Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 17:42

Προσφυγές κατά του πλαισίου προστασίας του Κυπαρισσιακού

Γράφτηκε από τον

Οι περιορισμοί που περιλαμβάνει το πρώτο πλαίσιο προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου προκαλούν αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο. Πέντε δήμοι και ομάδα πολιτών προαναγγέλλουν «βροχή» προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και αγωγές αποζημίωσης, υποστηρίζοντας ότι το πλαίσιο απομειώνει την αξία της περιουσίας τους. Ωστόσο λιγότερο αυστηρές εκδοχές του πλαισίου είχαν τα προηγούμενα χρόνια απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως ανεπαρκείς, καθώς η Ελλάδα μετρά ήδη μια ευρωκαταδίκη για την πλημμελή προστασία της περιοχής.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στη Ζαχάρω ενημερωτική συνάντηση προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος αντίδρασης από όσους αντιτίθενται στο νέο πλαίσιο. «Είναι μια άτακτη συρραφή απαγορευτικών διατάξεων», υποστηρίζει ο δήμαρχος Ζαχάρως, Νίκος Χαραλαμπόπουλος. «Η χειρότερη όλων είναι η αύξηση της αρτιότητας από 6 στρέμματα σήμερα στα 10 στρέμματα για τα υφιστάμενα οικόπεδα και στα 20 στρέμματα για όσα προκύπτουν από συνενώσεις. Στην περιοχή μας κυριαρχεί η μικροϊδιοκτησία. Οι περισσότεροι είναι αγρότες, που έφτιαχναν και μερικά δωμάτια προς ενοικίαση για να τα αφήσουν στα παιδιά τους. Τώρα σε αυτό μπαίνει ταφόπλακα».

Οπως υποστηρίζει ο κ. Χαραλαμπόπουλος, μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν συλλογικές αγωγές για αποζημίωση ενάντια στο υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και προσφυγές στο ΣτΕ ενάντια στο πλαίσιο. «Εκτός από τους θιγόμενους ιδιοκτήτες, θα προσφύγουμε και οι δήμοι Ζαχάρως, Κυπαρισσίας, Κρεστένων, Πύργου και Ολυμπίας», λέει. «Είμαστε αγανακτισμένοι. Στην παραλία της Ζαχάρως οι χελώνες είναι ελάχιστες, τις αγαπούμε και τις προστατεύουμε. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί χρειάζονται τόσες απαγορεύσεις».

Το πλαίσιο περιλαμβάνει τη χερσαία και θαλάσσια ζώνη από το Κατάκολο έως την Κυπαρισσία. Η χερσαία ζώνη χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: τις περιοχές προστασίας της φύσης (ζώνες αμμοθινών κ.λπ.), που βρίσκονται σε επαφή με τον αιγιαλό και επιτρέπονται μόνο μικρές, ήπιες παρεμβάσεις. Τους προστατευόμενους φυσικούς σχηματισμούς, που περιλαμβάνουν σπηλιές, τις ιαματικές πηγές του Καϊάφα, τις πλαγιές του λόφου Λαπίθα, τις βαλτώδεις εκτάσεις του Καϊάφα και τις παραποτάμιες ζώνες, όπου ισχύουν ειδικοί περιορισμοί. Και την περιφερειακή ζώνη αγροτικού τοπίου, όπου επιτρέπεται η άσκηση γεωργικής δραστηριότητας αλλά τίθενται περιορισμοί στη δόμηση (όπως η προαναφερθείσα αύξηση αρτιότητας για τα τουριστικά καταλύματα, ελάχιστη απόσταση 50 μέτρων από τη ζώνη αμμοθινών ή τον αιγιαλό κ.ά.). Το διάταγμα αφήνει στο «απυρόβλητο» οικισμό αυθαιρέτων στην περιοχή Αγίου Νικολάου (μεταθέτοντας στο μέλλον τη διαχείριση του προβλήματος), ενώ είναι ιδιαίτερα ανεκτικό και στη θήρα.

Πηγή: Kathimerini.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 22:12

Σχετικά Άρθρα

  • Μεσσηνία: Σεισμός 3,4 ρίχτερ στον κόλπο της Κυπαρισσίας
    Μεσσηνία: Σεισμός 3,4 ρίχτερ στον κόλπο της Κυπαρισσίας

    Το εστιακό βάθος του εν λόγω σεισμού στον κόλπο της Κυπαρισσίας υπολογίστηκε σε 25,7 χιλιόμετρα.

    Ένας σεισμός μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, τη Δευτέρα (16/9), στον κόλπο της Κυπαρισσίας.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός καταγράφηκε στις 15:28, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 21 χιλιόμετρα δυτικά - βορειοδυτικά των Φιλιατρών Μεσσηνίας, δηλαδή στον κόλπο της Κυπαρισσίας.

    Ακόμα, το εστιακό βάθος του εν λόγω σεισμού στον κόλπο της Κυπαρισσίας υπολογίστηκε σε 25,7 χιλιόμετρα.

    Σεισμός στον κόλπο της Κυπαρισσίας καταγράφηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 16 Σεπτεμβρίου 2024

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Αυγερινοπούλου: Σε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι η ΕΠΜ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο
    Αυγερινοπούλου: Σε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι η ΕΠΜ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

    Επικαιροποιούνται οι μελέτες για τις περιοχές Natura 2000 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας - Αλλαγές ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα

    Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να είναι έτοιμη, ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η επικαιροποιημένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πέτρος Βαρελίδης, κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.

    Όπως ανέφερε στην εισήγησή της η κα. Αυγερινοπούλου, η επικαιροποίηση των μελετών και του νομικού καθεστώτος που διέπει τις περιοχές Natura 2000 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αποτελεί μια πολυδιάστατη, σημαντική διαδικασία καθώς η Περιφέρειά μας είναι ιδιαίτερα σημαντική περιβαλλοντικά και ταυτόχρονα ευάλωτη και διαθέτει πλούσια βιοποικιλότητα. Με την ανάρτηση της επικαιροποιημένης, πλέον, μελέτης σε δημόσια διαβούλευση, που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση του Π.Δ, θα αξιολογηθεί εκ νέου η προϊούσα φυσική κατάσταση της προστατευόμενης περιοχής, μέσα από νέες προτάσεις για το καθεστώς προστασίας και την κατάλληλη διαχείριση, που θα στηρίζει τόσο την ιδιαίτερη βιοποικιλότητά της και το εξαιρετικό τοπίο της, όσο και φιλικές προς το περιβάλλον αναπτυξιακές δραστηριότητες.

    Μάλιστα, όπως ανέφερε η κα. Αυγερινοπούλου, το επόμενο διάστημα και μόλις τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο για την αναθεώρηση των περιοχών Natura της ΠΔΕ, θα γίνει επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος στις εν λόγω περιοχές, προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.

    Ο κ. Βαρελίδης τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου είναι, ως το τέλος του καλοκαιριού, να έχει προχωρήσει ικανοποιητικά η διαδικασία για το σύνολο των περιοχών της χώρας και η υιοθέτηση των Ε.Π.Μ. και των Π.Δ., με στόχο την προστασία της φύσης μέσα από την επαναξιολόγηση των στοιχείων που θα προκύψουν από την διαβούλευση, χωρίς ωστόσο οι περιοχές Natura να αποτελούν άβατα. Και αυτό, καθώς πρόκειται για περιοχές που ζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας είτε εντός των Natura, είτε πλησίον.

    Ο Συντονιστής Έργου Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), Δρ. Βιολόγος, Περιβαλλοντολόγος εταίρος της ENVECO A.E., Γιώργος Κοτζαγεώργης, τόνισε ότι μέσα από την διαβούλευση δίνεται η δυνατότητα στο κοινό και στους φορείς να δουν το περιεχόμενο, να δουν τις προτάσεις προστασίας και διαχείρισης όλων αυτών των περιοχών της χώρας, για την διαμόρφωση ενός κλίματος συναίνεσης στις προβλέψεις και στους στόχους που μπαίνουν για την προστασία και τη διαχείριση, έτσι ώστε οι τοπικές και ευρύτερες κοινωνίες να μην είναι απέναντι με αυτά τα οποία προτείνονται για την προστασία της βιοποικιλότητας, αλλά να αντιμετωπίζεται σαν ένα θετικό στοιχείο για την αξία των περιοχών που φιλοξενούν. Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, στο σύνολό τους.

    Όπως τονίστηκε στην διάρκεια της συνεδρίασης, στόχος αυτών των μελετών είναι να παραχθούν προεδρικά διατάγματα προστασίας για τις προστατευόμενες περιοχές και υπουργικές αποφάσεις σχεδίων διαχείρισης για αυτές ενώ και τα σχέδια των προεδρικών διαταγμάτων θα βγουν σε διαβούλευση, επομένως θα υπάρχει και μια δεύτερη ευκαιρία συζήτησης των θεμάτων που αντιμετωπίζει η ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Και αυτό γιατί, όπως υπογραμμίστηκε, περιβάλλον είναι και ο άνθρωπος και, ως εκ τούτου, στις μελέτες συνυπολογίστηκε επιπρόσθετα ο κοινωνικός χαρακτήρας των περιοχών, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι τοπικές κοινωνίες, που αποτελούν μέρος του περιβάλλοντος, να έχουν μία βιώσιμη ανάπτυξη και να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

    Τα Μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν επίσης η κα. Δέσποινα Καλλιδρομίτου, Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΨΙΛΟΝ Α.Ε., Εκπρόσωπος της σύμπραξης των εταιρειών ΕΨΙΛΟΝ Α.Ε. και ΗΛΙΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. για την εκπόνηση της Μελέτης 5 «Εκπόνηση ΕΠΜ και ΣΔ για τις περιοχές Natura 2000 των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων», η κα. Ειρήνη - Σπυριδούλα Στανωτά, Γεωλόγος - Γεωπεριβαλλοντολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Περιβαλλοντικών Μελετών της ΗΛΙΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε., Υπεύθυνη σύνταξης της Μελέτης 5 και οι κ.κ Ιωάννης Τρεπεκλής, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Ιωάννου, Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων Χωροταξίας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Στυλιανός Μπλέτσας, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το Περιβάλλον,.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Κλείνουν όλα τα σχολεία προληπτικά μετά το διπλό σεισμό
    Ηλεία: Κλείνουν όλα τα σχολεία προληπτικά μετά το διπλό σεισμό

    Για προληπτικούς λόγους μετά τι διπλή σεισμική δόνηση, κλείνουν όλα τα σχολεία του νομού, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση.

    Όσα παιδιά δεν μπορούν να τα παραλάβουν οι γονείς τους, θα παραμείνουν στο προαύλιο του σχολείου τους με την επιτήρηση των εκπαιδευτικών.

  • Ηλεία: Διπλός σεισμός με διαφορά λεπτού 4,3 & 5,7R στον Κυπαρισσιακό - Δηλώσεις Λέκκα
    ΕΚΤΑΚΤΟ: Ηλεία - Διπλός σεισμός με διαφορά λεπτού 5,6 & 5,7R στα ανοιχτά της Κυπαρισσίας

    Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στις 9.11 και 9.12 το πρωί της Παρασκευής αρκετά αισθητοί στην Ηλεία.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για δονήσεις εντάσεως 4,3 και 5,7R (επανεκτίμηση του Γεωδυναμικού Σεισμολογικού Ινστιτούτου) με επίκεντρο 21 και 25 χιλιόμετρά ανατολικά των νήσων Στροφάδων στα ανοικτά της Κυπαρισσίας.

    seismos1Ανάμεσα σε Στροφάδια και Κυπαρισσία το επίκεντρο του σεισμού

    Νεότερη ενημέρωση

    Άμεση κινητοποίηση στο δήμο Ζαχάρως. Ο δήμαρχος Κώστας Μητρόπουλος με τους συνεργάτες του ελέγχουν τα σχολεία που είναι σε λειτουργία αυτή την ώρα.

    Δεν υπάρχει αναφορά ζημιών μέχρι ώρας.

    Νεότερη ενημέρωση

    Σε κινητοποίηση Αστυνομία, Πυροσβεστική και δήμοι για τον διπλό σεισμό. Ελέγχονται σχολικές μονάδες κυρίως στη νότια Ηλεία που ήταν κοντά στο επίκεντρο.

    Νεότερη ενημέρωση

    Αισθητός σε μεγάλη ακτίνα ο σεισμός.

    Νεότερη ενημέρωση

    Οι δηλώσεις Λέκκα στην ΕΡΤ: "Πάνω στο ελληνικό τόξο ο σεισμός"

    Νεότερη ενημέρωση

    Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νοσοκομείο Κρεστένων.

    Νεότερη ενημέρωση

    Κλείνουν προληπτικά τα σχολεία του νομού.

  • Ηλεία: Μπαράζ σεισμικών δονήσεων στον Κυπαρισσιακό
    Ηλεία: Μπαράζ σεισμικών δονήσεων στον Κυπαρισσιακό

    Δεκαπετά σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί στo κέντρο του Κυπαρισσιακού κόλπου - περίπου στο ύψος του Καϊάφα όπου υπάρχει γνωστό ρήγμα στην περιοχή - και σε απόσταση 25-27 χλμ από την πόλη του Πύργου από τα ξημερώματα έως το πρωί της Τετάρτης.

    Το μπαράζ ξεκίνησε τα ξημερώματα στις 2.29 με μια δόνηση 2,3R σε εστιακό βάθος 23 χλμ. Δύο λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερη δόνηση στο ίδιο μέγεθος με εστιακό βάθος 30 χλμ.

    Ακολούθησαν και άλλες μικρού μεγέθους δονήσεις και στις 6.29 σημειώθηκε δόνηση 3,2R με εστιακό βάθος 19χλμ και πάλι δύο λεπτά αργότερα ακόμα μια 2,9R στο ίδιο εστιακό βάθος.

    Στις 6,52 σημειώθηκε η μεγαλύτερη από τις δονήσεις με 3,9R και εστιακό βάθος 16 χλμ, ενώ η τελευταία στις 8,48 ήταν και η δεύτερη ισχυρότερη με 3,5R στα 10χλμ.

  • Αμυράς για ΠΔ Κυπαρισσιακού: "Δεν θέλουμε την περιοχή σε "γυάλα" - θέλουμε να έχετε βιωματική σχέση και να αντλείτε πόρους με κανόνες"
    Αμυράς για ΠΔ Κυπαρισσιακού:

    Η απάντηση Γιώργου Αμυρά στην επίκαιρη ερώτηση Ανδρέα Νικολακόπουλου για το ΠΔ του Κυπαρισσιακού - Εντός των ημερών η ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τον τρόπο ανάπτυξης ήπιων δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών – εκεί θα πουν όλοι την άποψη τους - Δεν θέλουμε την περιοχή σε «γυάλα» - θέλουμε να έχετε βιωματική σχέση και να αντλείτε πόρους με κανόνες

    Τις αμέσως επόμενες ημέρες βγαίνουν σε διαβούλευση άλλες τρείς ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες από αυτές που έχουν γίνει μέχρι τώρα και μέσα σε αυτές είναι και η μελέτη που αφορά στον Κυπαρισσιακό.

    Αυτό απάντησε χθες στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Νικολακόπουλου ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς καταθέτοντας μάλιστα την άποψη ότι το περιβάλλον δεν μπορεί να είναι σε μια γυάλα και να το βλέπουμε απέξω αλλά πρέπει να έχουμε βιωματική σχέση μαζί του και να αντλούμε πόρους προς όφελος του ίδιου αλλά και των κατοίκων της περιοχή. Αρκεί αυτό να το κάνουμε – όπως είπε – με μέτρο, τεκμηρίωση και επιστημονικά δεδομένα.

    Ο κ. Αμυράς μίλησε αρχικά για την υπεραξία και το ιδιαίτερο πλεονέκτημα του Κυπαρισσιακού να φιλοξενεί την θαλάσσια χελώνα, ένα είδος προστατευόμενο που προϋπήρχε όπως τόνισε ακόμη και πριν από τους δεινόσαυρους αλλά παραδέχθηκε ακολούθως ότι οι οριζόντιες και αυστηρές απαγορεύσεις προκάλεσαν την αγανάκτηση των κατοίκων.

    ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ

    Στην συνέχεια ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος αιτιολόγησε την απόφαση να προχωρήσει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που θα δώσει την ευκαιρία αναθεώρησης κάποιων πραγμάτων αναφερόμενος στα όσα προηγήθηκαν λέγοντας μεταξύ άλλων : « Το 2018 είχαμε το ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό που χαρακτηρίσθηκε ως περιοχή προστασίας της φύσης και καθορίστηκαν μέτρα περιορισμού.

    Κατά του Π.Δ υπεβλήθησαν στο ΣτΕ επτά (7) αιτήσεις ακύρωσής του που όμως απερρίφθησαν στο σύνολό τους τον Φεβρουάριο του 2021 και έτσι επισφραγίσθηκε η νομιμότητα αυτού του Προεδρικού Διατάγματος.

    Κάτω από αυτή την εξέλιξη δεν μπορούμε να το τροποποιήσουμε. Αλλά τί κάνουμε; Ερχόμαστε με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και εκείθ πλέον θα κληθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της περιοχής να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

    Η επιστημονική μελέτη λοιπόν θα είναι εκείνη που θα μας υποδείξει ποιες θα είναι οι δραστηριότητες και οι χρήσεις που πρέπει να επιτραπούν. Και βέβαια δεν θα αποφασίσουν οι μελετητές αλλά το Υπουργείο για τον τρόπο που θα μπορέσουμε να επιτρέψουμε την ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων με περιβαλλοντικούς κανόνες.»

    Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΙΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ

    Νωρίτερα ο κ Νικολακόπουλος με την ερώτησή του επεσήμανε ότι το Νότιο τμήμα της Ηλείας παρά τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα είναι καταδικασμένο στην στασιμότητα ακριβώς με τον τρόπο που εφαρμόζεται σήμερα το Π.Δ. Έκανε μάλιστα λόγο για αντίθετα αποτελέσματα ακόμη και με αυθαιρεσίες που δεν οδηγούν σε ισορροπία αλλά σε υποβάθμιση.

    Υπενθύμισε επίσης στον κ. Αμυρά ότι αντίθετα με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να επανεξετάσει το ζήτημα για αυτό και όλοι περιμένουμε την ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης κάτι όμως που δεν το έχουμε δει ακόμη.

    Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος ακόμη στην δευτερολογία του μίλησε για την αγωνία των κατοίκων που παραμένουν «εγκλωβισμένοι» ως προς τις δραστηριότητές τους, και είπε ότι πρέπει με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη να διακριβώσουμε τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής με όλες τις απαραίτητες μετρήσεις τους ελέγχους την απαραίτητη αυτοψία κλπ λαμβάνοντας σοβαρά τις απόψεις των ενδιαφερομένων

    Έβαλε εξ΄ άλλου θέμα αν χρειαστεί να επανεξετασθεί και γενικότερα τη νομοθεσία όσον αφορά τις προστατευόμενες περιοχές λέγοντας χαρακτηριστικά : « Οι προστατευόμενες περιοχές έχουν και ζώνες που χρήζουν διαφορετικής προστασίας Και ίσως εκεί πρέπει να το δούμε για να μην οδηγείται μια περιοχή σε υπερβολική προστασία να μην μπαίνει σε μια γυάλα όπως είπατε και εσείς με αντίθετα αποτελέσματα….»

    ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

    Ο κ. Αμυράς στη δική του δευτερολογία δήλωσε ότι ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνωρίζει την ανάγκη ανάπτυξης της τοπικής κοινωνία με επενδυτικές πρωτοβουλίες και δράσεις με κανόνες και πρόσθεσε: « Να επιδιώξουμε την ισορροπία μεταξύ οικολογικής προστασίας και ήπιας τουριστικής ανάπτυξης . Θέλουμε η περιοχή να αντλήσει πόρους από το περιβάλλον αλλά πάντα με κανόνες.

    Και επαναλαμβάνω ότι οι μελετητές θα προτείνουν αλλά το Υπουργείο θα αποφασίσει που έχει όλη την εικόνα μπροστά του για το τί συμβαίνει. Οι επενδύσεις στην Ηλεία και η προστασία του περιβάλλοντος πηγαίνουν χέρι – χέρι και χωρίς κανένα αιφνιδιασμό για τις τοπικές κοινωνίες…»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νικολακόπουλος: Επενδύσεις με σεβασμό στο Περιβάλλον για την Ηλεία
    Νικολακόπουλος: Επενδύσεις με σεβασμό στο Περιβάλλον για την Ηλεία

    Η απάντηση Γιώργου Αμυρά στην επίκαιρη ερώτηση Ανδρέα Νικολακόπουλου για το ΠΔ του Κυπαρισσιακού - Εντός των ημερών η ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τον τρόπο ανάπτυξης ήπιων δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών – εκεί θα πουν όλοι την άποψη τους

    Δεν θέλουμε την περιοχή σε «γυάλα» - θέλουμε να έχετε βιωματική σχέση και να αντλείτε πόρους με κανόνες

    Τις αμέσως επόμενες ημέρες βγαίνουν σε διαβούλευση άλλες τρείς ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες από αυτές που έχουν γίνει μέχρι τώρα και μέσα σε αυτές είναι και η μελέτη που αφορά στον Κυπαρισσιακό.

    Αυτό απάντησε χθες στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Νικολακόπουλου ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς καταθέτοντας μάλιστα την άποψη ότι το περιβάλλον δεν μπορεί να είναι σε μια γυάλα και να το βλέπουμε απέξω αλλά πρέπει να έχουμε βιωματική σχέση μαζί του και να αντλούμε πόρους προς όφελος του ίδιου αλλά και των κατοίκων της περιοχή. Αρκεί αυτό να το κάνουμε – όπως είπε – με μέτρο, τεκμηρίωση και επιστημονικά δεδομένα.

    Ο κ. Αμυράς μίλησε αρχικά για την υπεραξία και το ιδιαίτερο πλεονέκτημα του Κυπαρισσιακού να φιλοξενεί την θαλάσσια χελώνα, ένα είδος προστατευόμενο που προϋπήρχε όπως τόνισε ακόμη και πριν από τους δεινόσαυρους αλλά παραδέχθηκε ακολούθως ότι οι οριζόντιες και αυστηρές απαγορεύσεις προκάλεσαν την αγανάκτηση των κατοίκων.

    ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ

    Στην συνέχεια ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος αιτιολόγησε την απόφαση να προχωρήσει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που θα δώσει την ευκαιρία αναθεώρησης κάποιων πραγμάτων αναφερόμενος στα όσα προηγήθηκαν λέγοντας μεταξύ άλλων : « Το 2018 είχαμε το ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό που χαρακτηρίσθηκε ως περιοχή προστασίας της φύσης και καθορίστηκαν μέτρα περιορισμού.

    Κατά του Π.Δ υπεβλήθησαν στο ΣτΕ επτά (7) αιτήσεις ακύρωσής του που όμως απερρίφθησαν στο σύνολό τους τον Φεβρουάριο του 2021 και έτσι επισφραγίσθηκε η νομιμότητα αυτού του Προεδρικού Διατάγματος.

    Κάτω από αυτή την εξέλιξη δεν μπορούμε να το τροποποιήσουμε. Αλλά τί κάνουμε; Ερχόμαστε με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και εκείθ πλέον θα κληθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της περιοχής να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

    Η επιστημονική μελέτη λοιπόν θα είναι εκείνη που θα μας υποδείξει ποιες θα είναι οι δραστηριότητες και οι χρήσεις που πρέπει να επιτραπούν. Και βέβαια δεν θα αποφασίσουν οι μελετητές αλλά το Υπουργείο για τον τρόπο που θα μπορέσουμε να επιτρέψουμε την ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων με περιβαλλοντικούς κανόνες.»

    Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΙΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ

    Νωρίτερα ο κ Νικολακόπουλος με την ερώτησή του επεσήμανε ότι το Νότιο τμήμα της Ηλείας παρά τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα είναι καταδικασμένο στην στασιμότητα ακριβώς με τον τρόπο που εφαρμόζεται σήμερα το Π.Δ. Έκανε μάλιστα λόγο για αντίθετα αποτελέσματα ακόμη και με αυθαιρεσίες που δεν οδηγούν σε ισορροπία αλλά σε υποβάθμιση.

    Υπενθύμισε επίσης στον κ. Αμυρά ότι αντίθετα με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να επανεξετάσει το ζήτημα για αυτό και όλοι περιμένουμε την ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης κάτι όμως που δεν το έχουμε δει ακόμη.

    Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος ακόμη στην δευτερολογία του μίλησε για την αγωνία των κατοίκων που παραμένουν «εγκλωβισμένοι» ως προς τις δραστηριότητές τους, και είπε ότι πρέπει με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη να διακριβώσουμε τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής με όλες τις απαραίτητες μετρήσεις τους ελέγχους την απαραίτητη αυτοψία κλπ λαμβάνοντας σοβαρά τις απόψεις των ενδιαφερομένων

    Έβαλε εξ΄ άλλου θέμα αν χρειαστεί να επανεξετασθεί και γενικότερα τη νομοθεσία όσον αφορά τις προστατευόμενες περιοχές λέγοντας χαρακτηριστικά : « Οι προστατευόμενες περιοχές έχουν και ζώνες που χρήζουν διαφορετικής προστασίας Και ίσως εκεί πρέπει να το δούμε για να μην οδηγείται μια περιοχή σε υπερβολική προστασία να μην μπαίνει σε μια γυάλα όπως είπατε και εσείς με αντίθετα αποτελέσματα….»

    ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

    Ο κ. Αμυράς στη δική του δευτερολογία δήλωσε ότι ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνωρίζει την ανάγκη ανάπτυξης της τοπικής κοινωνία με επενδυτικές πρωτοβουλίες και δράσεις με κανόνες και πρόσθεσε: « Να επιδιώξουμε την ισορροπία μεταξύ οικολογικής προστασίας και ήπιας τουριστικής ανάπτυξης . Θέλουμε η περιοχή να αντλήσει πόρους από το περιβάλλον αλλά πάντα με κανόνες.

    Και επαναλαμβάνω ότι οι μελετητές θα προτείνουν αλλά το Υπουργείο θα αποφασίσει που έχει όλη την εικόνα μπροστά του για το τί συμβαίνει. Οι επενδύσεις στην Ηλεία και η προστασία του περιβάλλοντος πηγαίνουν χέρι – χέρι και χωρίς κανένα αιφνιδιασμό για τις τοπικές κοινωνίες…»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νικολακόπουλος: Να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο
    Νικολακόπουλος: Να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

    Η νέα παρέμβαση του Ανδρέα Νικολακόπουλου με επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή - Απαραίτητες οι αλλαγές για να αποκτήσει και πάλι ζωή και αισιόδοξη προοπτική η Ζαχάρω ο Καϊάφας και ευρύτερα η νότια Ηλεία επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ

    Το θέμα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου επαναφέρει με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.

    Ο Ηλείος βουλευτής απευθύνεται στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα μεταφέροντάς του την αγωνία αλλά και την ανησυχία των κατοίκων της Νότιας Ηλείας καθώς δεν έχουν προχωρήσει ακόμη οι αναγκαίες ρυθμίσεις στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος που θα απεγκλωβίσουν έως ένα βαθμό τις δραστηριότητες στην ίδια περιοχή.

    Ειδικότερα ο κ. Νικολακόπουλος στην επίκαιρη ερώτησή του επισημαίνει τα εξής :

    «Παρά τις όποιες προσπάθειες που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και τις διαδοχικές παρεμβάσεις για την τροποποίηση του Π.Δ. (ΦΕΚ Δ 391/03-10-2018, Δ 414/12-10-2018) με τους αυστηρούς περιορισμούς σε μια πολύ μεγάλη γεωγραφική ακτίνα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, διαπιστώνουμε ότι ελάχιστες είναι οι ρυθμίσεις που έγιναν έτσι ώστε να μπορέσουν περιοχές με ιδιαίτερη τουριστική σημασία και ξεχωριστή αναπτυξιακή προοπτική όπως η Ζαχάρω και ο Καϊάφας, να ξεφύγουν από τον υφιστάμενο «εγκλωβισμό» στην στασιμότητά τους.

    Πρόκειται για ένα ζήτημα που στερεί την δυνατότητα από τις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και γενικότερα τη Νότια Ηλεία, να πραγματοποιήσουν τα επόμενα βήματά τους σε ήπιας μορφής επενδυτικές πρωτοβουλίες και σε δράσεις τουριστικής ανάπτυξης και εξυπηρέτησης μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών.

    Η ΣΗΜΕΡΙΝΗΝ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ…

    Αυτή την απογοήτευση και αγανάκτηση σας μεταφέρω και σήμερα καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις για τις επιζητούμενες ρυθμίσεις που θα επέτρεπαν την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων, εκείνο που αντιμετωπίζουμε καθημερινώς και βλέπουμε στην ευρύτερη ζώνη της Ζαχάρως είναι η συνέχεια της προαναφερόμενης στασιμότητας που οδηγεί στην ανασφάλεια για το μέλλον της περιοχής, στην αναστολή ουσιαστικών σχεδιασμών και στην έλλειψη αισιοδοξίας και δημιουργικότητας.

    Απαιτείται έτσι να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα με την απαραίτητη πολιτική βούληση, στο αναμενόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό αλλαγές πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στις αποφάσεις για την προστασία του, σύμφωνα και με την ειδική περιβαλλοντική μελέτη η οποία εκπονείται και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

    Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

    1. Εξετάζετε τη δυνατότητα τροποποιήσεων στο Π.Δ που αφορά την προστασία της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου;
    2. Θα προβλεφθεί η δυνατότητα για ήπιας μορφής επενδύσεις ;»

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ