγάλη, προσγειώνονται στο Ερζερούμ».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Συνελήφθη 25χρονος στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Προσπάθησε να περάσει κοκαΐνη μέσα σε διακοσμητικά κεριά
    Συνελήφθη 25χρονος στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Προσπάθησε να περάσει κοκαΐνη μέσα σε διακοσμητικά κεριά

    Στο πλαίσιο του αυτοφώρου, συνελήφθη χθες το μεσημέρι, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, 25χρονος, κατηγορούμενος για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

    Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο νεαρός αφίχθηκε στην Ελλάδα, προερχόμενος από τη Μαδρίτη, ενώ κατά την διάρκεια του ελέγχου που διενεργήθηκε, εντοπίστηκαν στην αποσκευή του και κατασχέθηκαν 5 κιλά και 270 γραμμάρια κοκαΐνης, τα οποία ήταν επιμελώς κρυμμένα μέσα σε διακοσμητικά κεριά, και ένα κινητό τηλέφωνο.

    Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Συναγερμός στο Ελευθέριος Βενιζέλος: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους με 233 επιβάτες
    Συναγερμός στο Ελευθέριος Βενιζέλος: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους με 233 επιβάτες

    Συναγερμός σήμανε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το μεσημέρι της Παρασκευής, καθώς αεροπλάνο που εκτελεί δρομολόγιο από Λονδίνο για Χανιά με 233 άτομα προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση, καθώς εντοπίστηκε πρόβλημα στα υδραυλικά.

    Το αεροσκάφος με τους 233 επιβάτες προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Ελ. Βενιζέλος, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν έχει κάποια σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αεροπορικές εταιρείες από το πρωί.

    Πηγή: ethnos.gr

  • «Σάρωσε» και το Ελευθέριος Βενιζέλος το παγκόσμιο «μπλακ άουτ» στα πληροφοριακά συστήματα
    «Σάρωσε» και το Ελευθέριος Βενιζέλος το παγκόσμιο «μπλακ άουτ» στα πληροφοριακά συστήματα

    «Θύμα» του παγκόσμιου μπλακ άουτ στα πληροφοριακά συστήματα που «χτύπησε» αεροδρόμια, τράπεζες και χιλιάδες εταιρείες παγκοσμίως έπεσε και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

    Έτσι, «οπλισμένοι» με αρκετά υπομονή θα πρέπει να είναι οι επιβάτες των αεροπορικών πτήσεων από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών δεδομένου ότι τα προβλήματα στα πληροφοριακά συστήματα πολλών αεροπορικών εταιρειών που υπάρχουν από το πρωί έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύωρες καθυστερήσεις.

    Το σημαντικότερο ζήτημα εντοπίζεται στα συστήματα check-in δεδομένου ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες -τόσο μικρές όσο και πιο μεγάλες- χρησιμοποιούν το λογισμικό κυβερνοπροστασίας της Crowdstrike, η τελευταία αναβάθμιση του οποίου είχε ως αποτέλεσμα να «καταρρεύσουν» οι τερματικές συσκευές όπου εγκαταστάθηκε. Αυτό με τη σειρά του είχε ως αποτέλεσμα η διαδικασία επιβίβασης να γίνεται σε πολλές περιπτώσεις χειροκίνητα, γεγονός που οδηγεί σε πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ακυρώσεις πτήσεων.

    ύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι αεροπορικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν ζητήματα είναι αρκετές. Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει διασύνδεση των συστημάτων με εκείνα άλλων αεροπορικών ή αεροδρομίων που έχουν επηρεασθεί καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος βασίζεται σε αυτού του τύπου τις διασυνδέσεις για την παροχή υπηρεσιών.

    Από εκεί και πέρα, το ζήτημα που τίθεται είναι κατά πόσον υπάρχουν εναλλακτικά πλάνα λειτουργίας από την πλευρά των αεροπορικών αλλά και των αεροδρομίων σε τέτοιου είδους περιπτώσεις προκειμένου να περιορίζεται η ταλαιπωρία των επιβατών και να μην υπάρχουν πολύωρες καθυστερήσεις που δημιουργούν επιπλέον ζητήματα.

    Ο λόγος του μπλακ άουτ

    Σημειώνεται ότι μια αποτυχημένη αναβάθμιση του λογισμικού της εταιρείας κυβερνοπροστασίας Crowdstrike είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία αεροδρομίων σε όλο τον κόσμο, αλλά και πολλές ακόμη μεγάλες επιχειρήσεις παγκοσμίως.

    Η αμερικανική Crowdstrike είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στο χώρο της κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως και η βασική λύση που προσφέρει, αφορά την κυβερνοπροστασία συσκευών όπως είναι υπολογιστές, servers αλλά και τα τερματικά που χρησιμοποιούνται από αεροπορικές εταιρείες.

    Στο πελατολόγιο της περιλαμβάνονται μεγάλες επιχειρήσεις από πολλούς κλάδους και από ολόκληρο τον κόσμο, εκ των οποίων ένας σημαντικός αριθμός είναι αεροπορικές εταιρείες και γι’ αυτό τα μεγαλύτερα ζητήματα έχουν σημειωθεί στα αεροδρόμια.

    Τα λάθη που οδήγησαν στη μπλε οθόνη

    Αυτό που συνέβη ήταν ότι πριν από μερικές ώρες η Crowdstrike έστειλε μία αναβάθμιση λογισμικού (software update), η οποία είχε ορισμένα λάθη που οδηγούσαν σε μη λειτουργία της συσκευής όπου εγκαθίσταται η αναβάθμιση.

    Το λογισμικό προστασίας της Crowdstrike είναι εγκαταστημένο σε συσκευές όπως είναι τερματικά, υπολογιστές και servers που χρησιμοποιούν ως λειτουργικό σύστημα τα Windows.

    Σε όσες συσκευές (endpoint devices) έγινε η αναβάθμιση, υπήρξε πρόβλημα λειτουργίας και εμφανίστηκε μία «μπλε» οθόνη που ανέφερε ότι το σύστημα δεν μπορεί να ξεκινήσει και η συσκευή δεν μπορεί να λειτουργήσει με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν όλα αυτά τα προβλήματα.

    Για παράδειγμα, δεν μπορεί να γίνει check-in των επιβατών μίας πτήσης ή να ολοκληρωθούν κρατήσεις, ενώ έχουν υπάρξει και περιπτώσεις όπου δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν.

    Πηγή: cnn.gr

  • Χειροπέδες σε 31χρονο καταζητούμενο με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Αρχές της Ιταλίας
    Χειροπέδες σε 31χρονο καταζητούμενο με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Αρχές της Ιταλίας

    Συνελήφθη, το πρωί της Δευτέρας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», 31χρονος αλλοδαπός, διωκόμενος με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Αρχές της Ιταλίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο 31χρονος κατηγορείται ότι ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, δραστηριοποιούταν στη διεθνή διακίνηση ποσοτήτων κυρίως συνθετικών ναρκωτικών, διαπραγματευόμενος ο ίδιος με ηγετικά μέλη της οργάνωσης και δρώντας από τη χώρα μας.

    Επιπλέον σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, καθώς κατά τον έλεγχο των αποσκευών του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 20 φαρμακευτικά δισκία, 25,6 γραμμ. καπνιζόμενης ναρκωτικής ουσίας και φιαλίδια περιέχοντα ουσίες άγνωστης χημικής σύστασης. Ακόμα κατασχέθηκαν 450 γουάν Κίνας, 8 κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και φορητός υπολογιστής.

    Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
    Πηγή: cnn.gr
  • Έρχεται χρονιά «ρεκόρ» επιβατών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
    Έρχεται χρονιά «ρεκόρ» επιβατών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

    Σε χρονιά «ρεκόρ» για την επιβατική κίνηση αναδεικνύεται το 2024 για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς εκτιμάται πως φέτος αναμένονται 30 εκατομμύρια επιβάτες.

    Μέχρι στιγμής, τους πρώτους τέσσερις μήνες η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τους 7,7 εκ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 16,5%. Τους 4 πρώτους μήνες η αύξηση ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Τον Ιανουάριο 12,7%, τον Φεβρουάριο 21,6%, τον Μάρτιο 23,6% και τον Απρίλιο 21,7%.Η επιβατική κίνηση, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού, παρουσίασαν αύξηση της τάξης των 8,4% και 20,2% αντίστοιχα.

    Άνοιγμα σε νέες αγορές

    Ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2024 ανήλθε σε 67.447, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 13,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

    Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 5,9% και 19,3% σε σχέση με το 2023.

    Εκτιμώντας, λοιπόν, ότι θα «πετάξει» ακόμη πιο ψηλά το 2024 το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανοίγει «φτερά» σε αγορές που διαθέτουν μεγάλο μερίδιο επιβατών με υψηλό καταναλωτικό προφίλ, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα και η Ινδία.

    Από πού προέρχεται η αύξηση των εσόδων

    Να σημειωθεί πως, βελτιωμένα ήταν και τα έσοδα του ΔΑΑ, που αυξήθηκαν κατά 15,3 εκατ. ευρώ ή 15,3%, από 99,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε 114,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο φετινό τρίμηνο, με όλες τις ροές εσόδων να παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση.

    Ειδικότερα, τα έσοδα και λοιπά εισοδήματα από αεροπορικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 86,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Αύξηση που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων από τις Αεροπορικές Χρεώσεις και των εσόδων από το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων, ενώ οι τιμές των αεροπορικών χρεώσεων παρέμειναν σταθερές.

    Επιπλέον, τα έσοδα και λοιπά εισοδήματα από μη αεροπορικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 28,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξημένα κατά 16,9% σε σύγκριση με το 2023. Η εν λόγω βελτίωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων από εμπορικές δραστηριότητες και υπηρεσίες στάθμευσης οχημάτων.

    Τα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), το πρώτο τρίμηνο του 2024, διαμορφώθηκαν σε 66,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8,7 εκατ. ευρώ ή 15,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

    Τα κέρδη προ φόρων την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2024 ανήλθαν στα 37 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8,5 εκατ., συγκριτικά με 2023, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 28,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6,5 εκατ. ευρώ από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Πηγή: cnn.gr

  • Αναγκαστική προσγείωση Boeing της Air France λόγω οσμής υπερθέρμανσης στην καμπίνα
    Αναγκαστική προσγείωση Boeing της Air France λόγω οσμής υπερθέρμανσης στην καμπίνα

    Αεροσκάφος της Boeing 787-900 της Air France που πραγματοποιούσε την πτήση Παρίσι-Σιάτλ κατευθύνθηκε εκτάκτως προς αεροδρόμιο του Καναδά έπειτα από την «εμφάνιση υπερθέρμανσης στην καμπίνα», έγινε γνωστό από την γαλλική αεροπορική εταιρεία, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπίσει «καμία ανωμαλία».

    Η ανακοίνωση της Air France

    «Η Air France επιβεβαιώνει ότι το πλήρωμα της πτήσης AF338 της 7ης Μαΐου 2024 από το Παρίσι στο Σιάτλ με Boeing 787-900 αποφάσισε να κατευθυνθεί προς το αεροδρόμιο του Ικαλουΐτ στον Καναδά έπειτα από την εμφάνιση οσμής υπερθέμανσης (υλικών) στην καμπίνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας.

    «Η απόφαση αυτή ελήφθη σύμφωνα με τις διαδικασίες του κατασκευαστή, τις οδηγίες της εταιρείας και κατ' εφαρμογήν της αρχής της προφύλαξης. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε κανονικά στο Ικαλουΐτ στις 10.44 της Τρίτης», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    «Οι πρώτοι έλεγχοι του μηχανικού της Air France που έφθασε επί τόπου δεν δείχνουν προς το παρόν καμία ανωμαλία. Οι έλεγχοι συνεχίζονται», διευκρίνισε εκπρόσωπος της Air France.

    Η Boeing περνά μία δύσκολη περίοδο που έχει σημαδευθεί από πολλά περιστατικά. Τρία στα τέσσερα μοντέλα εμπορικών αεροσκαφών που κατασκευάζονται σήμερα από την Boeing αποτελούν και επισήμως αντικείμενο έρευνας της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA), ανάμεσά τους και το 787 "Dreamliner".

    «Η Air France ακολουθεί σχολαστικά τις οδηγίες και συστάσεις των γαλλικών και των διεθνών αρχών. Δεν έχει υπάρξει καμία επιφύλαξη σχετικά με τους στόλους των Boeing 787 και 777 που χρησιμοποιεί η εταιρεία μας», διευκρινίζει η Air France .

    Πηγή: ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο