Πολλά προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τα κενά που δεν θα καλυφθούν και τις ελλείψεις καθηγητών θα δημιουργηθούν φέτος σε γυμνάσια και λύκεια, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι αρκετά περιφερειακά σχολεία της Β/θμιας στην Ηλεία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν καν.
Αυτό τόνισαν οι καθηγητές στην Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Ηλείας που πραγματοποιήθηκε στο 2ο Λύκειο Πύργου , με αφορμή τις μετατάξεις και την διαθεσιμότητα, μια συνέλευση που χαρακτηρίστηκε όμως εν μέσω θέρους, από μαζικότητα και δυναμισμό. Μετά το τέλος της συνέλευσης, οι εκπαιδευτικοί έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης και κατέθεσαν πλήθος ερωτημάτων στην α/α Δ/ντρια κ. Ελένη Σκάζα, ζητώντας απαντήσεις για τα σοβαρά θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο και κυρίως σε ότι αφορά τις μετατάξεις.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Γιάννης Γιαννόπουλος κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να αντιδράσουν μαζικά, προτάσσοντας το δημόσιο σχολείο και το δικαίωμά τους στην εργασία που το τελευταίο διάστημα βάλλεται από την μνημονιακή κυβέρνηση. Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να ξεκινήσουν με απεργίες, αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα, στις μετατάξεις συναδέλφων τους στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στο λύκειο. Βεβαίως για το θέμα των απεργιών, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα γίνει νέα Γ.Σ της ΕΛΜΕ Ηλείας όπου και θα αποφασιστεί εάν θα υλοποιηθεί η απόφαση που ελήφθη στο συνέδριο της ΟΛΜΕ του περασμένου Ιουλίου για απεργία διαρκείας τον Σεπτέμβριο.
Αίολες οι μετατάξεις
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας στην εισήγησή του τόνισε ότι μετά τις αποκρουστικές κατά την εκπαιδευτική κοινότητα αποφάσεις του Υπουργείου όσον αφορά τις μετατάξεις στην Α/θμια Εκπαίδευση, έρχονται τώρα να υλοποιήσουν τα σχέδια τους για τις διαθεσιμότητες ανά την Ελλάδα που αφορούν συγκεκριμένες ειδικότητες και τμήματα.
«Με μια απαράδεκτη υπουργική απόφαση υποχρεούνται οι ειδικότητες που θεωρεί το υπουργείο ότι πλεονάζουν, να μπουν σε μια διαδικασία μετάταξης προς την Πρωτοβάθμια ή διοικητικές θέσεις. Συνολικά 6000 εκπαιδευτικοί της Δ/θμιας οδηγούνται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο «εκτός» των γυμνασίων και λυκείων. Σ’ αυτούς άμα προσθέσουμε και τους 2000 που ως τώρα έχουν βγει σε διαθεσιμότητα, τους 10000 αναπληρωτές που ουσιαστικά έχουν απολυθεί και τις 7000 συνταξιοδοτήσεις στην Β/θμια, η νέα χρονιά ενδέχεται να ξεκινήσει με ένα έλλειμμα της τάξης των…. 25.000 εκπαιδευτικών.
Και μόνο αυτό το νούμερο δείχνει ότι τα προβλήματα που θα υπάρξουν στο δημόσιο σχολείο θα είναι τεράστια τη νέα χρονιά και το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση φέρουν ακεραία την ευθύνη γι αυτό»
Όσον αφορά τις μετατάξεις, ο κ. Γιαννόπουλος τις χαρακτήρισε αίολες και επισήμανε ότι γίνονται απλά να γεμίσουν τις λίστες με τις διαθεσιμότητες. «Υπάρχουν ερωτήματα που αυτή τη στιγμή δεν μπορούνε να τα απαντήσουνε στο υπουργείο. Η Α/βμια σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπευθύνων, έδωσε κάποια στοιχεία για μετατάξεις για ειδικότητες που θεωρητικά πλεονάζουν στη Β/θμια.
Τα στοιχεία αυτά όπως διαβεβαιώνει και ο περιφερειακός διευθυντής, έχουν σταλεί στο υπουργείο από τις 4 Αυγούστου αλλά εκείνο δεν τα έλαβε υπόψη. Από κει και πέρα ο καθένας θα πάρει την ευθύνη που του αναλογεί. Το υπουργείο δεν έδωσε καμία απάντηση ούτε για τα ξεκάθαρα λάθη που έχουν υπάρξει, ούτε γιατί ενώ υπήρχαν κενά στην Α/θμια της Ηλείας για ειδικότητες γαλλικών, αγγλικών και φυσικής αγωγής, εν τούτοις δεν δόθηκαν θέσεις. Οι διαδικασίες ήταν πρόχειρες και δεν εξυπηρετούν με κανένα τρόπο την βελτίωση της εκπαίδευσης στον τόπο μας.»
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ καταλήγοντας κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να αντιδράσουν μαζικά, «στόχος μας είναι να γιγαντώσουμε τις δράσεις μας, ώστε στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς να είμαστε όλοι μια γροθιά για να αντισταθούμε στα μέτρα που έρχονται.»
Καθυστερεί η ανασύσταση του ΠΥΣΔΕ
Την επίσπευση της ανασύστασης του ΠΥΣΔΕ που καθυστερεί και που όφειλε να έχει κάνει ο περιφερειακός διευθυντής, έθεσε στην Γ.Σ το αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ Ηλείας κ. Αλεξία Λιάγκουρα, επισημαίνοντας βεβαίως ότι κατά δήλωσή του η απόφαση είναι έτοιμη προς υπογραφή.
Η κ. Λιάγκουρα τόνισε ότι «αν δεν ανασυσταθεί το ΠΥΣΔΕ άμεσα, δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε σε οργανικές θέσεις κάποιους συναδέλφους και δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή στο νομό, όπως το ότι εκκρεμούν αυτή τη στιγμή σε 12 σχολεία τοποθετήσεις διευθυντών. Σε ότι αφορά τις υπηρεσιακές μεταβολές το ΠΥΣΔΕ ήταν εκ του νόμου κυριαρχικό όργανο, ωστόσο στο θέμα των μετατάξεων, παρακάμφθηκε.
Δεν έχουν αποφάσεις από υπηρεσιακά συμβούλια αλλά αποφάσεις από ένα κλειστό λόμπι του υπουργού που έχει πάρει αυτές τις αποφάσεις και γι αυτό έχει και τόσα λάθη. Ακόμα κι αν θέλουν δηλαδή να προχωρήσουν στις μετατάξεις θα πρέπει να ζητήσουν από τα υπηρεσιακά συμβούλια τα κενά ανά σχολείο όχι να δίνουν ένα νούμερο στον αέρα. Οι μέρες περνάνε, οι προθεσμία λήγει στις 23 Αυγούστου και οι συνάδελφοι δεν ξέρουν τι να κάνουν. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα.
Ωστόσο στην Γ.Σ τοποθετήθηκαν πολλοί εκπαιδευτικοί, ενώ την αγωνία τους αλλά και την αγανάκτησή τους εξέφρασαν και καθηγητές που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στην Ηλεία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι από την μια τους απολύουν και από την άλλη τους παροτρύνουν να κάνουν αίτηση για τις θέσεις… ωρομίσθιων, χωρίς όμως να τους δίνουν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που έχουν σχέση με το μέλλον τους.