Drones και τεχνητή νοημοσύνη επιστρατεύει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να προστατέψει τη δημόσια ακίνητη περιουσία από καταπατητές. Παράλληλα, δρομολογεί νέες παρεμβάσεις για την αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων εντός του 2025 με στόχο την ενίσχυση των κρατικών ταμείων.
Το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους αναμένεται η αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Ακίνητης Περιουσίας, με στόχο τη διευκόλυνση των διαδικασιών και την αποδοτικότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, επανεξέταση φοροαπαλλαγών, αναμόρφωση κινήτρων και κατάργηση εμποδίων σε μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές. Επίσης η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας αναμένεται να προχωρήσει στην αναμόρφωση του νόμου για τις κοινωφελείς περιουσίες με στόχο τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις δωρεές και τις περιουσίες που διαχειρίζεται το κράτος.
Το σχέδιο
Οι βασικοί άξονες του σχεδίου αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου προβλέπουν τα εξής:
1. Διαχείριση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φάση λειτουργίας τα εξής έργα:
- Bεβαίωση ηλεκτρονικού χρηματικού καταλόγου μέσω διαλειτουργικότητας με το taxisnet (ΑΑΔΕ).
- Aνάπτυξη ολοκληρωμένου ψηφιακού εργαλείου από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ) σε συνεργασία με τo «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για την αυτόματη σύνταξη των διαγραμμάτων γεωμετρικών μεταβολών, αναφορικά με τα δημόσια κτήματα
- Ανάπτυξη διαλειτουργικότητας με το Εθνικό Κτηματολόγιο για την αναζήτηση των ακινήτων των κληρονομούμενων των σχολαζουσών κληρονομιών και για την έκδοση πιστοποιητικών ιδιοκτησίας, βαρών και διεκδικήσεων επί αυτών των ακινήτων και με το Μητρώο Πολιτών. Με αυτόν τον τρόπο, καθίσταται ευκολότερη η αναζήτηση των στοιχείων των κληρονομούμενων και επιτυγχάνεται η ταχύτερη εκκαθάριση των κληρονομιών.
Έργα υπό υλοποίηση:
- Aνάπτυξη ειδικού πληροφοριακού συστήματος «Αιτήσεων Εξαγοράς Δημοσίων Ακινήτων», στο πλαίσιο εφαρμογής του ν.5024/2023 (Α’ 41),
- Eνημέρωση της γεωχωρικής πληροφορίας της ψηφιακής βάσης δεδομένων της δημόσιας περιουσίας με τους δασικούς χάρτες των αναρτήσεων του 2021 και του 2022 και τους κυρωμένους δασικούς χάρτες και
- Παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια των διαδικασιών και να επιτευχθεί υψηλό τελικό τίμημα, όπως κατέδειξε η μέχρι σήμερα εφαρμογή του εν λόγω έργου.
2. Αξιοποίηση Ακίνητης Δημόσιας Περιουσίας
- Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας με σκοπό την εναρμόνιση της αξιοποίησης των δημόσιων ακινήτων με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς αλλά και με τις βέλτιστες πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης
- Ανάπτυξη συνεργασίας και διαλειτουργικότητας με άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που διαχειρίζονται ακίνητα
- Δημιουργία ολοκληρωμένης λύσης καταγραφής, διαχείρισης και αξιοποίησης των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω της αναβάθμισης της υπάρχουσας πλατφόρμας αλλά και της ανάπτυξης συστήματος επιχειρηματικής ευφυίας (Business Intelligence – ΒΙ), το οποίο θα επιτρέπει τη σύνθετη ανάλυση δεδομένων και την εξαγωγή αναφορών, ενισχύοντας τη στρατηγική αξιοποίηση των πληροφοριών.
3. Στέγαση δημόσιων υπηρεσιών. Και το έτος 2025 θα συνεχιστεί ο εξορθολογισμός των αναγκών στέγασης των δημόσιων υπηρεσιών με τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών και με την εκπόνηση κτιριολογικών προγραμμάτων, σύμφωνα με τα πρότυπα που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΠ. Επιπλέον, θα αναζητηθούν κτήρια που θα πληρούν σύγχρονες απαιτήσεις περί ενεργειακής απόδοσης και ασφάλειας. Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών του Δημοσίου και της περαιτέρω εξοικονόμησης πόρων, θα εξακολουθήσει η παραχώρηση χώρων σε δημόσια ακίνητα από τις Κτηματικές Υπηρεσίες για τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 83 του ν.4583/2018 (Α’ 212).
4. Προστασία Δημόσιας Περιουσίας. Κατά το έτος 2025 προγραμματίζεται να υπάρξει ευρεία χρήση νέων τεχνολογικών μέσων, όπως Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – drones), σε συνδυασμό με εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, για τη διαπίστωση παραβάσεων και την ανεύρεση καταπατήσεων σε κοινόχρηστους χώρους σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων, οι οποίοι εκτείνονται σε όλη την επικράτεια.
5. Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών. Σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των κοινωφελών περιουσιών, για να βελτιωθούν και να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε η διαχείριση και η εποπτεία των κοινωφελών περιουσιών να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
Πηγή: ot.gr