Ελλάδα

Σεισμός στη Χαλκιδική: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 5,2 Ρίχτερ

Σεισμός στη Χαλκιδική: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 5,2 Ρίχτερ
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στη Θεσσαλονίκη ενώ ακολούθησε δεύτερη σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ

Ανησυχία προκάλεσε στην Χαλκιδική μέχρι και τη Θεσσαλονίκη ο σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 19.03 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 12 χιλιόμετρα από τα Νέα Μουδανιά.

Περίπου 5 λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερη σεισμική δόνηση με το ίδιο επίκεντρο μεγέθους 4,2 Ρίχτερ.

«Πρέπει να περιμένουμε»

Μιλώντας στο in ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «μπορεί ο σεισμός να ήταν 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και να ακολούθησαν πιο ασθενείς μετασεισμοί, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς για να πούμε ότι ήταν η κύρια δόνηση. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 24 ώρες για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Παράλληλα επισήμανε ότι «ο σεισμός έγινε σε μια περιοχή που δεν έχει υψηλή σεισμικότητα, δηλαδή βλέποντας το ιστορικό της δεν υπάρχει ισχυρή δόνηση. Όμως δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι μέγεθος σεισμού μπορεί να δώσει η συγκεκριμένη περιοχή»

«Περιοχή χαμηλής σεισμικότητας»

Από την μεριά του ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο Open είπε ότι «όλοι οι σεισμοί είναι επιφανειακοί. Πρόκειται για περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, δεν έχει καταγραφεί μεγάλη δόνηση στο παρελθόν».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο σεισμός είναι στη θάλασσα, αλλά κοντά στη στεριά. Οι σεισμικές κινήσεις στην περιοχή εκείνη, τη δυτική Χαλκιδική, ήταν αρκετά σημαντικές. Σίγουρα, από την Ποτίδαια έως το ακρωτήριο Παλιούρι έχει κουνηθεί αρκετά».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «στο σημείο, είχαν σημειωθεί κάποιοι υποσεισμοί πριν από τέσσερις μέρες αλλά και σήμερα, πριν από τον σημερινό σεισμό, που έγινε αισθητός κι εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας, το μεγαλύτερο ρήγμα είναι στην περιοχή όπου τελειώνει το πρώτο πόδι.

«Άγνωστο ρήγμα»

Ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δήλωσε στο ThessToday.gr ότι πρόκειται για ένα… άγνωστο ρήγμα, το οποίο στο παρελθόν δεν έχει δώσει σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ.

«Πρόκειται για ένα ρήγμα το οποίο πιθανόν ενεργοποιείται κατά διαστήματα που δεν γνωρίζουμε αν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά, και υποστήριξε ότι «σεισμοί σε αυτά τα μεγέθη μπορούν να συμβούν, όπως σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup