Η 20ή Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, καθώς αποτελεί την επέτειο υιοθέτησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η Σύμβαση αναγνωρίζει ότι η παιδική ηλικία είναι μια ευάλωτη στιγμή και ότι τα παιδιά χρειάζονται ειδική φροντίδα και προστασία. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 με σκοπό να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα παιδιά, μετατρέποντάς τους από παθητικούς αποδέκτες φιλανθρωπίας σε ανθρώπινα όντα με ξεχωριστά δικαιώματα
Σοκαριστικά στοιχεία - Ένα παιδί κάθε 3 μέρες κακοποιείται σεξουαλικά
Ωστόσο, τα παιδιά σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτα, με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να σοκάρουν.
Συγκεκριμένα, ένα παιδί κάθε 3 ημέρες αναφέρει πως κακοποιείται σεξουαλικά, ενώ 2 παιδιά κάθε ημέρα αναφέρουν πως κακοποιούνται σωματικά.
Every 3 days 1 child reports being sexually abused - What happens when you hear a child confess to being abused?
— ISPCAN (@ISPCAN) November 19, 2024
Read what ISPCAN Country Partner @hamogelo is doing in the campaign to prevent child abuse: https://t.co/qz6FfEvq8d
Thank you for all you do.#riseuptoendchildabuse
Μάλιστα, τους πρώτους 10 μήνες του 2024 οι 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαχειρίστηκαν 154.192 τηλεφωνικές κλήσεις.
Εκατοντάδες εγκαταλείψεις και περιστατικά κακοποίησης παιδιών
Από αυτές, 49.861 πραγματοποιήθηκαν στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, 1.057 αναφορές για 1.884 παιδιά, 670 παιδιά αφορούσαν σωματική κακοποίηση, 901 παιδιά αφορούσαν παραμέληση και εγκατάλειψη, 104 παιδιά για σεξουαλική κακοποίηση, 247 περιστατικά αυτοκτονικού ιδεασμού.
Το ίδιο διάστημα, το Εθνικό Κέντρο για την Κακοποίηση και Εκμετάλλευση του Οργανισμού, διαχειρίστηκε: 119 επιτόπιες παρεμβάσεις για 201 παιδιά, από τα οποία 13 παιδιά αφορούσαν σωματική κακοποίηση, 76 παιδιά αφορούσαν παραμέληση και εγκατάλειψη και 4 παιδιά για σεξουαλική κακοποίηση.
Αντίστοιχα δέχθηκε 384 αναφορές στο Cybertipline Hellas. Από αυτές 139 αφορούσαν ψυχολογική κακοποίηση παιδιών, 80 αφορούσαν σωματική κακοποίηση παιδιών, 67 αφορούσαν παραμέληση και εγκατάλειψη παιδιών, 16 για σεξουαλική κακοποίηση.
Πηγή: ethnos.gr