Επίκαιρα

Προσφυγές κατά του πλαισίου προστασίας του Κυπαρισσιακού

Προσφυγές κατά του πλαισίου προστασίας του Κυπαρισσιακού

Οι περιορισμοί που περιλαμβάνει το πρώτο πλαίσιο προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου προκαλούν αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο. Πέντε δήμοι και ομάδα πολιτών προαναγγέλλουν «βροχή» προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και αγωγές αποζημίωσης, υποστηρίζοντας ότι το πλαίσιο απομειώνει την αξία της περιουσίας τους. Ωστόσο λιγότερο αυστηρές εκδοχές του πλαισίου είχαν τα προηγούμενα χρόνια απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως ανεπαρκείς, καθώς η Ελλάδα μετρά ήδη μια ευρωκαταδίκη για την πλημμελή προστασία της περιοχής.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στη Ζαχάρω ενημερωτική συνάντηση προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος αντίδρασης από όσους αντιτίθενται στο νέο πλαίσιο. «Είναι μια άτακτη συρραφή απαγορευτικών διατάξεων», υποστηρίζει ο δήμαρχος Ζαχάρως, Νίκος Χαραλαμπόπουλος. «Η χειρότερη όλων είναι η αύξηση της αρτιότητας από 6 στρέμματα σήμερα στα 10 στρέμματα για τα υφιστάμενα οικόπεδα και στα 20 στρέμματα για όσα προκύπτουν από συνενώσεις. Στην περιοχή μας κυριαρχεί η μικροϊδιοκτησία. Οι περισσότεροι είναι αγρότες, που έφτιαχναν και μερικά δωμάτια προς ενοικίαση για να τα αφήσουν στα παιδιά τους. Τώρα σε αυτό μπαίνει ταφόπλακα».

Οπως υποστηρίζει ο κ. Χαραλαμπόπουλος, μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν συλλογικές αγωγές για αποζημίωση ενάντια στο υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και προσφυγές στο ΣτΕ ενάντια στο πλαίσιο. «Εκτός από τους θιγόμενους ιδιοκτήτες, θα προσφύγουμε και οι δήμοι Ζαχάρως, Κυπαρισσίας, Κρεστένων, Πύργου και Ολυμπίας», λέει. «Είμαστε αγανακτισμένοι. Στην παραλία της Ζαχάρως οι χελώνες είναι ελάχιστες, τις αγαπούμε και τις προστατεύουμε. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί χρειάζονται τόσες απαγορεύσεις».

Το πλαίσιο περιλαμβάνει τη χερσαία και θαλάσσια ζώνη από το Κατάκολο έως την Κυπαρισσία. Η χερσαία ζώνη χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: τις περιοχές προστασίας της φύσης (ζώνες αμμοθινών κ.λπ.), που βρίσκονται σε επαφή με τον αιγιαλό και επιτρέπονται μόνο μικρές, ήπιες παρεμβάσεις. Τους προστατευόμενους φυσικούς σχηματισμούς, που περιλαμβάνουν σπηλιές, τις ιαματικές πηγές του Καϊάφα, τις πλαγιές του λόφου Λαπίθα, τις βαλτώδεις εκτάσεις του Καϊάφα και τις παραποτάμιες ζώνες, όπου ισχύουν ειδικοί περιορισμοί. Και την περιφερειακή ζώνη αγροτικού τοπίου, όπου επιτρέπεται η άσκηση γεωργικής δραστηριότητας αλλά τίθενται περιορισμοί στη δόμηση (όπως η προαναφερθείσα αύξηση αρτιότητας για τα τουριστικά καταλύματα, ελάχιστη απόσταση 50 μέτρων από τη ζώνη αμμοθινών ή τον αιγιαλό κ.ά.). Το διάταγμα αφήνει στο «απυρόβλητο» οικισμό αυθαιρέτων στην περιοχή Αγίου Νικολάου (μεταθέτοντας στο μέλλον τη διαχείριση του προβλήματος), ενώ είναι ιδιαίτερα ανεκτικό και στη θήρα.

Πηγή: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup