Επίκαιρα

Τσελέντης: Ο Πύργος μετακινήθηκε 1,7 εκατοστά δυτικότερα από το σεισμό των 6.6R

Τσελέντης: Ο Πύργος μετακινήθηκε 1,7 εκατοστά δυτικότερα από το σεισμό των 6.6R

Μια σημαντική αποκάλυψη έκανε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.

Η πόλη του Πύργου μετακινήθηκε κατά 1,7 εκατοστά δυτικότερα, ενώ δήλωσε επίσης πως είναι νωρίς να χαρακτηριστεί η δόνηση των 5.6R ως ο κύριος μετασεισμός της μεγάλης δόνησης των 6.6R και είναι πιθανό να σημειωθούν κι άλλοι τους επόμενους μήνες, της ίδιας τάξης μεγέθους.

Διαβάστε τι ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τσελέντης:

"Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά και αναμένεται να διαρκέσει με σταδιακά ελαττούμενη συχνότητα εμφάνισης μετασεισμών (αριθμός μετασεισμών ανα μέρα) ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΩΝ.

Είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι ο 5,6 υπήρξε ο κυρίως μετασεισμός και είναι υπαρκτή η πιθανότητα να έχουμε και άλλους της ίδιας τάξης μεγέθους ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.

Σημερινή ανάλυση των GPS δεδομένων μας έδειξε ότι η πόλις της Ζακύνθου μετατοπίστηκε περίπου ΝΔ 5cm και όχι 3cm όπως έιχε αρχικά ανακοινωθεί.

Το Κερί σίγουρα μετατοπίστηκε περισσότερο αλλά δεν έχουμε σχετικό όργανο στη περιοχή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η πόλις του Πύργου μετατοπίστηκε προς τα ΔΥΤΙΚΑ κατα 1,7cm.

ΜΕΧΡΙΣ ΣΤΙΓΜΗΣ τα δίκτυά μας δεν δείχνουν μετανάστευση των επικέντρων προς άλλο κοντινό ρήγμα".

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής κ. Τσελέντης τόνισε πως «… η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά και αναμένεται να διαρκέσει με σταδιακά ελαττούμενη συχνότητα εμφάνισης μετασεισμών (αριθμός μετασεισμών ανα μέρα) όχι όμως και μεγεθών.
Είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι ο 5,6 υπήρξε ο κυρίως μετασεισμός και είναι υπαρκτή η πιθανότητα να έχουμε και άλλους της ίδιας τάξης μεγέθους τους επόμενους μήνες».
Aναφερόμενος στην πιθανότητα δημιουργίας domino σχολίασε πως “… όταν έχουμε έναν σεισμό αυτής της έντασης μπορεί να υπάρξει ενεργοποίηση γειτονικός ρηγμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε πυκνώσει το δίκτυο, για να δούμε εάν έχουμε μετατόπιση της δράσης ή μία δευτερογενή ενεργοποίηση του συγκεκριμένου ρήγματος. Μέχρι στιγμή δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο. Είναι δυνητικά πιθανό να γίνει ενεργοποίηση κι άλλου ρήγματος. Κι επειδή υπήρχαν ζημιές από το σεισμό και στην πόλη του Πύργου να κοιτάξουμε λίγο και να μην εφησυχάζουμε. Η περιοχή της Ηλείας είναι μία σεισμογενή περιοχή και πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα”.

Οι σεισμολόγοι εκτιμούν πως η μετασεισμική ακολουθία μετά το σεισμό των 6,6R μπορεί να έχει διάρκεια 7-8 μηνών.

xartis tselentis

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα