Ελλάδα

Λέκκας: Τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν έπεφτε το νερό «έπνιξε» την Βαλένθια στη χώρα

Λέκκας: Τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν έπεφτε το νερό «έπνιξε» την Βαλένθια στη χώρα Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MAXAR TECHNOLOGIES/ HANDOUT
Βαλένθια: Τεράστιες καταστροφές και κίνδυνοι στην Ελλάδα από παρόμοια φαινόμενα κακοκαιρίας - Ο ομότιμος καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας εξηγεί στο Newsbomb.gr

Οποταμός Rambla del Poyo θεωρείται βασικός υπεύθυνος για τις φονικές πλημμύρες που σάρωσαν τη Βαλένθια, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές και εκατοντάδες θανάτους, όπως αναφέρει ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. Ο Ευθύμιος Λέκκας και ο ερευνητής Δρ. Σπύρος Μαυρούλης βρίσκονται στην Ισπανία, συμμετέχοντας σε αποστολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με στόχο την ανάλυση των δεδομένων της καταστροφής και τη συλλογή στοιχείων που θα βοηθήσουν στην κατανόηση και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

«Βρίσκομαι στη Βαλένθια, η κατάσταση είναι δύσκολη, ο καιρός είναι βροχερός, αλλά δεν ρίχνει την ποσότητα που έριξε την πρώτη ημέρα», είπε αρχικά ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας στο Newsbomb.gr.

«Συνεχίζονται οι έρευνες αναζήτησης για αγνοούμενους», πρόσθεσε.

Η ερευνητική ομάδα επικεντρώνεται στην καταγραφή των επιπτώσεων της πλημμύρας, στην ανάλυση της τρωτότητας της περιοχής, καθώς και στην κατανόηση των αιτίων και της διαχείρισης της καταστροφής. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, «οι κλιματικές αλλαγές προκαλούν έντονα καιρικά φαινόμενα με αυξημένη συχνότητα, κάτι που καθιστά απαραίτητη τη θωράκιση των πόλεων από τέτοιου είδους κινδύνους».

Τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα σε περίπτωση ενός τέτοιου καιρικού φαινομένου

Αντίστοιχα φαινόμενα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξίσου, αν όχι μεγαλύτερες, καταστροφές. Οι ελληνικές πόλεις, και ιδιαίτερα οι περιοχές με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο εξαιτίας της ανεπαρκούς προετοιμασίας τους για τέτοιες ακραίες καταστάσεις.

Ο Ευθύμης Λέκκας υπογραμμίζει ότι τέτοια φαινόμενα αποτελούν σοβαρή απειλή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για κάθε χώρα που δεν έχει προετοιμαστεί επαρκώς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Βαλένθια, λόγω της νέας επιδείνωσης του καιρού, η Μετεωρολογική Υπηρεσία προχώρησε στην έκδοση «κόκκινου συναγερμού» για τη νότια ακτή της πόλης. Παρότι ο καιρός παρουσίασε κάποια ύφεση, οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται.

Ο Ευθύμιος Λέκκας αναφέρει ότι στην Ελλάδα, μια αντίστοιχη πλημμύρα θα είχε καταστροφικές συνέπειες, οδηγώντας σε εκτεταμένες καταστροφές υποδομών. Τέτοιες φυσικές καταστροφές, όπως σημειώνει, μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, εφόσον οι κατάλληλες προληπτικές δράσεις δεν ληφθούν εγκαίρως.

Οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία της συλλογής και αξιοποίησης δεδομένων για τη βελτίωση της προετοιμασίας και της ανθεκτικότητας των κοινωνιών σε φαινόμενα ακραίας κακοκαιρίας, τα οποία εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Ο καιρός παραμένει βροχερός, αλλά δεν ρίχνει την ποσότητα που έριξε την πρώτη ημέρα της καταστροφής», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας στο Newsbomb.gr και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες αναζήτησης για αγνοούμενους, τον αριθμό των οποίων κανείς ακόμη δεν γνωρίζει. Οι έρευνες διεξάγονται σε όλη την περιοχή, ενώ ψάχνουν και τα αυτοκίνητα που έχουν βυθιστεί στις λάσπες».

Οι Έλληνες επιστήμονες σκοπό έχουν να πραγματοποιήσουν αυτοψία και να συλλέξουν νέα δεδομένα για την τρωτότητα της πληγείσας περιοχής, το καταστροφικό φαινόμενο, τα αίτια της καταστροφής του, τις επιπτώσεις και τη διαχείρισή του.

Απώτερος στόχος της αποστολής είναι η αξιοποίηση των δεδομένων αυτών, για τη μέγιστη δυνατή θωράκιση έναντι των όλο και συχνότερα εμφανιζόμενων φαινομένων κακοκαιρίας στην περίοδο της κλιματικής κρίσης.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα