Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2024 09:17

Reuters: Στόχους στην Αθήνα είχαν τρομοκράτες του Ιράν - Η σύνδεση με την επίθεση στου Ψυρρή

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ένας Πακιστανός, που φέρει το όνομα Αμπάς και ζει στο Ιράν φέρεται να ενορχήστρωσε την επίθεση στο εστιατόριο στου Ψυρρή στρατολογώντας ομοεθνή του που ζει στη χώρα μας

Ιρανοί βρίσκονται πίσω από την έκρηξη, που σημειώθηκε πέρυσι σε εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας στου Ψυρρή. Η επίθεση, σύμφωνα με το Reuters, φαίνεται να συνδέεται με άλλες απόπειρες δολοφονίες και απαγωγές Ισραηλινών, που έχουν καταγραφεί στη Δύση τα τελευταία χρόνια.

Ένας άνδρας πακιστανικής καταγωγής, που φέρει το όνομα Αμπάς και ζει στο Ιράν φέρεται να ενορχήστρωσε την επίθεση στο εστιατόριο στου Ψυρρή στρατολογώντας ομοεθνή του που ζει στη χώρα μας.

Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ για κάθε δολοφονία. Σε μηνύματα, που αντάλλαξαν στο WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023, οι δύο άνδρες φέρονται να συζήτησαν, αν θα προχωρήσουν σε εμπρησμό ή αν θα ανατινάξουν τον χώρο.

«Εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες»

Ο Αμπάς μάλιστα, τόνιζε ότι μετά το χτύπημα θα πρέπει να υπάρξουν και αποδείξεις για τις απώλειες. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες» που εμπλέκονται, είπε. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια για παράπονα από αυτές» έγραφε.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν για την επίθεση πέρυσι δύο Πακιστανούς, κάνοντας λόγο για «εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που καθοδηγούνταν από το εξωτερικό και σκόπευε να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Ο Χαίντερ, ένας από τους δύο κατηγορούμενος, μιλώντας στο Reuters, υποστήριξε ότι είναι αθώος, επιμένοντας ότι σκόπιμα καθυστέρησε να κάνει την επίθεση, ελπίζοντας ότι θα πληρωθεί χωρίς να βλάψει κάποιον.

Η Μοσάντ, η οποία βοήθησε την ελληνική έρευνα, δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση ενορχηστρώθηκε από το Ιράν ως μέρος ενός πολυεθνικού δικτύου που λειτουργούσε από το Ιράν.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2024 09:49

Σχετικά Άρθρα

  • Στεγαστική κρίση: Ακρίβυναν 90% τα ακίνητα στην Αθήνα την τελευταία εξαετία
    Στεγαστική κρίση: Ακρίβυναν 90% τα ακίνητα στην Αθήνα την τελευταία εξαετία

    Η στεγαστική κρίση αποτυπώνεται ανάγλυφα στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ακινήτων Prodexpo. Λιγότερα, ακριβότερα και παλαιότερα είναι σήμερα τα σπίτια προς πώληση.

    Φτηνή για τους ξένους επενδυτές και τις «χρυσές βίζες», πανάκριβη για τους Έλληνες μισθωτούς είναι η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα. Δεν το λέει κάποιο κίνημα ενάντια στη στεγαστική κρίση, αλλά τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), χτυπώντας καμπανάκι για το εξωφρενικό ράλι στις τιμές των οικιστικών ακινήτων.

    Τα οικιστικά ακίνητα στην Αθήνα ακρίβυναν σχεδόν κατά 90% από το 2017, όταν είχαν φτάσει σε ιστορικό χαμηλό εν μέσω της κρίσης. Πλέον έχουν ξεπεράσει κατά 4% το ιστορικό υψηλό του 2008, όταν οι τιμές ακινήτων βρίσκονταν στο ζενίθ.

    Το ίδιο διάστημα οι μισθοί των Ελλήνων έχουν μειωθεί κατά 20%, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την αγορά κατοικίας. Όσοι έχουν ακόμα τη δυνατότητα να αγοράσουν δικό τους σπίτι, θα δώσουν περισσότερα χρήματα, για ένα παλιότερο και ενώ τα ακίνητα που αγοράζουν είναι και ακριβότερα και παλιότερα.

    Τα παραπάνω στοιχεία, και πολλά περισσότερα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Prodexpo για την αγορά ακινήτων, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα. Από τις τοποθετήσεις των ομιλητών αποτυπώνεται ανάγλυφα η στεγαστική κρίση και οι τρομακτικές της συνέπειες.

    Γερασμένα σπίτια

    Όπως είπε στο συνέδριο Prodexpo η κ. Βασιλική Βλαχοστεργίου, αναπληρώτρια επικεφαλής του τομέα ανάλυσης αγοράς ακινήτων της ΤτΕ, μια άλλη σημαντική διαφορά με την «προ κρίσης» εποχή, είναι ότι το απόθεμα των ακινήτων προς πώληση είναι σήμερα ποιοτικά υποδεέστερο, καθώς είναι «γερασμένο».

    Ο μέσος όρος παλαιότητας του ακινήτου που αγόραζαν οι Έλληνες το 2008 ήταν 20 ως 30 ετών, ενώ σήμερα είναι τα 40 έτη.

    «Tα ενοίκια στην Αθήνα είναι πλέον τόσο υψηλά που σε λίγο καιρό οι ενοικιαστές απλώς δεν θα μπορούν να πληρώσουν»

    Το έλλειμμα σε ποιοτικά ακίνητα που να καλύπτουν τις ανάγκες των νοικοκυριών οφείλεται και στο «βούλιαγμα» της οικοδομικής δραστηριότητας την περίοδο της κρίσης – που παρά την μερική ανάκαμψη δεν έχει επανέλθει. Για παράδειγμα, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκε μέσα σε ένα μόλις χρόνο, το 2005, όταν ο κατασκευαστικός τομέας ζούσε ακόμα εποχές «μετα-ολυμπιακής» μέθης, αντισοιχεί στον αριθμό των αδειών που εκδόθηκαν από το 2011 ως τις αρχές του 2024.

    Μείωση ιδιοκατοίκησης

    Μια άλλη «παρενέργεια» της μείωσης του οικιστικού αποθέματος και της αύξησης των τιμών, είναι η μείωση της ιδιοκατοίκησης. Ενώ στις δεκαετίες του ’80 και ’90 τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα έφταναν το 80%, την πρώτη δεκαετία του 2000 κυμάνθηκαν μεταξύ 75-77%, ενώ πλέον έχουν φτάσει σε ιστορικό χαμηλό, στο 69,6% σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat.

    Στα αστικά κέντρα το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι ακόμα χαμηλότερο, με την εκπρόσωπο της ΤτΕ να εκτιμά ότι στην Αθήνα κινείται γύρω στο 64%.

    Ο μισθός δε φτάνει ούτε για νοίκι

    Η πιο δυσοίωνη πρόβλεψη έρχεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής Δημήτρη Ποταμιάνο: Τα ενοίκια στην Αθήνα είναι πλέον τόσο υψηλά που σε λίγο καιρό οι ενοικιαστές απλώς δεν θα μπορούν να πληρώσουν.

    Ο ίδιος εξέφρασε σκεπτικισμό για την αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση. Είπε ότι τα προγράμματα «Σπίτι μου» είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά δημιουργούν πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη ζήτηση.

    Πρόσθεσε ότι η αγορά πλέον «ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς», προβλέποντας ότι το ράλι θα συνεχιστεί.

    Το σοβαρότερο ζήτημα σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο εντοπίζεται στις μισθώσεις: Τα υψηλά ενοίκια δεν θα μπορούν να πληρώνονται από τους μισθωτές σε λίγο καιρό και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δει η πολιτεία.

    Generation Rent

    H νέα γενιά των ενοικιαστών, η περίφημη Generation Rent, είναι σε μεγάλο βαθμό η γενιά του brain drain – που είναι με το «ένα πόδι έξω» από την Ελλάδα και δεν μπορεί ούτε θέλει να επενδύσει σε ακίνητα.

    «H γενιά του Πολυτεχνείου έχει δανειστεί σε μεγάλο βαθμό και έχει επιβαρύνει τις επόμενες γενιές όσον αφορά την ιδιοκατοίκηση»

    Αυτό προκύπτει από τις τοποθετήσεις ομιλητών όπως του Πάνου Λολώνη, προϊστάμενου της διεύθυνσης γεωχωρικών πηλοφοριών του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

    Σύμφωνα με τον κ. Λολώνη η στροφή στο ενοίκιο και η μείωση της ιδιοκατοίκησης οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων: στο έλλειμμα ακινήτων, ειδικά στην πρωτεύουσα, αλλά και στο ότι η κατοχή ακινήτου δεν είναι πλέον προσοδοφόρα και γίνεται μάλιστα «επαχθής» λόγω του ΕΝΦΙΑ, της έλλειψης χρηματοδότησης, του κόστους συντήρησης αλλά και της δυσκολίας στη διαδικασία μεταβίβασης.

    Τα παιδιά των παιδιών του Πολυτεχνείου

    Το ρητό «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα», εξελίχθηκε στο «δάνεια γονέων, φεσώνουν τα τέκνα». Σύμφωνα με τον Κοσμά Θεοδωρίδη, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, το πρόβλημα στην Ελλάδα έγκειται στο ότι «η γενιά του Πολυτεχνείου έχει δανειστεί σε μεγάλο βαθμό και έχει επιβαρύνει τις επόμενες γενιές όσον αφορά την ιδιοκατοίκηση».

    Ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια κενές κατοικίες, αλλά οι περισσότερες βρίσκονται στην επαρχία και έχουν εγκαταλειφθεί. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών συνέδεσε το φαινόμενο των άδειων σπιτιών της περιφέρειας, με την ερήμωση της υπαίθρου, τη συγκέντρωση πληθυσμού στην Αθήνα αλλά και τη φυγή των νέων στο εξωτερικό.

    Ο κ. Θεοδωρίδης είπε ότι ενώ στην επαρχία τα ενοίκια παραμένουν χαμηλά, δεν υπάρχει καμία επιθυμία για διαμονή καθώς δεν υπάρχει ούτε καν ανεπτυγμένο δίκτυο μεταφορών – δηλαδή τρένα.

    Πηγή: in.gr

  • Axios: Το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα από την Παρασκευή στο Ιράν για τα αντίποινα
    Axios: Το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα από την Παρασκευή στο Ιράν για τα αντίποινα

    Πάνω από 100 ισραηλινά αεροσκάφη συμμετείχαν στη επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν. Η επιχείρηση διενεργήθηκε σε τρία κύματα, με το πρώτο να στρέφεται κατά εγκαταστάσεων αεράμυνας, και τα άλλα δύο κατά βάσεων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών μαζί με εγκαταστάσεις παραγωγής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Axios, που επικαλείται τρεις αξιωματούχους με γνώση επί του θέματος, το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα από την Παρασκευή στο Ιράν, προειδοποιώντας την Τεχεράνη να μην απαντήσει.

    Μήνυμα - προειδοποίηση στο Ιράν

    Το ισραηλινό μήνυμα ήταν μία προσπάθεια να περιοριστεί η συνεχιζόμενη ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και να αποφευχθεί ευρύτερη κλιμάκωση. «Οι Ισραηλινοί ξεκαθάρισαν στους Ιρανούς εκ των προτέρων τι πρόκειται να επιτεθούν γενικά και τι δεν πρόκειται να επιτεθούν», δήλωσε μία πηγή στο Axios.

    Δύο άλλες πηγές δήλωσαν ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τους Ιρανούς να μην απαντήσουν στην επίθεση και τόνισε ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει άλλη μια πιο σημαντική επίθεση, ειδικά αν σκοτωθούν ή τραυματιστούν Ισραηλινοί πολίτες. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

    Η στάση των ΗΠΑ

    Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην ισραηλινή επιχείρηση, αλλά ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το Ισραήλ έναντι μιας τέτοιας επίθεσης.

    «Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της άμεσης στρατιωτικής ανταλλαγής μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. "Εάν το Ιράν επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ θα υπάρξουν συνέπειες. Αυτό το κοινοποιήσαμε άμεσα και έμμεσα στο Ιράν».

    Ακόμη, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν ότι το Ιράν θα απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση τις επόμενες ημέρες, αλλά με περιορισμένο τρόπο που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να σταματήσει τον κύκλο των αντιποίνων.

    "Στόχος μας είναι η επιτάχυνση της διπλωματίας και η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Καλούμε το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις του στο Ισραήλ, ώστε αυτός ο κύκλος των μαχών να τερματιστεί χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Σον Σάβετ.

    «Προέτρεψα για αυτοσυγκράτηση»

    Ένας από τους διαύλους για τη μετάδοση μηνυμάτων στο Ιράν πριν από το ισραηλινό χτύπημα ήταν ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ, ανέφερε μια πηγή.

    "Μίλησα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών για τον πόλεμο και τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή. Όσον αφορά το τελευταίο, προέτρεψα για αυτοσυγκράτηση. Όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση», έγραψε ο Βέλντκαμπ στο Χ αρκετές ώρες πριν από την ισραηλινή επίθεση.

    Πηγή: cnn.gr- Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MOHAMMED SABER

  • Έκρηξη στο δημαρχείο του Αυλώνα - Πήραν 93.000 ευρώ από το ΑΤΜ στον πρόθαλαμο
    Έκρηξη στο δημαρχείο του Αυλώνα - Πήραν 93.000 ευρώ από το ΑΤΜ στον πρόθαλαμο

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα - Δείτε βίντεο

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα έξω από το δημαρχείο Αυλώνα.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ η έκρηξη σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα.

    Στόχος της έκρηξης ήταν τα δύο ΑΤΜ που βρίσκονται στον προθάλαμο του δημαρχείου.

    Η πρώτη εικόνα κάνει λόγο για μεγάλες υλικές ζημιές από την έκρηξη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες απέσπασαν 93.000 ευρώ.



    Πληροφορίες αναφέρουν, τέλος, ότι σε κοντινή απόσταση από το δημαρχείο, έξω από ένα κλειστό γυμναστήριο, εντοπίστηκε καμμένο ένα όχημα που εξετάζεται αν το χρησιμοποίησαν οι δράστες.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Μέση Ανατολή - BBC: Τι κρύβει η διαρροή των εγγράφων από τις ΗΠΑ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
    Μέση Ανατολή - BBC: Τι κρύβει η διαρροή των εγγράφων από τις ΗΠΑ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

    Είναι τα έγγραφα αυθεντικά; - Διαρροή εκ των έσω ή κυβερνοεπίθεση; - Επιπτώσεις και ενδεχόμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

    Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες η διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων τα οποία αποκάλυπταν λεπτομέρειες για την επικείμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν. Οι Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν την αρχική πηγή που διέρρευσε τα έγγραφα στο Telegram τα οποία φέρονται να βασίζονται σε δορυφορικές.
    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι «βαθιά ανήσυχος» για τη διαρροή, χωρίς όμως να έχει ακόμη καθοριστεί εάν πρόκειται για χάκινγκ ή για εσωτερική διαρροή.
    Τα έγγραφα φέρονται να περιγράφουν τις προετοιμασίες του Ισραήλ για ένα πλήγμα κατά του Ιράν, με πληροφορίες που συλλέχθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών των ΗΠΑ στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Η διαρροή αυτών των εγγράφων αποτελεί σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφάλειας, καθώς αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τις προετοιμασίες του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
    Το BBC σε ανάλυσή του επιχειρεί να σκιαγραφήσει όλα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής:

    Είναι τα έγγραφα αυθεντικά;

    Οι στρατιωτικοί αναλυτές που εξέτασαν τα έγγραφα σημειώνουν ότι η γλώσσα και οι επικεφαλίδες που χρησιμοποιούνται είναι συνεπείς με παρόμοια διαβαθμισμένα έγγραφα που έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν. Τα έγγραφα φέρουν τη σήμανση «Top Secret» και το ακρωνύμιο «FGI», που σημαίνει «Foreign Government Intelligence» (Πληροφορίες από Ξένη Κυβέρνηση).

    Τα έγγραφα φαίνεται να έχουν διανεμηθεί σε υπηρεσίες πληροφοριών της συμμαχίας «Five Eyes», η οποία περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Το ακρωνύμιο «TK» που εμφανίζεται στα έγγραφα αναφέρεται στον όρο «Talent Keyhole», κωδικό που καλύπτει πληροφορίες που προέρχονται από δορυφόρους και σχετίζονται με τις υπηρεσίες Signals Intelligence (SIGINT) και Imagery Intelligence (IMINT).

    Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα;

    Τα έγγραφα παρουσιάζουν μια συνολική εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τις προετοιμασίες του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν, βασιζόμενη σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν στις 15 και 16 Οκτωβρίου από την NGA. Ένα από τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος είναι η αναφορά σε δύο συστήματα βαλλιστικών πυραύλων αέρος-εδάφους (ABLM): το Golden Horizon και το Rocks.

    Το σύστημα Rocks είναι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάζεται από την ισραηλινή εταιρεία Rafael και μπορεί να πλήξει στόχους τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος. Το Golden Horizon φαίνεται να αναφέρεται στο σύστημα Blue Sparrow, με εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων.

    Αυτή η αναφορά υποδηλώνει ότι η ισραηλινή αεροπορία σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια εκτεταμένη επίθεση, παρόμοια με εκείνη που πραγματοποίησε τον Απρίλιο σε ιρανικό ραντάρ κοντά στο Ισφαχάν. Με την εκτόξευση των πυραύλων από μεγάλη απόσταση, το Ισραήλ θα μπορούσε να αποφύγει την ανάγκη να πετάξει πάνω από γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία.

    Ωστόσο, τα έγγραφα δεν περιλαμβάνουν ενδείξεις ότι το Ισραήλ σκοπεύει να ενεργοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Όπως σημειώνει το BBC, κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αναγνωρίζει ποτέ δημοσίως ότι ο στενός σύμμαχός της, το Ισραήλ, διαθέτει πυρηνικά όπλα, οπότε αυτό έχει προκαλέσει κάποια αμηχανία στην Ουάσιγκτον.

    Τι δεν αποκαλύπτουν τα έγγραφα;

    Παρά τις αποκαλύψεις, τα έγγραφα δεν περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους που σκοπεύει να πλήξει το Ισραήλ ή το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε επιθέσεις που θα στοχεύουν ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή πετρελαϊκές υποδομές, γεγονός που αφήνει ως πιθανότερους στόχους στρατιωτικές βάσεις του Ιράν, ιδίως εκείνες που ανήκουν στους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC) και τη δύναμη Basij.

    Παράλληλα, η καθυστέρηση της επίθεσης από πλευράς Ισραήλ είναι αξιοσημείωτη. Πολλοί ανέμεναν ότι η επίθεση θα είχε ήδη πραγματοποιηθεί, ειδικά μετά την υπόσχεση του Ισραήλ για αντίποινα κατά του Ιράν. Ωστόσο, όπως και τον Απρίλιο, όταν το Ιράν απάντησε με επίθεση 300 drones και πυραύλων μετά από ισραηλινό πλήγμα στη Δαμασκό, το Ισραήλ φαίνεται να προχωρά με προσοχή, ενδεχομένως λόγω των ανησυχιών των ΗΠΑ για κλιμάκωση λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Διαρροή ή κυβερνοεπίθεση;

    Υπάρχουν υπόνοιες ότι η διαρροή αυτών των εγγράφων ενδέχεται να έγινε σκόπιμα από κάποιον που ήθελε να αποτρέψει τα σχέδια του Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν. Το Ιράν, το οποίο διαθέτει εξελιγμένες δυνατότητες στον κυβερνοπόλεμο, αποτελεί επίσης πιθανό ύποπτο για κυβερνοεπίθεση. Εάν τα έγγραφα είναι αυθεντικά, καταδεικνύουν ότι, παρά τις στενές σχέσεις άμυνας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές προετοιμασίες του Ισραήλ.

    Επιπτώσεις και ενδεχόμενη κλιμάκωση

    Αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η επίθεση, οι πληροφορίες που περιέχονται στα έγγραφα δείχνουν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για ένα εκτεταμένο στρατιωτικό πλήγμα. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε ένταση, και αν η επίθεση λάβει χώρα, αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα περίοδο ακραίας αστάθειας στην περιοχή.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ATEF SAFADI
  • Η πυρηνική απειλή που λέγεται Ιράν: Ποια η ισχύ της και πόσο γρήγορα μπορεί να φτιάξει όπλα
    Η πυρηνική απειλή που λέγεται Ιράν: Ποια η ισχύ της και πόσο γρήγορα μπορεί να φτιάξει όπλα

    Μετά την δέσμευση του Μπενιαμίν Νετανιάχου προς τις ΗΠΑ, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν θα «χτυπήσουν» τις πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής. Παρά ταύτα, η Δύση συνεχίζει να ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ειδικά μετά τις πληροφορίες για την διεξαγωγή μυστικής έρευνας παραγωγής πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.

    Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί πηγή ανησυχίας, τόσο για την Δύση, όσο και για το Ισραήλ.

    Άλλωστε, η χώρα διαθέτει, τόσο τις γνώσεις, όσο και την υποδομή για την παραγωγή πυρηνικών όπλων σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση που οι ηγέτες της λάβουν την απόφαση να κατασκευάσουν τέτοιου είδους πυραύλους.

    Τι θα συμβεί αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά

    Πολλοί ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής προειδοποιούν ότι αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αυτό θα αποσταθεροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη Μέση Ανατολή και τις γύρω περιοχές.

    Μια πρώτης τάξεως ανησυχία είναι ότι η κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ιράν θα αποτελούσε σημαντική, ίσως και υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ, τον μακροχρόνιο εχθρό του.

    Άλλοι ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής λένε ότι το Ιράν θα εξασφάλιζε τον δικό του αφανισμό αν εξαπέλυε πυρηνικό πλήγμα κατά του Ισραήλ, στενού αμυντικού εταίρου των ΗΠΑ και κατόχου του δικού του οπλοστασίου πυρηνικών όπλων, το οποίο δεν έχει δηλωθεί.

    Όπως και να έχει, θα υπήρχε ένα επικίνδυνο ενδεχόμενο λανθασμένου υπολογισμού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική ανταλλαγή, λένε οι αναλυτές.

    Ποιες είναι οι πυραυλικές δυνατότητες του Ιράν

    Αν και το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνικούς πυραύλους, έχει δείξει ότι διαθέτει ένα ευρύ οπλοστάσιο με πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

    Αναλυτές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών λένε ότι το Ιράν διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων στη Μέση Ανατολή.

    Οι πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς του Ιράν φέρονται να είναι ικανοί να πλήξουν στόχους έως και 2.000 χιλιόμετρα μακριά, ίσως και πιο μακριά, καλύπτοντας όλη τη Μέση Ανατολή και τμήματα της Ευρώπης.

    Μεγαλύτερες συμβατικές κεφαλές θα μπορούσαν να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν εκατοντάδες ανθρώπους σε ένα πυκνό αστικό περιβάλλον, λένε ειδικοί σε θέματα όπλων.

    Για παράδειγμα, το Ισραήλ και η Ρωσία έχουν χρησιμοποιήσει βόμβες με παρόμοιο ωφέλιμο φορτίο στη Λωρίδα της Γάζας και την Ουκρανία, αντίστοιχα, οι οποίες φέρεται να έχουν αφήσει κρατήρες διαμέτρου άνω των 12 μέτρων.

    Το Ιράν δεν διαθέτει επί του παρόντος διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) -το όπλο κρούσης με το μεγαλύτερο βεληνεκές (πάνω από 5.500 χιλιόμετρα ή 3.400 μίλια)- αν και οι αναλυτές λένε ότι το εκκολαπτόμενο διαστημικό του πρόγραμμα θα μπορούσε να προσφερθεί για την ταχύτερη ανάπτυξη ICBM.

    Τα δύο χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ το 2024 ήταν οι πρώτες του προσπάθειες να πλήξει ισραηλινούς στόχους με όπλα που εκτοξεύονται από το Ιράν.

    Η Τεχεράνη φέρεται να τηλεγράφησε τις προθέσεις της ημέρες πριν από το πρώτο χτύπημα, τον Απρίλιο, το οποίο αποτελούνταν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους.

    Το Ισραήλ και οι εταίροι του είχαν επίσης ώρες για να παρακολουθήσουν και να απαντήσουν στα πιο αργά κινούμενα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

    Ωστόσο, το δεύτερο χτύπημα, τον Οκτώβριο, εξαπολύθηκε χωρίς προειδοποίηση και αποτελούνταν κυρίως από βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν στους προβλεπόμενους στόχους τους μέσα σε λίγα λεπτά.

    Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα μελλοντικά πλήγματα θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα και πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν, ιδίως εάν το Ιράν χρησιμοποιήσει περισσότερα από τα πιο προηγμένα όπλα του, όπως οι πύραυλοι Fattah-1 και Kheybar Shekan.

    Τι χρειάζεται για να φτιάξει όπλα

    Το Ιράν χρειάζεται περίπου 16 κιλά ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού (περίπου 90% U-235) στον τελικό πυρήνα κάθε πυρηνικού όπλου. Αυτή ήταν η ποσότητα που απαιτείτο σε ένα σχέδιο για μια τέτοια συσκευή που κυκλοφόρησε στη μαύρη αγορά πυρηνικών, στην οποία το Ιράν είχε πρόσβαση.

    Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το Ιράν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει λιγότερο υλικό, υποθέτοντας ότι θα αποδεχόταν χαμηλότερη απόδοση.

    Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το Ιράν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μόλις επτά κιλά αυτού του υλικού εάν οι Ιρανοί κατασκευαστές όπλων διέθεταν «μεσαίο» επίπεδο δεξιοτήτων και εάν το Ιράν ήταν ικανοποιημένο με μια εκρηκτική απόδοση ελαφρώς μικρότερη από εκείνη της βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

    Ή, στον χρόνο που εκτιμάται εδώ, το Ιράν θα μπορούσε να κατασκευάσει μεγαλύτερο αριθμό όπλων.

    Το Ιράν θα μπορούσε να αποφασίσει να μην χρησιμοποιήσει μια τέτοια μικρότερη ποσότητα ουρανίου εάν το Ιράν ήθελε να έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι τα όπλα του θα λειτουργούσαν ή εάν ήθελε να μειώσει το μέγεθος των όπλων του μειώνοντας την ποσότητα των εκρηκτικών υλών.

    To χρονοδιάγραμμα της απόκτησης πυρηνικών

    Σύμφωνα με το Council of Foreign Relations, το Ιράν θα μπορούσε να παράγει αρκετό σχάσιμο υλικό για να φτιάξει ένα πυρηνικό όπλο μέσα σε λίγους μήνες.

    Παρόλα αυτά υπάρχουν και πολλοί που θεωρούν ότι θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος. Άλλωστε ένας από τους στόχους της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν ήταν να θέσει όρια στην πυρηνική του δραστηριότητα, ώστε να χρειαστεί το Ιράν τουλάχιστον ένα χρόνο για να παράγει ένα όπλο, δίνοντας στις κυβερνήσεις ένα εύλογο χρονικό διάστημα προειδοποίησης για να αντιδράσουν.

    Παρόλα αυτά, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018, το Ιράν επέκτεινε τις δραστηριότητες πυρηνικού εμπλουτισμού του και περιόρισε τις διεθνείς επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, η τελευταία από τις οποίες πραγματοποιήθηκε το 2021. Τον Ιούνιο του 2024, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ιράν θα μπορούσε να παράγει το σχάσιμο υλικό που είναι απαραίτητο για ένα όπλο σε «μία ή δύο εβδομάδες».

    Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες πυρηνικής τεχνολογίας λένε ότι το Ιράν θα πρέπει να ολοκληρώσει πολλά άλλα απαιτητικά και επικίνδυνα βήματα, συμπεριλαμβανομένων επαρκών δοκιμών, πριν να έχει ένα βιώσιμο όπλο.

    Ακόμα και τότε, το Ιράν θα ήθελε πιθανότατα να δημιουργήσει ένα αρχικό οπλοστάσιο αρκετών όπλων για να αποκτήσει την ικανότητα αντεκδίκησης και να δημιουργήσει ένα βασικό επίπεδο αποτροπής.

    Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τον εκτιμώμενο χρόνο που θα χρειαστούν οι φυγόκεντρες μηχανές στο εργοστάσιο Νατάνζ (FEP) για να εμπλουτίσουν αρκετό ουράνιο για:

    Ένα όπλο <1 εβδομάδα
    Δύο όπλα <1 εβδομάδα
    Τρία όπλα <1 εβδομάδα
    Τέσσερα όπλα <1 εβδομάδα
    Πέντε όπλα <1 εβδομάδα
    Έξι όπλα <1 εβδομάδα

    Τι λένε τα στοιχεία του Ιράν

    Σύμφωνα με το Iran Watch, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δεν είναι πλέον σε θέση να επαληθεύσει με ακρίβεια το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν ανά πάσα στιγμή.

    Ο Οργανισμός μπορεί να επαληθεύσει το προϊόν ουρανίου που έχει αφαιρεθεί από τη διαδικασία εμπλουτισμού, αλλά πρέπει να βασιστεί σε πληροφορίες που παρέχει το Ιράν για να υπολογίσει την ποσότητα που παραμένει στη διαδικασία.

    Από τον Αύγουστο του 2024, το Ιράν ξεκίνησε να λειτουργεί περισσότερες φυγοκεντρικές συσκευές.

    Με την ανάπτυξή τους σε μεγαλύτερους αριθμούς, το Ιράν θα ήταν σε θέση να παράγει ταχύτερα καύσιμα για πυρηνικά όπλα. Παρόλα αυτά, οι μηχανές αυτές δεν παράγουν απευθείας εμπλουτισμένο ουράνιο (90%) σε ποσοστό απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

    Οι παρακάτω εκτιμήσεις υποθέτουν ότι, σε μια προσπάθεια για την κατασκευή όπλων, το Ιράν θα βασιστεί στους φυγοκεντρικούς του μηχανισμούς που λειτουργούν σε λειτουργία παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των φυγοκεντρικών μηχανισμών, και θα χρησιμοποιήσει το συσσωρευμένο απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου για την παραγωγή καυσίμων πυρηνικών όπλων.

    Το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν περιέχει ήδη αρκετό ουράνιο για να τροφοδοτήσει τουλάχιστον πέντε πυρηνικές κεφαλές με περαιτέρω εμπλουτισμό.

    Οι εκτιμήσεις υποθέτουν επίσης ότι οι φυγόκεντρες μηχανές που λειτουργούν σήμερα θα αποδίδουν με τον ίδιο ρυθμό που το έκαναν στο παρελθόν.

    Παραγωγή όπλων με ουράνιο

    Ο εκτιμώμενος χρόνος για πέντε βόμβες αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται, καθώς το Ιράν θέτει περισσότερους φυγόκεντρους μηχανισμούς σε λειτουργία παραγωγής και αυξάνει το επίπεδο εμπλουτισμού του αποθέματος ουρανίου του.

    Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι το εμπλουτισμένο ουράνιο που θα παραχθεί θα είναι σε μια αέρια ένωση, το εξαφθοριούχο ουράνιο (UF6).

    Θα χρειαζόταν επιπλέον χρόνος για να μετατραπεί το ουράνιο στο αέριο σε μεταλλική μορφή και στη συνέχεια να χυτευτεί και να επεξεργαστεί το μέταλλο σε εξαρτήματα όπλων. Σύμφωνα με τον ΙΑΕΑ, το Ιράν ξεκίνησε τις εργασίες για την παραγωγή μεταλλικού ουρανίου στις αρχές του 2021.

    Η αύξηση της παραγωγής του ουρανίου θα αποτελούσε απειλή μόνο εάν το Ιράν είχε ήδη τελειοποιήσει όλα τα άλλα μέρη που απαιτούνται για να είναι λειτουργικό το όπλο, όπως τα εκρηκτικά και το κύκλωμα πυροδότησης, και είχε βεβαιωθεί ότι τα μέρη θα λειτουργούσαν μαζί για να επιτευχθεί μια πυρηνική έκρηξη.

    Υπάρχουν άφθονες αποδείξεις στη δημόσια σφαίρα ότι το Ιράν έχει προσπαθήσει να επιτύχει αυτόν τον στόχο, αλλά δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι το έχει πετύχει.

    Η πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τη Δύση – Ποια τα «αγκάθια»

    Μία από τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά της Δύσης για τον περιορισμό του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος είναι το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), μια συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ (P5+1), για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων.

    Οι υποστηρικτές της συμφωνίας δήλωσαν ότι θα βοηθούσε στην αποτροπή της αναβίωσης του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ιράν και θα μείωνε έτσι τις προοπτικές σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και των περιφερειακών αντιπάλων του, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

    Ωστόσο, η συμφωνία βρίσκεται σε κίνδυνο από τότε που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από αυτήν το 2018. Σε αντίποινα για την αποχώρηση των ΗΠΑ,το Ιράν επανέλαβε τις πυρηνικές δραστηριότητές του. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ανέφεραν στις αρχές του 2023 ότι το Ιράν είχε εμπλουτίσει ίχνη ουρανίου σε επίπεδα σχεδόν οπλικού επιπέδου, προκαλώντας διεθνή συναγερμό.

    Όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντα του, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα επέστρεφαν στη συμφωνία JCPOA, μόνο εάν το Ιράν συμμορφωνόταν εκ νέου.

    Σε τι συμφώνησε το Ιράν

    Πρώτον, το Ιράν συμφώνησε σε περιορισμούς στο πυρηνικό τους πρόγραμμα. Το Ιράν συμφώνησε να μην παράγει ουράνιο, ούτε πλουτώνιο, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη κατασκευή πυρηνικού όπλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το Council of Foreign Relations, η συμφωνία περιλάμβανε μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι εγκαταστάσεις Fordow, Natanz, και Arak θα εκτελούσαν μόνο μη στρατιωτικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής και βιομηχανικής έρευνας.

    Η συμφωνία περιόρισε τον αριθμό και τους τύπους φυγοκεντρικών συσκευών που μπορεί να λειτουργήσει το Ιράν, το επίπεδο εμπλουτισμού του, καθώς και το μέγεθος του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου του.

    Σημείωση: Το ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 5% χρησιμοποιείται σε πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σε ποσοστό 20% μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ερευνητικούς αντιδραστήρες. Το υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο, σε ποσοστό περίπου 90%, χρησιμοποιείται στα πυρηνικά όπλα. (Παράθεση)

    Δεύτερον, το Ιράν δέχτηκε να θέσει το πυρηνικό πρόγραμμα υπό παρακολούθηση. Συμφώνησε να εφαρμόσει τελικά ένα πρωτόκολλο που θα επιτρέπει στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), του πυρηνικού παρατηρητή των Ηνωμένων Εθνών, την απρόσκοπτη πρόσβαση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του και ενδεχομένως σε μη δηλωμένες τοποθεσίες. Οι επιθεωρήσεις αποσκοπούν στην αποτροπή της πιθανότητας το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα εν κρυπτώ, όπως φέρεται να έχει επιχειρήσει στο παρελθόν.

    Ένα όργανο γνωστό ως Μικτή Επιτροπή, το οποίο περιλαμβάνει εκπροσώπους όλων των διαπραγματευόμενων μερών, παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας και επιλύει τυχόν διαφορές που προκύπτουν. Η πλειοψηφία των μελών της μπορεί να εξασφαλίσει στους επιθεωρητές του ΙΑΕΑ πρόσβαση σε ύποπτους, αδήλωτους χώρους. Το όργανο εποπτεύει επίσης τη μεταφορά υλικών που σχετίζονται με τα πυρηνικά ή διπλής χρήσης.

    Σε τι συμφώνησαν οι άλλοι υπογράφοντες;

    Πρώτα από όλα οι υπόλοιπες χώρες που υπογράφουν τη συμφωνία ενέκριναν την άρση των κυρώσεων.

    Η ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να άρουν τις κυρώσεις τους που σχετίζονται με τα πυρηνικά στο Ιράν. Ωστόσο, πολλές άλλες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν, ορισμένες από τις οποίες χρονολογούνται από την κρίση ομηρίας του 1979, παρέμειναν σε ισχύ.

    Καλύπτουν θέματα όπως το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, η υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να άρουν τις κυρώσεις τους για τις εξαγωγές πετρελαίου, διατήρησαν τους περιορισμούς στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, οι οποίοι έχουν αποτρέψει το διεθνές εμπόριο με το Ιράν.

    Δεύτερον, ήραν το εμπάργκο όπλων. Τα μέρη συμφώνησαν να άρουν μια υφιστάμενη απαγόρευση του ΟΗΕ για τη μεταφορά συμβατικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν μετά από πέντε χρόνια, εάν ο ΔΟΑΕ πιστοποιούσε ότι το Ιράν ασχολείται μόνο με μη στρατιωτική πυρηνική δραστηριότητα.

    Πώς βοήθησε η συμφωνία την οικονομία του Ιράν

    Πριν από τη συμφωνία JCPOA, η οικονομία του Ιράν υπέστη πολυετή ύφεση, υποτίμηση του νομίσματος και πληθωρισμό, κυρίως λόγω των κυρώσεων στον ενεργειακό του τομέα. Με την άρση των κυρώσεων, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες σταθεροποιήθηκαν και οι εξαγωγές -ιδίως του πετρελαίου, των γεωργικών προϊόντων και των ειδών πολυτελείας- εκτοξεύθηκαν στα ύψη, καθώς το Ιράν ανέκτησε εμπορικούς εταίρους, ιδίως στην ΕΕ.

    Μετά την έναρξη ισχύος της JCPOA, το Ιράν άρχισε να εξάγει περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (προσεγγίζοντας τα επίπεδα πριν από το 2012, όταν τέθηκαν αρχικά σε ισχύ οι πετρελαϊκές κυρώσεις). Ωστόσο, οι βελτιώσεις αυτές δεν μεταφράστηκαν σε σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού του μέσου ιρανικού νοικοκυριού.

    Ο τερματισμός των εξαιρέσεων από τις κυρώσεις για τις εξαγωγές πετρελαίου και η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων το 2018 έκοψαν μια ζωτικής σημασίας πηγή εθνικών εσόδων: εκείνο το έτος, το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου αντιπροσώπευαν το 80% των εξαγωγών του Ιράν.

    Μέχρι το 2020, οι εξαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου είχαν πέσει τόσο χαμηλά όσο εκατό χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Έκτοτε, οι πωλήσεις προς την Κίνα βοήθησαν στην ενίσχυση των εξαγωγών αργού, οι οποίες έφτασαν κατά μέσο όρο τα 1,1-1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2022. Επιπλέον, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε δεκαοκτώ μεγάλες ιρανικές τράπεζες, προκαλώντας περαιτέρω πτώση του ιρανικού ριάλ έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

    Ποια η προοπτική της συμφωνίας

    Οι υπογράφοντες της JCPOA αγωνίστηκαν για να αναβιώσουν την συμφωνία. Οι χώρες ξεκίνησαν συνομιλίες για να επαναφέρουν την Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη στη συμφωνία τον Απρίλιο του 2021, αλλά οι διαπραγματεύσεις έκτοτε έχουν διακοπεί και περιπλέκονται από εξελίξεις όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς το 2023.

    Η προφανής εμπλοκή του Ιράν στις δύο αυτές συγκρούσεις του απέφερε ακόμη και πρόσθετες κυρώσεις. Ακριβώς τη στιγμή που ορισμένες διατάξεις της συμφωνίας JCPOA που είχαν επιβληθεί από τον ΟΗΕ θα έληγαν τον Οκτώβριο του 2023, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε νέες κυρώσεις στα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν και η ΕΕ αρνήθηκε να τερματίσει τις κυρώσεις από την πλευρά της.

    Παραβιάσεις της πυρηνικής συμφωνίας από το Ιράν

    Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 τον Μάιο του 2018, οι Ιρανοί ηγέτες απείλησαν να σταματήσουν να εφαρμόζουν ορισμένες από τις δεσμεύσεις του Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας. Περίπου ένα χρόνο αργότερα το Ιράν άρχισε να το πράττει.

    Βάσει των στοιχείων του Iran Watch, ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει τις παραβιάσεις που έχουν γίνει:

    Ημερομηνία Παραβιάσεις της πυρηνικής συμφωνίας
    Ιούλιος 2019 Ξεκινά να εμπλουτίζει το ουράνιο πέραν του ορίου 3,67% στο επίπεδο του 4,5%
    Αύγουστος 2019 Υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 300 κιλών UF6 στο απόθεμα χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου που ορίζει η συμφωνία.
    Σεπτέμβριος 2019 Επεκτείνει την έρευνα και την ανάπτυξή της σε φυγοκεντρικές μηχανές πέραν των ορίων που θέτει η συμφωνία, τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς το είδος των ισχυρότερων φυγοκεντρικών μηχανών που διαθέτει.
    Νοέμβριος 2019 Συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε τοποθεσίες πέραν εκείνων που προβλέπονται από τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου Fordow και του πιλοτικού εργοστασίου Natanz.
    Ιανουάριος 2020 Δηλώνει ότι δεν θα περιορίσει πλέον τον αριθμό των φυγοκεντρικών συσκευών σε λειτουργία, ο οποίος είχε περιοριστεί στις 5.060 φυγοκεντρικές συσκευές IR-1 που λειτουργούσαν στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων της Νατάνζ.
    Ιούλιος 2020 Ανακοινώνει σχέδια μεταφοράς των ισχυρότερων φυγοκεντρικών μηχανών IR-2m, IR-4 και IR-6 από το πιλοτικό εργοστάσιο της Νατάνζ στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων της Νατάνζ. Η συμφωνία περιορίζει το Ιράν στη χρήση φυγοκεντρικών συσκευών IR-1 στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων.
    Οκτώβριος 2020 Εγκαθιστά φυγοκεντρικές μηχανές IR-2m και αρχίζει την εγκατάσταση φυγοκεντρικών μηχανών IR-4 στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων Natanz.
    Νοέμβριος 2020 Αρχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε 174 φυγοκεντρικές μηχανές IR-2m στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων της Νατάνζ.
    Ιανουάριος 2021 Αρχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο επίπεδο του 20% U-235 στο εργοστάσιο Fordow και αρχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε μια δεύτερη σειρά 174 φυγοκεντρικών μηχανών IR-2m στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων Natanz.
    Φεβρουάριος 2021 Αρχίζει να εγκαθιστά φυγόκεντρες IR-6 στο εργοστάσιο Fordow και χρησιμοποιεί μια εγκατάσταση στο Ισφαχάν για την παραγωγή μεταλλικού ουρανίου, κάτι που η συμφωνία απαγορεύει για 15 χρόνια.
    Φεβρουάριος 2021 Σταματά την εφαρμογή των μέτρων διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένου του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας συνολικών διασφαλίσεων του Ιράν και των πρόσθετων μέτρων διαφάνειας και πρόσβασης που επιτρέπονται βάσει της συμφωνίας. Παρακρατεί την πρόσβαση σε δεδομένα που καταγράφονται από τις συσκευές παρακολούθησης του ΙΑΕΑ.
    Απρίλιος 2021 Αρχίζει τον εμπλουτισμό του ουρανίου σε 60% U-235.
    Μάϊος 2021 Εγκαθιστά εξοπλισμό για την παραγωγή μετάλλου ουρανίου σε ποσότητα.
    Ιούνιος 2022 Αφαιρεί τις συσκευές παρακολούθησης του ΔΟΑΕ που έχουν εγκατασταθεί σύμφωνα με τη συμφωνία του 2015. Σε μια μερική αντιστροφή τον Μάιο του 2023, ορισμένες συσκευές επανατοποθετούνται και ο ΔΟΑΕ εγκαθιστά νέες συσκευές παρακολούθησης στο Fordow και στο πιλοτικό εργοστάσιο της Natanz.

    Πηγή: cnn.gr -- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ IRANIAN ARMY OFFICE HANDOUT

  • Νιγηρία: Ο απολογισμός των θυμάτων της έκρηξης βυτιοφόρου με καύσιμα έφθασε τους 170 νεκρούς
    Νιγηρία: Ο απολογισμός των θυμάτων της έκρηξης βυτιοφόρου με καύσιμα έφθασε τους 170 νεκρούς

    Μετά το ατύχημα, κάτοικοι συνέρρευσαν γύρω από το όχημα για να μαζέψουν μερικά λίτρα καυσίμου όμως αυτό εξερράγη

    Ο απολογισμός των θυμάτων της έκρηξης βυτιοφόρου το βράδυ της Τρίτης στη βόρεια Νιγηρία αυξήθηκε στους 170 νεκρούς, ενώ άλλοι 70 άνθρωποι συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσιοποιήθηκαν από την αστυνομία χθες Παρασκευή.
    Το βράδυ της Τρίτης, φορτηγό που μετέφερε καύσιμα εξετράπη της πορείας του για να αποφύγει μετωπική σύγκρουση με άλλο φορτηγό στην κοινότητα Ματζίγια (πολιτεία Τζιγκάουα), περίπου εκατό χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κάνο, του κυριότερου αστικού κέντρου στο βόρειο τμήμα της χώρας.
    Μετά το ατύχημα, κάτοικοι συνέρρευσαν γύρω από το όχημα που διέρρεε από το βυτιοφόρο στον δρόμο. Όμως το όχημα εξερράγη, σκοτώνοντας πολλούς από τους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί γύρω του.

    «Ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 170», ανέφερε ο Λάουαν Σίσου Άνταμ, εκπρόσωπος της αστυνομίας, σε δελτίο Τύπου που διένειμε χθες. «(Άλλοι) 70 άνθρωποι δέχονται φροντίδες σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε ιατρικά κέντρα» σε τρεις κοινότητες, πρόσθεσε.

    Τραυματίες νοσηλεύονται επίσης σε άλλα νοσοκομεία, διευκρίνισε.
    Προηγούμενος απολογισμός, που είχε δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη από τις τοπικές αρχές, έκανε λόγο για 140 νεκρούς και περίπου ισάριθμους τραυματίες.

    Το δυστύχημα, από τα πιο πολύνεκρα του είδους στη Νιγηρία, αντανακλά πόσο έχει επιδεινωθεί η επισφάλεια για τους Νιγηριανούς — εξώθησε τα θύματα να αψηφήσουν τον κίνδυνο έκρηξης για να μαζέψουν μερικά λίτρα καυσίμου.

    Η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής βιώνει βαθιά οικονομική κρίση, με υψηλό πληθωρισμό, που τροφοδοτούν ιδίως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Μπόλα Τινούμπου, στην εξουσία από τον Μάιο του 2023.
    Η τιμή των καυσίμων έχει πενταπλασιαστεί σε 18 μήνες και είναι πλέον απλησίαστα για πολλούς.


    Σύμφωνα με νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Πέμπτη, το 56% των πολιτών της Νιγηρίας ζει πλέον κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, ενώ το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 40% το 2018.

    Τον Σεπτέμβριο, έκρηξη που προκλήθηκε όταν συγκρούστηκαν βυτιοφόρο που μετέφερε καύσιμα με άλλο φορτηγό που μετέφερε ανθρώπους και εκτρεφόμενα ζώα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 59 ανθρώπους στην πολιτεία του Νίγηρα (δυτικά).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Φρίκη στην Αθήνα: 45χρονος από τη Συρία βίαζε 6χρονη
    Φρίκη στην Αθήνα: 45χρονος από τη Συρία βίαζε 6χρονη

    Την είχε παρασύρει στο διαμέρισμά του - Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας

    Δεν το χωρά ανθρώπου νους τα όσα βίωσε 6χρονο κορίτσι από το Μαρόκο στα χέρια 45χρονου Σύρου στην Αθήνα ο οποίος δεν δίστασε να το οδηγήσει στο διαμέρισμά του και να το βιάσει.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης και το κοριτσάκι είναι γείτονες καθώς διαμένουν σε διπλανά διαμερίσματα της ίδιας πολυκατοικίας. Τις προηγούμενες μέρες λοιπόν ο 45χρονος είδε την ανήλικη να κινείται στον χώρο και, χωρίς ακόμη να έχει αποσαφηνιστεί πώς, την οδήγησε στο διαμέρισμά του και τη βίασε.
    Στη συνέχεια η ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τους γιατρούς να καταλαβαίνουν αμέσως τι συμβαίνει και να ειδοποιούν τις Αρχές.

    Τότε η σκυτάλη πέρασε στα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων τα οποία κατάφεραν να εντοπίσουν τον δράστη και να του περάσουν χειροπέδες.

    Η ανακοίνωση ΕΛΑΣ

    Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθη απογευματινές ώρες χθες (16-10-2024) στην Αθήνα, 45χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενος για βιασμό και γενετήσιες πράξεις με ανήλικο που δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη.

    Ο 45χρονος κατηγορείται ότι διέπραξε τις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις, σε βάρος ανήλικης εντός διαμερίσματος στην Αθήνα.

    Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Έκρηξη βυτιοφόρου που μετέφερε καύσιμα στη Νιγηρία - Τουλάχιστον 94 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί
    Έκρηξη βυτιοφόρου που μετέφερε καύσιμα στη Νιγηρία - Τουλάχιστον 94 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί

    Τουλάχιστον 94 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βόρεια Νιγηρία όταν αργά την Τρίτη (15/10) ένα βυτιοφόρο που συνετρίβη εξερράγη.

    «Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και το βυτιοφόρο ανετράπη. Από το όχημα χύθηκαν καύσιμα» όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, σύμφωνα με το CNNi.

    «Πολλά άτομα βρισκόταν στο σημείο για να προμηθευτούν καύσιμα όταν συνέβη η έκρηξη».

    Τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανόν να αυξηθεί.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο