Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2024 13:37

Για ποιους δεν είναι αργία η 28η Οκτωβρίου 2024 - Τι λέει η νομοθεσία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Έρχεται η 28η Οκτωβρίου και πέφτει σε τριήμερο. Τι ισχύει με αργία.

Η 28η Οκτωβρίου, που φέτος πέφτει ημέρα Δευτέρα, συγκαταλέγεται στις υποχρεωτικές αργίες, κατά τις οποίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, όπως και η λειτουργία των επιχειρήσεων, με εξαίρεση όσες επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές και τις αργίες.

Δεν είναι αργία δηλαδή για εργαζομένους σε εστίαση, τουρισμό, security, κλινικές (νοσοκομεία), όπως και σε επιχειρήσεις - εργοστάσια που λειτουργούν όλο το 24ωρο, πχ διυλιστήρια.

Η αμοιβή των εργαζομένων για την 28η Οκτωβρίου 2024 διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν: Οι εργαζόμενοι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο λαμβάνουν το σύνηθες ημερομίσθιό τους, χωρίς προσαύξηση, ενώ όσοι αμείβονται με μισθό δικαιούνται τον μηνιαίο μισθό τους, χωρίς περαιτέρω αλλαγές.
Για επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται τα εξής:

  • Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, λαμβάνουν το συνηθισμένο ημερομίσθιο και επιπλέον προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιο για τις ώρες εργασίας.

Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

  • α. Στις επιχειρήσεις που συνήθως αργούν τις Κυριακές και τις αργίες, αλλά θα λειτουργήσουν εκτάκτως την 28η Οκτωβρίου, οφείλεται το 1/25 του μηνιαίου μισθού, καθώς και προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για τις ώρες απασχόλησης.
  • β. Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά τις Κυριακές και τις αργίες, οι εργαζόμενοι δικαιούνται μόνο προσαύξηση 75%, υπολογισμένη στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου για τις ώρες εργασίας τους.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Δεν είναι νόμιμο να συμψηφιστεί ημέρα ανάπαυσης (ρεπό) με υποχρεωτική αργία.
  • Οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια δικαιούνται την αμοιβή της αργίας χωρίς να προσμετρηθεί η ημέρα αυτή στις εργάσιμες της άδειάς τους.
  • Εάν υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, Κανονισμών Εργασίας, ή επιχειρησιακών συνηθειών, αυτοί υπερισχύουν και εφαρμόζονται για τις προσαυξήσεις της αμοιβής.
28η Οκτωβρίου: Τι ισχύει με τράπεζες και σούπερ μάρκετ

Καθώς η 28η Οκτωβρίου είναι υποχρεωτική αργία, αυτό σημαίνει ότι σούπερ μάρκετ, τράπεζες, μαγαζιά για εκείνη τη μέρα μένουν κλειστά.

Ανοιχτά είναι μίνι μάρκετ, περίπτερα και τουριστικά μαγαζιά. Επιπλέον από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ λειτουργούν τα OK MARKET, και τα AB Shop&Go.

Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για τρεις ημέρες λόγω της εθνικής αργίας της 28ης Οκτωβρίου, η οποία φέτος συμπίπτει με Δευτέρα, δημιουργώντας έτσι ένα τριήμερο «διάλειμμα» στη λειτουργία τους.

Οι τραπεζικές συναλλαγές, τόσο για το κοινό όσο και για τις επιχειρήσεις, θα συνεχιστούν κανονικά από την Τρίτη 29 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά τις συντάξεις Νοεμβρίου, οι καταβολές θα διαφοροποιηθούν εξαιτίας της αργίας.

Συγκεκριμένα, οι συντάξεις των ασφαλιστικών ταμείων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, και ΕΤΑΑ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, το απόγευμα.

Από την άλλη, οι συντάξεις του ΙΚΑ, του Δημοσίου, των τραπεζών, του ΟΤΕ, του ΝΑΤ, της ΔΕΗ, του ΕΤΑΤ, του ΕΤΑΠ–ΜΜΕ, θα κατατεθούν την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, επίσης το απόγευμα.

Το τριήμερο κλείσιμο ενδέχεται να δημιουργήσει προσωρινές καθυστερήσεις στις συναλλαγές, ωστόσο η εξυπηρέτηση μέσω ATM και ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών θα παραμείνει απρόσκοπτη κατά τη διάρκεια της αργίας.

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2024 13:19

Σχετικά Άρθρα

  • Δήμος Ζαχάρως: Τιμή στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 από την μαθητική Κοινότητα
    Δήμος Ζαχάρως: Τιμή στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 από την μαθητική Κοινότητα

    Με την κατάθεση των στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων από τους μαθητές των σχολείων της Ζαχάρως, της Φιγαλείας, του Κακοβάτου και του Γιαννιτσοχωρίου, ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο του Ηρωικού «όχι» της 28ης Οκτωβρίου 1940, στο Δήμο Ζαχάρως.

    Το πρωί της Παρασκευής 25ης Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων στο στολισμένο Μνημείο των Ηρώων.

    Το πρόγραμμα του εορτασμού της «28ης Οκτωβρίου 1940» περιλάμβανε επετειακές εκδηλώσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες εκπαίδευσης, ενώ αργότερα έγινε η κατάθεση των στεφάνων και η προσφερόμενη τιμή στους Ήρωες του Έπους του 40, από τους μαθητές των σχολικών μονάδων της περιοχής. Η εκδηλώσεις έκλεισαν με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

    Το παρόν έδωσαν, ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Ιωάννης Τερζής, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γεώργιος Τριγάζης, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Ιωάννης Μπάμης, η Δημοτική σύμβουλος Δήμητρα Σκαλτσά, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ζαχάρως Παναγιώτης Γκόγκας, οι Διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και φορέων. Οι επετειακές εκδηλώσεις, σε όλο το Δήμο, θα κορυφωθούν την Δευτέρα 28η Οκτωβρίου, με τις μαθητικές Παρελάσεις.

    dimos zax 28i mathites 2

    dimos zax 28i mathites 3

    dimos zax 28i mathites 4

    dimos zax 28i mathites 5

    dimos zax 28i mathites 6

    dimos zax 28i mathites 7

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου 1940 στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων - Τιμή στους ήρωες του «ΟΧΙ»
    Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου 1940 στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων - Τιμή στους ήρωες του «ΟΧΙ»

    Κατάθεση στεφάνων έγινε την Παρασκευή 25/10 στο Μνημείο Ηρώων Κρεστένων

    Με την τιμή που αρμόζει στους ήρωες του «ΟΧΙ», ξεκίνησαν την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, στο Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

    Τις πρωινές ώρες έγιναν τιμητικές εκδηλώσεις στις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, ενώ ακολούθησε προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων από τη Δημοτική Αρχή, Σχολικές Μονάδες και Φορείς της πόλης στο Μνημείο Ηρώων Κρεστένων.

    Κατάθεση στεφάνων έγινε από το Δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκη Μπαλιούκο, καθώς επίσης και άλλους εκπροσώπους της Τ.Α., των εργαζομένων, των σωμάτων ασφαλείας, της Ν.Μ. Κρεστένων, των τοπικών κοινοτήτων και των σχολείων της περιοχής, όπου οι μαθητές κυριολεκτικά έκλεψαν την παράσταση με την απαγγελία επίκαιρων ποιημάτων, αλλά και όλη την ελπιδοφόρα παρουσία τους!

    Ανήμερα της Εθνικής μας Εορτής

    Οι εκδηλώσεις για την επέτειο του «ΟΧΙ» εξάλλου ολοκληρώνονται την Δευτέρα 28η Οκτωβρίου, με το πρόγραμμα στην έδρα του Δήμου να περιλαμβάνει τα εξής:

    -Ώρα 10.15: Θα τελεστεί η δοξολογία από τον Ιερό Κλήρο της πόλης στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κρεστένων. Μετά το πέρας της δοξολογίας θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Κρεστένων κα Τέρψη Πολυχρονίδου .

    -Ώρα 11.00: Θα πραγματοποιηθεί παρέλαση από τμήματα Μαθητών των Σχολικών Μονάδων προ των Αρχών και του Λαού της πόλης επί της οδού «Ξενοφώντος» Κρεστένων.

    Τελετάρχης στις παραπάνω εκδηλώσεις είναι ο Δημοτικός Υπάλληλος κ. Διονύσιος Παπαφωτόπουλος.

    Παρόμοιες εορταστικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα που κατάρτισε ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, θα γίνουν ανήμερα της Εθνικής μας Εορτής και στις υπόλοιπες Δ.Ε. και τοπικές κοινότητες, όπου τις προηγούμενες ημέρες έγιναν οι κατάλληλες προετοιμασίες από μαθητές, εκπαιδευτικούς καθώς και εργαζόμενους του Δήμου.

    dimos andr 28i 24 2

    dimos andr 28i 24 3

    dimos andr 28i 24 4

    dimos andr 28i 24 5

    dimos andr 28i 24 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Έκθεση με σπάνια κειμήλια του συλλέκτη Γρηγόρη Μελά παρουσιάζει για πρώτη φορά ο Δήμος Ήλιδας
    Έκθεση με σπάνια κειμήλια του συλλέκτη Γρηγόρη Μελά παρουσιάζει για πρώτη φορά ο Δήμος Ήλιδας

    Την Δευτέρα 28η Οκτωβρίου 2024»

    Ο Δήμος Ήλιδας σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών «ΠΕΛΟΠΑΣ» διοργανώνουν έκθεση – αφιέρωμα στο Έπος του 40’, με αφορμή της Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

    Στην έκθεση θα παρουσιαστούν κειμήλια του 1940 – 1941, από την προσωπική συλλογή του συλλέκτη κ. Γρηγόρη Μελά, στην οποία περιλαμβάνονται σπάνια εκθέματα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

    Η έκθεση – αφιέρωμα που προσφέρεται αφιλοκερδώς, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2024, στο ισόγειο της ιστορικής οικείας Μπελογιάννη, στο κέντρο της Αμαλιάδας, από τις 10:30 το πρωί μέχρι τις 18:30 το απόγευμα.

    Τα μοναδικού ενδιαφέροντος αυθεντικά αντικείμενα – κειμήλια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουν από κοντά οι πολίτες την ιστορική αξία του Έπους του 40’ και μέσα από τα σπάνια εκθέματα, να συμμετέχουν στις τιμητικές εκδηλώσεις για τους ήρωες των Ελληνοαλβανικών συνόρων.

    ilida 28i ekthesi keim 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
    Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

    Με λαμπρότητα θα εορτασθεί και φέτος η ιστορική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχοντας ως σημείο αναφοράς την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης για τις αξίες της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας.

    Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου, όπως ενημερώθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν:

    • Στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κωνσταντίνος Καραγκούνης.
    • Στην Πάτρα ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας.
    • Στον Πύργο ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος.

    Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

    Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, θα παραστεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Πάτρα.

    Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος θα βρίσκεται στις εκδηλώσεις στην Πάτρα, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης στην Πάτρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομμάτης στην Ι. Π. Μεσολογγίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης στον Πύργο, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Παϊσιος στη Ναύπακτο.

    ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

    Στην Αχαΐα, η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί ως εξής: ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας στα Καλάβρυτα, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας Γεωργία Ντάτσικα στο Αίγιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Πάνος Σακελλαρόπουλος στη Δυτική Αχαΐα, όπως επίσης στην Πάτρα θα παρευρεθούν οι Αντιπεριφερειάρχες Επιχειρηματικότητας Τάκης Παπαδόπουλος, Αθλητισμού Τάκης Αντωνόπουλος.

    Στην Αιτωλοακαρνανία, η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί ως εξής: Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Νικόλαος Κατσακιώρης στο Αγρίνιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Στυλιανός Μπλέτσας στη Βόνιτσα.

    Στην Ηλεία, η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί και από τον Αντιπεριφερειάρχη Εξυπηρέτησης του Πολίτη Θεόδωρο Βασιλόπουλο στην Αμαλιάδα.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις:

    Παρασκευή 25 Οκτωβρίου

    • Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους Οργανισμούς κ.λ.π..
    • 45 Ρίψη στεφάνων για τους αφανείς ήρωες της θάλασσας από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου και του 1ου Γενικού Λυκείου Μεσολογγίου
    • 30: Προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων από μαθητές, μαθήτριες, προσκόπους και οδηγούς στο Ηρώο Πεσόντων των Τελευταίων Πολέμων (Τρίγωνο).

    Δευτέρα 28 Οκτωβρίου

    • 00: Έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία της Ι. Π. Μεσολογγίου
    • 00 Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Ιερών Ναών της πόλης
    • 30: Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ Δαμασκηνού (πέρας προσέλευσης επισήμων 10.25). Εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας από τον Αναπληρωτή Διευθυντή του 6ου Δημοτικού Σχολείου I.Π Μεσολογγίου Γεώργιο Παπαγεωργίου.
    • 15: Κατάθεση Στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων των Τελευταίων Πολέμων (Τρίγωνο). Τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
    • 45: Παρέλαση προ των επισήμων επί της οδού Σπύρου Μουστακλή, Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, μαθητών, μαθητριών, προσκόπων, οδηγών και Τμήματος ΕΕΣ Μεσολογγίου και του Στρατού. Κατά την παρέλαση οι Ανάπηροι και τα Θύματα Πολέμου θα καταλάβουν τιμητική θέση στην εξέδρα των επισήμων.
    • 30 Απονομή τιμητικής διάκρισης στους πρωτεύσαντες των Πανελλαδικών εξετάσεων του έτους 2024, από το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.
    • 00 Επίσημη υποστολή σημαίας στην κεντρική πλατεία.

    Στην Πάτρα θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις :

    Παρασκευή 25 Οκτωβρίου

    • 30 Εκδήλωση στο Μνημείο της Ελευθερίας στην
      Πλατεία Εθνικής Αντίστασης από φοιτητές, μαθητές σχολείων, προσκόπους και οδηγούς. Κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
    • Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους Οργανισμούς κ.λ.π..

    Δευτέρα 28 Οκτωβρίου

    • 30: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών και οι Μουσικές του Δήμου θα περιέλθουν στους δρόμους της πόλης παιανίζοντας θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια.
    • 00: Έπαρση της σημαίας.
    • 00: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πατρών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου (τέλος προσέλευσης επισήμων 10.50).
    • 30: Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο της Ελευθερίας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης όπου θα υπάρχει τιμητική φρουρά από σημαιοφόρους των Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων των Πατρών. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, Αλέξανδρος Χάιδας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, αποχώρηση σημαιοφόρων και επισήμων.
    • 00: Παρέλαση προ των επισήμων στην πλατεία Τριών Συμμάχων των Σωματείων, Οργανώσεων, Αντιπροσωπειών του Πανεπιστημίου Πατρών, ΤΕΙ, μαθητών, πολεμιστών Εθνικής Αντίστασης, ΕΕΣ, Τμημάτων Στρατού.
    • 32: Υποστολή σημαίας στην κεντρική προβλήτα Αγ. Νικολάου. Τιμές θα αποδώσει κατά τα κεκανονισμένα Τμήμα Στρατού μετά της Μουσικής του Δήμου.

    Στον Πύργο θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

    Παρασκευή 25 Οκτωβρίου

    • Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους Οργανισμούς κ.λ.π..
    • 11:00: Απότιση φόρου τιμής από τους μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στο Μνημείο Αγωνιστών εθνικής Αντίστασης, προσερχόμενων μετά το πέρας των προηγούμενων εκδηλώσεων.

    Δευτέρα 28 Οκτωβρίου

    • 00: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών.
    • 00: Έπαρση της σημαίας στο Μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων».
    • 00: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου του Β’ (τέλος προσέλευσης επισήμων 09.59 π.μ.). Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας εντός του Ιερού Ναού από τη Διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου Κωστούλα Θεοδωροπούλου.
    • 30: Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων ηρώων και πεσόντων κατά την εποποιία του 1940. Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Αποχώρηση σημαιοφόρων και επισήμων. Στη συνέχεια και στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο θα παρατεθεί δεξίωση προς τις Αρχές από το Δήμαρχο Πύργου.
    • 30: Παρέλαση προ των επισήμων στην οδό Μανωλοπούλου των αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, Ε.Ε.Σ., Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, Λαογραφικών Ομίλων, Συλλόγων, Σωματείων, Τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.
    • 30: Υποστολή σημαίας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Ήλιδας και της εκπαιδευτικής κοινότητας για την Εθνική Επέτειο  της 28ης Οκτωβρίου 1940
    Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Ήλιδας και της εκπαιδευτικής κοινότητας για την Εθνική Επέτειο  της 28ης Οκτωβρίου 1940

    Με, σχολικές γιορτές, απαγγελίες ποιημάτων και κατάθεση στεφάνων από μαθητές στο Μνημείο Ηρώων, ξεκίνησαν στην πόλη της Αμαλιάδας την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024, οι επετειακές εκδηλώσεις για το Έπος του 40’.

    Ο Δήμος Ήλιδας διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο την κεντρική εκδήλωση των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τους σημαιοφόρους και τους παραστάτες να παρατάσσονται στο Μνημείο Ηρώων, όπου τη μικρή γιορτή επιμελήθηκαν από κοινού το 5ο Δημοτικό και το 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας.

    Εκτός από τα ποιήματα με θέμα την 28η Οκτωβρίου 1940 και το Έπος των Ελλήνων στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, κατατέθηκαν στεφάνια από τον εκπαιδευτικό κόσμο της περιοχής και συγκεκριμένα από το αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας, Προσχολικής Αγωγής και Δια Βίου Μάθησης κ. Γιάννη Αθανασόπουλο, τους εκπροσώπους των δύο σχολείων εκ μέρους της Α’/βάθμιας και της Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και τους εκπροσώπους του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αμαλιάδας και της ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Καραπιπέρης.

    ilida 28i sxol sftef 2

    ilida 28i sxol sftef 3

    ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ

    Νωρίτερα, ο εκπαιδευτικός κόσμος του Δήμου Ήλιδας τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο κάθε σχολείο ξεχωριστά.

    Ο Δήμαρχος Ήλιδας, συνοδευόμενος από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κα Θεώνη Γεωργοπούλου και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Άκη Χουζούρη βρέθηκαν στην γιορτή που προετοίμασαν με πολύ μεράκι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 2ου Γενικού Λυκείου Αμαλιάδας.

    Την εκδήλωση του σχολείου τίμησε με την παρουσία του και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ενώ η διευθύντρια του 2ου Λυκείου κα Άννα Γεωργακοπούλου παρέδωσε και τους επαίνους στους μαθητές και μαθήτριες που διακρίθηκαν με τις επιδόσεις τους κατά τη σχολική χρονιά 2023 – 2024.

    ilida 28i sxol sftef 4

    ilida 28i sxol sftef 5

    ilida 28i sxol sftef 6

    ilida 28i sxol sftef 7

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τι τρώμε την 28η Οκτωβρίου
    σε Plus +
    Τι τρώμε την 28η Οκτωβρίου

    Η διαφορά της φετινής 28ης Οκτωβρίου σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και η αλλαγή στο τραπέζι μας.

    Το φαγητό στο τραπέζι της 28ης Οκτωβρίου είναι ένα θέμα για το οποίο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ομοφωνία. Σε αντίθεση με την 25η Μαρτίου, που η υποχρέωση να καταναλώσουμε παστό μπακαλιάρο είναι «καθολική», για την ημέρα του ΟΧΙ οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα όπου ο μπακαλιάρος είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς της ημέρας κι άλλες που η βεντάλια των επιλογών ανοιγοκλείνει ανάλογα με το ημερολόγιο.

    Σύμφωνα με την Ορθόδοξη πίστη, τον Οκτώβριο οι πιστοί νηστεύουν μόνο Τετάρτη και Παρασκευή. Οι δύο αυτές ημέρες της εβδομάδας είναι αφιερωμένες στην πνευματική προετοιμασία των πιστών, οι οποίοι απέχουν από την κατανάλωση λαδιού, κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών και αυγών.

    Η νηστεία «σπάει» μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως οι εθνικές γιορτές όταν επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η κατανάλωση ψαριών, λαδιού και κρασιού. Αυτός είναι ο σκοπός που εξυπηρετούσε ο παστός μπακαλιάρος, το «ψάρι του βουνού» όπως το ονόμαζαν οι παλιότεροι, ένα υλικό που βρίσκονταν σε αφθονία παντού, ανεξαρτήτως χιλιομετρικών αποστάσεων και καιρικών συνθηκών.

    Η διαφορά της φετινής 28ης Οκτωβρίου

    Φέτος η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα Δευτέρα, γεγονός που σημαίνει ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να ακολουθήσει τις επιθυμίες του. Κρέας, πουλερικά και ψάρια θα πρωταγωνιστήσουν στα τραπέζια μας, ανάλογα με την όρεξη και το βαλάντιό μας.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Η σχολική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου
    Η σχολική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου

    Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Αρχικά, έγινε η ανάγνωση του Πρακτικού του Συλλόγου διδασκόντων για τον ορισμό των σημαιοφόρων και των παραστατών για το σχολικό έτος 2024-2025 και η παράδοση της σημαίας από τον διευθυντή του σχολείου κ. Άγγελο Λαμπρόπουλο. Ακολούθησε η απονομή των αριστείων και βραβείων για την επίδοση των μαθητών/τριών κατά το σχολικό έτος 2023-2024.

    Μετά την ανάγνωση του μηνύματος του Υπουργού Pαιδείας κ. Κυριάκου Πιερρακάκη από την υποδιευθύντρια του σχολείου κ. Μποσμή Αικατερίνη, οι μαθητές παρακολούθησαν την επετειακή εκδήλωση, όπου μέσα από αναγνώσεις κειμένων, προβολή αρχειακού υλικού και τραγούδια τέθηκε αδρομερώς το ιστορικό πλαίσιο του ελληνοϊταλικού πολέμου και εν γένει του ηρωικού αγώνα των Ελλήνων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αυτοθυσία και τον ηρωισμό των Ελλήνων αγωνιστών στα βουνά της Πίνδου και στον βαρυσήμαντο ρόλο των Ελληνίδων στην προάσπιση της λευτεριάς.

    Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τη χορευτική ομάδα του σχολείου, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους μαθητές και καθηγητές. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό μας Ύμνο.

    Το επετειακό υλικό επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου κ. Νικολακοπούλου Αιμίλία και κ. Παντή Λαμπρινή. Η προετοιμασία της χορευτικής ομάδας έγινε από τον γυμναστή του σχολείου μας, κ. Γεωργούλια Ιωάννη.

    1o gumasio 28i 24 2

    1o gumasio 28i 24 2

    1o gumasio 28i 24 3

    1o gumasio 28i 24 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συντάξεις Νοεμβρίου: Ποιοι θα πληρωθούν μετά την 28η Οκτωβρίου
    Συντάξεις Νοεμβρίου: Ποιοι θα πληρωθούν μετά την 28η Οκτωβρίου

    Πληρώθηκαν οι συντάξεις Νοεμβρίου για τους μη μισθωτούς, ενώ οι υπόλοιποι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματά τους μετά την αργία της 28ης Οκτωβρίου, καθώς θα είναι κλειστές οι τράπεζες.

    Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Νοεμβρίου

    • Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).
    • Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

    Σημειώνεται πως τα ποσά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μία μέρα πριν, ως είθισται σε όλα τα επιδόματα.

    Δηλαδή το απόγευμα της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου και αντίστοιχα το απόγευμα της Τρίτης 29 Οκτωβρίου.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο